keskiviikko 12. tammikuuta 2022

Rehellinen aluevaalimainos

 


"Aluevaalit - -
rukoilemme uhrien
puolesta, Herra
armahda", ottais tämän
sloganiks ja rummuttais.


Vähän pelkään, että tämä sinänsä tärkeä systeemi tulee melko kalliiksi, toimivuus nähdään ajan kanssa. Luultavasti pakko rukata seuraavalla porukalla.

Kun kuuntelen mainoksia radiosta, niin mietin millainen olisi rehellinen mainos. Ei välttämättä "Äänestä suomalainen ensiksi" tai "Hyvinvointi. Arvokkainta mitä meillä on" tai muu tällainen. Ei sillä, totta kai näissä kaikissa on jonkinlaisen totuuden jyvänen.

Itse miellän politiikan kuitenkin sellaiseksi (ideaalisti), että siinä saadaan mahdollisimman hyvä kate lupauksille ja mahdollisimman laadukas tuotto veroeuroille. Jotenkin en näe, että tämä ja rehellisyys toteutuisivat nyt näissä sloganeissa ja ylipäätään koko hankkeessa.

Reilumpaa olisi, jos sanottaisiin: Puolueellemme lisää rahaa ja asemia, jotta saamme aatteellemme jalansijan tässäkin himmelissä. Sinä maksat viulut vielä moneen kertaan.

Tämänluonteista on epäluottamukseni: ajattelen, ettemme saa vastinetta sille mitä meiltä otetaan ja mitä meille luvataan. Tämä nakertaa eniten luottamusta. On vaikea uskoa tehottomaan politiikkaan.

En yksinkertaisesti tiedä, minkälaisen asiantuntemuksen ja joukkoälyn kanssa olen tekemisissä, kun kuuntelen poliitikkoja ja katselen heidän touhujaan. Tämä on hyvin karkea yleiskuva ja toki myös henkilökohtainen ongelma ihmiselle, joka tahtoisi hyvää yhteiskunnalle, jolta on saanut paljon.

Toivon, ettei kukaan lue tätä niin että olisin yhteiskuntavastainen tai että pyrkisin murentamaan luottamusta viranomaisiin. En vain luota poliitikkoihin tai pikemminkin puolueiden toimintakykyyn kovinkaan vahvasti.

52 kommenttia:

 1. Politiikasta, siis siitä osasta mikä kansalaisille on varattu, Puopolo kirjoitti hyvin twitterissä:

  "Ihmisten halutaan olevan poliittisesti aktiivisia, mutta he eivät saisi sanoa mielipiteitään, koska se johtaa polarisaatioon ja muutenkin asiantuntijat ja virkamiehet tietävät paremmin.
  Äänestäkää, mutta älkää olko mitään mieltä!"


  Vesa sitten sanoitit hyvin mielestäni poliittisen pelin ja moraalikorruption varsinkin näiden maakuntavaalien suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin tuon Puopolon twiitin jokunen päivä sitten, oli kyllä hyvin tiivistetty.

   Poista
  2. Siis oli aivan erinomaisesti tiivistetty.

   Poista
 2. Täsmennän vielä mitä tuossa omassa kommentissani tarkoittamani sievistelevä sana "moraalikorruptio" tarkoitti. En ole enkä halua olla siis mikään moraalivartija.

  On ollut aikoja jolloin sisäpolitiikka oli hyvin pitkälle eturyhmäpolitiikkaa. Kepu hoiti maalaisten asioita, kokoomus porvariston, demarit työväenluokan jne. Mielestäni tämä oli parhaimmillaan rehellistä ja läpinäkyvää.
  Juuri näin: "Itse miellän politiikan kuitenkin sellaiseksi (ideaalisti), että siinä saadaan mahdollisimman hyvä kate lupauksille ja mahdollisimman laadukas tuotto veroeuroille."

  Nykyään sen sijaan on hyvin vaikea nähdä minne äänet ja eurot hupenevat. Erilaiset ideologiset jutut ja "arvot" ovat tehneet konkreettisesta politiikasta jotakin muuta. Ensin pystytetään ja päivitetään status kielelle ja mielelle. EU vaikuttaa myös sisäpolitiikkaan aikaisemmin kokemattomalla tavalla.
  Vasta oli Ylen vaalitentissä kolmen hallituspuolueen(!) yhteisvaalitentti. Miten sellaiseen voi yrittää uskoa? Ei oikein mitenkään.

  Korruptio on sitä emme enää tiedä kuka edustaa mitä ja miten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinä pienimuotoisten kriisien aikoina on kyllä minulta lähtenyt usko suomalaiseen politiikan tekoon. Siinä ei enää mikään näy lävitse: ensin nämä talouspaketit ja sitten koronan hoito. Mitä tapahtuisi jos kohtaisimme todella massiivisen kriisin, jossa tarvittaisiin nopeita ja tehokkaita toimia?

   Okei, kyllä korona on ollut tällainen, mutta tuntuu, että homman hallinta ja strateginen suunnittelu on tällä hetkellä täysin menetetty, ollut jo pitkään pois näpeistä.

   Poista
  2. Ohjeistussekavavuus on kaupunkitasolla tällä hetkellä koominen. Jättilaitokseemme sataa ohjeistuksia ja ohjeistuksien muutoksia muutaman tunnin välein. Mediassa viranomaiset, päättäjät, asiantuntijat jne. riitelevät keskenään.
   En tarkoita että tässä koronan vuoksi olisi nyt maa kaatumassa, mutta tuo sekavuus ilmeisesti paljastaa korttitalon joka on aiemmin näyttänyt jonkinlaiselta organisaatiolta ja toimivalta hallinnolta. Nyt kaikki haluavat olla oikeassa omalla tavallaan.

   Poista
  3. Juuri noin! Sekin on koomista, että kaksi vuotta on tiedotettu ja peloteltu ihmisiä suunnilleen välittömän kuolemanvaaran riskillä ja nyt sitten kun on kaikki enemmän kuin solmussa virukseen käytännössä käsketään suhtautua kuin mihin tahansa flunssaan. No, vähän kärjistetysti noin. Onhan tässä rokotteita jaettu jne. jne.

   Poista
  4. Itse sain 3.rokotteen tänään. Toiminta maan suurimman työnantajan (Helsingin kaupunki) työterveydessä oli kyllä sujuvaa, mutta kyllä tässä nyt pallo muuten on hukassa miten koronan suhteen nyt toimitaan. Toisaalta viesti on, että se ei ole enää flunssaa kummempi, toisaalta taas maa laitetaan kuin asteroidin iskua odottamaan. Hallituksessa ei tiedetä kuka ottaa ykkösvastuun, eli altistaa itsensä mahdolliselle paskamyrskylle. Toistaiseksi Sanna Marin on iloinen pm, muut hoitavat näitä hallitsemattomia ja kimpoilevia asioita, pipon alta tuikkii kaksi nättiä silmää. Jos tuon takana on kyyninen poliittinen peliliike, koskemattomana pysyttely-yritys, niin mie en oikein tykkää.

   Sitä miten tätä koronaa pitäisi hoitaa, sitä ei tiedä kukaan, mutta kyllä jonkun pitäisi olla jonkinlaisen yhtenäisen linjan takana ja ajaa se läpi. Nyt on toimijoita joka lähtöön.

   Itseäni ei korona hirveästi stressaa, mutta monen itsensä peliin laittaneen (tarkoitan tietenkin lukemattomia pienyrittäjiä) tilanne huolestuttaa. Jos he kaatuvat, siinä voi kaatua maakin.

   Poista
  5. Joo, ei naurata tilanne, varsinkaan yrittäjien osalta. Toisaalta terveydellisestikin voi tulla tiukka tilanne tämän omikronin kanssa. Paljon on ollut lähipiirissäkin tapauksia, kovin vakavia ei onneksi vielä, enemmistö sellaisen flunssan tai influenssan tasoa. Toki jokunen tuttu on joutunut sairaalaankin, muttei tehohoitoon.

   Jossain Ylen aamutv-jutussa SM taisi loihe lausumaan: "Tälle ei voi kukaan mitään." tms. ja siltä se vähän näyttää. Ei ole koordinoitua asioiden hoitoa. Tässä näkee täydellisen esimerkin siitä, miten pakka hajoaa paineessa. No, ei käy kateeksi päättäjiä, mutta ei ole ollut oikein johtajuuttakaan. Miten Suomi päätti voittaa koronan on hirveä vitsi.

   Itse ajattelen, että tämä mennään läpi rytinällä. Sitten jää nähtäväksi, mikä oli lopputulos. Kun ei olla proaktiivisia, niin ei olla. Rokotukset on toki hyvä juttu, kun on kyseessä näin arvaamaton virus. Saa nähdä, milloin selviää, mitkä kaikki taustatekijät altistavat vakavaan tautimuotoon jne.

   Itse olen vannonut D-vitamiinin nimeen. Kannattaa alkaa viimeistään nyt vetämään sitä sen 100 mikrogrammaa per päivä.

   Poista
  6. Uskon kuitenkin viranomaisiin, se kunnon kansalaisen aiempi pakollinen somepäivitys, on onneksi monikossa. Kukin voi valita mieleisensä viranomaisen johon uskoa.

   Uskon tieteeseen. No kukapa ei, mutta monikossa olisi pitänyt kai olla sekin. Tai muodossa: uskon lääketeollisuuteen.

   Poista
  7. D-vitamiiniin "uskon" minäkin, jo pidemmän aikaa. Jos sitä vielä vetää lisäksi luonnollisessa muodossaan niin entistä parempi.

   Itse olen tullut siihen tulokseen että olisi matemaattinen mahdottomuus etten olisi sairastanut koronaa (oireettomana tai hyvin vähin oirein) kun koronameressä olen niin pitkään polskinut. Mutta paljon nyt niitäkin joilla jo toinen korona menossa kolmestakin rokotuksesta huolimatta.

   Poista
 3. Tänään juuri muuten hyvä esimerkki rokotuksessa tästä sekavuudesta. Pöydällä rokottajalla oli kaksi eri rokotetta (Pfezer ja Modena) ja minulta(!) kysyttiin kumpaako laitetaan!
  Minähän se asiantuntija nyt sitten olenkin...
  No, olen nopea tekemään mikropäätöksiä. Sekunnissa oli arvottu kummalla mennään, eh.
  Otin eri rokotteen kuin kaksi ensimmäistä. Kuulemma pelaa ristiin niin.
  Eikö tiede enää uskonut tieteeseen, kun piti kuitenkin tietämättömälle kansalaiselle kysymys asettaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukaan ei näköjään pysy näiden kiemuroiden matkassa. Enkä usko, että ihmiset kovin paljoa enää jaksavat vääntää jokaisesta yksityiskohdasta. Itse yritän käyttää tervettä järkeä ja olla niin varovainen kuin suinkin. On jotenkin hankala enää yksiselitteisesti nokittaa jotain toista tieteellisellä asenteellaan. Ehkä ihan hyvä, jos palataan jollekin perustasolle. Katsotaan.

   Poista
 4. Hieman hassu ohjelma täällä suositeltavaksi, mutta satuin katsomaan Puoli seitsemän-ohjelmaa (?) tänään Yleltä.
  Yllätys oli suuri kun illan vieras, joka oli Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja, professori ja tutkimusjohtaja Markku Ollikainen edustikin ilmastoasiassa sekä vakavuutta mutta myös selkeää optimismia.
  Piti varmana hiilineutraaliuden toteutumista mm.

  Tyyliin Pihtiputaan huolestunut mummo oli soittanut Ollikaiselle kysyäkseen saako ilmastosyistä syödä enää jouluna kinkkuna. Vastaus: totta kai saa. Ei nämä asiat siitä ole kiinni. Sama saunomisen ja tulisijojen suhteen. Paremmat kiukaat tulevat poistamaan päästöt, jotka tuosta eivät nytkään suuria ole. Puhetta myös vihreästä teknologiasta ja clean techista, joka tulee ratkaisemaan paljon.
  Jo Glasgown kokouksen päätökset toteutuessaan Ollikaisen mukaan leikkaavat ennustetusta pahimman skenaarion lämpenemisestä pois melkein 2 astetta.

  Missä ihmeessä media näitä todellisia ja pragmaattisia asiantuntijoita oikein pihtaa, onneksi oli nyt esillä sentään. Itse asiassa maamme ensimmäinen henkilö, mitä ilmastoasioihin tulee.

  Sen sijaan hiilipaniikki-klikit ovat koko ajan etusivuilla. Ja mitä ahdistuneempi ilmastoihminen on, sitä merkittävämpää on (muka) hänen puheensa. Ollikaisen tarina ei sovi kyllä lainkaan Elokapinan yms. kirkuvaan huutoon. Onneksi näistä asioista eivät ole päättämässä suurimpia mahdollisia kauhukuvitelmia jo ennen aikojaan kokevat, vaan todellisuuden hallintansa säilyttäneet.

  Omakin puolustus putosi tuon ilmastopanelistin rauhallisen ratkaisukeskeisyyden vuoksi, ainakin joksikin aikaa.
  Harmittaa sen sijaan tässä asiassa eniten esillä olevien politiikoiden suuntautuminen huutamiseen enemmän kuin mielenmalttiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Onneksi näistä asioista eivät ole päättämässä suurimpia mahdollisia kauhukuvitelmia jo ennen aikojaan kokevat, vaan todellisuuden hallintansa säilyttäneet."

   Tai no, toivoa ainakin sopii.

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei ole. Venäjän syytä on kuitenkin se, että se on vuodesta 2014 käynyt käytännössä sotaa Ukrainaa vastaan ja yrittää keksiä keinoa tai syytä hyökätä kunnolla. Ei saa kyllä tällainen valtiollinen kiusanteko mitään muuta kuin tuhoa ja kauhua aikaan.

   Poista
 7. Tässä tätä ilmastoasiaa EU-käytännössä:

  https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/4430436

  VastaaPoista
 8. Jarin kommenttiin: tuosta väestöstä, kuten tiedät, en voisi olla enempää samaa mieltä.
  Minun ongelmani toivotun aikalaisfiiliksen kannalta sen sijaan on, että saatan hyvinkin uskoa ihmiskunnan mahdollisuuksiin torjua tai ainakin lieventää riittävästi lämpenemistä. Ja että jo nyt on tehty päätöksiä jotka puhuvat sen puolesta. Niinhän ei oikein saisi uskoa. Pitää uskoa, että ilmaston suhteen mikään ei riitä.

  (Väestön suhteen sitten en voisi olla enää tätä pessimistisempi kuin olen.)

  Vesan kommentoima juttu kertoo karmeita totuuksia. Jos tuo tavoite olisi ilmastopanikoivan nuorukaisen kehittämä, se menisi panikoinnin piikkiin, mutta koska EU:n koneisto on tuossa takana, se on taas yksi todiste, että ilmastojutussa on kyse muustakin kuin ilmastosta. Halutaan jotakin todella perustavalaatuista systeemimuutosta.
  Minua ainakin se huolestuttaa enemmän kuin hiili.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaisissa asioissa EU on aivan perseestä. Ei minkäänlaista suhteellisuudentajua.

   Poista
 9. Ilmastonmuutos tuottaa säiden ääri-ilmiöitä uhkaavasti lisää. Se on selvä. Ja sitä onkin nähty viime vuosina, jossakin määrin myös Suomessa. Olet Jari todella oikeassa.

  Mutta moni somettaja ilmeisesti elää niin historiantonta aikaa, että kuvittelee että näitä samoja ääri-ilmiöitä ei olisi ennen ollut.
  Itse en pidä tulva/rankkasade/maanvyöry/metsäpalo/myrsky-videoiden todisteiden omaisena linkkaamista kovinkaan relevanttina.
  Kun maapallon lämpötila oli matalampi, Kiinassa ja Intiassa oli tulvia joissa kuoli ihmisiä miljoonissa. Löytyy ihan perustietolähteistä. Itse muistan kouluajaltani kammottavat Bangladeshin tulvat.
  Hollannissa tulvi 1600-luvulla kymmeniätuhansin uhrein ja Pohjanmerellä raivosi tulvamyrsky 1950-luvun alussa jossa hukkuneita tuhansia. Hirmumyrskyt ovat repineet kokonaisia kaupunkeja maan tasalle kaikkina aikoina. 70-luvulla Suomessa oli ukkosmyrsky joka Saimaan suunnassa kaatoi puolen läänin verran metsää. Jälkiä raivattiin vuosia.
  Näin planeettamme toimii. Miten haluaa.

  Varsinkin nuorempi urbaani polvi on ihastunut näiden "videotodisteiden" linkkaamiseen. Totta kai he saavat sen tehdä, ymmärrän ahdistuksenkin, mutta ei pidä luulla että nuo videot todistavat sinänsä mistään muusta kuin linkkaajansa tunteista.
  Itse koen tuollaisen huonoimmillaan halpana propagandana vaikka kuvat tuovat esiin todellisia asioita.

  Ilmastonmuutos aiheuttaa todellakin ääri-ilmiöitä, mutta ei niitä kaikkia. Ääri-ilmiö ei sinänsä ole ilmastollinen poikkeus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. = jos on keskiarvoja, on myös janan laidat.

   Poista
  2. Omakotitaloasujien itsemäärämisoikeuteen puuttuminen (toivottavasti ei onnistu) kertoo sisään hiipivästä totalitarismista. Eikä tuo ole ainoa yritys.

   Näin se siis tapahtuu.

   Poista
  3. Juuri noin hullua on porukka. Ihmisiä häädetään pahimmassa tapauksessa kodeistaan, ilman mitään perusteltavaa syytä, jos katsotaan kokonaiskuvaa.

   Poista
  4. Kodeista ja taloista häätäminen jollakin keskusjohtoisella päätöksellä ja -syyllä tuo mielikuvat aivan toisenlaisista yhteiskuntajärjestelmistä, Neuvosto-Venäjästä mm.

   Poista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Saa nähdä mihin suuntaan polittisesti muuttuva ja radikalisoituva EU, joka kuitenkin on maamme ja itse valitsemamme käyttöliittymä omistakin asioistamme huolehtimiseen, tulee liikkumaan.
  EU on aikoinaan ollut kelpo organisaatio, jonka tarkoitus on ollut edistää taloutta ja sujuvoittaa valtioiden välistä yhteistyötä.
  Nyt on aivan toisenlaisia suunnitelmia jonkinlaisesta EU-valtakunnasta, jossa herruutta edustaa ensi sijaisesti Saksa ja Ranska, Välimeren seutu saa hoivaa ja pikkumaat sitten toimivat kuin torppareina tiluksilla.

  Olen ihmetellyt Suomen älypäiden (siis valtaosan) pyhäkoulupoikamaista lojaliteettia uuden EU:n erilaisille megatavoitteille ja pakkovaltakeinoille.
  Ilmastolla, koronalla ja Venäjällä näitä ajetaan sisään.
  Ei vielä kovin koordinoidusti, mutta rummutus on ainakin kova.

  Kuten olen sanonut en muista että edes 70-luvun lopussa (jolloin jo politiikka ja maailmanmeno kiinnosti 15-vuotiaana) tälläinen pakotettu "yhtenäisyys" olisi ollut yhtä voimakasta. Tätä uutta ajan henkeä nimitänkin hypnoosiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki tässä ajassa on myös vastaääniä, mm. Harkimon puolue, persut, joskus myös kristillisdemokraatit ja somessa ja podcasteissa käydään älyllistä keskustelua (jollainen ei ollut aivan vapaata Kekkosen aikana muuten kuin yksityisissä piireissä), mutta tarkoittamani asia näkyy mm. telkkarin uutisia katsellessa, joista usein muodostuu outo tahaton fiilis jonkinlaisesta hallituksen tai EU:n tiedostustilaisuudesta.
   Sitten näitä analyysi- ja ajatushokemia iso osa ihmisistä toistelee niin kuin ainoina mahdollisina ajatussuuntina.
   Sama koskee myös aktivisioitunutta, kapinallista (eh) nuorisoa. Kuin oikein Tiedostavien "Isien" puhetta sieltäkin useimmiten. Muun muassa ilmastoasioissa näin.

   Ero on iso kuin muistelen vaikkapa 80-luvun alun pienlehtiä ja alakulttuureita, joissa kaikki mahdolliset ajatukset olivat esillä eivätkä ajatukset tuoneet heti mieleen vastuullista turva-ajattelua.

   Poista
  2. Olen pettynyt näihin poliittisiin luusereihin, koko hommaan. Missä on kriittinen järki? Suomalaisia viedään aina kuin pässiä narussa. Miettikääpä että joku yksityinen ihminen järjestäisi elämäänsä tällä tavalla, yhtä lepsusti ja kaikkeen suostuen. Millaisena häntä pidettäisiin? Minusta höynäytettävänä hölmönä.

   Poista
  3. Noissa vaikkapa podcastien kriittisissä puheissa on se hyvä puoli etteivät ne välttämättä lainkaan sidoksissa mihinkään puolueisiin (vaikka noihin mainitsemiini) vaan siellä vapaat ihmiset käyvät vapaata dialogia ilman että kaikki typistetään siihen pieneen kouralliseen faktoja, jotka media kansalaisille tarjoaa ja joiden perusteella kaikki pitäisi hyväksyä ja selittää.

   Olen kertonut tämän ennenkin mutta kaverin kanssa teimme pari flyeriä, eräänlaisen pienlehden, ihan 70-luvun lopussa jonka kiinnitimme keilahallin(!) ja kirjaston ilmoitustaululle.
   Vaatimus oli mm. irtisanoutuminen YYA:sta.
   Parin vuorokauden päästä soitti kotiini kaupunkimme komisario.
   Kehotti vakavasti olemaan tekemättä samaa toista kertaa.
   Seinälehdet oli poistettu.
   Lisäsi poliisi kuitenkin sitten että periaatteessa on itse samaa mieltä. Sydän hakkasi sataa. Ja tietenkin pettymys oli suuri kun poliisi ilmoitti olevansa yksityisesti samaa mieltä. Oli tullut aika kääntyä punkhenkiseksi, hah. Kunnes kliseeltä alkoi maistua niidenkin touhut. Ainoaa kestävää onkin ollut ei-kollektiivinen individualismi. Niin nykyäänkin.

   Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  5. Noin on. On rasittavaa, että on pakko olla juuri tiettyä mieltä tai ottaa koko paketti vain siksi että voi asemoitua turvallisesti jollain arvokentällä. Ei jaksa ymmärtää. Mukavampaa olisi jos ihmiset ajattelisivat, ajautuisivat välillä ristiriitoihin itsensäkin kanssa ja muuta inhimillistä. Taso laskee jatkuvasti. Guilty by association on ajattelun logiikka ja muutama merkki ja reaktiot niihin korvaavat ajattelun, kun oikein kärjistää.

   Poista
  6. Jari, nyt on yhteisöllisyys voimissaan, mutta kun puuttuu järki ja suhteellisuudentaju, niin menee koomiseksi ja lopulta traagiseksi.

   Poista
  7. Ehkä riittävän yhteisymmärryksen on korvannut yhteisöjen kilpailu abstrakteista asioista.

   Poista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  11. Minun on vaikea nimetä merkittävää filosofia tällä hetkellä. Varmasti heitä on, en epäile. Zizek on hauska filosofi. Mutta jos pitäisi nimetä filosofi, jolla on esittää planetaarisia ratkaisuja... Mutta tuota noin. Ei siihen oikeastaan tarvita filosofia. On selvää, mitä pitäisi tehdä. Keinot ja halu toimia ovat puutteellisia. En silti luopuisi kokonaan toivosta. Epäsuhtaisuus kuitenkin rampauttaa planetaarista selviytymistä: On sektoreita, joilla toimitaan, ja sitten on sektoreita, jotka on jätetty ns. Herran haltuun.

   Poista
  12. "Me tarvitsemme planetaarisia ajattelijoita ja havahtujia."

   Totta. Mutta näitähän toisaalta on julkisuus ja kirjoitukset täynnään, mutta ovat oikeastaan vain ilmastohavahtujia.

   Poista
  13. Juuri nuo yhden motiivin mallitukset pitävät minut yksityisajattelijana.

   Muuten, mitä tuohon individualismiin tulee niin en kuvittele että minussa olisi mitään erityislaatua, päinvastoin, suurimmaksi osaksi olen samaa massaa kuin muutkin, mutta tarkoitan sitä että pidän pääni siinä etten niele noita yhden selityksen/motiivin malleja maailmankuvikseni.

   Poista
  14. Nuo assosiaatiot ja loukkantumiset joiden perusteella ihmisiä tuomitaan ja eristetään, kertovat sitten taas jonkinlaisesta aikuisuuden lopusta.

   Normaaliin ihmiselämän aikuisuuteen kuuluu kyky kestää toisten ihmisten toisenlaisten ajatusten aiheuttamaa mielipahaa.
   Ja hanttiin pistäminen, jota ennen vanhaan nimitettiin keskusteluksi tai kiistelyksi ja jota sitäkin pidettiin ihan asiaan kuuluvana luonnollisena toimintana.   Poista
  15. Tunnistan myös oman epälogiikkani. Toisaalta toivoisin että maailmanyhteisö yhdessä ratkaisisi suuria ongelmia, joista suurin mulle on tietenkin planeetalla demografinen. Mutta ehkä pettymys että juuri sille ei tehdä mitään tuottaa efektin, että jos se (suurin) ei kiinnosta, niin pitäkää sitten näppinne erossa ihmisten vapauksista muissakin asioissa.

   Ja toki se, että tuntuu väärältä että esimerkiksi ilmastoimet tulevat meillä Suomessakin iskemään eniten heihin, jotka esim. työllään tätä maata pyörittävät ja maksavat elämänsä itse ja lisäksi omansa ja muidenkin verot.

   Poista
  16. Jopollaan stadissa sotkeva vahvasti kelarahoitettu vaihtoehtoihminen ei esimerkiksi menetä ilmastoimien vuoksi oikeastaan mitään. Kiva on vaatia "lisää ilmastoimia."
   Hänen lapsuuden kaverinsa joka pyörittää yhden miehen putkifirmaa kohtaa ilmastotoimien kosketuksen omaan (ja nimenomaan omaan) kukkaroonsa jo heti aamuseitsemältä bensa-asemalla.

   Jos olisin 18 v. niin ehkä pitäisikin valita hyppääminen sivuun passiiviseksi ilmastosotilaaksi. Mielelläni viettäisin vaikkapa kirjastoissa päivittäin 10 tuntia.

   Nyt pitää lopettaa, v-käyrä alkaa nousta, hah ha.

   Poista
  17. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  18. "Jos haluaa jatkaa omaa unelmointia niin tarvitsisimme jonkinlaisen planetaarisen ihmiskuntasopimuksen mikä olisi oikeudenmukainen ja vastuuttava. - Se on toki unelmointia!"

   Tuo on kyllä mahdotonta. Ihmiskunta ei ole luonnollinen yhteisö. Pienemmätkään yksiköt, yhden valtionkaan kokoiset eivät kykene yhteisöllisyyteen pitkäkestoisesti. Voi olla että se olisi sitä paitsi koko lajimme dynamiikan vastaistakin.
   Siksikin jokainen maailmanhallitus, supervalta tai maanosankokoinen systeemi on tuomittu hajaannukseen ennen pitkään.

   Ei tarvita kuin 20 ihmisen joukko joka haluaa muuttaa maalle ja elää tasa-arvoisesti ja kasvattaa omenapuita. Ei kestä kauan kuin käärme on jo paratiisissa. Esimerkkejä on valtavasti.
   Poikkeus: luostariyhteisö saattaa kestää, ja usein kestääkin.

   Poista
  19. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  20. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  21. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 12. Meillä on teini-ikäisen tasolle jääneitä hyväosaisia ihmisiä vaikka missä asemissa, myös politiikassa. Sellaista ei oikein jaksa. Minulle riittää tavallinen siivo elämä, siinähän vouhottavat sitten kukin missä suunnassa haluavat. Tämä on fiilis ihan rehellisesti sanoen.

  VastaaPoista