torstai 1. joulukuuta 2022

Tuulivoimaa


Tuulella käyvä
yhteiskunta maailman
pakkasissa kuin
hankeen heitetty lapsi
odottaa kevätsäitä.
Haltuunottajat
tulitikkutyttöjen,
huutopoikien
ringissä näen: hekin
solidaarisuudesta...
Idiootteja
näen, itserevityt
ryysyt yllänsä.

Huom! En vastusta vihreää siirtymää, vaan sitä että yhteiskunnan energiavarmuus jätetään sattuman varaan ja kansalaisten vähätkin varat siirretään energiayhtiöiden (joissa muuten kunnilla ja valtiolla on iso omistajaosuus) taseeseen luokattaman yhteiskuntasuunnittelun vuoksi ja tästä aiheutuu pahimmillaan konkurssiaalto ja energian hintapommi. Luultavasti on niin, että jos tuulivoiman rakentamista ei olisi tuettu niin massiivisesti (velalla ja kansalaisilta kerätyin verovaroin), meillä olisi paljon parempi suunnitelma tämänkin talven varalle.
Miten on mahdollista, että suomalaisista, jotka ovat eläneet pakkasten ja kylmän keskellä niin kauan, on tullut hetkessä suuri joukko tolvanoita?

Ovatko päättäjämme viimein keksineet lopullisen kansalaisia kuppaavan ikiliikkujan - pitkälti tuilla rakennettu sähköntuotantojärjestelmä, joka köyhdyttää ja jättää käyttäjänsä epävarmuuteen ja aiheuttaa yhä uusia kuluja, jotka taas katetaan veroilla ja maksuilla?

Tämä juttu on todella ahdistava, sillä se antaa hyvin synkän kuvan siitä, mitä on realismin ja varautumisen taju nykyisin. Täytyy vain toivoa, ettei kaikki suunnittelu ole samaa haihattelua (ja että kyse olisi tosiaan vain haihattelusta, joka voidaan lopettaa muuttamalla toimintamallia).

Se, että nämä asiat sanotaan ääneen ei ole yhteiskuntavastaisuutta vaan yhteiskuntavastuullisuutta, ja toivon, että mahdollisimman moni kansalainen sanoo suoraan ja ääneen, että olemme täysiä idiootteja, jos jatkamme näin. On myös niin, että jos poliittiset päättäjät eivät saa palautetta, he jatkavat tällä tiellä.

Sitaatti Ylen sivuilta:
- Ikinä ei saisi kansallista energiahuoltoturvaa rakentaa sen varaan, että toivotaan lämmintä talvea. Nyt Suomessa olemme siinä tilanteessa, Lumme-energian toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen tuskailee.

5 kommenttia:

 1. Hyvä. Samaa mieltä. Mitä muutakaan voisi olla. Vaarallisilla vesillä ollaan.

  Mutta eikö tuo että toivotaan toivotaan nyt vain lämmintä talvea ja samalla kovia tuulia, ole täsmällinen metafora muustakin yhteiskuntapolitiikasta ja poliittisesta päätöksenteosta ja poliittisesta mielipiteen muodostuksesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä se on aivan täsmälleen. Olemme idiootteja.

   Poista
 2. Tässä oli laskelmat Fortum-sekoilusta, oikaiskoon joku jos pystyy: https://www.vahtera.blog/post/fortumin-mokat-maksetaan-s%C3%A4hk%C3%B6n-hinnassa

  VastaaPoista
 3. Mitäpä reaalisesta. Meillä on uusi Litti, uusi Teemu tms. ylpeyden- ja itsetunnon aiheeksi:
  "Sanna Marinia suitsutettiin Australian televisiossa: ”Nuori johtaja, joka tehtailee otsikoita ympäri maailmaa”

  (IS:n otsikko jossa siteerataan aussimediaa.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kotimaassa hallituskriisi. Siitä eivät ole varmasti kuulleetkaan.

   No, katsotaan kaatuuko tämä hallitus kalkkiviivoilla. Ei siitä varmasti sanottavampaa vahinkoa olisi. Luulen, että seuraava hallitus olisi silloin selkeämmin koottavissa, jos tahdottaisiin välttää kokemukseen nojaten samat virheet.

   Poista