Olen monesti miettinyt yhteiskunnallista järjestelyä, joka auttaisi varmasti monia ihmisiä löytämään sopivaa joustoa talouteen hankalina aikoina tai aikoina, kun pitää tehdä isoja investointeja tai esimerkiksi lyhentää nopeasti lainaa.
Kirjoitan sen nyt ylös, ja se on yksikertaisuudessaan tällainen: Kansalainen saisi työelämänsä aikana yhden vapaavalintaisen vuoden, jolloin häneltä ei pidätettäisi tuloveroa ja perittäisi työeläkemaksua.
Veroton vuosi oli todella merkittävä apu monelle elämän ahtaassa paikassa (esim. asuntoa hankittaessa) ottaen huomioon, että tavallinenkin palkansaaja maksaa mukaan lukien kaikki verot (myös alv) valtiolle verosumman joka menee yli miljoonan. Kriteerinä voisi olla vaikkapa se, että on ollut veronmaksajana esim. 10 tai 20(?) vuotta.
VastaaPoistaJoku on esittänyt myös valtaa oman verotuksen kohdistukseen. Siis niin, että esim. rastilla veroilmoituksessa voisi valita esim. prosenttisosuuden (tai kahden) verran maksamiensa verojen kohdistusta. Olisi myös muuten todella suoraa demokratiaa. Valittavien kohteiden luettelo olisi tietenkin poliittinen arvokysymys, mutta olisiko siinä pelättävää jos valinnasta viime kädessä vastaisivat demokraattiset kansalaiset? Ei kai.
Talouden etiikasta sitten: https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000009132794.html
Ei tuosta Tervon kanssa voi lainkaan erimielinenkään olla.
Mutta tuli mulle myös heti mieleen, että aika monen sotivan ja ihmisoikeuksia relatisoivan valtion kanssa käydään nyt ihan vaivattomasti kauppaa samaan tapaan. Olisiko sekin pitänyt tuoda esiin? En tarkoita nyt edes Kiinaa.
Lännen liittolaiset löytyvät nykyään Persianlahdelta, toki vain toiselta puolelta. Siellähän on varsinainen lännen rikkaiden fantasiahuvipuisto-maailma ja erilaisten elämystapahtumien (esim. MM-kisat, futis) supernäyttämö puhumattakaan energialähteistä.
Öljyputki sieltäkin pitäisi katkaista? Ainakin niin tuon artikkelin logiikalla.
Tuo on totta - voisi pistää tuollaisen aikaraamin eli työssäolovuosia vaikka 20, niin olisi jo oikeinkin perusteltua, mutta miksei vähän aikaisemminkin, välillä 10-20 vuotta.
PoistaOlisi myös hyvä, jos hiukan saisi vaikuttaa siihen mihin verotus kohdistuu. Siinä olisi edes jossakin määrin se tuntu, että verot kohdistuvat oikein. Näkisi valtio myös, mitä ihmiset ajattelevat ajantasaisesti.
Pitääpä lukea Tervo. Meillä oli tarkoitus lähteä käymään mummolassa, mutta täällä alkoi flunssa tyttärellä, joten lähtemättä jää.
Fossiilisista irtipääsemisessä on hommaa, samoin eettinen elämä on jatkuva projekti. Kannattaisi tehdä enemmän käytännön fiksuja toimia kuin isosti julistella ja julistusten pohjalta alkaa elämään ilman järkeviä toimia, kun eihän siitä mitään fiksua seuraa.
("Veroton vuosi oli" piti olla tietenkin: Veroton vuosi olisi....
VastaaPoistaKun kirjoittaa kuin puheääntä suoraan tarkastamatta tekstijälkeä, kommähdyksiä ja muita virheitä tulee...)