torstai 17. helmikuuta 2022

Dialektinen runo


keltaliivit ja elokapina
convoy ja puoluemedia

silakat uivat horisontissa
samat paraatit yhä uusin naamioin

mitä tapahtuu todella
ikkunoidemme alla kilpailu resursseista elintilasta
mediassa uusi protestanttisuus

he sanovat hoitaneensa kriisin
he sanovat olleensa oikeassa kaiken aikaa

tieteen ja politiikan voitto
itsemääräämisoikeuden siirtäminen
kansalaisten ulottumattomiin

ikuinen epäsymmetrian dialektiikka
vie meitä yhä kauemmas toisistamme

keitä olemme kun on vain säiden ja ihmisten
ääri-ilmiöitä

kun yhteiskunta hajoaa hyvyyteensä
kun yhteiskunta hajoaa niiden toisten pahuuteen

yhä poissulkevampaa suvaitsevaisuutta
yhä rajoittuneempaa vapautta
oikean ja vasemman laidan dopamiinisuihkut

pitää vain suostua on tehtävä valinta jota katselen ulkopuolelta
en tunnista itseäni tästä peilistä

paras pysyä ulottumattomissa


Tein tällaisen saarikoskimaisen runokatkelman ex tempore - sovelsin siihen vain oman aikamme ainesta - huom! tätä pitäisi tietenkin vielä taittaa lisää ja kehitellä tähän hiukan muutamia murroskohtia lisää)

51 kommenttia:

 1. Nappi aikalaisuuskuvaus. Ja tosiaan, määrittelevätkö aivokemialliset reaktiot tässä ajassa eri ryhmäkuplien fiilis- ja fobiatasoja ja pintajännityksiä enemmän kuin aivotoiminta ja päättelyketjut sinänsä?
  Kaikki hyvä (muka) vain tietoa, tiedettä, vastuullista keskustelua, vastuullisten liittolaisuutta, mutta tunnetaso roiskuu kuitenkin enemmän kuin jaksan ajoista muistaa.
  Kutsu keskustelemaan ylenviisaat tms. tai muut vastuujengi ja huomaat että se mitä tapahtuu todella on valmiiksi sovittu ja taputeltu ja sitä, jumalauta, ei näillä alustoilla pilkata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sometyyppinen sosiaalinen "tiedonmuodostus" pelaa minusta usein enemmän ihmisen perustunteilla ja -tarpeilla, kuten turvallisuuden ja kuuluvaisuuden tunne, kuin tiedolla.

   Poista
  2. Toki jutut ja maailman meno, politiikat jne. herättää tunteita itsessäkin, monessa asiassa vahvojakin eikä musta saa jäämiestä millään, harmi kyllä. En ole siis sen kummempi. Ero on (ehkä) siinä että ole löytänyt (enkä etsinytkään) mitään porukkaa, ryhmää tai edes kaveriporukkaa jossa olisin suurin piirtein kaikessa samanmielinen sen porukan kanssa. Erottavia asioita tulee aina. Aina jokin on toisin. Niin poliittisestikin. On hyväksyttävä ettei samanmielisyyttä ole eikä sellaista pidäkään olla mutta keskustelu ja keskinäinen kunnioitus voi aina jatkua. Ei bännejä eikä blokkaamista kuin totaalisen sekopäiden kohdalla. En ole facessa (vaikka pelkkä profiili onkin) mutta en voisi kuvitellakaan "poistavani" ketään sen vuoksi, että jonkun kannat eivät täsmää omiini tai että toisen mielipiteet pännivät tai vtuttavat.

   Tässähän tuo muuten onkin huomasin just:

   ikuinen epäsymmetrian dialektiikka
   vie meitä yhä kauemmas toisistamme

   keitä olemme kun on vain säiden ja ihmisten
   ääri-ilmiöitä

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Kyllä minulla on paljon negatiivisia tunteita, kun seuraan aikaamme, myös politiikkaa. Oikeastaan harvalla elämänalueella on nimenomaan niin paljon kielteisiä tuntemuksia kuin mitä kohdistuu aikamme moniin vaikutusyrityksiin. Turhautumista myös. Sitä ehkä vielä enemmän kuin negaa.

   Poista
 2. Olli Hyvärinenhelmikuuta 18, 2022

  Mitä ihmettä! Vieläkö joku uskaltaa ja kehtaa kirjoittaa vanhanaikaista, ihan oikeasti kantaa ottavaa yhteiskunnallista runoutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä pitää kirjoittaa, ikään kuin malliksi. Toisaalta elämme niin hirveässä mössössä, että jos siitä kirjoittaisi esiin kaiken, voisi olla aikamoinen vastaanotto.

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Vaikuttamista, vaikuttamisyrityksiä jne. on tosiaan ilma sakeanaan, kaikissa ilmasuunnissa. On ollut opettavaista huomata vaikkapa kahden viimeisen vuoden aikana kuinka esim. median voimakas panostus jonkin asian tai näkökulman suuntaan tuottaa myös tuloksia.
  Prosentit muuttuvat, monen kanta muuttuu eri asioissa ja moni alkaa pitää uutena omana persoonallisena kantanaan sitä, mikä on eteen annettu. Koronan suhteen tätä on näkynyt paljon (en tarkoita tässä rokotusjuttuja), mutta kyllä myös globaaleissa kysymyksissä ja ulkopolitiikassakin.
  Ilmastoasiassa on kai jo totuttu siihen, että media vaikuttaa tässä tärkeässa asiassa vahvasti ja varsin yksisuuntaisesti ja kun se on sieltä tuttua niin nyt omaksutaan muitakin aihepiirejä varsin helposti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Toki vapaassa maassa, vaikka jokaisella sen asukkaalla on täysi oikeus ja vapaus peesata niitä kantoja, joita yleisimpinä pidetään ja joiden käsitysten eteen tehdään vaikutustyötä. Vapaus hegemoniankin mukaisiin mielikuviin on sananvapautta. Paljon aina ihmisten kanssa jutustelleena en kuitenkaan muista milloin aiemmin porukoiden puheet olisivat muistuttaneet niin paljon toisiaan, niin koirakävelyllä, somessa kuin duunissakin. Koskee myös julkisten ihmisten kannanottoja. Pieni varovainenkin poikkeama koetaan yllättäväksi ja oudoksi. Kasariysäri kaukana tästä ilmapiiristä.)

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Minusta on nimenomaan osallistumista, että sanoo, että ei ole mukana tässä kahtiajaossa, joka on täysin idioottimainen ja hajottaa kaiken hyvän.

   Poista
  4. Minusta on hyvä, että ihmiset protestoivat. Yleensä protestit - kuten convoy tai elokapina - pitävät sisällään sellaisia vaatimuksia, että ne ovat mahdottomia. Se tuntuu jotenkin älyttömältä voimavarojen tuhlaukselta: protestoidaan vähintäänkin osin jonkin sellaisen puolesta, joka ei ole mahdollista. Toki itse protestin ele jää vaikuttamaan.

   Poista
  5. Elokapina vaati Suomea hiilineutraaliksi vuoteen 2025 mennessä, mikä on teknisestikin ottaen mahdotonta. Convoy, siis Kanadassa, vaati hallituksen eroa, mikä on mahdoton vaatimus, koska demokratia ei toimi niin... Tätä tarkoitan mahdottomilla vaatimuksilla. Jokin osa protesteissa on siltikin hyvää ja oikein.

   Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  7. Tuo on ihan totta. Mutta jos rekkakustki vaatii hallitusta eroamaan, niin se ei ole oikeansuhtainen vaatimus eikä johda mihinkään.

   Poista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  9. Protestit nimenomaan hyviä ja Ottawan protesteihin kohdistunut aikamoista paskapuhumista ja leimaamista. Itse asiassa tuolla keskustassa on nyt menossa juuri, kuuluu tänne asti, protesti energiahintaa vastaan. Hienoa. Ranskan keltaliivit saivat mun tukeni myös.
   Omilla kommenteillani toin esiin sen että koen että tässä ajassa monet, ainakin valikoidut protestit, halutaan ajaa nurkkaan ja naurunalaisiksi. On mukamas fiksuja protestoijia jotka protestoivat oikeiden asioiden puolesta ja sitten pelkkiä juntteja jotka ei ymmärrä mistään mitään edes protestoimistaan asioista ja näyttävätkin vielä, hyi, niin ei-urbaaneilta.

   Poista
  10. Ja sitten päivittely saa vielä hyvin palstatilaa ja media-aikaa jotta nuo viittaamani yksimielistyvät taviksetkin osaavat päivitellä samaa asiaa kuin sananvaltaeliitti.
   (huom. luen itseni "tavalliseen" kansaan muuten)

   Poista
  11. Jos runoilija sanoo, että Suomessa (ja länsimaissa) on selvä uusi dialektinen liike, jossa kaikelle on vasemmalla ja oikealla vastinparinsa ja mukamas antiteesi, mutta oikeastaan kyse on yhdestä ja samasta asemasta, vain eri etumerkillä, ja tästä seuraa vain suurempi jakautuminen, niin sehän on sosiologinen huomio ja ihan hyvä sellainen. Kannanotto on siinä, että hän sanoo, ettei tahdo olla tuollaisessa paskassa mukana. Voi olla, että kuitenkin joutuu olemaan.

   Poista
  12. Mitä hallituksen eroon tulee, Suomessa, niin vaalit on sitä varten. Tässä samaa mieltä kuin blogisti. Harmi vain että ne vaalit on niin harvassa ja hallituksen hajottajia ei oikein enää ole. Varman päälle pelataan. Valta siemaistaan viimeiseen pisaraan, loppuun saakka.

   Poista
  13. Valta ei vaihdu Suomessa näillä näkymin vähään aikaan. Sama järjestelmäpuolue ajaa meidät näivettymisen tilaan, vaikka kokoonpano hiukan vaihtuu. Se on minusta suunta näillä nykyisillä valtapoliitikoilla. Ja kansa takaa sen, että verotus kiristyy, elämisen olot vaikeutuvat, ihmiset köyhtyvät, tehdään suunnitelmia, joilla ei ole katetta, eletään velaksi. Tällaisena näen Suomen lähitulevaisuuden.

   Poista
  14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  15. Vielä edelliseen kommenttiini: Ilmastoa pyritään hallinnoimaan, mikä on sinänsä monessa mielessä hyvä juttu, mutta jos sillä vaikeutetaan olennaisesti yhteiskunnan toimintaa, se ei ole enää itsearvoisen hyvä asia. Globaalisti se on kärpäsen pierun arvoinen suoritus, käytännössä, vaikka vertauskuvallis-moraalisesti se voi olla sitten suuressakin arvossa; käytännössä voi kuitenkin olla niin, että karkoittamalla esimerkiksi teollisuuden toiminta Suomesta lisätään saastuttamista ja hiilidioksidipäästöjä. Minusta politiikkamme on todella kapeakatseista pidemmällä juoksulla. Toimien tulisi olla kohtuullisia ja leveillä hartioilla ja ottaa huomioon myös omavaraisuus ja huoltovarmuus. Ne eivät näytä kiinnostavan poliitikkoja. Ei myöskään se, tulevatko ihmiset toimeen palkoillaan tai onko heillä työtä.

   Poista
  16. Asiallisetkin protestit sotketaan trollaamalla niitä tai uutisoimalla niistä sellaisesta kehyksestä, että ne näyttävät epäilyttävältä.

   Kyllä Suomessa tulee olemaan huomattavan ankeat olot ihmisillä, jos elämä menee siihen, että mietitään syödäänkö ruokaa / ostetaanko lääkkeitä vai maksetaanko sähkölaskuja, jotka ovat moninkertaisia menneisiin aikoihin verrattuna.

   Poista
  17. Itse olen lopettanut ilmastohuolehtimisen kokonaan. Miksi? Suomessa harjoitetaan jo nyt maapallon radikaaleinta ilmastopolitiikkaa. Seuraukset alkavat jo näkyä. Tuskin ilmastossa mutta kaikilla muilla yhteiskunnan osaalueilla.

   Poista
  18. Tässä tilanteessa pitäisi pystyä tekemään kompromisseja ja näkemään hiukan leveämmin: voidaan tehdä ilmastotekoja, mutta niitä ei voida tehdä siten, että ajetaan ihmisten elämä nurin. Niitä ei voida tehdä siten, että eletään velaksi ja 5,5 miljoonasta globaalisti vertailtuna korkeasti koulutetusta suomalaisesta 2,5 miljoonaa käy töissä. Tämä on aivan älyvapaata touhua, mitä nyt näemme. Huoltosuhteen huonotessa menee tällä politiikalla entistä karmeammaksi.

   Poista
  19. Silti et voi lukea mediaa jossa ei olisi jokin taho tai vaikuttaja vaatimassa päivittäin että pitää olla vielä radikaalimpi: tämäkään ei riitä. Mihinkään ei saa enää koskea.
   Ilmastokiima on saanut nyt toki kilpailijan, natokiivailun.
   Kummastakin haluan pysyä erossa.
   Pragmaattiset teot sekä ilmaston että turvallisuuden suhteen katson oikeiksi ja tarpeelliseksi, mutta tämä joukkohurma/harha/hypnoosi jossa kaikki halutaan heti tänne ja nyt, jotta voisi kokea "riittävyyttä" on mennyt jo psykoilun puolelle. Se on minun kantani.
   Terveet protestit ovat siis tervetulleita.

   Poista
  20. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  21. Vesan edelliseen kommenttin vielä se että kun tuohon lisää yhden maailman korkeimmista verotusasteista niin ymmärrän kyllä jos keskiluokan osakehuoneistoissa, siinä Keltaisen kirjaston juurella, purraan huulta. Mutta huulia puretaan yhteen. Huuto ei tule ulos. Eliittiin halutaan silti samaistua. Nyökyttää median vakioasiantuntijoiden kanssa niin kuin ne olisivat samalla puolella automaattisesti.

   Poista
  22. Muistatko Jari noin vuosikymmen sitten sydäntä särkevät polittiset mainokset 2020-luvun talvista ja lapsista jotka eivät enää Etelä-Suomessa näe lunta, koskaan? Säät petti vihreän dystopian. Ilmastosta ei toki vielä tiedä.

   Poista
  23. Olen lukenut aika tarkkaan nyt noita 1800-luvun puolivälin sääoloja. Ei poikkea paljoakaan Suomen osalta nykyisistä talvien osalta. Paitsi että oli kylmempää myös kesällä. Menetettiin toistuvasti sadot pakkasen, kuivuuden, ties minkä vuoksi. Toki viljelykin oli alkeellisempaa eikä ollut tietoa niin paljon. Lunta on tullut paljon, mutta kyllä sen kanssa selvitään, vaikka tulisi tuon 5 luokan verran. Vuonna 2009-2010 oli ihan samanlaista pääkaupunkiseudulla, hiukan enemmänkin oli lunta. En tiedä, voidaanko tätä yhdistää ilmastonmuutokseen. Voi olla, että voidaan, voi olla, että ei voida.

   Poista
  24. Tarkoitan, että myös tuolloin tuli lunta niin että liikkuminen oli liki mahdotonta, välillä tuli vettä tammi-helmikuun ajan ja kun olisi pitänyt tulla kesä talvi jatkui (touko-kesäkuussa). Erikseen vielä ne kesäpakkaset. Kun lukee noita juttuja, niin esimerkiksi 20 vuoden sisällä säät vaihtelivat hurjasti: nykyisin nuo vaihtelut uutisoitaisiin ääri-ilmiöinä ja totaalikatastrofeina.

   Poista
  25. Huom! En kiellä missään nimessä ilmastonmuutosta, mutta hurjaa on ollut vaihtelu ennenkin, aivan laidasta laitaan menty, ja ihmiset sanovat, että luonnon järjestys on sekaisin vuosikaudet.

   Poista
  26. Touche. Nykyään ei voi enää ilmoja pidellä ilman että se olisi ilmastollinen ääri-ilmiö. Sellaiseksi media nimittää jopa pyryä.
   Koiranilma on varmaan urbaani-ihmiselle jo tuhotulva, helle lopullinen ratkaisu.
   Nämä siis yleisestä puheesta karikoituja. Ilmastonmuutosta en todellakaan kiellä, enkä lämpenemistä vaikka eipä se Suomessa nyt ainakaan kovin ripeää ole ainakaan vielä.

   Poista
  27. Noissa edellisissä kommenteissa puhun siis 1800-luvun oloista. Niihin yhdistyi konkreettinen nälkä. On alkanut tulla mieleen sekin, että kun oikein palvotaan ilmastoa ja ajetaan kaikki tuotanto alas, voivat olla edessä myös ne vuodet, kun Suomessa nähdään nälkää, kun ei ole riittävää omaa ruoantuotantoa ilmastosyistä. Tämä siis siinä tapauksessa, että olemme pitkälti tuontiruoan varassa ja sattuu isoja katovuosia globaalisti etelämmässä.

   Poista
  28. (..vai onko se karrikoituja, en jaksa miettiä enkä tarkistaa, puhetta tää on...)

   Poista
  29. Vielä. Kommentistasi tuli mieleen että jos syntyisi sellainen protestiliike (ilmasto- ja muista syistä) jossa vaikkapa vegaanien päättäväisyydellä ostettaisiin ja käytettäisiin vain kotimaista ruokatuotantoa ja tuettaisiin maaperämme viljelyä (= varjelua globaalisti), olisin mukana. Voisihan sitä tehdä jo nyt mutta kauppojen valikoima ei sitä tue eikä tue edes laitosruokailua joka keskittyisi moiseen.

   Poista
  30. Hyvä idea! Ilman muuta tässä mukana, ja yleensä hyvin pitkälle olenkin, kun katson, mitä kaupasta ostan. Etenkin ruokatavarassa.

   Poista
  31. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  32. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  33. Kiven ajan ilmiöt ovat varmasti selitettävissä poikkeaviksi eli normaaleiksi sääoloiksi. Ne eivät ole ilmastonmuutosta, ellei ajatella, että tuolloin 1800-luvun alusta (hiukan vaihdellen) lähelle 1870-lukua vallitsi tavanomaista kylmempi kausi.

   No, eivät ne ihmisperäistä ilmastonmuutosta tietenkään olekaan, kun teollistuminen ei ollut edennyt kuitenkaan vielä isoin harppauksin, vaikka toki oli jo alkunsa saanut.

   Poista
 7. TÄssä oli hyvä jakso rahapodia, Pohjolan köyhin kansa: https://www.youtube.com/watch?v=kAi3C1JZnos

  VastaaPoista
 8. Tässä suomalaisen ruoantuottajan kertomus. Luulen, että tahtotilana on lopettaa ilmaston vuoksi tällainen toiminta. Ostetaan sitten possunlihaa Puolasta ja Saksasta: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008617498.html

  VastaaPoista
 9. Kuuntelin podia aamulla ennen hiihtoja ja sitten tuo maatilallisen juttu. Pistää ns. vihaksi.
  Koen silkkaa pahoinvointia niitä poliittisia tahoja jotka antavat ja jopa haluavat(!) tämän tapahtuvaksi.
  Olen jo jonkin aikaa ollut jo sitä mieltä että talous- ja ilmastopolitiikan suhteen maamme on jonkinlaisessa kollektiivisessa hypnoosissa.
  Ilmastomoraalieliitti elää utopioissaan dystopioidensa pelossa ja liian iso osa kansaa haluaa samaistua tähän eliittiin omista laumautumissyistään. Tai vain tyhmyyttään.
  Rumasti ajateltu mutta vtuttaa sanomattomasti maamme tilallisten ( = puhtaan ruoan tuottajien) asema.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten sanoin, ilmastoeliitti paskat välittää ahkerien ihmisten työstä tai mistään muustakaan, kun vaakakupissa on omat visiot. Vaikka nuo visiot olisivat toteutettavissa ihan kohtuullisesti ilman että ihmisiltä viedään ruoka suusta ja kyky huolehtia itsestään. Voi vain ajatella, mitä seuraa siitä, kun iso osa ruoantuottajia lopulta väsyy, velkaantuu ja ajautuu konkurssiin. Rikkinäisiä sieluja, itsemurhia, hajoavia talouksia... Ja mikään ei olennaisesti muutu maailmassa heidän uhraamisestaan huolimatta. Mutta kun he ovat epäeettisiä ihmisiä lihatuotteinensa näiden ilmastonpuhdistajien mielestä... Niin antaa mennä vaan.

   Poista
  2. Rakentava vastaus tietenkin on, että polkaiskaa pystyyn uusi liikeidea, alkakaa valmistaa ihmisrehua tai lihankorviketta. Helpommin sanottu kuin tehty. Monet maanviljelijät ovat kyllä joustavia ja keksivät minkä pystyvät.

   Ymmärrän toki senkin, että lihantuotanto ei ole ilmastoystävällisin tapa tuottaa ihmisille syötävää, mutta onko mielekäs tavoite ajaa se isolta osin alas ja joutua esimerkiksi tuontiruoan varaan? Miten paljon eettisempiä ovat saksalaiset ja puolalaiset lihatuotteet?

   Itse en juuri possua ja nautaa syö enkä muutenkaan ole lihanrakastaja, mutta olisi mielestäni kohtuuton vaatimus, että omasta kannastani käsin olisin aktiivisesti tuhoamassa joidenkin elinkeinoa.

   No, tietenkin jos vain ilmastoa tuijotetaan ja uskotaan ihmisen voivan eriasteisesti sitä manageroida jossain olennaisessa merkityksessä, niin paljon inhimillistä toimintaa tullaan pistämään nurin ja nihiloimaan. Ymmärrän tätä ilmastopuoltakin, mutta fanaattinen poliittinen toiminta, jossa nopeasti kytketään ihmiset irti vuosikymmenten perinteistä ja mielekkäästä työstä ja vaihdetaan se oleskeluun ja tarkoituksettomuuteen, ei yleensä saa aikaan kovin hyviä asioita.

   Poista
  3. Kusetus menee muutenkin läpi. Toimittajat uutisoivat nyt ihan pokkana, että bensiinin hintaa korreloidaan matkakulujen vähennysoikeutta nostamalla. Heh. Se koskee vain alueita joilla ei ole julkista liikennettä ja todella pientä osaa suomalaisista. Jos kävisin töissä vaikkapa Keravalla Helsingistä, mikään kompensointi ei koskisi minua koska pääsisin sinne julkisilla, yhteen suuntaan 1,5 tuntia.

   Pääasia on että syntyy mielikuva teoista joiden taustalla ilmasto, ilmasto, ilmasto. Kollektiivisesti tämä alkaa vaikuttaa jo pakkoneuroosilta.

   Itse syön kyllä mielelläni lihaakin kaikissa muodoissa, kalasta tykkään kuitenkin vielä enemmän. Olen aika periaatteeton ja angstiton mies (vaikka kiihkoilen muuten:) ainakin mitä tulee tässä ajassa yleisimpiin signalointeihin.

   Kuten olen usein todennut eläinperusteista ravintoa voisin kyllä vähentää mutta nimenomaan eläinsuojelullisista syistä. Kotimainen liha ja vilja ovat ekologista jos mitkä. En asettaisi maatiloille yhtään lisärasitetta enää, päinvastoin.
   Riistahan olisi parasta. Sen jälkeen poro, sitten vapaasti liikkuvat naudat ja lampaat. Kananliha on eettisisessä mielessä kaiketi se kaikkein karmein: lyhyt elämä lämpölampun alla.

   Poista
  4. Joskus kuuntelin sellaisen ohjelman, jossa puhuttiin siitä, millaiselle määrälle suomalaisia riittäisi luonnosta saatava liha (kalasta ei puhuttu): vuositasolla Suomen metsät ja pellot ja ryteiköt ruokkisivat eläimillään espoolaisten verran porukkaa. Tästä näkökulmasta - elleivät kaikki rupea vegaaneiksi, mikä on hyvin epätodennäköistä - tehotuotettu liha on tarpeen.

   Toki nyt puhutaan siitä, että lihaa voitaisiin tuottaa kantasoluista ilman että yhtään eläintä tapetaan. Syötäisiin siis kantasoluista tuotettua kanaa, lehmää, porsasta, tai vaikkapa riekkoa, pyytä, teertä.

   En tiedä, milloin tuohon päästään, mutta periaatteessa teknologisesti tuohon pystytään. Ohjelmassa ennustivat, että sitten kun se on kaupallisesti kilpailukykyistä nykyisen lihantuotannon kanssa. Onko tässä sitten jotain terveydellisiä esteitä tai muuttujia, sitä en tiedä.

   Ohjelmassa esiintynyt heppu söi omasta kantasolustaan kasvatetun pihvin, siis sellaisen oma-liha-hampurilaisen. Proteiinia omasta selkänahasta, ehkä se on tulevaisuuden trendi. Sitten iskee hullun-ihmisen-tauti!

   Poista