sunnuntai 6. maaliskuuta 2022

Mielenkiintoinen sotahistorioitsijan haastattelu

 

Ivan Puopolo haastattelee sotahistorioitsija Lasse Laaksosta.

Putinin sodanjohtamisesta puhutaan tässäkin. Ei ole Ukrainalla odotettavissa helpot päivät, kun Putin turhautuu. Epäonnistumisista seuraa viheliäisiä ratkaisuja:

https://www.youtube.com/watch?v=ncFpminYbgE

Ei rationaalisia perusteita, vain toimia.


Toinen kiinnostava juttu Puheenaiheessa: Mikaeli Langinvainio ja Sami Metelinen Nato-jäsenyys: Riski- ja skenaarioanalyysi. Puheenaihe 216:

https://www.youtube.com/watch?v=XvEoD-OMUFo

24 kommenttia:

 1. Katselen.

  Sodilla on jänniä sivuvaikutuksia: https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008663028.html

  Hesarissa just nyt hyvä artikkeli Israelin pääministerin rohkeasta toiminnasta tämän tilanteen keskellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sota saa aikaan vaikka mitä sivuvaikutuksia, osa niistä hyviä tai ainakin antaa mahdollisuuteen hyvään. Luenpa tuon Hesarin jutun myös.

   Poista
 2. Kyllä, eihän noihin ajatuksiin ja perusteisiin oikein voi mitään vastaan sanoa.
  Silti omat ajatukset enemmän Ukrainan maaperällä kuin Suomi-skenaarioissa. Jos Putin tästä vielä selviää, voimme olla sotilaallisestikin painostuksen alla, mutta emme vielä nyt.
  Katselin taas hieman kansainvälisiä kanavia. Pahalta näyttävät kuvat esim. Mariopolista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat ovat aivan järkyttäviä. Venäjä käyttää tulivoimaa ja lanaa Ukrainaa tasaiseksi.

   Toisaalta: Ukraina on onnistunut viikossa takavarikoimaan venäläistä kalustoa kahden vuoden puolustusbudjetin verran. Ovat onnistuneet tuhoamaan aikamoisia kolonnoja teille.

   Mutta silti: Venäjällä on kaiketi maailman vahvin tykistö. Siinä on tekemistä, että eivät lanaa isoja kaupunkeja maan tasalle siviileistä välittämättä niin kuin tekivät Tsetseniassa.

   Poista
  2. Tässä Venäjän tappiot -näkökulmaa: https://www.verkkouutiset.fi/moskova-myonsi-asevoimien-valtavat-tappiot/#369a515b

   Lähettäneet runsaasti varusmiehiä ja sanoneet, että kyseessä operaatio Donbassissa...

   Poista
 3. Muutenkin, peli on selvä, spekula on ohi.

  Putin on kaadettava. Hyökkäys Ukrainaan on saatava loppumaan kaikin keinoin. Jos se vaatii neuvotteluratkaisun Venäjän kanssa, se on tehtävä. Eskalaatio pitää estää. Ukraina on jälleenrakennettava. Sitä pitää auttaa.
  Sotarikokset pitää tutkia eikä niitä saa unohtaa.
  Demokratiaa Venäjällä on tuettava ja muistettava, että tavalliset venäläiset ovat ihmisiä hekin. Venäjä täytyy nostaa ylös ilman Putinia.
  Suomen on huolehdittava turvallisuudestaan kaikin keinoin, liittoutumallakin niin kuin nyt on tehty välttämättömyyden pakosta. Suomen on entisestään vahvistettava puolustustaan. On jatkossakin muistettava mitä kansallisuus tarkoittaa käytännössä, kiitos Ukrainan, se ei ole historiallinen konstruktio, vaan välttämätön eloonjäämisvaisto, ihmisenä olemisen merkki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Toisaalta, massiivisista pakotteista huolimatta, EU rahoittaa Venäjän sotaa energiariippuvuudellaan. Mitä mieltä tästä? Taustaksi: rahaa virtaa Euroopasta hurjat määrät Venäjälle, mutta se ei luonnollisesti pysty sitä heti miehiksi ja aseiksi muuttamaan.

   https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/eija-riitta-korhola/miksi-rahoitamme-ukrainan-sotaa/

   Poista
  2. Energiariippuvuus pitää tietenkin katkaista. Kannattiko ajaa Euroopassa niin monta ydinvoimalaa alas? Ei.

   Putinin jälkeen mielestäni öljyä ja kaasua voidaan Venäjältä ostaa.
   Pitää kysyä kyllä myös mitä muuta me sitten rahoitamme muista maista joista ostamme esim. öljyä. Jätän näiden maiden nimet nyt mainitsematta. Lännen liittolaisia. Eivät kuuluja niistä oikeuksista joita länsi katsoo sitten kaikkien muiden maiden pakoksi noudattaa.

   Poista
  3. Näinpä. Pitää saada Putin ensin vallasta, sitten voi palauttaa kauppasuhteita. Toki kannattaa myös huolehtia siitä kuuluisasta energiaomavaraisuudesta koko Euroopan laajuisesti.

   Poista
  4. Kaasusta puheen ollen, tämäkin on sodan seuraus juuri nyt:

   https://www.verkkouutiset.fi/ukrainalainen-kansanedustaja-yli-750000-ihmista-ilman-lammitysta/#369a515b

   Poista
  5. Karmeaa taloudellis-poliittista relativismia kaiketi tuo energian ostaminen nyt, mutta seuraukset.
   Jos inflaatio tästä vielä kiihtyy ja talous ajatuu syvään lamaan, voidaan räjähtävän köyhyyden suorat- ja sivuvaikutukset laskea myös ihmishengissä kuten aiemmissakin lamoissa.

   Poista
 4. Tuo lämmitysketjujen katkeaminen on karmeaa. Sellainen ei tapahtunut esim. toisessa maailmansodassa. Nyt suurin osa ihmisistä Euroopassa elää tulisijattomissa asunnoissa. Kriisin tullen ne ovat suuren osan vuodesta jääkaappeja.

  VastaaPoista
 5. Meidän perheemme lähin sukulaisen tms. tulisija taitaa sijaita noin 300 kilometrin päässä. Sinne sitten suunnattava jos...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kotona takka. Ei mitenkään älyttömän tehokas, mutta kyllä täällä selviäisi tämän talven loppuun jos pistää kaikki huoneiden ovet kiinni, vaatetta päälle ja sängyt roudaa olkkariin. No, paljon muutakin toimii sähköllä, joten kusessa oltaisiin.

   Poista
 6. Olen lukenut parilta aivan arvostelukykyiseltä ajattelijalta ajatuksia, joissa puhutaan siitä, että voi olla että edessä on vielä Naton puuttuminen sotilaallisesti asioihin. Että ei ole muuta mahdollisuutta, jos siviilejä alkaa Ukrainassa kuolla entistä enemmän ja Ukrainan puolustus murtuu. Että puuttuminen on tehtävä eskalaation mahdollisuudestakin huolimattakin. Mielestäni myös briteissä on tähän suuntaan viitattu.
  Voi olla niin, että tapahtumat vievät tuohon suuntaan. On tuossakin tilanteessa uskottava että Putin ei saa lupaa käyttää ydinaseita edes siinä tilanteessa, jos hän itse haluaisi esim. taktisilla ydinaseilla hallita tappiotaan. Ydinaseethan eivät ole yhden miehen laukaistavissa koskaan. Luulen että viikko, kaksi, siis jos tämä jatkuu ja pahenee, Naton ilmavoimia on jollakin tavalla mukana sodassa.

  En tiedä. Olen puhunut aiemmin vaikka täysin kunniattoman rauhan puolesta jotta eskalaatio, kaikkein pahin, estetään, mutta voiko jonkinlainen normaalitila palautua koskaan, jos iso osa Ukrainasta jäisi Kremlin haltuun jollakin tavalla? Ei.
  Edessä voi siis olla vielä vaikka mitä. Itse aavistelen jotakin yllättävää, joka muuttaa radikaalisti nyt meneillään olevan tilanteen. Parhaassa tapauksessa se olisi Putinin syrjäyttäminen.

  (Huomenna testataan Suomessa laajasti hätäsireeneitä. Älkää säikähtäkö. Luin myös ajatuksen siitä että tässä ajassa ei pidä muutenkaan lamaantua. Tapahtumat ovat isoja ja traagisia, mutta niistä ja paljon pahemmista ovat sukupolvet aiempinakin aikoina selvinneet. Niin selviämme mekin. )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näin. Monet pitivät Halla-ahoa moraalittomana, kun vaati kovaan ääneen, että Ukrainan tapahtumiin on puututtava tai edessä on uusi Tsetsenia eli maahan ruhjottu valtio. Kyllä hänen vaatimuksensa tuntui vaikealta tuon ydinaseuhan vuoksi, mutta ehkä on niin, että Putinkaan ei ole niin hullu, että laukaisisi ydinaseen. Voi jopa olla, että sen yrittäminen olisi hänen lähtönsä viimeinen sinetti. Äijä on kyllä sekaisin kostonhalussaan, ei voi muuta sanoa. Olisi mukava tietää, kuinka iso porukka todella on hänen takanaan Kremlissä vai kytätäänkö siellä, että joku tavalla tai toisella antaa merkin, että eiköhän lopeteta tämä hiukan rakentavammin, kun vielä voidaan.

   Poista
  2. Voi olla että H-A vaati sotatapahtumiin nähden Nato-maiden väliintuloa liian aikaisin, mutta näki selvästi mihin mennään ja vetosi, ettei Groznyi tapahtuisi uudelleen. Kohta tilanne on vaan se, että maan suurimmat kaupungit ovat hatusen paskana, koska Putin on niin raivona huonosti hoidetusta operaatiosta ja tahtoo pistää pahemmaksi. Lisäksi ukrainalaiset ovat kehdanneet pistää vastaan. Raivostuu siinä diktaattori vähemmästäkin.

   Toivon, että Nato tulee väliin ja sanoo, että se olisi tässä. Normaalioloissa asia menisi näin, mutta ei välttämättä Venäjän kanssa. Putinin pitää saada mässäillä hiukan ihmisverellä. Niin hän on toiminut aiemminkin yhtään siviiliuhreista piittaamatta.

   Poista
  3. Ilmeisesti kuitenkin kaupunkitaisteluihin varaudutaan, koska Venäjä tuo joukkoja Syyriasta. Toki länsi varustaa aseellisesti Ukrainaa, mutta Putin pitää ydinasepelotteella ja maailmansotariskillä varsinaiset länsijoukot pois tuoden kuitenkin itse taistelukonkareita muualta. Ei näytä hyvältä.

   Poista
 7. Niin tietenkin on vielä tuo Halla-ahon kanta. Nuo johon tuolla viittasin eivät olleet hän.
  Kun tämä paska alkoi ja näytti siltä että Venäjä kaataa Ukrainan, olin siinä tilanteessa mieltä että sinne ei enää pidä, eikä enää ehdi, mennä väliin. Pitää vain varmistaa tappamisen loppuminen. Olin Halla-ahon kanssa eri mieltä, jossain määrin myös Nato-asiasta.

  Nyt kuitenkin Ukrainan vastarinta on muuttanut kaiken.

  Putin ei voita. Ja jos ei häviäkään, tilanne Ukrainassa jää päälle karmealla tavalla. Tämä pitää jollakin tavalla saada loppumaan. Mieluiten neuvotteluiden kautta. Mutta en tiedä voiko matalan tason eskalaatiota välttää. Sellaisessa tilanteessa Suomen tulee olla ilman muuta liittoutunut myös.
  En tiedä olisiko sitten Ruotsin malli viime sodissa mahdollinen meille.

  Tuttava tuli jenkeistä. Siellä kuulemma televisiokanavilla jo täyttä päätä listoja, miten Venäjään tulee iskeä. Täydet sodan tunnelmat. Ei hyvä sekään.

  Syyriasta asti haettavat joukot ovat jo epätoivon merkki. Kremlistä joku valtaklikki laukaisee toivottavasti tämän syrjäyttämällä Putinin. Olen varma että lännellä on siihen suuntaan vaikuttavia operaatioita jo menossa. Näissä tilanteissa on aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, jos ajatellaan, että Putin pyrkii aktiivisesti murhauttamaan Zelenskyin, niin aivan varmasti rakennetaan jotain myös Putinin päänmenoksi, tuskin kuitenkaan murhaa. Vallansiirto hyvillä ehdoilla ehkä. Putin pääsee miljardöörinä elämään elämänsä viimeiset ajat jonnekin linnoitukseensa. Toki voi olla, että jos hänet saataisiin pois Venäjältä, joutuisi sotaoikeuteen, mutta sitä tuskin nähdään.

   Hirvittävältä tämä tuntuu, varsinkin siellä maanpinnan tasolla Ukrainassa.

   Venäjä tietää myös tasan tarkkaan lynkkaushalun lännessä, ei se voi olla heiltä peitossa. Tavallaan kyllä todella tyhmää USAlta. Pitäisivät pienempää ääntä, niin ei vaikeuttaisi koko tilannetta. Vouhkaaminen kapeuttaa entisestään sitä, että kaikki voivat poistua jotenkin omanarvontuntonsa säilyttäneinä.

   Uutisissa tosin sitäkin, että Ukraina ehkä tahtoisi vielä neuvotella, mutta Venäjä on siirtynyt sen rajan yli ja jatkaa raskaalla toiminnalla. En pidä tuotakaan arviota ainoana mahdollisena.

   Nyt varmasti kuitenkin pommitus kiihtyy.

   Poista
  2. Tänään on jokin neuvottelu ja tulitauko siviilien evakuointia varten, mutta viimeksikin se kesti puoli tuntia venäläisten puolelta.

   Poista
  3. Tänään oli tulossa se äänimerkkikokeilu. Turvallisuutta painottaen, siis ettei mitään syytä pelätä tms.
   käytiin penskojen kanssa läpi ennen klo 12 mitä kokeillaan. (Ukrainaakin tietenkin käsitelty monena päivänä lasten/nuorten näkökulmasta.)

   No, sitten tuli klo 12. Pientä todella hiljaista ja kaukaista ininää jostakin kuului, jos oikein pinnisti. Pannukakku. Ehkä meistä itähelsinkiläisistä ei niin väliä:)

   Kuuluiko teillä?

   Poista
  4. Ei niin yhtään mitään. Toisaalta saattoi olla luurit päällä juuri sillä hetkellä, kun jo unohdin, mutta ei kuulunut. Tyttäreltäkin kysyin, eikä hänelläkään ollut mitään havaintoa.

   Poista
  5. Eikä sen puoliin vaimollakaan, vaikka oli opettamassa Tikkurilan keskustassa; kukaan luokasta ei ollut kuullut.

   Poista