keskiviikko 23. marraskuuta 2022

Kiihko eli mania

 

Vanhat sanat ovat mahtavia, joskus hiukan koomisiakin, mutta hyvällä tavalla.
Kivi ei puhunut "fennomaniasta" vaan "suomenkiihkoisuudesta":
"Mutta hyvin selvästi olen alkanut ymmärtää, että kirjoittaakseni suomeksi, ollakseni alkuperällinen, on minun lainattava rahani ruotsalaisilta, sillä kiinni ovat hanat suomalaisilla ja eri haamut ovat monilla suomenkiihkoisilla kuin minulla. Siksi kirjoitan jälleen Reinille."
Tämä on omasta kynästäni, mutta sanasto on Kiven kirjeistä. Kiven "ruotsalaiset" tarkoittavat tietenkin ruotsinkielisiä ja "suomalaiset" suomenkielisiä.
Thiodolf Reinille Kivi kirjoitti sekä ruotsiksi että suomeksi. Rein oli Kiven vanha tuttu (ja myös Charlotta Lönnqvistin perheystävä, joka auttoi Fanjunkarsin talouden pelastamisessa). Kivi innostui kirjoittelemaan Reinille useaan otteeseen 1869 eli samana vuonna, kun Reinistä tuli filosofian professori Helsingin yliopistoon (hänet valittiin Snellmanin seuraajaksi). Kivi oli liikkeellä raha- ja kulttuuriasioilla ja suunnitteli mm. suomenmielisen lehden perustamista.

Täytyy sanoa, että Kivi kävi hiukan kierroksilla jätettyään romaaninsa SKS:lle julkaisuarviointia varten. Syksyn 1869 kirjeet Reinille ovat kuitenkin aika mainioita kaikessa suureellisuudessaan - toisaalta niissä oli ihan realistisiakin ehdotuksia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti