keskiviikko 2. maaliskuuta 2022

Kaupallisia mietelmiä

 

Olen jo pidempään ihmetellyt, miksi tuossa läheisessä K-kaupassa on niin kovat hinnat. Nyt olen kuullut sattumoisin kauppaketjun mainoksia radiosta. Kauemmin pyörineessä K-kaupat esitellään kiusaamisvapaina alueina. Uudemmassa mainoksessa sanotaan, että K-kauppias on mukana kaikissa elämäni vaiheissa. No, jollain tavalla tämä tuki on pakko myös rahoittaa, joten siellä kuluttajahinnoissa se sitten näkyy. Olen päättänyt jatkaa Lidlissä ja Alepassa käymistä, vaikka samalla menetänkin aimo annoksen tukea elämästäni.


*

Toinen havainto. Kun käyn Lidlissä, säästän rahaa, mutta on tässä nostalgianäkökulmakin. Mikään ei ole edes likimainkaan missään niin kuin joskus 70- ja 80-lukujen Suomessa. Mutta Lidlissä pääsen edes hitusen lähemmäs sitä rajoitetun valikoiman tunnelmaa, joka joskus tässäkin maassa vallitsi.


*


Koivukylän Lidlissä ei lisäksi tarvitse yhtään miettiä, minkä näköisenä sinne menee.


*

On tässä sitten sellainenkin, että aina kun käy Jumbon K-Citymarketissa ja Prismassa, Stockmannista puhumattakaan, on kuin ulkomaille menisi. Ei niin, että väki juuri vaihtuisi, mutta se valikoima. Hyllyjen välissä hortoillessaan voi tuntea, että kaiken keskellä sitä on sittenkin luopunut jostain.
3 kommenttia:

 1. Hah, nämä oli piristäviä ja hyviä, varsinkin tuo eka. Jumbo tuttu, jopa Koivukylän cittari, se missä se pieni kirjasto vieressä.
  Olen sen verran köyhimys että olen huomannut hintojen nousun kaupoissa muutenkin kuin tv-uutisista sen kuulemalla.
  Tänä keväänä odotettavissa sitten vain palkanalennuksia.
  Kun inflaatio vähintään 5 prosenttia ja korotus tulee olemaan maks. 2 prosenttia, siitä voi jokainen helposti laskea oman palkka-alensa.

  Minua kyllä haukuttiin Alepassa. Kysyi mies veemäisesti ja opettavaisesti missä sun maski. Vastasin yhtä reippasti että kuules nyt, nyt on niin, että mulla on kolme rokotusta ja olen sairastanut vähintään yhden kerran koronan, että et tule kuolemaan siihen että olen täällä tyhjässä kaupassa kanssasi ilman maskia. Kysyin perään kuinka monta rokotusta sulla on. Ei vastannut, hipsi pois. Niin, en ole niitä jotka ilmeisesti käyttävät nyt maailman tappiin asti maskia. Kun vanhuksia, käytän. Kävelen joskus myös punaista päin. En, jos lapsia. Ja otan joskus kolmannen kupin kahvia, vaikka vain yksi santsikuppi kuuluu kuvioon. Ja....

  Mutta niin: kaikkien meidän on käytävä ruokakaupassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä kertomuksia! Itse tässä mietin, että pitäisikö kirjoittaa kirja nimeltä Lidlissä käyjän tunnustuksia. Vaimo sanoi, että iso mies, älä viitsi...

   Mietin kanssa tuota maskia. Kolme rokotusta, huolella sairastettu korona (vieläkin pää täynnä räkää, muuten paljon parempi olo jo). En jaksaisi pitää opettaessa, kun alkaa yskittää. Opiskelijat eivät näe kasvoja. Heilläkin maskit päässä. No, kaikkeen sitä joutuu.

   Poista
  2. Kyllä inflaatio vaikuttaa. Kaikki on yhä kalliimpaa. Mä en juuri tuhlaile. Kaikki rahat menee infran pyörittämiseen (asuntolaina, autolaina ja mökkilaina). Onpa tavallaan tyhmää tällainen, mutta tuohon tuli mentyä. Oikeasti vain autolaina on tyhmä. Muut ihan järkeviä. Autolainasta pääsee aina eroon, ja pääsee noista kahdesta muustakin, kun vuodet kuluvat.

   Poista