tiistai 28. syyskuuta 2021

Selitys tämäkin

 

Katson Jaakko Loikkasta.

Helsingin kielilukiossa räjähti koronakupla - koronan vuoksi tapahtunut sosiaalista kuplaantumista ja yhdessä olemisen säännöt unohtuneet... Tuloksena kaaos abien juhlassa, kun jotkut oppilaat eivät piitanneet koulun säännöistä vaan kohdistivat täysin järjetöntä väkivaltaa kuuteen oppilaaseen ja myös ainakin yhteen koulun henkilökunnan jäseneen... Hakkaamista, potkimista, portaisiin tönimistä... Nyt on vartija koulun ovella katsomassa, keitä voi päästää sisään... Koronan aiheuttamaa, tällaista ihan tosissaan sönköttävät. Uskomatonta, mutta aivan odotettavaa, tämä on julkisen keskustelun taso. Onkohan tämä todella myös ajattelun taso?

En voi millään uskoa, että jos lukiolaisille ei tarjota jatkuvaa ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa tukea ja perhetyötä, he hyökkäävät toistensa kimppuun.  Luulisi, että jos asia olisi näin, vastaavaa olisi ilmennyt laajemminkin. 


18 kommenttia:

 1. "Koronakupla" räjähti Göteborgissakin. HS. Naapurusto haluaa muuttaa Sveitsiin. Ymmärrän.

  VastaaPoista
 2. Se oli joku koulun edustaja, olikohan reksi. Oli tallenne aiemmalta. Reksi ei ollut suostunut enää haastatteluun.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä muutkin vetosivat kokonaan jossain määrin. Hyvä tauti tuo korona, kun selittää kaiken. Aivan höpöhöpö ohjelma.

   Poista
 4. Göteborgissa oli pahoinvoivia huumekauppiaita jotka yrittävät puhdistaa kerrostalosta oikeudessa todistaneen ja todistamassa olevan poliisin.

  VastaaPoista
 5. Skiten vinner, kuten sanotaan.

  VastaaPoista
 6. Voin olla myös väärässä, mutta tämä tieto vilahti uutisissa. Odotetaan vahvistusta. Tapahtuman selitykset voivat olla yhteydessä, vähintään mutkan kautta, seuraaviin: syrjäytyminen, ilmastonmuutos, koronakuplat, äärioikeisto / ruotsidemokraatit, apeat verhot, madaltunut ilmoituskynnys, rakenteellinen rasismi, tekninen vika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa räjäyttäjä kuka hyvänsä niin ei se normaali kansalainen ole ollut vaan rikolliset ovat asialla. Ei niitä ole kiinnostanut kuin omien bisnesten turvaaminen. Siinä jonkun poliisin tai muiden täysin asiaan liittymättömien henki aivan sivuseikka

   Poista
  2. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/45abd4e8-0d8d-4ef4-af35-e7c24fa33b30

   Tuossa on taustaa kommentilleni jengistä ja poliisista. Uskon,että selitys on tässä.

   Poista
  3. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008295345.html

   Hesarin artikkeli oli hyvä ja monipuolinen. Saa kuvan siitä missä mennään.

   Poista
 7. "En voi millään uskoa, että jos lukiolaisille ei tarjota jatkuvaa ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa tukea ja perhetyötä, he hyökkäävät toistensa kimppuun."

  Totta. Niin usein syyt ja seuraukset menevät villisti sekaisin.

  Se että sosiaalisella eriarvoisuudella selitetään "kaikki", on tietenkin eettisesti helppoa. Et syytä ketään ja olet myös itse vastuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskustelu, etenkin julkinen keskustelu, on aina - tai ainakin yleensä - vaikeaa, kun käsitellään vaikeita aiheita. Silti voisi yrittää puhua jotenkin rehellisesti ja älyllisesti, ketään erityisesti syyllistämättä tai osoittelematta. Jos on ongelmana esimerkiksi se, että lukioon nykyisin pidennetyn oppimäärän vuoksi oppilaiksi otettava porukka ei suoriudu tai ei ole motivoitunut käyttäytymään normaalien sääntöjen puitteissa, niin siitäkin olisi voitava puhua. Tietenkin on aivan liian aikaista vetää pidemmälle meneviä johtopäätöksiä esimerkiksi mainitsemassani asiassa, mutta varmasti pian nähdään, kuinka hyvin laajennetun oppivelvollisuuden pohjalta lukioon tulleet nuoret selviytyvät opinnoistaan ja esimerkiksi ylioppilastutkinnosta. Jos tässä havaitaan ongelmia, olisi ehkä hyvä miettiä, onko juuri lukio oikea paikka vai olisiko muita, esimerkiksi käytännöllisempiä, vaihtoehtoja tarjolla. Totta kai on ammattioppilaitokset. Luulen, että tästä paljastuisi aika iso resurssien ja ideaalien ja todellisuuden välinen ristiriitavyyhti, jos asiaa alettaisiin hiukan tarkemmin perata.

   Väkivaltaisesti käyttäytyvät ja tietoisesti häiriötä aiheuttavat nuoret eivät mielestäni ole koulukuntoisia lukio-opintoja ajatellen. Eivät tietenkään voi toimia missään noin, mutta vaaditaan jo tiettyä lähtötasoa, että ylipäätään ihminen kykenee hahmottamaan sääntöjä, koulun perinteisiin liittyviä sopimuksia ja rajoituksia. Eivät ne voi olla sellaisia, että niitä aletaan murtamaan väkivalloin - tämä on aivan absurdia. Kukaan ykkösluokkalainen ei voi esimerkiksi suuttua ja provosoitua siitä, jos koulussa on sääntönä, että tietty juhla on tarkoitettu abeille.

   Poista
 8. Olette täysin oikeassa. Aina reaktiivisesti se naurettavuus, että kun jotakin todella ikävää tapahtuu niin "lisää kuraattoreita ja koulupsykologeja."
  Se on mielestäni ihan toivoton ongelman poisostamisyritys.

  Toki nuo palvelut auttavat monia mutta juuri näitä ilmiöitä, ja vakavampiakin, ei ole ostettavissa pois palkkaamalla lisää ihmisiä erilaisiin keskusteluhuoneisiin.

  Koulukuntoisuus on pudotuksessa monin tavoin. Siihen on kokonaan eri syitä kuin noiden em. ammattilaisten puute.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on, ja on surullista, että asiasta ei voida puhua rehellisesti, edes yrittäen hahmottaa, mitä tapahtuu.

   Totta kai on hyvä ja monin tavoin korrekti asia tarjota apua, mutta avuntarpeen juurisyyt pitäisi analysoida ensin. Ei lääkäristäkään tee hyvää se, että hän tarjoaa apua vaan se, että hän tarjoaa oikea-aikaista ja oikeaan / tarkkaan diagnoosiin perustuvaa apua.

   Poista
  2. Sitä ihmettelen, että nuokin em. lukiolaiset ovat käyneet suomalaisen peruskoulun läpi eivätkä ole sinä aikana oppineet peruskäyttäytymisen sääntöjä. Uskomatonta porukkaa.

   Poista
 9. Göteborgissa on ollut muutto vai remppa -tyyppinen tilanne. Nyt näyttää siltä, että 55-vuotias mies joka olisi ollut saamassa häätöä, olisi räjäyttänyt asuinrakennuksen. Kyse ei ole rikollisesta alamaailmasta ja heidän poliisiin / todistajiin kohdistamasta iskusta. Todellinen remppa vai muutto -tarina!

  VastaaPoista