torstai 4. maaliskuuta 2021

Regressio

 

Ehkä se on tämä korona, oiskohan, joka saa ihmiset lapsellisen lällättäjän tasolle, tai ehkä paineet ovat muuten vaan niin kovat kotona, poliittisissa kodeissa ja siellä missä asutaan, kun ainakin muodollisesti koulutetut ihmiset, sivistysporvarit ja sivistyssosialistit, käyvät arvosotaan puhuen toisistaan natseina ja kommunisteina.

Miten joku luulee, että tällainen suunsoitto auttaa tai korjaa mitään?

Ja mitähän mahtaa kertoa ihmisten arvoista ja kyvystä hahmottaa todellisuutta, että he puhuvat näin, suurimmaksi osaksi provosoiden, tekoloukkaantuen ja tekopöyristyen vain jotta voivat jotenkin toista rassata ja vaatia itselleen runsaampaa elintilaa?

Ihmiset regressoituvat. Minua se huolettaa, sillä nämä ihmiset ovat päättämässä meidän kaikkien asioista tai ainakin tahtoisivat päättää.

Ei minulla ole tähän "arvokeskusteluun" oikein muuta sanottavaa kuin että tällainen suunsoitto on pois asioiden hoitamisesta.


8 kommenttia:

 1. Menin eilen katsomaan Atte Kalevan, Suomen pahimman persoonan, somejuttuja. Tämä siksi koska tyyppi on ollut niin isosti esillä viime aikoina. Aika pian linkkien kautta pääsin lukemaan kammottavaa avautumista. Suomen parhaimmilla ihmisillä (vrt. Kaleva) ei ollut epäselvyyttä siitä, mikä on pahaa. Pelkkä sen kuvitteleminen riitti.
  Varmuus oli vavisuttavaa. En haluaisi tavata noita ihmisiä valoisalla enkä varjoisalla kujalla. Tajusin että on ihmisiä jotka tekevät kenestä tahansa, vaikka Äiti Teresasta hitlerin, jos heitä vain huvittaa tehdä.
  En ota kantaa Kalevaan, mutta ei se ole kovin kaunista se unelmointi siellä toisellakaan puolella.

  Kyseisssä yhteydessä on mainittu käsite äärioikeisto. Ok.
  Eräs valtamedian toimittaja kysyi jo aikoja sitten että onko nyt jotenkin laitonta olla "äärioikeistolainen?"
  Siis jos pysyy lain sisällä, puhuu, kirjoittaa ja tekee asioita jotka ovat varmasti laillisia?
  Ei kai se noilla perusteilla ole sen laittomampaa kuin olla lain sisällä pysyttelevä äärivasemmistolainenkaan?
  Haluaako joku kriminalisoida SKP:n?
  (antaa niiden touhuta, kun lakia noudattavat...)


  Mutta jos ja kun politiikkaa seuraa twitterin kautta niin aika pian, noin kymmenessä minuutissa tulee mieleen, että v-tu,
  pitäkää politiikkanne, äärenne, oikeamielisyytenne, väärämielisyytenne, somekohunne, maalittamisenne, vihapuheenne, cancelointinne, rasisminne, fobianne, yksi ääripäänne, molemmat ääripäänne, signalointinne ja persu- tai vasemmistokuplanne tms. omana tietonanne.
  No, sehän ei onnistu muuten kuin kääntämällä off-kytkimelle kaikki keskustelu, mikä maailman menoon liittyy.

  Mutta en muista tosiaan että ihmiset näin hulluja politiikkojensa kanssa olisivat olleet koskaan. Jos saisivat astaloita niin luvassa olisi ihmistenhuidontaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itse samasta syystä vähentänyt somen kulutusta. Tulee niin paha olo, kun tajuaa, mitä esimerkiksi twitteryhteisöllisyys saa itsenään asiallisesti käyttäytyvät ihmiset tekemään.

   Huom! Ihminen on sosiaalinen olento, joukko-olento. Sosiaalinen tilanne kaappaa ihmisen helposti - tapahtuu jonkinlainen joukkominän omaksuminen, ja usein tämä tarkoittaa myös eriasteista regressiota joukkotajuntaan. Kun näitä asettaa kaksi vastakkain, niin menee pahaksi.

   Atte Kalevan sinänsä minusta typerä "Minulla on unelma, ei kommunisteja Helsinkiin" vai oliko se "Ei kommunisteja mihinkään" oli kaiketi alunperin parodia tästä "Ei natseja Turkuun, ei natseja minnekään" -hokemasta, jota erinäiset mielenosoittajat vai olivatko vastamielenosoittajat huutelevat jonkinlaisessa mielentilassa (en pysty arvioimaan missä mielentilassa, kun en ole ollut paikalla).

   Minusta se oli tahallista ärsyttämistä, mutta eihän sitä voi oikeasti ottaa tosissaan niin että siitä loukkaantuu. Ei Suomessa - helvetti soikoon - edelleenkään ole missään merkittävissä määrin mitään natseja tai kommunisteja eivätkä ne todellakaan ketään uhkaa, jos ihan aikuisten oikeasti mietitään.

   Törkeiksi muuttuvia ja toimimattomia aatteita molemmat kyllä ovat, ei siinä mitään.

   Mutta se provosoitumisherkkyys ja sosiaalisen esittämisen määrä, mikä somessa herää on uskomatonta - ja sanoisin, että useimmiten häpeäksi kaikille osallisille.

   Poista
  2. Kyllä minun Helsinkiini kommunistit mahtuvat oikein hyvin.

   Myös nationalistisesti ja reippaan oikeistolaisestikin ajattelevat. Sekä vihertävän vasemmistolaiset vaikka menisikin vähän överiksi välillä. Ja kepulaisetkin. Populistejakin tarvitaan. Niitä löytyykin esim. sekä demareista ja persuista hyvinkin kotitarpeisiin. Siinä kuin vasemmistoanarkistejakin se kourallinen.

   Maltilllisia konservatiiveja, klassisia liberaaleja, vanhan liiton sosiaalidemokraatteja, sivistysvihreitä ja -sosialisteja suorastaan tänne houkuttelen ja toivon.

   Rasistit, läpitotaalit vasemmalla ja oikealla, natsit tai väkivaltaan valmiit minkä tahansa ideologian kannattajat sekä uskonnolliset muiden elämiin ja vapauksiin tarttuvat fundamentalistit, te voisitte mennä vaikka...Raumalle.

   Poista
  3. Kaikki laillinen on laillista.
   Kaikki ei toki ole kaikille sopivaa, ei itselle kivaa eikä kohtuullista mutta ei pidäkään olla. Kts. alla.

   Jos ei saa yhtään hölmöillä, alittaa hyvää makua ja päästää sammakkoja (en tarkoita nyt Kalevaa) niin mitä täällä on sitten oikein tekemistä?
   En puolusta minkäänlaista solvaamista, mutta kun ajatellaan, että jossakin sen rajan täytyy kulkea, niin kyllä, jossakin juuri, mutta oma itse ei ole aina se raja joka määrittelee myös muiden rajan.

   Poista
  4. Jos Kalevan juttu liittyi tuohon natsijuttuun, se on hieman eri asia.

   Mutta jos ei, niin hänen toiveensa hänelle suon.
   Olen lukenut vaikka kuinka monen ihmisen toiveen Suomesta ilman persuja.

   Poista
  5. Se oli Kalevan kuittaus, en tiedä miksi hän sen teki ja samalla kytki itsensä siihen mielenosoittajajoukkoon. Ilmeisesti hän keskustelee epäsuorasti twiiteillään tietyn vasemmistoporukan kanssa heitä ärsyttäen. Ei kannattaisi toimia noin. Tämä on huom! oma arvioni tilanteesta. En tunne tarkoin.

   Poista
 2. Minä laittaisin puolipakolliseksi Louis-Ferdinand Célinen Niin kauas kuin yötä riittää -romaanin lukemisen kaikille peruskoulun päättäneille jatko-opiskelijoille amiksesta yliopistoon.
  Voisi toimia ikään kuin sierrätyslääkkeenä sille, että ihmisissä on tässä maailmassa reippaasti kirjoa ja välystä sanomisessa ja ilmaisussa ja kokemisessa.
  En ole ko. romaanin maailmankuvan kannattaja, en lainkaan, mutta on tajuttava se, että meillä kaikilla ei ole sama matka eikä sanasto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä suositus, Célineä pidennetyn oppivelvollisuuden kyytipojaksi! He he...

   Poista