sunnuntai 29. toukokuuta 2022

Toisto

 

Historia ei
väsy toistamaan, se ei
kai saa kyllikseen
ihmisverestä, tuhon
kolonnoista, lopusta
joka vaihtaa vain
paikkaansa, etsii uudet
hahmot leikkiinsä.Tämä teksti tuli mieleeni Kaj Kunnaksen twiitistä:
https://twitter.com/KajKunnas/status/1530465538341801984

20 kommenttia:

 1. Hyvin surullinen paasi siinä oli ja oikein Kunnas kirjoitti. Ja kaikkea tätä tapahtuu nyt koko ajan.

  Kunnaksen päivityksen kommentointi siinä perässä oli surullista luettavaa myös. Yhden kansan (venäläisten) määrittelyä jatkuvan ja muuttumattoman pahuuden lähteeksi. Juuri tässä ajassa tuollainen ajattelu Ukrainaan kohdistuvan rikoksen vuoksi on inhimillisesti ymmärrettävää.
  Historian lukeminen ja sen luetun tajuaminen ja tutkiminen toisi ehkä myös perspektiiviä sen suhteen, että monet kansakunnat historiassa ovat tappaneet siviilejä sumeilematta sodissa. En ala tässä luettelemaan esimerkkejä sillä ne pitäisi ymmärtää ja tietää itsekin.


  VastaaPoista
 2. Tuli aamulla sellainen ajatus mieleen, jota on katsottava Euroopan ulkopuolelta. Olemme tottuneet ajattelemaan että sota ja paha on jossakin tuolla kaukana ja muualla. Fakta vuonna 2022 on kuitenkin se, että maapallolla käydään tällä hetkellä vain yhtä ainoaa "perinteistä" sotaa ja vielä suuressa mittakaavassa ja kahden itsenäisen valtion välillä. Ja tätä sotaa käydään Euroopassa!
  Ei kehittyvissä maissa, vaan maanosassa joka ajattelee olevana monessa asiassa edellä, esim. ihmisoikeuksissa ja yhteiskunnallisissa rakenteissa.

  Jotain on siis mennyt pahasti pieleen.

  Itse alan siksi olla jo vahvasti sillä kannalla, että Naton on puututtava Ukrainan sotaan (esim. YK:n mandaatilla, vrt. Korean sota) sotilaallisesti kaiken eskalaation uhallakin.
  Ei tätä pidä katsoa sivusta tai ostaa hyvää omatuntoa ja solidaarisuustunnetta lastaamalla laivat ja junat täyteen tykkejä ja panssareita, joita sitten Ukraina käyttää sananmukaisesti omalla verellään.
  On jotenkin lähes perverssiä että me säilytämme ja varmistamme lähes täydellisen turvallisuudentunteen täällä sivussa, kun omassa maanosassa, kahden päivän ajomatkan päässä Suomesta, tapahtuu kaikkea tuota ja sen ennustetaan jatkuvan vielä pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään esimerkiksi: lätkäfinaali, Monacon gp, Jean Sibelius-viulustikisat. Meillä yhtä juhlaa ja elämystä. Kesän matkojen suunnittelua ja mitä elämystä nyt kullakin on.
   En sano, ettei noita saisi olla, mutta ymmärrätte missä kohtaa tämä kirskahtaa. Totaalinen sota Euroopassa, mutta ei vaikutusta meidän normi- ja arkielämäämme (ei minunkaan).
   Tälläista se on ollut ennenkin historiassa. Kaikki pyörii ympärillä kuin ei mitään, jos ei osu omalle kohdalle ja omaan maahan. Mikrotasolla tuota on sitten kai myös yksittäisten ihmisten katastrofit, sairaudet, kuolemat. Seinän takana naapurissa ei tunnu missään.

   Poista
  2. Lisäksi meillä Suomessa nyt päällä täysi pelastusvarmuus: 5.artikla, Naton suuret laivat satamissa, maailman parhaat hävittäjät tilauksessa, lopullinen läntinen syli, frendit White Housessa ja ryssästä saatu sanottua ääneen viimein se viimeinen sana?
   (Turkki mitä nyt viikon kaksi vielä kiusaa...)

   Mites nyt menin noin kyyniseksi? Luin kauniin sunnuntaiaamun Bernhardia?
   Hyvä että sotilaallista suojaa on kasvatettu, tietenkin. Ettei noita muistopaaseja enää tarvittais.

   Mutta jotenkin yksinkertaistetuilta nyt nämä kuviot vaikuttavat, jos niin haluaa nähdä.

   Poista
  3. Olen samaa mieltä että Venäjän toimiin tulisi puuttua vaikkapa YK:n mandaatilla. Uskon että se murtaisi Venäjän sisällä paljon. Nyt on puhuttu jopa kehottamisesta kansanmurhaan, ja mitä muuta se on kun Venäjä moukari naapurimaata hajalle tykistöllään etäisyyden päästä ja joka päivä kuolee kymmeniä ellei satoja ihmisiä. No, Ukraina saa kalustoa, raskaampaakin. Tämä ei lopeta verenvuodatusta, vaikka tuhoaa Venäjän joukkoja. Pitäisi mennä reilusti väliin. Venäjällä ei ole mitään järkevää tavoitetta. Kyse on vain Ukrainan tuhoamisesta.

   Poista
  4. Venäjä ei ole ainoa pahantekijä maailmassa, mutta kyllä sitä riivaa tuo tuhontekijän kohtalo, kiitos niiden paskapäiden, jotka maata johtavat.

   Poista
  5. Euroopan eettisyys? Sitä voi kysyä ja miettiä. Euroopan kaksinaamaisuus? Annan että saisin olla rauhassa...

   Poista
 3. Otamme iskua vastaan taloudellisesti vaikka emme oikeastaan moraalisesti riskeeraa mitään (muuta kuin köyhimpien arkielämässä pärjäämisen). Lisäksi tähän Ukrainan sodan tuottamaan talousvaikutukseen liittyy myös tilanteen poliittista hyväksikäyttöä, kun nyt vihreälle siirtymälle katsotaan olevan täydellinen ja vastaansanomaton momentum. En pidä tästä motiiviyhdistelmästä lainkaan.

  Siksikin olisi mentävä väliin. Ukrainan vuoksi ja puolesta ensi sijaisesti, mutta myös sen vuoksi että syntyisi edes pieni mahdollisuus (Putinin hallinnon kaatuessa) suhteiden jonkin tason normalisoimiseen Venäjän kanssa.

  Jos Venäjällä olisi edes siedettävä uusi hallinto ja hallitus ja Venäjä osallistuisi isolla voluumilla ja aidosti Ukrainan jälleenrakentamiseen, en näe mitään todellista syytä miksi emme voisi tuoda öljyä ja kaasua sieltä ainakin jossakin määrin. Se öljy tuskin olisi em. tapauksessa yhtään sen epäeettisempää kuin lännen Persianlahden liittolaistenkaan.

  Tässä kansantaloustieteen emer. professori Vesa Kanniainen ehdottaa mielestäni ihan realistisen vaihtoehdon jo tähän hetkeen: https://areena.yle.fi/audio/1-62208093


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on todella monta geopoliittista kytkentää nyt. En minäkään pidä kestävänä sitä, millaisella rytinällä erilaisia siirtymiä nyt tehdään - tai siirtymät ok, mutta ne pitäisi tehdä hallitusti eikä pää pilvissä ja siten, että ei tajuta yhtään seurausvaikutuksia tavallisille ihmisille. Ei suurimmalla osalla suomalaisia ole esimerkiksi sellaisia resursseja, joilla voitaisiin toteuttaa sitä ihanteellista elämää, joka on nyt haaveissa. No joo. Mutta tuo Ukraina. Paska pakettiin ja Putin monttuun (tai itse kaivamaansa kuoppaan) ja uusi tilanne tulille. Ei siitäkään tule mitään hyvää, että Venäjää eristetään vuosikausia. Mutta toisaalta asioiden kulun nopeuttaminen lännen ulkopuolella (esim. tuetun vallankumouksen / vallanvaihdon muodossa) ei sekään ole länneltä aina ihan nappiin mennyt. Katson nyt tässä tilanteessa valitettavasti, että Venäjä ei ole osa länttä, niin kuin ei varmasti itsekään katso olevansa.

   Poista
  2. Juuri noin on, olen aivan samalla linjalla. Itse Venäjä on nyt itsensä erottanut muista. Omaan pimeäänsä. Tsemppiä vaan kuitenkin niille miljoonille venäläisille joille se ei sovi ja jotka haluaisivat elää rauhassa kaikkien kanssa.

   Mitä sitten tulee kommentteihin twitterissä ja vaikkapa tuon Kunnaksenkin koskettavan päivityksen perässä niin tuhansia sellaisia lausumia ja yleistyksiä on muuten tarkkaan kontrolloidussa somessa julkaistu venäläisten yleisestä etnisestä ominaislaadusta ja taipumuksista, että eivät kävisi lainkaan päinsä muiden erilaisia tuhoja tehneiden kansakuntien yhteydessä.
   Kyllä tässä selvä kollektiivinen lupa ampua arkailematta on.
   Ja lupa vihata. Mitkään vihapuhejutut eivät nyt paljon paina.

   Viha saakin purkaa tässä tilanteessa Venäjän valtioon, mutta on ollut ehkä sittenkin yllätys että myös valtamedia sallii yleistävät vihapurkaukset venäläistä etnisyyttä vastaan. Kyllä tässä on nyt ikään kuin annettu poikkeuslupa.
   Tässä mielessä olemme ihan täysin sota-ajan keskustelutilassa sisällä, emme sen ulkopuolella sitä arvioimassa.

   Mutta tuo lienee nyt kuitenkin sivupolku ja joskus siitä vihasta on kiivettävä pois. Tässä mielessä monen suhteellisuudentaju pettää. Hyvin paljon osunut silmiin kannanottoja lopullisesta ratkaisusta (!) Venäjän suhteen: ei siihen suuntaan enää mitään eikä koskaan. Suorastaan iloa siitä että menee vuosikymmeniä että voidaan harkita mitään.
   Muistetaanpa kuitenkin Natsi-Saksa. Vuonna 1945 kaikki maan tasalla ja Hitlerin bunkkeri ja maan tasalle pommitetut kaupungit vielä savusivat. Kymmenen vuotta myöhemmin Länsi-Saksa oli jo koko Euroopan talousveturi ja sen demokratiassa ei ollut kenelläkään nokan koputtamista. Adenauer johti koko maanosaa eteenpäin siinä kuin de Gaullekin.

   Poista
 4. Se on selvää, että mistään muusta kansanryhmästä kuin venäläisistä ei voi puhua juuri minkäänlaiseen kriittiseen tyyliin, ei edes siinä tilanteessa, että sanoisi jotain mikä on totta - esimerkiksi monet tilastot kertovat hyvin erikoisia asioita. No joo, venäläisten suhteen tämä ei mitenkään päde. Ei silti voi kieltää sitä, että Venäjän valtion toiminta on täysin törkeää ja niin on monen sen kansalaisenkin toiminta sota-alueella.

  VastaaPoista
 5. "Ei silti voi kieltää sitä, että Venäjän valtion toiminta on täysin törkeää ja niin on monen sen kansalaisenkin toiminta sota-alueella."

  Tämä on yhtä totta kuin tuo toinenkin näkökulma. Fakta on että tällä hetkellä tuhannet venäläiset syyllistyvät Ukrainassa sotarikoksiin, joita ei voi myöhemmin kuitata sotatilalla. On myös vastuuta olla tottelematta, vastuuta joka pitäisi nyt ottaa. Mitä Putin voisi jos pataljoona jost toinenkin ilmoittaisi ettei se enää ota vastaan käskyjä hyökkäyksen jatkamisesta Ukrainassa?

  VastaaPoista
 6. Laitan tämän koska olen vuosien mittaa aihepiiristä puhunut.

  Mielestäni maapallon vaarallisin ilmiö on väestönkasvu ja -määrä, joka on ylittänyt jo vuosikymmen tai kaksi sitten kaikki kestävät rajat (ja jonka katastrofaalisten seurauksien y k s i haara on ilmastonmuutos).

  Mutta sitten on tämä seuraava myös. Ihmisen ja kaiken inhimillisen toiminnan totaalinen digitalisoiminen, hankkeet ja kehityssuunta, jossa teknologia menee sananmukaisesti ihmisen ihon alle.
  Tässä siitä aika avointa, ja minun arvojeni katsannossa ainakin hyytävää tietoa: https://www.is.fi/digitoday/mobiili/art-2000008853985.html

  Siru siis tulee, mikään ei sitä tule estämään. Ns. teknologinen imperatiivi toteutuu tässäkin (kaikki minkä ihminen keksii otetaan käyttöön, rajoittaminen ei tule kysymykseen).

  Eräässä antiikin aikaisessa, suht tunnetussa kirjassa, sen loppupuolella, tästä kirjoitettiinkin suurin piirtein niin kuin miten se nyt näyttääkin toteutuvan:

  "Se pakottaa kaikki, pienet ja suuret, rikkaat ja köyhät, vapaat ja orjat, ottamaan oikeaan käteensä tai otsaansa merkin. Kenenkään ei ole lupa ostaa eikä myydä mitään, ellei hänellä ole tätä merkkiä, joka on pedon nimi tai sen nimen luku."

  Jos tuo "pedon nimi" tai "nimen luku" häiritsee niin sen voi ohittaa. Sitä edeltävässä on ihan riittävästi näkemystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ällöttäviä hankkeita, joita ei tarvita mihinkään. Tullaan markkinoimaan turvallisuudella ja elämyksillä. Toivottavasti löytyy riittävästi vastustusta, että näistä ei tule pakollisia. Toki ulkopuolelle jääminen tarkoittaa elämän sujuvuuden täydellistä hankaloitumista.

   Poista
  2. Jokin tuossa ihmisen siruttamisessa hankaa hyvin pahasti vastaan. Ehkä se että on konkreettisesti, myös fyysisesti, täysin erottamaton osa koneistoa, että mikään ei jää omaksi. Vallankäytön mahdollisuudet ja hallinta lisääntyvät taatusti enemmän kuin yksilön vapaus. Neurolinkit ja muut vastaavat tuntuvat järkyttäviltä. Tuotetut elämykset ja muu korvaavat eletyn elämän. Ainakin pahimmillaan. Huom! En ole teknologiakielteinen. Kuitenkin joku raja pitää olla, mutta voi olla niin että esimerkiksi hallitsemattomiksi käyvät muutokset (ei-suunnitellut ja suunnitellut) edesauttavat tätä ihmisen digitalisoimista.

   Poista
  3. Jos mennään lähelle 10 miljardia niin kaikki menee luultavasti uusiksi. Planeetan on vaikea kestää sitä määrää ihmisiä, valitettavasti.

   Poista
 7. "Toki ulkopuolelle jääminen tarkoittaa elämän sujuvuuden täydellistä hankaloitumista."

  Tuo saattaa olla myös jonkinlainen tavoite. Yhteiskunnan täysaikalaisuuden ulkopuolelle jäämistä ei enää sallita.

  Itsekään en ole teknologiakielteinen sinänsä, mutta tämä tie joka nyt ollaan avaamassa ja jossa ihminen integroidaan jopa omalla ruumiillaan verkkoon jossa on pakko olla jotta arki toimisi, tuntuu kyllä tieltä jonkinlaiseen helvettiin.
  Markkinointi toki onnistuu niin kuin ennenkin: tää on nyt kato paljon helpompaa näin. Vastaus siihen tulee olemaan: -Okei (potilas Saarisen äänellä).

  Voi siis olla että vasta sitten 30- ja 40-luvulla selviää kuka tässä maailmassa on oikeasti kriittinen ( kapinallinen?) ja kuka ei.
  Herra N sanoi aikoinaan että Jumala on kuollut kuten tietää yläastelainenkin.
  Sanoisin puolestani minä, että todellinen yhteiskuntakritiikki on täysin kuollut 2000-luvun alussa: vastustetaan juuri niitä asioita joita kuuluukin vastustaa että kansalaiskunto ja ryhmätunnistettavuus olisi täydellistä.

  Annan kyllä peukun hereillä oleville uskoville ja muille hihhuleille jotka tämän teknologisen hirttosilmukan kaulaan ripustuksen = "kehityksen" ovat jo nähneet. Älymystö on kuin siellä. Niin sekaisin asiat nyt ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse toivon, että ei mun elinaikana mennä vielä tähän. Teknologiaporukka tietenkin haluaa 6g:tä ja muuta, mutta kun ei edes kaikkialla toimi se 4g. No, jos porukka pakataan kaupunkeihin ja irti luonnosta luonnonsuojelun vuoksi ja vielä kaiken päälle digitalisoidaan (ja erotetaan ihminen lopullisesti luonnosta), niin ehkä yhteydet sitten pelaa... Mielenkiintoista tosin on, millainen hässäkkä sitten on, kun sähköyhteydet katkeavat tai verkko on epävakaa ties minkä kyberterrorin vuoksi...

   Rohkenen epäillä, että ollaan lähempänä 2040- ja 2050-lukuja ennen kuin tuollainen täysdigitalisaatio on totta. Toivottavasti olen silloin kuollut, koska ei kiinnosta olla sairaana palveluiden ulkopuolella.

   Ihan aidosti ajattelen, että tuossa vaiheessa voisi häipyä jonnekin tuntemattomien maille ja elää kituuttaa sitten ne vanhuuden vuodet jossain. Vapaaehtoisesti on vaikea ainakin mulle mennä sirutettavaksi. Toivon, että siihen ei tarvitse suostua. Luultavasti kestän sen, että ei sitten ole niin sujuvaa. Onpahan sitten vaikka paskaa, mutta siinähän on.

   Poista
 8. Kyllä minutkin pitää vähintään sähkölamauttaa, jotta saadaan yhteiskunta ja verkko ja lopullinen totuus mun ihon alle.
  Siksi hämmästyttääkin ennakkoluulottomien(?) ihmisten määrä joilla muutosasenne (?), että tänne vaan, milloin vaan, tämä käy ihan hyvin, mun puolesta vaikka laittaisitte sekä otsaan että käsivarteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainen transhumanistinen ihmisen ylittäminen - ihmisen ja koneen yhdistäminen ja oikeastaan uuden lajin synty - on jotain sellaista, että itse jään mieluusti homo sapiensiksi. Mutta valvonnan, turvallisuuden, eettisyyden, itsensäylittämisen ja -korjaamisen, sujuvuuden ja huvittelun merkeissä varmasti ihminenkin digitalisoidaan.

   Poista