tiistai 18. tammikuuta 2022

Aluevaalit

 

Mitä ajattelette, jos nyt aluevaalien jälkeen maakuntavero toteutetaan ja näin nostetaan ennestään korkeaa veroastetta sekä lisäksi perustetaan alueille hallintohimmeliin (mutta todellisuudessa yhtä lailla poliittiseen edunvalvontaan) kuuluvia vakansseja, joissa arvioitsijasta riippuen tienataan 5000-7000 euroa kuukaudessa, ja sitten ei kuitenkaan ole optimaalisia resursseja eli riittävästi käsiä ja osaamista hoitamaan palveluita?
Toivon sydämestäni, että tämä ei ole nykyisen sote- ja maakuntasuunnitelman seuraus, mutta pelkään, että esittämäni skenaario saattaa pikemminkin toteutua kuin jäädä toteutumatta.
Toivon, että olen väärässä. Aika näyttää.

PS. En jaksanut äänestää ennakkoon. Pitää kömpiä sunnuntaina pelipaikoille.


69 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Jos tuon kysymyksesi esittäisi kenelle tahalle kansalaiselle niin väitän että 90% antaisi sille jyrkän tuomion.
  Tuossa uuden hallinnon, osin poliittisen hallinnon, pystyttämisessähän ei ole kyse matalapalkkaisten kuntatekijöiden arvostamisesta vaan nimenomaan yhdestä lisäportaasta heidän hallinnoimisesta. Nytkin kuntasolla on pilvin pimein sähköposti-virkamiehiä joilta sataa tarkoituksettomia hallinto- ja kyselykirjeitä, oman duunin kannalta pelkkää roskapostia. Ei heitä Jari pelätä tarvitse, heidät voi deleletoida koskaan ko. posteja avaamatta.

  Itse en oikein edes hahmota mistä näissä vaaleissa on kyse. Bensan hinnasta? Oikean kokoiset kuntarajat ja lähikuntien välinen yhteistyö olisivat mielestäni ajaneet saman asian.

  Mediassa naurettiin idiooteille jotka puhuivat bensan hinnasta kun kyse maakuntavaaleista. No, maakuntahimmelissä siitä ei päätetä (eikä kyllä meidän verosäätelytaloudessa vapailla markkinoillakaan), mutta kansalaisten fiiliksiä ei kannattaisi aliarvioida ja nauraa, että voi hyvänen aika, eikö ne (ne?) tajua mistä on kyse.
  Jos ihmiset eivät tajua, ehkä vika on koko maakunta-ajattelussa, siis tässä vaali- ja hallintoyhteydessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä onko tässä linkin näkökulmassa ideaa, mutta sitä kannattaa ensin ajatella ennen kuin tuomitsee sen siksi että siinä esiintyvät sanat mies ja tasa-arvo ikään kuin totutusta väärin (?) päin katsottuna.

   Kaatuvat kuljetusyritykset tulevat muuten ihan varmasti maakuntahallinnonkin murheiksi kun tietyt syrjäalueet taantuvat ja verotuotot hiipuvat. Tämä kommenttina mm. keskusteluun jossa arvioitiin alentavasti ihmisten fiiliksiä maakuntavaalien alla.

   https://www.is.fi/autot/art-2000008541162.html

   Poista
  2. Hallitus valmistelee maakuntaveroa, ja olen miltei varma että se toteutetaan, kunhan nyt saadaan eka himmeli valmiiksi. Sitten tuonne himmeliin tungetaan poliitikkoja valvomaan, innovoimaan ja kaikkea vastaavaa paskaa. Kukaan ei tarvitse noita tyyppejä tuonne himmelin hämyyn vaikeuttamaan ihmisten elämää ja niistämään heiltä viimeisiäkin löysiä pois.

   Poista
 4. Hallitus ja sen satapäinen avustajakunta.
  Eduskunta ja avustajakaarti.
  Ministeriöiden satapäiset virkamieskunnat.
  Kunnanvaltuusto.
  Kunnanhallitus.
  Kunnan hallintovirkamiehistö.
  Ohjausvirastot ja alakohtaiset hallitukset (esim. Opetushallitus, THL....)
  EU-virastot.
  Jo toimivat aluehallinnot (esim. terveydenhuollossa).
  EU-parlamentin jäsenet.

  plus nyt uusi maakuntahallinto?!

  Pientä kansaa, pientä maata aika isolla pensselillä hallinnoidaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jos miettii, että kepu on ollut tätä hommaa juonimassa, niin jotenkin heidänkin pitää häviävän kannatuksen todellisuudessa valtansa säilyttää ja vasemmistopuolueilla on suorastaan niiden dnassa byrokratia. Ihmisiltä verotettavaa rahaa lapioidaan valtion ja kuntien elimiin ja niiden kautta mihin hyvänsä, kunhan pysytään vallassa: on siinä tietenkin se hyvä, että kaikki hyötyvät jotenkin eikä minua tämä puoli sosiaalidemokratiaa haittaa, kunhan se pysyy kurissa ja kohtuuden rajoissa, mutta miten omat asiansa pääosin itse hoitavan kansalaisen p-e kestää tätä himoverottamista ja asioiden hoitamisen tehottomuutta, on sitten toinen juttu. Näin minä asian hahmotan, ja olen pahoillani jos tämä jota kuta loukkaa. Peräänkuulutan edelleen politiikan puhdistamista siten, että se palvelee ihmisiä mahdollisimman tehokkaasti ja nämä saavat takaisin sen luottamuksen minkä syöttävät systeemiin. Myönnän, että mulla on aika rahvaanomainen käsitys poliitikoista ja politiikanteosta.

   Poista
  2. Tuo sinun listauksesi, Jope, oli aivan loistava läpivalaisu hallinnoimisen kulttuuriin!

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, Jari! Tämä on tärkeää työtä. Antaa ihmisille toivoa eikä jotain saatanan himmeliä.

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei epäilystäkään, etteikö näin olisi. Jossain määrin hoidetaan paremminkin, jos hoitoa onnistuu saamaan (vertailukohtana menneet ajat ja tieto silloin), mutta kyllä maailmakin on paljon pahemmin päin vittua nykyisin. Ahdistus lisääntyy.

   Poista
 7. Luin erään ajatuksen että mitä vähemmän, mitä pienempi olisi meillä julkinen sektori, sitä vähemmän olisi mahdollisuuksia sössiä rahankäyttö siellä. Perusjutut pitää hoitaa, ja niihin pitää verot kerätä, ensimmäisenä tuon mielenterveys ja muu terveys, sekä kaikkein heikompien sosiaalihuolto, mutta väitän että kaikilla muilla sektoreilla on selvää tehostamisen- ja jopa karsimisen varaa. Tarkoitan mm. omaa alaani koulutusta, jonka politiikot lausuvat aina ääni väristen pyhyyden tuntua tavoitellen. Olen urani aikana tavannut ja kokenut sadoittain erinäisiä siipimiehiä- ja naisia juuri tuolta virastojen microsoftinsinihämärästä, joiden työpanos on jäänyt täysin tunnistamattomaksi.

  Mielestäni nyt ei ole aika todistella miten "iloinen" veronmaksaja kukin on, ja siten omia poliittisia koordinaattejaan, vaan aika nähdä miksi veroja kerätään noin laajasti ja korkeasti ja millä tavalla niillä konkreettisesti parannetaan maatamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja jos ei kuntalaisten/maakuntalaisten elämässä näy missään joko pois kokonaan tai yksityiseen kilpailutukseen ja markkinahinnoitteluun.

   Kannatan laajaa hyvinvointivaltiota sydämestäni. Olen saanut siltä kaiken ja Suomi on hyvä maa sen ansiosta, toistaiseksi ainakin vaikka uhkia on ilmassa, mm. ideologinen verotus.

   MUtta ei hyvinvointivaltiota näillä uusilla poliittisilla hallintoelimillä paranneta eikä pidetä yllä.

   Poista
  2. Varmasti virkamieskoneiston trimmaaminen auttaisi. Rahat kohdennettava sinne missä on akuutti tarve. Kaikki metatyö pois. Kuka hullu nämä uudistukset tekisi? Enpä usko, että poliitikot siihen ryhtyvät ja tuskin valtion laitokset / virastot jne. itsekään. Kun kerran on himmeli luotu, on siitä vaikea päästä eroon. Juuri siksi näitä ei pitäisi edes rakennella.

   Poista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en tunne nimeltä, tehtävältään, tehtäväkuvaltaan, kasvoilta, teoiltaankaan oman organisaationi/alani ylintä kuntajohtoa. Ei ole juuri ollut koskaan mitään kosketusta esimerkiksi minun työhöni millään tavalla ellei sitten lasketa sähköposteja ja videotervehdyksiä, jotka sisältävät sanastoa joka ei oikein tarkoita mitään.
   No, tuo on oma subj. kokemus eikä siitä voi vetää johtopäätöksiä, mutta aika monella sama kokemus.
   Jos maakuntahallinto tulee sisältämään samanlaisia s.postilinkkien ja sanojen ja arvohölinän herrakuntaa, ei hyvä.

   Poista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ja silloin nämä on kohdattava.

   Se mikä myös on huolestuttavaa nykymenossa on se, että keksitään utopistista, ongelmallisia juttuja, joita ei voi käytännössä edes tyydyttävästi ratkaista.

   Sitten näihin asioihin käytetään hirveästi rahaa ja niitä tungetaan joka paikkaan ikään kuin asiat sillä normalisoituisivat. En ymmärrä.

   Poista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Eilen katselin pienpuoluetenttiä. Oli monenlaista henkistynyttä leijujaa ja historiaan jämähtänyttä jäärää, mutta myös ihan hyviä ajatuksia. Ei ole niin että politiikan asiantuntemus asuu vain suurissa puolueissa ja niiden broilereissa.

  Mieleeni jäi vastakkainasettelu, joka on kyllä eittämätön:
  Terveydenhoitoalan puuttuvien tekijöiden houkuttelu maahamme ulkomailta, jotta nykyinen palkkataso voidaan säilyttää eikä sitä tarvitse nostaa.

  Vai: terveydehoitoalalta työolojen, työn raskauden ja palkkauksen töistä karkottamien ihmisten takaisin houkuttelu palkkatasoa ja työoloja korjaamalla.

  Puhe työvoimapulasta sisältää myös paljon poliittisia motiiveja.
  Fakta on että meillä on työvoimaa maassa satojatuhansia, terveydenhoitoalankin tekijöitä tuhansia, jotka eivät eri syistä jaksa tai pysty tai motivoidu tekemään omaa työtään vaan ovat alanvaihtajia.
  Sama ilmiö on tulossa opetusalallekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on totta. Niin kauan kuin ollaan tilanteessa, jossa palkat eivät mahdollista elämistä, työntekijäpulaa on.

   Minusta ei ole mikään ratkaisu, että suuria ikäluokkia hoitavat isossa mittakaavassa ihmiset, jotka eivät osaa asiakkaiden kieltä. Totta kai ulkomailta tulevia osaajia ja ammattilaisia tarvitaan heitäkin, näin ajattelen, mutta ei tätä ongelmaa voi ratkaista tuomalla muualta ihmisiä.

   Ruotsissa on ilmennyt melkoisia ongelmia näiden "tuontityöntekijöiden" (laajasti ymmärrettynä) kanssa, varsinkin kun ei ole riittävää kielitaitoa tai maan ja tapojen tuntemusta.

   Poista
 14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 15. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta turiset, Jari.

   Nyt tuli mielenkiintoinen uutinen siitä, toteutuuko maakuntavero vai ei. Saarikko sanoo, että ei, ja kuitenkin veron valmistelua jatketaan ministeriössä eikä muusta ole puhuttu: https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/e03b8a3f-bafb-44a3-a689-4813941329ca

   Poista
  2. Mulle tuli nyt mahdollisuus (jos ei lähde vaikeutumaan) seurata näitä ainakin muutaman päivän rauhassa mediasta vertaillen. Meillä kaikilla kolmella korona. Vaimolla ja tytöllä, tänään jo terveyskeskustestinkin mukaan, mulla nousi päivällä jo oireilua ja äsken kaksi viivaa (pos.) kotitestistä.
   Nyt tutkin maakuntaveron perin pohjin sohvalta lepäillen.

   Mutta joo. Jos maakuntaveroon vielä lisäksi lähdetään niin katson että olemme siirtyneet entistä selvempään sekatalouteen. Verotuksen eri muodot ovat sitten jo muodostuneet eräänlaiseksi valtakunnan pääideologiaksi.
   K

   Poista
  3. Ymmärrän kepun halun pitää maaseutu aidosti asuttuna, mutta tämä hallintoketkuilu sen tavoitteen suuntaisesti, johon sitten vasemmisto on veroideologiassaan innolla rynnännyt mukaan, on väärä keino.

   Valtion hallinnon käyttöliittymien koko paisuu muodottomaksi ja työtä tekevä kansalainen jää alle.

   Oli eilisessä pienpuoluetentissäkin useita edustajia, jotka olivat sitä mieltä että jossakin on ihmisiä joita lisää edelleen verokiristämällä kaikki ongelmat ratkeavat.
   Tympein aivopieruin on se "vasemmiston" ikuinen pääomavero-itku. Kuin talismaani tai Sampo jota kautta kaikki tulee mahdolliseksi.

   Poista
  4. Mittaluokat puuttuvat. Maamme pääoma-haltijat ovat pieni joukko. Suomen kansalaisvarallisuus on esim. Italiaa pienempi.
   Valtion ja kunnan hallinnossa perussyy rahapulaan on työnteon kannattamattomuus ja työn yliverotus, joka johtaa monin tavoin talouden sakkaamiseen ja tulojen laskuun, johon sitten ratkaisuksi haetaan verotuksen lisäämistä.

   Nyt kun vielä inflaatio laukkaa ja lujaa (kärkenään bensa ja sähkö) niin seurauksia jäämme odottamaan.

   Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  6. Kyllä tuossa olet hyvin kuvannut isot ongelmat. Mielenkiintoinen on ideologisella tasolla se ristiriita, että "suomalaisuutta" tai muuta "kansallista" ei tahdottaisi millään nähdä (ainakaan ristiriidattomasti) suuressa osassa vasemmistoa ilmiselvästi olevaksi, mutta sitten on kuitenkin hirveä valtiollinen koneisto, joka valvoo nimenomaan suomalaisia (Suomen kansalaisia) kupaten heitä keskimäärin suunnilleen maailman eniten. Identiteetiltämme emme ole mitään alkuperäistä mutta verotettavina alamaisina olemme sitten hyvinkin vahvasti olemassa. No, tämä oli todella puolivillainen heitto, mutta uskoisin, että hyvinvointipalveluiden tuottamista voitaisiin jotenkin tehostaa.

   Jopelle ja perheelle voimia koronassa. Lepäilkää, ottakaa luvan kanssa rennosti ja juokaa paljon vettä, kuten joku iltapäivälehti ohjeisti. Toivottavasti menee ohi pienioireisesti.

   Poista
  7. So. suomalainen on hyvinkin vahvasti olemassa silloin, kun hänestä voidaan repiä hyödyt irti, muuten häntä ei ole olemassa eikä ole oikein väliäkään. No, totta kai ymmärrän, että harvan identiteetti sitoutuu oikeasti esimerkiksi kansallisuuteen kovin vahvasti näinä aikoina. Paitsi etnonationalistien.

   Poista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 16. Katseltiin koronaisina tyttären kanssa Ylen maakuntavaalien tenttiä aika karnevalistisessa hengessä. Otimme äänen pois ja kuvittelemme että Essayah (jota arvostan paljon) puhuisi pelkillä raamatunlauseilla ja Henrikssonin joka vastaisi kaikkeen pelkällä Skånen murteella. Muutakin kehiteltiin.

  Jossakin kohtaa tyttäreni kiinnitti huomiota puheenjohtajien rivistöön jossa vain kaksi miestä. Niin lähellä, vain kahdesta siis kiinni, jotta tasa-arvo olisi toteutunut täydellisesti.

  No, joo, kaikkea ei pidä ottaa liian vakavasti.

  Mutta huoli voi olla myös aiheellinen, Iltsarin otsikosta äsken:
  "Selvitys: Vihreiden huolestuttava kehitys – eniten nuoria kaupunginvaltuutettuja, joukossa ei ainuttakaan miestä"

  Tämän ajan jonkinlainen välttämätön perusoletusasetus: se että "nuori" ja "nainen" on jotakin enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaiken naurettavin, ja kuin tämän uuden ajan vaatimus, odotusarvon täydennys, olisi lisätä tuohon että minulle ei ole ongelmia äänestää naisehdokkaita, ja niin olen monta kertaa tehnytkin. (Hah, ja nythän sen lisäsinkin!)

   Poista
  2. Harmi jos joku tai jotkin puolueet (mitä ne sitten ovatkaan) leimautuvat kannatuksen mukaan sukupuolen perusteella. Moninaisuushan on aina ainakin joissakin asioissa jonkinlainen arvo sinänsä.
   Kun vihreät otin esiin niin kyllä siellä sukupuolien suhteen on jotakin tapahtunut. Kasarilla oli paljon kannattajia miehissä vihreiden suuntaan (silloin äänestin niitä ainakin kerran itsekin), mutta tietämäni "uros"äänestäjät ovat kaikonneet sieltä lähes kokonaan.
   Jostakin se kai kertoo, kun asia on yleisestikin tunnettu.
   Siitäkö, tämä on siis vain kysymys, että meillä tehdään enemmän sukupuoli- kuin tasa-arvopolitiikkaa?

   Poista
  3. Siis retorisesti ja argumentaation tasolla enemmän? Tietty teoreettinen kieli on valunut alas, meemiytynyt, muuttunut ajatushokemiksi ja mielikuvallistunut mediassa vielä tiettyyn suuntaan, ja kyllähän sen ihmiset myös sukupuolensa perusteella tunnistavat hyökätäänkö vaiko tuetaanko.

   Poista
  4. Vaimo sanoi, että nyt tulee se tentti, mutta jätettiin sitten katsomatta. Mulla on mennyt jotenkin maku tästä politiikkahommasta. Aion kyllä äänestää sunnuntaina. En suoraan sanottuna tiedä vielä, ketä. Katselen lauantaina vähän mahdollisuuksia. En usko, että äänelläni on suurtakaan merkitystä politiikanteon muotoon, mutta ajattelen tätä jonkinlaisena velvollisuutena.

   Poista
  5. Yritän kirjoittaa sellaista heinäkuun 1868 päivää, kun Alexis vierailee Helsingissä ja näkee ja tekee kaikenlaista - näkee mm. irtolaisia Meilahden kallioilla ja Katajanokan kalliolle kohoavan Uspenskin katedraalin.

   Pitänee etsiä käsiin joitakin kirjoja, joissa kuvattaisiin kirjapainoa, sillä sellaisessa hän vierailee Kasarmikatu 38:ssa tiedustelemassa romaaninsa painatusmahdollisuuksia.

   Paljon löytyy Helsingistä ja sen alueista ja kaupunginosista tietoa ja kuvamateriaaliakin jonkin verran ihan sähköisesti. Priorisoin tämän homman tänään politiikan edelle.

   Näyttää sinänsä tärkeä vaali jotenkin aneemiselta näissä ympytöissä. Osaan tuosta sotehommasta arvata lähinnä sen, että maksajan paikalla tulee yhä ahtaampaa, en tiedä mikä paranee. Itse uudistus ei kai auta mitään, jos toteutus ontuu.

   Hammashoitoon jos joskus pääsen, niin se on mulle ok. Tai jos tulee jotain vakavampaa, niin hoitoa odotan. Toivon, että toimii sitten.

   Politiikan iso kuva on mulle se, että kaikki kupataan irti mitä ihmisistä lähtee ja niin paljon rajoitetaan kuin mahdollista. Haistatellaan oikein reippaasti.

   Poista
  6. Ympyröissä... Tulee kirjoitusvirheitä.

   Vihreillä on joku virhe ajatuksissaan, kun menee noin sukupuolittuneeksi. Ei voi olla kyse siitä, että asiat olisivat olennaisesti toisin eli että puolue houkuttelisi miehiä. En usko, että kovin houkuttelee tällä hetkellä.

   Poista
  7. Nyt sitten illalla sama lehti ja otsikko että Marin huolissaan naisministereihin kohdistuvasta vihapuheesta.
   On todellakin perseestä, jos joku idiotti sitten sukupuolen perusteella pitää esim. ministeriä epäpätevänä. Sitä ei pidä ymmärtää.

   Silti sukupuolittuneet puoluekannatukset ovat jonkinlainen kysymys myös.

   Poista
  8. Idiotti yhdellä oolla todellakin.

   Kiinnostavaa varmaan tuo mitä kerroit tuosta päivästä ja sen esiin luomisesta. Uspenskin kalliolta näkee muuten hyvin yli koko Helsingin kantakaupungin. Hyvin tuttu paikka.
   Kun vanhoja kuvia katselee, tulee selväksi millainen puutalokaupunki Helsinki tuolloin ja pitkälle vielä 1900-luvulle oli. Pieni ja puinen, keskellä orpo Engelin minikeskusta. Meikun kalliot olivat tuolloin vielä oikeastaan lähimaaseutua.
   Kuvia tosiaan on paljon saatavilla.

   Poista
  9. 1800-luku on hyvin kiehtovaa. Jotenkin itse koen että Eurooppa sellaisena kuin sen koemme, syntyi silloin, ja Suomi tietysti myös. Jos saat sinne ajantunnun niin pelkästään se on iso arvo.

   Tämänkin olen ehkä ennen, mutta oletko lukenut Ernst Brunnerin Malja tomullesi-kirjaa. Kuvitteellinen elämänkerta Bellmanista? Sen jälkeen Tukholmaa ja 1700-lukua olen katsonut ihan toisin, vaikka se ei siinä se pääpaino vaan kielessä ja psyykkeen kuvauksessa. Tsekkaapa vaikka kursorisesti joskus jos aikaa.

   Poista
  10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 17. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jari, on hyvä hiljentyä elämässään ja on hyvä rajata myös tiedonhakua. Meillä on yksi elämä, näin oletan.

   Eläkeaika on hyvää aikaa tarkentaa siihen, mikä on olennaista.

   Soteuudistus on varmasti tärkeä, mutta en jaksa uskoa siihen, että poliitikot hallintohimmeleillään tekevät siitä erityisen onnistuneen tai saavat ihmiset äänestysuurnille.

   Politiikkoja kiinnostaa pääasiassa oma valtansa.

   Poista
  2. Kun joskus osuu päivä ettei ole oikein seurannut lainkaan mediaa tai availlut netin syövereitä, vaan tehnyt jotain muuta, käynyt vaikka metsässä, lukenut jotakin itselle tärkeää vähän mutta ajatuksella, kävellyt, siivonnut, on vaikka nukkunut päiväunet, niin sitähän ei voita mikään. Parempaa kuin mikään!
   Sellaisesta tulee aina mieleen että tätä lisää ja että näin pitää jatkaa.

   Ja niin pitääkin! mutta mulla hiipii jossakin vaiheessa, ja kun musta kyse, niin aika pian, että on tahoja ja vaikuttajia ja ihmisiäkin, jotka ovat jokaisesta vetäytyjästä hyvin iloisia koska pelitilaa ja näennäistä tiedonhallinnan valtaa (sananvaltaa mm.) tulee sitä enemmän, mitä vähemmän joku haluaa tietää mitä tapahtuu.

   Toisaalta hyvä tiedostaa, ettei "pelitilaa", maailmaa, mitä nyt kukin haluaa, saa kukaan koskaan lopullisesti hallintaansa oli kusettamisen tai vaikuttamisen mittasuhteet mitä tahansa ja missä tahansa.

   Eikä kaiken kohinan perässä kannata juosta.

   Itse tiedostan nykyään omat v-tukseni aiheet niin kirkkaasti että osaan välttää liika-annostuksia.

   (Yöllä tuli nyt sitten minullekin virallinen koronapositiivisen tulos. Uskomattoman tyhjää oli muuten testauspaikalla ja silti aika paljon henkilökuntaa. Lukuja nyt saadaan nyt ainakin näin alas. En tiedä voiko tartuntaa oikein kukaan ihmisten kanssa tekemisissä oleva välttää ainakaan täällä pk-seudulla.)

   (Jari, Uspenskin sisällä on pyhä tunnelma protestantillekin. Olemme siellä käyneet mm. sytyttämässä tuohuksia tositarkoituksellakin. Ja kun tyttäreni kastettiin hyvin pienessä tilaisuudessa Tuomikirkon kappelissa, niin sen jälkeen Uspenskissa. Paikka hiljentää kenet tahansa.)

   Poista
  3. Pelkkä Uspenskiin sisään astuminen tekee heti selväksi että sillä mitä itsellä ja itsessä on, ei päästä mihinkään.

   Poista
  4. Jope, olet oikeassa. Varsinkin hektisen työelämän jälkeen pelkkä oleminen ja tavallinen tekeminen on taivaallista. Jos sitten saa tehtyä vielä mielestään jotain tärkeää, sitä makoisampaa.

   Välillä tuntuu, että ei jaksaisi olla riistämässä ja raastamassa yhteistä (poliittista) pelitilaa, kun siitä ei seuraa muuta kuin se riistäminen ja raastaminen = vaikutus nolla. Suomalainen on pohjimmiltaan sinisilmäinen lammas ja hallintoalamainen. Sitä saa kiusata ja kusettaa miltei loputtomiin. Itsekseen ja pienessä porukassa jupisee, mutta tottelee ja kestää. Tämä on masentava tosiasia. Vai voisiko tätä ajatusta jotenkin haastaa?

   Poista
 18. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uspenskissa on tullut käytyä pari kertaa. Ortodoksisuutta arvostan, vaikka en itse olekaan suoraan siitä kiinnostunut. Pidän asiaa hyvin pitkälle temperamenttikysymyksenä ja persoonakysymyksenä. Mitään erityistä opillista tai muuta estettä siihen ei liity.

   Uspenskin katedraali valmistui lokakuun 25. 1868. Silloin taisi olla vihkijäiset. Kivi olisi hyvin voinut käydä siellä, se on aivan mahdollista. Ja oli nähdäkseni muitakin ortodoksisia kappeleita tuota ennen.

   Uspenskiin tuotiin tiiliä Bomarsundin linnoituksesta (jossa sielläkin oli ortodoksinen kappeli). Bomarsund tuhottiin osin Oolannin sodassa, ja Krimin sodan vuonna 1856 päättäneeseen Pariisin rauhansopimukseen otettiin määräys, ettei Ahvenanmaata saa linnoittaa. Eli Uspenskin tiilet ovat osin Ahvenanmaalta, linnoituksesta. Päällimmäiset tiilet valmistettiin muistaakseni Hämeessä, Janakkalassa tai jossain, mutta rungon 700 000 punatiiltä ovat linnoituksesta, näin luin asiasta viime viikolla.

   Olen varma, että Kivi ainakin seurasi kirkon rakentumista Helsingin matkoillaan.

   Poista
  2. Tässä linkissä tietoa Uspenskin rakennusprosessista, myös noista tiilistä:

   https://www.hos.fi/venalaisbysanttilainen-kokonaistaideteos/

   Poista
  3. Mielenkiintoisia tietoja Vesa. Enpä katsele kirkkoa jatkossa enää ihan samalla tavalla, kun kolistan ratikalla ohi.

   Ortodoksisuuden suhteen samoilla linjoilla. Moni ihastuu ortojen henkisempiin ja mystisimpiin (?) menoihin. Itse en ole kovin henkinen enkä uskonnollinen. Se hämy ja tuohusten liekki ei ole minulle mitään enempää kuin protestanttikirkon valkea seinä. Lutherin armo-oppi ja vapautuksen voima oli se pommi aikoinaan, joka selvitti tilanteen isosti. Ortodokseille itselleenhän sitten on kyse muista syvyyksistä kuin mitä me protet kliseinä nostamme esille. Kyllä minä sen tajuan.
   Mutta olen sillä tavalla hengellisesti pohjalla, että jokainen paikka jossa kristilliseltä Jumalalta apua ja armoa etsitään, sopii minulle: jokaiseen oljenkorteen olen valmis tarttumaan.
   Ortoja arvostan kuitenkin kuten on täällä puhuttukin aikalaisuuden pienestä vaikutuksesta.
   Mutta vaikka Pelastusarmeija käy, enää ei opeilla ole oikein väliä.

   Oolannin sota olikin muuten se ainoa kerta kun Nato (eh) on hyökännyt Suomen alueelle.

   Poista
  4. Heh heh, tuo Nato...

   Muuten ihan samoilla linjoilla: ulkoisesti olen niin askeettinen, ja ehkä henkisestikin jotenkin, että perusprotestanttisuus sopii minulle kuin nenä päähän tai kynnet käteen.

   Protestanttisuuteenkin kuuluu itsensä pieneksi ymmärtäminen ja hiljaisuus. Näin olen asian mieltänyt. Kaikki on armoa.

   Poista
  5. Sinänsä on hyvä, että on kirkkoja ja katedraaleja, niin muistamme oman historiamme ja ne mahdollisuudet, jotka ovat yhä läsnä.

   Totta kai kirkot ovat arkkitehtoonisesti ja taiteellisesti aivan mahtavia voimannäyttöjä myös.

   Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  7. Jopelle vielä se, että hienoa, jos korona alkaa pikku hiljaa helpottaa. Kannattaa kuitenkin muistaa lepo. Sitä pitää yksinkertaisesti saada riittävästi. Palautumista, koska väsymys voi jäädä päälle. Kannattaa olla pois töistä niin pitkään kuin vain mitenkään on mahdollista. Väsy voi iskeä siinä vaiheessa, kun on töissä ollut jonkin päivän. Meillä oli tytöllä kevyt korona, hyvä kunto, mutta pari viikkoa meni. Kävi heittämässä parin tunnin kierroksen sairauden loputtua ja nukkui suunnilleen loppupäivän.

   Poista
  8. Tuostakin taudista voi tulla nimittäin kaikkia ikäviä jälkitauteja. Niiden saamista kannattaa välttää viimeiseen saakka. Hyvin olet kyllä pysynyt terveenä, kun ajattelee olosuhteita, joissa olet ollut viime vuodet (töissä).

   Poista
  9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  11. On tullut ajateltua kuolemaa viime aikoina, omaa ja läheisten. Eihän se kenenkään kohdalla ole mitään muuta kuin väistämättömyys.

   Hurmoksellinen, pelottava, liian "yliluonnollinen" hengellisyys ei ole minua varten. En hae ekstaaseja ja muuta tällaista "kokemuksellisuutta".

   Sellaisiakin ihmisiä on, jotka hakevat. Uskonto ei ole minulle myöskään magiaa, jossa todellisuuteen pyritään vaikuttamaan yliluonnollisin keinoin. Sellainen tuntuu perverssiltä, oman asemansa unohtamiselta.

   Poista
  12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 19. Matalaa kuumeilua, hajuoire nenässä ja yskä. Tänään pieniä unia pitkin päivää. Menen töihin vasta kun ihan kunnossa, se on selvä. Kun kaikilla meillä tauti eikä tervettä perheenjäsentä ole, on läheisessä kaupassa kuitenkin käytävä ja koira lyhyesti ulkoilutettava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla hyvin samanlaiset oireet kuin meidän tyttärellä. Hänellä ei ollut edes kunnolla kuumetta. Hajuaisti ja makuaisti menivät, oli päänsärkyä, lihassärkyä, hiukan hetken aikaa vatsa sekaisin, väsymystä. Ei tietenkään ole mukava sairastaa, mutta jos saisin valita tuollaisen koronan ja pahemman väliltä, niin ottaisin tuollaisen kevyen.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista