maanantai 17. lokakuuta 2022

Pieniä signaaleja

 

Ajan signaaleja lukemassa iltakävelyllä vantaalaisella pientaloalueella: Kaihtimet ovat alhaalla jo varhain, verhot suljettu, valot sammutettu pienimpiä kohdevaloja lukuunottamatta. Pihoissa ja talojen edustoilla on puutavaraa, kasoittain myös roskalautaa pilkkomista odottamassa. Saa kävellä hämärässä. Edes televisiot eivät välky olohuoneissa niin kuin ennen. Kuinka sakea on piippujen savu taajamassa ensi talvena, syttyvätkö katuvalot, vuoraavatko ihmiset seiniä lumella?17 kommenttia:

 1. Signaaleja lisää:

  "https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000009139688.html"

  Otsikko: "Ranskan vasemmisto täyttää Putinin toiveet."
  Jatkoa: "Vasemmistopopulistit nostattavat Ranskassa mielenosoituksia hintojen nousua vastaan..."

  Pääkirjoituksessa mielestäni viesti, että hintojen nousun "vastustaminen" on Putinin pussipeliä. Kolme kysymysmerkkiä! Jutussa että Italian äärioikeiston piti olla ensimmäinen pakotteiden purkaja ja siten Putinin tavoitteiden mukainen, mutta nyt onkin yllätys että Ranskassa mennään tässä asiassa "vasemmalta" ohi ja herran jumala, köyhät, vastustavat toimeentulonsa kaventumista.

  Mitä h-ttiä? Hintojen nousu Suomessa alkoi jyrkkänä jo syvällä vuoden 2021 puolella ennen sotaa ja onko nyt sitten sodan myötä todellakin tilanne, että matalapalkkaisten ihmisten pitäisi mukisematta niellä inflaation kustannukset eli hintojen karkaaminen pilviin, koska Ukrainan sota.

  Mulle tällainen ylhäältä alas kohdistettu lojaliteettivaatimus on keskiaikainen. Pääkirjoittaja-linnanherra nonsoleeraa matalapalkkaisten huolen toimeentulostaan ja täytyisi pitää vain turpa kiinni.

  Onneksi Ranska näyttää taas mallia. Mallia jota ei kuitenkaan meillä juuri oteta.

  Pakotteet pitää tietenkin pitää ja niitä koventaa ja Ukrainaa tulee auttaa sotilaallisesti (siinä olen eurooppalaisen vasemmiston kanssa täysin eri mieltä) mahdollisimman rohkeasti, mutta ihmisten ja varsinkaan matalapalkkaisten toimeentulokysymykset eivät ole vasemmistolaisia eivätkä oikeistolaisia eivätkä sotapelejä, vaan totisinta totta. HS pitää niitäkin sitten kai vain asennekysymyksiä.

  VastaaPoista
 2. Lumi on tosiaan hyvä eriste. Talvella huomaa jo kerrostalossa, kun ikkunoiden eteen paakkuuntuu lunta pysyvästi, lämpötila nousee selvästi ja myös äänieristys paranee. Sisätilaan syntyy lisää sisätilan tuntua. Luonto tarjoaa keinoja edelleen ihmisille, mitenkäs muuten. Toivotaan että tulee luminen, mutta ei kovin kylmä talvi. Paljon aurinkoa (paneelit) ja sellainen -3 celsiusta niin auttaisi monia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, täytyy toivoa lauhaa pikkupakkastalvea. Nyt on viime päivinä päässyt läpi artikkeleita joissa ihmiset kertovat miten ovat valmistautuneet omalta osaltaan hintojen nousuun ja energiakriisin mutta mikään oma toimi paitsi omaisuuden, esim. talon myyminen, ei riitä. Muuten vielä kitkuteltaisiin, mutta sähkölaskut vievät konkurssiin. Valtionhallinto ei ota kriisiä kyllin vakavasti vaan jopa satojentuhansien kotitalouksien selviytymiskyky riskeerataan. Tähän on tässä hulluudessa tultu.

   Poista
  2. Riskit otetaan ei minkään merkityksekkään vuoksi niin kuin mielikuvatodellisuudessa aina.

   Poista
  3. Appiukko käyttää lunta suojaamaan vesiputkia, jotka kulkevat talon seinässä. Tämä siis Kainuussa, jossa lämpötila laskee usein miinus kolmeenkymmeneen tammi-helmikuussa. Toki lumet on keväällä hyvä saada seinustalta pois etteivät sula rakenteisiin, mutta kuiva lumi talvella on hyvä eriste.

   Poista
  4. Tosiaan: jos omasta toimeentulosta huolehtiminen tai protestointi siksi, että sen edellytykset on viety, on Putinin pussiin pelaamista, niin emme ole enää tekemisissä aikalaishulluuden vaan aikalaisidiotismin ja ennennäkemättömän spinnauksen kanssa

   Poista
  5. Niin, en muista kuka kirjoitti, että kun maailma on tullut hulluksi niin siinä on itsekin näyteltävä hullua.

   Ei kylläkään pitäisi...

   Itse hämmästelen suurta joukkoa ihmisiä, joita eivät näy inflaatio eli sen tuottama persaukisuus tai sähkön- ja energiahintojen nousu juurikaan vaivaavan.
   Ja jos on niin onnellista, ettei ole omakohtaista, niin luulisi kiinnostavan mitä isolle joukolle pulassa olevia ihmisiä kuuluu, miten he pärjäävät. Ei tätä kansaa eikä sen sananvaltaisia ainakaan voi solidaarisuudesta onnitella.

   Ehkä moni on nyt peräti tyytyväinen: kulutus putoaa, ostetaan halvinta, autoilu on kallista, lämmitys on kallista, ilmasto voittaa. Vai voittaako varmasti? Matalapalkkaiset maksavat ainakin siitä voitosta suhteessa kaikkein eniten.

   Poista
  6. Minulla on aidosti tämä huoli: jos ihmiset menevät osittain (ja aika isolta osin) huonosti suunnitellun = ideologisen energiasiirtymän vuoksi konkurssiin, niin ei se ole kenenkään tai minkään voitto, ei edes ilmaston, koska ne ilmastotoimet pitää jollakin maksaa.

   Tuntuu aivan älyttömältä, että ihmiset ovat ottaneet pitkäaikaisia lainoja nimenomaan asumista varten ja vuosikaudet hoitaneet vastuullisesti lainansa ja nyt sitten tämän energiakriisin (jonka loppua ei näy) vuoksi joutuvat luopumaan siitä, mikä monelle on ainoa näkyvissä oleva varallisuuden kerryttämisen muoto eli oma asunto. Tuntuu jokseenkin höyrypäiseltä idiotismilta koko touhu. Mitä tällä kunnianhimolla voitetaan? Ilmeisesti jokin asema koneistossa, siis päättäjät voittavat. Muut ovat enemmän tai vähemmän häviävällä puolella. No joo, jos kriisi kestää vuoden, niin ehkä perse sen verran kestää, jos pankin kanssa sopii lyhennysvapaista tms. ja onnistuu jostakin onkimaan lisää rahaa sähköyhtiön taseeseen siirrettäväksi ja kurjistelee sillä välin, mutta jos homma jatkuu esim. kaksi vuotta, on ainakin oma talous kaput.

   Poista
  7. Tuossahan se on kiteytettynä.

   Itse suren, vaikka omaa ei ole, myös noita asumiseensa panostaneita ihmisiä, joista nyt osa vedetään todella tiukille. Kaikki eivät tulekaan selviämään reaaliansioiden näin suuresta pudotuksesta. 90-luvun lama tuotti vainajia monin eri mekanismein. Mennäänkö nyt samalla tavalla?
   Käytän äärimmäisen harvoin sanaa eliitti enkä muutenkaan pidä sen käyttämisestä.
   Mutta tässä tilanteessa on mielestäni nähtävissä 2020-luvun alun poliittisen eliitin motiivien suunta karmealla tavalla. Vihreästä (enkä tarkoita yhtä puoluetta) on tullut kylmä väri.

   Ukrainan sota tuottaa tästä kaikesta paljon, mutta ei kaikkea. Juuri siitä ei mielestäni keskustelu ole riittävää eikä tieto, ei ainakaan niille jotka eivät osaa sitä itse kaivaa. Päinvastoin: media syytää sopeutumisohjeita ja niksinurkkia (niin kuin rahaton ihminen ei itse pulaansa tuntisi ja tietäisi).

   Toivoisin edes jonkinlaisen myötätunnon palaamista politiikkaan, vaikka ne omat vihreät motiivit olisivat kuinka perusteltuja ja välttämättömiä ja oikeita tahansa.

   Poista
  8. Hyvin oli tuokin sanottu. Juuri näin on ja tästä pitäisi keskustella, että ideologisesti luodaan rakennemuutos, jossa ollaan valmiita uhraamaan ihmisten elämä, ainakin taloudellisesti. Kun tietää, miten tärkeä osa ihmisten itsearvostuksessa on siinä, että tulee toimeen omalla työllään, on tämä kyllä melkoista. Ääntä täytyisi pitää eikä kyse ole todellakaan Putinin pussiin pelaamisesta. Aika vähän on Suomessa sellaista keskiluokkaa tai muuta, joka ei ottaisi tästä isoa osumaa. Pienituloisemmat ottavat taatusti. Toisaalta myös sellaiset seikat kuin mikä on perheen lainatilanne, mikä on sähkösopparin tilanne ja sattuuko juuri nyt olemaan kaksi ihmistä vakaassa työpaikassa heittelevät esimerkiksi naapuritkin aivan eri asemaan.

   Poista
  9. Siis naapurit, jotka elävät esimerkiksi aivan samanlaisissa taloissa...

   Poista
 3. "ideologisen energiasiirtymän vuoksi konkurssiin, niin ei se ole kenenkään tai minkään voitto, ei edes ilmaston, koska ne ilmastotoimet pitää jollakin maksaa."

  Tässä on taas se Kankkulan Kaivon metaforaksi tajuamattomuuden harha. Edelleen, kyllä ne rahat jonnekin menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti menee. En minä tätä epäile ollenkaan. Enkä epäile myöskään sitä, että saadaan aikaan ainakin jonkinasteinen yhteiskunnallinen rakennemuutos - lisää porukkaa alaspäin ja taloudellisiin hankaluuksiin.

   Poista
 4. Meillä oli se yksi "kertaluonteinen." Nyt jo ilmassa että tulossa lisää yhteisvelkaa. Esillä mm. energiakriisiin liittyvää yhteisvelkaa, ilmastorahastoyhteisvelkaa, puolustusmenoihin liittyvää yhteisvelkaa...
  Nämä esillä tänään A-studiossa (Saarikko - Purra).

  Ensin oli vanha kunnon EU. Sitten Federaatio. Josta varmaan sitten Imperiumi. Koska tälle "alueiden vastaisku"? Ei koskaan jos kansalaisia ei jaksa kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää että ollaan kaltevalla pinnalla ja nyt vaan luisutaan kohti yhteisvelkoja ja muuta vastaavaa.

   Poista
 5. Musta on alkanut tulla että tämä hallitus (tai muukin) voi tehdä melkein mitä tahansa, ja se menee kansalaisilta läpi ja ohi, koska ei jaksa. Ja koska ihana pm.
  Lehdissä joku kolumnoi terävästi, televisiossa pari kipakkaa väittelyä, somessa muutama huoh ja demonihymiö, mutta laittoi maamme toimeenpanovalta nollia miten monta tahansa peräjälkeen ja siirtelisi pilkun paikkaa tarpeen mukaan eteen tai taakse, jengi ei jaksa muuttaa omaa suhtautumistaan. En kylläkään tiedä miksi on niin.

  Nyt sentään kepulaisten ennätysmäinen opportunismi hallitusvastuussa saanut sen verran huomiota että kepu putoaa muiden pienpuolueiden sekaan. Mutta annas olla kun tulee vaalit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä onko Marinista kyse. Ei hän nyt niin ihana ole tai voi olla, luulen että ihmiset on paniikissa oman elämänsä kanssa eivätkä ehdi miettiä politiikkaa, vaikka siitä suunnasta monet uusista ahdistuksista tulevat. Median edustajat erikseen tietenkin. Gallupeissa demareilla pieni alamäki. Hyvä että edes noin näkyy. Kepu on myynyt ne vähätkin periaatteet, joita sillä on ehkä ollut. Luiskassa ovat. Mutta vaalit kaiken muuttaa voi. Eiköhän ne samat naamat saada taas edustamaan meitä.

   Poista