lauantai 10. syyskuuta 2022

Ukraina etenee

Ukrainasta hyviä uutisia sotaa alusta saakka seuranneen ja analysoineen Emil Kastehelmen twiittiketjuun tiivistettynä:

https://twitter.com/emilkastehelmi/status/1568294714029342726

Jos Venäjä ei mene ydinaseiden käyttöön tai räjäytä ydinvoimaloita, se saa vielä turpaansa, mikä onkin oikeus ja kohtuus.

Toivottavasti sekasorto leviää venäläisten sotajoukkojen keskuudessa nyt mahdollisimman suureksi. Siinä saattaisi olla momentumin mahdollisuus, jos länsi pystyy yhtenäisenä ja jatkaa tukeaan.
42 kommenttia:

 1. Luultavasti lännen tiedustelusatelliitit ja tutkatoiminta on tehnyt melkoisen pohjatyön, mutta hyvä niin, sillä ei tuo hyökkäys venäläisten linjoihin ole mitenkään pikkujuttu. Toivottavasti mahdollisimman moni venäläinen antautuu / jättää asemansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja matkaa maahan, jossa lääniä ja luonnonvaroja riittää vaikka muille jakaa.

   Poista
 2. Nyt voi juuri olla kyseessä sortuvan korttitalon hetket. Ja toivottavasti onkin. On mahdollista että joukot vain lähtevät asemistaan ja tosiaan takaisin sinne luonnonvaroiltaan rikkaalle Venäjälle.
  Toki Venäjältä on vaadittava kattavien sotakorvausten maksamista Ukrainan jälleenrakentamiseksi.
  Muuten ei edes alkeellinen oikeudenmukaisuus täyty.
  Tai sitten toivo on aivan ennenaikaista. Ja pahempaa on vielä edessä. Krimistä tuskin Venäjä tulee luopumaan missään skenaariossa.
  Ehkä vain sellaisessa, missä koko Venäjä romahtaa.
  Juttunsa on sitten siinäkin. Siinä tapauksessa Suomeen on tulossa venäläisiä ja paljon.

  Sitten yksi hieman ei-korrekti ajatuskysymys. Ei kannanotto. Nyt on otettu kanta ettei Venäjältä enää tuoda koskaan mitään. Ei ainakaan energiaa. Olisiko näin sellaisessakin vaihtoehdossa, jossa Venäjä karistaisi Putinin ja putinismin harteiltaan?
  Eikö silloinkaan edes enää maakaasuakaan? Samaan aikaanhan kuitenkin tuotaisiin öljyä monista esim. Persianlahden maista jotka eivät kyllä nekään täytä juuri mitään ihmisoikeusmittareista. Koskeeko täysi blokki vain Venäjää ja kaikissa tulevaisuuden tilanteissa ? Ilmaston kannalta on sama onko maakaasu Siperiasta vai Pohjanmereltä.


  J o s irti fossiilista tarkoittaa kaiken fossiilin poistamista käytöstä ja siirtymistä laajasti ydinenenergiaan plus uusiutuvaan, ymmärrän asian hyvin. Ja sehän olisi hyvä juttu. Siis niin ettei fossiilia tuoda enää mistään. Sehän olisi ihannetilanne. Katkeaisi niin riippuvuus myös Persianlahden fossiilista. Toki vaatii sen että ydinenergiaa aletaan pikaisesti lisärakentamaan suurin piirtein kaikkialla niin kuin laajoja tuulivoimapuistojakin,

  VastaaPoista
 3. Ukrainan taistelu maansa puolesta on ollut kyllä uskomatonta. Niitä länsiaseita on kuitenkin tarvittu ukrainalaisia miehiä ja naisia käyttämään henkensä kaupalla, ja siinä tunnossa ettei isän/äidinmaa ole kokonaisuudessaan mikään historiallis-sosiaalinen konstruktio. Tai voi se olla sitäkin, mutta ukrainalaisille kuitenkin täyttä totta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että Putin yllättyi ja yllätettiin täysin - oli se usko helmikuussa, että maa on hetkessä nurin. Fiasko on tähän saakka ollut Venäjän hyökkäys. Sellaista räiskimistä kuin jääkiekossa jonkin aikaa. Puuttuu idea. Eihän sitä oikeastaan kunnolla ole ollutkaan, ei hyökkäyksessä eikä sen perustelussa.

   Poista
 4. Jos nyt Venäjä lyödään, on tärkeää miten se tapahtuu.
  -Sotakorvauksista ja sotarikosten tutkinnoista ei pidä tinkiä missään lopputilanteessa.
  Mutta jos Venäjä lyödään ihan palasiksi ja polvilleen myös mahdolllisimman rauhansopimuksen ehtojen suhteen, onko mahdollista ns. Versaillesin (1919) virhe?
  Kylvetäänkö silloin vielä putinismiakin äärimmäisemmän äärijattelun siemenet ja maa sisällissodan kaltaiseen tilaan? Ydinasevaltion sisällissota on karmea skenaario sekin.
  Kysyn siis tuota, en ota kantaa, en ennusta.

  Jotta tätä ei tapahtuisi ja Venäjän kanssa voitaisiin tehdä sopimus joka jättää Venäjälle edes rippeet jolla jatkaa, olisi sota voitettava niin että siihen kuuluu myös Putinin kaataminen.
  Demokraattisemman uuden hallinnon kanssa Ukraina voisi tehdä edes jossakin määrin yhteistyökykyisemmän sopimuksen.
  On selvää että varsinkin Venäjän nuorisossa on miljoonia jotka ovat valmiita avoimempaan yhteiskuntamalliin. Navalnyin taustaoukoissa puuhataan juuri tätä juuri nyt.

  Nämä ajatukset nousivat mieleen yöllä siitä jännityksestä ja positiivisesta odotuksesta, mitä rintamatapahtumat nyt saavat aikaan. Ukraina voi todellakin voittaa sodan. Samalla kyllä pelottaa heidän puolestaan. Venäjä voi keksiä vielä jotakin ennennäkemätöntä ja ennennäkemättömän pahaa tässä tilanteessa. Jospa venäl. rivisotilaat nyt vain rohkaistuisivat: tämä ei ole meidän sotamme, me lähdemme täältä. Tästäkin on jo heikkoja signaaleja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ajatukseni ei perustu sääliin rikollisen sodan aloittanutta Venäjää kohtaan (Venäjä kohdatkoon rangaistuksensa) mutta kylläkin realismiin siitä, että elämä jatkuu myös kaikkien odottaman Ukrainan voiton jälkeenkin (kunhan vain se voitto tulisi).
   On synnyttävä tilanne joka ei synnytä uusia sotia ja uutta väkivaltaa ja uutta valtioterrorismia.
   Putinin kaataminen on välttämätöntä ja venäläisten on itse se tehtävä. Vaikka sanotaan ettei se ole mahdollista, olen alkanut olemaan optimistisempi sen suhteen. Kaatoivathan venäläiset lopulta Neuvostoliittonsakin.

   Poista
  2. Hyviä ajatuksia. Itse toivon ennen kaikkea rauhaa ja Venäjän vetäytymistä niin että rauhaan pääseminen on mahdollista. Samalla pelottaa aika lailla. Antaako Putin hyökkäyksensä romahtaa näin? On vaikea uskoa. Perinteisesti sotimalla Venäjä ei näytä pärjäävän. Tämä juuri pelottaa. Oma ajatukseni on, että näemme vielä verisiä / ties mitä päiviä ennen kuin tilanne muuttuu. Putin on ottanut sodan johtamisesta otetta omiin käsiinsä. Hän kykenee äärimmäisen väkivaltaan omiaankin kohtaan, joten miksi ei kykenisi Ukrainaa kohtaan. Kunpa Venäjän hyökkäys nyt luhistuisi ja alkaisi jokin parempi vaihe.

   Poista
  3. Joo, tuo on alkanut minuakin pelottaa. Jos korttitalo alkaa romahtaa, katsooko Putin sitä passiivisesti? Tuskin.
   Siitä askel eteenpäin on sitten sen miettiminen, mitä tapahtuu jos koko Venäjän Putinin perustuksille rakennettu korttitalo kaatuu? No, asia kerrallaan. Emme taida olleet sitten vuosien 1989-1991 jälkeen tilanteessa, jossa ihan mitä tahansa voi tapahtua. Silloin se kääntyi ainakib suhteellisen positiiviseen suuntaan. Kääntyykö nyt?

   (Sitten tässä rinnalla vielä tämä paikallinen asia, Suomen poliittis-taloudellinen alamäkiliuku. Tai ai niin, eihän se niin ole, sehän on vain omassa päässä: hallitus on suositumpi kuin koskaan.)

   Poista
  4. Ajat ovat menneet aivan hulluiksi. Tämä kaikki on vasta kuin valtavan aallon kokoontumista - entä sitten kun se todella iskee arkielämään... No, kauan ei tarvitse odotella. Lehden kun avaa, tunkee kaikenlainen paha silmille. Tuntuu kuin Suomikin olisi repeämässä monesta kohtaa, milloin hitaammin, milloin nopeammin. Ihmisten pahoinvointi alkaa näkyä. Kun niiltä jotka ovat hoitaneet asioitaan ja velvollisuuksiaan säntillisesti viedään normaalin elämän edellytykset, tulee pahaa jälkeä.

   Poista
  5. Uskoisin että Suomessa on jo nyt sadoin tuhansin ihmisiä, jotka elävät täysin kunnollista elämää, mutta joiden kyseenalaistamaton ja kritiikitön lojaalius yhteiskuntaa kohtaan samoin kuin motivaatio on aika lailla lopussa. En usko että tulee mitään rettelöintiä, vaan ihmiset masentuvat ja putoavat pois, kun tajuavat että eivät voi elää omaa elämäänsä edes välttämättä sitä kohtuullistamalla. Varmasti moni sitten jollain aikavälillä kömpii taas pystyyn, mutta kyllä edessä on myös itsetilattu rakennemurros.

   Poista
  6. Tuo on hyvä analyysi, ja samalla surullinen. Samaa voimattomuutta olen minäkin kokenut aistivani. Vaihtoehtoisia purkautumisteitä ei juuri ole. Politiikkakin on tukittu. Ihmiset on myös syyllistetty monin tavoin.
   Tänään ilahdutti Hesarissa kirja-arvostelu ja haastattelu, tai ei se kritiikki, vaan kirjan aihepiiri, Noora Vallinkosken teoksen aihepiiri.
   En muista milloin missään olisi käytetty vuosiin sanaa työväenluokka niin että siinä on mukana ymmärrystä.
   Eilen oli juttua teatteriyleisöstä joka alkaa olla pelkkää ylempää keskiluokkaa. Eräs kommentaattori (nainen) kirjoitti käyneensä neljässä esityksessä. Totesi ettei kannata. Ei taiteen vuoksi, hän sanoi, vaan koska koki katsoneensa ideologioita (mm. naiserityisyyttä, tätä sanaa käytti) eikä taidetta.
   Kaiken politisoituminen on ahdasta puritanismia. Talouspolitiikka on politisoitunut lähinnä ilmaston vuoksi, muu elämä, mm. kulttuuri sitten ajan monien ahtaiden ilmiöiden.
   Ei siinä jää tilaa hengittää.

   Jos lisäksi loppuvat rahat laskujen maksuun niin siinäpä se sitten.

   Toki heti ilmestyy joku (vaikka tuosta ylemmästä keskiluokasta joku sananvaltainen) kertomaan, että ei se noin ole, aika on nyt tätä, uhri on annettava, ja me täällä (ylemmässä keskiluokassa) teemme sen mielellämme olemmahan historian oikealla puolella.

   No niin. Nyt lähdetään lähimettään kävelemään. Toki pitää mennä ensin autolla jonkin matkaa. Tilanne saattaa parantua parissa kuukaudessa, sillä olemme muuttamassa kehäykkösen taakse jos hyvin käy.

   Poista
  7. Me lähdetään myös kävelylle. Ehkä nämä surulliset ajatukset hetkeksi unohtuvat (tai sitten vahvistuvat omassa päässä). Muutto tekee varmasti monella tapaa hyvää. Toivottavasti työmatka ei muutu kohtuuttomaksi. Luonto on ilmaista terapiaa, ja hienoa, että sitä löytyy myös pääkaupunkiseudulta.

   Poista
  8. Käytiin kävelyllä, kaikkiaan melkein kolme tuntia oltiin luonnossa. Kyllä teki hyvää.

   Poista
 5. Kolme tuntia hapettaa aivot ja mielen jo kunnolla. Itse olen ihan addiktoitunut viikonlopun kahteen (la, su) metsäkävelyyn. Emme ole mitään erityisiä kuntoilijoita, mutta luonnon seassa kulkeminen ja eläinten ja kasvikunnan ja puiden tarkkailu on todella kiinnostavaa. Metsät ovat kaiken lisäksi erilaisia "paikantuntuja", on maaston muotoja, mikroilmastoja ja erilaisia metsätyyppejä. Ja näitä löytyy ihan läheltäkin, ei tarvitse mennä Lappiin tai edes Nuuksioon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä ollaan tässä Vantaalla jalkaisin liikkeellä koko matka. Nyt mentiin Luukkiin (Kaitalampi-Halkolampi-Mustalampi -reitille, otettiin eväät mukaan jne. Hauskaa oli. Koiratkin jaksavat kävellä innokkaasti, kun on uudet maastot. Tai toi meidän Riku jaksaa missä hyvänsä, mutta vanhempi cairn ei innostu perusmestoista, vaan alkaa lonnia ja nuuhkia vaan eikä sitä voi hyvällä tahdolla kummoiseksikaan kävelylenkiksi kutsua, onpa vaan sellaista filosofista flaneerausta).

   Poista
  2. Luukki onkin kiva paikka. Kaitalammessa on tullut uitua monet kerrat.
   Koira meilläkin mukana. Siitä tulee metsässä, suht pienestä sintistä, varsinainen peuranmetsästäjä jos niitä liikkeellä.

   Poista
 6. Kyllä kaupunkikävely ja flaneerauskin mukavaa on, ja katseltavaa riittää, talot, kujat, kaupunginosat, jaa sen miettiminen, mitä missäkin kohdassa on ollut aiemmin ja mitä tapahtunut ja kuka asunut, mutta aikansa kutakin. Nyt vain vetää enemmän metsät. Kaupungin ja kirjallisuuden yhdistäminen on hauskaa myös. Monet paikat, kadut, talot jne. ovat eri teoksista hyvinkin tuttuja. Osa fiktioista, osa esim. henkilöhistorioista. Maailmahan tapahtuu näillä kaduilla ja näissä huoneissa. Ei sitä tarvitse kauempaa hakea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Klisee sanoa tämä vielä mutta kun mulle ainakin totta: metsä hoitaa mieltä ja hyvin. Puut terapoivat. En tiedä mikä mekanismi siinä on, mutta kun autossa vielä kaikki mahdolliset henk.koht. umpikujat mielessä niin ei tarvitse kuin puoli km pusikkoa ja metsää jotakin polkua pitkin eteenpäin ja jo kirkastuu. Lähes aina.
   Ehkä se sinne sitten vetääkin.

   Poista
  2. Itse pidän paljonkin rauhallisesta kaupunkikävelystä / kuljeskelusta eri ympäristöissä. Ongelmia kävelyssä tulee vain, kun pitää taluttaa kahta täysin eritahtista koiraa. Mua käy aamuisin Riku sääliksi, kun ehdittäisiin kävellä 2 kilometriä, mutta Bobbyn kanssa siitä tulee 700 metriä. No, saa toki sitten myöhemmin päivällä lisää ulkoilua pariinkin otteeseen.

   Poista
  3. Tuttua, samassa piskissä. Metsässä meidän koira painaa kuin hirvi eteenpäin, tässä lähellä ulkoiluttaessa makailisi nurmella vaikka koko yön, jos sen siihen jättäisi. Vitsaillaan että sille pitäisi hankkia omakotitalo, jotta olisi piha jota vahtia ja jossa vähän räksyä ohikulkijoille ja jossa maata päivät pitkät.

   Vaikka tätä koirajuttuilua joku voi ihmetellä, on sanottava, että omia reviirejä koira kyllä laajensi selvästi. Johtuu myös siitä etten aina jaksa näitä samoja lenkkejä itse. Moni polku ja paikka olisi jäänyt löytymättä ilman sitä.

   Poista
  4. Nyt pitää alkaa seurata millainen on demokratian laatu Ruotsissa 2022. Onko taas päätetty että noin miljoonalla annetulla äänellä ei ole merkitystä ja ne ikään kuin hylättyjä...
   No, oli miten oli, niin ihan puoluekannasta riippumatta toivon realisteja Ruotsinkin johtoon. Jos niin on, niin on ihan sama johtaako Sverigeä "oikeisto" -vai "vasemmisto"blokki.
   Arvosanastoa ja arvokielipeliä ei kannata liikaa seurata.
   Teot ja niiden seuraukset ovat ratkaisevia.

   Poista
  5. Realismiblokki siis valtaan sielläkin. Tulee se kummalta puolelta tahansa.
   (Niin kuin maailma olisi muka kahtia jaettavissa noin mielivaltaisesti kuin oikeisto-vasemmisto.)

   Poista
  6. Ajattelin muuten äsken ihan samaa, kun kävin saunassa. Sosiaalidemokraatit voittaa yleensä vaalit. Sosiaalidemokraattinakin voi olla realisti tai utopisti. Kovin kova ei ole kaikin osin ruotsalaisten demareiden todellisuustajurekordi, valitettavasti. No, jospa siellä jotain korjausta saadaan aikaan. En oikein kylläkään usko, että yksikään puolue pystyy tekemään kovin erikoisia noille "haavoittuneille" alueille tai jengirikollisuudelle. Sen rajan yli on tultu, ja otteiden pitäisi olla sellaisia, joita ei tulla näkemään. Porukkaa pitäisi yksinkertaisesti palauttaa lähtömaahan tai isien maahan, jos ei elämä Ruotsissa onnistu vaan menee järjestäytyneesti rikoksen tekemiseksi.

   Poista
  7. Siis lähtömaihin... Moni nykyisten jengien jäsenistä taitaa olla jo toisen polven ruotsalaisia, tilastollisesti ei-ruotsalaisista taustoista tulevia on yli 90 prosenttia. Kaipa tästäkin voi vetää monenlaisia johtopäätöksiä. No, kukin maa ratkaisee omat ongelmansa, joten mikäpä minä olen neuvomaan tai sanomaan, millaista yhteiskuntaa Ruotsin pitäisi tavoitella.

   Poista
 7. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009062772.html

  No nyt alkavat pohtia tätä minkä tuolla aiemmin ketjussa toin esiin.
  Eli mitä alkaa tapahtua, jos Ukraina voittaa kunnolla...
  Sitä tietysti toivomme, mutta isoja juttuja lähtee liikkeelle samalla,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jutussa esillä myös mahdollisuus ydinaseista. Siis jos Venäjä alkaa samalla sisältä hajoamaan.

   En tiedä (tietenkään) mutta olisiko tilanne parempi jos Nato olisi uskaltanut enemmän keväällä? Häviäminen Ukrainalle saattaa olla Venäjälle jotakin mitä ne eivät voi mitenkään sietää. Silti sinne on mentävä jos tie aukeaa, koska Ukrainalla on siihen täysi oikeus.

   Kyllä ajattelen että tilanne on pian paljon vaarallisempi kuin kylmän sodan aikana.
   Ainakin mahdollisessa hajoavan Venäjän tilanteessa.
   Silloin oltaisiin vielä syvemmällä venäläisen eksistenssin ytimessä kuin Neuvostoliiton hajoamisessa. Toisaalta pakko ajatella että vuosista 1989-1991 selvittiin ennakoimattoman "helpolla."

   Poista
  2. Tässä voi vielä tapahtua miltei mitä hyvänsä. Sota ei ole ohi, ja Saksa on todennäköisesti polvillaan energiapäätöstensä vuoksi talvella. Viimeksi mainittu voi mutkistaa kokonaisuutta aivan yhtä lailla kuin Venäjän heittelevä suorituskyky. Karmeita aikoja tiedossa, myös Suomeen. Pitkän ajan ennustaminen hankalaa.

   Poista
 8. "Ukraina väittää osan venäläisten miehitysjoukkojen johdosta yrittävän poistua Krimiltä ja Etelä-Ukrainasta perheineen. Asiasta kertoo ukrainalaismedia The Kyiv Independent. Ukrainan tiedustelupalvelun mukaan käynnissä on Venäjän asettamien paikallihallinnon virkamiesten, tiedustelu-upseerien ja sotilaskomentajien "kiireellinen evakuointi", kertoo Ukrainan puolustusministeriö tiedotteessaan. Tiedotteen mukaan esimerkiksi osa kotimentajista on yrittänyt salaa myydä kotinsa ja evakuoida sukulaidensa kiireellisestä pois Krimiltä siitä huolimatta, että venäläiset ovat vakuuttaneet, että alueella on turvallista."

  Tämä HS:ssä.

  Jos tuo ei ole Ukrainan normaalia sotapropagandaa tai vaikutusyritystä venäläisiin mieliin,
  niin jotain isoa on todella tapahtumassa Venäjän armeijassa.
  Yksi skenaario on että armeijan isoja osia lähtee kotiin. Toivottava mahdollisuus tietenkin. Ja miten tähän sitten reagoi Putin? Nyt alkaa jännittää. Mutta katsotaan ensin. Joka tapauksessa jotakin on ollut viime viikkoina ilmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava uutinen, mutta tyhjennetäänkö paikkoja siksi, että surkeasti taisteleva Venäjä aikoo iskeä ydinasein? Onko Putin niin epätoivoinen? Vai onko armeijan pakka hajoamassa ja seuraus on pako. Voihan olla tiedossa, että Ukraina iskee kovaa länsiasein myös Krimillä.

   Poista
  2. (Hassua, huomasin vasta nyt, tossa hesarista kopioidussa yllättävän monta kirotusvirettä. Ilmeisesti kova tahti siellä tuossa live-osastossa.
   Ihan kuin meikäläinen joka pistää saman tien eteenpäin lukematta tekstiä.)

   Mutta joo. Kyllä mullakin sen verran vilkas mielikuvitus on että tulee vaikka mitä kauhuja nyt mieleen. Kuten jo tuolla sanoin, tämä on monikertaisesti vaarallisempaa nyt kuin esim. muurin murtuessa -89 tai Neuvostoliiton hajotessa -91.
   Huomasin ensi kerran pientä pelkoakin itsessäni meidän kakkien kannalta. Ukrainalaisten psta olen pelännyt pitkin matkaa muutenkin.
   Mutta nyt saattaa alkaa pian olla tilanne, jossa kaiken on mentävä oikein ja onnekkaasti. Kunpa Putinille tulisi jostain nyt valoa ja halua luovuttaa. Mutta kädet ristiin nyt.

   Poista
  3. Olen myös varma että läntiset tiedusteluorganisaatiot pistävät omalla infosodallaan vauhtia tähän Venäjän armeijan pohjan pettämiseen jos sellainen nyt on sitten vain oikeasti totta.
   Venäläisille olisi saatava läpi ettei kenenkään kannata enää kuolla turhaan Ukrainassa .

   Poista
  4. Jos sallitaan päivän pimein ajatus, niin mahdollisessa kaikkein pahimmassa skenaariossa mehän olemme nyt sitten muuttuneet myös kohteeksi liittoutumisen myötä. Joka kyllä oli pakko tehdä. Mutta tuli mieleen.

   Miten kansainvälinen yhteisö voisi nyt mennä väliin, ikään kuin Putinin ja Venäjän väliin, ja lopettaa sodan, en tiedä, mutta jotakin olisi nyt keksittävä ennen kuin lisää pahaa tapahtuu.

   Ukraina on hoitanut rintamalla oman osansa kunnioitettavalla tavalla, he ovat antaneet henkensä oman maansa puolesta. Itse en koskaan tule kuitenkaan nielemään sitä että Ukrainassa on käyty myös "meidän" sotaa. Paskat on, ukrainalaiset siellä ovat kuolleet. Olisi pitänyt auttaa enemmän.

   On toivottava että venäläiset poistavat Putinin vallasta itse ja ehkä siitä on jo hienoisia merkkejä. Voi olla että mikään ei kuitenkaan muutu.

   Poista
  5. Ehkä pakenemisessa on vastetta myös Venäjän omalle natsipropagandalle: natsit tulee ja pistää kaasuun / antaa niskalaukauksen. Luin tänään parin Kremlin propagandistin tekstejä - hurjaa settiä ja näkökulma on aivan omanlaisensa. Ehkä Venäjän propaganda toimii osin sitä itseään vastaan. Siis ukranatseista puhe ja muu.

   Poista
  6. Ukraina saa paljon tiedustelutietoa. Sitä antaa varmasti koordinoidusti USA ja Britannia mutta myös paikalliset raportoivat Venäjän armeijan liikkeistä.

   Minusta ei tunnu lainkaan pahalta ajatella, että kansainvälinen tuki on Ukrainan puolella. Kerrankin näin. Jospa Venäjä saisi huolella turpaansa ja voisi miettiä toisenlaista ulkopoliittista avautumista. Suurvallalle on toki katkera pala tulla ryvetetyksi, ja tässä piilee riskejä.

   Poista
  7. Nimenomaan tuen suhteen noin. Mutta koen silti että olisi pitänyt auttaa kenttätasolla rohkeammin. Siis lännen. Lähettää joukkoja edes jonnekin.
   No, se olisi voinut pysäyttää Venäjän aemmin ja toki myös eskaloida.
   Mutta pitää muistaa jaksaa tiedostaa, että tässä sodassa ukrainalaiset ovat niitä jotka ovat puolutussodassa henkensä antaneet. Jos Ukraina tämän vielä jollakin tavalla voittaa (lännen massiivisella aseavulla) ja kaataa Venäjän hyökkäyksen niin se on yksi historian komeimpia tekoja.
   Samalla tämä on helvetin surullista koko sota.

   Mutta ehkä nyt alkaa olla avainhetket käsillä.

   Poista
  8. Tämä on surullista ja Venäjän lähtökohta koko hankkeelle oli sairas. Venäjä on tehnyt niin törkeitä tekoja, että tunnekuohussa tuntuu että mikään rangaistus sille ei ole liian paha. Mutta rauhaan tässä on pyrittävä eikä vihaan.

   Poista
  9. Jos noille vapautetuilke alueille tulisi kansainväliset tarkkailijat ja sotajoukot, niin Ukrainalla olisi helpompi työ siivota muut alueensa. Kyllä pitäisin sitä kannatettavana. Kohta on talvi ja rintamalinjat väkisinkin jämähtävät hiukan. Ukrainan pitäisi saada tässä rintamien murroksessa apua ja mieluummin tämän vuoden puolella. Miestappiot ovat varmasti myös maataan puolustavilla valtavia paikoin.

   Poista
  10. Mutta saattaa olla melkoinen haaveajattelun tuotos tuo ajatukseni.

   Poista
  11. Nato turvaamaan kotirintaman alueita ja vapautettuja alueita ja auttamaan humanitäärisesti.
   Niin että ukrainalaiset olisivat kuitenkin aina edessä rintamalinjalla.
   Auttaisi Ukrainaa paljon.
   Voisivat natolaiset tullessaan isosti ilmoittaa etteivät tule taistelemaan venäläisiä joukkoja vastaan lainkaan, vaan puolustautuvat ainoastaan itseään joutuessaan hyökkäyksen kohteeksi.
   Kyllä kaikella kohtuudella tuohon pitäisi Natolla olla rohkeutta.
   Jos kerta sotilasliitto.
   Ja voisivathan olla nopeasti koottuja YK-joukkojakin YK-tunnuksin YK:n mandaatilla, vaikkakin natojoukoista koottuja.

   Venäjän romahdus on sitten se toinen mahdollisuus.

   Poista
 9. No, Venäjällä on aina se tarinansa, hyökkääjä tulee aina lännestä (sama kuin meillä mutta toinen suunta: aina idästä).
  1700-luvulla Ruotsi, 1800-luvun alussa Ranska, 1800-luvun puolivälissä Ranska + Iso-Britannia, 1914 Saksan keisarikunta, 1941 Natsi-Saksa.

  Noihin se edelleen tukee. Naton meneminen Ukrainaan alleviivaisi sitä (vrt. Naton laajeneminen).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun olisi Putinin porukka ymmärtänyt pysyä omalla puolellaan, mutta ehkä asioiden piti syystä tai toisesta mennä näin. Ei tee mieli sanoa mitään Venäjästä, kun ei synny mitään painokelpoista

   Poista