perjantai 4. maaliskuuta 2022

Ortodoksit, ateistit ja muslimit juutalaisen Zelenskyin kimpussa

 

Putin on haalinut Ukrainan kimppuun nyt myös Valko-Venäjän ja Kazakstanin sotavoimaa, ja Tšetšenian erikoisjoukot ovat yrittäneet salamurhata Zelenskyin. Arviolta 400 Wagner-ryhmän palkkasoturia odottaa Kiovassa tilaisuutta murhata presidentti sekä keskeisiä hallinnon jäseniä.
Täytyy sanoa, että nyt on kansainvälistä meininkiä Moskovan patriarkaatin mieheltä. Liekö itse isä Kirill siunannut tämän touhun: ortodoksikristityt, ateistit ja muslimit sulassa sovussa yrittävät murhata juutalaista.
Ajattelen, että Zelenskyi voisi ihan hyvin johtaa maataan, vaikka hän ei olisikaan fyysisesti Kiovassa, jota Venäjä rusikoi. En toisaalta tiedä, missä osassa Ukrainaa tai Eurooppaa hän olisi täysin turvassa ja miten hänet saataisiin turvallisesti siirrettyä. Kolme salamurhayritystä on nyt estetty. Viimeksi surmansa sai tšetšeenien erikoisjoukko. Zelenskyin esimerkkiä tarvitaan Ukrainassa ja muualla vielä pitkään. Olisi hirvittävä tappio menettää hänet.
Tuntuu uskomattomalta kirjoittaa näitä asioita, mutta nämä ovat sodan jumalan julmat kasvot. Kaikki peukut pystyyn Zelenskyin puolesta, ja kukin rukoilkoon varjelusta hänelle omalla kielellään.


86 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on, Jari, aivan mahtava juttu!

   Minä arvostan ortodoksisuutta, mutta olen alkanut ajatella, että mikähän on tämä Putinin ortodoksisuuden laatu ja mikä on patriarkka Kirillin rooli Putinin aseman vahvistamisessa.

   Ymmärrän toisaalta ortodoksisen kirkon vaikean aseman Venäjällä, mitä tulee Putinista irtautumiseen. Kirkko on ollut vainon alla Neuvostoaikana, nyt se on saanut tukea Putinilta.

   Ei pidä tietenkään mennä epäilemään kenenkään uskoa, mutta jotenkin ajattelen että kirkko on Putinille yksi tapa sementoida valtaansa.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 3. No, mulla ihan tuossa lähellä. Käyn varmasti katsomassa Ulkoministeriö oli jo muutama päivä sitten vastaavasti valaistu.

  Paljon nyt vertailua Ukrainan sodan ja meidän talvisodan välillä. Myös kansainvälisesti. Oikeudeton hyökkäys idästä tietenkin yhdistää, mutta Ukrainan saama tuki, taloudellinen, Venäjän ennenkokematon pakotesaarto, kulttuurinen saarto, sotilaallinen tiedustelu- ja aseapu, henkinen (lähes koko maailman enemmistö) tuki ja moraalinen tuomi on moninkertainen, oikeastaan monikymmenkertainen siihen tukeen, mitä Suomi silloin sai. Suomi sai muutaman tuhatta vapaaehtoista Ruotsista, siinä kaikki.
  Nyt tueksi matkustavien taistelijoiden määrä Ukrainaan on suuri.
  Infosotia tuolloin 39/40 käytiin myös laajasti. Stalin viritti Otto Wille Kuusisen hallituksen, joka ottaisi hallintaansa "vapautetun" Suomen. Tukensa tälle valehallitukselle antoivat mm. oman aikansa merkittävät kulttuuripersoonat John Steinbeck ja George Bernard Shaw.
  Sampanjasosialistien silloista hyvesignalointia: kannatusta Stalinille. Nyt mitään tällaista ei ole onneksi nähtävissä.
  Luottamus "kulttuuripersoonien" tai ideologistien metkuihin kannattaa pitää nykyäänkin aina varmuudeksi alhaalla ettei tule pettymyksiä. Historia on opettanut. Ja opettihan se jo ennen Ukrainaa. Mikä nyt yhteistä totta ei välttämättä ole enää yhteistä totta kun helpottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hyvä nähdä milloin eri instanssit helpottavat pakotteitaan. Minusta sitäkin asiaa pitää tarkastella, viimeistään sitten kun sota on ohi ja asiat selvitetty.

   Mutta on jännä, miten esimerkiksi urheilumaailma on hyvin yhtenäisesti lähtenyt protestoimaan sotaa. Kun isot jääkiekko-ja jalkapallo ja yleensä palloiluorganisaatiot kieltäytyvät pelaamasta venäläisiä vastaan, niin se on omassa lajissaan ennenkuulumaton protesti. Tämä kaikki kalvaa varmasti - laajojen taloudellisten pakotteiden ohessa - maata sodan oikeutuksen alta myös Venäjällä.

   Poista
 4. Zelenskyllä on uskomaton moraalinen selkäranka. Hän osaa johtaa maataan, sisäisestä voimasta tulee mieleen Churchill.
  Z on maansa tärkein puolustusase. Siksi hänet halutaan tappaa. Ja moraali tuhota.
  Mutta koska sota, tietenkin osa hänenkin viestiensä sisällöstä on myös taktikkaa. Niin kuin pitääkin suuressa hädässä.
  Hän laittaa kaikkensa peliin jotta Nato saataisiin syvemmin mukaan sotilaallisesti.
  Sitä tarkoittaa Euroopan heräämisen kehottelut vaikka Eurooppa on todella herännyt torjumaan pahaa, kaikin muin keinoin paitsi sotilaallisesti omin asevoimin. Hän osaa siis myös propagandansa (siis joka tässä yhteydessä ei ole lainkaan kielteinen määre).

  Ihmettelen edelleen miten paljon sisäistä voimaa Ukrainasta löytyy. Epämodernia vaistomaisuutta, satojatuhansia miehiä ja naisia jotka ovat valmiita kuolemaan maansa puolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihminen ei siis ollutkaan kuollut, vaan on edelleen lihaa ja verta, sukua, kansalaisuutta, maaperää, historaa eikä ole pelkkä lepattava konstruktio. Ei ainakaan Ukrainassa.

   Poista
  2. Katsoin syvän liikutuksen vallassa, kun Z vastaili lännen tiedotusvälineille. Häneltä kysyttiin puolustusvalmiudesta ja taistelutahdosta. Z sanoi jotakuinkin näin: Tämä on meidän kotimme, tämä on paikka missä elämme, meidän tehtävämme on olla täällä ja puolustaa Ukrainaa.

   Kyllä jos tämä näytettäisiin Venäjällä, niin olisi melkoinen isku. Toivottavasti hakkerit saavat sen lähetykseen Venäjän pääkanavilla.

   Olen katsellut erinäisiä videoita siitä pitkästä letkasta, joka on matkalla Kiovaan. Osa siitä oli saatu johdettua harhaan. Kalustoa ei voi ajaa upottavilla pelloilla ja kaikki menee tietä pitkin. Videolla sellaiset 200 metriä täysin tuhottua venäläistä kalustoa, ihmisen ruumiin palasia, täyttä hävitystä.

   Täytyy sanoa, että tunsin hyvin monia tunteita: iloa Putinille aiheutetusta tappiosta mutta samalla surua noita sotilaita kohtaan. Siellä on nuoria miehiä tuusan nuuskana, miehiä jotka omien sanojensa mukaan eivät ole tienneet olevansa sodassa vaan harjoituksissa (ota selvää puhuvatko totta). Mutta Venäjällä moni äiti ja isä itkee lapsiaan, jotka on uhrattu sodan alttarilla ja aivan turhaan.

   Poista
  3. Minun on kyllä todella vaikea uskoa, etteivät miehet ole tienneet jossain vaiheessa olevansa sodassa. Näin lomakkeen, joka armeijaan mentäessä täytetään Venäjällä: siinä raksitaan myös sellainen kohta, jossa varusmiehet (ja nämä ovat osin ilmeisesti juuri varusmiespalveluksensa suorittaneita) jotka jäävät armeijan palvelukseen jollakin sopparilla, lupaavat myös osallistua sotaan Venäjän ulkopuolella.

   Voisin kuvitella, että harjoituksissa olleet joukot on hyvin liukkaasti livautettu rajan yli eikä siinä vaiheessa ole ollut selvää mitä tehdään, mutta aika äkkiä on täytynyt olla tiedossa, mikä on homman nimi. Viimeistään siinä vaiheessa, kun vastassa on ollut vihollisen tuli.

   Poista
  4. "Kyllä jos tämä näytettäisiin Venäjällä, niin olisi melkoinen isku. Toivottavasti hakkerit saavat sen lähetykseen Venäjän pääkanavilla."

   Tänään juuri tuosta juttelin Venäjältä joitakin sitten muuttaneen kanssa. Näkevät kyllä, netistä, uutiskanavilta joita sieltä voi seurata edelleen vapaasti. Siis jos haluavat.

   Poista
  5. Ok, hyvä - minä olen viime aikojen uutisten perusteella ymmärtänyt, että nettiä rajoitetaan ainakin sosiaalisen median palvelujen osalta eli että kaikkialle ei pääse, mutta varmasti pääsee, joka osaa etsiä tietoa.

   Ilmeisesti 80 prossaa venäläisistä saa pääasialliset tietonsa valtion tv:stä. Siellä ei saa edes käyttää sana "sota" vallitsevasta tilanteesta Ukrainassa. Koko tilanne kerrotaan aivan toisin: erikoisoperaatio, jossa siviileistä pidetään huolta ja Venäjä yrittää vain etsiä käsiinsä natsijohtajia.

   Nuoriso tietenkin tietää laajemmin, jos on nettiorientoitunutta. Ja kyllähän nuo mielenosoituskuvat ja muut näyttävät, että ovat. Seuraavat myös venäläistaustaisia julkkiksia ja muita julkkiksia somessa, jolloin tieto leviää, vaikka ei seuraisi pääasiassa uutisia.

   Poista
  6. Tarkoitan, että aika monet ovat ottaneet voimakkaastikin kantaa sotaa vastaan (poppareita, urheilijoita, somevaikuttajia, taiteilijoita jne jne). Tietenkin ovat saaneet myös vastapalautetta, eivät kaikki ole ollenkaan samalla puolella.

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on juuri sitä, mitä tarvitaan, kiitos, Jari!

   Pahoittelen paikoin päälle tunkevaa kyynisyyttäni, tyrmistymistä ja kauhua.

   En syytä Suomen ortodoksista kirkkoa mistään ja tiedän, että Venäjälläkään hartaat uskovaiset eivät halua sotaa.

   Rahan vallalla niin pakanat, piispat kuin ammattisotilaat tuolla yrittävät tuoda Ukrainan presidentin päätä Putinille.

   Poista
  2. Halla-aho 20.9.2014 puhuu Ukrainasta, katsokaan 4 minuutin kohdalta eteenpäin:

   https://www.youtube.com/watch?v=LqnFp5vkfoI

   Poista
  3. Halla-aho analysoi erittäin hyvin noita juttuja, aivan kuin tästä päivästä.

   Poista
  4. Nyt vain pitäisi ymmärtää se teikäläisten että olitte viikko sitten paraatiesimerkkejä "rautaisista Venäjä-osaajista".

   Siitä puhumattakaan, että taantuminen uskonnollistuvasta liberalismista (sikäli kuin siitä nyt voi taantua) Halliksenkin edustamaan Tintti-sarjakuvien maailmaan ei läntisenäkään versiona estäisi kriisejä - tai siis estäisihän se skismoittumisen nykyisen kalifornialaisen uskon ja ortodoksian välillä, mutta palauttamalla kiistan vielä alkeellisemmin lännen ja idän välille. Siis 1900-luvulle. Kun taas nyt luojan kiitos "vain" Putin ja Ljukashenka ellä siellä.

   Poista
 6. Vuodelta 2014! Uskomattoman tarkkanäköistä ja lisäksi todella voimakkaasti Venäjän valtapolitiikan ja putinvastaista puhetta. Eli se aika laaja joukko, joka persuja ja Halla-ahoa on puhunut putinin pussiin on ollut joko täydellisen tietämättömyyden vallassa tai sitten vain kotimaisen disinformaation levitystyössä.

  Vesa, totta, nettiä on alettu juuri näinä päivinä rajata Venäjällä. Mutta netti on vielä auki ja vähänkin kykenevä löytää kyllä kaiken.
  Tuollainen rajoittaminen on merkki tappionpelon leviämisestä.

  Mulla tullut seuraava ajatus, jota ei kyllä tarvitse kannattaa. KUN joskus EHKÄ tulee se päivä että Putin on pois eikä hän ole saanut kaltaisia seuraajiakaan, vaan Venäjä normalisoituu (siis niin että me emme normalisoi, "eheytä" sitä, vaan se itse) niin millainen tilanne on sitten maailmassa?
  Olemmeko me monipuolinen ja monella tavalla vapaa ja monimuotoinen Eurooppa vai olemmeko me Putinin rosvokoplan pelosta siirtyneet USA:n kaitsentaan pysyvästi? Suomettuuko Eurooppa Washingtonille?

  Toivon todellakin näkeväni sen päivän kun Eurooppa aikuistuu, on ehkä EU, mutta se on myös aidosti vapaiden valtion liitto, kulttuurien moninaisuus, jota ei tarvitse toitottaa saman lipun alla kaikessa samaan.

  En vertaa Putinin rosvokoplaa Washingtoniin, en todellakaan, USA on edelleen demokratia, mutta suurvaltoihin ei pienten valtioiden kannata kaikkea itsestään ladata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun nyt pian ollaan Natossa (ja ehkä se on sittenkin nyt järkevää - paljon myönnytetty minulta, hah) niin siitä eteenpäinkin minusta paras turvatakuu Suomelle on maamme vahvat puolustusvoimat ja, tätä toivon, tahto
   rauhanpolitiikkaan kuin myös kansalaisten halu puolustaa kaikkia turvallisuusuhkia vastaan omaa maatamme, kansaamme ja kieliämme. Se tehdään tietenkin yhteistyössä muiden demokratioiden kanssa mutta viime kädessä se on vain meidän hommamme. Ei sitä voi millään ostaa, lainata tai vaihtaa Washingtonista tai Brysselistä.

   Poista
  2. Olen aivan täsmälleen samaa mieltä noista. Toivon maailmaan tilkkutäkkimäisyyttä ja aitoa olemista. Sotilaallista tukea tarvitsemme: oman vahvan puolustuksen + Naton tyyppisen tuen, tuplavarmistuksen, oli Venäjällä kuka hyvänsä johdossa.

   Mutta nuo Putinin trollit, keitä he oikeasti Suomessa ovat? Katse kääntyy tiettyihin puolueisiin, mutta en nyt viitsi nimetä suotta. Totta kai persujenkin sisällä on (ainakin on ollut) tyyppejä, jotka voidaan liittää putinismiin, sitä en kiistä, mutta aika paljon on disinformaatiota ja mustamaalaamista kaikkiin toimijoihin, jotka eivät ole olleet EU-liittovaltioprojektissa mukana, oli se kuinka järjetöntä tahansa.

   Poista
  3. Ukrainan heikosti varustettu armeija on toistaiseksi ainakin pysäyttänyt Venäjän hyökkäyksen.
   Suomen armeija, ja vielä tässä maastossa, kykenee siihen, huomattavasti tehokkaammin. Siviilien turvaamiseen, tarkoitan ilmatilaa, tarvittaisiin sitten Ruotsin ja/tai Naton apua ilman muuta.

   Mutta nyt olen vastoin todennäköisyyksiä optimisti ja menen nukkumaan mielellä että Venäjä tulee olemaan vielä normaali naapuri eikä meidän tuota uhkaa tarvitse miettiä kuin juuri nyt, näinä aikoina, ja tietenkin tehdä ratkaisut sen mukaan.
   Luotan täysin Niinistön arviointikykyyn.

   Poista
  4. Musta Sale teki miehen teon, jos sai USAlta turvatakuut. Voi olla, että Sale tajusi nykyistä pressaehdokaslistaa katsomalla, että Suomen seuraava pressa on sellainen urpo, joka elää siellä muinaisuudessa, missä ei tajuttu hevon vittua Venäjän vaarallisuudesta eikä haluta vieläkään tajuta.

   Jos Sale sai kaivettua Suomelle turvallisen käytävän ulos Venäjän vaikutuspiiristä, niin nostan hattua.

   Poista
  5. Piruutta Venäjä voi tehdä Suomelle totta kai aivan loputtomasti, laajalla skaalalla ja eri vakavuusastein, varsinkin Putinin johdolla, mutta siellä saattaa tulla mukavampikin tyyppi puikkoihin. Toivossa on hyvä elää.

   Poista
  6. Aika moni asiantuntija on tuonut esiin että Putinin rangaistus tulee sen bussikolonnan muodossa, ei panssarikolonnan.
   Busseja emme voi pysäyttää (omat ja EU-lait), panssarit kyllä.
   Tarkoitan tällä tietenkin nyt porttien avaamista pakolaivirroille joille Venäjä kauttakulkumaa.

   Suomi tässä mielessä vieläpä se Venäjän itärajan heikoin lenkki, jos vertaa Baltiaan ja Puolaan ja siitä alas.
   Monista, myös omista syistämme.
   Tätä vastaan Sale ei turvatakuita saa mistään.

   Venäjän variaatiot voivat olla monenlaisia.

   Poista
  7. Kykenemme pysäyttämään sotilaallisen aggression. Tänään IS:ssä juttu jossa sama linja.
   Mutta kaaosta Venäjältä rajallemme emme kykene.
   "Takuita" tätä vastaan pitäisi sorvata jo lujaa eduskunnassa.

   Nyt ajatellaan että poliittis-sotilaallinen vastaliike (tarpeellinen tietenkin) on kaikki ja sen jälkeen olemme turvassa.

   Ehkä koko asiaa ei tuoda laajemmin keskusteluun, kun pelätään sen vaarantavan nyt toivotusti muuttunut kansalaisten natokanta.

   Poista
  8. Just kirjoitin appiukolle tuon skenaarion. Putin voi täsmäkuljettaa vaikka mitä porukkaa tänne. Ihan pahaa tekee ajatella, mitä tapahtuu jos silloin on joku nykyisen ehdokaslistan prossa ja vihreä sisäministeri. Suoraan Afganistanista tai mistä hyvänsä porukkaa, jonka motiivina voi olla mitä hyvänsä tai jopa jotain Venäjän kanssa suunniteltua...

   Poista
  9. Niin, ei tarvitse siis olla mitään suunnitelmaa tai pahaa aietta, riittävät kymmenettuhannet Afganistan-Irak -suunnalta tuottamaan maassamme monenlaista asiaa. Taloudellista, poliittista kärjistymistä, asuntopulaa (siis joka koskettaisin vain köyhimpiä) ja muuta. Kyllä Putin sen tietää.

   Jos Venäjä avautuu takaisin yhteistyöhön (mitä nyt tietenkin toivottava tuli mitä tuli), niin sama juttu.

   Jälkimmäinen skenaario tarkoittaa varmasti venäläisten muuttovirtaa Suomeen, koska maa taloudellisesti nytm ja pitkään vielä, niin pohjalla.

   Entä nämä mainitsemani kaksi tulijaryhmää suuressa mittakaavassa samaan aikaan? Hyvin mahdollista. Siinäpä sitä sitten on maassamme uutta haastetta.

   Poista
  10. (Mutta nämä asiat toki edessä Ukrainan sodan jälkeen sitten. Nyt se saatanallisuus siellä saatava loppumaan ensin. Päivä kerrallaan. Vaikka toki Niinistön ja hallituksen on ajateltava myös pitkällä jänteellä. Tilanne voi olla jo kuukauden kuluttua kokonaan toinen.)

   Poista
  11. Juuri näin. On hienoa että meillä tällainen pressa. Kylmät väreet tulevat, kun ajattelen mitä eräät kirjoittavat somessa - aivan pihalla kaikesta. Toivon että tulevaisuudessa nähdään tosiasioihin perustuvaa politiikkaa, joka on päivitetty vastaamaan todellisuutta. Muuten käy kylmät, valitettavasti. Tuolla on sellainen kuoro hyveellisiä vätyksiä, että jos joudumme heidän käsiinsä, se on sitten tekemätön paikka hyvin äkkiä.

   Poista
  12. Niin, tämä koskien muutakin kuin Venäjää. Ihmisen luonnollinen vaisto puolustaa vapauttaa ja omiaan olikin tallella Ukrainassa, onko se meillä, sitä emme tiedä. Jos nyt sanon mitä ei pitäisi sanoa, eivät ainakaan kaikki maamme poliittiset ja arvopoliittiset päälinjaukset ennen Ukrainan sotaa ole luvanneet hyvää. On haluttu olla koko maailman reippain mielikuvapelastaja.

   Poista
 7. Kirjoitin tällaisen ajatuksen faceen: Menin nyt kuitenkin sinne twitteriin katsomaan. En sano muuta kuin tämän: Vain vapaassa ja huoltovarmuudeltaan turvatussa maassa voimme suunnitella tulevaisuutta, taistella ilmastonmuutosta ja muita kriisejä vastaan. Vain vapaassa maassa voimme elää kukin hyvää elämää siten kuin parhaaksi katsomme. Jos järjestys on joku muu, siitä seuraa katastrofi, jossa pienimmätkään hyvät aikeet eivät toteudu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Mihin vapauden sitten kukin määrittelee on vaikeampi juttu. Jollekin vaikka EU ja sen poliittiset sovellukset arkeemme ja rahoihimme ja pian liikkumiseemmekin on jo valtava rautapallo. Toiselle riittää kun saa tehdä omia pikkujuttuja omassa rauhassaan paskat muusta välittämättä.

   Aggression ja uhan alla eläminen poistaa kyllä kaiken tuonkin ja suhteuttaa kaiken rajusti. Eilen juttelin myös britin kanssa. With my bad english, kysyin kokeeko hän (hänellä myös vähän aikaa sitten syntynyt lapsi) nyt uhkaa ja huolta joka kohdistuu Suomeen. Ei kokenut. Ilahdutti. Venäjän ja Putinin vaarasta olimme kuitenkin täysin samaa mieltä.

   Poista
  2. Onko muuten Vesa (nyt tulee taas se kyynikkopaskainen 25% musta esiin) mielestäsi ilmastonmuutos-mustasukkaisuutta ilmassa? Siis kun ilmastoasioiden päivittäinen ja kokoaikainen esillä pitäminen on jäänyt Ukrainan asioiden ja taistelun taakse.
   Muista aina erään kylmän ja lumisen talven vaalien alla, kun toimittaja radiossa tosissaan huolehti etteivät vaan ihmiset nyt kuvittele, että tämä tarkoittaakin, ettei...

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Kun korona helpotti, alkoi ilmastokriisi ja -hätätila taas. Nyt tuli Ukrainan sota. Taas osa porukkaa vakuuttelee että suurin kriisi on ilmasto. En kiellä, etteikö taustalla jyllää jatkuvasti ilmaston ja ylikansoituksen supertuhovoimat. Ei tuo Ukrainan sotakaan varsinainen ilmastotoimi ole kun seuraa tilannetta. Mutta se kyllä kytkee Eurooppaa irti Venäjän fossiilisista.

   Poista
  5. Ydinsotaa ei tule ellei Putin menetä täysin arvostelukykyään.

   Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  7. Tarvitaan kriisihuumoria, hyvä!

   Poista
 8. Loppunutko tähän sotaan vanha meriselitys, että naiset ja lapset eivät voi lähteä sotapakolaisiksi,
  koska eivät selviytyisi keskenään ja siksi juuri miesten on lähdettävä pakoon ja naisten ja lasten jäätävä maahan vaaraan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä ei uskonut kukaan tervejärkinen alkujaankaan. No, nyt tiedetään paremmin. Ehkä tässä on myös kulttuurieroja.

   Poista
 9. Nyt tehty ilmeisesti se päätös liittosuhteesta USAn kanssa varmistamaan siirtymäaikaa Natoon. Olemme siis samassa asemassa kuin Australia, Egypti, Japani, Taiwan jne.
  Ok.
  Mielestäni Niinistön tulisi lisäksi selvästi myös kertoa kansalaisille Ukrainassa jo todeksi näytetty.
  Siis se että maamme puolustusvoimat kykenee pysäyttämään ominkin voimin (ennen kuin apu ehtii tai vaikka sitä ei tulisikaan) hyökkääjän, suurenkin hyökkääjän.

  Sotilaat ovat tästä paljonkin puhuneet mediassa, koska tietävät mittasuhteet, Venäjän armeijan laadun ja määrän, joka on nykyään rajallinen toisin kuin NL:n aikana ja oman tulivoimamme joka on Ukrainan armeijan kykyyn verrattuna moninkertainen raskaissa aseissa. Meillä panssareitakin nykyään sadoittain.

  Tämä voisi lievittää kansalaisten aiheellista mutta tilanteeseen nähden ylimitoitettu pelkoa (siis joka on eri asia kuin syvä huoli ja suru Ukrainan sodasta; siinä ei oikein voi yli mennä).

  Koiratuttujen kanssa tuolla poluilla jutellessa olen huomannut että moni pelkää. Se on tietenkin ok eikä siinä väärää, mutta sotilaalliset faktat lieventävät ainakin omaa pelkoastettani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eräs tuttavani, viisas ja älykäs mies, on ollut aivan lamaantunut. Tuntenut vahvasti Ukrainan puolesta, kuten kaikki muutkin, se on niin kuin pitääkin, mutta pelot sodan laajenemisesta Suomeen ovat vaivanneet öisinkin.
   No, kukaan ei tietenkään tiedä, vaikka edellä noin kirjoitinkin, mutta hyvin epätodennäköistä se on, vaikka toki epätodennäköisyyskin sisältää aina toteutumismahdollisuuksia.
   Itseäni on hieman alkanut ahdistaa ihmisten ahdistus näiden pelkojensa kanssa. Suru ja raivo Ukrainan puolesta on tietenkin niin kuin pitääkin, mutta kun maamme nyt on myös monella tapaa valintojen edessä, olisi tärkeää ettemme tee mitään panikoituineina tai anna valtaa vihalle joka kohdistuu syyttömiin. Lamaannusta on mielestäni havaittavissa paljon. En uskalla ajatellakaan mitä eniten pelkäävät ihmiset kokevat öisin. Ahdistusta ei toki voi ajaa pois. Minulla on ahdistava elämäntilanne muista syistä eikä se positiivisella ajattelulla lähde. Valtavan haurasta kaikki loppujen lopuksi.
   Ja kyllä minä sotaakin pelkään, mutta se on hallittavissa.
   Mitä tekisin itse Ukrainaa vastaavassa tilanteessa? Reservin jollakin viimeisellä nostomies-osastolla oleva ilmatorjuntamies? Vaikea olisi kuvitella tilannetta etten olisi silti tätä maata puolustamassa, maata joka ei ole ollutkaan konstruktio, koskaan.

   Poista
  2. Jos Venäjällä olisi parempi sodanjohto, se olisi saanut hirveää tuhoa aikaan, mutta lähti ilmeisesti soitellen sotaan. Täällä etäisyydet ovat lyhyemmät, joten ohjuksilla tekee pahaa tuhoa kauempaakin. Suomalaisessa maastossa venäläinen ei meille pärjää. Ilmatorjunnan rooli iso, ja sitä vahvistetaan nyt, hyvä niin. Jos meillä on Nato-tason varustus ja myöhemmin Naton jäsenyys, niin Venäjä saa tosiaan miettiä miten saa motivoitua sotilaansa hyökkäämään. Harmi juttu, että niin paljon tavallista elämää ja vuorovaikutusta tuhotaan tässä.

   Onneksi Sale hoiti tätä, eikä vahtivuorossa ollut esim. Haavisto tai Rehn. No, seuraavankin pressan pitää sitten pärjätä ja jatkaa linjaa ja kuunnella sotilasasiantuntijoita. Ehkä onkin joku yllärinimi, realistinen nainen, sopisi pressaksi. Pari nimeä tulee mieleen. Eivät ole intersektionalisteja.

   Poista
  3. Ahdistua ei nyt kannata. Vaan varustautua ja olla iloinen siitä, että meillä on hereillä oleva valtionpäämies. Ettei kaikki politiikka, kovan paikan tullen, ole aivan sivurooliin kuuluvaa identiteettipolitiikkaa, vaan sitä, että pidetään huoli perusasioista: turvallisuus, huoltovarmuus, energiansaatavuus, kansalaisten perusoikeudet.

   Poista
  4. Siis totta kai nykyinen mediaympäristö, jossa voi seurata oikeastaan minuutti minuutilta sotia ja konflikteja, on omiaan luomaan ahdistusta ja myös jonkinlaista ahdistavaa pakkoa seurata tragedioita reaaliaikaisesti. Lisäksi etäisyydet ovat käyneet pieniksi nykyteknologian myötä. Konfliktit eivät ole enää kaukana maailmanäärissä vaan välimatkat kutistuvat.

   Poista
  5. Suomen pitää miettiä todella tarkasti juuri se, miten se mahdollisesti suojaa itseään ja infrastruktuuriaan raskaalta venäläiseltä tulelta ja ohjusiskuilta. Ilmatorjunta on a ja o, monin osin. Strategisesti tärkeät jutut pitää saada suojattua.

   Tuntuu hirveältä ajatella tilannetta, jossa Suomi joutuisi sotaan. Uskon, että iso osa kansaa lähtisi siihen mukaan tavalla tai toisella tukien, myös me jo siinä vaiheessa auttamattomasti vanhat. Siksi pitää luoda entistä uskottavampi puolustus, ja mieluummin vetää se överiksi kuin jättää kalusto hankkimatta. Uskallan ajatella näin, vaikka tiedän, että rahaa tarvittaisiin paljon muuhunkin ihmiselämälle tärkeään. Mitään supermilitanttia Suomea en tahdo, mutta varustautuneen ja valppaan, koska näyttää taas siltä, että se on elinehtomme, yhdeltä laidalta. Totta kai tärkeintä on, että on yhteiskunta, johon ihmiset tahtovat sitoutua ja jolla on jokin merkitys. Jos sitä ei ole, puolustushalukkuus rapisee. Sitä ei voi ostaa tai tuoda jostakin muualta. Oikeastaan rakkaus isänmaahan on itsessään puolustushalukkuutta, pitää sen sisällään.

   Poista
  6. Erittäin mielenkiintoinen artikkeli suomalaisten meppien äänestyskäyttäytymisestä Venäjää koskevissa asioissa:

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/305fbd55-9185-494f-8ee7-f1306c55603f

   Poista
  7. Demarit tulevat kyllä kirkastamaan linjaansa, myös Nato-asioissa, myönteisemmäksi. Niiden on pakko tulla turvallisuusasioissa hiukan enemmän Kokoomuksen suuntaan, koska Kok on ottamassa ison äänisaaliin. Oma veikkaukseni, että Kokoomus voittaa vaalit, toinen on SDP, kolmas PS ja neljäs Kepu. Hallituksen runko muodostuu Kokoomuksesta ja SDP:stä. Ehkä Kepu mukaan, PS jäänee taas rannalle, joskaan ei välttämättä, saa nähdä.

   Poista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  11. Rintamakokemus antaa varmuutta. Minkä verran Venäjällä sitä olisi - ainakin Syyriasta ja Ukrainasta olisi joillakin kokemusta. Suomalaisilla ei tuollaista kokemusta olisi. Sinänsä tämän sodan kohdalla venäläisten motivaatio sotia ei vaikuta kummoiselta, sikäli kuin lehtiuutisiin voi luottaa. Nyt alkaa sodassa se vaihe, kun Venäjä tuhoaa Ukrainan kaupungit maan tasalle, siis jos ei saada sopua aikaan. Tulivoimaa sillä on valtavasti.

   Poista
  12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  14. En näe tässä enää voiton mahdollisuutta. Putinin aikana venäläinen yhteiskunta ei ole ihmisten kannalta kehittynyt vaan taantunut. Talouspakotteet vievät sen aivan pohjalle taloudellisesti. Välit länteen ovat poikki tai tulehtuneet. Suunta Kiinaan on varmasti parempi. Ukrainalaiset taistelijat hautautuvat tuhottuihin kaupunkeihinsa, mutta eivät elossa antaudu. Venäjän on täytynyt tehdä jokin raaka-ainediili Kiinan kanssa. Lisäksi en usko, että Putin arvasi vastarinnan olevan näin kovaa. Henkisesti Ukraina on menetetty sadoiksi vuosiksi. Toki sieltä saa raaka-aineita, mutta Putin luo tällä menolla myös sotilaallisesti pitkäkestoisen konfliktin, jonka loppua hän ei tule näkemään elämänsä aikana. Voittoa ei ole, on tuhottuja Ukrainan kaupunkeja asukkaineen ja loputonta vihaa.

   Poista
  15. Tällainen vitsi kiertää netissä, en tiedä onko teille tuttu:

   Mies menee Moskovassa lehtikioskille, katsoo etusivun ja panee lehden pois. Kun tämä toistuu joka päivä, myyjä kysyy ihmetellen, mitä mies tekee.

   "Selaan kuolinilmoituksia."

   "Mutta nehän ovat lehden takasivuilla?"

   "Se kuolinilmoitus, jota minä odotan, tulee etusivulle."

   Poista
  16. Ihmettelen YK:n siviiliuhrilukuja, alle 400. Jokainen liikaa, mutta luulisi että alakanttiin.
   Kannattaa toki muistaa että me katsomme televisiosta nimenomaan pommitusten jälkiä, emme alueita joilla ei osumia.

   Ihmettelen myös kansainvälistä mediaa, eroja. BBC ja muut, niillä toimittajat Kiovassa koko ajan. Meidän YLE satojen kilometrien päässä, Lvovissa. Muistan Rauli Virtasta. Olisi paikan päällä. No, en vaadi tässä ketään menemään Kiovaan henkesä kaupalla. Kaupungissahan on vielä valtavasti sinne jääneitä asukkkaitakin. Heitä jotka eivät ole halunneet lähteä pois.

   Nyt virtaa monenlaista. Valtamedian (läntisen) tieto, että Ukraina ammuttanut oman neuvottelijansa maanpetturuudesta syytettynä. Pikaoikeudenkäynti. Sodan logiikkaa. Tämä on päässyt hämärtymään, kun tällaista ei normaalisti meillä ole, vaan joissakin muissa maanosissa.

   Poista
  17. Samaa mieltä että voittoa Ukrainassa Putin ei voi saavuttaa. Se on tullut harvinaisen selväksi. Vaikka valtaisi Kiovan ja suurimman osan maata, hänen koneistonsa ei kykenisi sitä mitenkään hallitsemaan, johtamaan. Vastarinta kovaa ja asukkaat tottelemattomia. Tämä koskien myös Ukrainassa joka puolella asuvia venäläisiä joita valtavasti.

   Poista
  18. Siivilien poistuminen piiritetyistä kaupungeista sisältää riskejä. Kun siv. poistuneet, kaupunki voidaan tulittaa maan tasalle. Esim. Mariupol.
   Jos taas eivät poistu, siis jos siihen mahdollisuus, Putin syyttää Ukrainaa siviilien käyttämisestä ihmiskilpinä.
   No, Putin voi syyttää mitä tahansa. Hänen vaikuttamiskoneistonsa ei kykene tätä kääntämään enää mitenkään sodan suhteellisuudeksi eikä saamaan pisteitä.

   Katsotaan mitä nyt Israelin pm saa aikaan. Siihen voi sisältyä mahdollisuuksia. Venäjän tappiota mikään tulitauko tai rauhansopimus ei tule enää kuitenkaan muuksi muuttamaan. Putin jää siitä historiaan. Kuten Ukrainan vastarinta.

   Poista
  19. Itse näiden asioiden suhteen ajattelen 90 prosenttisesti Ukrainan sotaa, ja vain kympillä Suomen asemaa, mahdollista uhkaa, natoratkaisua tms.
   Siitä olen iloinen että maamme politiikot ja somearvottajat joutuvat nyt kohtaamaan maailman raakana.
   Nyt eivät kielipelit ja arvohöpinät ole muuta kuin kilisevä politiikan kulkunen.
   Irtisanoutuminen jne.
   Nyt on, ja monessa asiassa, kiinnisanouduttava maailmaan sellaisena kuin se voi ilmetä rajuimmillaan.

   (Mitä tuo em. tarkoittaa? Ehkä saatte kiinni.)

   Poista
  20. Sain kyllä kiinni. Paska ropisee pois, ainakin hetkeksi.

   Järkyttävä nähdä, millä voimalla Venäjä tuhoaa Ukrainaa. Miten nuo kaupungit saadaan rakennettua uudelleen?

   Tulee mieleen Lähi-itä, samoin Groznyi. Näitä tuhovideoita löytyy aivan älyttömästi.

   Poista
  21. Noissa raunioissa täytyy olla julmetusti porukkaa.

   Poista
  22. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  23. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  24. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  25. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  26. Edessä on monien eri variaatioiden myötä kuitenkin kaksi päälinjaa, joihin kaikki vaihtoehdot on sovitettava:

   A) Venäjä jatkaa putinismiaan ja sen mukaista vaarallista ja uhkaavaa politiikkaa
   B) Venäjä muuttuu. Putin kaatuu. Venäjästä tulee aito neuvottelukumppani, joka ei uhkaa naapureitaan (vrt. Jeltsinin aika). Jopa demokratia.

   Jos vaihtoehto B, mihin Suomi tarvitsee enää Natoa, ei mihinkään.
   Toki sen perusteella ei n y t voi tehdä päätöksiä, mutta kaikki voi muuttua silti yhdessä yössä. Hyvä tiedostaa.
   Keskustelu ei tätä vielä tiedosta.
   Venäjä-uhattomassa skenaariossa, jossa olemme sitten Natossa, olemmeko me sitten Washingtonin talutusnuorassa? Suurvallalta toiselle..
   Aika näyttää.

   Kuten olen sanonut olen alkuperäisen EU:n vahva kannattaja. Natoon menon hyväksyn (pitkin hampain) tässä tilanteessa myös.

   Mutta minulla ei ole harhaluuloja että Nato-EU olisi pelkästään jonkinlainen Hyvän voima tai Historian loppu ja pääteasema.
   Arkipuheessa ihmisten jutut kuitenkin tuolta kuulostavat.

   Poista
  27. ...ja kuulostavat jopa mediassa ja joiden asiantuntijoidenkin puheessa.

   (Kun on hätä, on luonnollinen reaktio juosta vahvemman luokse turvaan. Mutta niissä tilanteissa tulee olla tarkkana mikä on mitäkin.
   Olen tietenkin mieluummin Suomessa jossa olisi kriisitilanteessa Natojoukkoja kuin Venäjän joukkoja ja aseryhmiä ja militantteja.
   Mutta mieluiten olisin Suomessa jossa on vain Suomen joukkoja jotka pitävät Suomen edusta huolta. )

   Poista
  28. On selvää, että Venäjä tulee koettelemaan nöyryyttämään Suomea jatkossa. Sille ei voi oikein mitään. Aloite on Venäjällä. Valitettavasti Venäjä on päättänyt jättää noudattamatta kansainvälisiä sääntöjä ja ajatusta itsenäisten valtioiden koskemattomuudesta. Emme voi jäädä teuraslampaana odottamaan, että Venäjä tulee ja tuhoaa.

   Suomi ei ole ollut Venäjälle sotilaallisesti neutraali aikoihin. Nyt Venäjä vain paljasti kasvonsa. Kun se löytää syitä kiusata itsenäisiä maita uhkakuvan nojalla, niin se löytää. Suomestakin käsin on helppo keksiä monia syitä, joihin Venäjä reagoi vain koska se voi sotilaallisen voimansa ja valitettavaa kyllä myös vainoharhaisen strategiansa vuoksi. Suomi ei ikinä uhkaa tosiasiallisesti Venäjää muutoin kuin siltä osin, että rajan takana on suhteellisen toimiva yhteiskunta. Tätä Venäjä lähtee luultavasti eri keinoin murentamaan sen mukaan kuin kykenee. Siis jos kokee jotain koston tarvetta, mikä on tietenkin ulkoa katsoen aivan järjetöntä.

   Poista
  29. Nyt olemme antaneet syyn, koska reagoimme pakotteita Ukrainan sotaan ja annoimme myös apua, jopa sotilaallista varusteapua, vaikkakin hyvin vaatimatonta.

   Poista
  30. Kun on tuollainen maa, joka päättää unohtaa kaiken kohtuuden ja kunniallisuuden, niin sitten on. Nöyristely ei enää auta tyynnyttämään sitä.

   Poista
  31. Suomella on oltava tilanteisia turvallisuusratkaisuja. Olimme kerran myös Saksan liittolainen. Itsenäisyys on tärkein ellemme tahdo Venäjän etupiiriin tuhottavaksi. Ei USA tai Nato ole mulle sama kuin hyvä, mutta parempi kuin psykopatia.

   Poista
  32. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  33. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  34. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 10. Joo, Venäjää ei tietenkään pidä nöyristellä, kommenteissani kysyin, mihin me tarvitsemme Natoa tilanteessa, jossa tuo vaihtoehto B toteutuu?
  Toki nyt tehdään ratkaisut tämän tilanteen perusteella.

  Toinen ajatus. Venäjä on täysin nyt irtikytketty kaikesta niin kuin pitääkin. Tässä on muuten sitten myös malli kuinka digitaalisen kansalaisuuden (niin kiva nimi sillä tulee olemaan) aikana yksittäinenkin ihminen, millä kriteereillä se sitten tapahtuukin, tulaan irtikytkemään yhteiskuntansa osallisuudesta. Pieni maistiainen saatiin Ottawassa. "Lupa ostaa ja myydä."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nämä riskit ovat olemassa, jos olet väärää mieltä / et toimi kuten tahdot. Toisaalta: on kaveriseuraa, niitä irtikytkettyjä on paljon. Tulee varjomaailma, jossa sitten voi jotenkin elää, mutta ei se herkkua ole.

   Poista
 11. Olet oikeassa Vesa että Suomen tilanne Putinin silmissä on nyt muuttunut. Emme ole enää millään kriteerillä puolueeton. !!Niin kuin tässä tilanteessa ei voikaan olla!!

  Mutta nyt kostotoimien mahdollisuus on olemassa. On jotain mitä kostaa, Kremlin pimeällä logiikalla siis.
  Todennäköisin on se bussikolonna ja sen vähintään tuhannet matkustajat. Siis se mitä tapahtui Puolan rajalla.
  Sen kohtaamiseen meillä ei taida olla valmiutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on yksi niin ilmiselvä skenaario kuin olla ja voi. Totta kai Kreml tietää heikot kohtamme, joihin voi osua ilman sotilaallisia toimia. Kun 2015 tuli tänne tuhansittain irakilaisia ja muita sotilaita (tai ainakin sotakoulutuksen saaneita rintamakarkureita), niin heidän motiiviensa kyseenalaistaminen oli rasismia. Totta kai Putin tietää, millainen sinisilmäinen hölmölä Suomi on osin - toki nyt on keksitty hybridivaikuttaminen, joten ainakin voidaan tuomita Putinin teko, mutta käytännössä tuskin voidaan paljoakaan. Tämä on yksi keino tuhota järjestäytynyt yhteiskunta. Venäjä ajaa "pakolaisia" rajalle ja aseella uhaten käskee ylittää lännen välinen raja.

   Poista
 12. Maailma ei toimi minun toiveitteni mukaan, sen on nyt rajusti toinen, mutta kyllä minulle tulee iso ikävä liitoutumattomuuden ja puolueettomuuden aikoja. Se ei ole enää mahdollista Suomelle, mutta hiertää silti kuuluminen johonkin Lännen superliittokuntaan yhtenä pikku ketjun palasena, sellainen kollektiivi. Upeampaa oli kuulua läntiseen kulttuuripiiriin ja länteen ilman yhteistä lippulinnaa.
  Mutta Kreml on tämän tehnyt mahdottomaksi.
  Seuraavaksi kai Länsi-Super kohtaa Kiinan haasteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Mainitsit Saksan kanssa liittolaisuuden. Totta. Liittoutuminen oikeassa tilanteessa oikeaan aikaan on välttämätöntä. Kuten juuri nyt!
   Ja kuten se oli myös vuonna 1941 niillä tiedoilla mitkä silloin oli.)

   Poista
  2. Niin, meillä on tiettyjä tutkijoita, jotka nyt etsivät Suomen natsikytköksiä ja moralisoivat jälkikäteen meidän natsistista menneisyyttämme. Saksa oli tietty pakko tuossa tilanteessa. Jälkikäteen on helppo viisastella.

   Poista
 13. "Joo, Venäjää ei tietenkään pidä nöyristellä, kommenteissani kysyin, mihin me tarvitsemme Natoa tilanteessa, jossa tuo vaihtoehto B toteutuu?
  Toki nyt tehdään ratkaisut tämän tilanteen perusteella."

  = Siis tuon vaihtoehto A:n perusteella.

  VastaaPoista