perjantai 3. kesäkuuta 2022

Uutissähkeitä


 

Sanna se lennähti Bilderbergiin

ja Kalle ja Pelle sytytti tulet Trollhättaniin

ja ruskisoldat söi kylän viimeisen

yorkshirenterrierin

ja Suomessakin on viimein

uusia myiasisloisia my ass.

Ja mä olen kuudella rivillä

niin xxxxx yhteiskuntakriittinen.



155 kommenttia:

 1. Trollhättanin liekkijuhlinta tosiaan aika hurjaa katseltavaa. Melkein kuin pääsiäiskekkerit joitakin aikoja sitten. Bilderbergissä varmastikin kuitenkin haaveellisemmat asiat esillä kuin nämä epämiellyttävät sidekicksit. Jenkeissä suuruuden piirissä muuten paikalla demari, hesari ja pankki-erkki. Ideologia, media ja raha. Kuinkas sattuikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään juuri juttelin erään kaverin kanssa. Hän on ns. normaali työssä käyvä suomalaismies, vähän reilu nelikymppinen. Hänen alallaan kuljetuskustannukset ovat nelinkertaistuneet, komponentteja ei saada ja tilaukset seisovat. Hinnat nousevat miltei viikoittain. Kaikenlaista puhuttiin ja jutut kääntyivät näihin meitä ohjaaviin isoihin nimiin. Tuli puheeksi mm. EUssa esitetty ajatus, että polttomoottoriautot pitäisi kieltää.
   Kaveri totesi, että ilmeisesti kännissä suunnittelevat näitä linjauksiaan, niin irti ihmisten elämästä ne ovat.

   Poista
 2. Kaikkea saa kirjoittaa. Mutta olet varmasti sellainen kirjoittaja, Vesa, että olen kaikella ystävällisyydellä asettanut sinuun askeettisen jylhyyden vaatimuksen eivätkä nämä päiväperhoset ole sitä. Toki ne voivat olla joskus välttämätön polku askeettiseen jylhyyteen.

  Runous on siis jollain tavoin aina monumentaalista ja siitä käytän nimitystä askeettinen jylhyys.

  VastaaPoista
 3. En edusta ajattelussani runouden arkistamisen linjaa. Mikä tahansa säkeiksi pätkitty plöräys ei ole minulle runo.

  Kaikkiin kirjoittajiin ei missään tapauksessa pysty asettamaan askeettisen jylhyyden vaatimusta.

  Ja voi olla paikkansa kaikenlaisella säkeistetyllä lässytykselläkin. Yleisö lämpiää kuunnellessaan!

  VastaaPoista
 4. Lisään vielä: Dadaismi saattaa hyvinkin olla parhaimmillaan monumentaalista. Siis mielettömyyden vaikutus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä ei ole jylhä runo, ei missään tapauksessa eikä sellaiseksi tarkoitettu. En julkaisisi tätä missään teoksessa. Mutta onpahan muutama havainto arkisen elämän keskeltä näiltä päiviltä. Moniin unelmiin ui sisään melkoista komiikkaa ja myös tragedioita.

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Katopa Jari nyt kun 99,5 prosenttia meistä ihmisistä (todennäköisesti enemmän) elää päivässä ja sen "perhosissa", mm. siitä riittääkö raha normaaliin elämiseen vai ei. Sitä nimitetään ihmiselämäksi, ihmisen osaksi. Itsekin vaihtaisin minkä tahansa askeettis-jylhästi sorvatun virkkeen maksettuun laskuun. Maksetulla laskulla pääsee eteenpäin ehkä kuukauden, täydellisellä rivillä vain seuraavalle sivulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä: tuo 99,5 prossaa voi olla kyllä väärin ajateltu. Iso osa meistä kuitenkin on edelleen kai vapaita hyväksymään kaiken mitä Isot keksivät päämme menoksi.
   Se onnellinen osa voi maksaa laskunsa ja harrastaa vaikka kulttuuria ja taidetta tai ekohuolta lisämausteeksi ja sisällöksi.
   Mutta on myös porukka jolle merkitsee paljon kahvipaketin tai kalapuikkopaketin hinta ja jota vahvasti muotoiltu ankara totuusvirke maailmasta ei auta pätkääkään.

   Bildengergissäkin (tms.) huokaillaan ja päästetään hidastetusti huulten välistä komeita globaaleja lauseita maailmasta. Niitä vaihdetaan siellä toisiin ja vertaillaan kellä on isoin sanominen. Kotiin tullessa on voimaantunut varmuus omasta johtajuudesta. Puhelimessa on tallella parhaat aforismit globaaliin pelastukseen.

   Poista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Noilla hyvillä eväillä varmasti pärjäilee.

  VastaaPoista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Askeettinen jylhyys on itselleni jonkinlainen ihanne mitä vasten voi peilata omaa sekoiluaan, rämpimistään ja sortumisiaan.

  Voisi kysyä painokkaasti miten askeettinen jylhyys ilmenee ajassamme. Toki tätä ennen täytyisi jatkuvasti avata askeettisen jylhyyden käsitettä.

  Askeettisen jylhyyden kulttuuri on pöyristely- ja lässyttämiskulttuurin vastainen.

  VastaaPoista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 14. Minulle askeettiseen jylhyyteen kuuluu sekin, etten kaipaa baarikeskusteluja ja -jankkauksia.

  VastaaPoista
 15. Itse käyn baarissa yksi tai korkeintaan kaksi kertaa vuodessa ja juon yhden, korkeintaan kaksi olutta kaverin kanssa. Puheet on samoja mitä muutenkin. Koen olevani työssäkäyvä tavisperheellinen, joka ei juuri pröystäile ja hillu vaan vapa-ajallaan on rauhassa ja kirjoittelee. Askeetikko en ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaiken maailman mielenosoitukset ja demonstraatiot kierrän kaukaa.

   Poista
  2. Jep. Tuo askeettinen on varmaan sana missä olen ajanut karille, se voidaan niin helposti käsittää väärin.

   Siihen alkaa tulla jonkinlainen poseerailun leima mitä suinkaan en ole tarkoittanut.

   Ortodoksin on vain niin helppo käyttää askeettisuuden sanaa.

   Poista
  3. Minäkään en käy mielenosoituksissa mikä ei välttämättä ole hyve. Joskus asiat vaativat esillenousua. Periaatteessa kunnioitan niitä, jotka jaksavat järjestää mielenosoituksia, koska sekin vaatii voimia.

   Poista
 16. Osittain samalla linjalla. Askeetikko en itse ole lainkaan, Vesan linjalla siis tässä. Nauttisin hyvin mielelläni elämästä ja sen aineellisista antimista, matkoista, juomasta, ravintolakäynneistä, mutta ne eivät nyt kuulu lainkaan elämääni. Tosin eilen join pitkästä aikaa (vuosiin) senttilitran kuoharia tyttöni syntymäpäivän kunniaksi. Juhlimme sitä pienimuotoisesti kolmistaan. En ole myöskään jylhä ihmisenä. Olen hyvin monenlaisen tapauksen kanssa toimeentuleva, suunnittelematta syntyvistä keskusteluista nauttiva ja hyvinkin ei-periaatteellinen ihminen, jolla on kylläkin kuin vastapainona hemmetin vanhanaikainen(?) maailmankuva. Tiedän ettei oikeastaan mikään keskustelu tai vuorovaikutus käännä kenenkään päätä, voin puhua vakavasti ja tosissani, mutta en yliarvioi omien sanomisieni painoa, melkein kaikki sanat, ääniaaltoina tai paperilla tai netissä katoavat muutamassa minuutissa unohdukseen. Tänään, hieman alakuloisissa tunnelmissa, mietin miten voi olla mahdollista olla yhtä aikaa mustissa melkein goottilaisissa tunnelmissa (sekä omista että tietyistä maailman asioista), mutta sitten samalla kuitenkin huvittunut ja iloinenkin.
  En näe siis maailmaa jylhästi. Sen sijaan näen sen loivana mutta nopeasti jyrkkenevänä alamäkenä, jolle voi myös nauraa sekä kyynisesti että myös vilpittömästi ja kaikki tämä samaan aikaan. Näin voi ajatella kai vain hyvin ei-periaatteellinen mies.
  (Kävelin tänään Koskelan sairaalan maisemissa. Havaittua, kuultua ja kuviteltuakin tuli kaikenlaista kaiken tämän vihreän keskellä. Siksi kai näin vahva vastakohtaisuus mielessä tänään. )

  VastaaPoista
 17. Mielenosoituksista. Jos muistatte toin esiin joitakin päiviä sitten edessämme olevan siru-digitalisoimisen ja siihen valtamedialinkin. Tänään valtakunnan verkossa Nokian bossi Pekka Lundmark sanoi että siihen mennään viimeistään 2030-luvulla. Älypuhelin häviää pois (no, mulla ei ole sitä vieläkään).
  Tilalle tulee virtuaaliin digitalisoitu ja sirutettu ihminen.

  En tiedä miten tähän voisi reagoida. Kaikkein suurimman vallan ollessa kyseessä, ei mitenkään. Pitää vain kai häipyä jonnekin.
  Median, politiikan, USA:n, EU-federaation, Kiinan(?) ja suurimpien teknologiayhtiöiden integroituminen tässä tulevassa täysdigitalisoidussa kansalaisuudessa on mulle, no, saatanan valtaa.
  (ja joo, en ole tänään ottanut edes sitä senttilitraa..)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Tämä em. tapaus, ja varma tieto ja havainto maailman ilmiselvästä väestömääräkatastrofista ovat oikeastaan ainoat asiat, joissa olen pysyvästi ja periaatteellisesti jotakin mieltä ja täysin haluton joustavasieluisuuteen. Muut asiat ovat jatkuvassa liikkeessä tilan ja paikan olosuhteiden ja uuden paremman tiedon mukaan.)

   Poista
 18. Jos ihminen jollain tavoin edustaa askeettista jylhyyttä siis olennaisen sanomisen painoa niin hänestä helposti tulee maalitettu ihmistikkataulu.

  Maailman demonisuuden voimat asettuvat vastustamaan tätä askeettista jylhyyttä.

  VastaaPoista
 19. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei näissä jutuissa ole mistään rokotejutuista kyse. Se on samanlainen siru joka on nyt jo vaikka koirissa, tai meillä kaikilla pankkikortissa tai kännyssä. Vain kehittyneempi. Se laitetaan nyt vain ihon alle ja yhteen siruun upotetaan kaikki tieto sinusta ja kaikki pääsyt sun muut minne nyt haluatkin mennä. Ja tämä kaikki muodostaa verkoston.
   Ei salaliittokamaa tms. vaan aivan avointa teknologian kehitystä jota käytännössä kaikki teknotoimijat suunnittelevat koko ajan. 6g tulee olemaan se liittymä mikä sitten sitä pyörittää.

   (rokotesirujengi on älyttömintä paskaa ja idiotismia mitä voi kuvitella ja tekee muuten tahtomattaan palveluksen näille oikeille toimijoille kun epäilystä tehdään tuollaista humpuukia noiden rokotesirujuttujen myötä.)

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Uskon että jonkinlainen keskustelu käydään, mutta eiköhän asia esitellä muutoin kuin jonkin kansanäänestyksen keinoin. Luultavasti yhteiskunnat kokevat sellaisia haasteita, että ihmisiä on pakko sähköistää aivan kirjaimellisest ja siruttaa osaksi koneistoa. Tämä on siis kauhuskenaario. Varmasti osa porukkaa nousee vastustamaan, mutta ihmiset on helppo lanata matalaksi.

   Poista
  5. Samalla tavalla se tulee kuin kortilla lähimaksu. Mukava "helpotus."
   Suurin osa ottanee kuin ei mitään. Kun on ollut 3g, on otettava 4g, ja sitten 5 g ja sitten 6g....
   Kuka nyt haluaisi jäädä kehityksen jälkijunaan?

   Varmaan menee aluksi niin että ottaminen perustuu vapaaehtoisuuteen, ainakin ensimmäisinä vuosina.
   Lähimaksun malliin.

   Sitten todetaan että "tietoturvasyistä" on välttämätöntä että kaikki ottavat. Jo nythän kansalaisten pankkitilit voidaan sulkea monestakin syystä. Esim. varallisuuden suojaamiseksi valtiolle, jos riittävä rikos jossa todennäköisesti tulee laajoja korvausvelvollisuuksia.
   Ottawassahan mentiin jo vielä heppoisemmin siihen mahdollisuuteen, tai sillä uhkailuun.

   Poista
  6. Kun passi, Kela-tiedot, kaikki pankkitiedot, luottorekisteri, kaikki mahdolliset appsit, henkilö-, ja rekisteritiedot, koulutusrekisteri, ostotiedot (esim. maksetut matkat) ja ajoneuvotiedot ja kilometreihin perustava verotus ja "vahva tunnistautuminen" myös äänestettäessä (??!!) ovat yhdellä pikku laatalla ja se "kätevästi" aina mukana vartalossa, niin TOTTA HELVETISSÄ, se on mukavaa, helppoa, nopeaa ja järkevää niin, eiks je?

   Tulee menemään läpi heittämällä. Vastustus tulee olemaan pientä.

   (Ja näillä kaavailuilla ei ole mitään tekemistä minkään surkean salaliittokaman kanssa, nämä ihan avointa tietoa ja suunnittelua.)

   Poista
  7. Toden totta, noin se varmasti menee läpi heittämällä. Toki siinä saadaan ihminen aivan täydelliseen hallintaan ja paljaaksi jos niin tahdotaan.

   Poista
 20. Tässä muuten Tilastokeskuksen faktaa milloin hinnat lähtivät rakettinousuun ja köyhympien köyhtyminen kiihtyi. Ei osu lähtölaukaus Ukrainan sotaan.

  https://pbs.twimg.com/media/FUoVsQwXwAAe7rL?format=png&name=4096x4096

  jope

  VastaaPoista
 21. Tuota olen puhunut pitkään, nyt osui tuo kuva silmiin taloustieteilijä Itkoselta. Hänen lähteensä siis Tilastokeskus.

  Mutta kun mediaa kuuntelee, seuraa tai vallassa olevia politiikkoja, niin kaikkihan menee sodan piikkiin. Kyllä tämä kuitenkin alkoi ( on myös: aloitettiin) reilusti aiemmin ja jyrkkyys nyt ihan sama mikä oli jo ennen sotaa.
  Ilmassa onkin nyt poliittinen tappamisen meininki. Sota antaa nyt tilaisuuden pistää energian hinta, ja sitä kautta monet muutkin halutut hinnat, tappiin, jotta siirtymätodellisuus saa salama-alun.
  Suomen työväenpuolueen jäsenenä (kevennys) (huom! kysymyksessä fiktiivinen, ei todellinen työväenpuolue, koska sellaista maassamme ei enää taida olla: proletariaatti on omillaan)
  haluaisin olla pistämässä kapuloita rattaisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ajatellut tätä ihan samaa: kun esimerkiksi Saarikko on sanonut, että nyt siinä ja tässä näkyvät "Putinin hinnat", niin siinä on ollut totta vain osa: kyllä tämä hintojen nousu on pidempi ilmiö ja osin ihan itse poliittisesti tuotettu, mutta Ukrainan sota lyö siihen sitten vielä päälle oman kuormansa. Ei pitäisi ottaa ihan kritiikittömästi vastaan kaikkea mitä kuulee. Mutta tosiaan nyt inflaation on lähtenyt laukalle ja kyse ei ole pelkästään Ukrainan sodasta, vaikka toki siitäkin ja sen kerrannaisilmiöistä yhä enemmän. Hirvittää ajatella esimerkiksi ensi talvea ja sitä mitä kaikki maksaa, jos ei esimerkiksi verotusta kevennetä hetkeksi. Kepun luottoäänestäjät eli maatalousyrittäjät alkavat olla sankoin joukoin konkurssissa hetkellä, jolloin tarvittaisiin kansallista omavaraisuutta ja huoltovarmuutta kenties enemmän kuin aikoihin.

   Poista
 22. Kyllä, tuossa kuvaamassasi mielessä on ainakin jonkin tason kansallinen hätätila menossa jo nyt.
  Viideskolonnalaisina pidettiin ja pidetään edelleen niitä jotka ajattelevat että ei Natoon.

  Mitä sitten täytyy ajatella niistä jotka vain vaivoin peitellysti saavat pidäteltyä iloaan energian hinnan noususta. Eräänlaisesta täysosumasta "fossiilin" suhteen.
  Pitäisikö ajatella raamatullisesti että anna anteeksi heille sillä he eivät tiedä mitä tekevät.
  Jos he tajuavat kuitenkin energian hinnan kaikki seurannaisvaikutukset, niin armoa ei multa kyllä ainakaan löydy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten tietenkin niin kuin jo kirjoitit sodan vuoksi tämän em. päälle vielä ruoka- ja materiaalipulaa. Inflaation pääsyy lienee kuitenkin energiatilanne ja politiikka ja päätökset jotka tehtiin kauan ennen sotaa kuten tuosta kaaviosta näkyy.

   Mielestäni media ei ole lainkaan hereillä näissä asioissa. Tuo Itkosen (Suomen pankki) linkkaama kuva kertoo siitä täysin.
   Sota kaiken syynä menee läpi sellaisenaan. Tietenkin yksinkertaisin ja kaikille ymmärrettävin selite pelkistyy ainoaksi totuudeksi, vaikka jossakin olisikin ollut esillä.

   Poista
  2. (Jos voisin kuvitteellisessa maailmassa tehdä tilannekuvaan perustuvia radikaaleja päätöksiä niin poistaisin määräajaksi verotuksen kokonaan maatalousyrittäjiltä ja puolittaisin tai poistaisin bensiini- ja dieselveron kaikilta, jotka asuvat suurien kaupunkien ulkopuolella ja joiden työmatka on pidempi kuin 5 km. )

   Poista
  3. (Vastapainoksi samaksi määräajaksi kaikilta meiltä pk-seudun, Tampereen ja Turun aikuisilta asukkailta voitaisiin ottaa kaikki lihatuotteet pois, niin ei tarvitsisi vihreän siirtyjän ahdistua lisää siitä että joku pääsee ilman rajua verotusta Konginkankaalla töihin leipomoon autolla. )

   Poista
  4. Hallituksella olisi nyt aika monen euron paikka toimia ja turvata kansalaisten elämä ja myös oma eduskuntavaalikannatuksensa. Saapa nähdä, miten toimivat. Ne jotka nyt suorastaan vaativat nopeaa irtautumista fossiilisista, voisivat kertoa, mistä energiaa taiotaan ja kenellä on sitä varaa maksaa.

   Siirtymäajalla täytyy saada kompensaatiota tai siirtyjiä on ainakin Suomen korkeuksilla yhä vähemmän. Siirtyvät oman käden kautta jonnekin toisaalle.

   Poista
  5. Itse asia eli vihreä siirtymä periaatteessa hyvä, mutta käytännön on oltava realismia niin ettei ihmisten elämää tuhota tehosiirtymällä, jolla ei ole globaalisti eikä lokaalisti tavoitellun lopputuloksen kannalta mitään merkitystä.

   Poista
  6. Valitettavasti on lisäksi aina läsnä tämä pessimismi: energian suhteen voidaan vekslailla vaikka miten, mutta jos sitä isoa väestöllistä katastrofia ei yritetäkään ratkaista, energiasiirtymä ei riitä pelastamaan planeettaa.

   Poista
 23. No, noissa kommenteissasi koko kuvio taas todettu. Minustakin tietenkin vihreän siirtymän perustavoite - ja motiivi aivan oikea ja välttämätön. Mutta se tulee tehdä todella taitavasti, yhteiskuntien terveitä osia ja köyhimpien ihmisten arkea romahduttamatta.
  Vihreä fantasia ei ole yhtä kuin vihreä siirtymä.

  Luonnonvarojen käyttöä ja kulutusta yleensäkin on tärkeää saada alas myös.
  Mutta pian yli 10 mrd planeetalla sellainen kollektiivisesti tiedostettu yhteishyvä on unennäköä.

  Monet haaveilevat siitä että täysvapaan kapitalismin, rajoittamattoman markkinatalouden aika on ohi. Kyllä se minullekin sopii. Mutta miksi nämä haaveilut ja motiivit ja rajoittamishalut eivät koske maapallon jättiväestön kokoa?
  Vastaus löytyy teoriavirheestä. Siitä miten selitetään viimeistä 100-200 vuotta

  VastaaPoista
 24. vuotta..

  globaalisti.
  Ikään kuin ei olisi oikeutta asettaa väestötavoitteita koska on mennyt niin paskasti tietyissä jutuissa aiemmin.

  VastaaPoista
 25. Painotan että en ajattele enää että väestö pitäisi puolittaa jossakin muualla, siellä missä se kasvu oikeastaan numerojen valossa vain tapahtuu.
  Myös Euroopan väestöä olisi hyvä saada alas.
  Ja myös Suomen.

  Kapitalismia pitää ja saa myös rajoittaa. Alipalkkaus on tästä esimerkki. Euroopan pyörittäminen siirtotyövoimalla joka saa työstään palkan jolla ei voi tulla toimeen (ja loput tulonsiirtoina) ei ole kestävää kehitystä. Vasemmiston ja ay:n pitäisi kiinnostua tästä itse asiassa niiden ensimmäisestä perustehtävästä ja alkusyystä, mutta identiteettipolitiikka kiinnostaa enemmän.

  No, nää on todettu sadasti ennenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vasemmiston perusrefleksi: otetaan lisää veroja ja turvataan tulonsiirrot, on itse asiassa suora ilmainen tulonsiirto kapitalismille, joka sitten voi pitää alipalkattuja kymmeniä miljoonia ihmisiä pyörittämässä Eurooppaa.
   Tämän näen vaikka meidän firmassa, jossa ahneet ja kilpailutetut siivousfirmat pyörittävät siivoojarulettia, ihmisparkoja Aasiasta ja Afrikasta jotka tulevat ja menevät ja hukkuvat työn alle palkkauksella joka ei riitä mihinkään.
   Ja tämä sitten vielä jättimäisesti suuremmassa mittakaavassa koko maanosasan mitassa.

   Poista
  2. Tämä on surullista ja kestämätöntä politiikkaa pidemmän päälle. Nähdäkseni Kokoomus kannattaa monelta osin samaa, vaikka ehkä lähinnä halpa työvoima mielessään. On jännä nähdä, miten sekaisin asiat vielä saadaan. Ehkä eniten ihmetyttää, että millainen pudotuspeli tästä menosta yhteiskunnassa seuraa. Luulisin, että itsenäisesti toimeentulevia yrittäjiä ja nyt toimeentulevia mutta
   velkaisia keskiluokkaisia ihmisiä, jotka kummatkin aika lailla pitävät osaltaan yllä yhteiskuntaa, alkaa pudota yhä enemmän. Tämä ainakin jonkinlaisella lyhyellä aikavälillä. Myös iso yrityselämä, joka työllistää mutta ei onnistu sopeutumaan ottaa kolhua. Huonosti palkatut palvelu- ja logistiikka-ammatit eivät yhteiskuntaa pyöritä, vaikka siellä työtä syntyisikin.

   Poista
 26. Vaikea tuossa mielessä ja tuollaisessa tilanteessa miettiä ja päättää mihin kohdentaa sen ainoan demokraattisen vaikutusmahdollisuutensa, eli äänensä.
  Maailma on täynnä tärkeitä asioita, joita pitää hoitaa.
  Jokainen puolue osuu varmasti jollakin motiivillaan ihan oikeaan ongelmaan, ideologisinkin puolueista.
  Maailmassa on virheitä ja vääryyttä, siitä ei ole epäilystä.
  Eri asia sitten kyetäänkö niitä hoitamaan.
  Joko lainkaan tai sitten niin ettei ongelmaratkaisu aiheuta vielä isompia ongelmia toisaalla.

  Ehkä on vain ulkoistettava "muut" ongelmat pois, ja valittava omasta mielestä keskeisin ja äänestettävä sen perusteella.
  Vaikka tuollainen ajattelu ei olisikaan nyt hienoa ja kokonaisvastullista ja maailmoja syleilevää.
  Mutta näyttäköön joku kaikessa kokonaisvastuullisen puolueen, poliittisen linjan, päättäjän, eh.

  Oma fokukseni voisi, kaikkien äärimmäisen tärkeiden, ymmärrän kyllä, muiden asioiden ohi, ajattelu, jossa pyritään pitämään huolta ihmisten kyvystä maksaa oma ja perheensä arkinen ja luonnollinen elämä omalla rahallaan (tai välttämättömillä tulonsiirroilla elämän vaikeissa tilanteissa) ja pitää siten yllä heidän toiveikkuuttaan tulevaisuutensa suhteen.

  En hyväksy ilmastoa(kaan) vähätuloisten ihmisten taloudellisen ja sitä kautta sosiaalisen rampauttamisen
  perusteena. Uhrina joka nyt pitää vaan (eräiden) maksaa kovemmin kuin toisten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmastolle, lajikadolle yms. (ja väestömäärähän se siellä takana on keskeisenä tekijänä) pitää ilman muuta tehdä jotakin. Olkoon sen nimi sitten vihreä siirtymä tai pakko tai luonnontieteellinen realismi.
   Mutta luopukoot eniten ne joilla eniten on.

   Poista
  2. Kun seuraa sosiaalista mediaa ja uutisointia ylipäätään, tulee vastaan jatkuvalla syötöllä oikeita ongelmia ja niiden lisäksi tiedostavia ja pitkälle keksittyjä ongelmia, joihin ehdotetut ratkaisut lähinnä luovat lisää ongelmia. Oikeasti alkaa masentaa, kun miettii, millaisia sijaistoimintoja ja keksittyjä ongelmia pusketaan esiin vaikka pahimpiin ongelmiin ei haluta koskea edes pitkällä tikulla. Täytyy myöntää ihan reilusti, että en ymmärrä puoliakaan siitä, mistä nytkin ympäriinsä kohkataan. Liittyy yleensä erinäisiin oikeuksiin, identiteetteihin ja sortomekanismeihin. Kaikkia en ymmärrä edes teoriassa siten että voisin aidosti sanoa käsittäväni mistä on pohjimmiltaan kyse.

   Poista
  3. Siis toki ymmärrän poliittisena strategiana monetkin asiat, mutta miten asiat todella paranevat käytännössä on minulle jokseenkin käsittämätöntä - pikemminkin moniin ongelmiin puuttuminen vaikeutuu entisestään ja syntyy näennäisratkaisuja, joista on oikeastaan haittaa rehelliselle ongelmienratkaisulle, silloin kun ongelmia ilmenee.

   Poista
 27. https://www.iltalehti.fi/autouutiset/a/f9f4f308-bce2-4ea9-8030-8c86109b1966

  Vielä taloudesta (koska ihminen on lihaa ja vertaan).

  Sosiaalidemokraatti-hallitukset Ruotsissa (!) ja Saksassa ovat laskeneet bensiiniveroa selvästi. Haluvat pitää matalatuloiset työssäkäyjät leivän syrjässä. Meillä ei edes harkita.
  Syitä on tässä turha toistaa. Ne tiedetään.

  Ilahduin viikonloppuna kun viime vuosien vahva identiteettipuolue vasemmistoliitto ehdotti ruoan alvin laskemista juuri noista em. syistä. Se oli kuin tuulahdus ajoilta jolloin meillä maassa oli todellisia työväenpuolueita.
  Minun puolestani (ei-ideologisesti ajateltuna) jokainen puolue saisi olla työväenpuolue sillä kyllä kapitalistikin tarvitsee tekijät, jotka ovat motivoituneita työhönsä ja tulevaisuuteensa ja siihen päästään vain sillä, että palkalla tullaan toimeen.

  Kun nyt hinnat kohovat rajusti (ja kuten tuolla aiemmin linkkaamani Tilastostokeskuksen taulukko osoitti, se alkoi jo kauan ennen Putinin sotaa) niin tarvittaisiin hyvin konkreettista antipolitiikkaa, jossa puolue kuin puolue identiteettikuplastaan huolimatta pitäisi huolen ihmisten toimeentulosta ensi sijaisesti.

  Verojen alentaminen olisi nopein tie vaikuttaa.

  VastaaPoista
 28. https://www.iltalehti.fi/autouutiset/a/3efbb74e-bcb1-4183-88db-6b659efb338a

  Tässä sitten vastaväite, ekonomisti Kangasharju on eri mieltä. Aika elitistis-ideologisista syistä. Myöskään en ymmärrä millä logiikalla Venäjä saisi "lisää rahaa sotakassaan" bensaveron alentamisesta, kun emme enää Venäjältä öljyä tuo.

  Kuten olen aiemmin todennut, voidaan nyt sodalla perustella melkein mitä tahansa.

  Ala- ja työväenluokalla (joo, ihan sujuvasti käytän tuollaisia sanoja, mutta ei-poliittisina) ei oikein ole aikaa ja varaa miettiä Kangasharjun ja poliittisen yläluokan siitymävarmistuksia.
  Ehkä ilmastovero tms. on kohdennettava keskituloisten yläpäähän ja rikkaisiin, sanotaan nyt vaikka 5% !? niin voidaan olla tyytyväisiä että siirtymä etenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis, really: en kannata veronkorotuksia sen enempää ylä- kuin alapäähän, ihmetyttää vain tilanne, jossa verotus on tapissa, hinnat karkaavat ja sille ei pitäisi tehdä mitään, hieroa vain käsiä tyytyväisenä että siirtymä, siirtymä voi hyvin.

   Poista
  2. Luin / kuulin jostain Kangasharjun perusteet enkä ymmärtänyt niitä Venäjän osalta. Ihmisten toimeentulo näyttää olevan kaukainen asia monelle asioiden tuntijalle. Tänään kuulin radion Tiedeykkösestä osittain väestöjakson. Mielenkiintoinen monin osin. Siinäkään esitettyjä asioita on hankala sisäistää kaikin osin. Tuo tiedeykkönen saattoi toki olla uusintakin.

   Poista
 29. Joo, ajatus väestömäärän kääntymisestä laskuun on monelle poliittinen evankeliumi ja kaiken pois selittävä ainoa muuttuja ja huolen pois pyyhkijä. Sopii myös nykyiseen ihmiskäsitys-apparaattiin.
  Itse en todellakaan sisäistä ajatusta miten 10 miljardinen planeetta voi olla ok. Tai nykyinen 8 miljardinen. Tai muutaman vuosikymmenen takainen 6 miljardinen.

  Elinaika pitenee, syntyvyys laskee, perheet pienenevät. Ne totta, mutta jopa Suomessa (jossa syntyvyys maailman alhaisinta kriisiajan tasoa ja luokkaa kuten Italiassa, Espanjassa, Itä-Euroopan maissa...) väestö edelleen.... kasvaa. Hokkus pokkus.
  Väitänkin että väestöasian katoaminen kaikesta vakavasta keskustelusta perustuu uuteen ultra-varovaisuusnormiin, jossa ajatellaan että korkean syntyvyyden mailta ei voida vaatia väestötoimia koska se loukkaa sekä kulttuurisia että yksilön subjektiivisia oikeuksia.
  Vain hiilen vähentämistä voi vaatia globaalisti, muu on epäilyttävää.
  Mutta se ja sama, alan olla täynnä tätä asiaa. Se näkee kuka elää.

  VastaaPoista
 30. Noilta väestöevankeliumin edustajilta ja heidän motolleen "Väestöräjähdys on peruttu" asettaisin kuitenkin kysymyksen, että miten se voi olla peruttu, kun se on jo nyt täydellisesti tapahtunut tosiasia. Seuraukset ovat olleet jo luettavissa pitkään. Ilmastonmuutos yksi ainakin puolesta tusinasta muusta vakavasta seurauksesta. Mutta kuten sanoin en jaksa enää itsekään olla maailmanparantaja tässä asiassa. Maailmaa parantakoot ne joilla on valtaa ja tietoa joka on (sanan)valtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedeykkösessä asia myönnettiin jo tapahtuneen tosiasiana mutta tulevaisuutta luonnehtii väestökato. Erikoista ohjelmassa oli se, että väitettiin puheen väestöräjähdyksestä olevan nykyisin yleistä, ikään kuin valtavirtaa (ei ainakaan Suomessa). Yksi asiantuntijoista kytki tähän väestöräjähdyspuheeseen myös ihmisvihan ja vastuuttoman puheen piirteitä. Olin kyllä hiukan, että mitähän ihmettä. Pitää kuunnella jakso kokonaisuudessaan.

   Poista
  2. Väestökato? Niin, no 10 mrd paukkuu aivan varmasti, siitä ei kai ole pienintäkään epäilystä.
   Milloinkohan sitten se väestökato? tulee? ja matkasta kympistä takaisin kahdeksaan ja sieltä kuuteen ja neljään ja alemmas sitten tapahtuu. Voi olla että ottaapi aikaa. Väestökadosta tuskin voitaisiin puhua kuitenkaan edes kahden miljardin kohdalla, mikä oli väestö (valtava väestö) tuolla suurin piirtein ennen toista maailmansotaa.

   Ihmisvihan kytkeminen siihen ajatukseen, että maapallolla on liikaa ihmiskuntaa kertonee aika paljon motiiveista.
   Jotka nyt itse kullakin on (mullakin tietty).
   Vastuuttoman puheen liittäminen ajatukseen että syntyvyyttä on monissa paikoin liikaa liittyy, tai voi olla että liittyy, taas sellaisiin ajatuksiin että parasta etten niitä ala tässä arvailemaan.
   Kannatan kyllä Suomenkin väestön (hallittua) alenemaa.
   Kuka hoitaa vanhukset, ei ole enää selite. Se on hoidettavissa työn priorisoinnilla, joista tietenkin ensimmäinen pitäisi olla tuo kuka hoitaa vanhukset-kysymys.

   Itse ajattelen kuitenkin edelleen että väestökasvun tai väestökasvun/nykyisen väestömäärän seurausten kaunistajat ovat väestödenialisteja.

   Toisaalta, out of the box: ei tullut happosateiden tuhoamia Euroopan metsiä (kasari), ei noussut merenpintakaan goreilusta huolimatta (ysäri), ehkä voi olla niinkin etteivät väestömäärä ja yhteiskuntien kaaotisoituminen + lajikato toteudu odotetusti nekään. Toivon aina ja päivittäin olevani täysin väärässä, mutta en tartu kylläkään ensimmäiseen väestöilosanomaan kun mitään näyttöä ei vielä ole.

   jope




   Poista
  3. Voi olla kuulemma niin että väestönkasvu pysähtyy jo 8,5 miljardissa eli todella nopeasti. Saapa nähdä. Ärsyttää se, kun normaalit havainnot ja laskelmat leimataan lähtökohtaisesti hyvyydeksi tai vihaksi ja vielä tiedeohjelmassa. Suoraan sanottiin yhden haastatellun suulla, että ilmasto-ongelma on akuutimpi ja tulee ratkaista väestöstä huolimatta 20-30 vuodessa.

   Poista
  4. Noin tietenkin on ilmaston osalta, mutta ei se tai luontokato ylipäätään valitettavasti ole mitenkään irti siitä, montako jalkaparia täällä jälkeä jättää.

   Poista
  5. Ihan detaljina ilmasto/väestökysymyksiin, korviini kantautui seikka että Suomessa ensi kertaa uusien koirien lukumäärä on ohittanut syntyneiden lasten lukumäärän.

   Poista
  6. tuo anonyymi siis jonimatti

   Poista
  7. Tuo on selvä. Ihmiset eivät täällä enää lisäänny, nuoret aikuiset on vieroitettu pois mokomasta.

   Poista
  8. Jotenkin kai niin. Seksuaalisuus siirtyy virtuaaliseen, hoiva harrastukseksi. Hallitavampia palasia. jm

   Poista
 31. Askeettisen jylhyyden kokemukseen pääsee, jos hyllystä löytyy C. Darwinin Lajien synty ja P. Kuusen Tämä ihmisen maailma.

  Väkeä vuonna 1900 se noin 1,6 miljardia ja tänään 8 miljardia.

  VastaaPoista
 32. Jos on vuosikymmenet elänyt P. Kuusen hengessä mukana niin saattaa olla tänään aika kireytynyt kaipauksineen.

  Eräs länsimaalainen buddhalaiseksi muuttunut puhui kulttuurin perikadosta ja siitä, että sitten vain on tehtävä valintoja ja hänen valintansa oli buddhalaisuus.

  VastaaPoista
 33. Sosiologisesti ja psykologisesti ajatellen lisääntyminen on normi, arvo. tärkeys, tavoite. Tätä tukevat havainnot. Poikkeuksista ei kannata niin paljon puhua kun kokonaispopulaatio kasvaa ja myös ahmintakulttuurin suunnassa.

  VastaaPoista
 34. Jos väestön kasvu pysähtyisi 8,5 mrd kohdalla (mitä on kyllä toistaiseksi aivan mahdotonta monia mallinnuksia seuranneena uskoa, mutta aika näyttää mikä on totta, ja pian) niin se olisi todella hienoa ja sitä ilman muuta toivotaan, mutta silloinkin eläisimme, kuten nytkin, väestöräjähdyksen tilassa. Ja siltähän maailmassa näyttääkin. Pitäisi tulla alas monia miljardeja jotta voitaisiin huokaista helpotuksesta, mutta jos sellainen on tarjolla niin huokaisen tyyyväisenä kyllä - kun se tapahtuu.

  Jokainen osaa myös hahmottaa että eurooppalaisperäinen (mitä se sitten kenellekin on)
  syntyvyys häviää taivaan tuuliin, koska perhe-elämä ei isoa osaa nuoria kiinnosta.
  Suuri osa ko. maista jo nyt lähes puolittuvan väestön putkessa ja jos se tapahtuu, jatkuu puolittuminen.
  Korvaajia ja uusia tulijoita on kyllä tulossa eli en usko väestökatoon Euroopassa.
  Asiaan en ala enää ottamaan mitään varsinaista kantaa: se tapahtuu mikä tapahtuu.

  Kevennys tuohon koira-asiaan. Koira on varmasti helpompi valinta nuorille pareille yms. mutta käytännössä vauvan tasolla ne melkein ovat koko elämänsä. Ja sitoo niiden(kin) hoito paljon.
  Kannattaisin siis että mieluummin moderneissa kodeissa hankittaisiin kotiin vaikka hyönteislemmikkejä (lasten ja koirien sijasta) niin ehtii hyvin leffaan, baareihin, näyttelyihin ja kavereiden kanssa syömään eikä ehkä ole samalla tavalla ikävä koiraakaan, kun on sen luota liian pitkään pois.

  jope


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevennys(tai ei) numero 2.
   Väestötietoisena on varmaan yhtä raskasta olla kuin ilmastotietoisena. Itse olen kokeillut enemmän tuota ensimmäistä.
   Koska olen jo raskauteni kantanut, en taida jaksaa dystopioida enää yhtään pidempään väestön suhteen. Tulkoon mitä tulee, ihmiskunnan (ja Euroopan) oma valinta.
   Keskitynkin siis (edelliset kommentit tuolla aiemmassa ketjussa ja muutenkin) edistämään ala-ja työväenluokalle kohdistettavia 10 prosentin palkankorotuksia + 10 prosentin veroalennuksia.
   Edistän tätä tavoitetta itkuraivareilla että missä on kunnollinen ja oikea työväenpuolue.
   Ilmastot, siirtymät, hiilet ja nyt myös sitten väestötotuudet (jos jossakin varmasti paremmin tiedetään) hoidelkoot muut tahot, ja niitähän riittää.
   Klassisen ympäristön- ja luonnesuojelun puolelle minut on kyllä edelleen helppo houkutella, mutta siirtymävallankumousten mukaan en lähde.

   jope

   Poista
  2. po. luonnonsuojelun...

   Poista
 35. Populaation kokonaismäärä on todellisuuden tajuamisen mittari.

  Siksi se on kiinnostava. Se kertoo ihmiskunnan itsetajunnasta ja havahtumisen tilasta mitä on kertoakseen.

  VastaaPoista
 36. Tavallaan ihminen ei kykene ylittämään itseään. Se olisi jo evoluution kärjen uusi tila. Päivitetty ihminen 2.0.

  VastaaPoista
 37. Pekka Kuusi puhui tämän ajan yli tuolle päivitetylle ihmiselle, joka ei toteudu tässä ajassa.

  VastaaPoista
 38. No, jos väestö ei ole enää huoli ja jos väestö alkaa vielä laskea, niin että voidaan alkaa puhua väestökadosta niin tuossa mielessä ihminen sitten (kai?) ylittää itsensä. Toki muista syistä. Kuin vahingossa.
  Ennen pidettiin terveenä ihmisyhteisöä joka vähintään uusinsi itsensä mutta nyt ei ole enää tuossa suhteessa arvomääritelmiä. Ihmiselle, niin naiselle kuin miehelle, on tullut selväksi ettei hänen tarvitse tehdä yhtään jälkeläistä ollakseen ok.
  Tämä sitten kai koituu planeetan eduksi....

  jope

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matemaattisestihan se menee myös niin, että riittävässä aikajanassa kaikki alle uusintumisluvun jäävät yhteisöt, missä ne sitten sijaitsevatkin, häviävät kokonaan viimeistä mohikaania myöten, ja ne yhteisöt, kulttuurit, jotka synnyttävät edelleen enemmän kuin kaksi lasta per pariskunta tulevat noiden häviäjien tilalle.

   Toisaalta selvä peli tuo.

   Synnyttäjät jäävät (voittavat?), synnyttämättä jättävät katoavat. Näin siis laskennallisesti.

   jope

   Poista
  2. Millainen sitten maailma väestöllisten katojen suhteen, tai Eurooppa (lainausmerkeillä ja ilman niitä) on vuonna 2100 ei ole enää, eikä pidäkään olla, huoli.
   Emme taida kyetä tuntemaan aitoa empatiaa sinne saakka. Vaikka ehkä pitäisi. Itse kyllä olen laskenut että se ainokaiseni voi olla hyvinkin maailmassa vielä 2080- ja 2090-luvulla. Sitä on kyllä kylmäävää ajatella. En osaa maailman asioiden suhteen vieläkään ajatella, että "enpä ole katsomassa." Mehän katsomme tulevaa jo nyt sen mukaan mitä siitä tiedostamme.
   Pitää opetella ajattelemaan tulkoon mitä tulee, kun ei millekään mitään voi.
   Maailmassa on nyt parhaat mielikuva-markkinat ilmastotoimille, tärkeitä ne ovatkin, mennään sitten niillä.

   jope

   Poista
 39. Worldometersin mukaan väestönkasvu tänä vuonna tähän mennessä on noin 37 miljoonaa.

  Väestöennusteista voidaan keskustella.

  Mutta koko kysymykseen on kaiken aikaan lisättävä yhdentyvän arvomaailman lähtökohdat ja yhdentyvää arvomaailmaa nimitän ahmintakulttuuriksi.

  Toisin sanoen ongelman aiheuttaa populaation ja kulutuksen yhdistelmä.

  VastaaPoista
 40. Nykyihminen kykenee muotoilemaan ja sanallistamaan ongelman muttei ratkaisemaan siitä riippuvuuksissaan ja tärkeyksissään.

  VastaaPoista
 41. Omia elämätaparatkaisuja jokainen voi tehdä ymmärryksensä mukaan ja siten etsimään tyyneyttä.

  VastaaPoista
 42. Hallitus vetelyydellään tekee niitä elämäntaparatkaisuja suomalaisten puolesta: https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000008885271.html

  Jutun kommettipalstalla tulee vielä selvemmin esiin mihin olemme menossa.
  Kysymyshän ei ole vain bensahinnasta, vaan siitä että tavallisten ihmisten rahat loppuva, pienet yritykset alkavat kaatua, jengi lopettaa työssä käymisen, osa pakotetaan siihen ja tämä kaikki johtaa kierteeseen, joka tekee Suomesta toisen (köyhille ihmisille ainakin).
  Karmiva esimerkki siitä mitä poliittinen ilmastoarvovalinta tuottaa.
  Edellinen lama 90-luvun alussa tuotti erilaisten seurausketjujen kautta tuhansia vainajia, joidenkin arvioiden mukaan enemmän.
  Panikoivat ja radikaalit hiilipäätökset tuottavat survival of the fittest-Suomen oli maassamme vasemmisto- tai oikeistohallitus.
  Ilmastoihmisten mielestä nämä seuraukset on nyt vain kannettava. Ehjä ja valmis maailmankuva tuottaa aina karmeita oheisvahinkoja, oli hoideltava asia mikä tahansa.

  On tietenkin muitakin vaikuttavia tekijöitä, mutta juuri sen vuoksi pitäisi vaikuttaa niihin asioihin joimme voimme. Ilmastotoimia tarvitaan, mutta juuri tässä tilanteessa (mm. sota ) niitä pitää osata suhteuttaa ihmisten perustoimeentuloon.

  VastaaPoista
 43. Voi olla, että näitä kirjoituksiani on ikään kuin helppo väännellä. Yritän välttää kirjoittamista.

  On selvää, että oma elämän missioni epäonnistui siinä missä Pekka Kuusenkin.

  Jossain vaiheessa kirjoitin vapaaehtoisesta askeesista ja pakkoaskeesista ja vapaaehtoisuus tarkoittaa vapaaehtoisia arvomuutoksia.

  Iso kuva nyt vain on se, että ihmiskunta eli avaruuden retkikunta ei pysty jatkamaan sillä tiellä millä se on. Tämähän on se iso hulettava kuva mistä puhun.

  VastaaPoista
 44. Jauhan Pekka Kuusen kirjasta Tämä ihmisen maailma (1982), koska se on niin jylhä ja kirkas ja vailla vaikutusta todellisuuteen.

  Se ohitettiin ja keskeinen pyrkimys ihmiskunnassa on ahminta silloin kuin vain siihen on mahdollisuuksia.

  Tämä ahminta tietenkin synnyttää kateutta ja katkeruutta niitä kohtaan, jotka pystyvät ahmimaan enemmän kuin itse.

  VastaaPoista
 45. Kirjoittaa voi eri tasoilla ja ymmärrän Jope tuon ongelmatiikan tietenkin mistä kirjoitat.

  Silti on olemassa myös summaava ihmiskunnallinen taso.

  Käytännössä en tiedä miten asioita sovitetaan yhteen.

  Siksi koko ajan vaikeneminen olisi hyvä vaihtoehto ja sitten sen miettiminen mitä jäljellä olevalla elämällään tekee, että saisi tosiaan jonkinlaisen tyyneyden ja kokisi merkityksellisyyttä.

  VastaaPoista
 46. Kyllä Jari, huolia, virheitä, vääryyksiä jne. maailmassa riittää (mutta myös iloja ja hienouksia, kuten tänäkin kesänä huomaa).

  Kukin meistä kai lopulta valitsee asiat mihin itse suhtautuu intohimoisimmin (ei tarkoita että kyse olisi vain tunteista).

  Itselläni eniten päällä vaikuttavat olevan nuo jutut mitkä tuolla olen taas esiin tuonut.
  Ilmastoasiassa tuntuu liikkeellä olevan jo ajattelevien ihmisten valtava enemmistö + päättäjät + media eli on hyvä jos jossakin vaihessa aletaan ajatella myös alemman sosiaaliluokan asioita ja toimeentuloa.

  Kielen valinnat vaikuttavat todellisuuteen. Kun ei enää käytetä nimityksiä työväenluokka tai alaluokka niin voidaan jopa kuvitella ettei sellaista väkeä enää tässä maassa olekaan. Siksi käytän niitä.
  Kaikkien ongelma ei ole mitä kestävää ja ekologista tänään syötäisiin ja mentäisiinkö töihin autolla vai polkupyörällä.
  Jossakin määrin, pakko myöntää vaikkei haluaisikaan, ilmasto ja köyhät ovat vastakkaisilla puolilla. Voidaan tietty ajatella, että ilmasto lopulta määrittää myös alemman sosiaaliluokan elinolosuhteet, ja niinhän se tekeekin, mutta tuon porukan tulevaisuus ei ole 10 vuoden päästä vaan se on tänään.

  Kannatan ilmastoimia mutta en maata halvaannuttavassa mielessä. Siinä mielessä jonkinlainen vapaaehtoinen ilmastovero olisi hyvä asia. Ne jotka kokevat kykenevänsä sen maksamaan, rastittavat sen veroilmoitukseensa. Tämä ei tietenkään tarkoittaisi ettei olisi kaikille yhteisiä ("pakollisia") ilmastotoimia, niitä pitää ilman muuta olla, mutta ei voi olla niinkään, että kokonainen maa, varsin köyhä ja velkainen vielä, uhraa oman ilmastostatuksensa vuoksi itsensä (eli köyhänsä) kokonaan kaikesta muusta välittämättä.

  VastaaPoista
 47. Jep, Jope. Itse olen kiinnostunut sekä kristillisyyden että buddhalaisuuden virtauksista.

  Laitoin juuri äsken seinälleni kuvan, jossa buddhaismunkeille annetaan almuja eivätkä niiden antajat ole muuta kuin tavallista väkeä.

  Köyhyyttä sinänsä en näe arvon luojana vaan köyhyys on ainoastaan köyhyyttä. Ihminen tarvitsee välttämättömän toimeentulon kaikissa aspekteissa ja sitten voidaan keskustella mikä se on.

  VastaaPoista
 48. Minulla ei ole erinomaisemmin tänään mitään työväenliikettä, joka loisi sellaista arvonmuodostusta mihin Kuusi viittasi ja kai siksi työväenliikkeen oli helppo hylätä Kuusi kuten otaksun tapahtuneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyinen vasemmisto ( = entinen työväenliike) on kyllä vihreiden arvojen ja päätösten ja muutosten perään vahvasti (poikkeus: väestönkasvu).
   Niin pitääkin, mutta ei sillä tavalla kuin mitä tuolla aiemmin kritisoin.
   Toki jos siirtymät sun muut on maailman suurin ainoa asia, niin eihän sitä näe niin.

   Ja samalla: en tiedä en tiedä. Tietyssä mielessä en haluaisi olla (enää) mitään mieltä mistään. Pitää mennä keskiviikko kerrallaan. Nyt pientä terveyshäikkääkin.
   Se on vähän sama kuin köyhien elämä: jos toimeentuloa ei ole, ei jaksa kiinnostua mistään muustakaan.

   ( Kyynisyyden ja katkeruuden perkelettä vastaan pitää jaksaa kuitenkin tapella. Alkukesän luonto auttaa siinä kyllä aina. Lähden tästä nyt siis sinne päin loppupäiväksi. Stadin kaupunkimetsä on yhtä upeaa mulle kuin jokin Lappi tai Toscana jollekin. Toki kyllä mielelläni noissakin paikoissa kävisin.
   Maunulassa on mm. mahtava pähkinäpensaslehto. )

   Poista
  2. Jaksamista, Jope. Mutta tänne julkisuuteen ei paljon kannata kirjoittaa terveydellisistä kysymyksistä tarkentaen. Puolin ja toisin.

   Tänä vuonna syöpään kuollut laulaja Nightbirde antaa asennetta. Löytyy tubesta aineistoa kuten se talenttimenestyskappalekin.

   Samoin kuin tuo mitä juuri nyt löydän buddhalaisuudesta.

   Poista
 49. Kiitos Jari, ja sen verran tiedoksi ettei mitään vakavaa ole. Pitkittynyt covid todennäköisesti (toivottavasti se).
  Mulla yksi fiksu tuttu joka vuosia vastannut tekstareihin ja sähköposteihin parilla tai usein jopa yhdellä sanalla, ok.

  Mitään merkkiä mihinkään oikeastaan mistään asiasta hän ei ole jättänyt, ei digitaalista/kirjallista jälkeä. Se voi olla viisasta.

  Itse olen sen sijaan yleensä tuonut aina kaiken julki kasvoista kasvoihin tai somessa tyyliin maine ja kunnia meni jo eikä tänne olla tultu pihtailemaan. Tosin osaan kyllä olla hiljaakin.
  Onneksi olen tavistavis niin oikestaan se ja sama.

  Julkitulossa on myös se riski tietenkin, että vain hyvin harvat ihmiset tajuavat että kaikki ajattelu ja päättely ja mieleenpiteenilmaisu, se varsinkin, on aina work in progress.
  Kaikki on muutoksessa kuiteskin ja kaikesta ilmaistusta on oikeus sanoutua irti vaikka seuraavalla sekunnilla. Minä ainakin teen sitä koko ajan. En ole käsitykseni vuosimallia 2017, olen nyt vuosimallia -22. Toistaiseksi.
  Luin eilen ja tänään aimo erän erästä Wittgensteinista tehtyä Muistelma-nimistä kirjaa. Ostin sen divaritorilta parilla eurolla. Ilo olikin lukea että noin ajatteli Ludwigkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Work in Progress. Juuri niin. Tämän käsittäminen erottaa hyvät ja keljut tyypit.

   Poista
 50. Kun olen viime päivinä tutkinut paljohkosti buddhalaisuutta niin siinä tietysti paljastuu alaa valtaavan kulttuurimuodon ongelmatiikka.

  Me sekoitamme välineet ja sisällön.

  On valtavasti välineitä mitä ahmia.

  Ruokakin on nähtävissä välineenä.

  Ahminta ilmaisee syvähenkistä sisältöä tai siis syvähenkisen sisällön puuttumista.

  Tässä tietenkin buddhalaisuus on jotain muuta. Tietenkin myös kristillinen askeesi.

  En vielä tiedä miten osaisin sovittaa yhteen buddhalaisuuden ja kristillisen askeesin mutta niiden valossa ahmintakulttuurin ongelmisto todella näkyy.

  VastaaPoista
 51. Ahmintakulttuuri osaa vietellä ja lumota ja siinä on jotain demonista.

  VastaaPoista
 52. Eräs buddhalainen videossa puhuu pretraumaattisuudesta verraten ilmaisua posttraumaattisuuteen.

  Tähän pretraumaattisuuteen hänen mukaansa kuuluu elämän olemuksen kohtaaminen ja elämä on sitä, että siinä on kaikki mahdollista.

  Ajattelen nyt niin, että osa ahmintaa on pakoa elämän todellisesta olemuksesta.

  Ahminta on välttelyä. Kohtaamispakoa.

  VastaaPoista
 53. Huolenaiheita riittää monella tasolla. Jopelle toivon paranemista. Jospa kesä katkaisisi edes osin stressin, joka ei todellakaan auta elimistön paranemisessa. Henkilökohtaisesti olen yrittänyt sulkeistaa oikeastaan kaiken muun paitsi aivan perustoiminnot tietoisuudestani näin kesän aluksi. En juuri seuraa kotimaan tai maailman tapahtumia kuin otsikkotasolla - liian masentavaa, kaikki tämä on jo suurinpiirtein tiedossa muutenkin. Sen tiedän että ensi syksynä ja talvena on jonkinlainen tai monenkinlainen pudotuspeli käynnissä yhteiskunnassa. En jaksa etukäteen alkaa asiasta masentua, koska sitä itseään tulee kyllä jatkossa tuutin täydeltä eri sektoreilla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin kun ahdistus on päällä ja terveys reistailee, sanat ovat mitättömiä. Sitä kuitenkin sydämestäni toivon ja rukoilen, että kenenkään ei tarvitse jäädä liian pitkäksi aikaa ahdistukseen.

   Poista
  2. Henkilökohtaisesti näen myös ilonpilkahduksia tulevassa. Niitä toivon jokaiselle. Pienetkin onnistumiset tai välietappien saavuttamiset tuovat toivoa.

   Poista
 54. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008884052.html - tässä oli juttua tuosta Jopen mainitsemasta. Luulen että ensi talvena kun polttoaineen hinta on 3 euron tuntumassa, yhä harvempi maakunnissa pitkää työmatkaa ajava pienipalkkainen jaksaa lähteä töihin. Tämä ei ole mitään provosointia vaan realismia.

  VastaaPoista
 55. Kyllä, meno on kovaa. Ikään kuin maamme hallitus ei kykenisi mihinkään muuhun nyt Natoon ja Turkkiin jne.

  Vitutus tästä nousi itsellä kunnolla ylös, kun näin tuon Tilastokeskuksen kaavion (jonka linkkasin tuolla aika alussa), josta käy selväksi että hintojen raju nousu alkoi jo kauan kauan ennen sotaa.
  Vaikka sodalla tätä nyt sekä hallitus että mediakin (jonka pitäisi tehtävänsä mukaisesti olla hereillä) käsittelee.

  Ja: tässä e i todellakaan ole kyse "pelkästä" bensanhinnasta.
  Jos joku ei sitä tajua, niin terveisiä vain sinne Oikeista Asennoista rakennettuun norsunluu-/ilmatorjuntatorniin.
  Siellä ei paljon ihmisten elämä näytä kiinnostavan. Siis niiden joilla elämässä on kyse toimeentulosta tai pienyrittäjistä joiden elämässä on usein kyse elämästä, sananmukaisesti, konkreettisesti (tiedän näitäkin tapauksia).

  Olen purkanut suuttumustani tuolla kommentoissani "ilmastoon", siis ilmastopolitiikkaan, ja pehmennellyt sitä sanomalla kilttinä miehenä että niitäkin toimia tarvitaan, mutta epämiellyttävä fakta on että talouden kautta tekeillä ja meneillään olevat hyvin radikaalit ilmastotoimet alkavat jo tuhota monien ihmisten ja heidän arkensa konkreettista pohjaa ja tulevaisuuden näkymiä.
  No niinhän se ilmastokin...kyllä kyllä kyllä...mutta aivan varmasti on olemassa myös vaihtoehtoisia teitä, joissa seurauksiin kyetään reagoimaan toisin. Voi olla että ne hahmotetaan vasta jälkikäteen kun vahinko on tapahtunut kaksinkertaisesti: yhteiskuntien toimintapohja on murrettu ja ilmastollekaan ei ole onnistuttu tekemään mitään.
  (Tuossapa nyt tuli pessimismiä. Pitänee keittää päiväkahvit, niin näyttää vähän paremmalta).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ydinvoimaa lisää olisi ihan ehdoton oikea päätös ja antaisi yhteiskunnalle kokonaisuutena tulevaisuuden pohjaa.
   Siirtymäaikana bioenergian (mm. turve) käyttöä lisää, koska mikään maallinen järjestelmä ei elä ainoastaan ideologiasta, se elää myös energiasta, ja ensi sijaisesti siitä syntyy kaikki muukin taloudellinen toimeliaisuus (= hyvinvointivaltio).

   Verotuksen selvä ja bensaverotuksen alentaminen olisi välitön efekti sekä työssä käyntiin ja toimeentuloon inflaation painessa että pienten yritysten toimintamahdolisuuksiin.
   Tämä tarkoittaisi, tietenkin, yhteiskuntien häntien katkomista.
   Hyvinvointivaltiosta ei pidä tinkiä, mutta kaikkeen siihen muuhun mihin me edelleen leikimme uskovamme että meillä on varaa, meillä ei todellisuudessa ole varaa.
   Tuon sanominen ei ole sen enempää oikeistolaista tms. kuin sen toteaminen että nousee se aurinko vielä huomennakin.

   On vain vaikea hahmottaa että meitä johtaa nyt hallitus joka on taloudellisten realiteettien suhteen aivan ajopuuna.

   Tästä ei tarvitse tietenkään olla samaa mieltä, mutta nyt on puolustusvoimille ladattu aivan jättimäisiä budjettivarauksia, mm. merivoimiin + ne hävittäjät. Samaan aikaan tiedetään että Suomen puolustuskyky on Euroopan kärkeä jo nyt, ja on ollut jo pitkään. Tämä on tullut viimein kaikkien tietoon. Eli: katson että myös sieltä suunnalta on menoja karsittavissa. Aivan kuten sitten monenlaisista eri tasoisista maailmanpelastus-hankkeistakin.
   Ja nythän on tiedossa että edessä on pian Italian pelastus-operaatio. Ja sitä alkaa tekemään maa joka on eurooppalaisessa mitassa sekä köyhä että velkainen.
   Mutta mukaan on mentävä. On säilytettävä kuva "kovassa ytimessä" istumisen roolista hinnalla millä hyvänsä. Suomalaisten köyhien hinnalla.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. "Voi olla että ne hahmotetaan vasta jälkikäteen kun vahinko on tapahtunut kaksinkertaisesti: yhteiskuntien toimintapohja on murrettu ja ilmastollekaan ei ole onnistuttu tekemään mitään."

   Tämä on isossa suuruusluokassa esimerkiksi Suomen kohdalla ihan mahdollinen skenaario, varsinkin jos taloutta hoidetaan näin surkeasti.

   Poista
 56. Maailman ihmisistä vastuun ottamisesta olen samaa mieltä. Mutta kun nyt oikeasti tiedetään, ei vain vouhoteta jossakin, että kehitysapu on ollut määräänsä nähden järkyttävän tehotonta, niin ei sitä rahaa kannata silppuriinkaan laittaa.
  K-apu on kuitenkin, silti, budjetissa, pieni osanen.

  Työväki tulee varmasti antamaan enemmän muualle oli siihen halua tai ei. Myöskin vihreä teknologia tulee samaan monen väylän kautta duunareilta tukea. Ja samallahan siinä jotkut rikastuvat.

  Tietenkin jos miettii ilman mitään solidaarisuuksia niin taloudellinen eriarvoistuminen todellakin tekee näkyväksi maailman sellaisena kuin se kuitenkin kaiken taustalla joka tapauksessa on. Ja on aina ollut. Maailmasta ei voi köyhyyttä poistaa, koska monet ovat aina ovelampia, onnekkaampia, nopeampia ja ehkä jopa taitavampia kuin jotkut toiset.

  Mun toive yhteiskuntapolitiikalle on kuitenkin aika minimi ja kohtuullinen: että duunariperhe voisi elää ja asua tässä maassa omalla palkallaan ja taata itselleen perustoimeentulon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo viimeinen kappale tiivistää hyvin käytännöllisen yhteiskuntafilosifian. Toteutuuko se? En ole ollenkaan varma. Köyhtynyt Suomi ei ole kenenkään ilo eikä siitä seuraa välttämättä mitään askeesiakaan, vaan esimerkiksi rettelöintiä tai apatiaa.

   Poista
  2. Italian pelastamisessa voi käydä köpelösti näinä muutoinkin hankaliksi menneinä (tai ajettuina) aikoina. Saa nähdä millaisia tekosyitä keksitään. Valuvikainen euro natisee liitoksissaan.

   Poista
 57. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä joku mielenosoitus auttaa, kun yhteiskunnan pohja alkaa olla pikku hiljaa läpipaska? Minä olen nyt lämmittämässä tihkusateessa saunaa. Sitä ennen olin metsätöissä. Ei kiinnosta mielenosoitukset vaan omat tekemiset. Yhteiskuntarauha kiinnostaa kyllä.

   Poista
  2. Minusta tuntuu, että puhut Jari jollakin muulla tasolla näistä asioista, mutta myös siten että mielenosoituskaan ei siihen sovi. Pitäisikö suomalaisten olla vaatimassa itselleen askeesia ja köyhyyttä? Sitä on kyllä monelle tulossa pyytämättäkin. Ei ole kovin mieltä ylentävää esimerkiksi köyhän lapsiperheen tai konkkaan menneen yrittäjän askeesi. En enää ymmärrä mitään ylipilvitason ideologiaa, olipa se mistä suunnasta tahansa.

   Poista
  3. Jope sanoi aivan oikein, että ihmisen on hyvä olla, kun hän voi itsenäisesti huolehtia omien perustarpeiden tyydyttämisestä. Tämä ei välttämättä ole mitenkään itsestään selvää enää kaikille edes Suomen kaltaisessa maassa, ja se on valtava epäonnistuminen yhteiskunnallisesti. Itse valittu askeesi on jotain muuta.

   Poista
 58. Niin, ei näiden ihan yhteiskunnan ensimmäisten juttujen havaitsemiseen pitäisi mitään mielenosoituksia tarvita. Demokratian pitäisi riittää. Perustuslain noudattamisen. Ja tajun että yhteiskunnan tehtävä on suojella kansalaisiaan. Realismin ihmisten arjesta. Ei tarvita yläpilviä vasemmalla eikä oikealla taivaalla.

  Askeeseja on kuten Vesa totesi monenlaisia, sekä valittuja että pakotettuja. Itse en ole kummassakaan. En kiistä askeesin merkitystä mutta se on valituille. Itse koen vetoa tavalliseen elämään.

  Keski-Suomessa on, luin, nyt kylmää. Hyvää saunalämpöä siis sinne tihkuun. Ja hyvää Vaasaan myös.

  Itse olen lukenut koko loman alun kuin muka muuta ei olisi. Lukeminen ei tajuntaa juuri laajenna, mutta olen nyt pyrkinyt lukemaan melkeinpä mitä sattuu miettimättä, mikä on parasta tms. kirjallisuutta. Tänään Schulman-nimistä svedua, sen jälkeen lähtee islantilaista Sjötä. Tahti kirja per päivä. Mieluummin kyllä saunoisin...:)

  VastaaPoista
 59. Niin kauan kuin ei ole itsetarkoituksellista elää jossain uskonnollisaskeettisessa kalifaatissa (voi olla maallinenkin), minusta riittää ihan tavallinen kohtuullinen ja vastuullinen elämä. Tosiasia on, että jos kaikissa maailman maissa olisi suomalainen väestöntiheys ja elämäntapa, ei olisi minkäänlaista ekokatastrofia. Elämäntapaamme voimme petrata toki vaikka miten jonkinlaisena kilvoittelu- ja hyvänolonsuorittamisena, mutta sillä ei ole paskankaan merkitystä oikeastaan yhtään minkään kannalta, ja joo, kaupoissa ei tarvitsisi olla kuin kymmenesosa tavaraa nykyisestä ja se olisi voitu tuottaa mahdollisimman lähellä jne jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on lukemista pää täynnä, mutta jossain vaiheessa lomaa varmaan sitäkin. Vaimo kuuntelee äänikirjoja. Itsekin yritän kuunnella välillä, mutta iltaisin nukahdan melkein heti, kun pistän pitkäkseni. Tulee niin paljon päivällä. Viileää on, mutta olin aivan läpimärkä tuolla metsässä, kun huhkin sahan kanssa. Naapurin puolelta latvasta katkenneita puita kaadoin ja pätkin. Tuulen kaatamia runkoja näkyi myös. Täytyy huomenna kantaa ne liiterin eteen ja pilkkoa.

   Poista
  2. Siis tulee niin paljon raikasta ilmaa päivällä. Töistä en ole päässyt vielä kokonaan eroon. Niitäkin pitää tehdä vaikka ei huvita. Suomen kesä on lyhyt.

   Poista
  3. tekee mieli todeta tähän keskusteluun että perustarpeet ja toimeentulo ei ole milllään muotoa ristiriidassa jonkin "kilvoittelun", "hyvän olon" tai mitä ne kullekin olis - henkiset, hengelliset ja kulttuuriset mahdollisuudet rakentuu sen perustoimeentulon ja ravinnon, suojan ja levon saamisen varaan. (jos jostain syystä valitsee radikaalisti luopua jälkimmäisistä, se on asia erikseen, harvoin mahdollista tai mielekästä.)

   Poista
  4. mut yhteiskunnan terveys tai kestävyys vaatii aika paljon tuota kulttuuria ja henkeä. ilman niitä seuraa kaikkea sotkua, joka sitten alkaa näkyä vaikkapa siinä että miten leipä viipaloidaan, keille perustoimeentuloa on tarjolla enemmän ja keille vähemmän, ja niin edelleen.

   Poista
  5. henkeä tai edes politiikkaa on vaikea harjoittaa ilman jonkinlaisia ideoiden järjestelmiä. kyssäri kai on että mikä ideologioiden rooli ja paikka on kun yksilöt ja yhteisöt tekee valintoja, jotka muovaa vaikka nyt sitten perustoimeentulon edellytyksiä (energia, ravinto, rakentaminen, liikenne...). ideologioiden poissaolo helposti johtaa mielivaltaisiin seurauksiin. ideologioiden liiallinen paine taas materiaalisen todellisuuden sivuuttamiseen, mistä koituu katastrofia. - tällaista ääneenajattelua, liekö nyt mitään merkitystä näillä. hyvää kesää itsekullekin

   Poista
  6. Näin se on. Jokainen tarvitsee jonkinlaisen toimeentulon elääkseen ja ollakseen henkinen ja hengellinen olento - tietty tarvehierarkian osuus on täytyttävä. Sitten se että miten ihmisestä tulee henkinen ja hengellinen kilvoittelija? Tähän on varmasti monia vastauksia. Kaikista ei tule eivätkä kilvoittelun polut välttämättä näytä samanlaisilta. Köyhyydestä / rikkaudesta ei seuraa millään aukottomalla logiikalla tietynlaista henkistä elämää. Jonkinlainen "realistinen" holistinen käsitys hengellinen ja materian yhteenliittymistä mutta myös niiden omista teistä on varmasti hyväksi. Mukavaa kesää!

   Poista
  7. Po. hengellisen. Kännykällä hankala näpytellä, kun korjailee ja kirjailee oman ohjelmointinsa mukaan...

   Poista
  8. usein kai johonkin kilvoitteluun päätyy intensiivisen kärsimyksen tai yllättävän avautuman/armon ajamana. jos kilvoittelu on jotain oman intohimon tai edun tavoittelua, se helposti on vain materiaalinen puuha siinä missä fitness-kisat.

   Poista
 60. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 61. "ideologioiden poissaolo helposti johtaa mielivaltaisiin seurauksiin. ideologioiden liiallinen paine taas materiaalisen todellisuuden sivuuttamiseen, mistä koituu katastrofia. "

  Itse asiassa todella hyvin hahmoteltu tuo.
  Jos mennään pääsääntöisesti ideologialla , mennään pilviin ja heikoimmat tallautuvat ja eri tavoin vahvimmat selviävät. Tai vain yksi maailmankäsitys määrittää kaikkea niin kuin nyt (jos vähän kärjistää) ilmastoimet.

  Mutta ilman yhteiskuntaideaa (ideologiaa siitä) ei olla turvassa sen enempää.
  Tämän vuoksi ihan avoimesti ja epämodernisti kaipaan jonkinlaista vanhan maailman sosiaalidemokratiaa siksi ideologiseksi käyttöliittymäksi, jotta yhteiskunnan perustehtävät tulevat hoidetuksi.
  Ja sellaista en koe meillä nyt olevan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kilvoittelusta vielä se että jotenkin ajattelen että se on sillä tavalla hyvin yksityinen asia ettei siinä oikein voi olla metodia, gurua, mallia tms. joka olisi yhteismitallinen. Toisen kilvoittelusta sen enempää kuin sieluntilasta on vaikea mennä sanomaan mitään. Voi olla että monen kilvoittelu on täällä fyysistä ja ruumiillista. Onnelliset ne (harvat?) jotka pääsevät kilvoittelemaan hengessään ja mielensä kanssa.
   Raamatun puhe ensimmäisistä ja viimeisistä onkin hemmetin lohdullista, mutta huom! meidän ei pidä kuvitella että nekin kategoriat olisivat jotekin tunnistettavissa edes itselle. Mielelläänhän me kaikki ajattelemme olevamme viimeisiä, jotka sitten...

   Hyvää oloa, omaa zeniään tms. jos löytää päivässä parin hetken verran, voi olla tyytyväinen.

   Poista
  2. "Tämän vuoksi ihan avoimesti ja epämodernisti kaipaan jonkinlaista vanhan maailman sosiaalidemokratiaa siksi ideologiseksi käyttöliittymäksi, jotta yhteiskunnan perustehtävät tulevat hoidetuksi."

   Tuon sosiaalidemokratian ideahan ei koskaan ollut (eikä olisi) halvausverottaa yhteiskunnan jäsenet ja toimijat puolivapaiksi vangeiksi kiinni valtioruumiiseen.


   Poista
 62. Olen hahmottanut täälläkin ahmintaa sisältönä ja sitten ahminnan keinoja eli välineitä.

  Köyhyys voi hahmottua tilana, jossa tahtoisi ahmia enemmän mutta kun ei ole varaa.

  En tietenkään halua köyhyyttä, jossa ei ole varaa esim. tarvittaviin lääkkeisiin.

  Askeesi on ehkä huono sana, koska sen taakse monikaan ei mene. Sillä on helppo iskeä.

  Kyllä pointtini on tässä vähemmässä tai enemmässä ahminnassa, joka sekin on drmatisoitu ilmaus.

  VastaaPoista
 63. Buddhalaisuuden ja kristillisen askeesin, näiden elämäntapojen ytimessä ei kerta kaikkiaan ole ahminta.

  Jos aiomme edetä katastrofi välttäen niin ahminta on pakko oivaltaa ja sille on löydyttävä vaihtoehto.

  VastaaPoista
 64. Mielestäni voisi nähdä niinkin, että kirjassaan Tämä ihmisen maailma Pekka Kuusi yritti nostaa työväenliikkeen uudelle tasolle. Mutta viesti ei mennyt perille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Askeesi on ihan hyvä käsite. Monenlainen vähentäminen on mahdollista ja tarpeen. Kunhan vain poliittisesti ymmärrettäisiin, miten se tehdään harkitusti ja suhteellisuudentaju säilyttäen.

   Poista
  2. Kuusi oli demari. Mietin, mitäköhän hän sanoisi nykysosiaalidemokratian ilmentymistä jos vertailisi esimerkiksi Pohjoismaiden tilanteita.

   Poista
  3. Niin, kun olet tiedemies ja kirjailija niin olen tyrkyttänyt sinulle Kuusta joskus romaanin aiheeksi vaikka tyrkyttäminen on sinänsä typerää.

   Minun ehkä tekisi mieleni kirjoittaa nuoresta kirjailijasta, joka on äkisti ensimmäistä kertaa Kuusen äärellä (juurella) lukemassa Tämä ihmisen maailmaa.

   Poista
  4. Kuusi määritteli ihmiskunnan ongelmatiikan siten että sitä ei tarvitse päivittää. Mutta hänen ratkaisunsa oli päivitetty ihminen 2.0 tai päivitetty työväenliike 2.0 mitä kumpaakaan ei ole.

   Poista
  5. Mitä buddhalaisuuteen tulee niin olen kuunnellut erästä ilmeisesti alkuperältään englantilaista buddhalaismunkkia, jolla on ymmärtääkseni fyysikon yliopistokoulutus.

   Ei voi olla aina niinkään, että yliopistoälyköt tekevät tämän vähäistämis- ja oleellistamisratkaisun. Ei pitäisi olla.

   Poista
  6. Kuusen teokseen Tämä ihmisen maailma käy luonnehdinta askeettinen jylhyys, koska kirja on selkeä ja se kertoo oleellisen, pyrkii oleelliseen ja tavoittaa sen.

   Poista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  8. Itse en taida uskoa että ihmisestä (tai hänen järjestelmistään) tulee koskaan parannettua versiota 2.0 vaikka minkälaista tai miten korkeatasoista viisaus- ja tietopohjaista ajattelua olisi tarjolla.
   Joku pieni osa ehkä ehtii elinaikanaan kasvamaan tai "jalostumaan" eettisesti ja tiedollisesti muutaman askelen, mutta 8 miljardin määrä tätä tulee tätä palloa vierittämään eteenpäin tai mihin suuntaan nyt sitten kaikki tässä ajaudutaankin.
   Tällä hetkellä pääsääntö näyttää olevan se, että kaikki valta on annettu kansainvälisille jättiyhtiöille, nettikapitalismin todellisuuden muokkaajille, välittäjille ja omistajille eli tietyssä mielessä USA:lle.

   Vaikea uskoa että mikään poliittinen tai henkinen ideakaan olisi sillä tavalla kantava, että se kestää aikaa, ratkaisee joustavasti koko ajan eteen tulevia uusia ongelmia tai leviää laajemmalle, pysyvästi ainakaan.
   Tämä asia voi olla jossakin mielessä hyväkin.

   Ilmasto nyt tietenkin yhdistää tällä hetkellä, mutta kun maailma on nyt kyllä muutakin kuin se.

   Itse toivon oikeastaan vain että mahdollisimman moni päättäjä ja kansalainen pitäisi päänsä kirkkaana ja pyrkisi yhteisiä asioita hoidettaessa laajaan realismiin ilman muita ismejä tai maailmanselityksiä.

   Poista
  9. "Joku pieni osa ehkä ehtii elinaikanaan kasvamaan tai "jalostumaan" eettisesti ja tiedollisesti muutaman askelen, mutta..."
   Itse en tuohon joukkoon kuulu, tappelen vain arkipäiväni kanssa.
   Mutta havaitsen kyllä havahtuneita ihmisiä, kunnioitan heidän pyrkimyksiään sinänsä vaikka olisivatkin esim. eri linjalla joissakin kysymyksissä, mutta elinaika ja kuulijakunta (eli tekijät) noilta ihmisiltä aina loppuu kesken. Sitten alkaa taas uusi sukupolvi opetella aakkosia.

   Poista
  10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 65. Jari, kirja Breaking down is waking up voisi sinua kiinnostaa. Mielisairaalapsykiatrin havaintoja meditointiharrastuksensa ja potilaidensa kertomusten yhtymäkohdista jne. Jm

  VastaaPoista
 66. Tämä ei liity lainkaan nyt jonimatin ja Jarin aiheeseen, mutta lisään vielä tuohon toivomaani minimirealismiin, että yhteiskunnalle ihanne olisi vielä oleminen niin että voisi paskat välittää moskovista, pekingeistä ja washingtoneista (ja strasbourgeista?).

  Pienten maiden realismi ja yhteistyö ohi noiden jättitahojen jotka eri tavoin pyrkivät määrittämään mitä maailma on.

  VastaaPoista
 67. Liekö tuolla ajatuksella kylmän sodan aikaan perustettu Non-Aligned Movement, 120 maan yhteisö, Ykn jälkeen monijäsenisin kansainvälinen toimija. Jm

  VastaaPoista
 68. Jope, kuka on yllä mainitsemasi kirjan kirjoittaja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tästä löytyy. https://www.amazon.com/Breaking-Down-Waking-connection-psychological/dp/1780288034

   Poista
 69. Jari, nuo anonyymeinä tulleet on jonimatin (jm, se on kommentin perässä) kirjoittamia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, puhelin ei kirjaudu sisään tähän miksliekään

   Poista
 70. Kävin jm tsekkaamassa tuon liittoutumattomien liikkeen. Wikipedian mukaan siihen näyttäisi kuuluvan mm. Valko-Venäjä, Kuuba ja Saudi-Arabia. Eli se sitten siitä.

  Itse ajattelen että Natoon kuuluminen on ok, kunhan se tehdään yhteisillä eurooppalaisilla ehdoilla, ei jenkkien.
  EU:hunkin kuuluminen on minusta ok ja hyödyllistä, kunhan se pidetään talousliittona jossa jokainen maa voi harjoittaa omaa politiikkaansa.

  Nyt on tietenkin jossakin määrin vakava poikkeusolo. Ukrainan sodan loppumisen vuoksi = Ukrainan pelastamiseksi (ja Venäjän kansan pelastamiseksi) on tehtävä normaalia suurempaa yhteistyötä, mutta normaalioloissa toivon että Suomi ottaa itselleen sen päätäntävallan mikä sille kuuluu: suurin piirtein kaiken omaan maahan liittyvän. Se on mahdollista myös Naton ja terveen EU:n jäsenenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeisen virkkeen lisähuom. Kuvitelkaapa Ranskaa. Määrittääkö se itse täsmälleen mitä se haluaa tehdä EU:n jäsenenä? Kyllä. Pitääkö hymyillä omassa roolissaan siellä "kovassa ytimessä" että saisi olla siellä? Ei.

   Kun nyt (virheellisesti) koko ajan julkisuudessa höpötystä että nyt vasta olemme perillä lännessä (vaikka olemme olleet ajat sitten) niin kyllä sen pitäisi tarkoittaa sitten sitä, että emme myy enää itseämme ja henkistä persettämme. EU:n ylimmän johdon rakastama pm (oli se sitten kuka tahansa) ei välttämättä ole sitä mitä pitäisi olla maan edun kannalta. Pitää alkaa opetella hankalaksi - siis jos nyt halutaan olla kunnolla lännessä ja länkkärivapaita.

   Poista
  2. niin siis se non-aligned movement on perustettu 1950-luvulla ehkä tuolla ajatuksella. en mä väittänyt, että se nykyisellään sellaista voisi toteuttaa, en tiedä käytännön toiminnastaan nykyään oikeastaan mitään.

   Poista
  3. mut varmaankaan mikään laajempi kansainvälinen yhteistyö ei voi perustua moraaliselle puhtaudelle. ei jää oikein mitään yhteistyön mahdollisuuksia, jos sellaista vaaditaan aidosti. luonnostaan esitän tämmöisiä vaatimuksia kyllä.

   Poista
  4. Totta. Moraaliltaan ja teoiltaan puhtaita valtioita ei ole. Pohjoismaat ovat monessa onnistuneita vaikkeivät täydellisiä.
   Paradoksi on siinä että kaikennäköistä ja tasoista liittoumaa ja yhteistyötä on, niin kuin maailma olisi hallittavissa, mutta elämä toteutuu kuitenkin aina yhden pienen ihmisen kokoisena kerrallaan.

   Poista
 71. Jonimatti, kiitos vinkistä

  Kyseessä on siis Russell Razzaquen teos Breaking Down is Waking up ja se vaikuttaa kuvailutekstin perusteella hyvin mielenkiintoiselta.

  Tekstissä sanotaan: Mental illness can be a form of spiritual awakening.

  Hyvin kiinnostavaa!

  VastaaPoista
 72. Hyviä kommentteja täällä. Koska olen puhelimen varassa, putosin jossain vaiheessa kärryiltä. Tein eilispäivän klapeja. Onpahan sitten millä ensi kesänä lämmittää kaminaa ja saunaa. Täällä sataa. Ihmiset ja kansat koettavat selviytyä, etsiä turvaa. Moraalin perään kysely taitaa olla moderni ilmiö.

  VastaaPoista