perjantai 2. huhtikuuta 2021

Politiikka jyräsi järjen

 

Tästä kirjoittaa myös Osmo Soininvaara ja kommentoijansa. Niin, poliitikot ovat poliitikkoja, ja heille tärkeintä on yrittää pysyä vallassa. Joskus tilanne on vain sellainen, että päätös voi osoittautua huonoksi myös tässä suunnassa.

https://www.soininvaara.fi/2021/04/02/kammottava-paatos-hallitukselta/


11 kommenttia:

 1. Yksi demokratian merkki on että oman puolueen sisältäkin tulee tarvittaessa jyrkkääkin arvostelua. Niin kuin tässä tapauksessa nyt hallituspuolueiden sisältä, tosin veteraanipoliitikolta.
  Kun tämä hallitus aloitti se oli monelle aivan ihannehallitus aivan ihannekokoonpanolla. Identiteettifiilis löysi peilikuvansa. Varsinkin näin Marinin aikana. Syntyi aivan uskomaton uskollisuushypetys hallituksen suuntaan: tätä ei saa nyt mikään eikä kukaan uhata.
  Jotkut ovat sanoneetkin että syntyi jopa ainakin pienimuotoinen henkilökultti. Nyt se alkaa mureta niin kuin demokratiassa pitääkin.
  Muutamassakin asiassa hallitusta arvioidaan viimeinkin kuten pitääkin, tosiasioiden pohjalta.
  Kannattaa kuitenkin muistaa etteivät gallupit eivätkä valtamedian viimeaikaiset rajutkaan paljastukset hallitusta kaada. Olen aika varma että tämä ryhmä jatkaa seuraaviin vaaleihin saakka. Sitten valtaa on yhden päivän ajan kansalla. Ei toki koko valta sillä puolueet silti päättävät hallituksesta, kun meillä ei ryhmitytä etukäteen selviin alliansseihin.
  Toivottavasti kansa arvioi sitten päätöksensä runsaiden ja varmojen tosiasioiden valossa eikä identiteettipoliittisin perustein. Toki jos joku haluaa äänestää sukupuolta tms. tai puolueväriä tai ideologiaa, onhan siihenkin demokratiassa oikeus.

  Mitä tahansa voi kuitenkin vielä tapahtua. On edelleen mahdollista että Marin nostaa demarit selkeälle ykköspaikalle. Jos niin käy, toivon henk.koht. että se perustuu realistisiin toimiviin päätöksiin eikä somen pintakuohuihin, joissa aikalaisidentiteetit korvaavat mielikuvilla numerot ja luvut, jotka kertovat miten oikeasti maalla menee konkreatian tasolla.  VastaaPoista
 2. Jännä tosiaan nähdä, mitä kaikkea tällä hallituskaudella vielä Euroopassa ja Suomessa nähdään. Oma veikkaukseni on, että meno on sellaista, että mikään johtaja ei selviä ilman kolhuja.

  En ole ihan varma jatkaako hallitus kauden loppuun, suurempi mahdollisuus toki on sille, että jatkaa. Riippuu niin monesta asiasta. Ihan hirveästi ei ole saatu aikaan, kun korona on vienyt näyttämön. Nytkin näissä rokotusasioissa näkyvät ennen kaikkea hallituksen sisäiset valtapelit. Ei ole helppo kepun ja vasemmistopuolueiden liitto. Alkaa kotiinpäinveto jne.

  Henkilökohtaisesti en usko, että tulevat tapahtumat antavat nimenomaan Marinille etulyöntiasemaa, ellei sitten koronaa saada aisoihin kuin ihmeen kaupalla. Muutoin näyttää melko heikolta: konkurssiaallot, talouden tilanne, veronnostopaineet, rahanpumppaus etelään, vihreä siirtymä joka siirtää työtä pois Suomesta ja tekee loven huoltovarmuuteen ja omavaraisuuteen (energia ja kasvatus turpeen kohdalla. Jopa kulttuuriporukat kokevat, että hallituksen toimet eivät ole olleet heille suotuisia, sielläkin on monta lamaan lyötyä ihmistä vailla toiminnan mahdollisuuksia.

  Tilanne on hankala kenelle hyvänsä, myös sille porukalle, joka seuraavaksi astuu valtaan - kuka se sitten onkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös asioiden valmistelu ja niistä päättäminen ei ole mennyt kuin Strömsössä.

   Sanoin noin vuosi sitten, että tämä hallitus on ns. hyvien aikojen hallitus. Nyt ajat eivät ole olleet hyvät. Hallituskauden loputtua ja luotettavasti vasta myöhemmin voimme arvioida, venyikö tämä hallitus myös huonojen aikojen hyvää tekeväksi hallitukseksi vai mikä se oli.

   Poista
  2. Noin on. Todella vaikeita asioita hallituksella sekä menossa että edessä. Ennuste on heikko.
   Tulon/veron/velansiirtopaketin kansakunnan päälle lastaaminen on kyllä sitten ihan hallituksen oma valinta. Siitä ei voi syyttää kohtaloa. Ilmankin Eurooppa selviäisi.

   Ajatusleikkinä voi huvikseen kuvitella millainen olisi hallituksen kohtelu näissä tilanteissa ollut mediassa, somessa ja vaikkapa myös mainitsemissasi kulttuuripiireissä, jos maata olisi ollut nyt johtamassa ps, kokoomus ja kepu.

   Poista
  3. Kun korona on ohi, tämä maa selviää vain sillä että kulutus lähtee uudelleen liikkeelle. Se koskee myös kulttuuria. Jos jossakin oli epäselvyyttä että talous ja sen dynamiikka ovat erityinen saareke, jokin materiaalinen sivuseikka kaiken aidosti merkityksellisen kyljessä, niin sen harhaluulon tämä koronatilanne ehkä nyt korjaa. Kulutus ja talous on muutakin kuin tarpeettomien tavaroiden haalimista.

   Kulttuuriväelle luulisi olevan myös shokki kuinka paljon rahaa tässäkin tilanteessa valtiot löytävät taskuistaan. Mekin taiomme = lainaamme miljardeja muualle lähetettäväksi samaan aikaan kun ravintolat ja esim. teatterit ovat kiinni. Ei ole tyhmää ja yksinkertaistavaa kysyä olisiko nekin "elvytysmiljardit" voitu käyttää kotimaan elvyttämiseen.
   Tyhmää ja yksinkertaistavaa on sen sijaan uskoa sellaiseen alkemiaan, mitä esim. valtiovarainministeri ja Eurooppa-ministeri ovat esittäneet: muihin Euroopan maihin lähetyt miljardit inkarnoituvat vihreässä siirtymässä (eh) takaisin Suomeen tuosta vaan.

   Poista
  4. (Tämän ohessa hyvän pääsiäisen toivotus. En osaa tätä aikaa viettää kovin toisella tavalla kuin muitakaan aikoja. Pitäisi opetella, oliko se Tuomas A:n mukaan, tapa jota varjella joka varjelisi minut.)

   Poista
  5. (Jarin sivuilla on ollut pääsiäisen syvää sisältöä kuitenkin.)

   Poista
 3. Pääsiäisen tärkeää ja hyvää sanomaa emme unohda.

  Mutta näistä maallisista asioista on myös hyvä puhua:

  "Ei ole tyhmää ja yksinkertaistavaa kysyä olisiko nekin "elvytysmiljardit" voitu käyttää kotimaan elvyttämiseen.
  Tyhmää ja yksinkertaistavaa on sen sijaan uskoa sellaiseen alkemiaan, mitä esim. valtiovarainministeri ja Eurooppa-ministeri ovat esittäneet: muihin Euroopan maihin lähetyt miljardit inkarnoituvat vihreässä siirtymässä (eh) takaisin Suomeen tuosta vaan."

  Suomalaisten kannalta miljardit on lähetetty hevon perseeseen. Ei se selittämällä muuksi muutu, anteeksi nyt vaan. No, kuntia kuitenkin voideltiin oikein kunnolla.

  VastaaPoista
 4. Mitä tuloksia vihreästä siirtymästä syntyy on tietenkin pitkälti kiinni poliittisesta tahdosta - sinänsä on hyvä, että siihen käytetään rahaa, mutta mitään sillä ei ole tekemistä koronan kanssa, johon paketti alunperin liittyi. Politiikka on yhtä höttöä tai huitomista johonkin haluttuun suuntaan. Mikään ei ole selvää, tarkkarajaista tai erityisemmin kontrollissa. Sellaista toivotaan toivotaan -meininkiä pikemminkin. Ja kaikki maksetaan viimeistä senttiä myöten, se ainoastaan on varmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun rahat siirtyvät EU-solidariteetin hengessä Italian ja Espanjan siirtymiin, siltojen ja teiden betonivaluihin Sisiliassa plus aurinkokennostoihin ja tuulimyllyihin, niin ehkä perään pitää lähettää Valtion tilintarkastusviraston työajan tehokäyttäjät valvomaan ja tarkastamaan hiilidioksidin muodonmuutosta lehtivihreäksi.

   Poista
  2. Ilman muuta. Kolmen vuoden tarkkailuvakanssi, jonka aikana raportoidaan tiiviisti paikallisesta baarista ja toki myös kentältä tarpeen mukaaan.

   Poista