keskiviikko 23. marraskuuta 2022

Tikkuilua

 

Suomenkielisissä, etenkin arviointikykyä käsittelevissä, sanonnoissa käytetään välillä ilmaisuja, joissa silmään on joutunut puutavaraa.
Ehkä kuuluisin on raamatunkäännöksestä: "Kuinka näet rikan, joka on veljesi silmässä, mutta et huomaa malkaa omassa silmässäsi? Taikka kuinka saatat sanoa veljellesi: 'Annas, minä otan rikan silmästäsi', ja katso, malka on omassa silmässäsi? Sinä ulkokullattu, ota ensin malka omasta silmästäsi, ja sitten sinä näet ottaa rikan veljesi silmästä." (Matt. 7: 3-5.)
Vertauksen ydin on siinä, että "rikka" tarkoittaa pientä roskaa, kun taas "malka" tarkoittaa halkaistua puuseivästä, , jota käytettiin olki- tai tuohikaton päällä kattomateriaalin painona - malka eli kattoriuku kulkee harjalta räystäälle ja on yleensä tehty kuusesta.

Malkaan liittyy sanonta: "Mikä Mariana maloilla, se vappuna vaoilla."

Malka voi tarkoittaa myös vertauskuvallisesti pisteliästä puhetta ("malkata").
Modernimpi versio tästä näkö- eli arviointikyvyn menettämisestä voisi olla se, kun tuomaria kutsutaan hyvin ytimekkäästi "puusilmäksi".
"Olla hakoteillä", "mennä päin puuta" ja yrittää "perse edellä puuhun" liittyvät samoihin arviointivirheisiin, mutta silmä on niissä mukana vain epäsuorasti.
Mutta "pilke silmäkulmassa" tuskin tarkoittaa sitä pilkettä, joka saattaa lentää päin näköä, kun halotaan puita. Tässä "pilke" viitannee pilkottamiseen, esimerkiksi valon tai tulen tuikkimiseen ja välkkymiseen.
No, veistinpä tikusta asiaa ja vähän tuikustakin. Ja onhan niinkin, että joka vanhoja muistelee, sitä tikulla silmään.

66 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisiko heillä ollut käytössä sammalta tai vastaavaa huussissa? Tai ehkä Charlottan vanhoja sanomalehtiä?

   Mietin juuri, että pitääköhän takapihalle viritellä joku riuku ja astia vai miten tehdään, jos sähköt katkeavat. Vai pidätelläänkö sen aikaa, että sähköt palaavat.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 3. Jos pistettäisiin maailman hyveellisin, yliyrittävin, demoavin, muita opettavaisin, vihersiirtyvin ja radikaalein ilmastopolitiikka kriisiajaksi hyllylle, sähköt eivät mihinkään katkeaisi eikä tuota kaikkea em. maksettaisi ihmisten (tavallisten, köyhien, alaluokan) selkänahasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyhmää ja pateettista, jopa provoavaakin käyttää ilmaisua "alaluokka" tuollaisessakaan yhteydessä, mutta sitä on käytettävä nykyään kun vasemmisto ei omiaan halua tunnistaa ja tunnustaa. Alaluokkaan kuuluu yksinkertaisesti ihminen jonka palkka ei riitä elämiseen tässä maassa (jota vasemmisto johtaa). Eivät he ole mihinkään kadonneet.
   Itse olen varmaan alempaa keskiluokkaa, mutta se ei tarkoita että nuo ihmiset voisi unohtaa, mikä pyrkimys tässä ajassa selvästi on, kun politiikan painopisteet eivät ole enää taloudellisen toimeentulon asioissa niin kuin ennen oli.

   Poista
  2. Suomalainen yhteiskuntasuunnittelu on vaan käynyt niin helvetin tyhmäksi, että ei osata varautua mihinkään. Siis jos verrataan lännessä oleviin lähimaihin (kuten Ruotsiin). No, siellä on vesivoimaa yllin kyllin, meillä huonosti tässä tilanteessa toimivia tuulimyllyjä ja rempallaan oleva ydinvoimaprojekti... Ruotsissa on omavaraisuutta ja vyöhykkeet ja siksi sähkön hinnat ihan eri lukemissa kuin täällä.

   Suomessa kerrotaan välillä, että sähkön korkea hinta johtuu eurooppalaisista markkinoista, välillä kulutus- ja tuotto-odotuksista, välillä taas omavaraisuudesta ja aina jostain, josta ei saa kunnon otetta. On tämä kyllä ihme paikka nykyisin. Mistään ei saa selvää, yhtä söhellystä ja samalla kirkasotsaista meininkiä paremman maailman puolesta. Vielä kun saadaan tästä katuväkivalta kukoistukseen, niin vituttaa oikein huolella, miten asiat osataankin sössiä, jopa ilman ulkoisia uhkia ja sotaa.

   Poista
  3. Hyvä kuvaus. Juuri tuo poliittisen kirkasotsaisuuden ja käytännön tason tupeloinnin ja sekoilun ristiriita on se suo missä me olemme.
   Myös mainitsemasi kasvava katuväkivalta ja nuorison ryöstelyharrastus on huolestuttavaa, kun siinä teräaseet jo heiluu. Vain yhden dollarin tähden on meillä muodossa vain yksien Nike-lenkkarien tähden.

   Vaikutelma on todella se että maa on isoin osin hallitsemattomissa. Se näkyy eduskunnasta kaduille.

   Tiedänkö mitä pitäisi tehdä? En. Mutta valtaan pyrkineiden ja vallan saaneiden pitäisi tietää.
   Voi tietenkin olla että maailma on muuttunut niin että tämä hallitsemattomuus ja ennakoimattomuus ja suunnan puute on Euroopan uusi normaali. Nyt meilläkin. Hyvesloganeita riittää kyllä.

   Poista
  4. Meidän lähiasemilla kahden viimeisen päivän aikana kaksi puukkoryöstöä. Kolmen hengen kopla pahoinpiteli ja ryösti 10-vuotiaan Koivukylässä toissapäivänä, Hiekkaharjussa luultavasti sama porukka oli aikuisen miehen kimpussa. Ja nämä siis asemalaiturilla keskellä ihmisiä. Aivan uskomatonta. Tämä nyt vain yhtenä paikallispoimintana. Mietin tänään aivan tosissani, että mitähän sitä ottaisi mukaan, että voi puolustaa itseään jos tilanne tulee kohdalle.

   Tämäkin on suuri epäonnistuminen tämä pääkaupunkiseudun katuturvallisuuden murentuminen. Jo se, että tietää voivansa joutua väkivallan / ryöstön uhriksi, on todella ahdistavaa. Sama koskee tietenkin koko perhettä, kaikkia sen jäseniä, joista on aina huoli, kun kuitenkin liikutaan yksitellen tällaisessa ympäristössä.

   Poista
  5. Siis eilen oli Hiekkaharjun asemalla aikuisen miehen kimpussa. Ihmiset eivät luonnollisesti uskalla mennä väliin, koska ryöstäjillä on vähintään veitsi ja kukkakaalin verran älykkyyttä nupissaan. Voi tapahtua mitä hyvänsä. Siinä alkaa miettiä, että onko väliinmeno sen arvoista, että saa puukon vatsaansa tai kurkkuunsa. On hirveä juttu, jos näiden luusereiden annetaan ottaa katutila haltuun.

   Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  8. Kyllä kaikkea tätä hyvää on ja sitä kannattaa pitää yllä. Toinen asia on se, että ihmiset eivät uskalla mennä lähijuna-asemalle, koska hyvään / kohtuulliseen / ainakin jonkinlaiseen elämään saatetaan tuikata reikä puukolla milloin hyvänsä.

   Poista
  9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  10. Näin varmasti on. Ja syitä varhaiseen muukalaistumiseen on monia. Mutta onneksi muukalaistuneesta on matkaa muukalaistuneeseen raivopäähän ja alistajaan. Se, että tällaisia ihmisiä on vapaalla jalalla ja he kokoontuvat porukoiksi, on hyvin pelottavaa.

   Poista
 4. Huolestuttavia tapauksia nuo Vesan kertomat rautatiepysäkeillä. Samaa koko ajan muuallakin pk-seudulla.
  Eivät yksittäisiä juttuja vaan selvästi muutos tapahtumassa.
  Sen näkee monella tasolla, jos vähänkin liikkuu ja on laajemmin ihmisten kanssa tekemisissä kuten esim. työn kautta olen automaattisesti.

  VastaaPoista
 5. Se mitä tarjotaan kaiken kauniiksi ajattelijoiden suunnasta näihin ongelmiin on mm. tunnetaitoharjoituksia, harrastustoiminnan lisäämistä ja kulttuuritulkkien palkkaamista.
  Noillahan se olisi positiivisesti ratkennut Ruotsinkin vastaavat ongelmat ja konepistoolijengien toiminnan tulokset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäpä tuollaiset vaikuttaa aggressiivisiin kusipäihin, joilla ei ole aikomustakaan sopeutua normeihin. Sanon vaan että seuraavan 10 vuoden aikajaksolla nautitaan ihan uudenlaisesta Suomesta, jos keinot ovat noita tunnetaitoharjoituksia ja muita vastaavia. Luultavasti pahinta on, että ei ole mitään tehokkaita keinoja, joihin ei liittyisi voimankäyttö tavalla tai toisella.

   Poista

   Poista
  2. Ruotsissa on tarjottu pizzaa, pullaa ja ymmärrystä. Lopputulema on katastrofaalinen.

   Poista
  3. Vartijoita pitäisi saada julkisille paikoille ja kulkuneuvoihin. Sellainen Suomi on nyt luotu.

   Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  5. Ei tällä olekaan mitään tekemistä tieteen ja järkevän yhteiskuntasuunnittelun kanssa. Vallankumouksellisuuden, instituutioiden ravistelun ja idealismin kanssa on.

   Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  9. Mitä hirvistellään? Minä hirvistelen sitä, jos perusturvallisuutta arvostetaan niin vähän että päästetään kaiken maailman puukkohampit niskan päälle ja terrorisoimaan ihmisten, jopa pienten lasten, arkea.

   Poista
  10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 6. Ei jaksa enää. Kaikki minun kirjoitukseni täällä olivat turhia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin. Ota ihan rauhassa. En nyt ymmärrä, miksi, mutta kun ei ole mahdollisuutta arvioida, mistä tämä johtopäätös syntyy, niin en sitten arvioi.

   Poista
 7. Joo (mm. Jari), nämä asiat täällä pk-seudulla ovat hyvin, hyvin konkreettisia. Sanastolla ja käsitteistöllä näitä ei ratkota. Pelon maantiede on totta monelle nuorelle, niin pojalle kuin tytölle. On aikoja, on paikkoja joita tulee välttää, kiertää. Voi tulla veistä kylkeen. Joukkoliikenne ei välttämättä ole turvallinen.

  Hallitus puhuu kaikenlaista lasten ja nuorten asiaa hyvillä sloganeilla ja arvopuheilla. Mutta tässä asiassa se on epäonnistunut. Ja monella tavalla menevät alas myös koulut ja päiväkodit ja toiminnan laatu siellä. Lääkkeeksi tarjottu "tunnetaitoharjoittelu" (tuo oli esimerkki) kertoo siitä miten pihalla katujen todellisuudesta viranomaiset ovat.
  Mainitsemissani laitoksissa työskentelee tuhansia ihmisiä, täällä päin ainakin, jotka taas uusimman tutkimuksen mukaan haaveilevat ammatinvaihdosta. Siihen on syynsä.
  Kyllä hyvinvointiyhteiskunnan perusteet nyt säröilevät, se on ihan selvää. En halua liioitella näitä säröjä, mutta jokin on muutamassa viime vuodessa muuttunut nuorten ihmisten tasolla. Yhtään akateemista ajatusta tai tutkimusta ei ole osunut silmiini joka todellisuudentajuisesti olisi hahmottanut tämän muutoksen syitä.

  Joku, yleensä hyväosainen, on kovasti huolissaan populismista. Siis suomeksi siitä että noin 10 ihmistä sadasta äänioikeutetusta äänestää persuja (ottaen huomioon nukkuvat) jotka näistä puhuvat radikaalilla tavallaan.
  Ok, itse olisin yhtä huolissani enemmistöstä joka ei tätä nuorten ja nyt myös lasten keskuudessa kasvavaa uutta turvattomuutta tunnista tai halua tunnistaa, kuka ideologisista syistä, kuka siksi etteivät nämä asiat vaan osu koskaan suoraan omaan keskiluokkaiseen norsunluutorniin jossa pyörii kivasti jenkkiläiset suoratoistot todellisuuden vaihtoehtoina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä asiat ovat hyvin selviä, jos on normaalijärkinen ihminen, asuu jossain päin pääkaupunkiseutua, seuraa erilaisia paikallisia uutiskanavia (puskaradiot), seuraa lehtiä ja kuuntelee mitä ihmiset puhuvat tai on töissä paikoissa, joissa näitä juttuja eli säröilyjä on voinut vuosikaudet todistaa päivittäisissä töissään. Sanoisin, että aika monen käytännön töissä olevan mielipide on kuta kuinkin se, että poliitikot ovat suurimmaksi osaksi aivan pihalla, syystä tai toisesta.

   Poista
 8. Kaikkein naurettavin syy mikä on esitetty ja puoskarimaisesti "tutkittu" tämän nykyisen väkivallan syyksi on ne muutamat viikot jotka oli etäkoulua. Kyllä tässä on laajemmin ottaen kyse ihan muusta.
  Aikuisilla/viranomaisilla on aina takataskussaan hyväksyttävissä oleva rakenteellinen selite ilmiöille jotka ovat ikäviä, tai pahoja, kuten tässä on nyt kyse. Mutta niin loogista tämä ei ole.
  Studioissahan aina kun jotakin todella hirveää tapahtuu nuorille tarjotaan patenttiratkaisua: lisää ja lisää kuraattoreja ja psykologeja. Eli ostetaan paha pois rahalla, jolla saadaan lisää ihmisiä ja tunne että jotain on tehty.

  Noilla onkin paikkansa, varsinkin nuorten mielenterveydenhoidolla, mutta tässä on paljon muustakin kysymys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huvittavia selityksiä riittää ja asioiden pyöristämistä tunnistamattomiksi. Ikään kuin se ratkaisisi asian tai ostaisi lisäaikaa.

   Poista
 9. Näitä väkivaltatekoja tekee todella pieni joukko nuoria, mutta he ovat valmiita käyttämään entistä enemmän ja entistä raaempaa väkivaltaa ja entistä pienemmistä syistä (tai ilman mitään syytä).
  Siinä olisi lähtökohta, josta aloittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin. Ei siinä ole mitään järkevää syytä edes. Sitten on erilaisia altistavia kulttuurisia ja yksilöllisiä taustatekijöitä. Hyvin pitkälti siltikin jää selittämättä, miten jotkut ovat valmiita niin raakaan väkivaltaan ja kusipäisyyteen. Kyse on toki myös yhteisövoimista, joita syntyy kun idiootit lyövät päänsä yhteen ja saavat kiinni vallantunteesta ja täyttävät sillä olemattoman minuutensa.

   Poista
 10. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009223302.html

  Tuossa sitä konkretiaa.

  Vituttaa ottaa näitä esiin ja olla jokin huolissaan-olija. Miten nastaa olisikaan ajatella näistäkin että kaikki aina järjestyy, relaa mies, älä kelaa mitään noin negatiivista.... jne.

  Mutta nämä voivat olla, ja ovatkin, konkretiaa ihmisille jotka tunnen. Näiden syrjään työntäminen se vasta negaa olisikin. Maailman kaunistelu omaksi kuvaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin on kuten kirjoitetaan tuossa jutussa. Eikä tuossa ole suinkaan kaikki. Mm. Vantaan puskaradiossa parikin tapahtumaa lisää tältä viikolta. Noihin nuoriin pitäisi saada painetta sekä yhteiskunnan että lähiyhteisön (perhe / suku jne.) taholta, koska ovat aika monet tällaisesta normipainetaustasta. Omaa kontrollia ja harkintakykyä on siunaantunut matkaan hyvin vähän.

   Poista
 11. Tarkoitin veljet, ettei ole mitään muuta keinoa kuin lähteä kaduille. Siis mielenosoituksiin. Ne jotka sitä tekevät ovat oikeassa.

  Ei nämä blogit ole enää mistään kotoisin.

  Täytyisi vetää oma perse ja turpa kaduille ja ottaa sitten iskuja siellä vastaan mitä tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhteiskuntarauhan vuoksi kyllä voin lähteä kadulle ja mielenosoitukseen. Jos sillä voi vaikuttaa hallitukseen ja niihin, jotka asioista päättää. Tässä menee mulla raja, että kunnialliset ihmiset saavat pelätä omissa kotikaupungeissaan. Vaaleissa voi vaikuttaa pieneltä osin. Olisi tärkeää pistää nyt asiat sellaisiin puitteisiin, ettei tarvitse myöhemmin katua entistä syvemmin.

   Poista
  2. Jos Jeesus olisi ollut pelkkä blogisti niin meillä ei olisi Uutta testamenttia.

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Ei ole enää aikaa sutkautuksille ja sanojen kiemuroinnille. Tällaisekseksi aika meni. Niin se näyttäytyy. Näin se haastoi. Näin se pelotti haastettuja, jotka sanovat joillekin asioille Kyllä ja joillekin Ei.

   Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  6. Tässä on, Jari, sellainen juttu että meninpä mielenosoitukseen tai en, joudun joka päivä kulkemaan fyysisesti noilla alueilla. Kadulle protestoimaan meneminen on yksi lyhytaikainen keino ja ihan laillinen sellainen mikäli asiasta on ilmoitettu. Täytyy saada lisää vartijoita julkisille paikoille ja painetta näille rikollisille monesta suunnasta. Näitä asioita voi osin mutta vain osin edistää kirjoittamalla ja protestoimalla. Mutta töissä on käytävä, ei protestointi tuo leipää pöytään. Onkin aivan eri asia huolehtia omasta ja perheensä turvallisuudesta joka päivä. Valtion tulisi turvata kansalaisille olot, kun katupartiointi on kielletty.

   Poista
 12. Olet Jari kyllä oikeassa siinä että puhe on pelkkää puhetta, mutta lisääpä se tietoisuutta jos ei muuta. Ja sitä kautta vastuuta joka tulisi ottaa, jos tietoiseksi tulee. Ideaali olisi jos olisi olemassa demokraattinen poliittinen voima jota kautta ajaa muutosta.
  Tässä asiassa koko oppositio on nyt äänessä ja voimakkaastikin, mutta mitä se tekisi, kykenisi tekemään, hallitusvastuussa? Sitä ei tiedä ellei sellaista tilannetta tule.

  Itse aina peukutan esim. ranskalaista keltaliivisyyttä, sitä että pysäytetään koko yhteiskunta rajustikin, jos kokemus että hallitus ja hallinto eivät halua tunnistaa samaa mitä kansalaiset tunnistavat todellisuudessaan.

  Olisiko sellainen mahdollista Suomessa? Ehkä. Olisinko itse mukana konkreettisesti vai jäisikö vain puheen tasolle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Oman ammattini puolesta mulla ei kyllä olisi syytä himmata kadulle menemistä ja muutakaan aktiivisuutta. Tiedän, tunnen opettajia jotka toimivat aktiivisesti hyvinkin, ääri?, vasemmistolaisuudessa sekä joitakin jotka avoimesti esim. aktiivisia persuja ja muutenkin sillä saralla toimivia. Ja ei se heidän työtään ja uskottavuuttaan haittaa tai mitään estä.
   Toki näistä päistä pidemmälle meneminen saattaisi vaarantaakin jotakin, en tiedä, kun todellisia ääri-ihmisiä en henk.koht. tunne.

   Itse olen poliittisesti täysin tilannesidonnainen, sitoutumaton. En kannata oikeistoa ja sen arvoja enkä vasemmistoa enkä sen arvoja sinänsä, vaan asia ja tilanne ja ongelma kerrallaan sitä minkä oikeaksi koen ja ymmärrän.
   Tässä nyt esillä olevassa asiassa ei ainakaan vasemmisto ole onnistunut lainkaan, päinvastoin. Olisi ehdottomasti annettava muiden yrittää nyt.
   Tavallisten ihmisten toimeentulon turvaamiseen liittyvissä kysymyksissä olen sitten kai hyvinkin "vasemmalla" - jos musta olisi kiinni niin sosialisoisin, eli ottaisin toistaiseksi yhteiskunnan haltuun tässä kriisitilanteessa koko sähkö- ja energiatuotannon. )

   Poista
  2. Hyvin samantapaisia ajatuksia itselläni, oikeastaan täysin. Ymmärrän historiallisena tosiasiana, että on vasemmisto ja oikeisto, mutta minusta tuntuu, että jäykkä leiriytyminen jompaan kumpaan ikään kuin ideologisena sementtinä pikemminkin haittaa asioiden asiallista hoitamista kuin edistää sitä. Se mikä nyt tulee mieleen hallinnosta (siis puolueiden osalta ja poliitikoista eli hallituksesta) on, että se ei saa hoidettua asioita kovinkaan kummoisesti.

   Onko Suomessa sellaista kansalaisista lähtevää protestikulttuuria, jolla olisi jotain merkitystä? En tiedä. Arvelisin, että ei ole. Kansalaisaloitteetkin menestyvät lähinnä vain jos ne sopivat sillä hetkellä hallitsevan tahon pirtaan. No, ehkä tämä Nato-asia oli kuitenkin sellainen, että kansalaiset veivät ja poliitikot seurasivat perässä. Totta kai tässäkin oli paljon mielipidevaikuttamista, mutta sanoisin kuitenkin, että myös tavallisen ihmisen realismia, jossa mietitään sitä pahinta vaihtoehtoa.

   On minusta kuitenkin liikaa, jos yhteiskuntaa ylläpitävät ihmiset saavat pelätä töihin mennessään. Valtion tulee taata edes lypsylehmiensä turvallisuus tai homma on todella kieroutunutta. Asiat eivät ole vielä lähteneet käsistä, mutta kyllä ne lähtevät, jos ei viimeistään nyt puututa.

   Poista
  3. Pitäisi olla todella iso ja mittava protesti(aalto), jotta sillä olisi vaikutusta, oikeasti. Ennen kaikkea siinä pitäisi olla poliittista vipuvartta. Kyseeseen tulevat ehkä jotkin isot taloudelliset asiat (joiden kohdalla poliitikot ovat pakotettuja miettimään omaa suosiotaan) tai turvallisuusasiat (tyyliin Nato-ratkaisu). Se, että esimerkiksi jotkut löyhät kaveriporukat ryöstävät 200-300 ihmistä vuodessa, ei varmasti heilauta poliitikkojen sydäntä kummoisestikaan, tai vain osa saa siitä hiukan kierroksia. Muille se on vain pieni varjo ideologisessa unelmassa tms.

   Poista
  4. Eikä edes välttämättä mikään varjo, vaan sorrettujen ja syrjäytyneiden oireilua, jonka on saanut aikaan systeemin virheet ja epäonnistumiset tai rasismi tai ylivalta tai tavallisen ihmisen ylenkatse tai kotouttamisen tai sosiaalipolitiikan ongelmat tai korona tai etäopetus tai ankeat etuudet. Vaikka oikeasti näillä ei ole välttämättä mitään tekemistä sen kanssa, että joku kaveriporukka ottaa puukot mukaan ja lähtee ryöstelemään.

   Poista
 13. Meillä on oikeastaan aika sokea demokratia ainakin kansalaisen näkökulmasta. Olemme tottuneet pitämään suomalaista demokratiaa kuin maailman parhaana mutta ehkä niin ei olekaan.

  Äänestämme kyllä esillä olevien teemojen ja ideoiden suunnassa, mutta emme koskaan tiedä minkälainen hallitus muodostetaan ja kenen kanssa. Esimerkkejä riittää. Viimeisimpänä vaikka vaalitappion kärsinyt kepu.
  Voisi olla että jonkinlainen koalitiovaali olisi sittenkin parempi vaihtoehto.
  Äänestäjillä olisi valittavanaan kaksi hallituspohjaa.
  Nythän suurimmaksi puolueeksi päätynyt saa käteensä aivan vapaan ja villin kortin tehdä melkein mitä tahansa.

  Jos keväällä menee ennakoidusti voi Orpo valita muut puoleet joko vasemmalta (demarit) ja sopeuttaa ohjelmansa sen mukaan tai oikealta ja toimia sen suunnassa. Olisi hyvä tietää mihin Orpo sitoutuu. Nyt emme tiedä. Tuskin sitoutuu mihinkään.

  Olisiko sitten maassa mahdollisuuksia vaikka täysin tilannesidonnaiselle ja ongelmanratkaisukeskeiselle (anti)poliittiselle liikkeelle (vähän kuten tuolla yllä kuvasimme), jonka hypoteettinen nimi voisi olla vaikka Kansalaisliike?
  Tunnus voisi olla vaikka se keltainen liivi (hah ha).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos persuista poistettaisiin yliviritetty nationalismi niin tuollainen käyttökelpoinen poliittinen arvottomuus voisi olla niiden valtti. Purran aikana siitä on ollut merkkejäkin. Mielestäni hän puhuu asiaa. Kuten vaikka Sari Essayahkin.
   Itse asiassa suurimmasta osasta puolueista löytyy samanlaisia asiakeskeisiä, ideologian betonia väistäviä, tyyppejä.
   Kyllähän vihreätkin kykenivät hylkäämään esim. ydinvoiman suhteen pinttymänsä.

   Oma äänestämiseni suhteen olen tehnyt jo ennakkopäätöksen (arvovalinnan?): äänestän puoluetta jolla on eniten mahdollisuuksia ja pyrkimyksiä ja konkreettisia ideoita auttaa ihmisiä selviämään taloudellisesti omassa elämässään omalla työllään. Vaalikoneessani on siis ensi keväänä vain yksi kysymys. Koen että suomalaisten taloudellinen hätä alkaa olla niin suuri.
   Onko tuo puolue sitten missä kohtaa oikeisto-vasemmisto -akselia on mulle ihan sama. Kaikilla puolueilla on mahdollisuus saada ääneni.

   Poista
  2. Nykyisten poliittisten puolueiden kautta tapahtuva vaikuttaminen on jähmeää ja myös kansalaisen kannalta sumeaa - juuri siitä syystä, että voittava puolue voi viedä politiikan moneen suuntaan, varsinkin jos voittaja on kokoomus tai jossakin muussa tilanteessa esim. keskusta (nythän tämä ei ole näköpiirissä aikapäiviin).

   Jos asiaa voisi kokeilla, pistäisin puolueet jäähylle hetkeksi, ja poliitiikkaa ja päätöksentekoa voisi koota hoidettavien asioiden ympärille parhaimpien voimien (tai siis tietenkin eniten kannatusta saaneiden) pohjalta.

   Mulle kyllä sopisi hyvin virkamieshallituskin, koska poliitikot ovat jokseenkin asianosaisia ja jollakin tavalla myös - ikävä sanoa - epäluotettavia asioiden hoitajia.

   Miten puolueiden jäähylle pistäminen onnistuisi onkin sitten ihan oma kysymyksensä.

   En tiedä, mikä on suurimpien puolueiden ajatus Suomesta - siis esimerkiksi demareiden, kokoomuksen ja keskustan. Persujen kanta on periaatetasolla selvä, mutta noista muista ei ole mitään läpinäkyvää kuvaa.

   Poista
  3. Ensi keväänä lähes varmasti meitä alkaa johtaa Orpo&Marin-duo. Siinä se "koalitio" taitaa olla. Emme voi oikeastaan valita yhtään mitään. Ursula tulee olemaan em. kokoonpanosta hyvin tyytyväinen. Sametinpunaiselle matolle ei putoa meistä hilsettä. Poskisuudelmahymyä ei tarvitse irvistää kummallakaan puolella. Vihreä on mukana ja kaunis lisäväri. Siihen liittyvä vastaa parhaista arvosisällöistä. Suomen pinta tulee olemaan ehjä ja hyveellinen. Pinnan alla räpiköivät hukkuvat.

   Poista
  4. Jos on Orpo-Marin, niin meidät marinoidaan orpoudella, idealismilla ja entistä suuremmalla pääomapaolla ja itsemääräämisoikeusvajeella. Mutta jos tuota tilataan, niin sitten sitä saadaan. Orpo on touhujensa pohjalta arvioiden jokseenkin selkärangaton ja Sanna suruton. Mikä sitten olisi parempi? Ainakin se virkamieshallitus.

   Poista
 14. Vaikuttavassa mielenosoituksessa Helsingissä täytyisi olla mukana kymmenien tuhansien ihmisten näkymä.

  En kirjoita nyt riehunnasta vaan todellakin mielensä ilmaisemista porukalla.

  Itse osoittaisin mieltäni turvallisuuskulttuurin ja järkevän, faktoihin perustuvan yhteiskuntasuunnittelun puolesta.

  Turvallisuuskulttuuri ja yhteiskuntasuunnittelu voidaan avata ja kertoa mitä ne tarkoittavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin tietysti osoittaa mieltä myös kristillisten arvojen ja elämäntavan puolesta.

   Poista
  2. Ei kukaan poliitikko maassamme usko, että kansalaiset lähtisivät kymmenin tuhansin liikenteeseen mielenosoituksen takia.

   Passiivisuudella on mahdollista pelata.

   Poista
  3. Pääkaupunkiseudulla ei ehkä riitä kymmeniätuhansia protestoijia turvallisuuden puolesta. Koko maassa varmasti riittäisi, mutta ongelmat eivät ole niin pahoja eli konkreettisia eli jokapäiväiseen elämään heijastuvia koko maassa.

   Itse näen, että kristityn (tai minkä hyvänsä uskoisen) tärkein tehtävä on elää sitä kristityn elämää ja vakaumusta todeksi omassa elämässään. Mielenosoituksia ei tarvita, riittää kylliksi haastetta siinä arkisessa vaelluksessakin.

   Poista
  4. Näin tietenkin on. Me ortodoksit pyrimme elämään omaa hiljaista elämäntapaamme.

   Eri asia sitten on se mitä haasteita aika tuo tullessaan ja mille täytyisi sanoa näkyvästi ei.

   Poista
  5. Juu, kyllä. On totta, että jokaisen pitää ilmaista vakaumuksensa mukainen kanta ääneen. Se lisää yhteiskunnan sananvapautta ja pitää sitä avoimena. Samalla se pitää yllä mahdollisuuksien aluetta: jos kristillisyyttä (tai muuta uskoa) ei ilmaista ääneen, se ei näy missään niin että se voidaan valita.

   Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 15. Olen uskon ja vakaan elämän ja vahvan avoimen mielipiteen ilmaisun kannalla, mutta myös sen verran jätkä kadulta että ihmisten elämää rajusti kaventavassa poliittisessa tilanteessa mulle sopisi myös nurinkäännetyt automobiilit (vaikka ministeribiilit) ja luvattomat juhannuskokot vaikka eduskuntatalon portailla.
  Tuollaisessa tilanteessa kyllä aina vaaransa että lähtee homma väärään suuntaan. Ja yleensä kyllä lähteekin.
  Ranskassa keltaliivit ovat kyllä onnistuneet vaikuttamaankin.

  VastaaPoista
 16. Tai: täytyy vain hyväksyä että noilla keinoin ei voi vaikuttaa.
  Jos ei voi vaikuttaa äänestämälläkään ei sitten jää muuta ulospääsyä kuin yhteiskuntavastuun - ja osallisuuden jättäminen.

  VastaaPoista
 17. Ehkä radikaaleinta on yrittää elää hyvää ja kunniallista elämää, vaikka muu murenisi ympäriltä. En oikein tiedä, mikä muu kannattaisi.

  VastaaPoista
 18. Vakavasti ajatellen tietenkin juuri noin. Ja tuotahan sitä yritetäänkin. Ajatuksien ja fiilisten kanssa ja suhteen en kuitenkaan ole aina kovinkaan zen. Lehmän hermoilla olisi iisimpää elää mutta toisaalta hyvä niinkin että jossakin tuntuu.

  VastaaPoista