sunnuntai 18. syyskuuta 2022

Taite


Aika mekosti tää alesmäki vie,

eilen ehto haahmo heräytti vielä.

 

Tarvo, taukoo taiten kiero tie,

viitaan itses viskaa, varvastele sielä.

 

Missä melakka ja maukas maidon-kuori,

sieltä saalis siivoo, Sariolaan suori;

 

toivos tahto teateri ole ei,

uumous uusi, verhottu vain vuori.

 


144 kommenttia:

 1. En ole vielä kommentoinut tätä. Kun tapani on niin harvakseltaan kommentoida. Mutta tässä on sanan helmeilyä, en välttämättä käsitä kaikkea.

  Mutta jotakin tämmöistä mielellään lukisi kokoelman verran.

  Että runon kersat jotakin tajuavat... perilliset.

  Jos on helmeilyn lahja niin miksi sitä ei käyttäisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitin runon veljelleni, joka täytti pyöreitä vuosia. Runon sanasto on oikeastaan täysin Kiven Kullervosta. Rytmi omasta päästä.

   Poista
  2. Kuvastaa elämän kulkua, vaihdoksia ja valintoja.

   Poista
 2. Suonissani virtaa nyt hieman toksista ainesta. Saanko pistää sen tänne? (Opetus: ei kannata lukea maan sananvaltaisimpia eturiviläisiä ja edelläkävijöitä, vaan tehdä niitä pikku juttuja itseksensä joista aina puhun).
  Hesarin Jussi Pullinen kirjoitti 22.9. lehtensä uudesta vakavasta vastuutehtävästä kantaa harteillaan kansalaiset edessä olevan kriisitalven yli mm. näin:

  ”Ukrainan puolesta on myös jotakin uhrattava, mutta kaikilla ei siihen ole varaa. Siksi haluamme myös antaa eväitä arkeen, jossa hinnat vain nousevat. Miten sähkölaskussa voi aidosti säästää, entä missä kauppaketjussa ruokakori on edullisin? Kannattaako vanha bensa-auto ajaa loppuun vai vaihtaa nopeasti sähköautoon? Tällaisista kysymyksistä teemme toivottavasti hyödyllisiä laskureita, vertailuja ja juttuja läpi lähikuukausien.”

  No, Unkarin psta on minunkin uhrattava asioita ja haluankin niin. Mutta entä kansallinen energiapolitiikka, poliittiset valinnat joita tehtiin jo ennen sotaa…ja jo viime vuonna karannut inflaatio.
  Onko neuvona tyytyä, tyytyä ja tyytyä ja tolkun lojaliteetti ja näpyttää laskureita.
  Pullinen on aika pihalla. Kyllä köyhä tai köyhtyvä suomalainen tietää oikein hyvin mitä kauppakoriinsa voi laittaa. Sen oppii. Ei siihen tarvita opettajia lasilinnasta. Ja entä sitten tuo jokaisen köyhän keskeisin mietintäaihe: vaihdanko nyt bensaromuni sähköautoon..?! Täh? Kiitos vaan laskureista media. Nyt kyllä pärjätään.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostoshomma on nopeasti päätetty: Lidlistä peruskamat, Prisman tarjouksesta loput. Sähköautoon ei ole varaa, saati sen lataamiseen.

   Poista
 3. Kylmissä kämpissä (toisesta suunnasta annettu ohje) voi lisäksi kuulemma hangata ruumiita toisiaan vasten. Seksi lämmittää. Mutta jaksaako sitäkään koko ajan? Tai edes kerran päivässä? Tai edes kerran viikossa? Uutuuden viehätyksestä on meillä monilla aika paljon aikaa. Sitten on kuulemma villasukat ja villapaita. Pena-pukeutuminen. Lyön vetoa että tänä talvena somelaisten keskuudessa syntyy kisa kuka pitää matalinta huonelämpöä. Kuusitoista pitää ainakin olla. Viisitoista kaataa jo Putinin (olen tuonkin perusteen jo lukenut).
  Neljätoista on jo tosi kova jätkä. Signaloi hyvyyttä ja oikeamielisyyttä kuin sinko. Vihreyden terminaattori ja rambo. Siinä voi toki talon seinät kostua kunnolla, mutta siitä tulee lasku myöhemmin.
  Enpä tiedä. Absurdistanista on aika retorisesti puhuttu, mutta nyt se vasta alkaa olla. Monella taholla ja tasolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä mietin ennen kaikkea sitä, että miten saadaan sähkön suhteen liki omavarainen yhteiskunta tähän jamaan, että annetaan tällaisia ohjeita. No siten, että pistetään poliitikot sössimään asiat ja kansalaiset maksamaan toisten maiden energialaskuja, kun ensin on jätetty valtiolle keskeinen infra markkinoiden armoille ja se osa mikä markkinoilla on, hoidetaan mahdollisimman lepsusti ja huonosti ja sellaisten tyyppien toimesta, jotka eivät osaa.

   Poista
  2. Tässä oli hyvää keskustelua panoksista ja mittaluokasta. https://www.youtube.com/watch?v=jdxYQ-ld2uI

   Uniperiin liittyy riski, joka tarkoittaa mm. Suomen poliisivoimien 18-19 vuoden kokonaisrahoitusta. Tällaisia vertailukohtia kun miettii, niin tulee mieleen, että asioita pitäisi olla hoitamassa hiukan toiset tyypit kuin he, joiden on nyt nähty hoitavan asioita.

   Poista
  3. "Minä mietin ennen kaikkea sitä, että miten saadaan sähkön suhteen liki omavarainen yhteiskunta tähän jamaan, että annetaan tällaisia ohjeita"

   Tuo juuri oli tämänkertaisen myrkyllisyyteni keskiö. Maa ja sen hallinto sotkeutuvat omaan poliittisen yliyrittämiseensä ja kansalaisia sopeutetaan tähän sössintään median niksinurkilla ja uskollisuuteeen motivoittamisella. Ei tule mieleen kantaa vastuuta siellä missä se vastuu näistä onkin.
   Ukrainan vaikutuksille emme mitään voi, mutta muulle sössimisen ylijäämällä kyllä voisimme. Velkojen, korkojen ja suoranaisten rahanhävittämisen mittaluokka on toden totta suuri. Mutta eivät rakastuneet välitä. Ihania ministereitä rannalla.

   Poista
  4. Koko ajan kriisipuhetta hallitukselta. Ja kriisi onkin. Mutta muuta keinoa ei käytetä kuin kansalaisten tyynnyttäminen ja sopeuttaminen. Jos valtiolta fyrkka lopussa, olisiko alettava toimia sitten myös niin? Kansalaisten psykologisen sopeuttamisen sijasta valtion menojen sopeuttamisella.
   Mutta kun kevätvaalit. Ei voi.
   Jää vain "valmennuspuhe": myykää omaisuuttanne kuten Tytti neuvoi... jne.

   Poista
  5. "Mutta eivät rakastuneet..."

   Rakastuneilla viittaan kansalaisiin jotka fanittavat hallitustamme teki se mitä tahansa tai jotka jopa samaistuvat siihen kuin omakuvaan. Kriittisen kansalaisen (perinteisesti sellaisen) tunnusmerkistö tässä ajassa onkin täydellinen kritiikittömyys hallituksen suuntaan. Ainoa statuspitävä ja sallittu kriitikin aihe on jos joku ehdottaa kaikkein radikaalimpien ilmastotoimien lykkäystä hieman tuonnemmaksi energiakriisin vuoksi.
   (Olisikohan sotatilanteessakin niin, että asemiin siirtyvän armeijan ensisijainen tavoite olisi tehdä siirtymä ja vihollistorjunta ekologisesti ja ilmastollisesti kestävästi...?)

   Poista
  6. No niin, nyt myrkkyhammasta ei kolota enää niin pahasti...
   katselenpa tuon linkatun tubetuksen.

   Muuten kaikille kaikkea hyvää.

   Poista
 4. Päättäjien tulisi tutkia tarveteorioita. Kyllä kai niissä on tärkeysjärjestyksiä. Sitten on pakko tehdä sen mukaan mihin kansakunnalla on varaa. Ei se sen kummempaa ole ja se on joskus hyvin vaikeaa.

  Päättäjien on nähtävä. Heidät on näkijöiksi valittu.

  En tiedä mitä Suomen alueen sisäisiä tapahtumia on edessä.

  Pelkään ja se pelko on mitä suurinta.

  Kuvittelin, että eläkevuosista tulisi jotain muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kodissani kirjahyllyn päällä on vain yksi maan lippu ja se on Suomen lippu. Se ei tarkoita epäempaattisuutta. Mutta siihen kytkeytyy kysymys siitä mihin Suomella on varaa.

   Joskus ei vain ole kaikkeen hyvään varaa kun huolehtii siitä minkä yllä lippumme liehuu.

   Viime aikoina olen kyllä miettinyt, että olen jotenkin ajatuksissani epäkelpo. Eksynyt.

   Mutta kuka on eksynyt tai menossa eksyksiin?

   Huolettaa ja tosiaan pelottaa.

   Poista
  2. Petetyksi tuleminen on ihmisen tunnekokemuksista rajuimpia ja on puhuttavissa myös joukkopettymyksestä. Pahimmillaan pettymykseen kuuluu silmitöntä raivoa, joka purkautuu kuten on purkautuakseen.

   Yhteiskunnallisen suunnittelun on oltava pettymyksen tajuaja ja säätelijä.

   Poista
  3. Suunnittelu ei saa lähteä vain kysymyksestä missä Suomi on ensi talven jälkeen vaan suunnittelun on tehtävä arvioita Suomesta esimerkiksi viiden vuoden kuluttua.

   Mahdollisuuksia ja uhkia on tutkittava.

   Kirjoitan nyt tieteeseen perustuvasta suunnittelusta enkä ideologisesta suunnittelusta mitä en oikeastaan laske suunnittelun piiriin.

   Poista
  4. Ideologista eli näennäissuunnittelua on työ, jonka alussa heti päätetään työn lopputulos.

   Eli prosessin lopputulema on ideologian sanelema.

   Poista
 5. Oikein sanoit Jari tässä: "Yhteiskunnallisen suunnittelun on oltava pettymyksen tajuaja ja säätelijä", ja tässä:
  "Ideologista eli näennäissuunnittelua on työ, jonka alussa heti päätetään työn lopputulos."

  Juuri noista on usein kyse siellä missä moralisoiden nähdään "populismin" "nousua."
  Populismin taustalla on lähes aina arkensa ja toimeentulonsa tulevaisuudesta säikähtäneitä ihmisiä, jotka kokevat että heidät myydään ideologisen politiikan jaloista.
  Valta ja sananvalta pitävät näitä säikähtäneitä harhautuneina, joilla on vain väärä asenne milloin mihinkin, vaikka kyse on luonnollisesta pelosta miten sosio-ekonomisesti vähäisemmän osan saanut ylipäätään pärjää kaiken muutoksen keskellä. Tämä pitäisi ottaa huomioon juuri kuten esitätkin. Itse olen kokenut että vasemmistoa ei enää niin paljon kiinnosta nämä tunnot. Ideologisista sovelluksista on tullut tärkeämpää.
  (Mutta nyt menen nukkumaan pientä flunssaa pois.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta EU ja Suomi ovat hyviä esimerkkejä tällä hetkellä siitä, mitä tapahtuu, kun yhteiskuntasuunnittelu on lepsua, kun sitä tehdään idealistisesti ja sinne päin - siitä tulee todella kallista kansalaisille, ja lopulta siitä tulee mahdotonta. Joka tapauksessa tämä on parempi kuin jokin autokratia, jossa ihmisiä hallitaan pelolla ja väkivallalla. Mutta ei tämä silti hyvää yhteiskunnan hoitoa ole. En toki sitä väitä, että kaikki olisi pielessä, onneksi ei ole.

   Poista
  2. Minusta on hyvä, että luonto otetaan huomioon ja sitä suojellaan. Mutta tässäkin, kuten missä hyvänsä, pitää ottaa huomioon myös, että yhteiskunnat eivät voi sortua näissä hankkeissa, koska silloin ei voida myöskään toteuttaa sitä tehtävää, mikä on otettu hoidettavaksi.

   Poista
  3. Noin on, mutta autokratia voi olla sillä tavalla myös hiipivää, levittäytyvää vain hieman laajemmalle valtaapitävälle joukolle tai ajatusmaailmalle, että yhteiskunnassa vallitsee poliittinen vaihtoehdottomuus. On vain noin yksi mahdollinen suunta politiikassa...
   Sellaisesta on kyllä ainakin oireita, jos tietyt päälinjat näkee esim. kollektiivisen systeemipuolueen kautta.
   No, meillä keväällä on mielestäni valittavana noin(!) kaksi päälinjaa. Molemmissa toki otetaan mainitsemasi luonto huomioon niin kuin pitääkin, mutta toisessa valtio kasvaa entisestään sekä menojen, verotuksen, velkojen että säätelyn kautta, toisessa suurin piirtein tuo sama, mutta ehkä HIEMAN valtiota sopeuttaen ja ainakin marginaalisesti valtiota ja sen ohjaus(autokratiaa?) "pienentäen."
   Ero ei tule olemaan merkittävä. Harmi kyllä.
   Eli ehkä siinä mielessä kollektiivinen autokratiamme (vaihtoehdottomuutemme) on jollakin tasolla meilläkin.

   Säätelykin on jännä juttu. Valtiovalta käyttää sitä milloin haluaa. Ja nyt kun säätelyn paikka olisi esim. sähkönhinnan suhteen, sitä ei käytännössä käytetä, ei ainakaan riittävästi.

   Poista
  4. Hitto kun on aina se kolmas lisäkommentti pistettävä....

   Kuitenkin heti poikkeus. Nyt tässä hallituksessa on tehty oikeasti radikaaleja valintoja. Kukin miettiköön toimiviako vai eikö. Esimerkiksi on tehty maailman mitassa ilmeisesti kaikkein radikaaleimpia ilmastovalintoja verrattuna kaikkiin muihin demokratioihin.

   Poista
  5. Hyvät aikeet ilman että niiden toteuttamisen mahdollisuutta ja hintaa on laskettu ovat yksinkertaisesti vastuutonta toimintaa. Jokainen voi miettiä, kuinka vastuullisia olemme olleet.

   Poista
 6. Multa tyhmää aihepoikkoilua taas, mutta en malta olla laittamatta tätä tänne. Ja huom! vastaavia juttuja ollut muitakin.

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009092445.html

  Tuonkin jutun perusteella on todettava että tavallisissa venäläisissä ihmisissä on paljon toivoa kuten sodan alussa ajattelin ja sitten menetin siitä toivoni kunnes uudelleen se nousee pintaan.
  Suomeen jäänyt (upseeri) ajattelee sodasta suurin piirtein samaa kuin muutkin sekä yleisesti ja henkilökohtaisella tasolla. Hän ei halua sen enempää tulla itse ammutuksi kuin ampua ketään. Ei usko Putinin propagandaan. Eikä ole kyse yksittäistapauksesta. Olisipa joku aamu mukava herätä aamuun ilman että tuota sotaa tuolla käydään. Nyt on tilanne että mitä tahansa voi alkaa tapahtua. Kukaan ei tiedä. Unelma olisi jos venäläiset ottaisivat elämänsä takaisin itselleen kuten tuo Suomeen jäänyt.
  Suomeen jääneissä on tietenkin myös riskinsä. Ei pidä olla naivi. Mutta kaikkea on niin paljon auki nyt niin moneen suuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja jos tavalliset venäläiset ottaisivat tuossa parhaassa mahdollisessa skenaariossa maansa itselleen, niin sama ukrainalaisten suhteen: saisivat koko maans takaisin itselleen.
   (Joo, tällaista toiveajattelua nyt. Tiedän että se ei tule menemään niin.)

   Poista
  2. Etelä-Ukrainassa kovat taistelut. Ukrainalle suuria tappioita, kun pakko mennä avomaastoon, joka miinoitettu. Venäjän tykistö niittää myös. Tuonne tarvittaisiin Himarseja ja muuta, että kannattaa alkaa hyökätä avoimessa maastossa. Pitäisi pehmittää kaukaa venäläisten asemat. Muuten itsemurhatehtävä.

   Poista
  3. Venäläisten päästäminen isoin joukoin Suomeen valtava riski, valitettavasti. Putin käyttää jotenkin hyväkseen. Osaa järjestää paskamaisia tilanteita.

   Poista
  4. Ymmärrän kyllä nuorten miesten halun paeta ja välttää sota.

   Poista
  5. Juuri niin. Ainoat jotka eivät voi välttää rintamalle menemistä ovat ukrainalaiset nuoret miehet. Heidän on tehtävä mitä pitää. Länsi kyllä voi väistää, valitettavasti. Toki aseapu on äärimmäisen merkittävää. Mielestäni alkaa olla selvää jo että Venäjä häviää. Omat ajatukset alkavat liikkua siinä, mitä tapahtuu loppunäytöksessä. Onko mukana uskomatonta onnea kuten NL:n hajoamisessa 1991 vai tapahtuuko todella kamalia. Venäläisrekkarilla varustettujen autojen määrä todella silmiinpistävää nyt pk-seudun liikenteessä. Niin tänäkin aamuna. Ei enää mitään jättikokoisia turistibemareita vaan ihan tavallisia kotteroita.

   Poista
  6. Kuvitellaanpa: liikekannallepano sakkaa ja herättää vastustusta, sisäinen vastarinta kasvaa ja lisäksi rintamalla Ukraina onnistuu valtaamaan takaisin lisää alueita. Mikä on siinä tilanteessa Putinin ulospääsy? Voi olla että ulospääsyä putinistisesti ei enää olekaan. Jos ei ole, mitä tapahtuu? En ole pelännyt helmikuussa/maaliskuussa muiden kuin ukrainalaisten puolesta mutta nyt alkaa olla jo hyvin jännittävät ajat edessä meidänkin kannalta. Hyvinkin pahoja asioita voi tapahtua. Pessimismiin ja pelkoon ei kuitenkaan voi vaipua, vaan pitää toimia. Onneksi edes raja saadaan nyt kiinni, koska riskit ovat nyt todella isoja.

   Poista
  7. Kyllä tässä ollaan ison äärellä. On tärkeää, että Ukraina saa etelässä läpimurtoja, mutta ei sinne voi pistää miehiä ja tankkeja väkipakolla jyräämään avoimille kentille. Jälki on surullista. Hyökkäykseen pitäisi saada nyt kaikki tiedustelutuki ja koordinaatit, joihin isketään. Jos Venäjän keskeiset tulipaikat saadaan tuhottua, Ukraina ottaa nuo alueet kyllä itselleen. Melkoista hommaa on miinanraivauskin avoimilla alueilla, joissa ei ole kunnon suojausta.

   Poista
  8. Venäjällä ei ole oikeastaan mitään voimaa hyökätä muilla alueilla kuin Ukrainassa, paitsi tietenkin, jos kyseeseen tulee viimeinen keino eli ydiniskut. Ajan kanssa asia on eri, mutta tällä hetkellä Venäjällä on suuria vaikeuksia pitää asemiaan paitsi alueellisesti. Hersonin alueelle Venäjä on ilmeisesti onnistunut kaivautumaan todella tiukasti ja Putin on antanut ehdottoman käskyn, että asemia ei jätetä. Ukrainan on murennettava kärsivällisesti huoltoreitit ja sivusta käsin selustoja. Kyllä tuolta saadaan sitten loputkin venäläisjoukot tuhottua, mutta ei kiirehtimällä.

   Poista
 7. Tuo juttu, jonka Jope linkkasit, näyttää hyvin Putinin touhujen vaikutukset tavallisiin venäläisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Tässä yksi jatko-osa samaan teemaan: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009093447.html?utm_medium=social&utm_content=ios.is.fi&utm_source=t.co&utm_campaign=tweet-share

   Poista
  3. Ei voi korostaa liikaa sitä, että varovainen pitää Suomen nyt olla. Monenlaista tulijaa on liikkeellä. Totta kai käy sääliksi myös tavallisia venäläisiä, jotka joutuvat Putinin suuruudenhullujen suunnitelmien uhreiksi

   Poista
  4. Toivon hartaasti että Putin ei korjaa mokiaan taktisilla ydinaseilla tai iskulla ydinvoimalaan. Venäjän sota ei tule muuten menestymään eikä sillä ole reserviä ottaa Ukrainaa haltuunsa perinteisen sodan keinoin.

   Poista
  5. Tavallaan toivoisin sodankäynnin symmetrian vuoksi, että Ukrainalle toimitettaisiin 3-4 taktista ydinohjusta tai vastaavaa ohjusta, joilla voivat tuhota Venäjän keskeiset kaupungit, jos Venäjä laukaisee omat aseensa. Loppuisi Putinin pullistelu.

   Poista
  6. Siis tieto siitä, että Ukrainalla on mahdollisuus vastata, voisi ehkäistä ajatukset ydinaseen käytöstä Venäjän leirissä.

   Poista
 8. Tuo linkkaamasi juttu on samaa jatkumoa. Kaiken ratkaisee nyt millaisen ulospääsyn Putin voi nähdä. Pitäisikö Ukrainan tarjota jotakin juuri nyt mihin voisi tarttua. Eivät taida haluta, ja ymmärrän senkin.

  VastaaPoista
 9. Töistä tullessa koiralenkillä parikin venäjää puhuvaa mieskolmikkoa. Saattoivat olla muitakin kuin paenneita, mutta venäl. autojen määrä ainakin lisääntynyt selvästi. Kyllä tässä sellainen patarummun ääni on koko ajan taustalla. Mitä tahansa voi alkaa tapahtua. Verrattuna helmikuun lopun paniikkitunnelmiin aika kevyesti ihmiset ottavat nyt tilanteen. Itsellä meni juuri päinvastoin. Jollakin, luullakseni kuitenkin aika pienellä todennäköisyysprosentilla, suuren eskalaation mahdollisuus on juuri nyt. Putinin kannattaisi/pitäisi nähdä jossakin nyt pieni tunneli jota kautta voisi tulla sodasta pois. Huom! En tarkoita että Ukrainan pitäisi jättää vallattuja alueita venäläisille. Mikä on sitten realismi Krimin suhteen, sepä on kysymys. Oikeudenmukaisuuden perusteella se kuuluu Ukrainalle. Mutta maailma on sopimuskenttä kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkien toteumiskelvoisten mahdollisuuksien seuraukset voivat olla huonoja ja hyvin huonoja.
   Myös Venäjän täydellinen romahdus oman alueensa sisällä voi laukaista mitä tahansa.
   Juuri nyt meidän geopoliittinen sijaintimme on kammottava, ihan niin kuin Paasikivi aina muistutti. Poliittinen tilanne on myös se ettemme voi tehdä minkäänlaista kompromissia Putininkaan kanssa. Emme ainakaan Ukrainan yli.

   Zelenskyi on todella kova sota-ajan johtaja. Jää historiaan. Kykeneenkö hän taituroimaan myös rauhan?
   Z johtaa Ukrainaa mutta muuten on kyllä nyt sellainen tunne, että "muulla maailmalla" ei ole yhdistävää johtajaa nyt. Ei riittävän vahvaa hahmoa.

   Poista
  2. Hetki hetkeltä menee vaarallisemmaksi. Keskustassa (Hki) tavallista enemmän tänään venäläisiä. En tietenkään toivo ydinaseiden käyttöä. En toisaalta tiedä, miten Putin pääsee tästä sodasta kuivin jaloin kotiin. Hän munannut niin totaalisesti. Liikekannallepano oli ratkaiseva moka myös Venäjän sisällä, koska nyt näkyy että kansa ei ole yhtenäisesti mukana tässä älyvapaassa projektissa.

   Poista
  3. Siis näkyy aivan avoimesti myös Venäjän sisällä ja siellä on väkivaltakoneistolla kova työ pitää porukka kurissa.

   Poista
  4. Vielä: sota on saatava päätökseen tavalla tai toisella. Ei voi olla niin että rintamatilanne jää tuoksi (tai paranee vielä hieman Ukrainan hyväksi) mikä nyt on, vuosia kestäväksi asemasodaksi. Se syö kaiken loppuun.

   Sota on sodittava loppuun ja tehtävä rauha heti kun peli on selvä. Voi olla että kannatan juuri siksi Naton suorempaa aktiivisuutta että sota saadaan loppumaan. Mutta kun ajattelen eskalaatiota, ydineskalaatiota vaikka "vain" taktisilla, niin sitten taas en ole tuota mieltä.
   Perkele.
   Toisessa hetkessä ajattelen että tässä käy kuulkaa vielä todella huonosti, toisessa että asiat selviävät sittenkin ja Ukraina yksinkertaisesti voittaa Venäjän rintamalla.

   Tajuammeko me edelleenkään mitä on Euroopassa meneillään? Sopeudummeko me todella kaikkeen? Bumtsibum kaikilla tasoilla pyörii kuten ennenkin.
   Mulle jäi kesästä samanaikaiset Flow-festivaalin äänet ja valot ja meno ja Ukrainan rintamatilanne ja tappaminen vahvana kuvana mieleen. Sama viikonloppu, välimatkaa vain satoja kilsoja ja ihmisten elämä niin eri. Tuli mieleen että tästä emme Ukrainan lippua aina välillä heiluttamalla selviä.

   Poista
  5. Kyllä Eurooppakin on saatu tässä ohessa sekaisin ja veikkaan että pahemmaksi vaan menee, kun vihreä siirtymä osoittautuu bluffiksi ilman halpaa venäläistä energiaa. Kriisi saattaa jatkua vuosia. Siinä menee omaisuus keskiluokalta ja työt duunareilta. Saadaan lisää köyhiä.

   Poista
  6. Toivon tietenkin toipumista ja järkevää ja kestävää politiikkaa tästedes.

   Poista
  7. Toteat tuossa vain sen minkä jokainen kyllä tajuaa varsin hyvin: radikaalimpi vihreä siirtymä
   ja Venäjän energiasta irtautuminen samassa lähitulevaisuudessa on mahdoton yhtälö. I
   Ideatasolla kyllä menisi mutta luonnonlait eivät anna myöten.
   Toista on siirrettävä toistaiseksi. Putinin energian suuntaan valintaa tuskin voi tehdä. Pitää siis jättää kaikkein kunnianhimoisimmat vihreän siirtymän heti-mulle-tänne-nyt - pakkomielteet toteuttamatta.

   Köyhyyttä, köyhiä ja taloudellista eriarvoisuutta saadaan aikaiseksi kyllä pelkästään toisellakin vaihtoehdolla.
   Ja sitten kun sota on ohi, saavat ilmastohallitukset alkaa tuottaa lisää köyhyyttä, säätelyä ja umpikujia vihreän siirtymänkin myötä.

   Poista
  8. Oliko kyynisesti sanottu tuo mun em. Ehkä, mutta heti kun on tiedossa muullakin tasolla kuin mainoslause - että "vihreä siirtymä tuottaa työpaikkoja ja uutta vaurautta" niin hyvä. T
   Heti kun ne duunipaikat on kaikille auki ja niiden myötä kasvavat verotuotot palautuvat yhteiskunnan hyväksi niin käännän takkini.

   Huom! Päästöjen vähentäminen todella ok. Mutta vihreä siirtymä -puhe ei tarkoita (vielä?) mitään muuta kuin sitä minkä voi tarkistaa energian hinnasta.

   Poista
  9. Maalämpö, tuulivoima, aurinkovoima, uudet energian tuottomuodot (vety), heti kun niillä kaikki ja koko yhteiskunta pyörii, ja siihen suuntaan pitää tietty mennä, olemme vihreässä siirtymässä. Nyt on menossa vasta alkuvauhti, mutta puhumme jo kuin voisimme toimia kaikessa enegiaradikaalisti. Se on vain politiikkaa.

   Ylimenokaudella (ehkä 25-75 vuotta) tarvitaan paljon ja tehokasta energiaa, suomeksi = ydinvoimaa ja koska kaikki liikenteessä ei voi olla sähkössä koskaan, jonkin verran vielä fossiilisiakin. Lähitulevaisuudessa niitäkin aika paljon.

   Poista
  10. Oliskohan koko maapallo ja sen 11-12 mrd asukasta vuonna 2100 hiilineutraali tai jopa hiilinegatiivinen?
   Toivotaan tietenkin.
   Suomen tavoite, oliko se 2035(?) on kyllä...jätän sanomatta, koska sen ovat viisaammat sanoneet paremmin.
   Toki voidaanhan sekin runtata pakolla ja rajulla vaikuttamisella läpi. Silloin on kyllä hyväksytty se karmea ajatusmaailma että taloudellinen eriarvoisuus on ok, ja kansalaiset on jaettu
   sähkököyhiin ja sähkörikkaisiin.

   Poista
  11. Jokin päivä sitten St1:n Anttonen näistä puhui ja sanoi, että energiasiirtymä on vauhdissa vaikka mitään todellisia keinoja siirtymään ei ole. https://www.hs.fi/paivanlehti/24092022/art-2000009038421.html

   Maksumuurin takana. En jaksanut uusia nettihesaria, kun säästän talven sähkön maksua varten.

   Sinänsä mielenkiintoista poliittista valintaa, jossa käytännössä yhä useampi ihminen pudotetaan sinne köyhyyteen päin = ilmeisesti hyveellistä? Vaan mistä sitten saadaan veronmaksajat, kun keskiluokka on kupattu nurin ja pistetty maksamaan sekä johtajien hölmöilyt että köyhien tuet.

   Poista
  12. Joo, Anttosen mukaan nuo mun heitot tuolla aiemmin siis eivät olleet kyynisiä niin kuin (ryömimään ja koko ajan anteeksi pyytelemään tässä ajassa opetettuna) arvelin.

   Edessä sähköpula jonka olosuhteissa tietenkin osa pärjää.
   Samaan aikaan voimakas informaatiovaikuttaminen että arvosignaloinnit saataisiin taottua ihmisten reflekseiksi eikä tulisi mieleen verrata asioita todellisuutta vasten.

   On valittu ideologia ja sanastomaisema ja toimivien asioiden alasajo ennen kuin on olemassa riittävät välineet ja teknologia, jotta sitä siirtymään voitaisiin oikeasti edistää.

   Suurin osa ihmisistä tämän kuitenkin ottaa vastaan. Pitäisikö olla huolissaan "sokean lojaliteetin noususta" ?
   Pitäisi.

   Poista
  13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 10. Pian 8000 miljoonaa rikki maapallolla. Muistakaa olla iloisia merkkipäivänä siitä että väestöräjähdys on peruttu!
  ??
  Menkää Worldmeterin (real time) etusivulle. Huomio births today vs. deaths today frekvenssiin kun numerot sananmukaisesti juoksevat.
  (On myös hyvä yksilöllisyysharhan kadottamisharjoitus.)
  Jotenkin nyt kuitenkin näyttäisi siltä että ilosanoma on ennenaikainen. Omana elinaikanani on maapallon väestöä tullut lisää 5 miljardia.

  Vihreä siirtymä tätä taustaa vasten näyttää leikiltä. Pitäisiköhän se hedelmällisyysnegatiivisuus ( pienempi kuin 2, mieluummin lähellä ykköstä) hoitaa samalla kuin hiilinega.

  VastaaPoista
 11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kaikki yhtä kompurointia niin kauan kuin kokonaiskuvaa ei tahdota myöntää ja hahmottaa.

   Poista
  2. Joo Jari, sun sivuilta juuri huomasin että 8:n merkkipäivä on pian.
   Sitten seuraamaan juoksua kohti ysiä. Matkalla vähennetään hiiltä ja lisätään palettiin ripaus vihreää, mutta siementä riittää kuten ennenkin.

   Kotona flunssassa lisäksi katsellut tänään kaksi leffaa (mm. lapsuuden sankarini Mikko Niskasen takeltelevan ja kömpelön mutta koskettavan Monan) ja seurannut Venäjän romahtamista . Tämä kaikki on niin hemmetin epätodellista. Mua ainakin jännittää mitä on edessä.

   Poista
  3. Tuntuu, että kaikki mahdolliset palikat ovat liikkeessä ja osin mahdottomatkin ja se miten kaikki tästä lähtee purkautumaan ja sommittumaan on jokseenkin ennakoimatonta. Hurjia aikoja elämme.

   Poista
  4. https://www.uusisuomi.fi/uutiset/sotatieteen-tohtori-putinin-korttitalo-voi-romahtaa-ja-suomen-on-oltava-valmis-jopa-totaaliseen-kaaokseen-venajalla/fde418b0-2703-4e0f-8ec2-94f4d95e114a

   Poista
  5. Aivan. Tämä on ollut nähtävissä ja rajutkin tapahtumat voivat olla edessä. Juuri kaikki tuo minua mietityttää. Tilanne on nyt vähintään Kuuban kriisin luokkaa.
   Kaasuputkia räjäytetään Itämeren pohjassa ja Medvedev uhkailee ydinaseiden käyttämisen mahdollisuudella toistamiseen.
   Olen myös ajatellut kaikkia noita kymmeniä (vai satoja?) tuhansia liikekannallepanoa pakenevia venäläisiä miehiä. Helmikuusta tähän asti on vain seurattu tilannetta mutta nyt kun tulee omakohtaiseksi, karkuun. Putinin hallintohan pitäisi yhteisvoimin kaataa eikä karata Kazakstaniin.

   Olen pettynyt että vastarintaa vaikka sitä on paljon, silti vielä liian vähän.

   Raja pitäisi laittaa nyt ihan kokonaan kiinni. Muu on itsepetosta. Jos Venäjä romahtaa, alkaa meillä olla kyse omastakin selviämisestä mullistuksessa.

   Poista
  6. Hieman epävarma olo nykyhallituksemme kyvystä tehdä nopeita ja riittävän suuria päätöksiä jos tilanne menee eskalaatioksi ja/tai romahdukseksi idässä.
   Pahimmassa tilanteessa ei mietitä mitä lukee kansainvälisessä sopimuksessa 3.1.2.1.1 vaan turvataan oma alue ja sillä asuvat kansalaiset.

   Nato-maana (de facto) me olemme myös eskalaatiossa hyvinkin mahdollinen kohde, jos toki Nato meitä myös suojaa.
   Mua on alkanut vaivaamaan 150 metrin päässä tämänkin huoneen ikkunasta jököttävä tyypillinen sotatilan iskukohde.
   Kaikkea tulee mieleen kun on perhettä ja kun muistaa armeija-ajalta erinäisiä asioita.

   Mutta tulee mitä tulee, on nyt myös monentum saada sota Ukrainassa loppumaan. Jaksavatko he enää taistella hyökkääjää vastaan ja oikeastaan edelleen yksin?

   Poista
  7. "Jaksavatko he enää taistella hyökkääjää vastaan ja oikeastaan edelleen yksin?"

   Probably yes.

   https://www.youtube.com/watch?v=5-J_hlSJBNI

   Poista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Kaikki merkit on nähtävissä Jari. Siitä raportoi media ja jossakin määrin jo Venäjänkin media 24/7.
   En koe olevani provosoitunut, päinvastoin, nyt näyttävät alkavan toteutua ikävät uhkakuvat samalla kun Ukraina saa mahdollisuuden ajaa vihollinen alueeltaan.
   Sekä uhkia että mahdollisuuksia.

   Tulkoon mitä tulee, mutta turvallisuuskulttuurista, myös kotimaisesta, täytyy pitää huolta.

   Viikko, kaksi ja näemme mihin tämä kääntyy. Aavistelu loppuu.

   (Ja jotta Jari sinä et vaikuttaisi provosoiduilta, niin jätä nuo kommenttisi ketjuun sellaisena kuin ne oikeaksi koet. Vaikka ajattelen eri tavoin, eivät ajatukset ole koskaan mikään uhka. On uskottava ajatuksen- ja sananvapauteen.)

   Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  7. Niin fokus tässä ei nyt ole Venäjän hyökkäys Suomeen, se on edelleen epätodennäköinen, mutta eskalaation ja/tai Venäjän levottomuudet vaikutukset voivat ulottua myös meille. Se pitää tiedostaa. Ja mehän olemme jo nyt Rajavartiolaitoksen mukaan kauttakulkumaa.
   Itämeren pohjassa räjähtelee....
   Aaltola puhui poltetun maan taktiikasta.
   Jos sota ei lopu hallitusti, se loppuu kaoottisesti.

   Poista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 13. Kukaan tuskin ajattelee, että Venäjä on hyökkäämässä Suomeen juuri nyt. Ei sillä ole siihen edellytyksiäkään. Ainoa uhka Suomelle on se, että maa alkaa repeillä - nyt uutisoidaan mellakoista eri puolilla aluetta.

  Tästäkin on puhuttu viime aikoina, että Venäjä toteuttaa sisäistä puhdistusta. Tarkoittaa sitä, että moskovalaiset ja pietarilaiset ja muiden isojen kaupunkien asevelvolliset pakenevat jo sadointuhansin. Ukrainan myllyyn syötetään vankeja ja etnisiä ihmisiä Venäjän kaukaisuudesta - miesotot on sieltä helpompia toteuttaa kuin "valistuneista" kaupungeista.

  Tuo mitä nyt tapahtuu Nordstream-putkille eli että ne on todennäköisesti sukellusveneellä tai vastaavalla tuhottu, on aivan käsittämätöntä välinpitämättömyyttä luontoa ja oikeastaan aivan kaikkea kohtaan. Aiemmin polttivat rajan tuntumassa kaasua.

  Venäjä ei ole vakaa. En pidä tätä provokatiivisena näkemyksenä. Vielä tämän vuoden puolella näemme kuinka käy. Nyt on muuten Helsingissä todella paljon nuoria venäläisiä miehiä. Todistan sitä päivittäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan Venäjä on kaikkea muuta kuin vakaa juuri nyt. Putinilta oli todella suuri virhe hyökätä Ukrainaan niin huonosti valmistautuneena. Itse uskon, että epäonnistunut hyökkäys saa aikaan sisäpoliittista kuohuntaa, jota ei olisi tullut, jos Venäjä ei olisi ylittänyt rajojaan vaan pyrkinyt vahvistamaan omaa yhteiskuntaansa.

   Poista
  2. Vaikka nyt päähuomio on Venäjässä, voi hyvin sanoa, että ei Euroopassakaan ole vakaata. Saamme lähivuosina nähdä melkoisia mullistuksia. Tämä on ajan henki.

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Vakaan maan politiikka ei ole sellaista, että se härnää naapureitaan ja lietsoo sotaa vuosikaudet ja tarvitsee kotimaan kurissa pitämiseen satojen tuhansien miesten kansalliskaartin, joka käyttää graavia väkivaltaa pelkkiin mielenosoituksiin.

   Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  7. Varmasti Venäjän kokoisessa maassa käpykaartilaisia riittää. Se on kuitenkin jonkinmoinen merkki, kun koulutetut (jopa sotilaskoulutetut) pakenevat. Sanovat suoraan, etteivät lähde Ukrainaan Himarsien kohteiksi. On hauskempi elää kuin kuolla jonkin sellaisen vuoksi, jonka tietää valheeksi (Venäjällä lisääntyy tietoisuus sodan luonteesta varsinkin kielitaitoisten kansalaisten keskuudessa päivä päivältä).

   Poista
  8. Lähden poikien (koirien) kanssa ulos. En ole nyt sitten keskustelemassa.

   Poista
 14. Jari, en voi uskoa siihen mihin sanot uskovasi. Eli Venäjän jollakin tavalla oikeutettuun sotaan Ukrainassa ja Venäjän vakauteen(?).
  Tästä ei jaksaisi enää käydä keskustelua.
  Teot kertovat nyt kyllä mikä on mitäkin. Eivät sanat, valta-tai vaihtoehtomediat, julistukset, nämäkään kommentit jne. Venäjän teot ovat koko ajan kaikkien nähtävissä.

  EU-Euroopalla on oma kriisinsä ja kuoppansa johon se tulee aikanaan putoamaan mutta se on ihan eri stoori. Ei läntisen Euroopan poliittinen epätäydellisyys ja vaikuttamistavat ole minkäänlainen puolustus Putinin teoille.
  Ukrainan sodan/kansamurhan asiassa olen oikeastaan 100 prosenttisesti EU:n puolella eikä muuta vaihtoehtoa olekaan.
  Muut asiat erikseen.

  Meilläkin täällä yleiset parkit täynnä venäl.rekisterissä olevia autoja. Normaalia enemmän ainakin.
  Mutta kuten sanoin että viikossa näemme jo mitä alkaa tapahtua.

  En kommentoi aiheesta nyt enempää paitsi jos blogisti uutta aiheeseen liittyvää päivittää omana päivityksenään.
  On nimittäin mahdollista että jonakin aamuna tahansa voimme herätä ihan uuteen tilanteeseen.
  Voimme aina myös rukoilla vaikka uskoa ei juuri olisikaan.
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisään vain sen että Itämeren putkisabotaasit kertovat että Venäjä on valmis mihin tahansa millä hinnalla tahansa. Epävakaampaa valtiota ei voida Eurooppaan kuvitella.

   Poista
 15. Eivät nuo kalliit sähkölaskut nähdäkseni Natosta johdu mitenkään, vaan huonosti hoidetusta vihreästä siirtymästä (Saksan energiapula kun ydinvoimalat on kiinni suurelta osin ja Ranskan ydinvoimaloissa on huoltokatkoja) sekä siitä, että vihreää siirtymää on kannatellut Venäjältä ostettu kaasu, jolta on nyt hanat kiinni.

  Ukrainan venäläisalueiden auttamiseen olisi pitänyt löytyä aivan muut keinot kuin tämä sota, joka voi aivan hyvin kaataa koko nykyisen Putinin johtaman Venäjän, jos oikein palikat lähtevät liikkeelle. Itse uskon, että Venäjä pikemminkin hajoaa lähitulevaisuudessa kuin että siitä tulee jonkinlainen suurvalta, joka se tahtoisi olla. Kaaos ei ole tietenkään hyvä. Toivon, että Venäjä keksisi myös itse aktiivisesti jotain järkevämpää tekemistä kuin nyt nähdyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/cfc6fe14-198f-4333-b58b-363b27fdfb87

   Poista
  2. Ei ole mitään häpyä Venäjän touhuissa. Ne saavat riman aina alemmas kuin olisi osannut edes kuvitella.

   Poista
 16. Minulle tulee aina ohareita kun menen kuumaksi.

  Mutta jos jotakin niin kai lopulta olen Vesan blogin kautta löytänyt ikääni kuuluvaa arvokkuutta ja myös mahdollisuuksien rajoja.

  Maailma menee menojaan enkä kykene siihen vaikuttamaan. Ei kyennyt Pekka Kuusikaan, joka varmasti ehti tajuta tappionsa ennen kuolemaansa.

  Jos täällä Pohjanmaalla tarjoutuu mahdollisuus edistää ikäihmisten sotepalveluja niin menen siihen asiakasraatiin, johon olen hakenut.

  Kirjoittelen mielipidekirjoituksia lehteen.

  Sydämessäni takaa ajatus "autuaita ovat rauhantekijät", joka on samaa buddhalaisittain: Be Kind, Be Gentle, Make Peace.

  Juuri nyt on sellainen tunne kuin eläisimme jotain Bond-elokuvaa.

  Mutta mitä sitä luonnehtimaan.

  Täytyy nojata keppiinsa ja katsoa mitä tapahtuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kai käynnissä vähittäin laajentuva maailamnsota, joka johtaa tämän planeetan tuhoon.

   Avaruudessa saattaa olla vaikka kuinka paljon planeettoja, jotka ovat käyneet saman kehityskulun.

   Poista
  2. Voiko tätä kaikkea päästä johonkin... pakoon?

   Poista
  3. Pakoajatuksen tunnistan hyvin. Olen itsekin hemmetin kyllästynyt, ja ahdistunutkin tästä sodasta. Tätä ei enää jaksaisi. Vääryyttä hierotaan naamaan. Joskus miettinyt että miksi vuosikymmeniä esim. viihteessä ja taiteessa lukemattomina meemeinä oli aina vain esillä Vietnamin sodan vuodet ja reaktiot. Vaikka ko. sotia ei voi verrata toisiinsa, nyt ymmärrän. Sodan loppumisen odotus on valtava. Ja niin että siinä toteutuisi edes jonkinlainen oikeudenmukaisuus.

   Tuo epätodellinen Bond-efektikin käynyt mielessä. Nyt varsinkin noiden Itämeren juttujen vuoksi.
   Tämä sotahelvetti sitten joko muuttuu asemasodaksi ja rintama vakiintuu tuonne missä se nyt on (se on kamala skenaario) tai sitten alkaa tapahtua asioita jotka eivät ole kenenkään tiedossa tai hallinnassa (ne voivat olla sekä mahdollisuus sodan loppumiseen, mutta myös sodan laajeneemiseen).

   Panikoida ei pidä, valtionjohdolta tarvitaan nyt rohkeutta ja realismia mutta myös tinkimättömyyttä turvallisuuasioissa. Nyt ei ole poliittisten statuspäivitysten hetki - ei sota-asiassa eikä myöskään energia-asioissa.
   Suomessa on puuta ja käyttämättömiä hiilivaravoimaloita. Ne pitäisi ottaa käyttöön heti. Tulee tunnistaa selvä kriisiaika kun sellainen on, ja nyt on.

   Poista
  4. Hallitus tehnyt päätöksen jälkikäteen haettavista verovähennyksistä todella suurien sähkölaskujen suhteen. Eli se apu tulee perille joskus noin vuoden (!) päästä. Maassa kuitenkin paljon ihmisiä joilla ei ole varaa esim. nelinkertaistuneita (Helenilläkin täällä yleinen korotus) sähkölaskuja maksaa nyt kun niitä alkaa tulla.
   En käsitä tätä sähkököyhälistön luomisen hyväksymistä.
   Kaikki energiamyllyt pitäisi laittaa heti jauhamaan lämpöä ja sähkö että hinta saataisiin alas heti. Ja halvempi energia hillitsisi myös inflaatiota ja heikoimmin toimeen tulevien ruoanhankinta olisi lähempänä normaalitilaa.
   Mutta ei.
   Kaupunkilaismenestyjien ilmastohallitus haluaa olla sitä itseään myös käytännössä sota-aikana.
   Nyt minä kuumenen (Jari), hah.
   Toksisuudessani vituttaa jo etukäteen että suuri enemmistö antaa ja hyväksyy tämänkin anteeksi, niin pelkään, kun muuten on niin sopiva ja mukiinmenevä porukka johdossa.

   Poista
  5. (Vanha vihainen mies. En tiedä onko se kaunis vai surkean pateettinen näky, mutta olotilana pitää ainakin hereillä, en vaihtaisi lehmänhermoihin - ja kun voi pehmoilla sitten melkein kaikilla muilla elämänalueilla kuin noiden maailmantilan -ja politiikan.)

   Poista
  6. Samanlaisia ajatuksia on kuin teillä. Olen nyt töissä ollut koko aamupäivän ja vieläkin 16:een saakka. Hädintuskin uskaltaa avata nettilehteä tässä välissä, ettei mene pipariksi se, että pitäisi olla ihmisille läsnä ja auttaa heitä. No, ei ollut onneksi alkanut maailmanloppu tämän aamupäivän aikana. Ensi talvi on monelle suomalaiselle julma. Millä kaikilla tavoilla, jää nähtäväksi. Venäläisille ja ukrainalaisille, monille heistä, se on viimeinen talvi.

   Poista
 17. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009098413.html

  "ALEKSANDR sanoo olleensa epäpoliittinen ihminen. Kun Venäjän täysimittainen hyökkäyssota Ukrainassa helmikuussa alkoi, hän oli järkyttynyt, eikä tiennyt, mitä tehdä. Monet ulkomaalaiset ajattelevat, että suurin osa venäläisistä kannattaa Putinin politiikkaa. Se ei ole totta. He eivät vain voi tehdä mitään. Jos menet osoittamaan mieltäsi kadulle, joudut vankilaan. Äänestystuloksia väärennetään."

  Turhaan minä näitä tänne enää postaan, tuo tilanne on kaikille jo selvä, mutta tuollainen tuo mulle pientä lohtua. Mitä tekisimme itse vastaavassa tilanteessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Putin kiihdyttää ja tiivistää toimenpiteitään niin kotimassaan kuin "rintamallakin" liikekannallepanon, sabotaasien ja ilmeisesti pian tulevien "liittopäätösten" suhteen. Eurooppa alkaa olla myös sellaisten taloudellisten rankaisutoimien uhri että emme voi muuta kuin sopeutua tulee mitä tulee.
   Kaiken tämän vuoksi on koko ajan pakko kysyä eikö länsi, USA, Nato, kansainvälinen yhteisö jne. todellakaan voi tehdä mitään muuta kuin pakotteet, poliittinen eristäminen, rajojen sulkeminen ja valtava sotatekninen apu Ukrainalle?
   Nuo kaikki ovat valtavia ja suuria toimia, mutta eivät näytä tehoavan Putinin toimintaan pysäyttävästi.
   Länsi on toiminut yhtenäisesti ja tinkimättömästi mutta jos totta puhutaan tämä on silti globaali panttivankitilanne.
   Talven läpi tämän kaiken kanssa meneminen on Putinin valinta, ei lännen.

   Iloittava edes noista maastaan poistuneista. Itsekin näen heitä joka ilta kulkemassa täällä,

   Olen aina vastustanut erilaisia järjestettyjä "arabikeväitä", niiden tulos nähtiin karmealla tavalla Syyriassa, mutta jos länsi ei uskalla tai halua alkaa käyttää sotilaallista voimaa, niin jotain vastaavaa on tehtävä Venäjällä tai olemme vielä pitkään Venäjän taloudellisia panttivankeja, Ukrainan kärsimyksestä puhumattakaan.

   Poista
  2. Maasta poistuneita voidaan toki pitää myös riskinä. Se on ymmärrettävää jos kyse on sotilaskoulutetuista miehistä. Lähtivät kuitenkin suoraan keittiöistään ja lastensakin luota sellaisessa kaaoksessa että vaikea kuvitella että kyse olisi suunnitellusta operaatiosta laajemmin ainakaan heti alkuvaiheessa. Varmaan suojelupoliisi näitä selvittää.

   Mitä tulee sitten lännen moraaliseen vaatimukseen venäläisille että kaatakaa se Putin (niin olen minäkin vaatinut alusta saakka), täytyy ottaa huomioon totalitarismi joka siellä vallitsee.
   Mielestäni lännen tulee asettaa ihan sama vaade itselleen Putinin suhteen, kyse on kuitenkin hallinnosta joka uhkaa joukkotuholla ja toteuttaa jo kansanmurhaa.
   Tilanne muistuttaa jossakin määrin vuotta 1941, kun Roosevelt ei halunnut viedä USA:ta sotaan.

   Loppukaneetti: Kun Venäjä ei ole maailmalle enää uhka ja venäläiset rakentavat itse omaa uutta ja parempaa järjestelmää (pakkohan sen on tulla), on huolehdittava siitä että aito moninapaisuus toteutuu. Valtaa ei voida jakaa niin että sitten on Kiina vs. USA/EU. Ja siten uusi vastakkainasettelu.
   EU:nkin pitäisi olla ei-kriisiajan tilassa monenlainen, kirjava, terveesti ristiriitainen ja keskusvaltaa kaihtava.

   (aika pitkät kommentoinnit; ei tarvitse vastata, kunhan naputtelin)

   Poista
  3. kunhan naputtelin = purin tätä päivittäistä paskafiilistä mitä tämä järjetön ja kirottu sota tuottaa

   Poista
  4. Itse ajattelisin, että pitää nyt ensin selvitä siitä, ettei tilanne eskaloituisi ydinsodaksi. Tämä on tietenkin paljon kiinni Putinista. Luultavasti on Putinin nerokas keksintö julistaa osat Ukrainaa Venäjän alueiksi, jolloin myös ydinaseuhka voidaan viedä aivan uudelle tasolle. Sanon tämän varmasti 10. kerran, mutta Venäjän sotavoimat on ilman ydinaseita todella huono ja tehoton - tai totta kai se saa roiskimallakin paljon harmia aikaan ja tuhoaa ihmiselämiä.

   Sen sijaan en olisi energian suhteen toivoton. Tässä on paljon omissa käsissämme, mutta mitenkään pikaisesti helpotusta tule. Saksan kaasupuutteen korvaaminen on iso asia ja edellyttää esimerkiksi ydinvoiman ottamista jälleen käyttöön ja miltei kaikkia muitakin käytettävissä olevia energiantuotannon muotoja. Tässä on ongelmana vihreän siirtymän idea, joka voi valitettavasti olla ideologinen este siinä, kun yritetään selvitä nykytilasta kuiville. Mutta homma on omissa käsissä ja hoidettavissa, jos hyvin suunnitellaan.

   Lamaa ja muuta seuraavat 2-3 vuotta varmasti ovat ja ihmisiltä on sulaneet mahdolliset säästöt ja omistukset, jos tilanne pysyy nykyisellään tai pahenee esimerkiksi energian suhteen.

   Sinänsä oikein, että kyse panttivankitilanteesta. Venäjältä en kuitenkaan odota mitään kovin rakentavaa.

   Poista
  5. Minun on myös vaikea nähdä Eurooppaa ja Venäjää enää - ainakaan lähiaikoina /-vuosina - toistensa kanssa energiakauppaa tekevinä tahoina. Tai sitten poliitikot kääntävät kelkkansa.

   Poista
  6. Hyvä jos energian suhteen tuo. Kaikki myllyt ideologianegatiivisesti jauhamaan energiaa niin pääsemme ainakin siitä otteesta. Sotatila on sotatila. Silloin kaikki eivät voi saada kaikkea. Ilmastotavoitteita on toistaiseksi madallettava. Toinen vaihtoehto on että madalletaan hyvinvointiyhteiskuntia. Ottaisin itse ensimmäisen. Nyt päättäjien kriisiajanjohtamisvahvuudet nähdään.

   Poista
  7. Ja mitä tulee ydinsodan/eskalaation välttämiseen eli Naton sotilaallisen puuttumisen poisjättämiseen keinovalikoimasta niin huomisesta eteenpäin, kun nuo liittopuuhat viedään loppuun, taitaa olla jo myöhäistä. Olisi pitänyt reagoida jo ihan alussa. Mutta jälkiviisaus ei auta.
   Eikä vaikuta hyvältä kyllä sekään jos huomisesta tulee pysyvä tila eli Ukrainan sodasta ja hybridisodasta länttä vastaan.
   Sota olisi mielestäni pitänyt yrittää voittaa. Tietenkin ilman ydinsotaa.
   Ehkä siihen tulee tilaisuus jos Putin alkaa vieläkin levittämään sotiansa.
   Mutta pysyvänä tilana tämä on murhaava panttivankidraama sekä sotilaallisesti, poliittisesti, taloudellisesti että maantieteellisesti.
   Tarkoitan: tähän tilanteeseen ei pitäisi tyytyä.

   Poista
 18. Tämä on ihan pakko laittaa, ei Trumpin, vaan eurooppalaisen ylimielisyyden vuoksi.

  https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009101690.html

  VastaaPoista
 19. Tuossa siis kaksi videota.

  Saman voisi nähdä myös siinä miten ydinvoimaan suhtauduttiin. Meilläkin. Ja Saksassa, Ruotsissa...
  Maailmakuva oli typistetty: pelkkä ilmasto/vihreä siirtymä, ei muuta.
  Mutta todellisuus jatkui muillakin alueilla ja vahvasti.

  Tästä on muuten puhuttu täällä jo vuosia sitten ja paljon. Siitä kuinka tuo yksi asia kasvatettiin kaiken-selitykseksi ja kaiken-teoriaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi muuta sanoa kuin että video Trumpista ja saksalaisista samoin kuin video Halla-ahosta, Heinäluomasta ja Pekkarisesta ovat jokseenkin ikonisia. Miksi on niin että kaiken maailman sylkykupit ovat todellisuudentajuisempia tietyiltä osin kuin hyvä-ihmiset? Tämä on minusta olennainen kysymys, jolle hyvä-ihmisten tulisi altistaa itsensä. Muuten menee aivan päin persettä, niin kuin nyt Ukrainassa on vaarassa käydä. Niin ikävä ihminen kuin Halla-aho monen mielestä on, hän on painottanut koko konfliktin ajan oikeita asioita. Saksan sosialistit taas ovat jarruttaneet olennaista aseapua lieromaisesti. Kohta on myöhäistä tai siis olisi pitänyt toimia tehokkaammin ja päättäväisemmin aseavun suhteen jne. aikaisemmin. Uhriluvut lähtevät lentoon tällä menolla.

   Realismi on se olennainen palanen, joka hyvä-ihmisiltä puuttuu. Tämä puute ei ole vika vaan todella ikävä ominaisuus. Heidän on pakko tietoisesti tsempata tässä kohtaa, jo aivan kaikkien turvallisuuden vuoksi, koska heidät kuitenkin valitaan johtoon hallituksissa ja valtapöydissä.

   Poista
  2. Kyllä, ideologinen hyvyys, psykoottinen humanismi Jarin sanoin, välttää viimeiseen asti todellisuuskuvia joissa on pahan aspekti mukana.
   Sama jengi asettaa sitten ennakkovaroituksia ihmisiin ja ajatuksiin, joissa mukana liikaa realismia. Populismi esim. on tässä käytössä aivan liian usein.
   Kun todellista sisäpiiripopulismia on juuri tuo ylimielisyys millä ajatuksia poissuljetaan yhdessä oikeassaolemista hymistellen. Juuri kuten noissa videoissa.

   Poista
  3. Eurooppalaisten mieli Ukrainan tukemisessa todella saattaa kääntyäkin, jos rahat loppuvat energialaskujen maksamiseen.
   No rikkaat ja hyvät eivät siihen mene, heillä on mistä uhri antaa, ja moraalisia ohjeita alemmas, mutta suuret enemmistöt eivät ehkä jaksa tukea Ukrainan tukemista jos kaikki rahat loppuvat, ruokaa ei ole varaa ostaa ja kylmissä huoneissa värjötellään.
   Juuri siksi KAIKKI keinot heti käyttöön energianhinnan laskemiseksi mieluummin normaalitasolle.
   Kyse on siis myös Ukrainasta.
   Vai valitaanko mieluummin "ilmastotavoitteet." Kaikki ne.
   Pelkäänpä että juuri niin.

   Poista
  4. Putinille EI laiteta tässä poliittis-taloudellisessa tilanteessa hanttiin hyväksymällä sähkö-ja energiaköyhyys eurooppalaisen alaluokan keskuudessa, vaan näyttämällä että korviketta ja korvaavaa löytyy. Ja tukea Ukrainaan.
   Tämä pitäisi tajuta.

   Eikä todeta, että kas, tämäpä on samalla (??) hyvä(??) tilaisuus edistää vihreää siirtymää.

   Poista
  5. Sähkömarkkinatkin pitäisi purkaa lainsäädännön avulla ja määritellä uusiksi vai tahtovatko hallitukset että elämiselle olennaisella sähköllä kupataan yhteiskunnat nurin? Tuntuu oudolta, että sähköntuottajat, joissa paljon valtionyhtiöitä toimivat näin kansalaisiaan vastaan.

   Poista
  6. Tavallaan tuo pörssikytkös pitäisi purkaa ainakin sellaisilta alueilta, jotka ovat kytkettyjä yhteiskunnan toiminnalle keskeiseen infraan (vesi, sähkö jne.).

   Poista
  7. Vesiä ei ole onneksi vielä myyty mihinkään.

   Poista
  8. Hallituksen pitäisi tunnistaa nyt (sota)kriisiaika kun sellainen on. Nyt ei normaaliajan teeskentelyä. Energiantuotannon voisi ottaa tavalla tai toisella (lainsäädäntö??) jollakin tavalla valtion kontrolliin toistaiseksi. Aivan samoin kuin ilmastotavoitteita on nyt isosti sopeutettava.
   Vähintään hallitus voisi koko arvovallallaan paheksua sähköyhtiöitä jotka eivät nyt ole mukana kriisiajan hengessä.

   jope

   Poista
  9. Energiapäätösten pitää varmasti olla Euroopan laajuisia, koska sähkömarkkinakin on pitkälti (ja myös verkko johon osallistutaan). Saksalaiset osaavat kyllä pitää puolensa tuolla. Osaavatko suomalaiset? Pitäisi erottaa ainakin kaasu ja sähkö toisistaan hinnanmuodostusta pohdittaessa.

   Tuntuu oudolta, että nyt väsätään solidaarisuuspaketteja, mutta ei kunnolla puututa itse tuottamisen epäsuhtiin... Ja hinnoitteluun.

   Ketä muuta kuin sähköyhtiöitä tämä tilanne palvelee? Joka tapauksessa vaarana on, että tässä tulee jonkinlainen isompi rakennemuutos ja omaisuuden uusjako - monelta tähän saakka normaalisti asiansa hoitaneelta (asuntovelalliselta) lähtee mahdollisuus elää omassa asunnossa, jos on sähkölämmitys... Toki voi olla, että jollain energiaremontilla pääsee eteenpäin, mutta siihenkin tarvitaan rahaa tai myönteistä lainoituspäätöstä.

   Poista
 20. Poikkeustilan jatkumisesta riippuu paljon sekin, miten pahasti tilanne lopulta kriisiytyy.

  VastaaPoista
 21. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/c0cf2d6e-bc46-4f57-9e02-f3b8cbe0b5f7

  Tuossa yksi mahdollinen tulevaisuus. Helvetin huono.
  Vaikka kolme, kaksikin vuotta tätä on kestämätöntä.
  Jos (jos?) länsi olisi heti sodan alussa uskaltautunut sotilaallisesti patoamaan hyökkäystä tilanne saattaisi olla parempi.

  Jos sotilaallinen voitto ei ole mahdollista Ukrainalle aseavulla niin tuossa tilassa sitten jatketaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poikkeustila muuttaa myös vapaan Euroopan poliittista tilannetta huonompaan suuntaan. Lojaliteetilla voidaan perustella mitä muutakin tahansa kuin suoraan Venäjän aggressioon perustuvaa yhtenäisyyttä.
   Meillä alkaa kasvaa eräänlainen tilanteen vaatima käytännöllinen vaihtoehdottomuus.
   Ukrainan tukemisessa EI pidäkään sooloilla, päinvastoin, siinä pitää mennä paljon pidemmälle (kts. edellinen kommenttini), mutta aika usein saa mediassa lukea ylimmän sananvallan moraaliopetusta, että nyt ei pidä "venettä keikuttaa" tms.

   Totta hemmetissä pitää - sitä juuri on demokratia.

   Minusta "putininpussia" pelaakin nimenomaan yliviritetty lojaliteettivaatimus jossa oma demokratiamme kaventuu vaihtoehdottomaksi kuuliaisuudeksi.

   Eli Ukrainan sodan asiassa ja suorissa vaikutuksissa yhtenäisyys on nyt tärkeää ja välttämätöntä.
   Mutta yhdenkään demokraattisesti ajattelevan kansalaisen ei pitäisi käsittää väärin että nyt muissakin asioissa on vain oltava partiopoikaa.

   Jos sota pitkittyy tuossa jutussa esitettyyn malliin, niin tämä pitäisi tiedostamalla tiedostaa.
   En ole asiasta vielä julkista keskustelua nähnyt.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Tuossa jutussa esitettyyn vielä se, että olen hemmetin pettynyt, jos sota tuolla tavalla pitkittyy ja sota vain toistuu ja toistuu ja toistuu vuodenajasta ja kuukaudesta toiseen rikoksineen.
   Mielestäni lännen pitäisi alkaa viimeistään nyt laittaa enemmän peliin voimaansa ja teknologiaansa Ukrainan puolustamiseksi myös omin toimin.
   Aletaan tarvita sotilaallista puuttumista.
   Jos Putinin ydinasepuheet ovat bluffia, siitähän me jatkuvasti kuullaan, niin sitten on mentävä edes jollakin tasolla mukaan lunastamaan sitä läntistä arvomaailmaa mistä puhekin.
   Ukrainan yksin jättäminen ei ole ihan niiden puheiden tason mukaista, niin ajattelen.

   Jos taas on täysi varmuus siitä että Putin voisi ydinaseita käyttää, niin tilanne on eri. Mutta se on sitten tuotava esiin myös ihmisille, jotta tilanne tiedetään.

   Ymmärrän sen että me tavikset emme voi tietää kuin pienen osan siitä mikä tässä sodassa on todellinen tilanne ja totta.
   Mutta haluaisin silti kuulla tarkemmat perusteet miksi Ukraina taistelee yksin.

   Poista
  4. Luin saman. Voi olla, että kaikki jatkuu paljon pidempään kuin aluksi ajateltiin. Mutta toisaalta: kun Venäjä ei voi vallata Ukrainaa sotimalla, eikä Ukraina helposti heittää Venäjää kokonaan maasta ulos, niin seurauksena on jäätynyt ja pitkittyvä konflikti / sota.

   Poista
  5. Masentava tilanne riippumatta siitä, mikä skenaario toteutuu. Ei taida olla helppoa ulospääsyä tilanteesta. Ukraina sai kyllä kovan kohtalon hullun ja väkivaltaisen naapurin vuoksi.

   Poista
  6. Miksi pitäisi uskaltaa kyseenalaistaa hallinnon toimet? Ei tarvitse kuin kuunnella Puheenaiheen podcast missä J Liski kertoo yrityksistään selvittää Uniper-keissiä. Uskomatonta sekoilua paljastuu. Toinen on tämä surkuhupaisasti suunniteltu vihreä siirtymä, jossa perusrakenne nojaa sattumasähköön. Voi herraisä tätä meidän parhaimmistoa ja tietäväistöä.

   Poista
  7. Tuohon kun lyö päälle vielä soten ja muut niin hurjaa on.

   Poista
  8. Toivottavasti kansalaisia ei vaienneta jollain maalittamislailla tai vastaavalla. Päättäjien pitää voida sietää rankkaakin arvostelua. Ja aitoa tutkivaa journalismia.

   Poista
  9. Nimenomaan tuo oli myös asiani. Mitään erityistä lojaaliusvaadetta ei pidä hyväksyä ellei se suoranaisesti liity Venäjän aggressioon ja Ukrainan tukemiseen, jossa on tärkeää toimia samansuuntaisesti koko Euroopassa.

   Muuten pitää toimia demokratiassa niin kuin ennenkin: "keikuttaa venettä" jos tosiasiat sitä vaativat.
   Tämä nousi pintaan, kun olen osunut sellaisen tyynnyttelyjournalismin äärelle parikin kertaa viime päivinä, jossa viesti että "nyt ei ole aika" arvostella.
   Saa nähdä yritetäänkö vaaleistakin tehdä samalla tavalla vaihtoehdottomat.

   Suomen valtamedia on suurelta osin varsin korkeatasoinen vaikkakin todella liian kapea kooltaan. Koen kuitenkin pääsääntöisesti että vastuullinen media hoitaa hommansa hyvin. Mutta saan näppylöitä aina kun media yrittää ottaa valtioisän ja -äidin roolia ja aloittaa opetuksensa miten kansalaisten tulisi milloinkin kokea, toimia. Näitä juttuja mm. energia-asioissa paljon. Lasitalosta neuvotaan miten köyhät selviävät köyhyydessään esim. energiakriisissä ja miksi nyt vain on tärkeää niellä kaikki.

   Uniper sitten. Voi olla että sorrun kliseiseen ajatteluun, mutta luulen että esim. briteissä vastaanotto ja kohtelu ja ministeritason johtopäätökset olisivat olleet ihan toiset kuin meillä.

   Poista
  10. Kyllä, juuri näin. Uniperista. Bisnes on bisnestä ja mokia tekevät kaikki, mutta harmittaa kansalaisena tajuta, miten löyhästi miljardit ovat suomalaisten poliitikkojen hyppysissä ja miten isoilla satsauksilla tulee sutta ja sekundaa vain koska ei osata ja koska poliittiset tarkoitusperät ja ideologia painavat enemmän kuin järkevä suunnittelu...

   Poista
  11. Tämä kommentti meni nyt tietenkin laajemmaksi kuin pelkkää Uniperia koskemaan.

   Poista
 22. Virheitä sattuu, se on selvä. Mutta kun liikennelaitoksen bussikuski peruuttaa hallin seinään, lasku on pari tonnia.
  Kun hallituksen ministeripäättäjät ajattelevat virheellisesti suhteessa todellisuuteen, siis ylipäätään, lasku on miljardeja ja miljooonat kansalaiset maksavat laskua vuosikymmeniä omalla työllään.

  En tiedä mikä varmistus tuohon pitäisi saada. Niin kuitenkin on että väärin valittu talouspoliittinen ideologia voi romahduttaa kansakunnan sen olennaisilta osilta.
  Konkretian vuoksi esimerkki: onko nyt ihan varma että maailman radikaalein (Suomessa) ilmastopoliittinen vihreä siirtymä todella kannattaa toteuttaa juuri nyt , sodan ja kansainvälisen energiakriisin oloissa? Eikö sitä voisi edes jossakin määrin toistaiseksi sopeuttaa, kaventaa ja suhteuttaa vallitsevaan tilaan?

  Helsingissä pistetään keväällä ainakin hiilivoimala kiinni valtuuston päätöksellä. Viesti ja ele on tärkeämpi siis kuin selviäminen vittumaiseksi muuttuneesta energiatodellisuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki tuo teko on toki hyvä ilmastolle, mittaluokassa lienee kuitenkin niin paljon nollia pilkun jälkeen että en edes yritä, mutta ymmärrän että hiilimyllyt on suljettava.
   En vain ymmärrä miksi näitä toimenpiteitä ei lykätä edes siksi ajaksi että päästään pahimman yli.
   Sota-aikana ei kai koskaan ole voinut saada kaikkea mitä haluaa.
   Voi olla että motiivi on se että osalla ihmisistä on hyvät resurssit maksaa näihin päätöksiin liittyvät kustannukset, "uhri."

   Ilmasto ei voi odottaa. Totta. Myönnän sen.
   Heikoimmin toimeentulevien taloudellinen turvallisuus sitten?
   Painaa kaiketi vähemmin....

   Poista
  2. Tuli muuten sellainen "loppukevennys" viitaten kaikkeen tuohon em. mieleen että aletaan olla siinä tilanteessa, että jonkinlainen sosialismi voisi olla oikein hyvä vaihtoehto että kaikki tärkein turvataan laajasti yhteiskunnassa.
   Sille vain ehto että sitä sosialismia eivät pyörittäisi sosialistit.

   Poista
  3. Energian ja kaikkia kansalaisia koskevan perusinfran osalta voisi sosialismi olla hyvä, mutta se pitäisi olla osaavien virkamiesten näpeissä, ei poliitikoilla kuin pieneltä osin. Kun nyt kerran on esimerkiksi päätetty sähköistää yhteiskunta täysin, luulisi että valtio takaa sen ettei yhteiskunnan tavoittelemassa infrassa käytettävä perusvoima keikauta ihmisten elämää nurin tuosta vaan. Sen eteen pitäisi tehdä aivan kaikki eikä sinnepäin.

   Poista
 23. Nämä videot ovat nykytilanteessa melko karu kuva todellisuudesta ja leikitystä todellisuudesta:

  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/201807112201066899

  https://youtu.be/quhNej6IPpY

  Voi sitä epärealismin määrää, jota meitä jatkossakin johtavat ovat osoittaneet...

  VastaaPoista
 24. Uskomatonta että vanhat jäärät on sitten tosipaikan tullen paljon enemmän kiinni todellisuudessa kuin moni muu. Tarkoitan tässä omavaraisuutta. Turpeella on omat haittansa myös, tiedostan sen hyvin. Kepulta useampaankin otteeseen keppiä saanut Hoskonen: https://youtu.be/8OUNt1PK-nU

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun ajattelee ihan rauhassa millaista jälkeä hyvien aikojen sosialistit ovat viime vuosina saaneet aikaan Euroopassa niin tulee mieleen, että paremminkin olisi voinut toimia ja että skarpattavaa on hurjasti. Ei voi enää vetää laput silmillä kohti unelmaa.

   Poista
 25. Täytyy toivoa että nuo videot saavat mahdollisen laajan levityksen somen kautta. Ovat monella tasolla hyvää materiaalia siitä, miten ajattelu pettää, totaalisesti, ja vaarallisesti koko yhteisön kannalta.
  Ja miten viesti edelleen sidotaan sen tuojaan.

  Sitten on selvää että turpeeseen ja puuhun on palattava pian ydinvoimaa täydentävänä tuotantomuotona.

  Tai ei ole: voimmehan me jatkaa laukauksien ampumista omiin raajoihimmekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sosialistit joista edellä puhuin ulottuvat toki perinteisiä sosiaalidemokraatteja laajemmalle (vasemmisto, vihreät, osa keskustaoikeistolaisista puolueista myös). Näiden tulisi katsoa peiliin eikä kauhistella oikeiston nousua Euroopassa. Ihmiset eivät kuitenkaan ole loputtoman tyhmiä vaikka tyhmiä ovatkin.

   Poista
 26. Minun mielestäni perinteinen akseli oikeisto-vasemmisto on hajoamassa ja lujaa, ja monet ovat hädissään, kun eivät voi sijoittaa enää kaikkea noihin laatikoihin.
  Jos ihmiset oppivat ajattelemaan asia ja konkretia kerrallaan omaa arkeaan ja sen mahdollisuuksia miettimättä mitä "arvoa" tai pol.suuntausta milloinkin nyt kuuluisi demota, se on vallankumous.
  Sitä voisi sitten nimittää vaikka realismin nousuksi.
  No, kullakin on oma realisminsa, esim. köyhällä köyhän, mutta ei pitäisi enää suostua siihen, mihin jokin sananvallakas haluaa muita (yleensä alempiaan) sijoittaa ja miten heitä nimetä.

  Italian vaalitulosta on esim. rajusti haluttu kyseenalaistaa ja tehdä siitä jotakin ilman muuta pahaa. Ja toistaiseksi vain sillä perusteella, mikä sana- ja käsitemaailma noihin puolueisiin on saatu liitetyksi. Mielestäni kannattaisi antaa ensin tehdä asioita ja katsoa vasta sitten. Jos alkavat todella toimia siellä kuin natsit(?) niin nimitettäköön heitä sellaisiksi vasta sitten (ja kohdeltakoon sellaisina vasta sitten, eli poisulkevastu) eikä etukäteen,
  kun eivät ole tehneet vielä ensimmäistäkään päätöstä hallitustasolla.

  Ajatusleikin tasolla voisi kuvitella maailmaa, tai edes Suomea, jossa kaikki poliittiiset käsitteet ja arvosanasto ja traditio ja asemoinnit on poistettu ja kaikkea arvioitaisiin vain ja ainostaan tekojen ja konkreettisten päätösten ja niiden seurausten kautta.
  Tuo linkkaaamasi kotimainen video oli tästä hyvä esimerkki.

  Traditionaalisesti ajatellen meillähän pitäisi nyt olla vasemmistohallitus.
  Monen kokemuksen mukaan kuitenkin kaikkea muuta.
  Niin ainakin jos ajattelee että vasemmiston ensisijainen toiminnan kohde on työväenluokka, alaluokka jne.

  Kun oppisi itsekin näkemään politiikassa vain asian kerrallaan, konkretian ja konkretian seuraukset eikä poliittista arvosanastoa joka kuitenkin on vain sanastoa, brändiä, mielikuvaa jne. (vrt. viime kesä).

  VastaaPoista
 27. Todellinen poliittinen elämä eletään siellä missä kamppaillaan jokapäiväisen toimeentulon eteen.

  Tuo munkin em. kommentti on siihen verrattuna surkeaa poliittista keittiöfilosofista paskaa.

  Jos olemme rehellisiä, politiikasta on tullut somen ja median ja oman pätemisen kautta sitä mitä me päivitämme, sanomme, linkkaamme, edustamme ja minkä arvosanaston otamme omaksemme yksin tai oman pikku kuplaväkemme kanssa.
  Olemme myös tarkkoja sen suhteen mihin ja miten meidät polittiisesti tunnistetaan. Siis mihin joukkoon. Ja mihin joukkoon missään tapauksessa ei.

  Ja samaan aikaan politiikka on totta vain siellä missä yritetään maksaa laskupinoa ja miettiä jääkö sen jälkeen rahaa ruokaan tai mihinkään.

  Ja juuri tämä joukko on hiljaisin ja kaikkein vähiten mukana keskustelussa, jos on ollenkaan.

  Media ja systeemipuolue vähät välittää siitä joukosta. On kiire päästä irtisanoutumaan jostakin ja peukuttamaan jotakin s a n a s t o a.

  VastaaPoista
 28. Itse en yritä enää välttää sitoutumista hinnalla millä hyvänsä. Kevään vaaleissa annan ääneni siihen suuntaan (oli se silloin mikä tahansa), missä otetaan ihmisten toimeentulon huolet eniten konkretian tasolla huomioon. En äänestä nyt arvojen, ilmaston tai varsinkaan oikeisto/vasemmisto -ajattelun suunnassa. Toivottavasti joku nyt sitten löytyy joka muistaa että ihmiset myös syövät, yrittävät asua asunnoissa ja käydä töissä tullakseen toimeen palkkarahoillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajelin mökiltä puusavotasta kotiin just kuorman kanssa: piti tehdä uusia puita ensi kesäksi, kun vein yhden seinällisen kuivia pois.

   Asia on niin kuin sanot. Konkretiaa, ei sanamagiaa olkoon poliittinen johtotähti vaan miten siihen päästään. On maailma täynnä varoittava esimerkkejä yhteiskunnista, joissa on seurattu sanamagiaa.

   Poista
 29. Muutin blogini nimeksi Hermanni Talikko: Aspects.

  Siellä alkaa nyt esiintyä sivupersoona nimeltä Hermanni Talikko.

  Tai jos sitten kaiken keskellä meneekin vaikenemiseen.

  Sisäisiin tarkasteluihinsa...

  Erikoista aikaa elämme...

  Monin tavoin.

  VastaaPoista
 30. En muuten tiedä miten Suomen kirjallisuus asettuisi tähän hetkeen siten, että se olisi kuohkeaa ja multaista ja omat lähihajunsa tunnistavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea Talikon Hermannille: ei muuta kuin multa kuohkeaksi!

   Poista