perjantai 4. maaliskuuta 2022

Kysymys (ja vastaus)


Mitäköhän postmodernit marxilaiset, maailman parhaat ihmiset, ajattelevat nyt sellaisista käsitteistä kuin ukrainalaisuus ja Ukrainan kansa? Ovatko ne käsitteellisiä konstruktioita, sellaisia kuin kuin siniristilippu Janus Putkosen propagandastudion pöydällä?

Ainakin minä sanoisin: Kansallisuuden poliittinen ja vahvasti politisoitunut idea on koko tämä riidan lähtökohta. Pitäisi dekonstruoida aivan nuo peruskäsitteet, niin ongelmatkin katoaisivat. Sitten kontekstoisin hiukan: tässä kohtaa kaksi nationalismin ideaa ja artikulaatiota ongelmallisesti. Kun sitten penkoisin hiukan globaaleja valtasuhteita taaksepäin, niin sieltä löytyisi lännen, ennen kaikkea Yhdysvaltojen poliittinen vaikutus konfliktin taustatekijänä. Jotkut keskustelijat lisäisivät tässä vaiheessa mukaan myös äärioikeistolaisuuden ja sen ilmentymät kummallakin puolella.

Aika helppo keissi lopulta, joten ei kannata heitellä tällaisia halpoja täkyjä, jos ei osaa ajatella.


8 kommenttia:

 1. Tai ylipäätään käsitteitä kuten kansallisuus, itsenäisyys...koskien myös tavallistenkin postmodernitettujen liberaaliälykköjenkin tutuiksi tulleita argumentteja ja hymähdyksiä muiden tyhmyydelle ja piintymyksille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ukrainalaiset olisivat ymmärtäneet filosofisesti oikein tilanteensa, niin he olisivat nostaneet kädet pystyyn ja ilon valtaamina toivottaneet venäläiset ystävänsä maahan; tai siis jotain muuta yhtä konstruktiivista ja tietenkin mielessään todenneet, että näähän on vaan tällaisia valtakonstruktiota, ei subjektia ole olemassakaan minkäänlaisena entiteettinä, siis noin niinku olemuksellisesti, että emme ala ollenkaan tollaisiin nationalistisiin keloihin, että irtisanoudumme niistä kokonaan.

   Poista
  2. Ukraina ja ukrainalaisuus on todellakin vain sosiaalinen konstruktio ajattelee Putin, tuo postomodernin identiteettiajattelun aktivisti, joka on ryhtynyt vain dekonstruktioon oikein kunnolla.

   Poista
  3. Juuri näin! Varmaan tässä täytyy kohtuullisuuden nimissä yhdistää tähän myös jokin poliittisen toimijuuden teoria.

   Poista
 2. Mun on pakko laittaa tämä kuitenkin: https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008653649.html

  Venäläiset pakenevat Putinkratiaa ja hulluuden vuoksi romahtavaa maataan. Hyvä. Se syö myös Putinin valtaa.

  Lukekaapa kommentit. Tekee surulliseksi. Henki on että raja niiltä kiinni. Niillä on pahat aikeet. Ryssät.

  (Tässäkin menee nyt niin kuin pelkäsin, nyt Putin-uhan alla hienosti yhdistävältä Suomelta tuo sitten ihan limbo. )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin ikävää. Venäläisiin sovitetaan monissa puheenvuoroissa kaikki se rasismi mitä keneenkään muuhun ei uskallettaisi. Varmasti monet aidosti pelkäävät myös Putinin hybridivaikuttamista: kun porukkaa on tarpeeksi rajan tällä puolen, Putin tulee ja pelastaa alistetun kansansa miehittäjien ikeestä.

   Poista

 3. Olemme etenemässä jonkinlaista totuusarvojen ja näkemysten huipentumaa kohti Suomessa.

  En ole hyväksymässä, että Natosta järjestettäisiin kansanäänestys vaan että ratkaisun tulee tehdä eduskunta kaiken käytettävissä olevan tiedon perusteella. Se kysyy vastuullista harkintaa.

  Kun ratkaisu on tehty niin sen varassa eletään... ja kuollaankin.

  Putin ei saa vakautta aikaan Ukrainassa. Sitä asiaa on turha toistaa.

  Ennen kuin mustikat seuraavan kerran kypsyvät olemme nähneet ja kokeneet paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, Jari, jokaisesta lauseestasi.

   Mustikoita kerään itse yleensä heinäkuun lopussa ja elokuun alussa.

   Saa nähdä millaisessa maassa silloin elämme.

   Li Anderssonin mukaan Vasemmistoliitto miettii Nato-kantaansa kesäkuun puoluekokouksessa (tai heille se on siis tällainen kynnyskysymys hallituksessa ololle). Samoin keskusta käsittelee asiaa kesäkuun puoluekokouksessa.

   Toivottavasti tehdään paras ratkaisu ja pystytään sitten puolustamaan Suomea, oli ratkaisu mikä hyvänsä.

   Katsen tässä sillä silmällä kaikkia näkemiäni maisemia, että tällainen oli rauhanajan Suomi, ihan varmuuden vuoksi katselen, että sitten muistan.

   Poista