sunnuntai 20. helmikuuta 2022

Leijonat!

Leijonat iski,

Venäjältä hävisi

keinot. Jalonen

osaa rakentaa hengen

ja voittavan joukkueen.


Tässä olisi

esimerkkiä koko

yhteiskunnalle.

Mistä löytyisi tämä

yhdessä pelaaminen?97 kommenttia:

 1. Suomi edustaa minulle laadukasta työtä, järkevyyttä, taipumattomuutta, tarkkuutta ja yhteishenkeä, jonka tarkoitus on pelata myös kaverit paremmaksi ja voittaa. Tätä on todella vaikea saavuttaa boksin ulkopuolella, isossa kuvassa - tosin tiiviissä yhteisöissä ja toimivilla työpaikoilla kyllä. Tavallaan Suomen paras idea toteutuu vain tällaisina fantasioina. Hyvä että edes näissä. Jo se, että on selkeä päämäärä ja jokaisella mielekäs rooli, johon sitoutua, siivittää tällaisiin tekoihin. Tavallaan ideaalimalli yhteiskuntasuunnittelulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellisuudesta puuttuu nimenomaan meidän peli. Sen sijalla on erilaisia projekteja ja reagoivia konsensuksia, joista ei seuraa mitään erityisen kehittävää. Toki yhteiskunta on monimutkaisempi kokonaisuus, mutta meillä ei ole erityisen voittavaa yhteiskuntaideaa. Ehkä se keksitään jossain vaiheessa. Enemmän touhu näyttää Venäjän peliltä. Potentiaalia on vaikka muille jakaa, mutta paljon voimia menee hukkaan tai jää vaille sen kummempaa tarkoitusta. Ihmisten arvostus, sitä en ihan hirveästi näe, kun verrastan johtoa ja joukkuepelaajia todellisuuteen.

   Poista
 2. No, tämä vertailusi on ihan nappi. Tuli mieleen itsellenikin, kun aamulla hienoa peliämme seurasin. Venäjällä ei ollut mitään mahdollisuuksia Suomen pelin malttia, pragmatiaa, yhteistyötä ja hyvää perusosaamista vastaan. Vastaavaa yhteiskuntaideaa (kuten nimeät) meillä ei ole. Minun mielestäni joskus oli, haukutussa konsensus-Suomessa mm.

  Olen katsellut kisoja muutenkin. Lähinnä hiihtoja. Ja aidosti iloiten myös muiden loistavista suorituksista kuin kotimaisten. Bolsulle ja Johaugille on pakko nostaa hattua. Synnynnäisiä urheilijoita, luonnonoikkuja hyvässä mielessä.
  Jessie Diggins oli hieno urheilija myös ja iloitsin paljon hänen mitaleistaan. Fridan kohtaloita melkein tippa linssissä vetistelin.

  Mutta onnea Leijonat ja Jalonen. Uskomatonta oli katsoa finaalia jossa meillä ei ollut mitään hätää.

  VastaaPoista
 3. Hyviä havaintoja kisoista! Suomelta puuttuu myös oma ote asioihinsa, toisin kuin Leijonilta. Ei pidetä pelivälinettä, vaan pelataan liikaa toisten mukaan. Tämä on ilmiselvä puute. Suomi on pieni, melko yvin stukturoitunut yhteiskunta, joka kuitenkin heittää hukkaan potentiaaliaan. Se jää verrokeista jälkeen, taloudellisesti varsinkin. Ja siksi muutenkin ajan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en seurannut juuri muutoin kuin Leijonia. Toki luin uutiset. Bolsu ja Johaug ja Iivo ja Kerttu kovia kyllä. Toki moni muukin.

   Poista
 4. Joo, en tiedä (tätäkään, tietenkään) miksi verrokkimaihin verrattuna Suomen talous ja kansalaisten varallisuus on niin paljon matalampaa edelleen. Mutta pari itsestäänselvyyttä Ruotsi teki jättivoitot 1800-luvulta alkaen raudalla ja sitten myöhemmin sotien ulkopuolella pysyttelyllään ja pääomat tulivat sieltä. Mutta vaikka maalla erilaisia yht.kunnallisia ongelmia nykyään, se silti koko ajan meitä edellä. Kansainvälisiä kauppaketjuja syntyy joka lähtöön. Palkkataso siellä myös selvästi parempi eli korkean verotuksenkin jälkeen porukoille jää selvästi enemmän käteen.
  Meillä on monta outoa viritystä. Mm. se että työllisiksi lasketaan aivan totaalisesti vajaatyöllistyneitä ihmisiä. Tilasto näyttää kivemmalta niin mutta yhteiskunnan on silti hoidettava perusturva.
  Lisäksi palkkatason matalana pitämiseen on syntynyt epäortodoksinen liitto kokoomuksen ja vasemmiston välille.
  Matala palkkataso (yrittäjäoikeiston toive) ja maahanmuuton kasvattaminen (vasemmiston ideologinen tarve) sopivat hyvin yhteen, kun tulee löytymään aina uusia tekijöitä täydellisesti alipalkattuihin töihin.
  (Tämän kuvion ympärille muodustunee seuraava hallitus).

  Mielestäni parempi olisi maahanmuutto+kotimainen työllistyminen+riittävän korkea palkkataso+kohtuullinen verotus, mutta minkäs teet kun pääomia ei ole kertynyt yksityiselle sektorille, liiketoiminta on usein tässä maassa kannattamatonta monista, myös poliittisista syistä ja valtio hukkuu kasvaviin menoihin ja lukemattomiin velvoitteisiin.

  Kyllä tässä sitä Jalosen pelikirjaa tarvittaisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tilannekuva! Lisäksi esimerkiksi Ruotsilla on oma valuutta, ja joustoa sitä kautta. Ja sellainen onnistumisen kulttuuri. Kun saadaan Suomeen vielä sama (toivottavasti ei sentään) yhteiskunnallisesti paineistettu tilanne (turvallisuuden ja sosiaalisen koheesion asioissa), niin pahalta näyttää. Pelikirjan muutosta tarvitaan. Suomea ohjataan tuohon suuntaan lähivuodet mihin viittaat. Kokoomus, SDP ja muut tarvittavat kumppanipuolueet hoitavat homman vihkoon eli oman pelivihkonsa mukaan miltei satavarmasti.

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jari, ajattelen ihan samalla tavalla. Meisyys ja kokemus siitä, että minulla on merkitys ovat erittäin tärkeitä. Yhteiskunta voi tuoda jotain perusturvaa, mutta en ole ihan varma, voiko se tarjota näitä, ainakaan ihan suoraan.

   Merkityksellisyyden kokemus täytynee saada muualta.

   Toki jos yhteiskunta painottaa esimerkiksi pelkästään sitä, että ihmisarvo tulee tuottavuudesta ja menestyksestä, niin vaikeaa on monen tuntea osallisuutta. Toisaalta, jos ei ole oikein mitään muuta tekemistä kuin vegetatiivinen oleminen ilman työtä, niin on sekin helvetin ankeaa.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Perusturvallisuuskokemus riippuu monesta asiasta. On selvää että joillakin on sitä enemmän kuin toisilla. Varmasti hienoa saada kokea olevansa turvassa. Kuolemalle ja sairaudelle ei mitään voi, ne tulevat, mutta jos maassa on varmuutta rauhasta ja yksilöllä varmuutta sosiaalisesta ja taloudellisesta perusturvallisuudesta, niin eipä sitä enempää voi pyytää. Eksistentiaaliset jutut ovat ainakin minun katsannossani ikään kuin ylimäärää.

   Itse olen ollut paljonkin tekemisissä ja eri tavoin perusturvallisuuksien horjumisten kanssa.
   Tämä vaikuttaa tietenkin henkilökohtaisella tasolla intiimisti, mutta minuun myös poliittisesti.
   Kun kuulen kansakunnan sananvaltaisilta heittoja, joissa käytetään termejä "roskaväki" tai lauseita "rahvas joka hyppii silmille", niin menetän pelikirjani täysin.
   Iso osa suomalaisista ei elä perusturvallisuudessa. He eivät saa toivoa edes siitä että maassa olisi työväenpuolue joka ajaisi selkeästi työväen ja alaluokan asiaa.
   Noin siis käyttäen hyvin vanhanaikaista terminologiaa.

   Perusturvallisuus ei tarkoita kaiken runsautta ja rikkautta. Mutta tietoa selviytymisestä ja toivoa paremmasta. Kaikilla sitä ei tässä maassa ole. Ok, on kai realismia että "köyhät teillä on aina keskuudessanne", mutta toivoisin että yhtä innokkaasti kuin julkisessa keskustelussa monia ryhmiä ja heidän oikeuksiaan puolustetaan (ja ihan oikein) niin myös kotimaisen alaluokan, ikuisten velkavankien, alipalkattujen jne. ja jne. toivoa paremmasta puolustettaisiin tekojen tasolla. Ilmastonmuutos okei okei, mutta asennemuutos suhteessa aidosti heikompiin, siihen roskaväkeen, rahvaaseen olisi myös paikallaan. On oikeasti mahdollista nostaa köyhyydestä esimerkiksi nuoret lapsiperheet lähiöissä ja maaseudun pikkutaajamissa, todennäköisesti mahdollisempaakin kuin tehdä nopea vihreä siirtymä ja ekokumous.

   Poista
  4. Resepti on lisäksi ihan selvä. Työtä ihmisille, josta saa riittävän palkan ja josta ei veroteta pois niin suurta osaa että jää pelkkä selviämistaistelu. Myös asumisen hinnalle pitäisi tehdä jotakin. Herranjumala, mehän elämmme lähes Kuolan niemimaalla.

   Keskiluokka saattaa kokea ahdistusta, taas siinä Keltaisen kirjastonsa juurella, taloudesta, mutta entäpä sitten laatikoissa joihin on 7 kerrokseen ladattu täyteen ihmisiä ja joiden rappukäytävien ikkunoissa on kalterit?
   Köyhät eivät kykene vallankumoukseen.
   Eivätkä he kyllä tarvitse sosialistisia edusmiehiäkään, sillä alaluokan asia ei ole vasemmiston monopoli.
   Perusturvattomat työikäiset tarvitsevat työtä jonka hedelmillä noustaan ylös siitä paskasta.

   Poista
  5. Hyviä ajatuksia, eipä noihin ole vastaankaan sanomista. Miten on oikeasti niin vaikea saada aikaan tällaista kohtuuden yhteiskuntaa. Ei me tarvita mitään moraalipoliiseja kertomaan, mitä elämä on ja mitä sen pitäisi olla ja mitä on olla hyvä ihminen. Hankitaan selviämisen ja etenemisen perusedellytykset kaikille, tai mahdollisimman monille, ja ennen kaikkea mahdollistetaan ne, niin siinä on ihan riittävästi.

   Poista
 7. Tänään on suuri jääkiekon päivä, hienoa. Mutta tiedänpä hyvin että varsin harvoin köyhien ja perusturvattomien penskat harrastavat lätkää tai futista. Se on fakta.
  Periytyvä perusturvattomuus on saatanallista. Yhteiskunta joka alkaa olla kiinnostunut enemmän muulla tavoin uhripisteytyistä ryhmistä kuin omista köyhistään on kyllä peeseestä. Mutta ideologistit ja hyvin resurssoidut ja sananvaltaiset voivat olla turvassa: ei perusturvattomilla ole voimaa.

  Harrastukseksi suosittelisinkin (nyt näissä pateettisissa fiiliksissä) nyrkkeilyä niille nuorille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki toiminta, missä voi jotenkin purkaa itseään ja ahdistustaan tai kokea tyytymystä ja iloa ovat hyväksi, myös nyrkkeily! Siitä voi olla jopa käytännön hyötyä tiukan paikan tullen.

   Poista
 8. Yhteiskunta jossa ei ole mahdollista löytää yhteisiä päämääriä eikä edes yhteistä käsitystä siitä mikä tieto tai mitkä tietolähteet ovat käyttökelpoisia päätöksentekoon ja maailman tilan ymmärtämiseen, tuskin voi pelata yhdessä kuten yksi joukkue. Ehkä sellaista yhdessäpelaamista kuitenkin voi toivoa kuin kahden (tai useamman, turnaus) joukkueen välillä on kun vastustajaa pidetään tärkeänä ja sopivasti vaarallisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri - ajattelen pienen tauon jälkeen, että jääkiekkojoukkueen ja yhteiskunnan vertaaminen on houkutteleva analogia, mutta se ei kanna kovin pitkälle. Sen tehtävä on lähinnä saada ajattelemaan ja havainnollistaa. Hyvän lätkäporukan me-henki toteutuu pienemmissä puitteissa, mahdollisesti.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. Kypärän leukanauha tosiaan kiristää tällä hetkellä liikaa vähän siellä sun täällä. Venäjällä ainakin. Nyt pitäisi lähteä kotiin paistamaan blinejä.
  Ja se kotimainen hittituote reserviläishaukoille ja natojampoille, maastoasu, mallia militaria, olisi parempi asuste luonnon tarkkailuun kuin aikuisten miesten sotaleikkeihin metsissä. Hirvi sieltä voi tänne tulla, mutta ei rys...

  VastaaPoista
 11. Vakavasti sitten: mitä tämä kaikki purkautuu Ukrainassa, sitä ei tiedä kukaan.
  Ja mitä pitäisi kysyä Krimillä asuvilta ihmisiltä ja Itä-Ukrainassa asuvilta, en tiedä sitäkään, mutta jotenkin kai heidän äänensä, asianosaisten, tulisi tulla kuulluksi. En tarkoita siellä paikallisia aseiden heiluttajia ja tappelijoita, mutta tiedämmekö me oikeastaan kukaan, mitä noilla alueilla asuvat siviilit ajattelevat, haluavat ja toivovat. Heistä on tehty tietenkin nyt objekteja ja pelinappuloita, mutta mikä on heidän varsinainen tahtonsa? En ole kuullut siitä yhtään luotettavaa raporttia.
  Ehkä rauha voisi löytyä heidän ajatuksistaan. Sitä ei pitäisi kysyä yhdeltäkään vallanpitäjältä vaan heiltä itseltään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauhan puolesta voi myös rukoilla. Ilman että toivoo oman tahtonsa toteutuvan.
   Jos Putin on menettänyt arviointikykynsä, miltä nyt kyllä näyttää, on toivottava että hän saisi sen pian takaisin ennen kuin on liian myöhäistä niin ukrainalaisille kuin venäläisille sotilaille ja siviileille.

   Poista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 15. Puskurivaltiosta ihan samaa mieltä. Suomi ei saa suostua sen enempää idän kuin lännen puskuriksi. Kulttuurisesti ja taloudellisesti Suomi kuuluu länteen, tosin siinäkin pitää säilyttää autonomiaa ihan kuten minkä tahansa muunkin läntisen valtion, jotta kulttuurinen rikkaus ja monimuotoisuus voisi toteutua, mutta sotilaallisesti meidän pitäisi pitää kiinni täydestä itsenäisyydestä eli kunnollisesta (vanhan kunnon) puolueettomuudesta.
  Ok, nyt olen tästä uutisissa jne. koko ajan huutavasta aiheesta sanonut jo oikeastaan kaikki, olisin voinut ehkä vähemmän asiasta kommentoida.

  Aamulla nyt uutinen Putinin ja Bidenin tapaamisesta. Suuri hyökkäys jota on nyt koko ajan ennusteltu näyttää koko ajan epätodennäköisemmältä. Mutta kaikkihan on mahdollista.

  Eilen illalla muuten tod. mielenkiintoinen Ylen dokumentti USAn keskuspankin toiminnasta. Sieltä löytyy sylttytehdas myös ehkä niille eurooppalaisille ajatuksille joissa ajatellaan ettei valtionvelkoja oikeastaan tarvitsekaan koskaan maksaa takaisin ja että aina voidaan painaa lisää rahaa. Mikä sen tien päässä sitten on, en tiedä.
  Harmi ettei samalla tavalla hoideta sitten velkavankeuteen ja siten toimintakyvyttömiksi joutuneiden yksityisihmisten taakkoja.
  Kyllä isot pojat tässä maailmassa ovat todellakin aina isoja poikia.

  VastaaPoista
 16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 17. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen pitää rakentaa rauhaa ja yhteistyötä kaikkien naapureidensa kanssa. Sen täytyy olla päämäärä.

   Silti ei saa katsoa tosiasioita läpi sormiensa, ei Venäjän eikä muiden kohdalla.

   Tässä aika ikävää asiaa:

   https://www.uusisuomi.fi/uutiset/nyt-tuli-kova-venaja-varoitus-eun-huipulta-tutkija-venaja-pommittaa-jo-missa-ovat-pakotteet/9d6d9d48-4331-4974-aad9-4c5f3ece035e

   Poista
  2. Putinin Suur-Venäjä-hanke on uhka niin Venäjälle kuin Euroopalle, aivan konkreettisesti sen itäreunan valtioille.

   Venäjä olisi mukava nähdä jotenkin osaksi Eurooppaa, mutta on pakko kysyä, missä merkityksessä se itse mahdollistaa sen.

   Poista
  3. Kaikista pahinta on, jos Venäjä ja Kiina löytävät yhteiset intressit Euroopan tasapainon horjuttamiseen ja USA tekee omia ehdotuksiaan.

   Poista
  4. Olisi hienoa, jos Suomi voisi tehdä yhteistyötä Venäjän kanssa kaupassa ja vastaavissa projekteissa. Idealistien pitäisi ymmärtää, että jos esim. Venäjän kauppa kupsahtaa EU-pakotteiden myötä niin se on melkoinen lovi. Kun samalla vielä EU kuppaa omiin solidaarisuusprojekteihinsa muutenkin vähätkin rahat, niin se on aika tekemätön paikka.

   Poista
  5. Jos tässä kuitenkin syttyy sota, niin sitten mennään sen ehdoilla.

   Poista
 18. Venäjä pitää pysäyttää, siitä ei epäilystäkään. Ja vaikka minun uskolla tai uskomuksillani ei ole mitään arvoa, en kuitenkaan usko mihinkään Suur-Venäjä kuvioon. Kaikenlaista tietoa julkaistaan kiihtyvällä tahdilla. Ja paljon ristiriitaisuuksia.

  Ukrainan tilanne sitten itsessään on riittävän paha ja vaikea. Minun mielestäni se ei enää tarvitse aina vaan kovempaa ja kovempaa uhkakuvastoa pysyäkseen esillä. Ukrainalle tukea, ja Venäjä pakotettava mukaan neuvotteluihin ennen kuin ampuminen rajalla lähtee kokonaan käsistä. Siinä on itua. Pian siihen tulee ehkä mahdollisuus.

  Mediassa näyttää olevan menossa vaihe että tarvitaan aina vain kovempaa ainetta. Tänään oli esillä jo kidutuslistat. Vaikea tässä on enää arvioida tietojen luotettavuutta, kun motiiveja on niin monia. Menossa on oikeastaan ihan sota-ajan tiedotustoimia. No, sekin kertoo tilanteen äärimmäisestä vakavuudesta.

  Mutta kaiken ohella on selvää että täysi vastuu on Venäjällä. Jos sota syttyy, se on tässä syyllinen. Ja Putin tulee niin allekirjoittamaan myös oman lähtölaskentansa alkamisen.
  Siksi uskonkin ettei suurhyökkäystä tule. En naiviuttani vaan juurikin kyynisyyttäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Kiina-kuvio on mielenkiintoinen.
   Mutta hyväksyykö Kiina "kumppanikseen" mahdollisessa sodassa itsensä totaaliseen umpikujaan ajaneen Venäjän, jossa alkaa uusia hajoamiskehityksiä sodan seurauksena?

   Oma kantani edelleen on että Venäjä häviää varmasti jos se laajentaa Ukrainan kriisiä. Se on läntiseen liittokuntaan verrattuna selkeästi heikompi. Niin moraalisesti, poliittisesti kuin varsinkin taloudellisesti.

   Jos ongelmia, aina puhutaan että kaikkien/molempien osapuolien on suostuttava kompromisseihin. Vrt. Lähi-itä, Israel-Palestiina, jossa on ollut viime vuosina suhteellisen rauhallista.
   Mutta mikä sitten olisi se kompromissi johon Ukrainan, lännen olisi oltava valmis? Onko sitä? Tullaanko jostakin sellaisesta neuvottelemaan?
   Kyllä näiden kaikkien toimien yllä varsinainen verho on. Median uutis- ja klikkivirta ei nyt kyllä tarjoa luotettavaa tietoa.
   Onko realismia sitten että Venäjä vetää joukkonsa, ei enää vaadi mitään jne.? Se olisi tietenkin hyvä ja oikein ja niin kuin pitääkin tehdä, mutta onko se realismia.

   Poista
  2. Ajatus Suur-Venäjästä on noussut Putinin omista mytologisoivista puheista. Venäjällä tuskin on sellaista voimaa, että se voisi ottaa Ukrainan lisäksi Baltian. Toki on ydinaseet, mikä on varmasti äärimmäisin pelote, mutta kaukana käytännössä.

   Poista
  3. Gorbatsovia on syytetty Neuvostoliiton hajottamisesta. Putinin porukat ensimmäisiä tässä.
   Putin tulee kyllä itse hajottamaan sitten Venäjän sellaisena kuin se nyt on, aika heikkona jo nyt, jos aloittaa varsinaisen ja laajentuvan sodan.

   Sitten vielä tämä meidän oma Nato-kysymys.
   Koronajutut, nuo talousjutut joihin viittasit, yhteiskuntiemme monenlainen eroosio, politisoituminen, hiilihulluus ja nyt sitten vielä tämä Venäjä-Ukraina... Miten nämä viime vuodet jaksavatkaan tuottaa erilaista paskaa kaikkien vaivoiksi. Muistelemmeko myöhemmin näitä erityisen huonoina moraalisina katovuosina?

   Eilen taas kahvipöydässä mietittiin miten mukavaa olisi asua pienessä mökissä metsän keskellä olematta lainkaan vuorovaikutuksessa tähän aikaan. Metsässä ei mistään huomaisi yhtäkään näistä asioista. Metsässä ei ole aikaa. Mikään näistä ei vituttaisi.
   No, ehkä ruoan hinnasta tulisi mieleen jotakin, kun kirkolla kävisi kerran viikossa täydennysostoksilla. Ikkunasta tiirailisi vain punatulkkuja, joskus lukisi hyvän kirjan.

   Poista
  4. Tuo mökki metsässä on houkuttelevana jatkuvasti mielessä. Kyllä sellaisia on valmiinakin. Huutokaupat.com on yksi paikka, mistä niitä voisi löytää.

   https://huutokaupat.com/nettihuutokaupat/22/asunnot-ja-mokit

   Tuosta irtoaisi aika edullisesti. Toki elämänmuoto sitten muuttuu sellaiseksi monessa paikassa, että pitää tehdä kaikenlaista itsekin.

   Mutta, kuten sanottuna, houkutus on monesti suuri. Jossain vaiheessa... Tämä käy usein mielessä. Siis pohjimmiltaan halu mennä jonnekin missä voi olla rauhassa.

   Ei niin etteikö nykyinen elämä olisi hyvää sekin. Minulla ei ole tässä suhteessa valittamista, ja olisi kohtuutonta esittää, että mukamas on.

   Poista
 19. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tiedän tunteen. Kun kommentoi, aika usein tulee jonkinlainen krapulatila.
   Vesakin jaksanut näitä aika paljon kuunnella.

   Itse tullut kuitenkin siihen rennompaan tulokseen että nämä kaikki äänähdykset täällä ovat kuin puhetta, eivät mitään kirjallisia lausuntoja, tai edes mieleenpiteen alleviivauksia, enemmänkin ovat kuin words in progress. Mielen hetkellisiä liikkeitä. Parhaimmassa tapauksessa johonkin suuntaan.

   Vähän sama kuin istuttaisiin saunanlauteilla ja siinä niska kyyryssä sitten puhetta maailman menosta. Tosin hyviä löylyjä ei kannata maailman murheilla pilata.

   Nykyajassa se outo henki, että se ja se sanoi silloin sitä ja sitä. Ja siitä sitten tiedetään mitä ja mikä se on. Ihan pönttöä.

   Itse ajattelen että en ole sitoutumalla sitoutunut yhteenkään ilmaisemaani asiaan, mielipiteiden vaihtelusta puhumattakaan. Elämä ei ole äänite. Kun maailmassa kaikki on koko ajan auki, faktatkin tulevat ja menevät, miten ihmisen ajattelu voisi olla sitten lukossa? Ja sanat sen panttina. Ei mitenkään.

   (Muutenkin ajattelen että ihminen on enemmän kuin sanansa, ja tekonsa.
   Jos meidät kaikki arvioitaisiin kokonaan sanojemme ja tekojemme perusteella, kestäisikö kukaan mitään vasten? Vain tekopyhä täydellisyysvaatimuksiensa ja hyvesignalointiensa umpisolmussa kanssa oleva voisi kuvitella kestävänsä. )

   Poista
 20. Jopelle tässä:

  https://huutokaupat.com/3314435/omakotitalo-kaksio-50-m-1950

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä epäilyttää ainoastaan se, että joki on niin lähellä. Saattaa olla melkoiset paikat, kun joki tulvii.

   Poista
  2. Tsekkasin. "Rantaan noin 50m ja veneen laskupaikalle 350m!"

   Ei paha. Olen enemmänkin etelän hetelmä itse, mutta tuolla olisi sitä vappautta (kahdella p:llä).

   Poista
  3. Tässä Kainuusta - hintaa voisi varmaan tinkiäkin: olisi kyllä luonnosta pitävälle mahtava paikka, tuttuja maisemia mulle noilla kulmilla:

   https://huutokaupat.com/3285304/talventaika-3-loma-asunto

   Poista
 21. Puheista. Kaikki sanat otan tosissaan, mutta en sillä tavalla tosikkomaisesti vaan keskusteluna - eivät nämä mitään testamentteja ole vaan ihmisen puhetta. Jos joku idiootti niistä itseensä ottaa ja alkaa jahdata, niin siitä vaan, täytyy siinä vaiheessa vain todeta, että voi voi. Minä en ole nimittelemässä ihmisiä Putinin kätyreiksi tms. älytöntä. Asiat ovat liian monimutkaisia siihen.

  VastaaPoista
 22. Noista maaseuduista tuli mieleen että siellä on myös ihmisiä joilla on näkemyksiä ja käsityksiä ja varsinkin kokemuksia, luonnosta, eläimistä, pienyrittämisestä ja maanperän kanssa oikeasti toimimisesta. Ja asiasta jos toisesta.

  Mutta kun esim. minä seuraan mediaa, sananvaltaa ja somenkin aktiviteetteja niin niissä toimiva pieni piiri muodostaa kuvan niin kuin se olisi se koko keskustelu. Ei ole.
  Tässä Ukrainan asiassa ei tässä maassa taida olla yhtään asiantuntijaa tai ketään joka tietää varmasti.

  Voi vain sanoa että jokainen rauhantoive on oikea toive ja sen eteen kaikkien päättäjien pitäisi työskennellä. Ja sitähän nyt kovasti yritetäänkin.
  Jokainen oikeassaolemisen ja voiton tai nöyryyttämisen toive ei ole.

  Jos Putin ja Biden tulevat Helsinkiin niin siinä tulee esiin mikä voi parhaimmillaan olla liittoutumattoman maan voimavara. Liittoutumattomia maita tarvitaan senkin vuoksi.

  VastaaPoista
 23. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008620662.html

  Tuossa muuten hyvä esimerkki siitä mitä tarkoitin tuolla aiemmin kun kirjoitin että myös asianosaisilta, asukkailta, siviileiltä, krimiläisiltä, itäukrainalaisilta jne. pitää kysyä ja kuunnelle, ei päättäjiltä.
  Ovat tuolla Harkovassa vaihtaneet "puolta."

  Jokainen voi miettiä myös tykönään mitä skottien ja katalaanien pyrkimykset tarkoittavat ja mihin suuntaan niitä voisi miettiä tässä nyt meneillään olevassa asiassa.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukrainan suurten kaupunkien kouluihin ja päiväkoteihin on tehty viime kuukausina satoja hälytyksiä - vääriä hälytyksiä - pommi-iskuista, ja niiden toimintaa on olennaisesti haitattu tällaisella pelolla. Samoin on tehty kyberhyökkäyksiä. Voi vain miettiä, mitä ihmiset alkavat pohtia. Ei varmasti löydy hirveästi Venäjän hallintoa fanittavia tyyppejä. Venäjää minä arvostan maana, ihmisiä etenkin, mutta kyllä sen toiminta on todella ala-arvoista ja kuvottavaa monin paikoin. Siellä on täysin mafian otteet käytössä, ei voi muuta sanoa. Vaikka ei hyökättäisi murskaavalla voimalla, tehdään jatkuvaa kiusaa.

   Poista
  2. En usko että siellä rajalla olevien sotilaiden intokaan kovin korkealla on, enää ainakaan. Maasto-olosuhteet syövät miehiä.

   Usein tuodaan myös esiin huoli että Venäjän yksipuolinen media propagoi ja Venäjän kansa ei tiedä mitä oikeasti tapahtuu.
   Taas tämä kansa-on-sumutettu -harha. Sitähän on jopa Suomessakin. Eliitti huolissaan ihmisistä joilla ei ole muka medialukutaitoa ja siksi pitää kaikkea alleviivata ja opettaa.

   Nettiaikana venläiset kyllä tietävät mitä muualla ajatellaan, jos kiinnostusta on ottaa selvää. Ei se mikään NL ole ja silloinkin muuten oli kanavat saada läntistä näkökulmaa.

   Jos siis jonkinlainen valloitussota käynnistyisi, uskon että siitä tulee Venäjälle fiasko. Hyökkäys pysähtyy pian, hyökkääjän ylivoimanhan pitäisi olla noin kolminkertainen, nyt ei ole, ja viimeistään huonoon motivaatioon ja alueiden laajuuteen tyssää.

   Mutta onhan maailmassa muitakin irrationaalisuuksia menossa, eli kai on mahdollista sekin että Venäjän johto tekemällä tekee valtavan virhearvion.

   Poista
  3. Todella vaikea sanoa, mitä tavalliset venäläiset isossa kuvassa ajattelevat ja miten uskaltavat mielipiteensä ilmaista.

   Jos ajattelee vaikka, miten Suomessa uutisoidaan ulkomailta asioita, niin onhan se hirveän yhtenäistä ja valikoitua ja se miten uutisoidaan näyttää uppoavan kansaan aika lailla, jos nyt katsoo vaikka miten äänestetään ja yleisesti ajatellaan, vaikka voi olla, että saamme todella kehystettyä tietoa esim. Yhdysvalloista, ehkä myös Venäjältäkin, jota katsotaan Putinin hahmon kautta (samoin kuin USA:a katsottiin tietyllä kehystyksellä Trumpin hahmon kautta).

   Ihmisillä on toki mahdollisuus etsiä tietoa, mutta kuinka moni sitä tekee ja mikä on paine konsensukseen Venäjällä... Suomessa se on ainakin valtava, vaikka oikeaan ajatteluun ohjaaminen on varmasti pehmeämpää kuin Venäjällä.

   Poista
 24. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Tuo tieto, mitä kerroin Ukrainan kouluihin ja päiväkoteihin liittyvästä häirintätoiminnasta on paikallisilta ja paikan päältä ns. tahoilta, jotka ovat luotettavia ja ovat toimineet paljon myös Venäjällä ja lähialueilla.

   Poista
  2. So. ihmisiltä, joilla ei ole lähtökohtaisesti mitään syytä valehdella asioista.

   Poista
  3. Tilanne ei näytä hyvältä, mutta toivotaan, että löytyisi malttia. Huono juttu tässä on monenlainen. Eurooppakin on hoitanut huonosti energiaan, turvallisuuteen ja talouteen liittyviä asioitaan. Näillä kaikilla alueilla tulee kertausvaikutuksia, jos välit Venäjän kanssa menevät juntturaan. Toisaalta ei voi hyväksyä Venäjän huonoja toimia vain oman edun vuoksi, jos kyseessä ovat selvät alueloukkaukset.

   Poista
 25. Olen seurannut Putinin suoraa puhetta IS:n kautta nyt juuri jonkin aikaa. Saa nähdä mitä tapahtuu.

  VastaaPoista
 26. Kovia väitteitä. Jopa Ukrainan itsenäisyyden laillinen pohja kiistetään. Vaikuttaa nyt rajulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noiden juttujen perusteella Putin elää ihan vaihtoehtoisessa todellisuudessa. Totta kai tietää itsekin, että valehtelee, mutta ei välitä siitä. Vaarallinen tilanne.

   Poista
  2. "Ukraina alusta hyökkäyksessä Venäjää vastaan..." Jonkun Venäjän sisältä käsin pitäisi lopettaa tämä touhu...

   Poista
 27. Tunnusti sitten ne kaksi separatistivaltiota. Tästä nousee kova meteli. Pakotteet tulevat pian ja isoina. Ja Venäjä varmasti siirtää joukkoja noille alueille.
  Meneekö nyt koko kevät tämän kanssa sitten. Pitää vähentää tämän hulluuden seuraamista kuten muunkin hulluuden, ihan siis itseni vuoksi. Mutta taidan pystyä siihen aika huonosti.
  Mulla Klas Östergrenin hieno romaani kesken, toinen lukukerta. Siirryn nyt aluksi sen maailmaan takaisin kun sitä metsämökkiä ei vielä ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäköhän Putin ajattelee tällä voittavansa, mitkä ovat hänen lopulliset päämääränsä? Tuntuu käsittämättömältä.

   Poista
  2. Jos Putin suuntaisi katseensa jossain vaiheessa Valko-Venäjälle, en ihmettelisi sitäkään. YYA-neuvottelut käyntiin ja joukot turvaamaan ystävyyttä, yhteistyötä ja rauhaa uusille alueille.

   Poista
 28. Niinpä. Hulluutta riittää kun menoa maailmalla jostakin vain avaa. Outoa menoa Kanadassakin nykyään. Kiinalaista kontrollia suorastaan, tai alkuja siihen suuntaan.
  Kullakin on fobiansa. Mun suurin on ollut pitkään näky digitaalisesta kansalaiskontrollista, josta nyt ensimmäisiä signaaleja myös länsimaissa, Kanadassa.
  On luonnollista että tässä ajassa ja näissä tapahtumavyöryissä ihmisille tulee konventionaalisia pelkoja sodasta seurauksineen.
  Mutta elämäntapaamme voi hiipiä myös muuta pahaa ja hyvin hiljaa.
  Kun vapaudesta lähtee yksi promille kerrallaan, me emme ehkä huomaa. Totumme keitinveteemme.
  Jos miettii kaikkea näitä, tilannetta tuolla idässä ja sitten kaikkea muuta paskaa ympärillä, niin onko aistiharha se että maailma on muuttunut muutamassa vuodessa selvästi oudommaksi ja kierommaksi?

  En odota vastausta eikä sitä kai olekaan. Itse olen vakuuttunut että jokin nyrjähdys on tapahtunut. Eikä tämä ole edes mikään dystopia, tämä on pelkkää nykyaikaa!?

  Sille pitäisi kyllä alkaa tehdä jotakin tai sitten ihmiset kyllä menettävät pelin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Trudeaun kiinalaismallinen demokratia on kyllä myöskin erittäin paska vientituote; toivottavasti eivät kanssasisaret ja -veljet Euroopassa siitä innostu liikaa. Pimeitä aikoja demokratialle, jota haastetaan niin idästä kuin lännestä.

   Poista
 29. (Ja onhan niitä roslingeja joissa vakuutetaan että kaikki on nyt tilastojen mukaan paremmin. Monessa asiassa onkin. Mutta ei tämä sotainen hulluus eikä digitaalinen sielukauppa kyllä hyvältä näytä. )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei näytä ei - 10 vuotta eteenpäin, ja missähän ollaan...

   Poista
 30. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 31. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 32. Rauhanneuvottelijan rooli olisi tietenkin paras. Tässä alkaa olla se periaatteellinen ongelma, että mistä lähtökohdista neuvottelut onnistuvat ja miten saadaan kaikki samalle sivulle. Minusta Putin omilla teoillaan vaikeuttaa huomattavasti entisten sopimusten, esim. Minskin sopimuksen, päälle rakentuvaa neuvottelua. Nykyisestä tilanteesta tulevat kärsimään kaikki. Toisaalta minun on vaikea uskoa, että Putin tekisi asioita laskelmoimatta. Herää kysymys, miten ison tuen esimerkiksi Kiina antaa Venäjälle. Muutoin Venäjällä ei ole kovin vahvoja liittolaisia. Hämmentävää.

  VastaaPoista
 33. Tunnistan tuon Jari. Tässä hetkessä juuri, ja jo pidempäänkin, on erittäin arveluttavaa tuoda esiin minkäänlaista ajatusta, jossa pyrittäisiin jollakin tavalla ottamaan huomioon Venäjän kantoja, ja huom! tarkoittamatta tällä lainkaan pienintäkään hyväksyntää sen suhteen mitä sotilaallisesti Ukrainan ja Venäjän rajalla tapahtuu.

  Saksan uusi liittokansleri yritti jotakin siihen suuntaan ja sehän ryöpytettiin viimeisen päälle.
  Jos kuitenkin rauha halutaan, täytyy sen sisältää edes jonkinlainen kompromissi molemmista suunnista.
  Taas: vrt. Israel-Palestiina -tilanne joka nyt suhteellisen hyvä.
  Tai Israelin rauhansopimukset sen pahimman vihollisen Egyptin kanssa 70-luvulla.

  Kompromissiton rauha on mahdollista vain sodassa jossa toinen antautuu ehdoitta. Sellainen skenaario ei ole edessä.

  On selvää että Venäjä tässä on kansainvälisen oikeuden rikkoja nyt. Mutta onko todella realismia se että se yllättäen palaa ilman mitään vuoden 2014 lähtöasetelmiin ja luovuttaa kaiken.
  No, Putinin vallan murentuessa sekin on kyllä mahdollista. Epäonnistunut sota Ukrainassa voisi hyvinkin johtaa siihen.
  En silti olisi sellainen kyynikko, joita kyllä löytyy, jotka avoimesti tai enemmin salaa toivovat sitäkin. Tässä on kyse kuitenkin ihmishengistä.

  Jarin kommentista se, että meillä on tietenkin nyt paljon niitä jotka tulkitsevat tilanteen niin että äkkiä Naton suojiin. Heille 1000 km Nato-rajaa Venäjään vastaan edustaisi turvallisuutta.
  Sitten taas on niitä että rajan pitäminen liittoutumattomana edustaa turvallisuutta ja mahdollisuuksia laajempaan rauhantyöhön.
  Jälkimmäinen on, harmi kyllä, pois muodista.
  Jos studiossa istuu mies puku päällä tai nainen jakku -, niin kyllä näiden asiantuntijoiksi kutsuttujen suorempi tai epäsuorempi viesti on selvä: Natoon.
  Se ei silti tarkoita välttämättä totuutta. Virheitä on tehty ulkopolitiikassa maailman sivu.

  Omat analyyttiset ajatukseni voin ilmaista oikeastaan tässä tilanteesa vain sanomalla että perkele, millaiseksi maailma nyt meni. Muutenkin, ja muuallakin.
  Imenkin nostalgiatuttia ja mietin suurta ETYK-vuotta 1975, kun maailma oli koolla Finlandia-talosa Breznevistä Geralf Fordiin.
  Silloin tehtiin myös parempia leffoja, kirjoja ja musaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huom! Olin tuolloin, 1975, just yli kymmenen. Muistan kun Kouvolan asemalla meni ohi NL:n valtuuskunta Breznevin johdolla. Täydellä nopeudella laitureiden läpi. Ensin meni veturi jossa miinaharava. Oltiin joukolla katsomassa. Sitten meni helikopteri. Mutta mitä me pikkupojat teimme kun juna meni? Heitimme polvillemme ja ammuimme ilmakonepistooleilla suut rätisten päin Breznevin junaa mielikuvitussarjoja. Ympärillä olevat miehet nauroivat.

   Poista
  2. Eli rauhantyö alkoi kiinnostaa vasta myöhemmin:)
   Kun nyt sota ei yhtään tästä laajenisi enää Ukrainassa.
   Mielikuvitussodatkin pitäisi nyt haudata.
   Putin voisi keskittyä laittamaan hienon maansa talouden kuntoon. Kuulin juuri juttua maan kouluista.
   Jättiluokkia, ei erityisopetusta, kukaan ei halua olla opettaja, oppimistuloksia ei juuri enää ole.
   Tuo kotirintama pitäisi nyt voittaa. Maa täynnä luonnonvaroja ja tilaa ja mahdollisuuksia. Kulttuurinen tausta hyvin vahva, vielä, eurooppalaiseen kulttuuriseen ohenemiseen verrattuna. Putinin sarka olisi siinä. Ei sodissa.

   Poista
 34. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomi katsoo tulevaisuuteen maailman ilmaston muuttajana. Näillä näkymin. Saa nähdä, miten näissä kuvioissa tämä rojekti rahoitetaan. Ilmeisesti suomalaiset veronmaksajat vastaa siitä. EU:n tukia voi olla turha odottaa pakoteasioissa, ainakin jos demarihallitus niistä neuvottelee. Tällaista. Kompromissia tarvitaan. Ehkä se olisi se, että Putin saa ryöstää Itä-Ukrainan eikä tule pahempia pakotteita. Taivutaan tämän diktaattorin vaatimuksiin ja suuruudenhulluihin kuvitelmiin tämän verran. Hiukan kyynisesti suhtaudun tilanteeseen. Rauhaa tietenkin toivon.

   Poista
  2. Paska maailma, en paremmin sano. Niin helppo on rikkoa ja repiä, vaikea korjata.

   Poista
 35. Keijo Kaarisade tiivistää: "Erkin ja Veronikan kanssa pohdimme että itänaapurimme on rauhaa rakastava jos sen vaan jättää rauhaan. Puolustusvoimien hävittäjä- ja ohjushankinnat eivät tue yhteistä rauhan asiaa. Suurin turvallisuusuhka on muutenkin ilmastonmuutos jota saastuttava puolustuskalustomme pahentaa."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin tsekkaamassa. Niin mikä on superhornettien hiilijalan...taivaanjälki, eh?

   Ilmastonmuutos on tietenkin niin suuri turvallisuusuhka, että toistaiseksi sille ovat hävinneet 6-0 kaikki muut uhat, se on ainakin ollut ns. official, mutta onko Putin nyt kaatamassa ilmastouhankin uhkien uhkana?

   Mitä? Voiko näin vakavilla asioilla laskea leikkiä (tai nauraa keijoja mukana)? Kaikella saa, toki.

   Poista
  2. Kansainvälisessä politiikassa ollut jo vuosisatoja ns. de facto tilanteita. Krim on tavallaan jo luovutettu sillä perusteella. Nyt tulossa isoja pakotteita, lännen johtajat puhuvat kovia, niin kuin pitääkin! mutta ilmassa on mielestäni jonkin verran jo de facto-henkeä. Eli tämän edemmäs Putin ei sitten saa enää mennä. Nuo venäjämieliset separatistivaltiot ehkä vielä siedetään jos Putin tajuaa pysähtyä niihin ja maksaa niistä ison poliittisen ja taloudellisen hinnan, mutta sitten ei enää.
   Ukrainalle kova ja kohtuuton paikka kuitenkin.
   Ei noista "valtioista" Putin tule vetäytymään ellei oma vallanmeno uhkaa.

   Viimein Niinistö ja nyt Marinkin totesivat selvästi ettei tässäkään tilanteessa Suomeen kohdistu minkäänlaista sotilaallista uhkaa.
   (Ja minä olen todennut sen jo monta kertaa, kyllästymiseen asti...hah).
   Hyvä viesti kansalaisille keskimäärin tuo mutta natolobbareille tietenkin jäitä maastohousuihin.

   Poista
  3. Saa nähdä mitä nyt sen Fennovoiman kanssa käy. Jos siitä vetäydytään, ymmärrän kyllä hyvin.

   Energian suhteen kyllä olisimme tarvinneet senkin ydinvoimalan, mutta ehkä se pitää rakentaa itse?

   Ilman riittävää puhdasta lisäenergiaa bensa/diesel/liikkuminen/lämmitys/sähkö kallistuvat edelleen =
   ruoan hinta, asumisen hinta, kaiken hinta kallistuu =
   inflaatio, jonka vaikutuksia ei kyetä korjaamaan palkka- ja eläkeratkaisuilla =köyhyys ja tuloerot kasvavat.

   Ple.

   Poista
  4. Ei venäläistä Rosatom-ydinvoimaa nähdä Suomessa lähiaikoina, jos Putin harrastaa nykyisenlaista politiikkaa. Vaikka ymmärtäisimme Venäjän huolia, emme voi ymmärtää sitä, että hän kävelee suvereeniin valtioon omine tavoitteineen.

   Suomi on vielä kusessa tällä yhtälöllä eurooppalainen energiapolitiikka + maailman kunnianhimoisin ilmastopolitiikka. Ei ole laskettu, mikä on mahdollista.

   Poista
 36. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 37. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet todella oikeassa. Kyllä ainakin minä koen vahvasti olevani vaikutusyrityksen kohteena. Tarkoitan siis liittoutumista. HS on jo tuonut esiin että tulee kannattamaan Natoon liittymistä. Sillä on lehtenä tietenkin siihen oikeus ja tekihän se saman ja kertoi sen avoimesti EU-kansanäänestyksen aikana.

   Poista
  2. Paasikivi piti Suomen idean ja yhteiskuntajärjestelmän hengissä Stalinin aikana. Kekkonen siitä eteenpäin. Vielä vuonna 1978 Suomelle ehdotettiin yhteisiä sotaharjoituksia. Kekkonen ei ollut kuulevinaan. Ne oli kovia paikkoja ja pärjättiin vaikka kunnia ei aina säilynyt. Suomettuminen jne. Toinen vaihtoehto olisi ollut huonompi.
   Mihinkään tuollaiseen nyky-Venäjä ei ole meitä painostanut.Olisiko tilanne toinen jos Suomi olisi yhtä kuin Nato-raja?
   Niinistöllä ollut jopa erityissuhde Putiniin. Parhaimmassa tapauksessa se voi koitua muidenkin hyödyksi.
   Tosin tilanne on nyt muuttunut. Putin on arvaamattomampi tässä tilanteessa. Sanoisin että syypää on Putinin hallinto lähes 100 prosenttisesti mutta se ei poista lännen vastuuta omista oikeasuhtaisista reaktioistaan.
   Suursotaa ei kannata aloittaa minkään syyn vuoksi.

   Suomipressojen erityissuhteet on mielenkiintoinen juttu. Koivistolla oli sekä vanhempaan Bushiin että Gorbaan. Sellainen oli ilman muuta kaikkien etu.

   En usko että Niinistön jälkeen kukaan voi täyttää hänen ja näiden mainitsemieni edeltäjien saappaita. Jotenkin nuorempi politiikkosukupolvemme on kuin vannonut sanattoman ideologisen valan myös toisille valloille kuin vain Suomelle.

   Poista
  3. Siinä pressaehdokaslistalla ei ole läheskään Niinistön vertaisia tyyppejä. Lähinnä jotain EU-agentteja.

   Poista
 38. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 39. En minäkään katso, että Putinia pitää demonisoida tai vierauttaa. Hän toimii niin kuin tyrannit ovat aina toimineet. Riittää kun luettelee hänen tekojaan. Hyvienkin tekojen taustalla voi havaita tahtoa valtaan, vaikka ei ajattelisi pahantahtoisesti.

  Putin on ytimeltään sitä, kun yhdistetään KGB, poliitikko ja mafia. Tuota ydintä voidaan kuorruttaa kodilla, uskonnolla ja isänmaalla. Ja rajattomalla vallalla, jonka alla on Venäjällä kaikki instituutiot.

  Yritäpä sanoa Niinistöstä jotain tällaista, niin ei onnistu. Toki poliitikko joo mutta muuten jää kauas.

  Natosta en osaa sanoa mitään varmaa. En täysin hyvää enkä täysin pahaa - ehkä se on se kuuluisa opio... Se kyllä pelottaa, jos Venäjä ja Kiina lyövät hynttyyt yhteen. Kummassakaan maassa ei kunnioiteta ihmisoikeuksia mitenkään ehdottomasti. Ja jos tarve vaatii, asiat otetaan joko rahalla tai väkivaltisella ylivoimalla. Ei joku Suomi ja sen liittoutumattomuuden ajatus paina siinä paljoakaan.

  Ehkä en enempää lausu mielipiteitäni Putinista, mutta kuin että vaarallinen ihminen, joka kokee itseään ärsytetyn.

  Maailman vaarallisimmat ihmiset, kuten Hitler ja Putin ja ilkeämieliset kyttääjät ja wokettajat ovat muuten kaikki taitavia uhriutujia. Aina löytyy oikeutus. Aina ollaan auttamassa ja rakentamassa rauhaa. Ja ollaan itse uhreja tai vähintään uhrien ymmärtäjiä. Mitä valhetta! Kaikki käännetään nurinniskoin.

  VastaaPoista
 40. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katson. Kanadan kuvioita olen myös seuraillut. Aluksi en ollut uskoa niitä juttuja, vaikka valtamediasta samaa tietoa. Trudeau, tosiaan, tuo liberaalien ihannevävypoika, on osoittautunut aika häikäilemättömäksi.
   Jos tuo on läntisen piirin suunta tulevaisuudessa, teknisiä sovelluksiahan siihen jo luodaan täyttä päätä, niin eihän tässä ole kohta enää mitään mihin uskoa.
   USA on jo feilannut kaikilla osa-alueilla silmissäni ihan täydellisesti, olen pitänyt Kanadaa onnistuneempana mutta siellä menossa oleva on ihan paskaa.
   Eurooppa on kiihottunut systeemisen suuruuden unelmistaan.
   Idässä tapahtuu kaikki mitä nyt on nähty.
   Kiina antaa mennä ihan pidäkkeittä.

   On pakko alkaa vetää stoalaista linjaa näiden suhteen ja huokaista, että antaa niiden vouhottaa.

   Poista
  2. Silti, ajatelkaa: lumisissa metsissä pelkästään Suomessa tälläkin hetkellä on kymmeniätuhansia paikkoja, joissa mitään tätä em. ei ole.
   Tapasin kerran kovan Trump-inhoajan, asui siis USAssa sinä aikana. Trump oli mitä oli, ymmärsin inhonsa siis, mutta ihan vilpittömästi kysyin mitään yrittämättä uteliaana, että mainitse yksi asia miten sun elämä on konkreettisesti nyt huonompaa kuin mitä se oli edellisen pressan aikana.
   Mietti tosissaan ja sanoi ettei oikeastaan mitenkään. Kaikki pyöri hänellä kuten ennenkin. Toki oli yliopiston henkilökuntaa, keskiluokkaa. Oli siis vain vitutus, mielentila.

   Siitä lähtien olen miettinyt että miten asiat jotka ottavat minua päähän ovat tehneet elämästäni huonompaa muuten kuin ajatuksien tasolla. Aika usein eivät mitenkään.

   No, toki olisi aika kyynistä jos ajattelisi vain itseään. Ukrainassa ei nyt ole kyse kannoistamme täällä vaan siellä hengenvaarassa olevista siviileistä ja sotilaista, molemmilla puolilla.
   Siksi toivon vaikka huonojen kompromissien rauhaa.

   Poista
  3. Kyllähän nuo näkymät Ottawasta on kuin Minskin kaduilta. Kuvottavaa. Kuvaavaa että Amnesty International on liikkeellä ihmisoikeustilanteen huonomisen suhteen. Kanadassa!

   Poista
 41. Katsoin tänään. Jason Trudeau on vaarallinen esimerkki vallasta. Täysin suhteellisuudentajunsa menettänyt. Ja nuo jutut tapahtuvat länsimaisen demokratian mallimassa. Mikä hyvänsä valtio voi ajautua totalitarismiin. Liberaalina esiintyvä Kanada pieneltä osin esimerkki siitä. No, Kanadassa voidaan tosin vielä haastaa hallitus oikeudellisin perustein. Se on ero Venäjään, mutta kaameaa menoa eikä lopputuloksesta ole varmuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmisen typeryys, ahneus ja pahuus ovat asioita, joihin en ikinä menetä uskoani.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Joo, kirjoitin isäukon nimen vahingossa. Justin on tämä tyyppi, joka nyt valtansa sokeudessa sekoilee.

   Poista