sunnuntai 21. maaliskuuta 2021

Haaste

 

Haaste menetelmälliselle kirjallisuudelle: 

Kirjoittaa kaksi teosta, draama nimeltään Työmiehen viiva

ja romaani nimeltään Punainen vaimo.

Teosten tulisi yhdistää innovatiivisesti Minna Canthin Työmiehen vaimo

ja Ilmari Kiannon Punainen viiva. Kaikki em. teosten sanat tulisi käyttää,

mutta tuloksena tulisi olla kaksi aivan uutta teosta, jotka liittyvät

juonellisesti toisiinsa.

12 kommenttia:

 1. Pitäisikö ”juonellisesti” korvata tai ehkä paremmin sen rinnalle lisätä jotakin muunlaista kirjallista rakennetta tai merkitysyhteyttä kuvaava sana?

  VastaaPoista
 2. En tiedä, luultavasti riittäisi kunhan jonkinlainen yhteys on; juonella viittaan paitsi tapahtumien keskinäiseen motivointiin, myös yleensä kerronnallisiin ratkaisuihin, osakokonaisuuksien välisiin motivointeihin.

  Työmiehen viiva on vaan niin hauska nimi, että koko vitsi lähti tästä.

  VastaaPoista
 3. Punainen vaimo voisi tuoda esiin myös aihetasolla sitä monissa perheissä olevaa ihan konkreettista tilannetta (tutkimuksienkin vahvistamaa), jossa kauniimpi osapuoli on yleisemmin punainen kuin toinen osapuoli.
  Vihreä vaimo liittyisi myös samaan tematiikkaan. Monella kaverilla (eh) on se tilanne kotona. Meillä kotona ei ole, mutta tutkimusten mukaan jossakin määrin noin se menee, vaikka punainen tai vihreä ei ole sen "pehmeämpää" tai "inhimillisempää" (typerät ja kuluneet naiseuden määritelmät) kuin joku toinenkaan näkökulma.

  Itse ajattelin erään kirjoituksen herättelemänä että kun tasa-arvoa päivää juhlittiin Minnan nimissä ja pian demokratian päivää Miina Sillanpään nimissä, niin ettemme vaan alkaisi ajatella että tasa-arvo ja demokratia ovat jotenkin sukupuolittuneita. Nehän kuuluvat kaikille, eikö niin?
  Mutta tuotakin sekä teokset Punainen vaimo että Vihreä vaimo voisivat käsitellä.
  (Toivottavasti tästä nyt ei kukaan loukkaannu.)

  (Kävin päivittämässä perustiedot menetelmällisen kirjallisuuden suhteen. Kovin leikillisen rajaavia ideoita on ideoitu. Ihan hauskaa, kunhan vaan ei alleviivaa sitä että romaanit ja proosat, ne on pois kuleksimasta jo kirjoitettu. No, tässäkin blogissa on ideoitu aiemmin reippaasti kokeellisia teoksia. Suosikkini on se missä lukijan on pakko ilmiantaa teoksen tekijä eri tahoille, jos havaitsee vääristäviä näkökulmia teoksessa, mutta tulee itsekin huijatuksi ja paljastuu ilmiantajaksi.

  Muistan yhden oman suosikin, Calvinon Herra Palomarin (en ole varma onko varsinaista menetelmällistä )rakenteesta sen, että siinä oli eräänlainen matemaattinen systeemi, joka rajasi käsittelytapaa. Siitä ei kuitenkaan syntynyt kirjallisen vitsailun/kokeilun vaikutelmaa.)

  VastaaPoista
 4. Korjaus: Miina Sillanpään päivänä on kansalaisvaikuttamisen päivä, ei demokratian. Miina osoitti sisällissodan aikana suoraselkäisyyttä eikä mennyt puolueensa väkivaltaisen siiven mukana. Siinäkin mielessä hyvä valinta.

  Kansalaisvaikuttaminen on edelleen tärkeää. Itsekin olen muutamankin kansalaisaloitteen viime aikoina allekirjoittanut.

  Korostaa kansalaisvaikuttaminen myös sitä, että maassamme pitää vaalia ihmisten monipuolista ja moniäänistä ajattelua hyväksyvyyden hengessä.

  Jos on dissaamista, se ajaa ihmiset pois aktiivisuudesta ja demokratian toteuttamisesta; tämä koskee myös tavallisia kansalaisia aivan samoin kuin politiikkoja joiden toimintaa häiritään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kritikki on ok, kunhan on asiaa takana eikä pelkästään halu painaa ihmisiä pinnan alle.

   Poista
  2. On varmaa, että Punainen vaimo tuolla käytettävissä olevalla aineistolla voisi olla hyvinkin poliittinen teos. Minulla se oli osa vitsiä: Vaimo on häpeästä punainen kun isännällä taas kerran näkyy työmiehen viiva julkisella paikalla. Tuossa alkulähtökohta juonellistamiselle.

   Mullakin on se tilanne, että emäntä ei ole vihreä eikä punainen, tyttäret ovat sen sijaan tyypillisiä aikansa lapsia ja poliittiset aiheet hahmottuvat nuorille hyvin pitkälle nykyisen identiteettipolitiikan sanastolla ja ajatuksenkululla, mutta minua sellainen ei oikeastaan kiinnosta kuin jotenkin tois- tai kolmassijaisesti.

   Poista
  3. Kansalaisvaikuttaminen on tärkeää: sitä pitää jatkaa niin kauan kuin on intoa ja voimia ja uskoa muutokseen.

   Poista
 5. Työmiehen viiva voisi olla myös ronski työmiehen vlogi, jossa työmies kertoo käsityksiään ja kokemuksiaan pillusta ja joutuu ankarien toksisen maskuliinisuuden syytösten kohteeksi.

  Punainen vaimo taas vlogi, jossa verenpainetautinen vlogisti saa feministisiä raivokohtauksia.

  VastaaPoista
 6. Työmies voi kertoa elämänsä kiinnekohdista, jolloin pillu on epäilemättä yksi niistä. Mutta epäilenpä, että työmies voi olla myös herkkä ja asiansa kunnioittavastikin esittävä heppu. Hänellä on oikeastaan ainoastaan se kohtuuton vika, että työhousut roikkuvat takaa, ja tämän vuoksi mies antaa itsestään huonomman vaikutelman kuin mikä totuus on.

  Punainen vaimo, hän kärsii verenpainetaudista. Näen myös sieluni silmin tuhannet turhaan ja katkeralla mielellä poltetut tupakat. Kaikki ei täsmää vaimon elämässä. Mahdollisuuksia silti on.

  VastaaPoista
 7. Työmiehen viiva voisi olla se persvako, mutta Jarin tulkinta viivan varsinaisesta aiheesta on varsinainen klassikko, ja siitähän on aina ollut ns. maailman sivu puhe niin herroilla kuin narreillakin.

  VastaaPoista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista