keskiviikko 22. joulukuuta 2021

Vielä koronasta

 

Mietin koronaa. Ehkä pitäisi vain myöntää, että emme tiedä tästä viruksesta kylliksi ja että erilaiset keinot viruksen leviämisen estämiseksi eivät ole olleet kovin onnistuneita ja vedenpitäviä ja että on myös turha esittää liian varmaa mielipidettä suuntaan tai toiseen - eristäminen on toki vanha ja tehokas keino, mutta pidemmän päälle turmiollinen yhteiskunnalle monessa suhteessa.

Olemme ikään kuin avoimessa prosessissa ja odottelemme heikentyviä variantteja ja kyllin vahvaa laumasuojaa - ja totta kai tuollaisia olosuhteita pyritään luomaan.

Joka tapauksessa varmaa on vain, että virus on täällä ja tulee pyörimään vielä aikansa yhteiskunnissa. Tehtäväksi jää lähinnä rytmittää viruksen leviämistä siten, ettei hoitokapasiteetti ylity. Sekin on nähty, että rokotteet eivät toimi yhtä hyvin kuin tavallisesti, mutta jotain suojaa tai loivennusta ne kuitenkin antavat - ja minusta on hyvä, että rokotteita on saatu kehitettyä näinkin nopeasti. Rokotteita pitäisi saada laajempaan jakeluun myös kehittyviin maihin, etteivät ne ala toimia virusmuunnoslaboratorioina. Sanon tämän silti: hiukan oudolta tuntuu jatkuva rokottaminen, mutta toisaalta se liittyy juuri mainitsemaani epävarmuuteen viruksen luonteesta ja toiminnasta ja toki näihin variantteihin.

Pitäisi kaiketi vain suostua siihen, että tilanne on epävarma. Johtajat ja poliitikot tekevät sen minkä osaavat ja pystyvät omista asemistaan, samoin lääkärit ja epidemologit. He eivät ole kaikkivoipia, tulee huteja, tulee huutia, välillä onnistutaan. Ei ole kovin kaukaa haettua, että mukaan lorahtaa myös monenlaista politiikantekemistä.

Ei ole mitään sellaista voitokkuutta kuin että "näin Suomi päätti voittaa koronan" - on vain reagointia muuttuviin tilanteisiin, ja jokaisen vastuullista toimintaa ja järjenkäyttöä tarvitaan, jotta selviämme siihen saakka kunnes virus on mutatoitunut kausityyppiseksi riesaksi tai on löydetty tehokas rokotteellinen suoja.

Ehkä jossain vaiheessa saamme selville, mistä virus on peräisin ja miten sairastuvuus syntyy erilaisilla yksilöillä ja mitkä kaikki tekijät ovat mukana siinä, miten vakavasti joku sairastuu.

En ylläty oikeastaan minkäänlaisista tuloksista, enkä ylläty siitäkään, jos kaikkea, esimerkiksi viruksen alkuperää, ei avata julkisesti tai saada selville.

Tilanne on omiaan ruokkimaan kaikenlaisia ajatuksia, totta kai myös salaliittoteorioita, joita tällaisina epävarmoina aikoina helposti syntyy.

Meidän pitäisi sietää epävarmuutta, mutta ei lietsoa sitä.31 kommenttia:

 1. On lisäksi vaikea kysymys kuinka suhtautua niihin, jotka eivät ota rokotetta. Heidänkin suhteen epävarmuuden sietäminen on tärkeää.

  Ensin: olen itse rokotettu ja rokotutan itseni ilman muuta enkä henk.koht. tunne ketään, joka ei tekisi samoin. Ymmärrän täysin rokotteiden merkityksen.

  En kuitenkaan ole pitänyt esimerkiksi siitä kuinka rokotteiden suhteen toisin toimivia on maalailtu. He eivät todellakaan ole suurimmaksi osaksi äärioikeistolaisia kouluttautumattomia luupäisiä peräkammarin poikia (joilla kaiketi heilläkin on kansalaisoikeudet ja ihmisarvo tuollaisinakin).

  Joukossa on paljon mm. huippukoulutettuja lääkäreitä ja tutkijoita koko maailman mitassa, niin naisia kuin miehiä. Miljoonittain, vaikka toki tuossakin joukossa on täysiä kusi-ja sekopäitä mukana. Mutta myös ihmisiä jotka lähtevät liikkeelle esim. ihmiskehon omista sisäisistä voimista.

  Yleistä rokotusvastaisuutta en ymmärrä lainkaan (esim. lasten rokottamattomuutta lastentauteja vastaan), mutta ymmärrän jotenkin ainakin, jos näitä vielä osin kokeellisia koronarokotteita (joiden suhteen se kuuluisa tiede on osittain vielä kesken) joku ei halua ottaa.
  Ihmisellä on oikeus omaan ruumiiseensa, eikö se ole länsimainen ajatus muutamissa muissakin asioissa?

  J o s joku ei sitten rokotetta ota, katson kuitenkin ettei hän saa asettaa ketään vaaraan tarpeettomasti ja hänen on itse eristettävä itsensä kaikista mahdollisista riskiryhmistä poikkeuksellisen vahvasti.

  On silti myös vaara, että se miten voimakkaasti yhteiskunta nyt ohjaa meitä kaikkia (ja tietyssä mielessähän niin pitääkin)
  antaa jonkinlaisen toimintamallin ja mandaatin ohjata meitä jatkossakin, ehkä myös muissa kuin terveyteen liittyvissä asioissa.
  Jos koronapassi tms. on etappi matkalla digitaaliseen kansalaisuuteen, niin tulen olemaan kokosydämisesti ja aivoillani myös sellaista vastaan.
  Ja huom! noissa ajatuksissahan ei ole mitään salaliittohöpinää, vaan Euroopassa on paljonkin korkeantason päättäjiä jotka ajavat digitaalista kansalaisuutta täysin avoimesti.

  Koronahoidon suhteen Suomi on tähän saakka selvinnyt varsin hyvin Vesan mainitsemalla tavalla ja myös luonnollisine virheineen. Kaikki ei tietenkään voi mennä putkeen eikä kaikkia tilanteita voi puitteiden vuoksi hoitaa edes ideaalilla tavalla.

  On kuitenkin tärkeää ettei valtiokontrolli koronan myötä tahattomasti tai sitten tietoisemmin yhtään enempää kasva, kun koronasta joskus päästään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut helppoa havainnoida kuinka eräänlaisesta kansalaiskunniallisuuden todistelusta on tullut uusi kansanhuvi. Milloin minkäkin asian kanssa poseerataan "historian oikealla puolella" omaa oikeaa asennetta, oikeaa käytöstä ja alttiutta toimia hegemonian mukaisesti vaikkapa aivot narikassa.
   Täydellinen ja ehdottoman horjumaton rokotetiedeusko on ollut viimeisin.
   No, siihen on tietenkin sananvapaus kunhan yrittäisimme pitää huolen että totuuksia on vähän ja oman elämänsä kanssa omalla tavalla sinnittelyjä valtavasti enemmän.

   Itse otan rokotteet koska katson että tiede on antanut riittävästi todennäköisyyksiä siitä, että rokote toimii ja että se kannattaa ottaa niin itseni kuin muidenkin vuoksi. Haluan myös seurata riittävän luotettaviksi osoittautuneiden viranomaisten ohjeita.
   Mutta kyllä vastuu on silti minulla valinnoistani, ei valtiolla.
   Enkä minä voi mitenkään estää toisia ihmisiä ajattelemasta toisin ja käyttäytymästä sen mukaan.

   Poista
  2. Itse otan myös rokotteet samalla todennäköisyydellä, samalla luottamuksella. En kuitenkaan luota sokeasti "tieteen puolelle / historian oikealla puolella" jne. oleviin, koska tiedän vain sen, että emme tiedä tarpeeksi, että alkaisimme tällä tiedolla erotella ihmisiä vuohiin ja lampaisiin. Turvaan kuitenkin niihin keinoihin, jotka perustellusti (siten kuin maallikko ylipäänsä voi perustelut ymmärtää) ovat todennäköisesti parhaimmat.

   Rokottamattomien tulee sitten kantaa oma vastuunsa, minusta tavallaan loppuun asti, jos lähtevät sille tielle, että rokotteet eivät kelpaa. Esimerkiksi vapaaehtoinen eristäytyminen hankalassa paikassa on oikein. Jos taas selitetään, että mitään vaarallista virusta ei ole olemassa, niin se on aivan järjetöntä.

   Yhteiskunta on tarjonnut sitä apua mitä nyt on ollut tarjottavissa, ja sitä on hyvä ottaa vastaan.

   Jos avusta kieltäytyy ja katsoo voivansa arvioida paremmin, niin siitä vaan. Täytyisi pitää sitten linjansa.

   Mutta en ymmärrä rokottamattomien demonisointiakaan. Sen ymmärrän, että paheksutaan, jos joku käyttäytyy kuin virusta ei muka todella olisi.

   Poista
  3. Toivon minäkin, ettei koronaprosessissa poliittisesti luoda / mahdollisteta lisää tarpeetonta kyttäys ja valvonta -kulttuuria, jolla on helppo jakaa kansalaisia haluttuihin ryhmiin jonkin poliittisesti määritellyn hätätilanteen mukaan.

   Poista
 2. Jos viruspandemia hyvinkin nopeassa ajassa vähentäisi maapallon ihmispopulaatiota noin kolme miljardia niin se se olisi parasta mahdollista mitä voisi tapahtua elonkehän kokonaisuuden kannalta ilmastonmuutos huomioiden. - Tästä ei keskustella. Tämä saattaa olla luonnon tavoite.

  Nykyihmisen tavoite on voittaa virus ja lisätä sen jälkeen liikkuvuutta ja kulutusta ja samalla populaatio kasvaa. Tästä ei puhuta.

  Nykyihminen haluaa palata aikaisempaan, joka on kestämätöntä kehitystä.

  On tietysti kauhea kärsimys silloin kun viruksen seuraukset osuvat omalle kohdalle tai lähipiiriin mutta luonto puhdistuksessa ei välttämättä välitä siitä.

  Tahtoisin kirkasta keskustelua. Ihmisiä, jotka tavoittelevat ajatuksillaan perimmäisyyksiä.

  Yksinkertaisesti me ylsimme sinne mikä ei voi jatkua ja nyt sitten tuli virus.

  VastaaPoista
 3. Koen pojat - Vesa ja Jope - teidät nyt hieman pieniksi mutta käsitän sen, koska te olette isämiehiä ja teidän tehtävänne on unelmoida vakaata kehitystä lapsillenne heidän oloissaan.

  Minulla ei ole mitään syytä muuta kuin ajatella kirkkaasti Darwinin ja Kuusen linjalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jari, väestömatematiikka on julmaa matikkaa. Vaikka korona tappaisi vielä neljä kertaa sen määrän kuin tähän asti, se tarkoittasi että noin 25% vuotuisesta väestönkasvusta jäisi toteutumatta. On vain odotettava vuotta 2100. Ellei sitten jotakin radikaalimpaa ilmene. Kuten tiedät, itse en toivo yhtään ylimääräistä kuolemaa, en luonnon "kostoa" tms. Maapallon väestönkasvu talttuu vasta sitten kun kahden lisääntyjän saama keskimääräinen lapsiluku koko(!) maailmassa on alle kahden. Ei näytä olevan sellaista tulossa.
   (Oma kommenttini tuolla yllä koskikin rokotuskysymystä ja kammotusta nimeltä digitalisoitu kansalaisuus.)

   Poista
  2. (Itse asiassa olen tuosta väestöasian yleisestä ohittamisesta , väestönkasvudenialismista, niin katkera ja surullinen että pyrin olemaan ajattelematta sitä aina kun mahdollista.)

   Poista
 4. Worldometersin mukaan tänä vuonna tähän mennessä maapallolla ihmisten määrän lisäys on + 79 miljoonaa, joten ei ihminen tosiaankaan ole katoamassa. Ahmintakulttuuri enenee.


  Viruksesta täytyisi äkisti löytyä todellinen monsterimuunnos, että se vaikuttaisi oleellisesti ihmisten määrään.

  VastaaPoista
 5. Yksi vain on varmaa ja se on se, että näin ei voi jatkua. Mitä on todellisuuden toteutuva dramatiikka niin sitä en tiedä mutta sivistysolentona minulla on rohkeutta sanoa, että näin ei voi jatkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jari, tuo ikuisuus- ja kohtalonkysymys oli tästä postauksesta nyt erotettu, koska ei tällä koronaviruksella ole mahdollisuutta vaikuttaa väestökysymykseen. Paitsi totta kai on ihan mahdollista ja oletettavaakin, että tulee jokin uusi virus, jolla voi olla mahdollisuus. Ihminen panee tietenkin vastaan minkä pystyy, joten pitää olla todella tappava taudinaiheuttaja, jotta se voisi vähentää väestöä tuolla 5 miljardilla. Sen täytyisi olla ihmisen manipuloima virus, ja sitä pitäisi laskea irti hyvin monessa paikassa yhtä aikaa. Näin ajattelen.

   Voi olla, että biologiset aseet ovat joskus totta. Emmehän tiedä nytkään, mikä osuus tämän viruksen synnyssä on ihmisillä ja laboratorioilla, luultavasti jonkinlaiset.

   Myös jossain vaiheessa 2020 puhuttiin siitä, että koronaa oli löydetty esimerkiksi Espanjasta jätevedestä isoja määriä niihin aikoihin, kun Kiinassa vasta alkoi pandemia.

   En minä halua sinänsä uskoa mihinkään salaliittoon koronan kohdalla, mutta näen, että olisi ihan mahdollista, että joku valtio joka on todella aggressiivisesti omalla asiallaan, voisi käyttää biologista asetta, kuten virusta, ja levittää sitä melko helpostikin eri mantereille ja hyötyä asiasta itse. No joo, tämä on spekulaatiota, enkä omia ajatuksiani siihen ripusta.

   Poista
  2. Jos ajattelemme jotain nimetöntä ja näppeihin tarttumatonta eliittiä niin sen etujen mukaista ihmispopulaation määrällinen kehitys vaikutuksineen ei enää missään tapauksessa ole.

   Poista
  3. Silti ajattelen, että luonto tuottaa tolkullisuuden.

   Voisi olla selvyyden takia hyväksi ajatella ihmistä apinalaumana, jonka määrä on karannut käsistä kunnes sen luonto palauttaa kehyksiinsä tai syntyy sukupuutto.

   Poista
  4. Ihminen pystyy omalla teknologiallaan ja lääketeknologiallaan taistelemaan todella sinnikkäästi kaikenlaisia taudinaiheuttajia vastaan, ja lopulta älyllä. Pitäisi olla jokin virus, jolle ei yksinkertaisesti löydy lääkettä ja joka leviää nopeasti, jos tahdottaisiin, että luonto tällä tasolla hoitaa populaation liikakasvun. En usko, että ihan nopeasti tulee sellaista. Toki voi tulla tosi pahoja. Luulen, että ihmissuku itse aiheuttaa sen asian, mikä voi johtaa väestön vähenemiseen. Toki valtava lajikato tai esimerkiksi ison mittakaavan äkilliset muutokset luonnonolosuhteissa voivat aiheuttaa myös väestön nopean aleneman.

   Poista
  5. Ihmistä voi verrata apinalaumaan, mutta huom! apinalaumaan, joka on keksinyt apinoita verrattomampia suojautumiskeinoja luontoa vastaan. Tässä on vissi ero.

   Jos ihminen ei olisi keksinyt näitä keinoja, ei meillä olisi mitään väestöräjähdystä. Luonto hoitaisi pois ne, jotka katsoo parhaaksi, tilanne olisi ympäristönkin suhteen helpompi. Ihmisyyteen nyt vaan kuuluu se, että ihminen keksii keinot selviytyä. Tähän perustan sen, että jos ihmisten joukosta katoaa valtaosa, niin sen täytyy tapahtua ihmisen toimesta. Toinen tie on se, että planeetan elinoloissa tapahtuu jotain dramaattista, kuten meteori tai supertulivuorten purkautuminen ja muuta vastaavaa. Ihmiskunta sopeutuu dramaattisiinkin, mutta suhteellisen hitaisiin prosesseihin, koska se pystyy kuitenkin monin tavoin säätelemään asioita.

   Poista
  6. Nuo ovat minunkin mielestäni juuri ne mekanismit.

   Itse aamulla tuolla ulkona kävelyllä totesin (taas) että Jarin termein, ihmistsumami, on jo tapahtunut. Viimeistään 1900-luvun lopussa maapallon ylikansoitus tapahtui.
   Kaikki seuraukset ovat jo täällä: ekologiset, yhteiskuntien epävakaustekijät, etniset kriisit (uskonnollinen, alueellinen rasismi), alkavat väestöliikkeet, korona, ilmasto....

   Lisäksi uusia miljardeja on vielä tämän jo syntyneen tsunamin päälle tulossa.

   Ihmiskuntaa ei enää tämä kiinnosta. Vielä 70-luvulla se oli Suuri Aihe. Nyt mainitaan korkeintaan jonakin sivuongelmana. Tiedostavien ihmisten murto-osaa vain kiinnostaa. Mediaa ei kiinnosta. Aihe ei ole poliittisella agendalla (lähes päinvastoin).

   Poista
 6. Mutta kaikesta huolimatta hyvää joulua!

  Itsellä ei vielä joulufiilis ole kohdallaan.

  Mutta kyllä se tulee. Tuntuu mm. ikävältä lähteä tuonne tungokseen. Joulun haluan/haluamme kuitenkin viettää. Se ei tarkoita tietenkään ostelua ostelun vuoksi, mutta lahjoja jonkun verran kuitenkin haluan antaa ja haluan myös syödä jouluruokia, joista pidän paljon.
  Ei mitään kuvastojoulua tyyliin Fanny och Alexander, vaan päinvastoin, kolmen ihmisen pieni joulu ja pienen elämän vuoden 2021 päättely.

  Yksineläjänä menisin johonkin vaatimattomaan täysihoitolaan (jos sellaisia vielä on) ja viettäisin siellä huoneessani ja yksinkertaisessa täysihoidossa joulunajan ja ehkä pitempäänkin.
  Kadehdin ihmisiä jotka kokevat elävänsä juuri sitä elämää minkä he ovat itselleen suunnitelleetkin ja halunneet. Haluan kyllä elämääni vaimoni ja tyttäreni, mutta kaikki muut järjestelyt (hah ha) eivät ole menneet ihan täysin haluttuun suuntaan.

  Kuusi on sentään haettu eilen Bauhausista! Sen kasvatteli joku tanskalainen maajussi. Kuusenjalka oli kuitenkin rikki. Se piti vielä illalla käydä ostamassa Malmilta. Tälläistä säntäilyä. Kyllä se tästä tasoittuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin äsken ostamassa loput jouluruoat, tänään valmistetaan jääkellarin lohta. Se on sitten huomenna illalla valmista. Illalla paistetaan pieni kinkku. Itse en siitä piittaa, en ole piitannut enää moneen jouluun, mutta vaimo halusi, kun on perinne. Joulu tulee, ihan hyvä on mieli, kun selvisi tästä syksystä ja tytötkin on terveenä, nuorin aika väsynyt vielä koronan jäljiltä. Maalliset murheet saa olla.

   Poista
  2. Lähetän pojat teille ja läheisillenne jouluterveiset kuten myös kaikille tässä blogissa kävijöille.

   Vietän tämän yksineläjän joulun kodissani ja kokkailen mitä mieleen tulee.

   Toinen vaihtoehto olisi voinut olla joulu Valamon luostarissa (en tiedä mikä siellä on nyt meininki kun en ole luostarin sivuilla käynyt).

   Meinasin äsken, että kirjoitan blogiini jutun otsikolla Joulupsykoosi vai joulurauha. Mutta ehkä en kirjoita.

   Havaitsen itse ne joulupsykoosin merkit. Surullista, pelottavaa, ärsyttävää.

   Niin, rauhallista joulua.

   Poista
  3. Hyvää ja siunattua joulua, Jari, kaikesta huolimatta. Ruisleipää, graavilohta ja kananmunaa - siinä on hyvä eväs jouluun. Osta rosollia laatikko ja pilko siihen vielä omenaa ja suolakurkkua hiukan lisää ja päälle nokare smetanaa. Kyllä kelpaa. Siihen päälle tumma jouluolut tai tilkka viinaa. Tulee niin rauhallinen olo kuin ruoalla voi ylipäätään tulla. Joku haluamasi joululaulu soimaan ja kynttilä palamaan. Siitä muistat, että sinua muistetaan jouluna.

   Poista
 7. HS, tänään:

  "Pandemia leikkasi pari vuotta yhdys­valtalaisten elin­ajan­odotteesta – korona­virus on tappanut erityisesti republikaanien vahvoilla alueilla
  Mustien koronakuolleisuus on kaksinkertaista verrattuna valkoisiin. Trumpia kannattavissa piirikunnissa taas kuoltiin lokakuussa koronavirukseen 3,2-kertaisesti verrattuna Bidenia innokkaasti tukeneisiin piirikuntiin."

  Darwinismi on nyt siis näyttänyt (kun otetaan huomioon ihmisen omat valinnat, mitkä myös osa luonnonvalintaa) että kaikkein huonointa jenkkiainesta kasvaa keskilännessa siellä, missä republikaaneja äänestetään. Jopa 3,2 kertaa huonompaa.
  Itä- ja länsirannikon vauraat valkoiset ja oikea-asenteiset demokraatit CNN-kanavansa äärellä ovat sen sijaan evoluution kannalta parhainta väkeä?

  Noin tietenkin voidaan ajatella, jos jossakin uskotaan että ala- ja työväenluokkaa ei enää olekaan, vaan kyse on enää vain siitä onko ihminen vanhaan takertuva konservatiivi vai avoin muutosmyönteinen uudenlainen liberaali.

  (Hesari ei tuota em. tietenkään tarkoita, ymmärrän sen, mutta joku jossakin on näitä laskenut ja vertaillut. Luulen että ennemminkin itärannikolla.)

  No, tuo oli mitä oli, huonoa mustaa huumoria multa...
  Mutta korona näyttää tuovan inhimillisten ja lääketieteellisten ja rokotuslogististen haasteiden rinnalle kammottavaa rinnastelua ja kontrollin- ja muuta paikanosoittamisen halua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki kaikki tiedämme että esim. rokotusten ottamisen suhteen on erilaisten ryhmien kesken eroja. Niin myös Suomessa.
   Ja totta kai niistä tulee voida puhua julkisesti ja informatiivisesti.

   Mutta jos äänestyskäyttäytymistä aletaan pitää yhtenä mittarina taistellessa vakavaa pandemiaa vastaan niin en oikein tiedä mitä käytöstapoja on enää silloin voimassa.
   Onhan tätä Suomessakin toki jo jonkun verran nähty.

   Tai sitten alkaa ehkä olla jo näkökulmista pulaa, en tiedä.

   Saa nähdä nyt mihin korona kääntyy. Uuden muunnoksen suhteen ilmassa jo toiveikkaita näkökantoja. Toivottava että ne pitävät paikkansa.

   Melkein nauratti jo kuitenkin tänään, kun IL julkaisi jutun ruotsalaisesta firmasta joka jo koekäyttää ihmisissä sirun (!) muodossa olevaa rokote"passia."
   Nyt mennäänkin tulevaisuus edellä ja historian oikealle puolelle, heh he.

   Maailma on todella tulossa hulluksi ja outoilee ja oireilee aika tavalla.

   Poista
  2. Krona ei ole johtanut planetaariseen elämäntapakriisiin. Ei suureen arvokeskusteluun.

   Juuri nyt Worldometersin mukaan tänä vuonna väestönkasvu 80,3 miljoonaa.

   Heti kun tartuntojen määrä vähenee liikkuvuus enenee ja silloin taas tartuntojen määrät lisääntyvät.

   Emme ole jossain askeettisessa ihmettelyn tilassa.

   Poista
  3. Arvelenpa, että ensi vuosi voi tuoda tullessaan monenlaista rytinää tai sen uhkaa: idän suunnalla (Venäjä), EU:ssa inflaation nousu ja talouden kriisikuvat selkenevät / keskuspankkikriisi, koronakin jatkaa / veikkaan, että kuitenkin hiipuu loppuvuotta 2022 kohden.

   Tuo askeettinen ihmettelyn tila, jota Jari peräänkuuluttaa, jää näkemättä.

   Sen sijaan kaikenlaista poliittista paskapuhetta ja vaikuttamista tulee tuutin täydeltä - ja se vaikuttaa meihin ihmisiin enemmän kuin taju maailman tilasta perustasolla.

   Poista
  4. Nuo ovat odotettavissa vähintään ja sitten vielä epämääräisiä uhkia, jotka hakevat vielä muotoa mutta joita voi jo havainnoida heikoista signaaleista.
   Ei kai pitäisi edes yrittää kuvata mutta oma kokemukseni (tietysti subjektiivinen ja mahdollisesti väärä) on, että
   aika monessa asiassa myös meillä on monitasoinen hybridivaikuttaminen jotenkin normalisoitumassa.
   En tarkoita että olisi mitään valtiollista tahtoa tässä vaan jotenkin sellainen lippujen taakse kerääntyminen on menossa.
   Kun myös mediaa seuraa ja liian usein sen alarmistista panikointia niin vaikuttaa jo jotenkin kriisiajan tiedottamiselta, ja sama somessa ja yleisessä keskustelussa.
   Ja riippuvuussuhteelta noihin tuntemuksiin.
   Ei tietenkään kaikilla eikä kaikkialla.
   Kuitenkin yleinen aikalaishenki, tai sen enemmistö, jotenkin hakee myös vahvaa keskusvaltaa ja kyseenalaistamatonta yhtä ääntä. Voinhan olla ihan väärässäkin, ja omasta vainoharhasta on kyse, mutta melkein tulee 30-luku mieleen. Pulinoita ei paljon suvaita. Atavistista tunnetta on liikaa ilmassa, minun makuuni ainakin. Varsinkin kun kyse on kollektiivisesta sellaisesta.

   (Tuo oli epämääräistä lässytystä, ehkä, enkä halua nyt konkretisoidakaan, koska epämääräinen on tämä aikakin, tuosta on vaikea saada kiinni, en tiedä tunnistatteko mitä ajoin takaa.)

   Poista
  5. Jos seuraa julkista keskustelua valtakunnan pääkanavien merkittävimmissä formaateissa niin korkeintaan joitakin rokotusteknisiä pikku kiistoja lukuun ottamatta, tulee pakosti kiinnittäneeksi huomiota lähes täydelliseen yksimielisyyteen lähes kaikista keskusteltavista asioista.
   No, moni voi olla siitä iloinenkin, että näinhän tämän pitääkin mennä, olemme yhtä yhdessä, mutta tulee tietenkin myös mieleen, mulle ainakin, että mitä helvettiä tämä loppujen lopuksi on, onko valtakunnassa asiat todella hyvin näin. Ja: nyt on jonkinlainen hypnoosi kyllä päällä.

   Poista
  6. Jope, tunnistan kyllä monet noista jutuista, mitä sanoit. Voi olla, että seuraavat 5 vuotta, esimerkiksi, ovat paljon dramaattisempia kuin kuluneet 5, asiat ovat kehittyneet hiljalleen tiettyyn suuntaan, ja kun monessa kohtaa yhteiskuntaa / maailmaa alkaa rytistä, kehityskulut voimistuvat ja tulevat entistä näkyvämmiksi.

   Jotenkin on sellainen olo, että tahtoisi muuttua mahdollisimman näkymättömäksi ja olla sivussa. Mutta tietenkin katsoa sieltä kriittisesti ja valppaasti. Saa nähdä, miten helposti onnistuu tuo sivussaolo ja millaisin kaikin tavoin meitä "osallistetaan" yhteiskunnan erilaisiin asioihin.

   Poista
  7. Ja miltä esimerkiksi Eurooppa, jota voi hyvällä syyllä kutsua monin tavoin heikoksi ja haavoittuvaksi, näyttää 10 vuoden sisällä. Toivottavasti saadaan asiat hoitoon ja maanosa monin tavoin vakaaksi, ei millään poliittisilla puolihuijauksilla ja pakkomeiningillä vaan aidosti eri toimijoiden vahvuuksiin perustuen: valtioidenvälisesti, ei ylivaltiollisesti.

   Poista
  8. Luulen, että koronauutisointi pelkästään saa aikaan yksimielisyyden hypnoosin. Tarkoitan; ihmiset ovat peloissaan, tai ainakin sinne päin, ja silloin ei ole aikaa katsoa leveämmin ja kriittisemmin asioiden kokonaisuutta. Yritetään pysyä turvassa. En tarkoita, että esimerkiksi korona olisi järjestetty tilanne tai jokin savuverho, mutta ihan hyvin voi olla niin, että ihmiset eivät ehdi / pysty oikein ottamaan selvää asioista, kun hyvin paljon mediatilasta on niin keskittynyttä esimerkiksi tähän pandemiaan. No joo, voi olla, että melkoisia purkauksia on odotettavissa monellakin tasolla.

   Poista
  9. Ihmiset eivät pelkää ihmistsunamia vaan he pelkäävät niitä esteitä mitä pandemia aiheuttaa heidän yhdentyvälle ahmintakulttuurilleen.

   Minusta on tietenkin tullut jankuttaja niin täällä Vesan blogissa kuin omassanikin.

   Toisin sanoen voin vain jankutella Darwinin ja Pekka Kuusen sanomien sisältöä ja vaatia sen huomiointia kaikissa ihmistsunamia koskevissa analyyseissä.

   En pysty pinnallistamaan ajatteluani vaikka seuraankin päivittäisiä tilannekatsauksia.

   Minulle jotain suurta on meneillään ja suuri voi olla nimeltään pandemia-aikakausi eikä yksittäinen pandemia.

   Näen ihmisen osana tämän planeetan elonkehää missä on saatu aikaiseksi ihmispaisumus. Tsunami ei ole tulossa vaan se on tullut ja sitten seuraamme miten elonkehässä vallitsevat lait reagoivat siihen.

   Oikeastaan oma tehtäväni on suoritettu. Olen niin kauan kirjoittanut ihmistsunamista ja viitannut Pekka Kuuseen.

   Vaikka ajattelen elonkehää ja sen lakeja niin olen myös paranormaalien kokemusten myöntäjä ja sieltäkin kautta suuntanuoleni menee kristillisyyteen, ortodoksisuuteen.

   Ehkä olisi vain vetäydyttävä hiljaiseen rukouskilvoitteluun, koska ihminen mahdollisesti kaikkein rajuimman jälkeen käsittää elonkehän realiteetteja ja ahmintakulttuurin mahdottomuutta.

   Poista