maanantai 21. maaliskuuta 2022

Terve, Ukraina!

 

Eino Leino kirjoitti Terve Ukraina -runonsa 29. kesäkuuta 1917


Terve Ukraina! Kunnias soikoon,
Huutona huomenen valkenevan!
Voimasi, lempesi leimaus voikoon
vaatia, laatia maan vapahan!
Uljas Ukraina! Nyt älä horju!
Kerran se koittaa kansojen koi.
Tyynenä, vankkana vaarasi torju,
tai jos on tarpehen, niin salamoi!

Kaunis Ukraina, kansojen suola!
Sulla on lippu ja meillä on tie.
Myötäs on myrskyssä Suomi ja Puola,
Myös Viro, Lätti ja Liettua lie.
Eespäin, Ukraina! Et ole orja,
itse jos toivot ja tahdot sa sen.
Kuuletko kuoron, mi suur' on ja sorja
kuin meri kansojen kauhtuvien?

Uusi Ukraina, tenhoisa, uhkee!
Väljinä välkkyvät virtasi suut,
Vapauden purppurakukkihin puhkee
Mordva, Grusinia, Permi ja muut!
Hetki on Venäjän heimojen nousta;
katkoa kahlehet tsaarien yön.
Loista, Ukraina! Jännitä jousta,
valkaise tie tasavaltaisen työn.


Tänään kuulin ensi kertaa tähän yhä ajankohtaiseen ja hienoon runoon sävelletyn laulun. Kannattaa kuunnella:

https://www.youtube.com/watch?v=zVcKj5B9nz8

PS. Tässä Pekka Toverin viikon takainen operatiivinen analyysi Venäjän sotavoimista ja Ukrainan tilanteesta

https://www.youtube.com/watch?v=Cmp7ZbwAIUA


9 kommenttia:

 1. Hyviä linkkejä nuo.

  Katselin äsken suoraa Ukrainan entisen presidentin Petro Porosenkon haastattelua. Kosketti. Entinen pressa on mukana täysillä, ja uskoisin että hän on valmiina jos Zelenskylle tapahtuisi jotakin. Haastattelu tuli joltakin takapihalta, PP hyvin raskaissa luotiliiveissa, takanaan kaksi sotilasta päällä täysi taisteluvarastus. Puhui hyvin voimakkaasti ja vakuuttavasti. Vetosi apuun jota on saatava pian. Yhtä tärkeä johtaja nyt kuin Zele.

  Tässä on ollut hämmentynyt monesta asiasta. Ensin siitä että näin laaja sota ylipäätään Euroopassa alkoi. Kyllä, en uskonut Putinin hyökkäävän muualla kuin Donbasissa. Sitten hämmennys miten Ukraina taistelee. Tunne että on menossa valtava paskanyltähuuhdonta koko Euroopassa. Monessa muussakin asiassa niin kuin on puhuttu täällä: maailmasta siis edelleen löytyy tuollaisia miehiä ja naisia. Kiitollisuus.
  Nyt päällä hämmennys että miten helvetissä tämä jatkuu ja jatkuu.

  Suomen kohtalo ollut mulla mielessä myös mutta vähemmin kuin se mitä tapahtuu Ukrainassa taistelukentillä. Suomen asioita ajaa Niinistö oikeaan suuntaan, mulla siihen täysi luottamus. Töissä kollega sanoi miettineensä jo kotonaan että mitä pakkaisi mukaan, jos tulisi lähtö. Yritin vakuuttaa tosiasioihin perustuen että sellainen kuvio on äärimmäisen epätodennäköinen sittenkin.
  Tämä ratkaistaan Ukrainassa.
  Tänään koko kuviosta aika tunteisiin menevä olo juuri siksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän voi tietenkin kyynisesti sanoa, että tuollaista sota on aina ja kaikkialla, ei se ole mitään herrasmiesten miekkailua jne. mutta toivon, että sodan jälkeen sotarikolliset asetetaan tuomioistuimeen ja tuomitaan.

   Jos olisi voitu mitenkään välittää rauhaa jo hyvissä ajoin, tämä kaikki olisi ehkä voitu estää... Luulen kuitenkin, että tämä ei pidä paikkaansa. Venäjä teki aloitteen, ja aloite oli tämä.

   Nyt mennään sitten tässä järjestyksessä. Onneksi Ukraina ei ole yksin, materiaalia virtaa sinne nopeammin kuin mitä Venäjä saa täydennyksiä. Toisaalta kärsimyksen kierre syvenee.

   Poista
  2. Kyllä. Mulla menee päivä päivältä yhä enemmän tunteisiin. Ennen kaikkea, kun näkee, että Venäjän joukoilla ei ole tuolla mitään muuta tekemistä kuin paskoa vaivalla rakennetut kaupungit ja tulittaa siviilejä yhä raskaammin, lanata pommeilla asuinalueita.

   Tämä on aivan mielisairaiden hullujen hommaa.

   Kyllä venäläisetkin ovat osaltaan vastuussa siitä, että antavat homman jatkua. Ymmärrän, että diktaattoria on vaikea kukistaa. Länsi voi tehdä jotain, mutta koko ajan täytyy varoa sodan eskaloitumista. Pistäkää jo sille Putinille x x x tai x x, tekisi mieli huutaa, mutta ei se ole niin helppoa.

   Juuri tuo, että täysin sotaan mitenkään liittymättömiä alueita, kuten ihmisten asuntoja ja elinkeinoharjoittamisen paikkoja hajotetaan, ei päästetä siviilejä pois tuhotuista kaupaungeista ja muuta vielä paljon pahempaa henkilökohtaiseen koskemattomuuteen liittyvää tapahtuu, on minusta kestämätöntä.

   Luultavasti Venäjän taktiikka onkin aiheuttaa siviileille niin suurta kärsimystä, että Ukraina alistuu.

   Tämä törkeä taktiikka ei toivottavasti tuota tulosta. Raskain mielin ja sydämin tätä hävitystä täytyy seurata.

   Poista
  3. Venäläisten oma vastuu kasvaa minunkin mielestäni nyt päivä päivältä. Suurimmalle osalle näin laaja sota tuli yllätyksenä, mutta nyt on mennyt jo pitkään. Protestointia on muttei vielä riittävää. Vastuu korostuu isosti mitä ylemmäs päättäjissä mennään. Jotain pitää tapahtua ja jotain pitää tehdä.

   Toivon että se "jotain" tulee kuitenkin venäläisistä piireistä sisältä eikä esim. USAn masinoimana. Näin siksi että maassa voisi alkaa kasvaa jotakin totta tämän jälkeen.

   Jos sota jatkuu tästä vielä pitkään, alan ymmärtää esim. Viron parlamenttia joka vaatii lentokieltoaluetta Ukrainaan. YK voisi suunnitella ja toteuttaa nopeastikin rajoitetun puuttumisen tilanteeseen. Tästä ilmoitus Venäjälle ja venäläisille että puuttuminen ei saarra eikä kohdistu Venäjään, mutta on pakko tehdä siviilien vuoksi.

   Alkaisiko siitä kolmas maailmansota? Niin. Riippuu Venäjän ylimmästä johdosta. Yksin Putin ei voi ottaa edes taktisia ydinaseita käyttöön.

   Poista
  4. Jos teillä näkyy niin katsokaa BBC:n televisiota ja jopa CNN:tä (jota muuten en arvosta). Reportaaseista välittyy tunteita eli tilanne siellä oikeasti voimakkaasti vaikka faktapohjalla mennään. Sota kuristaa kurkkua omalla sohvalla kun katson eikä mikään ole, niin kuin ei pidäkään, enää teoriaa tai pohdintaa. Oma Ylemme voisi vähentää natokelailua, kaikki siitä on tullut jo esiin. Fokus Ukrainaan ja paikan päälle. Ei arveluja parin sadan km:n päästä. MIksi? Koska ihmisten tulee nähdä mitä tapahtuu rintamalla sillä siellä tämä kaikki ratkeaa.
   Käsittääkseni Ukrainan puolustus ei pärjää enää ihan yhtä hyvin kuin viikko kaksi sitten. Tarvikeapua nopeasti?

   Poista
  5. Ukrainan ongelma on se, että sotarintama on levinnyt niin laajalle, on vaikea puolustaa kaikkialla tehokkaasti - kaupunkien saarron purkaminen edellyttäisi sitä, että Venäjän joukot saataisiin lyötyä huomattavasti kauemmas. Toisaalta Venäjänkään tilanne ei ole mairitteleva. Sota kuluttaa kovasti sen joukkoja ja tällä hetkellä se ruhjoo voimalla eli ohjuksilla ja pommeilla.

   Ukrainan on vaikea torjua kaikkia Iskandereita, niitä lentää väkisinkin kaupunkeihin ja kohteisiin, joilla ei ole oikeastaan suoraa sotilaallista tuhomerkitystä - niiden voima on siinä, että siviilit kärsivät, ja sellaistakin on vaikea katsoa pitkään. Pitäisi saada siviileille turvallisia käytäviä, joita pitkin pääsisivät pois aktiivisen sodankäynnin alueilta.

   Aika paljon olen katsonut netin kautta Ukrainaa, myös eri tietotoimistojen uutisia, en kyllä ollenkaan oikeastaan CNN:ää.

   Lentokieltoalue pitäisi pystyä perustamaan juuri siviilien vuoksi.

   Venäjä on laskenut itsensä moraalisesti totaaliseen ali-ihmisten luokkaan tällä tuhoretkellä. Luulisi keskeisiä vaikuttajia kiinnostavan nostaa hiukan statusta ja heivata Putin elävänä tai kuolleena hevon vittuun.

   Poista
 2. "Tätä kuuntelevat sotilaat, muistakaa, että 11 miljoonalla venäläisellä on sukulaisuussuhteita Ukrainaan, joten jokaisella luodilla, jonka ammutte, ammutte veljeä tai sisarta. Jokainen pommi tai kranaatti, joka putoaa, ei putoa viholliseen vaan kouluun, sairaalaan tai kotiin."

  https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008689593.html

  En olisi tätäkään uskonut. Arska, juuri hän, kertoo parhaiten venäläisille miten asiat ovat ja mitä niiden ei pitäisi olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle oli joitakin, ei niin kaukaisia aikoja sitten, olemassa jako lännen tyhjäpäihin (jonka tyyppiedustajaksi olisin Arskan kelpuuttanut) vastakohtanaan "slaavilainen sielu."
   Miten hemmetin typerää.

   Kyllä tämä sota tekee selväksi että kaikki ovat ihmisiä ja ihminen mitataan maanpäällisessä vain ja ainoastaan hänen tekojensa mitalla. Eivät annetun vaikutelman.

   Myös Stubbilla oli hyvä konkretisointi:

   https://www.is.fi/politiikka/art-2000008695702.html

   Poista
  2. Oli hieno puhe isolta Arskalta, kerta kaikkiaan! Toivottavasti venäläiset saavat sen silmiinsä ja korviinsa ja käsiinsä.

   Poista