keskiviikko 11. elokuuta 2021

Jarin runo

 

Meidän ylitsemme

tänään

ajaa jokin

mikä ei tuota suuruutta.

Mikä se on?


Suru: mikään ei tuota surua

tänään,

mikä on?


Tuota suuruutta

tänään

surutta

jokin ajaa ylitsemme.16 kommenttia:

 1. Itse kysymys on tärkeä ja vakava. Sitä sopii sovitella erilaisiin kehyksiin ja miettiä vastauksia.

  Tämä ei ole suuruuden aikaa, vaan jotain muuta.

  VastaaPoista
 2. Muuten, tällaista hauskaa versiointia nykyaika kyllä tuottaa: Maustetytöt meets Irwin G.

  https://www.youtube.com/watch?v=AkZGSR8izHI&list=RDMM&index=10

  VastaaPoista
 3. Täytyy sanoa, että aivan nappi runo, ehkä kokoelman avausruno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lähetä lisää kuolemattomia lauseita, niin veistelen niistä loput.

   Poista
 4. Tuossa Maustetyttöjen versiossa on siirrytty 2020-luvun sosiaalidemokraattiseen Suomeen: "Sanna keikkamme kerralla vei" ja "Otan sen minkä sossusta saan"... Sinänsä hauskoja ja ajankohtaisia muunnoksia alkuperäisiin sanoituksiin.

  VastaaPoista
 5. Nappi tosiaan on Jarin runo Vesan versenä, hieno! Ja jää paljon itse ajateltavaa rivien väliseen.

  - Mitä tulee ajan suuruuteen ja pienuuteen niin todella pientä aikaa eletään, isoja tapahtuu, mutta ajattelu pienen pientä.
  Ollaan menossa takaisin ajatuksien puritaniaan, oikeaoppisuuden aikaan.
  -Erään mainostelevision skarpin aamutoimittajan (heh) twitterissä ollut jo pidemmän aikaa tästä kehityksestä nasevaa ajattelua.
  Sama tyyppi (kuten muut vastaavat) ovat erilaisilla inhokkilistoilla korkealla. Se on usein merkki että osuu ajan arkaan paikkaan. Siis omassa olemisestaan ja oikeutuksestaan varman maailmanpelastajan moraalisiin genitaaleihin.
  -Yli ajaa tällä hetkellä näkyvä ja näkymätön muutos. Pienin rajoittavin ajatuksin sitä lähestytään. Varotaan sekä kieltä että todellisuuden luonnetta. Nyt en kyllä tätä näköjään konkretisoi mikä aina hyvä tapa. Mutta kyllä se tajuaa joka tajuaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tuon tajuaa, rivien välistäkin.

   Tuli tosiaan hyvä runo, moniulotteinen ja -tulkintainen, mutta silti terävä, sellainen herättävä.

   Poista
  2. Siis tuo sinun kommenttisi on tajuttava, monella tapaa.

   Poista
  3. Ajattelisin, että jossain versoo isoja ajatuksia, kunnon ajattelua. Se on aivan mahdollista. Kyllä sitä tulee esiin, näin uskon. Mutta tämä meidän aikamme on melkoista taantumaa: ihmiset tarttuvat pelossaan ties mihin. Liian moni pelkää enemmän kuin ajattelee: se kutistaa tilan.

   Saarikoski puhui yhden kielen kauhusta: kun yhteiskunta muuttuu yksiääniseksi, siitä tulee komero. Komerossa ei ole kivaa isolla porukalla, tulee ahtaan paikan kammo.

   No joo, tällaista.

   Poista
  4. Ja kun on ahdasta, tietenkin syntyy paniikki ja aletaan talloa toisia.

   Poista
 6. Mulla alkaa yhteiskunnallisen ja tulevaisuusnäkökulmaisen ajattelun turnauskestävyysvaje uhata vakavasti, tai on uhannut jo pidemmän aikaa. Halu palata täydelliseen individualismiin ja omiin henkilökohtaisuuksiin todella iso, halu haistattaa paskat kaikelle muulle paitsi omalle pikkuelämällä. No, Suomi kestänee tämän menetyksen, hah. Mielestäni kaikki rullaa joka tapauksessa vääjäämättömään suuntaansa, mikä se nyt onkin. Jotenkin on niin että kaikki faktat, ”todisteet” ovat olleet jo pöydällä pidemmän aikaa. Kaikki on sanottu sen suhteen mitä seuraavien 10-40 vuoden aikana tulee tapahtumaan (tarkoitan siis kokonaisuutta, myös sitä maailmaa mikä hei, on edelleen olemassa ja joka ei ole yhtä kuin vain ja ainoastaan ilmastonmuutos ja siihen liittyvä).
  Kaikki voi mennä niin kuin miltä se nyt näyttää tai sitten toisin, joko paremmin tai vieläkin huonommin.
  Oma elämä, omat subjektiiviset mieltymykset ja kiinnostukset ja vastuut ovat kuitenkin kaikissa tapauksissa olemassa ja varmasti totta.

  Tod.näk. tulen kuitenkin uudestaan ja uudestaan itkemään ja kiristämään hammasta maamme ja maailman väärästä suunnasta.
  Demokratian läntisen version viimeinen turvapaikka on kunnon kansalaisvitutus että eikö noi tajuu mitä ne tekee ja eikö ne näe!

  VastaaPoista
 7. Vastaukset
  1. Kansalausvitutus on ihan sopiva moodi, ei tarvitse sitä hävetä ollenkaan. Kohti yksityistä on varmasti tulevaisuuden suunta kunhan eletään. Siellä ja pienissä isoissa yhteyksissä ne merkitykset kuitenkin ovat.

   Poista
 8. Kansalaisvitus piti sanomani...

  VastaaPoista
 9. Se kertoo siitä, että havaitsee asioita, mutta siihen vitutukseen ei kannata jäädä.

  VastaaPoista
 10. Vaikka pääkirjoituksen runon nimi olisi ihan muu niin sen sisältö on pyramidiin veistetty, siihen kirjaimin kirjoitettu, se on askeettista jylhyyttä. Se huokaisee sanomansa yli aikojen.

  VastaaPoista