torstai 27. toukokuuta 2021

Kunnallisvaalivandalismia ja haja-ajatuksia haitallisista eläimistä

 


Kuljen usein tiettyä reittiä kotini lähellä, ja voin omalta osaltani vahvistaa, että kuntavaalivandalismi on totta Vantaalla. Kadun varrelta on revitty maahan ainakin perussuomalaisten vaalimainoksia, muut vaalimainokset ovat saaneet olla omalla alueellani rauhassa. Vaalimainosten repiminen on noloa, vaikka repijä olisi kuinka eri mieltä kuin persu, jonka mainosta hän vandalisoi.

Ehkä joku ajattelee tekevänsä palveluksen yhteiskunnalle, kun vie näkyvyyttä "vääriltä mielipiteiltä" ja "fasismilta" (erään toisen puolueen edustajan julkisesti käyttämä luonnehdinta persujen aatteesta) - demokraattista tällainen ei ole.

Eihän tällainen käytös kerro hyvää yhteiskunnan ilmapiiristä, vaikka ei tästä myöskään voi tehdä muita johtopäätöksiä kuin se, että joidenkin mielestä päämäärä pyhittää keinot ja että katujen ja kävelyteiden roskaaminen revityillä paperi- ja pahvijulisteilla on hyväksyttävää.

Minua suoraan sanottuna ärsyttää kaduilla tapahtuva vaalimainonta, jossa viekkaan oloiset naamat koristavat päivittäistä reittiä, mutta ei laillista mainontaa pidä sabotoida millään syyllä. Ehkä eniten minua tosiaan ärsyttää oman naaman esillepano kerran neljässä vuodessa, kun se on jotenkin niin luonnotonta, kun tyypit eivät muutoin näy juuri missään, eivät edes vaikka kuinka yritän seurata paikallisia uutisia - vaan mitenpä muutoin ihmiset saisivat näkyvyyttä ja ehkä he tekevät hiljaista näkymätöntä työtä meidän kaikkien parhaaksemme. Toisaalta on hyvä, että ihmiset lähtevät politiikkaan, se on kunnioitettavaa, vaikka itse politiikka ei niin kunnianarvoista aina olisikaan. No, äänestän kuitenkin joka kerta, joten ärsytykseni ei ole kovin syvällistä. Ainakin itselleni kerron, että äänestän kuitenkin tietojen, en mainosherätteiden perusteella.


*


Lasten ja lemmikkien myötä olen tutustunut haitallisiin pienlajeihin - ne eivät ole vieraslajeja, paitsi ehkä taigapunkki - tässä järjestyksessä: kihomadot (kun lapset aloittivat tarhan), täit (päiväkoti ja koulu), syyhypunkit (viime kesän häätöprojekti, onneksi lopulta onnistunut sellainen, epidemia alkoi pojan kavereilta), ja nyt koirien mukana tulleet punkit, jotka eivät todellakaan ole vaarattomia. Mökillä homma jatkuu ainakin yhdellä lajilla: kattoon pesiytymistä yrittävillä lentomuurahaisilla. Yleensä homma on hoidettu vajaassa viikossa, mutta joka vuosi muurahaishäätö on edessä kesäkuun toisella tai kolmannella viikolla. Syyhypunkki oli pirullinen häädettävä.

En osaa sanoa, mikä hyöty näistä kaikista haittailmiöistä on, tuskin mikään muu kuin se, että voi sanoa: tästäkin selvittiin. Ehkä tietty ripeys ja kyky toimia, samoin kuin ennakoida, kasvaa. Kukapa tietää, mitä kaikkia taitoja tulevaisuudessa tarvitaan.

Koirien kohdalla harmittaa se, että ei voi täysin vapaasti mennä metsään tässä kotiseudulla: retken jälkeen on tiedossa tarkka kahden koiran syynääminen ja punkkien irrottelu. Ei ole mukava nähdä noita pirulaisia elävinä sisätiloissa - toki ne nyt kuolevat mikäli pureutuvat koiran iholle, kun koirat on käsitelty Frontline-nimisellä aineella. Toisaalta tuo aine on jonkinlaista myrkkyä, ja sitä on sitten kotona sisätiloissa. Ja ihmisen iholle pureutuvat punkit eivät ole leikin asia.

Niin, sen olen oppinut, että ilman kalliita ja haitallisia myrkkyjä ei pärjää loisia vastaan. (Toivon, että ei tarvitse tutustua luteisiin...)

Sitä mieltä olen, että esimerkiksi peurakantoja, jotka ovat punkkien isäntälajeja, kannattaisi pistää kuriin kaupunkialueella. Minusta se olisi ihan kohtuullista, sillä täälläkin peurat juoksevat miten sattuu teillä ja takapihoilla kolareja ja muita vahinkoja aiheuttaen.

Tällaistakin voi olla ihmisen ja luonnon törmäily, vaikka yleensä olen luonnon puolella. Luulen, että parinkymmenen vuoden päästä erilaisia haittaeläimiä ja tauteja on paljon enemmän. Syitä ovat esimerkiksi lämpenevä ilmasto (ellei synny poikkeusilmiöitä jäähtymisen suuntaan) ja haitallisten vieraslajien leviäminen sekä ihmisten, tavarankuljetusten ja muuttovirtojen tuomat taudinaiheuttajat ja loiset.54 kommenttia:

 1. Perkele! Se kommentiksi persujen (ja muiden... mutta rikottuja ps-mainoksia näkee eniten) vaalimainoksien repijöille.
  Pakko todeta, että kun on itsensä oikeamielisiin ja vihapuhe tms. huolestujiin lukevien oikea-asenteisten someja ja medioita lukenut, niin en itse asiassa edes ihmettele.
  Fantasia Suomesta josta persut on poistettu on hyvin yleinen.
  Moni "maltillinen" kuuluisikin Minskin hallintopalatseihin käsityksillään. Tähän tullaan kun klassinen käsitys liberalismista ja liberaaliudesta saa uusia ohjaavia, poissulkevia ja totalitaarisia sävyjä.

  Punkit tuttuja koiran turkissa myös. On käytetty lääkettä, joka pitänyt punkit aika hyvin pois. Sellaisella hirttosilmukalla saatu poistettua suhteellisen helposti. Jänikset, rusakot, kauriit ja peurat kuulemma ihan täynnä punkkeja. Yhdessä yksilössä voi olla kymmeniäkin kiinni. Sitten ruohikon kautta ihmisiin ja lemmikkeihin. Yrittäkää jaksaa.

  Noista vaalivandaaleista/puutiaisista ei päästä eroon muuten kuin sillä että valtakunnan johtavat päättäjät ja kaikki politiikot kertovat selvästi, mikä on oikein.
  Ensisijaisesti sisäministeri Ohisalolla on tässä vastuu. Jokainen vaalimainoksen rikkoja ja tuhrija on verrattavissa suoraan USA:n kongressiin tunkeutujaan.

  VastaaPoista
 2. Luulisin, että mummot yössä eivät revi vaalimainoksia vaan kyseessä on nuori energia, joka tahtoo nauttia repimisestä. Sitä ei voi yleistää suinkaan kaikkiin nuoriin. Pari nuorta saa aika pahaa jälkeä aikaiseksi. Niin luulen.

  Tässä lähelläni on metsärata missä mukavassa paikassa sijaitsi levähdyspenkki millä tykkäsin istua miettien mutta se on täytynyt tuhota...

  Niin rikkominen on häijyläisyyden merkki enemmän kuin poliittinen kannanotto. Ehkäpä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin on, mutta myös niin, että jos vaalimainoksien repiminen kohdistuu tiettyyn puolueeseen eniten, niin kyse on varmasti poliittisesti kiihotetuksi tulemisesta. Onnistuneesti loppuunviedystä demokratian vastaisuudesta.
   Aivan aikuiset ja koulutetutkin ihmiset ovat kiihkoilleet maastamme, josta se yksi puolue on hävinnyt eikä missään ole enää sen häiritsevyyttä ja erilaisuutta.
   Monelle se, että kymmenestä suomalaisesta kaksi(!) äänestää ps:ää on tavattoman vaikea pala. Ehkä tässä nyt sitten pitäisi vain todeta: Get over it!

   Pakko tunnustaa kuitenkin rehellisesti, että minulle entisenä hyvin pitkäaikaisena työväenpuoluedemarina on karvas pala, että kymmenestä suomalaisesta kaksi äänestää nykyistä osin identiteettipolitisoitunatta ja Euroopan supervallan kamareihin orientoitunutta sdp:tä.
   Mutta ei tulisi mieleenikään alkaa haaveilemaan Suomesta, jossa ei ole enää yhtään demaria. Kailottaa sitä, ja antaa sillä tavalla lupa töhriä vaalimainoksia ja tehdä siitä normaalia.

   Pelkäänpä että tuo johtaa vain toisen puolen vastaaviin reaktioihin ja idiotismi sen kun kasvaa.

   Levähdyspenkki. Miten hieno sana. Minullakin on omani.

   Poista
 3. Penkkien ja bussipysäkkien hajottajat harmittavat. Täälläkin on säännöllisesti hajotettu bussikatoksen lasit. Voi vain kuvitella, paljonko sellainen iso lasi vaihdettuna maksaa. Veikkaan, että ollaan lähempänä 2000 euroa kuin 1000 euroa.

  Tosiaan on niin, että tietyt tahot nimittävät persuja fasisteiksi ja pelkästään tämä nimitys oikeuttaa minkä tahansa vandalismin. En ole nähnyt muiden puolueiden mainoksia töhrittävän tai revittävän. Luulen, että näitä kuvainraastajia on melko vähän, mutta äkkiäkö tuota tuhoaa jonkin alueen pienemmälläkin porukalla.

  Se harmittaa, että ehdokkailla on niin kiire täyttää naamoillaan paikat, mutta sitten kaikki eivät meinaa millään hakea naamojaan pois vaalien jälkeen. Sekin vaikuttaa paikkojen roskaamiselta.

  Itse kävin eilen äänestämässä ennakkoon. Huomasin apteekin vieressä Tammistossa teltan, kävelin sinne ja hoidin homman. Yksi vantaalainen opettaja sai ääneni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Opettaja, jolla on pitkä ura takana vaikkapa lähiökoulussa on harvoin illuusioiden vietävissä. Vantaan ratikka-fetissi, symboli vihreästä siirtymästä, on varmaan kiva havainnekuvissa, mutta Vantaan kannattaa pysyä lestissään tässä asiassa. Kaupungillasi on edessään suuri muodonmuutos. Realismi on sielläkin ainoa idea ja ismi, jonka perusteella kannattaa ratkaisuja tehdä yhteisissä asioissa.)

   Poista
  2. https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000007998869.html

   Poista
  3. En ole varma onko tuo maksumuurin takana. Juttu kertoo vaalimainoksien tuhrimisesta Helsingissä. Ja siitä, mikä puolue saa eniten antidemokraattien (sic) tussia.

   Poista
  4. Äänestin opettajaa, jonka tiedän ja tunnen pidemmältä ajalta. On hyvin realistinen ihminen. Oikeastaan kaikki opettajat, joita tunnen lähiökouluista, ovat karistaneet unelmahötön hartioiltaan. Kyllä he tarpovat melkoisten haasteiden keskellä - niitä juttuja, joita lehdistä tapaamme lukea. Onhan opettamisessa hyvätkin puolensa, kuten tiedämme, mutta arki on karua, jos ihan suoraan sanotaan. Sen verran sekaisin on moni perhe ja porukka ja tämä näkyy myös lapsissa ja nuorissa.

   Poista
  5. Tuo jonkun puolueen / joidenkin puolueiden vaalimainosten töhriminen voi toisaalta ihan yhtä hyvin kääntyä vaalimainokseksi itsessään ja huomion saaminen voimistuu. Asiat ovat monipiippuisia ja lopputulos voi olla myönteinenkin, vaikka itse teko on typerä.

   Ei tietenkään ole oikein, että ketään sabotoidaan, se ei vain kuulu vapaaseen demokratiaan.

   Poista
 4. Vielä noista punkeista: Iltalehdessä oli juuri juttua (sairastuessaan) alle kolmekymppisestä kaverista, jolla oli aika pahoja hermosto-oireita punkista. Tämän vuoksi harmittaa. Z-pinseteillä ne kyllä lähtevät hyvin, paitsi silmäluomet ja muut tällaiset kiinnityskohdat aiheuttavat ongelmia.

  Keski-Suomen mökkialueella ei ole näkynyt punkkeja.

  VastaaPoista
 5. Ei meillä (ihmisillä) ole ollut punkkeja, paitsi vaimolla käsivarressa yksi, kun oli pitänyt koiraa sylissä. Mutta koirilla tunkevat suunnilleen joka paikkaan. Pojalla oli aikoinaan punkkeja, kun tetsasi metsissä, heinikoissa ja kallioilla Helsingin edustan saarissa.

  Käytiin muuten ottamassa tähänkin rokote. Viikon päästä toinen annos. Kaikkea sitä pitääkin itseensä pistää. Syyhypunkki oli inhottava, kun se kutina ei lakannut millään - piti hakea kalliit lääkkeet siihen, ja sitten tepsi.

  VastaaPoista
 6. Keskustellaanko vaalimainosten rikkomisesta enemmän kuin niiden sisällöstä? Mielestäni katuvarsien mainokset edustavat mennyttä aikaa eikä niitä lainkaan tarvita. Ihmiset saavat tarvitsemansa tiedot netistä ja sanomalehtien välityksellä. Jos joku haluaa jakaa erikseen esitteitä saajan postilaatikkoon niin se on hänen asiansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aika lailla samoilla linjoilla: nämä poseeraukset edustavat mennyttä maailmaa.

   Poista
  2. Toisaalta: aika moni äänestäjä (varma äänestäjä) on se keski-ikäinen ihminen, joka autollaan ajaa katuja, joille mainoksia sijoitellaan. No, onhan niitä kävelyteidenkin varsilla ja risteyksissä, siellä täällä. Turhaa roskaa, sanoisin, mutta tämä on vain oma mielipiteeni.

   Poista
 7. Varmaan ilmaston lämpenemisen myötä ötökkäkirjo monipuolistuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuhohyönteisiä tulee ja jos lämpeneminen on riittävää, myös malariaa ja vastaavia tauteja aiheuttavat hyönteiset ovat ainakin jonkin aikaa vuodesta täälläkin.

   Hajoamistilassa olevat yhteiskunnat, joissa on ylikansoitusta ja surkea infra, ovat sitten aivan omia lukujaan. Eivät ne sairaudet, joita noilla alueilla - myös ympäristöongelmien ja elintilan puutteen vuoksi esiintyy, jää syntyseuduilleen vaan leviävät ihmisten mukana.

   Tämä ei ole mitään syrjivää puhetta vaan tosiasia. Myös Pohjoismaiden tautikirjo tulee muuttumaan kansainvaellusten myötä, minusta se on melko selvää. Onneksi täällä on toistaiseksi toimiva terveydenhoitojärjestelmä ja lääkkeitä, jolloin asioihin voidaan reagoida.

   Poista
 8. Huono tapa, tai ainakin hyvin puutteellinen tapa mielestäni on ns. vaalikone. Ainakin sellainen joka jakaa maailman arvonelikenttiin.

  Kovin totaaleilla erilaisia yhteiskunnallisia pakkoja kannattavilla vastauksilla kone tarjoaa liberaalien pöytälaatikkoa. Ei se niin mene.

  Tämän maailman jakaminen oikeisto-vasemmisto - ja konservatiivi-liberaali - akseleilla ei onnistu kaikissa asiakysymyksissä lainkaan.

  Itselleni kone kyllä löysi puolueet joita voisin harkita äänestäväni kuin myös puolueet joista olen kauimpana, mutta en muitta mutkitta hyväksy puolueiden määritelmiä joita niille on annettu.
  Liberaalien kulmaukseen nimittäin päätyy yhteiskunnan vahvaa ohjaamista kannattamalla. Kyllä jo siitä pitäisi tajuta, että koneessa on tahaton(?) bugi.
  Mutta ei se ehkä sittenkään niin vakavaa ole, onhan ihmisellä omatkin aivot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Lisäksi koko puoluekentältä puuttuu se suora ja avoin suomalainen työväenpuolue, joka ajaa ensisijaisesti työn tekemisen ja tuottamisen mahdollisuuksien kasvattamista ja samalla noiden duunaritöiden tekijöiden asiaa. Vaalikonenelikenttäleimasimet määrittelisivät sellaisen varmaan "vasemmistokonservatiiviseksi.")

   Poista
  2. Olisin vähintään toisella jalalla tuollaisen puolueen kannalla; enää sellaista ei ole selkeästi nykyisissä vasemmistopuolueissa, paitsi ehkä vähenevänä, melko näkymättömänä joukkona. Uuden meiningin askelmerkit ovat vähän toiset.

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 9. Li Andersson sanoi Yle:n vaalitentissä, että hän haluaa (huomaa verbi), että hänen lapsensa saa leikkiä lumessa tulevaisuudessakin.
  Ensiksi (1): hyvin ymmärrettävä toive, noin toivoo jokainen äiti ja isä. Ja toive on sinänsä tietenkin oikein hyvä. Niin pitääkin toivoa.

  Toinen ajatus (2). Miten ihmisen halu, yhden ihmisen, yhden puolueen, usean puolueen, yhden valtion, edes koko ihmiskunnan...onnistuu pysäyttämään ja muuttamaan koko planeetan kehityksen, joka on nyt menossa? Lämpenemistä voimme hidastaa ihmisen toimien osalta, mutta jos lämpeneminen osuu samaan aikaan luonnon oman ilmastokierron harjalle, niin toive lumileikeistä on aika mahtava. Itse asiassa ihmistä kaiken luonnon yli korostavaa.

  Kolmanneksi (3). Onko koko ihmiskunnan koko toiminta haastettava ja muutettava ilmaston vuoksi. Onko ilmastoasia sellainen, todella, että se on riittävä peruste muuttaa kaikki, koko yhteiskuntajärjestys, koko politiikka, nyt jo muodostunut yhteiskuntajärjestys? En ole itse ihan varma. Ilmastotoimien tarpeellisuudesta olen aivan varma, mutta en siitä, että kaiken tulee olla niille alisteellista. Uskon nimittäin, että ilmastonmuutosta ei saada varsinkaan "pysäytettyä" ilman äärimmäisen radikaaleja toimia.

  Ja vielä, neljäs (4) pointti. Entä missä on monen toive, myös omani, etteivät meidän lapsemme joutuisi elämään demografisessa kaaoksessa, maailmassa, jossa ihmiskunnan väkiluku menee lujaa yli kymmenen miljardin kaikkine varmoine seurauksineen kaikilla ihmisenä olemisen tasoilla ? Miksi sitä halua muuttaa sitä tosiasiaa ei kuulla tai oteta edes keskusteluun sille kuuluvalle paikalle, vähintään ilmastoasian rinnalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Edellinen kumpuaa turhaumasta, joka syntyy siitä, että ilmastoasia tuntuu vievän kaiken tilan ja hapen koko maailmasta ja ajattelusta ja tulevaisuuden suunnittelusta, eli politiikasta. Ilmastoasia on äärimmäisen tärkeä asia, sitä on turha tässä alleviivata, ja toimet välttämättömiä, mutta olen näkevinäni sellaista uutta varmuutta kaikesta, jossa ilmastolla määritellään kaikki. Sellainen maailman yksisilmäistäminen sisältää vaaransa. Koko maailma kaikkine sen erilaisine juttuineen, ongelmineen jne. on edelleen olemassa, ei se ole mihinkään kadonnut.)

   Poista
  2. Li Anderssonin lapsi pääsee taatusti leikkimään lumessa jo ensi talvena. Li Anderssonin täysi-ikäisen lapsen lapset pääsevät leikkimään lumessa myös, varmasti Etelä-Suomessakin, mutta varsinkin jos muuttavat vaikka 100-150 kilometriä pohjoisempaan.

   Ilmasto on tärkeä, ilman muuta, koska se on symboli koko planeetan elinolosuhteille.

   Mutta se ei saa olla niin tärkeä, että unohdetaan yhteiskunnat, joiden pitäisi rakentaa turvapaikkoja ihmisille.

   Minua huolestuttaa eniten väestön liikakasvu ja se, että yhteiskunnat ovat niin paskassa kunnossa. Jos nuo saataisiin aisoihin, ilmastonmuutos olisi ratkaistu siinä samassa.

   Mutta nyt ei toimita niin - näiden perusasioiden suhteen ei ole näkyvissä mitään hätätilaa.

   Tilanne on kaikin tavoin naurettava ollen tietenkin äärimmäisen vakava samaan aikaan.

   Poista
  3. Eikä ilmasto ole tietenkään vain symboli vaan se olosuhde, jossa kaikki elävä on. Tarkoitin pikemminkin metonymia... Osa kokonaisuutta -merkityksessä.

   Poista
  4. Totta, ilmasto on planeetan osalta tärkeä olosuhde. Samalla pitää muistaa kuitenkin myös planeetan fysikaalinen olomuoto. Siinä järjestelmässä ilmastoa ei voi koskaan mitenkään pysäyttää, "museoida" tiettyyn ihmisen määrittelemään esimerkiksi lämpötilaan. Ihminen voi vaikuttaa vain ihmisen tuottamaan osaan (ja siihen pitääkin vaikuttaa).

   Edessä on jääkausia ja lämpökausia. Ilman ihmisen toimia ja niiden kanssa.

   Kokonainen maanosa on väestöhätätilassa ja noin puolet toisesta maanosasta. Näiltä alueilta on odotettavissa noin 4-5 lisämiljardin kasvua maapallon väkilukuun jo nykyisen hätätilamäärän päälle.

   Väestöhätätilan pakolaisia on jo nyt tällä hetkellä tuhatkertaisesti se määrä mitä ns. ilmastopakolaisia.
   Milloin maailma julistaa väestöhätätilan, Li?
   Jätämmekö lapsillemme kymmen-kaksitoistamiljardisen planeetan noin vain, hyvään uskoon turvautuen?

   Poista
  5. (Näiden itsestäänselvyyksien ja väestöhätähuutojen naputtaminen blogiisi tuhannetta kertaa alkanee olla jo naurettavaa ja anteeksiantamatonta. Mutta kun väestöt liittyvät oikeastaan kaikkeen olennaisesti problemaattiseen, ne nousevat mieleen väistämättä vaikka kuinka yrittää lopettaa saman hokemisen.

   Onneksi tulee kesä ja jonkinlainen lomakin. En tosin kuulu niihin jotka kovasti päättävät rentoutua tai yrittää sitä. Se osa minusta joka on rentoutunut, on rentoutunut ilman suorituksiakin. Se osa joka kelaa vaikkapa maailman tiloja, kelaa sitä vaikka kuinka yrittäisi tunkea itsensä riippukeinuun. Kesällä luen saman määrän dekkareita kuin muutenkin, en lainkaan. Kesäbukowskin voi kyllä aina lukaista osastosta varmasti hauskaa.

   Poista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Naisia on todella hyvä. Aikuisille on aika tarpeetonta suositella kirjoja, kukin löytää lukemisensa itse, mutta totean, että Roberto Bolanon Puhelinkeskusteluja ilostutti monin tavoin.
  Joo, lukemalla itselleen merkityksellisiä kirjoja, kävelemällä paljon ulkotiloissa ja tappelemalla arjen kanssa sisätiloissa unohtuvat yleensä tulevaisuuden kuvat. Se ei ole onnellisuuskupliintumista (hyvä termi sun), mutta olisi synti laamaantua elämässä kokonaan niiden asioiden edessä mille ei mitään voi. Muutenkin kun juttuja lukee, kannanottoja, julistuksia ja älylliseksi tarkoitettua pohdintaa niin hyvä muistaa, että se on vain ihminen joka siinä yrittää sanallistaa jotakin itselleen tärkeää, ehkä kaikki ihmisen ilmaiseminen on joillekin toisille poissulkevaa, ehkä ihmisten samanlaisuus on sittenkin liioittelua. Fyysisesti ihmisten tarpeet ovat samoja, muuten jokainen on omalla tavallaan tuuliajolla. Minäkin siinä iässä jo että kun oppisi olemaan hermostumatta liikaa muiden käsityksistä. En kyllä halua kasvaa miksikään zenomavaraiseksikaan. Temperamentti (mun tapauksessa nopea syttyminen) on kiva säilyttää sittenkin. En ala koskaan hymistä oommm--

  VastaaPoista
 13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 15. Tulin mökille tekemään välttämättömiä hommia. Voisi sanoa, että olen onnellisuuskuplassa, kun saan olla pari päivää itsekseni ja tehdä aivan tavallisia hommia: tunkata laiturin vaateriin, laittaa kuistille portit, että koirat voivat olla siinä eivätkä karkaa, siivota jos ehdin. Tällaista.

  Tuulee kovaa luoteesta. Lämmitin saunan. Istun tässä jäähdyttelemässä. Tuli kyllä hyvät löylyt. Kaikenlaista on mielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on aitoa onnea, ei kupla.

   Poista
  2. Mukavaa viikonloppua kummallekin.

   Poista
  3. Kiitos! Samoin sinne. Tuntuu kyllä mukavalta olla tällä tavalla ihan rauhassa.

   Poista
  4. Heräsin kahden jälkeen yöllä, kun oikeaan olkapäähän ja kasvoihin tuntui säkenöivä kipu. Ihan kuin hermoja pitkin olisi edennyt polttava seitti. Unissani sitten nousin ja koetin kasvoja, tuntuuko niissä mitään. Pengoin sänkyä eikä mitään näkynyt. Menin alakertaan ja katsoin peilistä, niin iso patti oli tuossa kaulan vieressä olkapäässä. Ravistelin paitaa, ja sieltä putosi ampiainen. Oli kuollut. Olin unissani tappanut sen, kun se pisti. Otin kyypakkauksen, kaksi antihistamiinia, buranan ja puolikkaan panadolin ja pistin etanostikkiä siihen kohtaan ja sitä ennen haudoin kylmäkalikalla. Odotin hereillä puoli tuntia, että tuleeko mitään. Onneksi ei tullut. Kiva jos olisi pistänyt kurkkuun tms. Ei näy täällä missään pesää. Oli yksinäinen sisälle harhautunut ampiainen. En saanut kunnolla kännykällä nettiin yhteyttä, mutta nuo toimenpiteet sain tehtyä ja ihan ok meni ja alan tässä keitellä kahvia.

   Poista
  5. Uskomaton juttu. Hyvä että selvisit tuolla, kun hengitystiet noin lähellä. Muistan vielä ne jälkikäteen huomaamasi kyynpuremat. Parempaa loppuviikonloppua.

   Poista
  6. Onneksi Tiina oli pistänyt mukaan nuo kyypakkaukset ja muut. Asentelin koirille portit ja maalasin ne myös. Sellaiset Baukkarista hankitut edulliset aitaelementit, joista tuli kyllä ihan näppärät portit. Jätän laiturin laiton huomiselle, kun tuulee niin kovasti tuohon rantaan. Pikku puuhaa riittää.

   Poista
 16. Nyt HS ja muukin valtamedia uutisoinut että pm Marinin kokonaan veroton aamiaisetu (mikä se sitten onkin) on voinut olla jopa 850 euroa kuukaudessa.
  Etu jota kukaan muu pm ei ole käyttänyt.
  Olen hieman vähätellyt sämpylä-casea, mutta jos tuo summa pitää paikkansa, ja se on jollakin tavalla pimitetty, hyvässä uskossakin, niin asia on iso, sillä on yhteiskunnallista merkitystä ja se saattaa jopa kaataa Marinin pm:n paikalta. Vaatimus sen suhteen ei ole enää niin kohtuuton.

  Näin koska pm:n olisi ollut kyettävä arvioimaan tuon edun moraalia ja kohtuutta erityisesti pääministerin tuloluokassa, niin vasemmistolaisena kuin valtion taloudesta vastaavana sekä vielä veronkorotuksia kannattavana politiikkona. 800 euroa kuukaudessa on suurin piirtein sama kuin työttömyyspäiväraha kuukaudessa tai monen ainoa saama eläke.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Uusi tilanne tarjoaa kyyniselle neljännesosalleni taas mahdollisuuden tsekata ihmisiä alastomina: normaalikierros suomalaisten julkisten edeskäypien twitterpalstoilla jne. joilla taas selviää miten tästä asiasta ei hiiskutakaan, vaikka toisissa yhteyksissä ja tilanteissa samaa mediaa linkataan himona, kun kuva on omaan silmään oikea.)

   Poista
 17. Jos Marin on hassannut 850 euroa kuukaudessa kylmiin aterioihin ja aamiaisiin, niin se kertoo kaiken siitä, mikä käsitys hänellä on rahankäytöstä.

  Paljonko yksityisyrittäjä joutuu myydä tuotettaan kuussa, että saa saman tuloksen?

  En tiedä, miten tässä käy, mutta aivan pimeää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai ehkä asiat ovat tuolla tasolla suhteellisia. Kun miljardeilla pelataan...

   Poista
 18. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 19. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 20. Jos olisi osa palkkaa, ei ongelmaa. Mutta kaikki tietävät että luontaisetu on aina, aina, verollista tuloa. Ongelma myös siinä että ilmoitusta verottajalle ei tehty. Ja kyseessä tavallaan maan korkein veroista päättävä ihminen. Ja lisäksi päättäjä jolle verotuksen kasvattaminen ja laajentaminen osa välineistöä jolla ideologiaa toteutetaan.
  Kokonaan ei makustelusta ole kyse.

  VastaaPoista
 21. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 22. Jos pääministerin palkkaa vertaa yritysjohtajien tai vaikkapa pankinjohtajien palkkoihin, niin se on kohtuullisen pieni / melko vaatimaton tai ihan miten asian nyt tahtoo ilmaista.

  Pääministeri on jatkuvasti luupin alla ja myös poliittisen paineen ja arvioinnin alla ja poliittisen pelin kohteena. Nämä ovat kaiketi jokaisen jakamia tosiasioita.

  Silti Marinin tiedot tällaisista eduista, samoin kuin viestintä asioista olisivat voineet olla korkeammalla tasolla ja avoimempia, kun hän on kuitenkin itse aktiivisesti nostanut esiin näitä asioita. Ehkä häntä avustavat henkilöt, joita on runsaasti, olisivat voineet olla hereillä esimerkiksi veroilmoituksen ja luontaisetujen suhteen. Avustajat voisivat hoitaa tällaiset käytännön asiat kuntoon.

  Näyttää pahalta, kun verottamisen autuutta ylistävä ministeri ei täytä asiallisesti veroilmoitustaan ja asiasta viestiminen on ollut vajavaista, ainakin nykymitassa, jossa vaaditaan läpinäkyvyyttä / avoimuutta.

  En tiedä, onko asia absoluuttisesti iso vai pieni, mutta kun ottaa huomioon, mitä poliitikoilta ja johtavilta ministereiltä odotetaan ja millaisiin asioihin heidän uransa ovat kaatuneet / mistä he ovat saaneet kolhuja, niin onhan tässä mahdollinen kohta, jossa kritiikki herää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansantalouden kannalta tuo tuollainen 8000 euron veroton etu vuodessa (tai mikä se summa nyt onkaan) on olematon. Aivan sama kuin mitä smp aikoinaan kritisoi puoluetuesta. No, se oli kymmeniä miljoonia vuodessa, mutta tuen tarkoitus oli hyvä, tukea demokraattisten puolueiden toimintaa ja koko summa budjetissa promillen promille.

   Tuo veropositivisuus aspekti painaa tässä, ja minusta myös tuon verottoman summan vertaaminen vaikkapa kansaneläkkeeseen. Tuollaisten symbolien(!) kanssa Marinin kannattaisi olla todella varovainen. Ketä tahansa esim. pienyrittäjää rankaistaan arvioverotuksella rajusti jos tekee virheitä ilmoituksissa verottajalle. Lätkäistään arvioveroja jotka ovat kaataneet firmoja ja perheitä.
   Oma kantani on että summa on sinänsä sivuseikka, sen verollisuus on sitten suurempi asia ja samalla myös symboli.

   Mutta maailma on taistelua symboleista. Suuremmalla mielenkiinnolla olen seurannut Ruotsia jossa Pisa-tuloksia on epätoivoisesti väärennetty ja muokattu, jotta tulos näyttäisi paremmalta. Tuloksia on ilmeisesti etnisesti profiloitu siten, että tiettyjen alueiden tuloksia on jätetty pois. Lisätietoa odotetaan.

   (Mitä tulee sitten talousasioiden virheettömyyden vaatimukseen yleisesti niin en ole oikea mies neuvomaan, sen verran on tullut tehtyä raskaita virheitä oman talouden suunnittelussa. )

   Poista
  2. Ja koska ihminen on ihminen, vaikka esittäisi jotakin muuta, itselleenkin, kyllä tässä taustalla jokaisella vaikuttavat myös intohimot tms. suhteessa hallitukseen. Moni toivoisi monista eri syistä nykyisen hallituksen kaatuvan, moni monista eri syistä jatkavan. Sekin vaikuttaa siihen miten kukin tätä arvioi. (Toivottavasti homma menee niin, että jos lakia ei ole rikottu Marin jatkaa, vaikka tyylipisteitä ei nyt kerrykään. Ja jos äänestäjää vaivaa, aina voi muistaa vaaleissa, jos katsoo suuruusluokan niin merkittäväksi. )

   Vaikka itse kuulun tuohon ensimmäiseen joukkoon, joka toivoo hallituksen kompurointia omiin jalkoihinsa, toivon kyllä että hallitus kaatuisi asiakysymyksiin, niihin mahdottomiin ja aika sokkona tehtyihin valtaviin ideologialta maistuviin päätöksiin kuin sämpylöhin ja einesateriohin. Mittaluokka tässäkin.

   Hassuja toiveita medialle kuitenkin tuolla esitetty. Sen ei olisi pitänyt ottaa tätä asiaa esiin koska vaalit. Minsk calling...

   Poista
  3. Olen itse myös sitä mieltä, että ihmisten ei tarvitse olla virheettömiä hoitaakseen asioitaan. Sellainen vaatimus on hirveä, ja äkkiä on käyty läpi se ihmisjoukko, joka voisi tehtäviä hoitaa.

   Sen sijaan kyllä jokaisen poliitikon kannattaisi opetella rehellisyyttä ja reilua peliä ja avoimuutta. En nyt sanoisi, että näillä osastoilla hallituksemme on sen kummemmin pärjännyt kuin mitkään muutkaan, vaikka ideologiassa näitä painotetaan.

   Joka tapauksessa tämän hallituksen jälkeen maan taloudellinen tilanne on - suurelta osin olosuhteiden vuoksi, joiltakin osin hallituksen omien toimien vuoksi - todella kehno, eikä riittäviä korjausliikkeitä ole saatu aikaan.

   Omat intohimoni liittyvät siihen, miten tulevaisuuden Suomi olisi toimintakykyinen. Päivä päivältä näyttää yhä enemmän siltä, että ei välttämättä ole, vielä kun puuttuu tarvittava yhteinen käsitys siitä, miten asioita olisi hyvä hoitaa.

   Poista
  4. Tänään töissä juteltiin siitä mitä kuuluu ammattikoulutukseen. Paljon signaaleja amisopettajilta, että pakotetaan oppilaita valmistumaan vaikkei perustaitoja ole enää samalla tavalla koulutuksessa saatu hankittua kuten vaikkapa vielä 10 vuotta sitten. Lähihoitajilla oppimisvajaus, eräänlainen valetutkintotodistus puutteellisin tiedoin voi olla jopa hengenvaarallinen aidossa työtilanteessa.
   Silti koulutuslaitosten on esitettävä miten hyvää jälkeä syntyy ja annettava todistukset käteen.
   Tämä ylhäältä painostettu virallinen valehteleminen ahdistaa monia opettajia ammattikoulutuksessa.
   Kieliongelmien lisäksi on ihan selvä trendi, että kotimainen peruskoulu ja varsinkin toisen asteen koulutus tässä ajassa näillä spekseillä aivan selvästi syrjäyttää poikia. Se näkyy jatkokoulutuksessa valtavina naisenemmistöinä. Odottelemaan vaan jäämme esim. intersektionaalisuuden puuttumista tähän syrjäytymisen sukupuolittuneeseen lajiin.


   Tuon em. kokonaisuuden toin esiin yhtenä sektorina millä se Vesan mainitsema yhteiskunnallinen toimintakyky alkaa sakata tässä maassa jo aivan konkreettisesti.

   Poista
  5. Kevennys... toivottavasti teillä yliopistolla ei ole sama kuvio kuin lähihoitajilla. Kotimaisesta kirjallisuudesta valmistuva maisteri lähetään matkaan maailman turuille puutteellisin tiedoin: Matti Pulkkisen k o k o tuotanto (4 kirjaa) on lukematta ja tenttaamatta:)

   Poista
  6. Pulkkista tuntee valitettavan harva nykyisin, mutta kyllä meiltä lähtee maailmalle hyviä kandeja ja maistereita - ketään ei ole vilunkipelillä läpi päästetty, ihan ovat opintopisteensä ja arvosanansa ansainneet. Tämän kevään viimeisiä graduja luen, hyvää jälkeä monessa työssä.

   Mutta kyllä tunnistan hyvin tuon mitä sanot "virallisesta valehtelemisesta" koulutodistuksissa ja arvioinneissa. Tulee liian kalliiksi monellakin tapaa jättää luokalle tai vaatia jotain, ja se sitten vasta kalliiksi tuleekin monin tavoin.

   Poista
  7. Veikkaan, että Riikka Pulkkista on useampi lukenut kuin Matti Pulkkista - en sitten tiedä kuinka moni on katsonut telkkarista Pulkkista - minusta nekin ovat omanlaistaan taidetta.

   Poista