keskiviikko 1. kesäkuuta 2022

Keksihyllyt

 

Jonain aamuna 

makaat kivikuolleena

supermarketin

keksihyllyjen luona

kymmenten toisten kanssa.


(Mariupol)

40 kommenttia:

 1. Suomen nyt hankkima ja kokema turvallisuus tämän kaiken keskellä tuntuu jotenkin väärältä, vaikka samaan aikaan tietenkin oikealta (jokaisen valtion tehtävä on pitää huolta asukkaidensa turvallisuudesta ensi sijaisesti).

  Olemme turvassa koska Venäjä on tuhonnut jo hyvin pitkälti oman kalustonsa ja pelistä on pois kymmeniä tuhansia parhaiten koulutettuja sotilaita. Ilmavoimien suorituskyky ei idässä riitä edes Ukrainassa.

  Toisin kuin kuulee, "ukkoja ja reservejä" Venäjällä e i riitä. Reservi on maan kokoon nähden pieni, suurta osaa siitäkään ei sotapalvelu kiinnosta, ja Venäjähän hankkii jo palkkasotureita pitääkseen sotatoimia yllä.
  Venäjästä ei siis ole meille uhaksi nyt.
  Lisäksi meillä on jo ainakin Washingtonista ja Lontoosta hankitut taustatakuut kaiken varalta Nato-prosessin ajaksi.

  Miksi Eurooppa siis ei uskalla enempää, sotilaallisesti ? Onko ydineskalaatio aivan oikeasti mahdollinen skenaario?
  Olen ilmeisesti väärässä mutta olen alkanut ajatella, että on kyse myös jostakin muusta. Jostakin mitä on tekeillä, tulossa tai jostakin kytköksestä mikä ei ole vielä avoin.

  VastaaPoista
 2. No, Suomen taloudellinen turvallisuus on kyllä mennyt, ja se kehitys kiihtyy. Tämä kehityshän alkoi jo kyllä ennen sotaa, mutta nythän se laitetaan kokonaan sodan piikkiin.
  ( Niin ja kun puhun taloudellisesta turvallisuudesta niin muistettava, että sehän säilyy kovin monilla käytännössä aina. Heissä ja heille on aina tarjolla sähköä sen eri muodoissa, tuota kasautuvaa luonnonvaraa. )

  VastaaPoista
 3. "Olemme turvassa koska Venäjä on tuhonnut jo hyvin pitkälti oman kalustonsa ja pelistä on pois kymmeniä tuhansia parhaiten koulutettuja sotilaita."

  Vielä tarkennus: tietenkin varsinaisia tuhoajia ovat olleen oman maansa oikeutetut puolustajat, ukrainalaiset.
  Putin on kuitenkin marsittanut nuo nuoret venäläiset miehet hautoihinsa ja panssarit osiksi pitkin peltoja.

  VastaaPoista
 4. Äh, vielä kommentti. Tuli äsken mieleen seuraava syväselitys(yritys): sivusta katsominen, materiaaliapuun pitäytyminen, koska... länsi pelkää enemmän kuolemaa? Sotilaidensa kuolemaa.

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauhanvälittäjäksi, rauhanneuvottelijaksi, sotilaallisesti liittoutumattomaksi jne. olisin minäkin toivonut Suomen voivan jäädä. Se asema olisi ollut paras ja muutenkin kunniallinen.
   Mutta Putin päätti toisin. Hän ajoi meidät etsimään suojaa tekemällä maastaan arvaamattoman rajanaapurin.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Sitten tuo kannanotto sen suhteen että lännen pitäisi nyt tehdä muutakin liittyy juuri tähän nyt-tilanteeseen, ei Suomen kuvioihin. Jos Nato on sotilasliitto, ihmettelen miksi se ei pyri esim. YK:n mandaatilla tekemään edes jotakin. Luomaan suoja-alueita yms. Näitä on tehty ennenkin.
   Meriväylän turvaaminen Odessaan esim.
   Kiovan suojaaminen ilmatorjunnalla. Jne.

   Nythän tulemme seuraamaan teurastusta kuukaudesta toiseen. Ja totumme siihen.
   Jokin merkki, raja, pitäisi asettaa.
   Samaan aikaan kuitenkin pakotteet, jotka kaiken huipuksi tuhoavat ensin oman taloutemme. Nousee väistämättä kysymys, miksi ei tehdä enemmän. En tarkoita hyökkäystä Venäjän joukkoja vastaan, mutta jokin edellä kuvaamistani voisi olla nyt merkittävä asia ja viesti, että Venäjän on lopettava sota.

   Poista
  5. Nato-sotilas on pääsääntöisesti ammattisotilas, vapaaehtoisesti työssään. Jos tuo poikani olisi sellaisen tien valinnut niin ilman muuta hyväksyisin hänen rintamalle lähtönsä. Moni nuori mies kuolee reppu- ja kaukomatkaillaan huumeisiin eli turhempiinkin asioihin nuoria kuolee kuin puolustusodassa.

   Varusmiehiä- ja naisiahan Suomi ei tule lähettämään operaatioihin. Kuten eivät muutkaan Nato-maat.

   Poista
  6. Venäjä lähettää varusmiehiä rintamalle, nuoria käytännössä elämässään vielä viattomia venäläispoikia.
   Se tulee aina kauhealla tavalla mieleen kun katson taivaan tuuliin räjähtäviä panssareita.
   En osaa peukuttaa karmeita otsikoita venäläissotilaiden tappioluvuista. Karmeaa että sellaistakin on ollut nähtävissä.

   Poista
  7. Tämä sota on tosiaan tuonut pahimman esiin ihmisissä, minussakin varmaan. Alkuun iloitsin siitä, että Ukraina tekee urhoollisesti vastarintaa. Nyt on sekin ilo mennyt, koska kyse on vain loputtomasta tuhoamisesta - siitäkin huolimatta, että pidän ukrainalaisten mahdollisimman tehokasta sodankäyntiä oikeutettuna. No, venäläisillä riittää paukkuja pistää Ukrainaa paskaksi vaikka mitään muuta eivät saisikaan aikaan. Tämä tilanne on kestämätön, kuten Jope tuolla eri tavoin tuot ilmi. Miksi tilanteen annettiin luisua tähän. Iso kysymys.

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väinö Linna osasi kuvata sotaa sisältä käsin, kriittisesti, mutta siten että antoi arvon sotilaalle.

   Kyllä nämä Ukrainan asiat ovat mielessä päivittäin, jälki on kaameaa kaikille puolin ja tuntuu, että koko sodassa ei ole enää mitään todellista syytä, päämäärää, ei kai muuta kuin kosto ja hävittäminen sen toteutuksena.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Uskoisin, että Ukrainan sota tuo ruokapulan (viljat, kasviöljyt) myötä esiin väestönpaisumuksen. Ei ruokaa Afrikassa = väestösiirtymät tai ainakin yritykset tulla Eurooppaan.

   Arvelen, että lähitulevaisuus tuo mukanaan erilaisia katastrofeja ja konflikteja, jotka todentuvat yhdeltä osin jättiläismäisinä väestösiirtyminä. Elämme mielenkiintoista aikaa.

   Jo parin vuosikymmenen sisällä näemme melko järisyttäviä tapahtumia. Väestösiirtymät kehitysmaista vaikuttavat myös Euroopan kohtaloon tai ainakin muovaavat maanosaa merkittävästi.

   Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 7. "Jo parin vuosikymmenen sisällä näemme melko järisyttäviä tapahtumia. Väestösiirtymät kehitysmaista vaikuttavat myös Euroopan kohtaloon tai ainakin muovaavat maanosaa merkittävästi."

  Siis aika monen avoin tai piilotettu uni toteutuu. Siis tämä irtisanoutuminen-siitä, irtisanoutuminen-tästä, koko tuon IRTI-jengin hetki todella tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä irti-kapitalismistakin toteutuu. Kapitalismilla nimittäin kaaoksen maisemissa aika huonot suhdanteet, markkinat ja tulokset.
   Muista efekteistä puhumattakaan.
   Ehkä kuitenkin Pyhä Sähkö voi auttaa vielä hädässä La Europea.

   (nyt männee miulta kyyniseks, mie panen maate.)

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 8. Jari, olen aikani kuluksi useinkin nyt unta odotellessa hahmotellut uutta työväenpuoluetta Suomeen. Siis ainoaa, kun nyt ei enää ole.

  Sellaista arkikonkreettista täydellisen ei-identiteettipoliittista köyhemmän väen ja työväestön ja alemman keskiluokan toimeentulopuoluetta.

  Se jättäisi ilmastot sun muut aiheet muille (niihin profiloitujia riittää) ja se ajaisi riittävän toimeentulon turvallista yhteiskuntaa.
  Kun jokaisella halukkaalla olisi työtä jonka palkalla kykenee kustantamaan peruselintason ja kun maassa olisi riittävän toimelias ja arvostettu yksityinen sektori, jonka toimeliaisuuden hedelmillä turvattaisiin hyvinvointivaltio (ja yrittäjille tietenkin se mikä riskinottajille, eli yrittäjille kuuluu), se olisi jo siinä.

  Verotuksella ei tapettaisi sen enempää duunaria kuin työnantajaa.

  Tämä puolue kannattaisi siis sekä demokraattista kevytsosialismia (hyvinvointivaltio) että riittävää kapitalismia (työpaikat, nettoverotuotto).

  Ei olisi teoriaa, ei guruja, ei oppia eikä ideologiaa, ei syyllisiä eikä syyttömiä. Idea olisi: toimeen tullaan ja toimeen on tultava.

  On nimittäin niin että jos toimeentulo/jokapäiväinen leipä on jatkuva huoli, se tappaa paljon ihmisistä. Olen mm. työssäni tämän nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän "työväen"pm matkustaa Bilderberg-seuran kokoukseen.
   Siellä puhutaan suuria globaaleja ja verkostutaan maailman mahtavimpien kanssa. Siellä nähdään tulevaisuus. Ja siellä ollaan edelläkävijöitä ja etujoukkoa (meidän) ihmismuurahaisten puolesta. Rintaan se moniväri-ympyrä.

   Ajattelen että työväenpm:n pitäisi verkostua tuon sijaan muurahaistensa kanssa. Katsoa Alepan kauppakasseja enemmän.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Meidän johtajamme ovat osin aiheesta, osin aivan turhaan mukana ties missä spektaakkeleissa. Sanoisin, että tavallisen ihmisen toimeentulo alkaa olla spektaakkeleiden varjossa, minne ei pahemmin kurkita johtoportaasta, yhä tiukemmalla ja tiukemmaksi menee. Huvittaa ihan ajatella, millä kriisiytyvä yhteiskunta kuorrutetaan ensi keväänä eduskuntavaalien vuoksi - miten saadaan ulosmitattua riittävä kannatus, että oma valta jatkuu.

   Minusta oli mukava nähdä Sanna lätkämatsissa ja Ukrainassakin. Bilderbergin voisi jättää väliin.

   Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  8. Mukava oli nyt typerä sana tässä yhteydessä. Mukava kävi lätkämatsiin, silmiä avaava kävisi Sanna Marinin Ukrainan vierailuun; Marin näki jotain, joka sai hänelle aiheesta kyyneleet silmiin (näki sodan vääjäämättömät seuraukset).

   Lumoutumista tapahtuu samoista syistä kuin aina: vallasta, jostakin isommasta kuin mitä itse on - olipa se materiaalista, henkistä, ideologista jne. jne. Ehkä myös siitä ajatuksesta, että jättää jonkinlaisia muistijälkiä kansakunnan historiaan jne jne. Lumoutumisen syitä riittää.

   Poista
  9. Mulla on sellainen tuntu että Sanna ja hänen tukijoukkonsa vaistoaa ison tilaisuuden. Hän on täydellinen väline kaikkein suuremman vallan osaseksi. Ulkonäkö, ikä, sukupuoli, politiikka, vahva sitoutuminen ei-kansalliseen päätöksentekoon/ideologia, toistaiseksi vielä tahriintumattomuus (koska sellaiseksi ei kuitenkaan lasketa sitä mitä maamme taloudelle = köyhimmllle on tapahtumassa).
   Seuraava Ursula?

   Poista
  10. Se on selvää, että Sanna on jatkossakin vallan ytimessä. Melkein mahdoton ajatella muuta, jos jatkaa politiikassa. Välillä on ainakin minulle sellainen ole, että tehkää mitä lystäätte, kunhan tavallisen ihmisen elämä säilyy siedettävänä. Mutta siitä taitaa kuitenkin aika paljon puristaa, kun katsoo monia kaavailua. On opeteltava uuteen monella tapaa. Aina muutos ei ole pahasta, mutta monesti miettii muutoksen mielekkyyttä - varsinkin, jos sille ei ole varsinaista käytännöllistä perustelua. Väittäisin, että tulevaisuudessa hallinto on yhä enemmän tai pieni ihminen yhä vähemmän.

   Poista
  11. Piti tietenkin sanoa, että hallinto on yhä enemmän JA pieni ihminen yhä vähemmän. Kaikkea mitä voidaan rajoittaa, rajoitetaan. Tässä oletettu moraalisuus ja hallintotavoitteellisuus voittaa jopa järkiseikat, sikäli kuin niitä on.

   Poista
  12. Huomaan tekeväni kirjoitusvirheitä puhelimella lyhyessä kommentissa väsyneenä enemmän kuin normi näppiksellä pitkissä teksteissä.

   Poista
  13. (Kirotusvrheitä turha pyydellä anteeksi, vaikkei kirjoittaisi puhelimellakaan, näitä ei kannata jäädä hiomaan, itse en aina edes läpilue... )

   Olen pohtinut mitä perustavanlaatuista on muuttunut Suomessa muutaman viime vuoden/puolen vuosikymmen aikana. Jokin on nyt vahvasti toisin. Aika monessa asiassa.

   Wokekultti varmaan alkaa vedellä viimeisiään, sen musta, ankeuttava ja raskas tunnetila ei jaksa vetää kovin pitkään puoleensa ihmistä joka etsii iloa ja luonnollista vapauttaan, mutta jotakin muuta kyllä tuntuu jäävän.

   En itse asiassa muista aikaa jolloin media ja julkinen keskustelu, nuoriso, vanhemmat jne. olisivat yhtä aikaa näinkin samoilla linjoilla kuin mitä hallitus ja illasta toiseen a-studion penkeillä istuvat asiantuntijat...ja asiantuntijat.... ovat.
   Lisäksi somessa yms. jatkuva todistelu miten oikea ja kansalaiskuntoinen on oma ajattelu, miten lojaaleja ollaan maalle, hallinnolle ja hallitukselle ja miten ollaan ymmärretty oikeat asiat oikein.
   EU:takin, tätä uutta, federaatiovetoista, kunnioitetaan kuin rippikoulupappia tai partio-ohjesääntöä.

   Poista
  14. Marin on tuon edellä (subjektiivisesti) kokemani täydellinen inkarnaatio. Nuori, kaunis ja jossakin mielessä rohkeakin, mutta ilman mitään kapinaa, halua haastaa systeemiset kuviot.
   Jotenkin samalla tavalla koen nuorten aikuisten joukot tässä ajassa, tavattoman vastuullisina, hallittuina ja ruodussa olevina.
   Ekokapinakin on juuri se kapina mikä on kuin tilattu.
   Kevättodistuksen kymppi.

   Poista
  15. Noin on. Osittain ajattelen, että hyvä että on tunnistettu joitakin uhkia ja niiden edessä ollaan yhtenä rintamana. Sitten toisaalta kaikki yksilöllisyys, henkinen elämä ja monenlaisuus ja sallivuus on kadonnut. Ihminen on tehty pieneksi ja ylikiltiksi nappulaksi koneistossa, jota emme aivan vielä edes tunnista. Joka tapauksessa osa tuosta koneistosta on irrallaan maankamarasta silloinkin kun tekee maankamaraa ja sillä tallaa ia ihmisiä koskevia todella rajuja linjauksia.

   Poista
  16. Pieneksi ja aikalaisuudessaan oikeamieliseksi tehty ja antautunut ihminen voi olla sekä oikealla asialla mutta myös helposti niiden ohjattavissa jotka kokee, näkee "kaiken hyvän" johtajistoksi ja etujoukoksi.

   Jos 20- ja 30-luvusta tulee suuri enemmistön yhteisrintama maailman pelastamiseksi ja ihmisten toiminnan ja asenteiden ja käytöksen tasoittamiseksi ja kuohimiseksi, niin hemmetin puritaanit ajat sitten edessä ovat.
   Tai ovathan ne jo alkaneet.
   Tämän ajan liberaali on vahvasti puritaani.

   Poista
 9. Taas sisäinen syyttäjäni käski poistamaan yllä kirjoittamani kommentit, joita se piti tarpeettomina ja itseisarvoisen uhmakkainakin.

  Kunpa syyttäjä vihdoin olisi niin voimakas, että se estäisi kirjoittamisen tänne tykkänään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ole kirjoittanut mitään itsearvoisen uhmakasta, en koe niin. Sisäisen syyttäjän siirtäminen kesänviettoon voisi olla hyvä ratkaisu, jos se olisi mahdollista.

   Poista
  2. Kiitos sanoistasi. Kun se on osa persoonan systeemiä niin se ilmaantuu kyllä aina paikalle. Sen huomaan ja sitä olen voinut blogissasi opiskella. Sitä en koskaan unohda.

   Poista