maanantai 20. joulukuuta 2021

Korona


Koronasta meidän perhe on selvinnyt rokotuksilla ja mahdollisimman tarkalla suositusten noudattamisella, näin voi sanoa. Vasta pari viikkoa sitten perheeseen tuli ensimmäinen tartunta, nuorimmalle, joka ei ikänsä vuoksi ole saanut rokotuksia. Nyt takana on karanteeni, eikä ainakaan tänä aikana meihin muihin tarttunut tauti. Koputetaan puuta. 

Tartunta tuli koulusta, missä korona nyt jyllää. Lapset tartuttavat toisiaan tehokkaasti ja tuovat tartuntoja myös kotiin, aikuisille.

Epäilenpä, että kuukausi tästä, ja omikronkin on tullut kylään. Toivottavasti rokotteet sitten tehoavat siihen ja loiventavat tärskyä. Kun perheessä on sekä opiskelijoita että opettajia, on hyvin vaikea paeta virusta. Kontakteja tulee väistämättä.

Saa nähdä, aikooko hallitus vetää taistelun tämän vaiheen periaatteella "Katsotaas nyt ensin mitä tapahtuu" vai periaatteella "Ennakoidaan". Jälkimmäisen vaihtoehdon toteuttamisessa alkaa olla kiire, jos enää edes ehditään mukaan.

Luulen, että kansalaiset ovat valmiita toimimaan tartuntojen loivenemiseksi, ainakin vastuulliset ihmiset.


20 kommenttia:

 1. Näinä aikoina kun kivat ja vastuulliset ihmiset ovat hokeneet mantraansa "uskosta viranomaisiin" olen itse menettänyt sen entisenkin vähän.
  Peruskouluissahan on paljon sitä ollut koko ajan että tartuntoja on, mutta ne saadaan todella usein kirjatuksi eri tekosyillä ei-kouluperäisiksi. Mullakin ollut näitä muutama. Ilmiö on laaja.
  Mutta tilasto on kauniimpi.

  Eivät näytä myöskään rokotteet toimivan. Juuri eilen sain tietää (ei duunissa) nuoresta naisesta, joka otti matkaa varten kolmannenkin rokotteen ja: tartunta.
  Myös eri maiden aivan vastakkaiset viranomaislinjat muodostavat jo komiikan muodon. Itse en esim. suostu uskomaan että meillä olisi jotenkin paremmat asiantuntijat kuin vaikkapa briteissä. Tanskassa koulut ovat kiinni. Meillä sen sijaan kodit ovat turvattomia paikkoja (ilmeisesti toisin kuin Tanskassa) kun lapsia ei voi sinne jättää etäilemään ja heidät pitää saada koulujen "turviin" (tartuntoja saaamaan).
  Vielä kun tuohon lisää maagisen uskon että koronapassi tekee turvallisen tilan, vaikka rokotteet ( ja siten siis se passi) eivät toimi lainkaan odotetusti ja tartuntoja on saatu paljon passillisista ravintoloista, niin sekaisin ovat syyt ja seuraukset.
  Arvaamattomuuden tilalle tarjottu "usko" ei ihan riitä.

  En osaisi kuitenkaan itse sammuttaa paloa paremmin. Se on selvä. Mutta rajoittamistoimia ehkä kuitenkin kannattaisi lisätä. Ei se elämä mihinkään karkaa. Kyse voi joillakin olla kuitenkin koko elämän menettämisestä.

  Positiivista: tässä viimeistään kuuluukin mennä sellainen kansalaislapsen usko viranomaisäidinkorvikkeisiin, jotka ovat aina oikeassa ja ohjaavat kaiken jo asemallaan ja aikuisuudellaan parhain päin. Tai jakkupuvullaan. Tai THL:n kestävän kehityksen rintamerkki puvuntakissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rajoitukset on nyt se keino, näin ajattelen. Koulut olisi pitänyt pistää jo kiinni tämän viikon alussa ja siirtyä etäopetukseen. En tajua, miksi tätä ei saatu aikaan.

   Koronan ja rokotusten suhde on minulle osin mysteeri. Ajattelen, että rokotukset ovat auttaneet ja auttavat kyllä, mutta jokin siinäkin vuotaa: omituinen otus tämä koronavirus. Luulen, että tarttumis- ja sairastumisyhtälö on hankalampi kuin vielä tiedetäänkään. Tai tiedotetaan, kuka tietää. Ehkä molempia.

   Itse luotan siihen, että ihmiset tekevät parhaansa. Mutta totta kai kun asialla ovat poliitiko ja lääkejätit, voi olla, että itse asian hoitamisen ohessa hoidetaan voittoja kotiin myös. Ei mitenkään superisosti, mutta kuitenkin.

   Hallitus ei mielestäni saa kovin hyviä pisteitä asian hoitamisesta. Sekavaa on, ei löydy yhteistä linjaa hallituksen sisällä eikä asiantuntijoiden kanssa - joskin niitäkin tuntuu löytyvän joka lähtöön.

   Mulla olisi 18.1. kolmas rokotus. Luulen, että omikron on tullut kohdattua jo siihen mennessä.

   Sellainen tunne on, että tässä on paljon tuntemattomia tekijöitä ja hiukan sellainenkin, että joku tässä koko sopassa hiukan mättää. Kokonaiskuva hahmottuu varmasti vasta vuosien päästä.

   Koronapassi tuli liian myöhään käyttöön, jos tarkoitus oli pitää yhteiskuntaa auki. Omikron tuhoaa passin mahdollisuudet ainakin joksikin ajaksi.

   Toivotaan, että omikron olisi sellainen lievä tapaus, joka ohjaa meitä pois pandemiasta. Kuitenkin ajattelen, että hyvä jos vielä tästä eteenpäin vuoden mittaisella korpitaipaleella koronasta selviämme. Voi olla pidempikin reissu.

   Poista
  2. Mulle riittää, että rokotukset edes loiventaa tautia. Muutaman kerran pahan influnssan sairastaneena tiedän, että jos korona on niitä paljon pahempi, niin vaikeaksi menee. Sikainfluenssa veti totaalisesti vintin pimeäksi miltei viikoksi ja toipumiseen meni varmasti puolitoista tai pikemminkin pari viikkoa. Ei kiinnostaisi tuollainen yhdistettynä esimerkiksi hengitysvaikeuksiin tai johonkin veritulppariskiin.

   Poista
  3. Koululaisten lomia voisi pidentää, oppiminen ei karkaa mihinkään., raflat voisi olla ihan hyvin joulukuun vaikka kiinni (kaljaa saa kaupasta). Jo noilla olisi iso vaikutus.
   Kansakunta voisi vaikka seuraavan kuukauden katsella hyviä ohjelmia Areenasta, ulkoilla ja vaikka lukea. Chillata himassa.

   Kyllä minäkin sen kolmannen menen hakemaan, pitääpä mennä varaamaan saman tien, kun sinä nuorempanakin olet ajan jo saanut, mutta en ole enää ihan varma minkä vuoksi.

   Poista
  4. Pakko vielä todeta koulusta yleisesti se, että ihan kuin kanta etäopetukseen olisi samalla paljastanut ihmisten ja päättäjien yleiset arvot.
   Rautalangasta taivutettuna perinteisempi ihminen pitää pääsääntöisesti (!) koteja ja perheitä hyvinä paikkoina, joissa voi lapsi ihan hyvin olla ja opiskella ilman hätää jonkin aikaa, kun sen sijaan yhteiskunnan ja valtion suuremman kontrollin ja käpälän kannattaja (usein vasemm.??) on mieltä että siellä kunnan koulussa on aina ja kaikissa tilanteissa parempi kuin kotona.

   Poikkeuksia toki on, on koteja joissa lapsen on paha olla ja se on kamalaa, mutta tuolla akselilla jokainen voi omia kantojaan punnita.

   Poista
  5. Minusta on erikoista, että etäopetusta vastustetaan. Nyt on väläytelty jopa lomien pidentämistä. Kuitenkin se, että olisi etäopetusta (jolloin lapsi kotona), on parempi minusta kuin se, että lapsi hengaa kotona ilman päiväohjelmaa (jos siellä kotona nyt on niin vaarallista).

   Totta kai ymmärrän, että on erinäisiä ihmisryhmiä, joilla kotona on vaarallista tai joilla ei kotona opiskelusta tule paljon mitään, mutta jos nyt tahdotaan hoitaa koronahuippua loivemmaksi, niin kannattaisi hiukan miettiä.

   Kesällä lasten pitäminen koulussa on ihan yhtä tyhjän kanssa. Ja nytkin tällä hetkellä muutama päivä ennen joulua on opiskelun kannalta aivan merkityksetöntä, että oppilaat ovat koulussa - koronan loiventamisen kannalta heidän pitäisi olla kotona - mutta kun siellä on ilmeisesti niin vaarallista ja rajatonta olla, niin eihän tällaista voi tehdä.

   Poista
  6. Kaljakuppilat ja anniskelupaikat voisi ihan hyvin sulkea joksikin aikaa. Ja voisi olla ihan hyvä, jos suomalaiset olisivat vaikka kuukauden juomatta alkoholia. Sekin olisi kansanterveydellisesti fiksu veto.

   Poista
 2. Mummon arkijärki sanoo (päätä särki mis on arkijärki), että me elämme päiväkohtaisten tilannekatsausten elämää. Me tarvitsemme nyt kovasti arvioita pandemian kehityksestä seuraavan 12 kuukauden aikana. Tarvitsemme sitä sekä henkistä että aineellista varautumista varten.

  Asiantuntijoita ei pysty laittamaan tuomitsemistaakan alle, jos arviot eivät toteudu.

  Mutta arvelen, että jotenkin tahdotaan elää näissä päiväkatsauksissa.

  Tämä ei edusta mitään.

  Maallikon arkijärkeen mahtuu aivan täysin ajatus siitä, että nykyinen kuolleiden määrä kymmenkertaistuisi vuoden aikana. Se jo muuttaa olemista aika lailla. Tätä ei kukaan toivo eikä tämän sanomista saa värittää vihapuheeksi.

  Aikuiset ovat aikuisia ja heidän nyt vain täytyy sietää kaikkea ikävää ja pysyä roolissaan ja olla esikuvallisia lapsille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikuisten pitää aina osata olla aikuisia. Tässä suhteessa korona on vienyt jonkinlaisen hämmennyksen tilaan.

   Mediasta: ei ole luultavasti hyvä, että niin tarkasti seurataan koronaa ikään kuin livelähetyksen tasolla. Tästä itsestään syntyy läkähdyttävä vaikutelma.

   Hankalasti käyttäytyvän viruksen kohdalla pitäisi pystyä yhtä aikaa tekemään pitkän tähtäyksen arviointia ja lyhyemmällä välillä suhteuttaa toimia akuuttiin tilanteeseen ja pitkän aikavälin tavoitteeseen. Nyt ei oikein olla nähty tällaista.

   Sitä mietin, miksi korona on niin erilainen kuin muut isot viruskierrot, jotka ovat läpäisseet yhteiskunnat globaalisti. Onko tämä niin iso juttu vai onko mahdollista, että tästä on myös nykyisessä mediailmastossa paisunut tällainen?

   Rokotteet tulivat suhteellisen nopeasti käyttöön. Onko niissä suhteessa aiempiin isoihin pandemioihin sekä rokotteisiin jokin olennainen ero?

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  5. "Onko tämä niin iso juttu vai onko mahdollista, että tästä on myös nykyisessä mediailmastossa paisunut tällainen?"

   Voi olla tuotakin. Vieläkin muistelen (kauhulla) edellisten USA:n presidentinvaalien megalomaanista uutisointia, jonka määrällinen mittaluokka vastasi meillä Suomessakin kuin olisi kolmas maailmansota syttynyt. Ja joka määrällisesti muuten ylitti myös monin kerroin omien pres. ja eduskuntavaaliemme uutisoinnin. Samaan tapaan reagoi myös some.

   "Rokotteet tulivat suhteellisen nopeasti käyttöön. Onko niissä suhteessa aiempiin isoihin pandemioihin sekä rokotteisiin jokin olennainen ero?"

   Oliskos se, että aiempiin, sen mitä me muistamme, verrattuna rokotteet toimivat paremmin?

   Poista
  6. Rokotteet ovat minustakin toimineet aikaisemmin paremmin. Toki itse olen saanut kaksi kertaa influenssan rokotteesta huolimatta, vaikka olen hyvinkin tarkka yleisen hygienian suhteen.

   Nyt rokotteiden kehittämisaika on ollut suhteellisen lyhyt, joten ei ehkä voi odottaa ihan optimaalista tulosta. Itse olisin toivonut, että tehokas suomalaisrokote, joka on tekeillä, olisi saanut enemmän tukea, kun koronan vuoksi syydetään miljardeja maailmalle.

   Ei ole järkevää, jos pitää ottaa vuodessa esimerkiksi 3-4 rokotetta samaa tautia ja sen eri variantteja vastaan. Tässä kohtaa minusta jokin hiukan mättää.

   Toisaalta ihmiset haluavat niin superturvattua ja -taattua elämää, että sekin on jo jonkinlainen perversion muoto. Ollaan valmiita syyttämään toisia, jos ei suunnilleen kuolemattomuutta pystytä takaamaan.

   Itse olen yhä useammin miettinyt: Entä jos olen hengiltä parin viikon päästä? Onhan se aika kylmäävä ajatus, joskaan ei ole saanut minussa suurempaa elämänmuutosta aikaan. Enkä usko, että saakaan niin kauan kuin asia on hypoteettinen.

   Poista
  7. Kirjoitin blogissani siitä ortodoksien saamasta sielunhoitotahtokortista. Sairaanvoitelun ja Pyhän Ehtoollisen merkitykseen luottaen tässä mennään.

   Tietysti isämies kaikissa olosuhteissa joutuu miettimään perheensä tilannetta.

   Ei ole kuitenkaan tarpeen ylidramatisoida asioita.

   Mutta pakkohan on jotenkin jatkaa realismin linjalla, jos on sen valinnut.

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. (tuli tuohon pari sellaista synkistelyä siten, että poistin; mennään nyt toivon kautta...)

   Poista
 4. Koronasta se, että luin juuri (IS) että Helsingissä ei enää edes pyritä tekemään koronatestejä kaikille oireisille vaan päinvastoin kapasiteettiä, jos HUSia uskominen, supistetaan. Ohjeeksi sairastaa kotona ilman testauksia jos ei vakavia oireita. Jos testattaisiin, niin HUSin arvion mukaan positiivisia voisi tulla pian kymmenissä tuhansissa/vrk.

  Tarkoittanee että antaa olla. Menneen suurimmalla osalla pelkkänä flunssana. Eikö niin mennyt teidänkin lapsen kohdalla, onneksi.

  Miksi sitten samaan aikaan ollaan yhteiskuntaa kuitenkin sulkemassa?

  Kyllä nämä viranomaispuheet ja -päätökset poukkoilevat rajusti. Muutaman tunnin kuluttua tulee varmaan vastakkainen "määräys."

  Mutta samapa tuo. Ihminen ei ylitä biologiaansa tässäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä meni 11-vuotiaalla onneksi, ainakin tähän asti, kevyemmin kuin perusnuhakuume. Väsymystä toki oli melko lailla, mutta oireet hyvin vähäisiä. Haju- ja makuaistin lähtö, pääkipua, vatsa sekaisin ja väsymystä.

   Toivottavasti tulee tuollaisena jos on tullakseen. Kaikille ei tule lievänä, mutta on ihmiset toisaalta myös peloteltu perinpohjaisesti.

   No, nyt kuukauden parin sisällä nähdään, mitä kaikkea tapahtuu.

   Poista