tiistai 3. toukokuuta 2022

Ukrainalaista taistelutahtoaEi voi muuta kuin kunnioittaa näitä ihmisiä:

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008773996.html138 kommenttia:

 1. Aika pian sodan alussa muistan tunteen ja kysymyksen itsessäni, enkä ollut ainoa, että onko todella tälläistä ikiaikaista halua ja kykyä ja taitoa käydä puolustusotaa oman maan (sanotaan se nyt niin kuin se on: isänmaan) puolesta oman hengen vaarantaen. Sitten olikin, Ukrainassa.

  VastaaPoista
 2. Olimme kaikki myös esim. Syyrian sodan pimeän ja sokean väkivallan nihiloimia, jollakin tavalla ainakin. Kaikki se Isiksen väkivalta, ja ne videot jotka mm. minä katsoin joissa ihmisen sadismi äärimmillään. Eikä nyt, jos totta puhutaan, lännen toiminta siellä (sinänsä tarpeellinen) kaukaa tietokoneilla ohjattuine tappolennokkeineen tai ylivoimaisella ilma-aseella toimiminen herättänyt kunnioitusta sinänsä, vaikka toki paljon yksittäisiä hienoja tekoja mahtui joukkoon. Lisäksi omassa maassamme olimme sekoitettuja toksisuuden poliittisiin teorioihin sillä tavalla että jos ilmaisi mitä tahansa ennalta varmistettua ja turvakooditettua hengähdystä vahvempaa, niin joku teoriapolitrukki saattoi epäillä toksista niljaketta mikroaggressiosta tai jostakin, mitä niitä nyt olikaan.

  Sitten tuli Ukraina. Ja tuo paska pois pyyhitty. Niin sanottu reality check.

  Sota, myös puolustusota, on äärimmäisen väkivaltaista, siinä ei ole mitään kaunista ja hienoa, mutta jonkun täytyy tehdä se. Euroopassa olikin yllättäen maa jossa miehuus (sanon sen nyt tässä naisia pois sulkematta, ovat samalla tavalla mukana Ukrainaa puolustamassa) tai yleisemmin vain velvollisuudentuntoinen ihmisyys olikin olemassa, ja myös käsitys että edelleen voi olla oma maa ja oma kulttuuri ja kieli jota kannattaa puolustaa. Missä ovat nyt ne jotka vielä jonkin aikaa väittivät että kansallisuus on vain rakennettu illuusio josta pitäisi vapautua? Sanovatko he sen nyt Ukrainalle? Eivät sano.

  VastaaPoista
 3. Kunnioitan Ukrainan puolustajia. Herää tietenkin kysymys kykenisinkö itse samaan. Turha arvailla. Sen voi tietää vain tositilanteessa.
  Oma isänmaallisuuteni oli kuitenkin jyrkässä syöksykierteessä aiemmin. Ehkä siksi että en pitänyt siitä että oman maamme ilmapiiristä oli tullut niin oman kulttuurin vastainen ja oman identiteetin kieltäminen oli tehty aikalaishyveeksi. Koin sen myös ei-kansainvälisyydeksi, sillä kansainvälisyyttä ei ole eurooppalaisen federalismin kaikessa kannattaminen, vaan kansainvälisyyttä on laaja yhteistyö ja syvä vuorovaikutus mutta oma vahva identiteetti ja kansallinen vapaus säilyttäen. Se olisi hyvin mahdollista myös EU:ssa mutta ei superliittovaltiossa, jossa muutama maa jyrää ja ursuloi.

  Nyt sitten tässä maassa kaikki taas innolla isänmaan psta. Kaikki hyvin?
  Jostakin syystä, ehkä em. , en tähän nyt yllättäen heränneeseen kriisitietoiseen isänmaallisuuteen usko. Se vaikuttaa vain reaktiolta Venäjän pelkoon. Onko se oikeastaan mitään muuta kuin ryssänpelkoa?
  En koe myöskään oikean
  äärilaidan siniristilippu-isänmaallisuutta lainkaan omakseni. Pelkillä symboleilla ei reaalimaailmassa pitkälle pötkitä. Hölmölään kylläkin.

  Mutta hyväksi lopuksi todettava se, että valmius puolustaa tätä maata on nyt kuitenkin sentään syntynyt. Kunpa sama valmius heräisi puolustaa tätä maata laajemminkin; tarkoittanen että emme olisi federaation edessä ja jaloissa valmiita ihan mitä tahansa. Suomalaisen kielen ja kulttuurin säilyttää vain suomalainen tai kuka tahansa muukin, joka sen tuntee ja sitä arvostaa. Klisee mutta totta. Check Ukraina.

  (Kolme kommentia tuli nyt pikaisesti naputettua. Toivottavasti niissä on kolme asiaakin sitten.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Töitten keskeltä nopeasti: on hienoa, että löytyy halua suojata / varjella itseään ja toisia väkivallalta, kun tarve sitä vaatii. Ukrainasta tätä löytyy ja monesta muustakin maasta, joita ei ole hemmoteltu rauhalla niin pitkään.

   Totta kai on parasta, jos voidaan pitää yllä rauhaa verkostoitumalla nyt sitten miten milloinkin.

   On jokseenkin toivoa antavaa joka tapauksessa, että kaikki ei ole pelkkää yksilöiden teoretisointia, konstruktiota jne jne, vaan olemme yhä lihaa ja verta olevia olentoja, joilla on sitoumuksia johonkin konkreettiseen. No, jos elää ns. perhe-elämää, niin tuollainen tulee aika itsestään. Eri asia on tietenkin sitten taistelutaito ja kyky selviytyä, mutta asennetta ei tarvitse lähteä kaivamaan jostain käsitteellisestä asiasta, vaan oman alueen ja läheisten puolustaminen tulee vuosikausien käytännön harjoittelun vuoksi selkäytimestä.

   Isänmaallisuus ei tarkoita tosiaan sitä, että kaikki muut olisivat vihollisia. Se tarkoittaa myös hyviä yhteyksiä ja yhteistyötä niin että jokainen saa mahdollisimman hyvin oltua rauhassa.

   Ehkä tämä Ukrainan sota - niin paha juttu kuin se onkin - jotenkin herättelee Eurooppaa, sillä monenlaista taistelua on vielä edessäpäin, tämänkin sodan seurauksena.

   Ei ole muuten millään tapaa kansainvälistä tai hienoa halveksia itseään tai omia juuriaan tai ajatusta siitä, että on ehkä myös vastuussa jostain muusta kuin omasta mielipiteestään, jota voi aina tarpeen tullen vaihtaa.

   Poista
 4. https://www.youtube.com/watch?v=2aEVoBhNB6I&ab_channel=1420

  .4.49

  Tästä kaikesta tekee jotenkin erityisen groteskia, että Venäjän nuori polvi on jo vaihtanut uskontoa. Tuossa metafysiikassa esim. demokratia ei ole sitä, miten me asia ymmärretään, ryhmäedun valvojien kompromissinteon taidetta tms, vaan se tarkoittaa vain sitä, että jokainen yksilö saa tehdä mitä haluaa.

  On jotenkin jopa uskomatonta, että Venäjä onnistuu olemaan valtiona niin perseestä, että alittaa videossa näkyvän kaltaisen aatteellis-uskonnollisen "kilpailijan" niin täysin, että samalle puolelle jää tyyliin P-Korea ja Eritrea.

  Ehkä Ukrainan taistelutahto on osin sitä, että he ovat juuri sen ripauksen lähempänä Venäjän omia meininkejä. Jotain samaa koin Baltiassa, vaikka tämän sanominen olisi ollut suurin mahdollinen loukkaus. Tarkoitan nyt ihan vain jotain sukupuoliroolituksen tiettyä klassisuutta, yhteiskunnan yleistä epäluuloisuutta, maaseudun jälkeenjääneisyyttä yms. yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki asia on Jopan kuvaamalla lailla: tiukan paikan tullenhan perseet punnitaan, ja ne osoittautuvat luultavasti jopa Ruotsissa tanakkarakenteisemmiksi kuin kulutushybriksen keskellä näyttää.

   "Ursuloi" oli muuten loistava verbi :)

   Poista
  2. "sensaatiomainen huonous" on se sanapari joka minulle tulee Venäjän hallinnosta mieleen.

   Poista
  3. Olen tässä lähdössä ulos, mutta sen verran huikkaan, että nuo 1420-videot on tosi hyviä. Ilmeisesti Moskovassa operoidaan. Toivottavasti nuori toimittajajannu saa jatkaa eikä häntä kytketä valtion koneistoon jotenkin tai vaienneta.

   Poista
  4. Näin on. Eka tubekanava jota tuli mieleen spontaanisti sponsoroida. Se taitaa juuri nyt tosin onnistua vain kryptovaluutalla tai muilla vekkuleilla tavoilla, joihin olen liian vanhanaikainen.

   Poista
  5. Tällä toimittajalla on kaveri, joka tekee sellaista tutkivaa journalismia venäläisen arjen jutuista, mm. yhdessä jaksossa haastatteli eläkeläisiä ja yhdessä teki jutun miehestä, jota perhe oli pitänyt vajassa jotain kolme vuotta. Nekin herättää monenlaisia ajatuksia. Jonkun 1420:n alussa suositellaan tätä kanavaa.

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Hämmentävää on. Kaiken sensaatiomaisen huonouden päälle vielä Lavrovin ja Israelin "kiista" siitä kuka on juutalainen ja kannattaako Israel natsien (???) asiaa Ukrainassa.
  Kollektiivisen mielenterveyden romahdus Putinin Venäjällä on ilmeinen.
  Vastaavan tason argumentaatiota muistan kulleeni viimeksi ehkä Irakin sodan ajoilta, Saddamin puheissa.
  Venäjä on Putinin johdolla nyt niin pohjalla ettei alemmas enää pääse. Venäjän toiminta ja puheet ovat kuin pimeää scifiä ja sen lisäksi farssia. Plus pelottavaa meille kaikille.

  No,
  minä en kuitenkaan olisi ihan minä ellei mieleeni tulisi ajatus, että voisiko länsi, EU jne. menettää samalla tavalla kollektiivina oman tietoisuutensa tason joskus jossakin aikajanassa samoin.
  Ovatko lännen päättävät ihmiset varmasti jotenkin laadullisesti parempia kuin nuo kaiken arviointikykynsä kadottaneet venäläiset (tuhoon)johtajat?
  Joitakin ääriajatuksia ja pistohavaintoja on kyllä luettu. Muistan vaikkapa Macronin heitot Euroopan uudelleen asuttamisella kymmenillä tai jopa sadoilla miljoonilla afrikkalaisilla. Ei kylläkään jatkanut sitä linjaa sitten.
  Jos EU-federalismi voittaa 6-0 ja siihen saadaan liittymään vielä digitaalisen kansalaisuuden vahva soveltaminen kaikessa arjessa ja toimissa (sehän on yksi agenda) niin onko mahdollista että läntisestä arvopohjasta huolimatta olisi mahdollista liukuminen täälläkin jonkinlaiseen keskusjohtoiseen putinlandian kaltaisuuteen? Hirveän monihan nykyään kiihottuu jostakin suuresta ja yhtenäisestä Euroopasta.
  Täytyy uskaltaa lukea myös sellaisia signaaleja.

  Nyt Venäjä on voitettava yhtenäisesti kaikilla rintamilla, tarvittaessa myös sotilaallisesti, ja Ukrainan niin ilman muuta, mutta kun sota on ohi, niin täytyy olla hyvin tarkkana ettei tätä suurta yksimielisyyttä ja yhtenäisyyttä käytetä moniarvoisen ja monin eri tavoin ajattelevan eurooppalaisuuden heikentämiseen esim. liittovaltioksi ryhtymisellä ja kansalaisvapauksien kaventamisella rauhan aikana.

  Suomeksi: suurvallat ( niin myös EU-federaatio suurvalta, EU sinällään ihan ok)
  ovat pääsääntöisesti kaikki paskoja ja niihin kannattaa ottaa aina etäisyyttä eikä niille pidä myydä oman maansa sielua. Nyt on hetki olla lojaali kunnes Venäjä on voitettu mutta sen jälkeen on uskallettava olla taas vapaa.

  VastaaPoista
 7. Britihän eivät helposti lähden kontrolliin mukaan. Niillähän kesti todella pitkään ennen kuin ottivat käyttöön edes jonkinlaisen sos.tunnuksen. Niitä ei saa digiorwellismiin mukaan ja ai niin, lähtivätpä EU:stakin, mikä ei ole niiden painoarvoa laskenut vähääkään. Ukrainan asiassahan ovat ensimmäisiä koko ajan ja Boris lännen tosiasiallinen moraalinen johtaja tässä.
  Myös Saksassa käteisen rahan käyttäminen kaikkialla on ollut pääsääntö ja vasta nyt ovat antamassa siinä periksi. Miksi tätä digikansalaisuutta sitten problematisoin? Koska se jos mikä voi olla kontrollin väline numero yksi. Kuin Stasi, jonka lataamme itse välineisiimme ja myöhemmin sitten myös ihollemme.

  No, nämä olivat ajatuksia jotka heräsivät taas Putinin Venäjän pimeästä tilasta ja ajatuksesta että miten tuo kaikki siellä on edes mahdollista. Ehkä mekin voisimme antaa vallan samalla tavalla liukua pois paikallistasolta kuten venäläiset ovat kollektiivina hyväksyneet vähitellen Putinin vallan. Jos joku sitä vain yrittää. Ehkä me emme sellaisessa tilanteessa olisi sen kummempia kuin poliittisesti alistuneet ja passivoituneet venäläiset? Oikeastaan emme tietenkään olisi. Täällä menee esim. "no, kun se on helpompaa niin" -peruste läpi monessa asiassa noin vain. Ehkä samalla tavalla ovat venäläiset tottuneet ajattelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alueellinen ja hajautettu valta on tärkeää, digiä en pelkäisi noin itseisarvoisesti. Esim. Venäjällä tuodaan soltut nimenomaan alueilta, jotka eivät ole kunnolla kiinni edes viemäriverkossa, valtakunnallisesta digistä puhumattakaan.

   "no, kun se on helpompaa niin"

   Tämä on tärkeä pointti. Lienee yleinen sääntö, että jos kuka tahansa missä tahansa jaksaa tehdä jotain epäilmeisellä lailla, vapaus ja diversiteetti on voittanut erän.

   Poista
  2. En minäkään digiä tekniikkana sinänsä pelkää, paljon kivaa ja hyödyllistä sillä saa aikaan ja lisää työn tehokkuutta monin tavoin, parhaimmillaan ainakin, ei aina,
   mutta sen soveltamista kansalaisten valvontaan ja varsinkin asennevalvontaan pelkään.
   Myöskin esim. käteisestä rahasta luopuminen on tässä suhteessa valtava riski.
   Kanadassa tästä saatiin jo esimakua, kun mielenosoittajien tilit lukittiin. Reilumpaaja ja avoimempaa olisi ollut mennä vaikka pampuilla hoitamaan se homma, minkä yhteiskunta välttämättömäksi katsoi, mutta kansalaisen tekninen uloslukitseminen nostaa multa kyllä karvat pystyyn.

   Poista
  3. "Alueellinen ja hajautettu valta on tärkeää,.."

   Juuri tuo. Ihmisten tunne omasta osallisuudesta yhteiskuntaan ja jonkin kansallisuuden osana riippuu juuri tuosta. Kansallisuudet on äkkiä mielistä häivitetty jos ei jää muuta kuin ulkomuseot ja muutama tunkkainen isänmaa-symboli. Kansallisuuksien lantraamisessa häviää myös aito ja todellinen kansainvälisyys. Sitä ei enää ole, jos kaikki on samaa, yhtä keskusjohtoista systeemiä.

   Poista
  4. Lippuja, lauluja, jotakin leijonatunnusta (tms. joiden merkitystä laitaoikeisto korostaa talismaaneina)
   tuhannesti tärkeämpiä ovat mahdollisuus kansalliseen päätöksentekoon ja kieli. Jos ne menevät, on ihan sama vaikka kaikki kansalaiset kulkisivat lippuun kietoutuneina.

   Ukrainan henki ehkä opettaa meille jotakin tai sitten ei. Aika kertoo sen. Nyt kuitenkaan kukaan menee aukomaan päätään ukrainalaisille heidän kansallistunteestaan.
   Kansallistunne muutenkin mielestäni joko tahallaan tai tiedostamattomasti sotketaan jonkinlaiseen isänmaarihkaman muka arvostamiseen.
   Kansallistunne oikeasti on mielestäni täsmälleen sama asia kuin vapaus omissa asioissa, ei muuta.
   Toki myös jonkin tason kokemus historian jatkumosta, jonkin osana olemisesta, mutta pelkkien historian tosiasioiden tuntemuksesta ja arvostamisestakaan se ei synny, tai ole mitään muuta kuin tuo mentaalinen ulkomuseo. Kyllä se se vapaus on se juttu.

   Poista
  5. " Kyllä se se vapaus on se juttu."

   Siinäpä hieno virke. Se se seko.

   Poista
  6. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008797164.html

   Poista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Itse olen käsittänyt, että Ukrainan keskeinen filosofia oli "Osaksi länttä". Tämä ei sopinut Venäjän doktriineihin. Pyrkimys oli tuhottava. Venäjä tarvitsee alusmaansa ja suojavyöhykkeensä. Putinin Suur-Venäjä-hanke on täysin vastakkainen Ukrainan filosofialle, mistä seurasi käsillä olevalle sota.

   Lännellä on näytön paikka siinä, tahtooko se kunnioittaa Ukrainaa vai myötäillä Venäjää. Asia ratkeaa hyvin konkreettisesti.

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Oma näkemykseni on, että lännen pitää auttaa Ukrainaa työntämään Venäjä omille alueilleen. Nyt Venäjä tapattaa sodassa oman imperiuminsa vähemmistökansoja ja ukrainalaisia, sekä sotilaita että siviilejä.

   Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  9. Päävastuu on Euroopalla ja Yhdysvalloilla. Iso Britannia ja USA ovat avustaneet paljon Ukrainaa. Muidenkin tulee nostaa tasoa. Kiina tulee 10 vuoden sisällä poimimaan osuutena hajoavasta Venäjästä. Tämä voi olla yksi skenaario. Putin munasi Venäjän mahdollisuudet olla normaali valtio. Voi olla jopa että Putin petti koko Venäjän hengen megalomaanisilla suunnitelmillaan, jotka perustuvat väärään arvioon todellisuudesta.

   Poista
  10. Nähdäkseni Ukraina on saanut jo pitkään tarpeeksi Venäjästä katseltuaan sen öykkäröintiä. Tässä tilanteessa on vain Venäjän ongelma, joka on se että se tahtoo puuttua ikävällä tavalla toisten asioihin. Ukraina tahtoi länteen. Tästä syntyi haloo. Kukaan ei halua vapaaehtoisesti Venäjälle, kun maa on mitä on.

   Poista
  11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  12. Lähinnä tässä on sietämätöntä se, että meillä on itänaapurissa väkivaltainen diktaattori. Hän ei saa pidettyä omaa maataan matkalla kohti hyvinvointia ja sen lisäksi pyrkii löytämään lähistöltä tarpeeksi pieniä maita, joita alistaa. Ukraina, Moldova... Mitä vielä. Venäjän paskapuheet naurattaisi ellei sen roskaväki samalla tuhoaisi, tappaisi ja raiskaisi naapurimaan asukkaita.

   Lännessä on omat ongelmansa, mutta Venäjä alkaa olla jonkinlainen malliesimerkki siitä, millaista on romuttaa jotenkin jaloillaan oleva yhteiskunta ja repiä hajalle ihmisarvo.

   Poista
  13. Oli paha kutsua roskaväeksi venäläisiä. Köyhiä ihmisiä Putin työntää lihamyllyyn niin kuin aina on NL:ssa / Venäjällä tehty. Oman sotilaan henki ei ole paskan arvoinen. Veikkaan että ei Ukrainassa ole montakaan pietarilaista tai moskovalaista cityvenäläistä. Köyhiä kouluttamattomia ihmisiä ammutaan hajalle ja Putin luottaa siihen että heitä riittää.

   Poista
  14. So. Putin tapattaa oman imperiuminsa laita-alueiden ihmisiä ja vähemmistöjä Ukrainassa. Ei siellä rikkaiden kaupunkiperheiden pojat taistele.

   Poista
 9. Tänään juteltu kunnolla venäläistaustaisen ihmisen kanssa. Kertoi olleensa ensimmäisen sotaviikon lamaantuneen masentunut sodasta. Jopa itsesyytöksiä mitä hän on tehnyt väärin että tämä kaikki on tullut mahdolliseksi. No, mentiin siitä yli ja hän kertoi sekä kauhustaan ukrainalaisten puolesta että siitä peruskysymyksestä (mitä itsekin intuitiolla olen kysellyt pitkään) miksi Putinin hallinto tekee kaikkensa tuhotakseen myös oman maansa, sen aseman maailmassa, sen talouden, sen arvostuksen rippeetkin. Itse olen kuvaillut tätä kuvalla että Putin on hyökkäämällä Ukrainaan laukaissut myös oman maansa itsetuhoutumisjärjestelmän. Aivan saman tilanteen loi aikoinaan Leninin mafia vuosina 1917-1921 ja seuraukset olivat noina vuosina kammottavia ja niistä toipuminen kesti vuosikymmeniä. Venäjä ei tästä nykytilanteesta voi selvitä muuten kuin melkein kaiken, tai kaiken, hävinneenä.

  VastaaPoista
 10. Venäjällä on se ikuinen piiritetyksi tulemisen pelko. Olen jossakin määrin jopa ymmärtänyt sen kansallisen perustunteen historian kautta. Mutta tämä sotahan on siihen aivan vastakkainen ratkaisu. Nythän se "piiritys" vasta alkaakin. Vaikka tosin kyse on Ukrainan oikeutusta hengissäsäilymistaistelusta. Venäjän oma turvallisuustilanne on Putinin toimesta mittaamattomasti huonompi nyt kuin mitä se oli ennen sotia.
  Järki ei riitä käsittämään.

  Myös Vesan esiin ottama köyhien ja aika usein avuttomien venäläispoikien tapattaminen rintamalla on rikos omaa kansakuntaa vastaan.
  Raiskauksiin ja teloituksiin syyllistyneitä ei kyllä käy sääliksi.

  VastaaPoista
 11. Tällä hetkellä Zelensky ilmeisesti haistaa ja tietää että Venäjä tulee häviämään rintamalla ennen pitkää. Ehkä sen vuoksi neuvotteluja ei juuri käydä. Lännen sotilastiedustelulla, kuten nyt on tullut viimein ilmi, on ollut koko ajan valtava merkitys Ukrainalle. Satelliitit pystyvät kuvaamaan nonstoppina jokaisen neliömetriruudun maan pinnalla. Plus Ukrainan oma radiotiedustelu. Kankeasti liikkuvat venäläiset saavat tulta ylleen, kenraaleja kaatuu, materiaalia menee koko ajan.
  No, sääliksi ei käy sillä puolella muut kuin ne henkisesti orvot venäläiskundit, jotka eivät ole muuta kuin sitä tykinruokaa.

  Pelko: jossakin vaiheessa Venäjää aletaan työntää isosti taaksepäin. Tappio alkaa realisoitua. No, se on hyvä, mutta mikä tulee olemaan siinä vaiheessa Moskovan reaktio? Eskalaatio?
  Onko Ukraina siinä vaiheessa vielä yksin ilman Naton miesapua?

  Tämä on kirottua ja osin myös painajaismaista. Tämä on kuin saatanasta. Niin ehkä onkin. Eikö Putin tajua mitä hän tekee samalla myös omalle maalleen? Tulee mieleen sokaistumisen-teologia, jopa, tai -psykologia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin kuvattu tilanne. Ukrainan on pakko heittäytyä tuleen tässä noin puolen vuoden aikana ja työntää venäläiset omalle puolelleen ennen kuin Venäjä saa varusteltua uutta porukkaa. Jos Venäjä onnistuu kaivautumaan asemasotatilaan tästä tulee pitkäja verinen tie.

   Lännen on nyt kerättävä rohkeutensa ja autettava Ukrainaa todella järeästi. Venäjä on ajettava omalle tontilleen. Siinä tulee vielä isoa osumaa. Lännen kalusteet ja koulutus on nyt ensiarvoisen tärkeää Ukrainalle, samoin kunnon boikotti.

   Poista
  2. Venäjästä tuli Putinin autokratia. Noin iso maa tarvitsisi demokraattisemman tai sanotaanko edustavamman hallintomallin. Autokratioissa käy valitettavasti yleensä se ikävin toteen eli että koko maan kohtalo on yhden kahjon ja hänen jenginsä käsissä ja vahingot syntyvät vuosikymmenten ajalle. On melkein mahdoton nähdä, että Venäjä selviää tästä alennustilasta, mitä sen hallinto edustaa: valehtelemista ja väkivaltaa, jotka näyttävät olevan ainoat sen käytössä olevat keinot. Surullista.

   Poista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok, en seuraa Putinin leirin näköaloja kuin silloin tällöin, koska sitä myötäilevät tahot oikeuttavat Venäjän raakuudet tavalla tai toisella ja väittävät, että ongelma on muualla kuin Venäjällä.

   Juuri tuolla aiemmin linkkasin jutun, jossa Venäjä voittaa kahdessa skenaariossa ja Ukraina vain jos saa apua. Siksi on tärkeää antaa apua.

   Realismi on se, että Putin vahingoittaa Venäjää itseään sekä muita alueita ympärillään. Ei pidä antautua hänen johdateltavakseen. Ikävää on, että vastarintaan ryhtymällä saa itsekin osumaa. Euroopan iso tehtävä on kuitenkin näyttää moraalista selkärankaa ja murentaa Putinin valta.

   Putinin suuri toive on, että kukaan ei puutu, jotta hän saisi rauhassa teurastaa ukrainalaiset.

   Poista
 13. Vesalle, jos Venäjän tappio on tosiasia, niin ennustan (toivottavasti kerrankin oikein) moneen julkiseen lähteeseen tukeutuen, että Putinin autokratia tulee tiensä päähän tämän vuoden loppuun mennessä. Miten Putin voisi selvitä sekä tappiollisesta sodasta että lisäksi kansantalouden romahduksesta? Ei kai mitenkään. Mutta me näemme.

  Jari. Havahtuminen. Muistat ehkä minun puhuneen lähes tämän sodan alkamiseen saakka näistä tilanteista jotenkin aina venäläisten suuntaan parhain päin, ei kaikissa asioissa todellakaan, mutta heidän turvallisuuspolittiisia pelkojaan yritin ymmärtää. Jälkikäteen ajatellen se oli älyllinen virhe, koska kaikki tieto oli kuitenkin saatavissa (myös venäläisistä lähteistä), mutta epäsuomalainen venäläissympatiani oli siinä kai osaksi motiiviina. Ja myös huoli ylikorostuneesta russofobioista joita tässä maassa aina on. Ja joiden olin nähnyt kohdistuneen täällä eläviin ihmisiin ja heidän kulttuuriinsa.

  Sitten havahtuminen, todella.
  Putin näytti mitä hän ja hänen hallintonsa haluaa ja mihin hän on valmis. Tuhomaan naapurimaansa joka ei ole Venäjälle todellinen turvallisuusuhka ja siinä samalla tuhomaan oman maansa aseman. Tapattamaan niin ukrainalaisia kuin venäläisiä. Tekemään tosiasioista farsseja. Ajamaan maansa eristyksiin. Jne.

  Ja jos Putin olisi hoitanut leiviskänsä toisin, neuvotteluilla, yhteistyöllä, olisi ollut mahdollista että Ukraina olisi ehkä saattanut tunnustaa Krimin uuden ja aseman ja jollakin aikavälillä ehkä jopa jonkinlainen autonomia olisi ollut mahdollista myös Itä-Ukrainan tietyillä alueilla. Nyt Putin on menettänyt nämäkin asiat ja sitonut maansa sotaan joka on mieletön, rikollinen, moraaliton ja jonka lopputulos on Venäjän kannalta kaikkein huonoin mahdollinen.
  Tälle ei ole olemassa vaihtoehtoista "salattua" todellisuutta.
  Toki on anekdootteja, ei Ukraina sotatilassa ole yhtä kuin hyvyys, totuus ja kauneus, mutta suuri kuva ei muuksi muutu. Asiat ovat sitä miltä ne näyttävätkin.

  VastaaPoista
 14. Kyllä minäkin ymmärrän Venäjän pelot, mutta ne syntyvät pitkälti myös siinä kehyksessä, että Suur-Venäjän idea epäonnistuu. Suur-Venäjä on mahdoton kuvio. Venäjä on rapautumassa sisäisesti, koska se on käytännössä kleptokratia. Hallinto valehtelee perusasioissa ja käyttää tarpeetonta väkivaltaa.

  Totta kai Venäjällä on myös hallinnon kannatusta, en sitä kiistä. Mutta kun vanhimmat polvet juovat itsensä ennenaikaisesti hautaan, niin nuoriso on uuden tilanteen edessä. Toivotaan, että Putin poistuu mahdollisimman nopeasti kuviosta, joskaan en usko, että siitä seuraa automaattisesti hallintomallin muutos. Mutta alku sekin on.

  VastaaPoista
 15. (63 v. Jari siis olet. Et nyt oikeastaan siis taata ole vaikka nimeät niin. Harmi kyllä en minäkään niin monia vuosia tuosta jäljessä ole. Ikä alkaa vitosella kyllä mutta Vesan vitosen perässä oleva numero on nätimpi kuin mun. Ikääntyminen on paskaa, ajattelen. Siis omalla kohdallani. Eikä paljon lohduta että moni arvioi nuoremmaksi. Mieluummin ottaisin sen nuoremmuuden vuosina. Elämästä ei ihan tullut näköistäni. Ehkä siksi ikääntymisen suhtautuminen mulla tuo. )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oman vitoseni perässä on vielä onneksi täysi nolla. Ensi viikolla menen käymään terveystarkastuksessa. En ole sellaisessa käynyt varmaankaan sitten armeijan. Saa nähdä mikä on kunto. Kesällä sitä olisi tarkoitus kohentaa. Korona-aikana on kuntokin hiukan rapistunut, vaikka koirat ovat pitäneet huolen siitä, että tulee lähdettyä ulos säännöllisesti.

   Poista
 16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 17. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 18. Jos nyt katson lähdekriittisesti Suomessa ilmestyviä Venäjä-mielisiä kanavia (vaikka youtubessa, twitterissä ja muualla netissä), niin kyllä niiden lähtökohdat ovat yleisesti ottaen hyvin kestämättömiä. Vaikea on mustaa valkeaksi vääntää. Samalla toki läntisesessä tiedottamisessa on myös omaa propagandaosuuttaan tai puolenvalintaa, ei sitä voi kiistää.

  Putinin touhut ovat vaan niin pöyristyttäviä, että minulta ei liikene mitään sympatiaa niille, vaikka ymmärrän, että hän on ne omalta kantiltaan perustellut.

  Kuitenkin, minusta, on niin että jos Venäjän tahtoon myönnytään kovin helposti, se on aivan sama kuin antaisi psykopaatille valtuudet toimia. Venäjän oma toiminta on saanut tämän suuren epäluottamuksen aikaan. Se tekee tälläkin hetkellä niin törkeitä ihmisoikeusrikkomuksia Ukrainassa, että kuvottaa. Miten tällaiseen porukkaan voi luottaa normaalina kumppanina? En ainakaan minä tiedä, ei vaan taivu ajatus siihen.

  VastaaPoista
 19. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsohan netistä kanavaa 1420 (youtube), siinä näkyy suurten kaupunkien venäläisten nuorten mieli. Ukrainaan on viety taistelemaan syrjäseutujen nuoriso, eikä sotimisen moraali ole kummoinen, ei teoista eikä muustakaan päätellen. Varmaan saavat enemmän rahaa kuin kotiseuduillaan, mutta epäilenpä, että Suur-Venäjä-ajattelu ei heitä sydämessä hetkauta. Putin on rähissyt Venäjän raja-alueilla ja käytännössä rampauttanut alueita itselleen mieluisiksi.

   Poista
  2. Putinin metafyysinen historiatulkinta ja sodan todellisuus ovat niin räikeässä ristiriidassa kuin olla ja voi. Hän käytännöllisesti tekee silmiäkään räpäyttämättä jauhelihaa Venäjän reuna-alueiden ja syrjäseutujen nuorista miehistä ja puhuu paskaa peläten oman valtansa luhistumista. Syöpäkin taitaa olla jo kehoa runtelemassa. Ei ole mitään ylevää siinä kärsimyksessä, jonka hän miljoonille ihmisille järjestää.

   Venäjä on itse Putinin luomassa psykoosissa. Minusta on ok, jos se on vanhakantainen omassa maassaan, mutta nämä puheet homoeuroopasta ja natseista ja muusta ovat aivan potaskaa, ja nyt on vielä niin onnettomasti, että homonatsit ovat sysänneet Venäjän mahtavan armeijan osittain raiteiltaan. Siinä riittää selittämistä ja demonisoimista.

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 20. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 21. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Kyllä vanhuksia ja aikaisempia sukupolvia tulee kunnioittaa. Minä ainakin kunnioitan. Mutta en tietenkään ehdottomasti, jos sieltä valuu jotain myrkkyä. En oikein tiedä, miten esimerkiksi Euroopan tulisi olla kuuntelulla Venäjän suuntaan oppimistarkoituksessa tällaisessa tilanteessa. Toki entisen itäblokin ihmiset ovat usein jokseenkin tervejärkisiä suhteessa valtahaihatteluihin, kun heitä ovat jyränneet niin monet suurvallat historian saatossa. Idässä olemme mekin. Suomella on suhteellisen hyvä historia, ja siitä pitää ottaa lisää oppia.

   Venäjä ei toki ole mikään yksi entiteetti. On tämä Putinin Venäjä, ja sitten on ihmisten, tavallisten kansalaisten, Venäjä. Sielläkin on kaikenlaista, hyviksistä ja syvällisistä ihmisistä rosvoihin, ihan niin kuin kaikkialla. Aivan samanlainen länsi myös kuin länsimaissa (jos menee isoihin kaupunkeihin).

   Putin edustaa lähinnä historiatonta superpostmodernistista nihilismiä, johon sotkee ortodoksisuutta ja nationalismia, vaikka kyse on kyynisestä imperialismista.

   Poista
  3. Todella hyvin sanottu.
   Itselleni nuoruus ei ole pintaa ja sitä miltä näyttää vaan se on mahdollisesti enemmän jäljellä olevia vuosia. Siksi vanhent. ei ole pelkkää iloa, vaikka toki monia turhanpäiväisyyksiä jää pois.

   Poista
  4. Tuolle Jarin sanomalle tuo,

   Poista
 22. Luin tuon hesarin jutun. Hyvin ajateltua juttua siinä, mutta en silti usko skenaarioihin joissa Venäjä voisi voittaa. Se asemasota on ehkä eniten mitä Venäjä voisi saavuttaa, mutta muuten Ukrainan sotilaallinen asema vahvistuu joka päivä ja Ukrainan moraalinen ylivoima on massiivinen (puolustuksen oikeutus, puolustustahto, kansainvälinen tuki). Lisäksi, ei se Venäjän reservi iso ole. Ilahdutti kun Janne Saarikivi kirjoitti ensimmäisenä tästä mittasuhteesta tänään hesarissa. Miesmäärät ovat edelleen suhteellisen pieniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkenen hiukan epäillä, että Venäjän kaupunkinuoriso ja nuoret perheelliset eivät ihan hirveän innolla lähde tappamaan ukrainalaisia, vaikka sotatila julistettaisiin. Siitä voi tulla kapinan paikka Venäjällä, ja uskon, että Putinkin tajuaa tämän. Sotatilan julistaminen ei ole pikku juttu. Pitäisi kouluttaa ja varustaa ja motivoida yhä enemmän se porukka, joka ei taatusti lähtökohtaisesti usko Putinin hallinnon jorinoihin.

   Poista
 23. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. En lähde kinastelemaan näistä asioista. On selvää, että esimerkiksi Yhdysvallat tahtoo nähdä Venäjän heikentyvän sotilaallisesti ja luultavasti hyvin moni muukin maa tahtoo, koska Venäjä on aito uhka normaaleille valtioille.

   Venäjälle vittuilua on se, että Ukraina ei tanssi sen pillin mukaan ja tahdo alistua, että ryökäleet kehtasivat alkaa pistää vastaan, kun vihreät ukot tulivat itään ja Krimi otettiin haltuun. Tätä Venäjän paskapuhetta en jaksa alkaa myötäillä.

   Tässä sodassa on vain yksi syyllinen, jos ollaan rehellisiä. Syitä sotaan voidaan keksiä, mutta on aivan uskomatonta röyhkeyttä, että Venäjä käy itsenäisen maan kimppuun sellaisin paskaperustein kuin mitä se teki.

   Poista
  4. Voi hyvin ymmärtää, että joku on psykopaatti, mutta ei se tarkoita sitä, että pitäisi hyväksyä ne teot, jota tuo jokin tekee. Psykopaatti pitää eristää sillä tavalla, että se ei ole vahingoksi toisille.

   Totta kai Venäjää vituttaa aivan suunnattomasti se, että sen reunoilla olevat pienet valtiot, jotka kerran olivat sen puskurialuetta, hakeutuvat länteen ja Naton jäseniksi. Mutta se mikä Venäjälle on pelon aihe tai vittuilua, voi pienelle maalle olla jonkinlainen tae, että se on olemassa itsenäisenä vielä jonkin ajan kuluttua.

   Venäjältä saatavista opeista kannattaa mennä kysymään Baltian mailta ja pieniltä ja vähän isommiltakin itäblokin mailta. Paskaa ovat saaneet niellä vuosikaudet. Siinä Venäjän anti heille. Reaktiot ovat sen mukaisia.

   Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  6. Juuri näin se on. Tästä nyt vain ei saa toisaalta-ja-toisaalta -asetelmaa. Ukraina on tässä yksiselitteisesti hyökkäyksen ja väkivallan kohde, laittoman ja perusteettoman sodan kohde.
   Mitään sympatiaperustetta ei ole. Venäjä on menettänyt viimeistenkin heikkojen argumenttiensa voiman ryhtymällä tähän. Miten se voisi nyt perustella yhtäkään vaatimustaan tai mitään turvallisuusajatteluaan enää? En keksi minäkään.
   Jokaisen venäläisenkin etu on nyt Putinin hallinnon ja Venäjälle tuhoisten ajattelumallien täydellinen tappio tässä sodassa. Sanoisin jopa niin, että jos joku haluaa olla jossakin mielessä Venäjän puolella aidosti, on hänen oltava sataprosenttisesti Ukrainan puolella tässä sodassa.
   Länsi/USA/Nato...ei ole mikään hyvyys-pyhyys eikä sitä kukaan muu kuin idiootti väitäkään, mutta se on silti nyt parasta mitä on tarjolla Ukrainan, meidän suomalaisten, ja edellä perustelemassani katsannossa myös venäläisten kannalta.
   Venäjästä ei pidä tehdä "länttä" mutta kyllä sen jumalauta on opittava kunnioittamaan ja suvaitsemaan myös muita maita ka kansoja ja elämisen malleja.
   En kai olisi näin jyrkkä ellei Putin olisi pettänyt oikeastaan kaiken sen hyvän mitä Venäjässä on, tai voisi olla.

   Poista
  7. (Tämä yllä oleva oli siis vastaus Vesan kommenttiin.)

   Poista
 24. Sitä kysyn sinulta, Jari, että minkälaista vittuilua on se, että maa tahtoo itse määritellä mihin kuuluu ja mihin suuntaan elämäänsä kehittää. Hyvin harva maa tahtoo identifioitua Venäjään tai olla sen piirissä. Väkipakolla siinä ollaan kiinni.

  Toki siellä syvällä kansassa on sitten hyvyyttä ja oikeaa sitkeyttä jne. jne. Mutta kyllä sen päällä leijuu nyt Putinin veriset pierut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän, että Venäjällä johtajissa heräävät pelot, kun rajan takana yhteiskunnat kehittyvät jos niiden annetaan olla rauhassa ja heidän oma elämänsä vajoaa aineelliseen kurjuuteen.

   Venäjällä ei ole tällä hetkellä tarjota maailmalle kuin pelkoa, ja sekin ydinaseiden vuoksi. Valitettavasti näin kurjaksi on saanut Putin valtakuntansa tilan.

   Venäjä vittuilee sen verran rankasti tällä hetkellä Ukrainassa, että sen sotilaat raiskaavat siviilejä sukupuolesta ja iästä riippumatta. Järjestää oikein näytöksiä, joissa perheet katsovat kun lapsia ja naisia raiskataan. Ukrainalaisperheiden koteja ryöstetään ja tavaraa lähetetään Venäjälle voitonsaaliina. Sellaista kujeilua tältä paskasakilta. Ei tee hirveästi mieli puhua jostain Venäjän autenttisuudesta.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Juuri tuon autenttisuuden, "Euroopan henkisen heikkouden vastavoiman" kuvan menetys (vaikka valheeseen on perustunut aiemminkin) on ollut totaalista. Moraalinen alennustila on mittaamaton. Toiminta on keskiaikaista. Ollaan yhteiskunnallisen evoluution nollapisteessa takaisin. Tämä järkyttää minua myös suuresti, koska olin näkevinäni edes joskus signaaleja jotka osoittivat jostakin syvemmästä. Mutta niin ei ollut. Ei ainakaan tuolla missä soditaan.

   Poista
 25. USA, Jari, on sekaantunut Ukrainan tapahtumiin. Se on selvää. Mutta se ei oikeuta promillenkaan vertaa siitä, mitä Putin tekee asein. Ja jos Ukraina on itse halunnut jenkkien puuttuvan asioihinsa, on se ukrainalaisten oma ja suvereeni valinta. Vaikka Venäjä ei voisi sitä kunnioittaa, niin ratkaisumalli ei todellakaan ole murhasota.

  VastaaPoista
 26. Onkohan, Jari, avun tarjoaminen sekaantumista? Sinustako olisi kaikki hyvin, jos Putin joukkoineen saisi teurastaa porukkaa, vallata maita jne, niin kuin tahtoo? Silloinko ei olisi vittuilua ilmassa.

  USAn, Ison Britannian ja EU:n pitää lyödä Putinille luu syvälle kurkkuun ja auttaa Ukrainaa. Se on ainoa inhimillinen teko tässä. Jos sitä ei tehdä, meillä kaikilla on verta käsissämme.

  Putinin säälittävä ininä Venäjään kohdistuvasta vittuilusta haisee ainoastaan paskalle. Psykopaatti itkee, kun ei saa rauhassa kidutusteurastaa saalistaan. Kun se saalis pistää vastaan ja muut tulevat apuun.

  Vaikka USA olisi ollut Ukrainassa ennen vuotta 2014, niin mitä helvettiä se Putinille kuuluu? Ukraina on vapaa maa. Onko tätä vaikea ymmärtää? Kukaan ei ole ollut hyökkäämässä Venäjälle sitten Hitlerin.

  VastaaPoista
 27. Täytyy, Jari, ihan rehellisesti sanoa, että on hyvin vaikea yhtyä sinun näkökantaasi, jossa käytännössä puolustat Venäjän suurvaltaimperialistisia näkökantoja eli sen "oikeutta" päättää itsenäisten maiden kohtalosta. Mutta ehkä maailmassa pitää olla tällaistakin ymmärrystä, jotta kaikki ei olisi yhdestä puusta veistettyä. Venäjällä ei kuitenkaan ole mitään etuoikeutta Ukrainan tai muiden maiden asioihin päättämisessä. Totta kai se tahtoisi nukkehallitukset alueille, joita tahtoo hallita, mutta tämä on kaikkea muuta kuin vapautta - se on pakottamista ja väkivaltaa.

  Miksi Venäjälle ei riitä, että se paskoo oman maansa?

  VastaaPoista
 28. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Tässä on sellainen pieni ero, että maista jotka ovat Yhdysvaltojen lähellä, on virta kohti Yhdysvaltoja - ihmiset hakeutuvat sinne vapaaehtoisesti. Miten on Venäjän laita? Ei kukaan hakeudu Venäjälle, vaan lähimaat hakeutuvat lähes poikkeuksetta länteen. Jo tämä vituttaa Venäjää suunnattomasti. Ukraina tahtoi eroon Venäjästä liian päättäväisesti. Se oli kunnianloukkaus Putinille, mutta kieltämättä myös pelon aihe. Täytyy ymmärtää konteksti.

   Totta kai USA reagoisi, jos esimerkiksi Meksiko alkaisi tehdä yhteistyötä Venäjän tai Kiinan kanssa. Mutta tämä ei ole tästä maailmasta oleva skenaario.

   Ukraina tahtoi ja tahtoo olla osa länttä. Jo siinä on ollut Venäjälle nielemistä.

   USAlla on omat intressinsä. En näe kuitenkaan kovin pahana - päin vastoin - että maailman suurin sotilasmahti auttaa Venäjän aggression kohteeksi joutunutta maata.

   Poista
  4. Huom! En ole mikään suuri USA-fani, en ole ikinä ollut.

   Poista
 29. Yksi asia mistä en pidä, tämä liittyy nyt Venäjän todelliseen kunniaan, on lehdistöissä ja julkisisissa kommenteissa esiin tullut vittuilu NL:n voittoon Hitleristä. Valtavasti esillä nyt valehistoriaa että se perustui USA:n avulle. Apua tuli mutta sotahistorian (hirvittävän kärsimyshistorian) tuntemus on nollatasoa jos Ukrainan tappiollisen sodan innoittamana viedään arvo siltä mitä tapahtui itärintamalla 1941-1945. Suurin osa toisesta maailmansodasta käytiin siellä kaikilla mittareilla. Kärsimys oli holocaustiin verrattavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni Putin häpäisee ja tuhoaa nyt Ukrainassa myös "Suuren isänmaallisen sodan" todellisen muiston, kärsimyshistorian ja mittasuhteiltaan valtavat faktat.
   Analogia Hitlerin hyökkäykseen on niin selvä,

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Jos me pistämme rinnakkain ne todelliset teot, joita Azov-pataljoona on sotilaallisesti tehnyt, ja ne teot, joita Venäjän armeija on tehnyt tänä vuonna Ukrainassa, niin eiköhän siitä erotu jotain aika olennaista.

   En puolusta natsismia tai uusnatsismia, mutta venäläiset sotilaat ovat tehneet ihmisoikeusrikkomuksista törkeimpiä, Azovin pataljoona on torjunut hyökkäjien tunkeutumista.

   Minua ei suoraan sanottuna kiinnosta sotatilassa se, ovatko maataan puolustavat sotilaat liberaalidemokraatteja, ortodikseja vai äärioikeistolaisia vai mitä - sotilaina he tekevät sotilaan työtä, eikä siihen kuulu pikkutyttöjen ja poikien raiskaaminen, kuten venäläisten sotilaiden toimintatapoihin kuuluu, ja heidät otetaan vieläpä Venäjällä sankareina vastaan.

   Tämä Azov-pataljoona on niin väsynyt juttu Putinin ymmärtämiseksi tai hänen touhujensa oikeuttamiseksi, että ei ole tosikaan.

   Säälittävintä, Jari, noissa sinun kommenteissasi on se, että et pysty seisomaan niiden takana edes kuutta tuntia.

   Poista
  5. Azov on ostanut Ukrainalle tärkeää aikaa idässä sitomalla Venäjän joukkoja. Heidän ideologiansa voi olla pimeä, mutta he ovat tehneet maalleen hyvän työn tuhoamalla vihollista ja kiinnittämällä urheasti sen voimaa itseensä. Tuossa kiirastulessa ei kirkastu heidän mahdollinen natsiaatteensa vaan heidän urheutensa sotilaina.

   Poista
  6. Jos me alamme puhua historiasta ja siitä, kuka mitäkin on Ukrainassa tehnyt, niin kaivapa esiin holodomor - tuolta löytyy: https://fi.wikipedia.org/wiki/Holodomor

   Poista
 30. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Voi olla että olen ollut monessa asiassa jopa pidemmän aikaa venäläismyönteinen ihminen kuin meistä kukaan. Noin 80-luvun lopusta saakka.

   Mutta eihän tätä nyt ja aiemminkin tapahtuneen Putinin hirmuvallan hirvittäviä seurauksia syyttömille voi olla kukaan näkemättä, jos pitää edes silmiään raollaan.

   Poista
  4. Näin on. Ihmisoikeusrikkomukset tulevat olemaan aivan järkyttäviä, kun niitä päästään perkaamaan. Se mitä paljastuu Ukrainan sisältä. Sitten kun otetaan huomioon Venäjälle pakkosiirrettyjen kohtalo - siellä saattaa olla ukrainalaislapsia, joiden elämä kirjoitetaan kokonaan uudelleen.

   Poista
 31. Putinin Venäjä on itse asiassa maailma ILMAN Venäjää. Se on surullista.
  Siksi jokaisen Venäjän ystävän toive on Putinin tappio Ukrainassa ja Venäjän muuntumisen alkaminen sellaiseksi mitä se maa voisi parhaimmillaan olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asia on juuri näin. On vaikea nähdä, mitä muuta Putin parhaimmillaan tekee kuin häpäisee Venäjän idean. Siis sen hyvän Venäjän, jos sitä jäljitämme kaiken hallinnollisen paskan alta.

   Poista
 32. (Poistin tuolta yltä poikkeuksellisesti kaksi kommenttia, koska en halua jättää kenenkään jalkapuuta esille. Sodan on loputtava. Todella ikävää ettei se näytä loppuvan mitenkään muuten kuin hyökkäyksen onnistuneella väkivaltaisella vastustamisella. Mitään muuta kantavaa ideaa ei enää ole. Ihmettä saa tietenkin toivoa, ja rukoilla. )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myönnän, että mulla tunteet kuumenevat, kun Venäjän puolta pidetään siten että siirrytään Janus Putkosen ja Z-dosentin ja muiden vastaavien viitoittamalle tielle tuosta vaan.

   On hyvä ottaa Venäjän huolet huomioon, siinä Eurooppa ei ole onnistunut varmaankaan riittävästi, mutta asia on myös vastavuoroinen. Siinä vaiheessa kun Venäjän sotavoimat tekevät pelkkää nihilististä tuhoa naapurimaassa ja repivät mitä törkeimmillä tavoilla rikki tavallisten ihmisten elämää alueilla, jotka eivät heille millään tavalla kuulu, niin haistakoon pitkän paskan se, joka yrittää pestä tuota rikollista toimintaa puhtaaksi ja selittää jotain Venäjän autenttisuudesta.

   Poista
  2. Kyllä. Samat tunteet itselläkin pinnassa. Tätä nihilististä (sanoit täsmälleen oikein) ei enää jaksaisi sivusta todistaa yhtään päivää enää.

   Putinin Venäjän toimet eivät helmikuun lopun jälkeen ansaitse enää ymmärrysyrityksiä.
   Venäjän kanssa on järjestettävä suhteet uudelleen, se on meidän maantieteellisen asemamme synnyttämä fakta, mutta se ei saa olla tällä tavalla Putinin hallitsema Venäjä.

   Olen kauhuissani skenaarioista jossa tuodaan esiin että sota voi jatkua kuukausiakin vielä.
   En osaa sanoa mitä pitäisi tehdä, mutta sen että pitäisi tehdä enemmän että sodan voittaa maa johon on laittomasti hyökätty.

   Poista
  3. Venäjän sodassa ei ole oikeastaan mitään järkeä enää (vaikka toki siellä taustalla on varmasti syyt, joita voimme vain arvailla, ne liittyvät valtaan, raaka-aineisiin, logistiikkaan, sillanpääasemiin jne jne).

   On todella raskasta ajatella, että kaikki barbaariset hirveydet tapahtuvat tavallisille ihmisille, joiden elämä revitään raaimmalla mahdollisella tavalla rikki. Venäjä on kadottanut mielenterveytensä Putinin myötä. Raiskaukset, pakkosiirrot, asuinalueiden miinoittamiset, ihmisten raa'at surmaamiset, kiduttamiset... Kaikki tämä hetkessä todellisuutta monille ukrainalaisille. Pakolaisuus, kaiken vaivalla rakennetun menettäminen, tuhotut kaupungit, ja kaikki jonkun saatanan seniilin kusipäisen idiootin takia, joka on olevinaan maansa johtaja.

   Tuntuu käsittämättömältä. Tuntuisi kohtuuttomalta ajatella, että tässä olisi Venäjän sielu.

   Venäjään on rakennettava uusi luottamus sodan jälkeen, mutta Putinin on mentävä ensin.

   Poista
 33. Sanon vain omalta osaltani lopuksi, etten hyväksy kommenttieni vääriä tulkintoja. Heippa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskustelun eräs peruslaki Jari on se, että oikeastaan aina syntyy kokemus ettei tule ymmärretyksi ja sekin, että oma pointti ei tule huomioiduksi samalla tavalla ja painoarvolla kuin on tarkoittanut. Mulla tästä on todellakin kokemusasiantuntijuutta:) eräässä toisessa blogissa.

   Poista
 34. https://www.youtube.com/watch?v=WnKMLM7Hvqc&ab_channel=1420

  4.55 :)

  VastaaPoista
 35. Ja toi vimonen jätkä tossa 7 minuutin kohalla sanoo just mitä Vesa ja Jopekin.

  VastaaPoista
 36. Tuon videokanavan, niin kuin tämän viimeisimmänkin videon, venäläiset tyypit, ihmiset, nuoret eivät muuten lainkaan näytä olevan mistään "toisesta sivilisaatiosta". Nuo voisivat olla vaikka nuoria suomalaisia miehiä joiden kanssa työskentelen samassa firmassa tai heitä joihin tuolla kaupungilla törmää. Vapaita ihmisiä mieleltään ! Kuten hekin venäläiset, pääasiassa naisia, jotka asuvat Suomessa ja joita tunnen. Mutta missä maassa he elävätkään! Tai oikeammin: minkä hallinnon ja ideologian alla he elävätkään!
  Monella taitaa edelleen silti olla surkeimpien Hollywood-leffojen kuva siitä millainen on "ryssä." Nämä kadulla tavatut ihmiset eivät vastaa sitä kyllä lainkaan. Kiitos ylipäätään vinkistä tähän videokanavaan.
  Putin on kaadettava ja sodan Ukrainassa on päätyttävä tappioon, jotta nuo venäläiset saavat oman maansa takaisin.

  Toivoa herättävä kanava. Kannattaa linkata mahdollisimman laajasti, jotta ihmiset näkevät kaltaisiaan venäläisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainen venäläinen jonka kanssa olen keskustellut (ei niitä nyt monta ole mutta kuitenkin) toivoo tässä tilanteessa omalle, usein toki entiselle maalleen, parasta, eli rikollisen sodan päättymistä Ukrainassa ja Putinin kauden päättymistä tavalla tai toisella. Kysymys ei ole enää siitä mikä on tässä poliittinen kanta tai uskonto tms. vaan molempien maiden hengissäsäilymisestä, myös Venäjän.
   Tämä on nyt yksinkertaistunut sellaiseksi. Argumenttipelejä ei enää ole. Niitä jää kyllä ihan riittävästi muihin asioihin.

   (Itse odotan kauhulla Venäjän mahdollisen hajoamisen jälkeistä aikaa. Joka on kyllä parempi sekin kuin Putinin valta. Ja entä millaiseksi muodostuu Eurooppa, jatkuuko superyhtenäisyysvaade kaikessa? Eilen tv-uutissa eräs signaali. EU vaatii kolmasosan suomalaisen rakennuskannan täysremonttia energiatiivistystyksen suhteen Kyllä tuollainen maistuu totalitarismilta sekin. Ihmisten omistuksiin puuttumiselta. Vihreä siirtymäkö onkin se orwellismin muoto mikä oli tulossa. )

   Poista
  2. Kiitos tosiaan Ltl:lle tästä kanavavinkistä! Olen katsonut näitä joka viikko. Masentava on tuo hallinnon kuristus, jonka otteessa Venäjä on. Jonain päivänä Putinin kaltaiset pierut väistyvät. Toivotaan, että mahdollisimman pian. Ilmeisesti on kuitenkin niin että synkkä, rankaiseva ja despoottisesti omaa kunniaansa vaaliva isähahmo on jotain, joka on iskostunut syvälle varsinkin vanhemman polven psyykeeseen ja luo jonkinlaista tunnistettavuutta, jota kuvitellaan turvaksi. Tästä hahmosta on vaikea irtautua niin tajunnallisesti kuin Venäjällä aivan konkreettisesti.

   Poista
  3. Kyllä, hyvin luonnehdittu. S. Niinistö taitaa olla saman luterilainen ja valistunut versio, mutta siis alla on sama henkinen aalto. Ja Suomessakin on muunkinsävyisiä ehdokkaita tarjolla samaan rooliin, tiettyjen energioiden fokuspisteeksi.

   Sitten on tietenkin kääntöpuolella mm. EU:n edustama henkistynyt liberalismi airuinaan epädemokraattiset virkahenkilöiden näköiset uraohjukset, joiden itserakkauden voisi mitata säteilymittarilla, ja jota on kuitenkin tässä tilanteessa nyt pakko puolustaa ylivoimaisesti pienempänä pahana.

   Samalla muistaen, että kun maailma rauhoittuu, niin palautuspisteenä tulee olemaan juuri tämä hulluus, jossa materiaalisesta todellisuudesta irtautuneiden omistajaklikkien mielivalta ja rahvaallekin paikoin suorastaan lainsäädännöllä pakollisiksi tehdyt identiteettikamppailut muodostavat läpitunkemattoman tekopyhyyden ja tekopirteyden kentän.

   Poista
  4. "Vihreä siirtymäkö onkin se orwellismin" tähän sanoisin että se "orwell" on kyllä idässä. vihreys on niin selvästi sidoksissa neuroottiseen biologiakammoon, että se on enemmänkin uskonnon pala, ja sen nousu tulee enemmänkin siitä, että lapset kasvavat alkujaan yhä laitosmaisemmissa oloissa ja repivät henkisiä tukipönkkiä kirjaimellisesti ilmasta.

   Poista
 37. Kyllä. Tämä menee nyt täysin päin persettä, kuten mutuintuitiot yleensä, mutta koen että samalla tavalla kuin tuolla idässä on vanhoissa ihmisissä harha pysyvän maanisä-tradition muka tuomasta turvasta, niin meillä lännessä, korostuneesti pohjoismaissa ja Keski- ja Länsi-Euroopassa, on samanlainen mutta päinvastainen harha, jossa uskotaan että nopea muutos, traditioiden purkaminen vihreän uuden yhteiskunna tieltä ja nuoruus on se malli, millä hyvää tulevaisuutta rakennetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulevaisuus kuuluu tietenkin nuorille ja jos siellä koetaan tosiasioihin perustuen vahvasti että esim. ilmastonmuutokselle on tehtävä kaikki mitä voidaan tehdä, niin se on tietty oikein, mutta silloin toivoisi enemmän moniäänisyyttä tässä hommassa.
   Jos ajatellaan yhden asian totuuksien aikoja niin ainahan ja täysin varmasti niissä on menty pieleen, kun "nuoriso" on pudonnut samaan henkiseen kuoppaan yhtäaikaa, viimeksi näin nyt vaikka 70-luvulla.

   Nyt eniten ääntä saava nuorisoliike on vain, että kaikki kiinni ja kaikki kulutus alas ja kaikille sama pipo päähän.
   Olisi todella tarpeellista että olisi myös toinen nuorisoliike, joka ajaisi yhtä vahvasti samaa asiaa, mutta toisin keinoin, esimerkiksi teknologisin, ja toisi esiin vaihtoehtoja.
   Nuoruuden aktiivisuuden palvontaa on mediassa ja politiikassa mielestäni myös havaittavissa.
   Kannattaa myös muistaa että nuori ihminen asiallaan ei ole peruste sinänsä. Sen enempää kuin vanha setä tai täti perustelemassa kaikkea kokemuksillaan ja elinikänsä tuomalla arviointikyvyllä.

   Poista
  2. Tällaista on havaittavissa. Pitäisi nähdä, että ihmisillä on tietynlainen variaatio elinkaaria ja jokaisella vaiheella on mahdollisuutensa ja että myös yhteiskunta hyötyisi siitä, että tällainen seikka otetaan huomioon.

   Poista
  3. Ihmisen toimista aiheutuvan
   ilmastonmuutoksen ja kaikenlaisten vahingollisten ääri-ilmiöiden torjuminen ja ennakointi on tietenkin tärkeää, siitä ei kahta sanaa. Tässäkin on monenlaisia keinoja.

   Poista
 38. Se vielä tuosta Ukrainasta, että minusta on aivan käsittämätöntä, miten muun maailman pitäisi ottaa huomioon Venäjän turvallisuudentunteet, kun kyseessä on maa, joka ainoana itse on ollut lietsomassa turvattomuutta lähiympäristössään ja on nyt käytännössä oikeuttamattomassa hyökkäys- ja tuhoamissodassa toisen maan alueella.

  Tämän täysin psykopaattisen toiminnan parasta ymmärtämistä olisi antaa Putinin ohjastamalle porukalle selkäsauna ja ajaa heidät omalle alueelleen. En voi ymmärtää niitä tekosyitä, joilla Putinin hallintoa mielistellään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ydinaseiden pelko on ainoa seikka mikä estää länttä pistämistä Venäjää polvilleen. Odotan sitä päivää, kun nyky-Venäjä hajoaa ja se voidaan riisua ydinaseista.

   Poista
 39. Venäjällä ei olisi ollut varsinaista ulkoista turvallisuusuhkaa jos se olisi vaikkapa Putininkin hallinnassa pysynyt oikeustoimikelpoisena valtiona, vaikkapa 2000-luvun ihan alkuvuosien malliin.
  Maa olisi yhteistyöllä (ihan tavanomaisella, en tarkoita edes mitään integroitumista) varmistanut rikkauksiensa, öljyn, kaasun, metallien virtaamisen Eurooppaan.

  Nyt Putin on varmistanut maansa konkurssin ja synnyttänyt todellisen turvallisuusuhan omalle maalleen: oman sotapolitiikkansa kaikkine seurauksineen. Venäjän ainoa turvallisuusuhka on putinilainen nationalismi. Ei nationalismissa sinänsä mitään vikaa ole, mutta tuolla tavalla tulkittuna mennään seinään täydellä nopeudella varmasti, ehkä jopa hajoamistilaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin on. Se miksi Putinin hallintoa olen kutsunut psykoottiseksi johtuu siitä, että mitään todellista Venäjään kohdistuvaa uhkaa ei ole. Uhka syntyy ainoastaan Venäjän omassa propagandassa mutta tosiasiallisesti myös toiminnassa, jota se harjoittaa esimerkiksi suuruudenhullun Suur-Venäjä ajattelunsa myötä.

   Maalla itsellään on valtavat resurssit, mutta se ei pysty hyödyntämään niitä oman väestönsä parhaaksi. Taitaa olla riidanhaastaminen ja pelottelu ainoita toimia, jotka Putinin hallinto todella hallitsee. Ja tietenkin oman maan rikkauksien varastaminen ja ortodoksisen uskonnon sotkeminen kyyniseen toisten hyväksikäyttämiseen.

   Poista
  2. Euroopassa on sitten omat psykoosinsa ja vuosikausien virhearvioinnit. Taloudenpito on kohta syvässä kriisissä. Se tulee tässä pikku hiljaa olemaan iso ongelma suurelle joukolle väestöä.

   Muitakin ongelmia riittää, mutta ei niitä sentään voi verrata akuutin sotatilan luomiin ongelmiin, kun yhtenä hetkenä kaikki saattaa olla pois: perhe, läheiset, terveys, omaisuus, oma koti, kotikortteli, kotikaupunki, maakunta, oma henki.

   Poista
 40. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sorry Jari, mutta kyllä tuolla yllä ja tässä alla tulkitaan maailman tilaa omalla rajallisella käsityskyvyllä eikä sitä mitä sinä sanoit.
   Kekkos-ajan muistan minäkin. Muistan sen turvallisena ja vapaana aikana.
   Aivan toisin kuin retroilevat nuoremmat sen kulttuurissa ja viihteessä tarjoilevat jonakin kekkoslovakiana jolloin kaikki oli harmaata ja ikävää. Tämä aika se apseineen ja digeineen vasta harmaata metallia ja muovia onkin.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. En tiedä, mitä tyrmistyttävää siinä on, että suurvalta-asemastaan huolimatta Venäjä on tällä hetkellä aivan pimeiden tyyppien hallinnassa. On erittäin ikävää, että sen naapurivaltiot joutuvat ottamaan huomioon maansa ja ympäristönsä kannalta itsetuhoisen autokraatin mielenoikkuja.

   Suomi ei ole enää siinä asemassa, että sen pitäisi (eikä se edes voisi) pomppia Putinin käskytyksen mukaan.

   Totta kai tästä seuraa ongelmia. Voi seurata pahojakin ongelmia, mutta sitten me vasta kusessa olemmekin, jos jäämme Putinin ideoiden vangiksi.

   Ei tee minusta ukrainalaista natsia, jos sanon, että Putin on todellakin hukannut otteensa todellisuudesta. Hän on varastamassa omalta kansaltaan tulevaisuuden. Tähän asti hän on varastanut heiltä vain aineellista omaisuutta. Ei ole mitään autenttista Venäjää, josta Putin puhuu. Hän on yksinkertaisesti aivan pihalla oleva valehtelija, ja hänen valheidensa takia ihmisiä kuolee jatkuvasti ja aivan turhaan mitä julmimmilla tavoilla.

   Minusta on hämmentävää lukea, Jari, sinun kommenttejasi, koska jollain syvätasolla tunnut olevan kiinni synkän isähahmon mielentaajuuksissa niin perinpohjin. Tämä ei ole mikään moite, vaan toteamus.

   Minusta ei ole enää mahdollista harrastaa Putinin hallinnon suhteen suomettumisen ajan kekkosmaista politiikkaa. Suomi ei ole enää tässä asemassa. Emme ole Valko-Venäjä.

   Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  7. Hieno homma. Mitään tekemistä tuolla paskalla mitä Venäjä nyt aiheutta ei ole kyllä kristinuskon kanssa. Paitsi korkeintaan se, että se on syntiä ja paholaisen tekoja.

   Poista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  9. Jari, aivan oikeasti. Miten voit ajatella tällä tavalla? Eihän tuo ole kristinuskon opetus. Kristinuskon mukaan kaikki ovat tehneet syntiä ja ovat Jumalan kirkkautta vailla.

   Tuo mitä sanot, kuulostaa aivan tietynlaiselta poliittiselta nykyislamismin tulkinnalta. Tai joltain äärioikeistolaiselta paskalta.

   Ei ole kristinuskon mukaista väittää, että jokin maantieteellinen alue on pahan ideologian vallassa. Kristinusko koskee yksityistä ihmistä ja hänen jumalasuhdettaan ja hänen syntisyyttään.

   Vaikka joku ortodoksinen johtohahmo olisi tuollaista esittänyt, niin koko tuo tulkinta on aivan vituillaan, jos nyt rehellisiä ollaan. Siis aivan pimeää tulkintaa teologisesti. Sille ei löydy mitään perusteita mistään muualta kuin tulkitsijan omasta politiikasta.

   Poista
  10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  12. En nyt saa kiinni, mitä ajat takaa. Sen tiedän, että Venäjän propagandaan on kuulunut väittää, että venäläläisiä vähemmistöjä sorretaan Venäjää ympäröivissä maissa. Putin on toistuvasti käyttänyt näitä vähemmistöjä keppihevosenaan valtapyrkimyksilleen.

   Poista
  13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  15. Vaikeaa on keskustella, kun väität jotain epämääräistä ja sitten kun siihen jotain reagoi, heität jotain ad hominem -tyyppistä.

   Jos aiot jotain kirjoittaa tänne, niin älä poista mitään. Muu tuntuu pelleilyltä. Vähän kuin tahtoisit vain huomiota ja toisten aikaa, mutta siihen se sitten jääkin.

   Ei millään pahalla.

   Aikuisten välinen keskustelu on minusta sellaista, että sanotaan mitä ajatellaan eikä vihjailla sinne tai tänne. Sinun ajatuksistasi on hyvin vaikea saada selvää. Tulee mieleen se aiempi vaiva, jossa persoonassa ei ollut kovin paljon koherenssia. En tiedä, onko tämä sota laukaissut vastaavan tilan päälle, koska jutuistasi ei saa oikein tolkkua.

   Poista
  16. Toisiaan se, että poistat kaiken, vaikuttaa kahtalaisesti: a) on yhä vaikeampi ymmärtää / muistaa mitä olet sanonut, b) tuntee heittäneensä hukkaan aikaa kun vastaa.

   Tässä katsannossa on niin, että sanon nyt viimeistä kertaa: jos kirjoitat jotain tänne, niin kirjoita siten että se saa jäädä.

   En jaksa enää tätä vekslaamista.

   Poista
  17. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 41. Muistan noilta VP:n alkuvuosilta oman ajatukseni josta puhuinkin keskusteluissa ihmisten kanssa, että Putin ei ole länsimainen johtaja sillä tavalla kuin monet ehkä haluaisivat, mutta "Venäjä ei ole vielä kypsä" toisenlaiseen hallintoon. Toistaiseksi mennään näin. Suomessa asuvat venäläiset olivat vielä tuossa vaiheessa ihan samaa mieltä, yhdessä nyökyteltiin. Samoihin aikoihin Putin oli Halosen parhaimpia kavereita. Media iloitsi samalla tavalla että näin ne tulevat toimeen hyvin keskenään. Kissoja lahjoitellaan. Ja turvalliseltahan se tuntuikin. Beslanin kouluiskun aikoihin olin itse ainakin koko sydämellä Venäjän puolesta (vaikka siitäkin sitten myöhemmin paljastui vaikka mitä). Puolustin myös venäläisen yhteiskunnan kulttuurisia piirteitä, vaikka olisihan niissä pitänyt monenlaista toksisuutta (kerrankin tuo sana mulla käytössä ja oikeassa kohtaa) osata nähdä enemmän kuin sitä halusi nähdä.

  Sitten alkoi tulla Tsetsenian sotaa, tietoja ihmisoikeusrikkomuksista, opposition ihmisten salamurhia ja moni alkoikin kääntyä näkemään toisin. Itse kyllä liian vähän liian myöhään rehellisesti sanottuna (en tiedä kannattaako rehellisyys).
  Moni venäläinenkin on kuvannut että Putin muuttui jossakin vaiheessa kuin toiseksi, tiedä häntä. Häntä ei enää tunnustanut. Eilinen keskustelukumppanini, ortodoksi, kertoi että sama tapahtui patriarkka Kirilille.
  Mutta meillä Suomessa oli pääsääntönä ajatus politiikassa muutamia poikkeuksia lukuunottamatta (Hautala, Halla-aho), että pääasia että on rauhallinen raja ja kyllä meidän asiantuntemuksella Venäjän kanssa aina neuvottelemalla pärjätään. Vuosi 2014 oli yksi käännekohta, mutta ei sekään meitä ajanut Natoon eikä konsensus muuttunut.

  Nyt sitten, viimein, kaikki on toisin. Nyt teot ovat puhuneet eikä niitä tekemättömäksi enää saa.

  VastaaPoista