keskiviikko 25. elokuuta 2021

VallankumousTämä on jokaisen vallankumouksen koetinkivi: vallankumouksen jälkeinen päivä.


Tässä vallankumouksessa taitaa lopputulos olla karu ja surullinen:

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008211474.html


Sellaisista vallankumousten iskusanoista kuin vapaus, veljeys ja tasa-arvo lienee mukana vain tietyllä tavalla määritelty veljeys, eikä sekään tarkoita samaa kuin eurooppalainen sukulaisensa (koska kaikki klaanit ja uskonsuunnat eivät ole veljiä keskenään).


24 kommenttia:

 1. Pahemmalta ei voisi tulevaisuus tuolla näyttää. Afganistan tulee leviämään ympäri maailmaa, ja paikan päälle jäävät tietenkin kaikkein heikoimmassa asemassa olevat (maaseutu: ei pakoa) ja "Gileadin" valta.

  En pääse vieläkään yli Bidenin hallinnon päätöksestä.
  Jos sitä arvioi seurauksien kannalta, päätös oli tuhoisa ja raukkamainenkin. Biden perusteli, että USA oli siellä hoitamassa Al-Qa idan pois päiväjärjestyksestä. Sitten pois ja koko maa luovutuksella toiselle vastaavalle järjestölle hampaisiin!?
  Ja tuskin pako sieltä on hyväksi myöskään länsimaiden turvallisuudelle.
  Sisäpoliittisesti Biden kerää varmasti pisteitä, mutta ratkaisu oli inhimillisesti katsottuna täydellisen epähumaani.

  Katselin rannalta joku viikko sitten viiden eri suihkuhävittäjän taiturointia ja kaarteluja tuossa merellä jonkun matkan päässä lentonäytöksessä. Jylinä oli valtava. Koneiden suorituskyky mieletön, koneet olivat eurooppalaisia ja jenkkejä. Tuli mieleen että tuota vartenko ne on tehty, temppuilemaan sirkusyleisölle? Tuudittamaan turvallisuutta länsimaihin? Niille olisi ollut oikeaakin käyttöä Afganistanissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun länsi karkaa tuolla tavoin Afganistanissa, voi kuvitella miten tämä "voimaannuttaa" monenkirjavia vihajärjestöjä.

   Poista
  2. Kyllä tulee monia vaikeuksia, niin kuin aina kun suurvallat puuttuvat näiden alueiden tasapainoon - joko lähtemällä tai saapumalla.

   Eiväthän nuo valtiot saa hommaa nätimpään pakettiin, se on selvä. Klaanikulttuuri jyrää, se siellä tapahtuu, ei muuta.

   Poista
  3. Tavallaan pitäisi antaa mahdollisuus islamille ja sharialle ja klaanikulttuureille näyttää mitä niistä tulee: Afganistanissa islamin ja sharian kannatus on aivan huipussaan. No, mitä se tarkoittaa Talebanien ohjauksessa: väkivaltaa, vihollisten ja vääräoppisten puhdistusta, naisten alistamista.

   Pitäisi varmasti saada kansainväliset valvontajoukot alueelle, koska tuollaisessa normikultuurissa normit voivat olla täysin epäinhimilliset.

   Poista
  4. Terrorismi on asia erikseen. Eihän tuolla päde kuin voimakkaimman valta. On miltei turha puhua muuta kieltä, ellei voiman ja vallan kieli ole tukemassa. Näin surullista se on. Tältä ainakin minusta näyttää. Ei ole helppoa ulospääsyä. Vähän kuin jonkin tulvivan joen patoamista, koska ei Afganistanissa synny rauha vaan lähinnä rauhan painajainen, jos länkkärit sieltä kokonaan vetäytyvät. Kun on katsonut Taleban-videoita, niin voi hyvää päivää: nämä tyypitkö pitäisivät koossa yhteiskuntaa... En usko, että avut riittävät kovin pitkälle.

   Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jari, on noin mutta tuolla perusteella jokainen taistelu pitää jättää käymättä ja nostaa kädet väkivaltaisemmalle osapuolelle.

   USA on tosin sotkenut asiansa. En ole koskaan ollut yankees-go-home -yksinkertaistaja, mutta nykyään alan olla.
   USA on niin monella tasolla hourula nykyään, että ne voisivat puolestani "lähteä" Euroopastakin.

   Poista
  2. USAn kulttuurinen hegemonia ja jenkkikieli sotkee eurooppalaisten, nuorten varsinkin, päät. Kaikista tulee wanna-be brooklyniläisiä. Myös yliopistotasolle on hinattu poliittista jenkkiteoriaa ja vihaidentiteettipolitiikkaa.

   Poista
 4. Maailmassa nyt on todellakin eri vaiheissa olevia yhteiskuntia. Ne poikkeavat myös sosiologisesti tarkastellen toisistaan niin paljon, että ihmettelen joitakin isoja poliittisia projekteja, jotka ovat globaaleja ja joita tuetaan valtavilla rahasummilla ja kaikella muulla. Tehdään yhteiskuntasuunnittelua ikään kuin ei olisi hajuakaan sosiologian alkeista. Tältä homma minusta näyttää hyvin pitkälle monin paikoin.

  VastaaPoista
 5. Jari, pitkälle samaa mieltä mutta Afganistan tulee leviämään myös muualle.
  Tutkimusten mukaan sharian kannatus on todella laajaa eikä rajaudu vain äärimmäisiin äärijärjestöihin. Shariaa kannatetaan myös Euroopassa eikä kyse ole kourallisesta kannattajista.

  Täydellisen eri vaiheessa (uskooko joku oikeasti kehitykseen kohti jotakin huippua?) oleviin yhteiskuntiin pitäisi suhtautua ehkä noin niin kuin esitätte. Mutta 2000-luku on erilainen verrattuna aikaisempiin tilanteisiin: nämä eriaikaisuudet leviävät myös muualla, kehittyneempiin maihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, tämä lisäyksesi Jope täydentää mitä edellä sanoin. Fiksumpaa olisi viedä tietotaitoa kehittymättömiin maihin kuin ruokkia kansainvaelluksia länsimaihin pitkälti katteettomilla lupauksilla ja odotuksilla. Ei tämä pääty hyvin. Tässä voisivat poliitikot katsoa globaalisti peiliin. Joka tapauksessa jotkut yhteiskunnat ovat satoja vuosia niin tiedollisesti kuin teknisesti "jäljessä" tai epäsynkassa ns. länsimaihin verrattuna. Näillä valtioilla on muutamia yhteisiä nimittäjiä, jotka jääkööt nyt sanomatta, mutta jotka kuitenkin kuvastavat sitä missä yhteiskunnan evoluution vaiheessa mennään.

   Huom! En sano että läntiset demikratiat ovat ihanneyhteiskuntia, mutta voi niitä kuitenkin hiukan arvostaa. Tietyistä teokratisen uskonnon ja takapajuisuuden maista paetaan tänne, kun homma ei vaan toimi.

   Poista
  2. Toimiminen noiden teokratioiden ja korruptiovaltioiden väestön väistö- ja pakoalueena on kyllä valitettavasti aika monen eurooppalaisen toimijan ideaali suorastaan.

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Tämä on täydellisen epäsopivaa tässä vakavassa yhteydessä, mutta mieleen tuli silti että saas nähdä miten tälle meidän omalle vallankumoukselle käy. Minkälainen vallankumouksen jälkeinen päivä sille koittaa?
  Puhun tietenkin "vihreä siirtymä"-vallankumouksesta.
  Hyvine, ja ehkä myös muine seurauksineen.
  Ehkä siihen siirryttäessä voisi perustaa tälle blogillesi rinnakkaisblogin Veroja 2.0

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalainen verotus tulee kiristymään, se on ihan selvä näillä näkymillä, jossa maakunnat nappaavat osansa, vihreä siirtymä osansa, laajeneva sosiaali- ja hyvinvointipalvelujen tarve osansa jne. Kokonaisveroaste hilataan varmasti aivan Euroopan kärkeen. Oman osansa vaativat myös EU-verot, -maksut ja solidaarisuudenosoitukset. Siinäpä sitten yrität lyhentää veronmaksajana samalla omia lainoja ja kattaa valtion menoja...

   Poista
  2. Pelastuuko Suomi veroja kiristämällä? No ei totisesti, mutta tuskinpa se haittaa sosiaalidemokraattivetoista hallitusta pätkääkään. Tuskin kansalaisiakaan niin isossa mittakaavassa, että syntyisi muutosta veropolitiikkaan. Tai mistäpä tuon tietää. Ehkä kansalaiset pikkuhiljaa oppivat.

   Poista
  3. Kuten ilmasto on nykyään politiikanteon kaiken-teoria, on verotuksen edelleen kasvattaminen kuin ainoa reaktiokaava oikeastaan mihin tahansa.
   Monet seurauksia ajattelevat ovatkin ehdottaneet verohätätilan julistamista. Toki ikään kuin kielipeliin osallistuakseen.
   Aika lähellä alkaakin olla jo raja että verotusta kasvattamalla verotulot alkavatkin laskea.
   Kun tuohon lisää vielä sen että alamme näillä harteilla taloudellisesti pelastaa sekä maailmaa että EU:ta, on loppusumma ihan varma.
   Mutta eleitä ja arvodemoja loppuun saakka, ja osallistumismaksuja ja poliittisia sotakorvauksia.

   Poista
  4. Sanotaan näin, että koulutettua ja potentiaalista porukkaa, varsinkin nuorista, lähtee muualle, koska saavat parempaa palkkaa pienemmin veroin. No, en osaa tempaista mitään lukuja, mutta kyky- ja aivovuoto on selvää.

   Yritykset ovat toinen. On hyvin kallista palkata väkeä Suomessa.

   Mutta erinäiset pelastusoperaatiot maksavat. Toivottavasti ne myös tuovat sitten takaisin ainakin ekologista jatkuvuutta.

   Poista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, "ei pidä laskea kustannuksia" ja "meillä on varaa" samoin kuin kaikkivoipa usko omiin keinoihin seurausten silottelussa parhain päin ovat päivän iskulauseita, muiden muassa. Pidemmän päälle ei toimi. Näin sanoo maalaisjärki.

   Poista
 9. https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008201658.html?share=6048cbc66dc133d1fc34af44a727dcc8

  Että näin.

  VastaaPoista