lauantai 28. elokuuta 2021

Kunniavelka

 

Maksamme kunniavelkaa on uusi maksamme velkaa.


Demarit laskevat liikkeelle joukoittain joukkokunniavelkakirjoja.


Maksut suunnataan etupäässä kunniakulttuureihin. 


Kunniavelkavivuttamalla yhä paremmaksi ihmiseksi = kasvava moraalipääoma.


Jos autat jotakin miljardilla ja homma ei toimi alkuunkaan, kunniavelka on suurempi kuin että olisit auttanut samaa tahoa sadalla tuhannella. Näin se menee, uskokaa tai älkää.9 kommenttia:

 1. Viitanneet viimeiseen päättömyyteen.

  Eräs kirjoittaja toikin uudet kuperkeikkapuheet esiin siten että ajatellaanko tosiaan,
  että kun Suomi on käyttänyt Afganistanin tilanteen parantamiseen
  ( joka jäi yritykseksi) noin miljardi veroeuroa
  ja kun kymmenet suomalaiset ovat Afganistanissa vaarantaneet henkensä afganistanilaisten puolesta,
  niin syntyykö todellakin MEILLE kunniavelkaa heitä kohtaan eikä päinvastoin.
  Näinhän on puhuttu.
  Jatkoi vielä, että jos Suomi auttaa Malia ja lisää siellä nyt sotilaallisen avun määrää niin kuin on kaavailtu, ja siis malilaisten turvaksi, niin kasvaako MEIDÄN kunniavelkamme(?) tästä entisestään.

  No, tämän maailman kielien pelejä ei ehkä kannatakaan yrittää ymmärtää. Tärkeintähän on että eleet aina lyövät laudalta edelliset ja että jokaisella kerralla kuulostamme entistäkin paremmilta ihmisiltä joiden hyvyydellä ei ole mitään rajaa.
  Velat voivat mennä siinä ihan miten päin tahansa.

  (huom! edellinen ei tietenkään tarkoita etten kannattaisi afganistanilaisten auttamista ja turvaamista mahdollisuuksien mukaan, mutta omassa päässä voisi nyt edes vähän miettiä, kun etsii ylevämpää ja vieläkin ylevämpää sanallistamista...)

  VastaaPoista
 2. Luonnollisesti seuraa ajatus, että jos joku saa meidän maassamme esimerkiksi turvapaikan, maksuttoman koulutuksen tms. niin moraalinen velka on ensisijaisesti saajalla, ei antajalla.
  Velan voikin helposti maksaa takaisin kuulumalla aidosti uuteen yhteisöönsä sen jäsenenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaisia ajatuksia voi normaalilla terveellä järjellä varustetulla ihmisellä tulla mieleen. Toisin on poliitikon päässä...

   Poista
  2. Mitä meihin kotimaisiin "natiiveihin" tulee niin hyvyyden sanalliset demonstraatiot tarjoavat kyllä jatkuvaa hupia.
   Hyvät ihmiset pinnistelevät koko ajan niin kovaa ja asenneopillisen puritaanisesti, että tahaton huumori on väistämätöntä.
   Mutta sitä sattuu jokaiselle.

   Poista
  3. Kirjoitinkin vielä yhden jutun tuonne perään kommenttisi pohjalta. Velkavivutuksesta tulee mieleen Jyrki "Käteinen" Katainen.

   Poista
 3. Missä noin päättömiä on puhuttu että velkaa jäädään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliko se tuo Ville Niinistön postaus? Mutta tarkoittiko se niitä, jotka ottivat riskin toimiessaan avustajina suomalaisille? Siitä olen samaa mieltä, että nuo yksilöt kuuluukin tuoda Suomeen perheineen. Jos kunniavelka tuota tarkoittaa, niin ok. Ainakin näin äkkiä ajatellen.

   Poista
 4. Taisi olla Erkki Tuomioja, joka puhui kunniavelasta - siihen minä viittasin. Talebanin vainojen kohteeksi joutuu hyvin monenlaisia ihmisiä. Tuntuisi minusta hyvältä idealta hankkiutua eroon talebaneista. Sitä hiukan ihmettelen, että jos Afganistanin armeijan vahvuus oli 300 000 koulutettua soturia ja USAn kamppeet päälle, niin miten ne antoivat niin helposti vallan neljä kertaa pienemmälle talebanporukalle. No, jengi on toki verenhimoisia terroristeja eli se varmasti selittää osin taistelutahdon lopahtamista. Ehkä löytyy myös yhteistä arvopohjaa shariasta, johon on helppo myöntyä, kun jenkit lähtevät.

  Kyllä minäkin olen sitä mieltä että suomalaisia avustaneita tulee auttaa, jos he ovat hädässä ja miksei muitakin. En sitten tiedä, missä määrin heille pitää antaa loppuelämäksi Suomen kansalaisuus. Luulen, että paikalta haettiin muitakin kuin näitä avustajia. Näistä emme saa koskaan tietää. Ruotsissa meni näin, ei ollut kyse ollenkaan siitä mistä puhuttiin. Ei minua kyllä ihmisten avustaminen harmita, enemmän harmittaa kaikenlainen poseeraus, joka ei kestä lähempää tarkastelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Suomi maksaa kunniavelkaa auttamalla meitä Afganistanin sodan aikana auttaneita ihmisiä turvaan. Koko länsimaiden kunniavelka on isompi. Erityisesti Yhdysvallat on sekaantunut Afganistanin tapahtumiin vuosikymmenien ajan. Vaikka tavoite olisikin ollut hyvä, siinä epäonnistuttiin. Samalla saatettiin vaaraan paikallisia, jotka uskoivat demokratian ihanteista voivan tulla totta Afganistanissakin."

   Ilta-Sanomien pääkirjoitus.

   Tuosta suomiyhteydestä olen samaa mieltä, mutta muu on vaikeampi kysymys todellakin. Onko nyt kyse siitä, että usa meni väärin motiivein maahan? Ilmeisestikin. Mutta sitä en ymmärrä, että annettiin väärää toivoa alistetuolle ihmisille. Sietämätöntä jälkiviisautta. Ja yhtä hyvin voi sanoa, että ilman sotaa ihmiset, tässä lähinnä naiset, eivät uskaltaisi tämänkään vertaa ilmaista mieltään. Historiaa pitää lukea enemmän dialektisesti kuin lineaarisen jälkiviisaasti. Kunniavelka siitä että antoi turhaa toivoa? Käsittämätöntä jälkiviisastelua.

   Poista