torstai 4. helmikuuta 2021

Keskuspankkikapitalismi - uusi sosialismin muoto? (päivitetty 5.2. klo 8:38)

 


Todella hyvä keskustelu taloudesta: Keskuspankkikapitalismi - uusi sosialismin muoto?

Sauli Vilén ja Sami Miettinen  #puheenaihe 146.

Erittäin osuvia havaintoja eriarvoistumisesta ja tulevaisuuden ihmisten mahdollisuuksien syömisestä,

byrokraattien ja "vahvojen" ihmisten rakentamista himmeleistä, jotka ajautuvat yhä syvemmälle absurdiin.

Jotain toivonpilkettäkin näkyi. Suomelle tällä politiikalla kuitenkin melko vähän.

Kannattaa muutenkin tilata #puheenaihe, jos on kiinnostunut älykkäistä keskusteluista.


*


Jos sen sijaan kiinnostaa epä-älyllinen keskustelu, kannattaa katsoa esimerkiksi  eduskunnan kyselytunti 4.2.2021.

https://areena.yle.fi/1-50653069

Jos katsotte tuon aivan alun, niin Tavio, Halla-aho, Purra ja Essayah kysyvät erittäin tärkeitä kysymyksiä elpymisrahastosta ja EU:n aikeista verottaa yrityksiä. Myös Orpon ja Mykkäsen kysymykset ovat hyviä, koska haastavat piirtämään laajemman kontekstin.

Kysymykset ovat ilmeisesti liian vaikeita vastattavaksi. Jostain syystä. Päälle menee puppugeneraattori, jossa ei ole älyn häivää. Etenkin Eurooppa-ministeri Tuppuraisen vastaukset ovat täyttä campia.

Kovin vahvasti eivät vakuuta Vanhanen ja Marinkaan. Sama levy soi, täydellistä keskustelun jarruttelua, ei mitään lisäarvoa.

Eli aivan eritasoisia vastauksia kuin kysymykset. Vastaisivat edes jotain omaperäistä. No, Vanhasen vastaus valtavan kilpailuedun tukimiljardien avulla saavasta Virosta Suomen teollisuuden elvyttäjänä oli kyllä kekseliäs, mutta kovin realistinen se ei ollut.

Huvittavinta on, että kun demareiden Tuomioja (21:40) saa puheenvuoron, hän alkaa selittää jotain asiallisesta keskustelusta (voitaisiinko sopia että "puheenvuoroja ei vääristeltäisi eikä käytettäisi vääriin tarkoituksiin vaan käytäisiin asiallista keskustelua niistä asioista jotka ovat tälle maalle tärkeitä"). Marin vastaa tähän kompaten.

Siis anteeksi, mitähän ihmettä?

Oppositiolta erittäin tarkasti esitettyjä kysymyksiä ihan oikeista asioista. Ministereiden  vastaukset aivan puuta heinää ja sitten suunnilleen syyllistetään siitä, että on kyselty... Tällaista vaientamistahan tämä on. Tuomioja varmasti paikkaili myös omaa aiempaa julkista ulostuloaan siitä, että elvytyspaketti ei jää ainutkertaiseksi.

Eihän tällaista voi oikeasti olla ministeri- ja eduskuntatasolla. Siis tällaisella osaamispohjalla hoidetaan maamme asioita?

Olen todella huolestunut SDP:n ministereiden kyvystä edustaa Suomea ja vastata maamme keskeisimmistä asioista.

(Kannattaa arvioida ministerien vastausten arvoa vaikkapa Sauli Vilén ja Sami Miettinen neuvottelijassa esittämien puheiden pohjalta.)

Vittu me kusessa ollaan rakkain, niin kuin Leevi and the Leavings laulaa.

En tiedä, mitä täällä tapahtuu ja milloin ihmisten silmät avautuvat - varmaan siinä vaiheessa, kun ollaan hyväksymässä seuraavaa pakettia. Silloin on jo liian myöhäistä ja taitaa itse asiassa olla nytkin.

Itse en kritisoi toimien tarpeellisuutta, vaan niiden tarkkuutta ja vaikutuksia. Ei näytä todellakaan optimaaliselta. Lisäksi puhumme miljardeista, parhaassa tapauksessa kymmenistä miljardeista. Ne täytyy jotenkin maksaa takaisin.
59 kommenttia:

 1. Päivällä katselin eduskunnan kyselytuntia, joka todellakin jäi kyselyksi, vastauksia ei saatu, vastaavat ministerit puhuivat kuin kysymyksiä ei olisi ollut olemassakaan, he todistavat jostakin sellaisesta mikä piti ensin mielikuvitella jotta sitä voisi yrittää edes kuvitella. Olen jostakin kasarilta saakka seurannut poliittista keskustelua mutta en muista mitään tälläistä.
  Jos menossa oli kysymysten ohittamisyritys niin se ei onnistunut, väistämättä jäi mieleen, että on olemassa jokin taustatekijä josta ei (vielä) puhuta. Jos siitä ei ollut kyse, on todella olemassa poliittista autismia. Mutta sille ei kannata nauraa, sillä Suomea viedään nyt kohti sellaista sosialismi-kapitalismia, jonka seurakset voivat olla todella arvaamattomia. Moni on sitä mieltä, että eräs ei-toivottu seuraus ei ole enempää eikä vähempää kuin EU:n kaatuminen, euron ainakin.
  Se voitaisiin estää jos EU pian palaisi omaan alkuperäisideaansa ja jättäisi systeemivallankumouksen (palatsivallankumouksen) tekemättä.
  EU on nyt itsensä pahin vihollinen.

  Sitten ilonaihe oli tuon kahden fiksun nuoren miehen ajattelu, talousasioiden asiantuntevuus ja ensimmäisiin ajatuksiin takertumattomuus. Suomea johdetaan puolestaan nyt niin oudon talousajattelun perusteella, että on syytä huolestua. Nuoret miehet tässä olivat tervettä järkeä, jos eduskunnassa puolestaan nähtiin tänään oudon tunnistamattoman kielipelin demonstraatioita. Ja todellakin, camp-hengessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomeksi: persujen ja kd:n ja kokoomuksenkin asiakysymyksiin vastattiin poliittisella julistavuudella. Ei faktoja, ei numeroita, vain tunnetta ja solidaarisuutta ja "kaikkien on oltava mukana, nyt" -kutsuhuutoja.
   Tähän kai se on johtanut kun ajatellaan, että politiikkaa tehdään "arvoilla", faktoista ei väliä...
   Faktojen, varmistettujen faktojen, puolesta kyllä puhutaan (niin kuin pitääkin), mutta käytäntöön se ei eduskunnassa mene.
   Asiakysymyksiin voi vastata arvoilla. Ja fiiliskehotuksilla.
   Numerotkin ovat sivuseikka, koska on tunteita ja solidaarisuutta ja oikeassaolemisen varmuutta.

   Poista
  2. SDP:n porukka on nähdyn perusteella täysi vitsi. Siis jos aivan oikeutetusti voidaan naureskella monille Hakkaraisen ja Huhtasaaren jutuille, niin demareissa on se paha puoli että he alisuorittavat älyllisesti todella pahasti ja vielä strategisesti sellaisessa paikassa että oksat pois. Hakkaraisen touhut jäävät komediaosastolle, kun nämä purjehtivat täyttä häkää kohti haaksirikkoa. Totta kai tästä on hirveä lasku tulossa suomalaisille, puhutaan miljardeista ja miljardeista tavallisten ihmisten verorahoista ja ennen kaikkea tulevien polvien elämästä.

   Poista
  3. Hakkaraiselle ja Huhtasaarelle (kahdelle ps:n, miten sen nyt kauniisti sanoisi, haasteelliselle...? politiikolle)
   olisi todella helposti nimitettävissä vastineet
   demareista, jo tuon eduskunnan vastaamattomuustunnin peusteella.
   En nyt kuitenkaan halua tässä nimetä, sen verran kiltti...

   Poista
  4. Ja joo, eikä tuosta arvodemareiden talousosaamisesta nyt hirveän huolissaan pidä olla, "maailma on muutakin rahaa, rahaa.."

   Marinin hallitushan ei vastaa kuin 57 miljardin budjetista per vuosi ja kymmenien miljardien veloista.

   Poista
  5. Tuossa neuvottelijan jaksossa tulee esiin myös miten huonosti Suomessa ovat taloudellisesti pullat uunissa. Totta kai voidaan kontrata ja sanoa, että talous ei ole kaikki. Ei ole, mutta hyvin paljon siitä hyvästä mitä yhteiskunta tekee palautuu talouden realiteetteihin: täällä jaetaan verorahoja ja toimitetaan kansallisomaisuuden hoitamista. Demareiden talousosaaminen on heikkoa tai vähintäänkin yksipuolista.

   Kansanedustajat, ministeritkin, ovat todellisuudessa symboleja. Ei heillä ole välttämättä hirveästi substanssiosaamista. On kuitenkin ikävää jos se alkaa näkyä liikaa. Nyt on ollut viime aikoina sellaisia ulostuloja nimenomaan demareilta talousasioissa, että huoli herää, miten maan asioita hoidetaan ja millä osaamisella.

   Poista
  6. Se tässä vielä on, että kun demarit selvästi kertovat tarinaa, jonka joku on heidän käskenyt kertoa, niin miksi 750 miljardilla ei saada edes parempaa tarinaa. Tämähän on ihan paska, tuskin epäuskottavampaa voisi tällä hinnalla saada.

   Poista
 2. Maailma on täynnä todellisia ajatuspajoja, joissa verbaaliset ja vaikuttamiseen huippukoulutetut ammattilaiset tekevät vedestä viiniä milloin vain. Ja nyt tuolla 750 mrd:n voluumilla meille syötetään kertomus joka on reikiä ja farssimaisia piirteitä täynnä.

  Jos kansalaisille valehdellaan niin sen olisi voinut tehdä paljon taitavamminkin, totta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse kaipaisin joitakin konkreettisia laskelmia, arvioita jne.

   Ja jonkinlaista varjolaskelmaa sille, mitä vastaavilla rahoilla olisi saatu aikaan jos raha olisi ollut omaa lainarahaa (tosiasiassa matalampikorkoista), joka olisi hyödynnetty täällä tehokkaasti.

   Uskoisin, että esimerkiksi vihreä siirtymä olisi paljon tehokkaampi, jos Suomi olisi itse satsannut ne ylimääräiset 4 miljardia omaan siirtymäänsä eikä lähettänyt niitä maailmalle odotellen kertausvaikutuksia. Toki hankkeiden olisi pitänyt olla perusteltuja eikä rahaa olisi täälläkään voinut roiskia minne hyvänsä.

   Nythän tässä heikennetään Suomen kilpailukykyä tukemalla toisia maita ja kaikki nämä rahat revitään suomalaisten veronmaksajien selkänahasta, mikä heikentää tilannetta edelleen. Ikään kuin kaksoisheikennys.

   Poista
  2. Totta kai on tärkeää, että Eurooppa elpyy, mutta nyt palautumismekanismit ovat todella epämääräisiä. Rahaa menee sinne ja tänne - no, seurauksia voidaan arvioida myöhemmin. Varmasti markkinat rauhoittuvat hetkeksi tällaisista massiivisista paketeista, mutta melkoista hakuammuntaa tällainen rahan pumppaaminen on ilman kunnon suunnittelua.

   Poista
 3. Noin valtavan rahanäärän kohteiden valvonta on tietenkin mahdotonta, se on selvä. Tuhansien ellei kymmenientuhansien eri kohteiden tehokkuuden valvonta ei onnistu. Rahaa menee "suunnitteluun", "projekteihin", "tutkimustyöhön" ja "tuotekehittelyyn" jne.
  Itse ajattelen että toimivat markkinat tekisivät kaikki nuo paremmin.
  Vihreä elvtys tulee olemaan molokin kita joka tulee olemaan ammollaan auki pitkään.

  Mikä on sitten seuraava kriisi, johon tarvitaan sitten vaikkapa täydet 1000 mrd? Se on euron kaatumisen uhka, valuutan horjuminen tai jopa kaatuminen tälläisen talouspolitiikan ja sisäsiittoisen UEU systeemimuutoksen vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Jos joku ihmettelee millä lihaksilla tälläinen tavallinen peruskoulunopettaja puhuu eurotaloudesta, niin nou hätä, en omilla lihaksillani: itseäni viisaammilta ja enemmän oppineilta tässä kaiken lainaan)

   Poista
  2. Nuo kaikki uhkat ovat päällä jatkuvasti. Homma on sössitty melkoiseen pisteeseen tällä jatkuvalla ja yhä jatkuvalla "elvytyksellä". Italia on kyykyllään, monia muita siinä ohessa. Ei hyvältä näytä.

   Mitenköhän "vahvana" Eurooppa näyttäytyy esimerkiksi USAlle tai Kiinalle?

   Poista
  3. Normaali kansalaiskeskustelu sallittu. En minäkään ole mikään talousnero, mutta kaikkea sitä oppii pitkin matkaa.

   Ainakin oppii erottamaan sen, kuka osaa (perustella) asiat ja kuka ei.

   Poista
 4. Kansalaiskeskustelua, tiettyjen asiantuntijoiden osallistumista keskusteluun, ja kuten eilen nähtiin, myös politiikkojen asiakysymysten esittämiseen yritetään puuttua vastaamattomuudella.

  Sijalle on sujuva tiedottaminen suppealta porukalta siitä, mikä on "Suomenkin etu" ja muut ottakoon sen vastaan. Aika iso määrä kansalaisista ja edelleen liian iso määrä journalisteista ottaakin se noin. En tarkoita että journalistien pitäisi sitoutua vastarintaan, mutta ei heidän pidä myöskään hallituksen linjaan uskoa noin vain ilman kysymyksiä, kysymyksiä ja kysymyksiä, joihin vaaditaan myös faktalliset vastaukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime aikoina monesta suunnasta on tullut esiin myös sellaista tendenssiä, että jos joku taho tuo esiin sen ettei keskustelu ole monipuolista vaan yksiäänistä, jossakin mielessä hiljentävää, niin tästä(kin) pitäisi olla hiljaa.
   On kuulemma uhriutumista tai muuten vaan ikävää, jos tuo esiin, että valtakunnassa on havaittavissa valikoivuutta.

   En pidä itsekään ruikuiti-asenteesta, vaan sananvapaudesta sananvallan sijasta.

   Toki selvää, että jos sananvapauden nimissä haluaa kuka ja mikä tahansa olla vakavasti otettava on viestin oltava sekä asiallinen että faktoille ja konkretialle perustuva eikä arvopuppupuhetta.

   Poista
  2. Kyselytunnin vastaukset 4.2. olivat liirumlaarumia, jo ties monennenko kerran. Tietyt ministerit varsinkin alisuorittavat järkyttävästi. Tämä ärsyttää ja myös huolestuttaa. Ikään kuin ministerit ajattelisivat, että heidän ei tarvitse vastata, kunhan sanovat jotain sinnepäin. No, iso media - YLE, Hesari, suurin osa poliittisista toimijoista - ei haasta heitä juuri lainkaan. On kansainvälinen tuki EU:sta. Vain oppositio, muutama sinänsä arvostettu talousihminen ja jokunen toimittaja jaksaa kysyä ja analysoida. Hallituksen olo on turvallinen teki mitä tahansa. Tärkeää on pitää kuitenkin kysymykset sen verran kaukana, että ei ole vaikutusta lähimpiin vaaleihin. Hämmentävää. Tuntuu oudolta ajatella, että he eivät tosissaan osaa tuon paremmin vastata. Sellainen tarkkuus ja terve me-henki puuttuvat.

   Jos Suomen lätkäjoukkue pelaisi tuolla tasolla, tulisi lähtö b-sarjaan. Onko EU tavallaan b-sarjaa kokonaan tällä hetkellä toimissaan? Mikä on sen todellinen kunto?

   Poista
  3. Sehän tässä on, että hallitus tekee jatkuvasti työtä opposition eteen, varsinkin persujen kannatus nousee kohisten. (Kokoomus saisi kannatustaan ylös jos olisi torppaamassa tukipakettia. Luulen että Orpon johdolla ei ole. Kokoomus on jotenkin todella paitsiossa, kannatus laskee taatusti Orpon johdolla.)

   Tavallaan systeemipuolue on kuitenkin turvassa. Se voi torpata persut aina, vaikka kannatus olisi mikä, kunhan se pysyy alle 30 prossassa. Varmasti silloinkin se onnistuisi.

   Ei ole mitään poliittista painetta pohtia asioita rehellisesti. Velkarahalla saa ystäviä, kun maksajat ovat kuitenkin tulevaisuuden ihmisiä. Miljardit tekevät kauppansa kunnissa jne.

   Poista
  4. Missä mielessä kriittinen ajattelu on uhriutumista? Vielä kun kriittinen ajattelu veisi kaikkien kannalta parempaan lopputulokseen varsinkin pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna.

   Poista
 5. 1. "Hallituksen olo on turvallinen teki mitä tahansa. Tärkeää on pitää kuitenkin kysymykset sen verran kaukana, että ei ole vaikutusta lähimpiin vaaleihin. "

  2. "Tavallaan systeemipuolue on kuitenkin turvassa."

  3. "Ei ole mitään poliittista painetta pohtia asioita rehellisesti. Velkarahalla saa ystäviä, kun maksajat ovat kuitenkin tulevaisuuden ihmisiä."

  Nuo on ne kohdat, mm. nuo, joiden vuoksi politiikan seuraaminen kannattaisi jättää.

  Ei sen perinteisen vuoksi, että "politiikka on paskaa tms." vaan sen vuoksi, ettei maamme hallitus enää kommunikoi niin kuin demokratiassa pitäisi.
  Aina on hallitusta kritisoitu ja lujaa, oli pm:nä Holkeri, Aho, Lipponen, Vanhanen, Stubb, Kiviniemi, Sipilä...mutta tämä on erilaista.
  Olen moneen kertaan jo kirjoittanut millä tavalla, en sitä tässä nyt toista.
  Nyt jotenkin hallituksella on kuin aivan vapaa mandaatti tehdä EU:n suhteen mitä tahansa. Mennä mukaan ja sisään todella toisenlaiseen EU:hun mihin aikoinaan mentiin. Nyt on mielestäni kysymys suuremmasta asiasta kuin koskaan sitten EU:hun liittymisen (mikä oli aika pitkään maamme kannalta hyvä suunta).

  VastaaPoista
 6. Niin,

  kyllähän tämä politiikan seuraaminen on lähinnä jonkinlaista masokismia. Ehkä siinä jotain jännitystä on, vaikka lopputulos ei muuksi muutu. Suomi kontalleen. En näe oikein toista suuntaa tällä menolla.

  Totta tosiaan parempi olisi kun teeskentelisi, ettei älyä mitään eikä edes kiinnosta ja tekisi ratkaisuja ja johtopäätöksiä sen pohjalta.

  Nyt lähden ulos pakkaseen. Kirpeä ilta.

  VastaaPoista
 7. Uusi #neuvottelija62 toi taas vaihteeksi esiin maltilla asiat, jotka olisi hyvä tietää ennen kuin lukittaa oman kantansa tai suhtautuu välinpitämättömästi tyyliin, että kyllä ne rouvat ja herrat tämän hoitaa.
  Demokratian kannalta, ja taloudesta puhumattakaan, aivan keskeisiä asioita. Suurempia kuin vuosikymmeniin.
  Aika paljon samoja kuin täälläkin kommentoituja. Euro-valuutusta kuitenkin hyvää uutta tietoa.
  Itseäni huolestutti eniten kohta, jossa tuotiin esiin vain huonosti peitelty lokakampanja joka suuntautunut sitä ideaa vastaan, että asia annettaisiin kansalaisten äänestettäväksi.
  Se kertoo jostakin kuten jutussa esiin tulikin.
  On jo selvää että kertaluonteisuus ei ole totta ja että tästä tulee uusi säätelymekanismi, jonka häviäjäpuolelle Suomi varmasti jää.
  Lisäksi tämä ja nyt alkava uusi mekanismi on suuri demokratian tappio. Otetaan askelia eräänlaista harvainvaltaa kohti.

  Koko asian politisointi pelaa hyvin systeemin ja systeemipuolueiden piikkiin, kun saadaan näyttämään siltä, että tätä vastustavat "populisti"puolueet.
  Syntyy outua kuuliaisuutta ja uskollisuutta varsin totalitaarille valuutta-, talous- ja polittisellejärjestelmälle sielläkin missä sellaista ei pitäisi syntyä.
  Median vähintään toivoisin pysyttelevän sivussa solidaarisuus-höpinästä ja tarkentavan kokonaisuutta numeroihin ja koviin faktoihin.

  Ehkä tämä UusiEU on vasemmiston piiloteltu unelma sosialismin perusteiden romahtamisen jälkeisessä maailmassa. Saksan ja Ranskan valtaklikki osaa sitä kyllä hyödyntää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin tiivistetty. Oma kritiikkini lähtee siitä, että Suomi näivetetään turhaan. Suomi ei merkitse paljoakaan EU:lle. Eniten harmittaa se, että hyveellisinä esiintyvät ihmiset tuhoavat lastemme tulevaisuutta. No, ehkä se niukkuus joka heille koituu pyhitetään ympäristöasioilla, sillä että me teimme kaikkemme. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että elämme ekologisesti, kun itsekin siihen pyrin, mutta sitä vastaan on, että ekonomisesti on niin vähän älyä ja pelisilmää, että hyvinvointivaltio rapautetaan miltei väistämättä. Millä muulla kuin jatkuvalla velanotolla Suomea pidetään pystyssä? Mitä täältä ajatellaan vietävän, kun kilpailuetu ja logistiikkaetu on lähelläkin ympärillä olevilla valtioilla (Viro, Ruotsi) ja kauppa Venäjän kanssa hiipuu? Käy aika kylmät. Ilmeisesti ajatellaan, että Suomi on maailman ykkönen vihreässä siirtymässä ja meistä tulee tällä sektorilla uusi edelläkävijä. Vaan millä resursseilla, kun niitä ei ole ja se vaatisi tavattoman kehitys- ja yrittämismyönteistä toimintaympäristöä ja sellaista ei sanalla sanoen ole.

   Uskon Suomeen ja suomalaisten osaamiseen, mutta niin monta omaa oksaa ollaan sahaamassa poikki, että ei hyvältä näytä. On liian monta virhettä päällekkäin, jotta seuraisi hyvää.

   Tukipaketit ja taakanjaot ja ylimääräiset verotusoikeudet tähän päälle, niin se on morjens kaikelle ylimääräiselle millä kehitettäisiin jotakin. Meillä on pitkään selviytymismoodi päällä - toki velkaa saamme yhä melko surutta, joten ihan vielä tilamme vaikeus ei näy. Mutta vuosittain miljardien velkarahalla parannamme maailmaa ja tuemme toisten surkeasti hoitamia yhteiskuntia hyvin monessa suunnassa ja samaan aikaan perusinstituutiot, kuten koululaitos ja sairaanhoito, kärsivät kroonisesta resurssipulasta. Tämä ei yksinkertaisesti toimi loputtomiin.

   Poista
  2. En tarjoa ratkaisuksi Fixitiä vaan EU:n reformaatiota, mutta sellaista ei ole tulossa, paitsi erittäin harmilliseen ja Suomea näivettävään suuntaan. Mutta tässä voi olla edessä monenlaisia myllerryksiä, niin on vaikea sanoa miten käy. Tällainen nykypolitiikka, jossa ei keskustella asioista avoimesti, ei kuitenkaan vie hyvään suuntaan tapahtuipa muutoin mitä tahansa.

   Poista
  3. EU:n reformaatio on hyvä apukäsite tässä, eräänlainen kolmas tie. EU voisi hyvin säilyä, mutta sen nyksuuntaus on väärä tie.


   EU:ssa on hyvät perusspeksit, mutta kuten muutenkin maailma joka ylipolitisoituu niin monin tavoin henkilökohtaisilta tasoilta ylärakenteisiin, niin valitettavasti tapahtuu EU:llekin. Se radikalisoi itsensä. Koen sen olevan juuri niin päin. Tämän systeemimuutoksen kannattajat edustavat ääriajattelua, hyppyä lähes tuntematonta kohti, kriitikot malttia.

   Poista
  4. En voi kuin sanoa: joissakin asioissa asiat menevät hyvään suuntaan (sinne olisi päästy toisillakin EU-konstellaatioilla), pääosin EU on luisua alas, koska sen talouteen ja yhteisvaluuttaan liittyvät ongelmat ovat yksinkertaisesti musertavia.

   Poista
  5. Mitään reformaatiota tai paluuta alkuperäisajatuksiin on turha odottaa ennen kuin Saksa ja Ranska ja pienempien maiden liehittelijähallitukset ovat lyöneet päänsä kunnolla mäntyyn, talous on sekaisin, ylikansalliset velkavastuut sekoittaneet kauniiden byrokraattien kauniin solidaarisuusjattelun, euro horjuu kunnolla, EU on riitaa ja ristiriitaa ja kansalaiset kadulla.

   No, en sellaista toivo, mutta ihmettelen mikä ihme siinä maltissa ja varovaisuudessa on niin vaikeaa ja epäkiinnostavaa. Miksi poliittinen halu muuttaa kaikki niin nopeasti ja isosti.

   Olen viimeinen ihminen uskomaan salaliittoihin, enkä usko tässäkään, mutta tämä ei selity muulla kuin jonkinlaisella poliittisella hypnotisoitumisella ja/tai sillä, että on jo selvästi päätetty, että liittovaltiota kohtin mennään ja tästä elvytyspaketista saadaan samalla väline, jolla sitä tehdään.

   Poista
  6. "Olen viimeinen ihminen uskomaan salaliittoihin, enkä usko tässäkään, mutta tämä ei selity muulla kuin jonkinlaisella poliittisella hypnotisoitumisella ja/tai sillä, että on jo selvästi päätetty, että liittovaltiota kohtin mennään ja tästä elvytyspaketista saadaan samalla väline, jolla sitä tehdään."

   Kun riittävän ideologiset ihmiset lyövät kättä päälle ja päänsä yhteen, niin seuraukset ovat lopulta huonot. Näin tulee käymään. Kannattaa katsoa nuo aiemmin linkatut neuvottelijan ja puheenvuoron jaksot niin näkee mikä suunnilleen on lopputulos. En usko, että kovin paljon noista skenaarioita menee sivuun.

   Poista
 8. Mulla ei ole mitään syytä horjuttaa ihmisten luottamusta valtaapitäviin tai demokratiaan, vaan premissit ovat etenkin taloudessa sellaiset ettei niistä kovin hyvää lopputulosta saada. Se on vain karu todellisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on tärkeä pointti. Meidänkin hallituksemme on vaalien seurasta, demokratian kautta. Niin kauan kuin hallitus ei tee laittomuuksia oli maa USA tai Suomi tai mikä tahansa, on kritiikin oltava faktapohjaista eikä arvailua. Tai väärin perustein asemaa horjuttavaa.

   Oma hallituksemme on nyt kuitenkin vetäytymällä kuoreensa synnyttänyt poikkeuksellisen tilanteen jolloin myös arvailua alkaa luonnollisesti syntyä.
   Tietokato on liian suuri. Jokainen sen tajuaa nyt.

   Hallitus voisi parantaa vastaamalla selvästi ja konkreettisesti esitettyihin kysymyksiin ja kyseenalaistuksiin. Sen vaatiminen on myös median tehtävä.

   Ei savua ilman tulta. Nyt esitetty epäily että on menossa suuri EU:n systeemimuutos on todella asiallinen ja hallituksen tulisi olla avoimempi.

   Poista
  2. "Tai väärin perustein asemaa horjuttavaa" piti olla EI väärin perustein asemaa horjuttavaa.

   Poista
 9. Kyllä, tietoa perusteista pitäisi lisätä. Tämä nyt nähtävä ei ole reilujen pelisääntöjen mukaista, tämä on ihan jotain muuta eikä siitä pidä kenenkään suuttua jos joku näin sanoo. Juttujen ääneen sanominen luulisi auttavan ihmisiä itseäänkin käsitteellistämään ja arvioimaan analyyttisesti sitä, mitä he ovat tekemässä.

  Nythän tämä on sellaista "uskon koska uskon", EU on hyvä, muu on paha -tyyppistä täysin älytöntä poliittista uskovaisuutta.

  Meillä on yhä selvemmin myös poliittisesta tilanteesta vaikuttuneita median toimijoita, jotka lähtevät selvästi tekemään politiikkaa (vähintäänkin kausiluonteisesti) eli ajamaan ja tukemaan tiettyjä kampanjoita / värittämään tiedotustaan poliittisten toiveidensa mukaan. Tämä ei ole ehkä väärin, jos se aivan suoraan sanotaan.

  No joo, Suomi ei ole muuttunut mitenkään kovin moninaiseksi. Täällä on yksi totuus kerralla voimassa ja muut pitäkööt turpansa kiinni tai ovat suunnilleen vääryyden tai pahan vallassa. Tässä mielessä olemme jopa taantuneita. Meillä on erittäin taantunut ajattelutapa, jos emme salli kuin yhden pääajatuksen kerrallaan.

  Siellä missä ei ole todellisia vaihtoehtoja, ei ole ajattelun vapauttakaan eikä siellä myöskään uskalleta kysyä eikä siellä myöskään ole tarvetta esittää vastauksia. Surullinen tila ihmiselle ja kansakunnalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitan vaan, että analyysia ja kontrausta ja vastakommentointia ja avoimuutta dialogille pitäisi pikemminkin kannattaa kuin suitsia.

   Tällä hetkellä on vaan niin älytön yhtenäisyyden kaipuu ja samanaikainen epävarmuus päällä, että ihmiset käyttäytyvät hyvin kaavamaisesti eivätkä uskalla yhtään haastaa omaa ajatteluaan.

   Minusta EU voi olla hyvä ja on ollutkin joissakin asioissa toimiva, mutta esimerkiksi yhteisvaluutta on ollut ongelmallinen jo pitkään, samoin liittovaltiokehityksen aika ei todellakaan ole vielä, ei varsinkaan näin, että siihen liittyvät aina kinaa aiheuttavat yhteiset velkajärjestelyt ja tulonsiirrot.

   Poista
  2. Kun edessä on ilkeitä yhteiskunnallisia ongelmia, on parempi alkaa ratkaista niitä rationaalisesti ja laskien eikä suinpäin syöksyä johonkin poliittisen uskonhihhulin yhteiskiihkoon - voin taata että hätäily ja kiihko eivät auta mitään, päinvastoin pahentavat tilannetta.

   Yksikään poliittisen uskonhihhulin kiihkon vallassa eduskunnan kyselytunnilla vastaileva ministeri ei tee muuta vaikutusta kuin herättää sääliä ja myötähäpeää. Ei se ole mitään ministeriyttä, että lurittelee kolmesta viiteen opettelemaansa perusfraasia kerta toisensa perään - mutta valitettavasti tämä on tällä hetkellä SDP:n analyyttisyyden aste.

   Jos tällainen ihminen tunkee miljardeja johonkin aukkoon tietämättä yhtään mitä sieltä tulee takaisin, niin eihän se voi herättää luottamusta.

   Poista
  3. Luulisi, että ministerit saavat valtavan avustajakaartinsa avulla edes jonkinlaisia vastauksia aikaan. Ehdotinkin taannoin, että niitä voitaisiin kirjoittaa tiettyihin peruskysymyksiin valmiiksi ja ministerit sitten opettelisivat niitä ulkoa eri kombinaatioin. Nyt tulee muutama talouslause ja monta koronalausetta ja se on siinä.

   Poista
 10. Ei ole niin että "siellä missä EU, siellä ongelma."

  EU voi hyvin olla ongelmanratkaisija, ja niin on ollutkin.
  Nyt tilanne on tuntematon.
  Emme enää tunnista suuntaa minne ollaan menossa. Siitä on kyse.

  Joidenkin median keskeisen toimijan mukana olosta tässä projektissa olen, vaikka en sitä mielelläni sano, samaa mieltä. Se voi olla tahatonta sulautumista ajan pinnallisimpaan henkeen, mutta sitä on. Samaistumista tähän "sujuvaan tiedottamiseen" vastausten vaatimisen sijasta.


  Demokratian heikot hetket meillä on nyt nähty:

  "Yksikään poliittisen uskonhihhulin kiihkon vallassa eduskunnan kyselytunnilla vastaileva ministeri ei tee muuta vaikutusta kuin herättää sääliä ja myötähäpeää. Ei se ole mitään ministeriyttä, että lurittelee kolmesta viiteen opettelemaansa perusfraasia kerta toisensa perään - mutta valitettavasti tämä on tällä hetkellä SDP:n analyyttisyyden aste."

  Täytyyhän siellä nyt tajuta se, että on alettava vastata asiallisiin kysymyksiin eduskunnassa, jossa edustetaan väliaikaisella mandaatilla Suomen kansaa, eikä mitään muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen arvostellut mediaa paljonkin. Joissakin kysymyksissä liikaa, ja olen tehnyt hutilyöntejä.
   Pidän kovin esillä HS:ää ja YLE:ä.
   Seuraan niitä päivittäin. Luottamuksella aina kun aihetta ja lähes aina onkin.
   Haluan nähdä ne ihan aitoina vallan vahtikoirina, vai miten se fraasi nyt meni.

   Kuitenkin nyt suhteessa tilanteen suuruusluokkaan median huomio eikä ainakaan vaatimustaso asiallisesta totuudesta hallitukselle ole ollut ihan esimerkillistä.
   Tyydytään tiedotuksien vastaanottamiseen.

   Tässä asiassa tarvittaisiin kovanluokan toimittajia kokopäivätoimeen. Kun maan sisäisen ja ulkoisen politiikan perusteita ollaan isosti muuttamassa ei ole varaa jättää kiveäkään kääntämättä. Seurauksia on arvioitava todella moninäkökulmaisesti.

   Poista
  2. Noin se on. Olen pääasiassa esimerkiksi YLEn tarjontaan erittäin tyytyväinen. Totta kai siellä on myös hyvin politisoituneita puheenvuoroja ja väliin niitä käytetään sumeilematta jonkin puolueen agendaa vahvistamaan, joskus hiukan koomisuuksiin saakka, kun ajatellaan, että kyseessä on Yleisradio. Myös Hesarissa on joitakin toimittajia jotka kirjoittavat poterostaan. Toisaalta, kun asia on niin ilmiselvää, niin ei siitä kovin paljon jaksa välittää. Myös aiheiden valinta ja esittely tuntuu joiltakin osin minusta hiukan poikkeavan siitä, mitä itse pitäisin olennaisena käsitellä, mutta lehti valitsee linjansa. Jos alkaa tympiä, voin lopettaa tilauksen, ei siinä sen kummempaa.

   Poista
  3. Nyt kun USA-oopiumia ei enää saa, siirrytään toisaalle.
   Idässä on tilanne päällä ja mediassa on keksitty että ilakoidaan sillä.

   Ihan oikein Venäjän tilanne onkin esillä, Putinin hallintoa ruoditaan ihmisoikeuksien kannalta laittomuuksista.
   Tänään HS:ssä tosin artikkeli, joka meni lisänimittely-osastolle ja taso oli mitä oli.

   MUtta lähetysaikaa, parhaita toimittajia, palstatilaa jne. odotan tämän oman tilanteemme käsittelyyn eikä jonkin seksikäämmän, selvemmän ja yksinkertaisemman hyvä-paha -asetelman ympärillä pyörimiseen kuten pahasti lipsahti loppusyksystä.
   Ne asiat tulevat kyllä esiin, ja uutisoida pitää, mutta oman maan meneillään olevaa outoa tilannetta ei pidä jättää sivuraiteelle sen mahdollisen monimutkaisuuden vuoksi.

   Media voi toki valita aiheensa itse, mutta on myös vastuu joka pitää kantaa. Ei mennä minkään puolelle, mutta on tehtävä kysymykset joihin myös saadaan vastaukset.

   Poista
  4. Putinin hallinto kaatuu omiin jalkoihinsa jossakin ajassa, se on varma, mutta tällä uudella suunnalla kaatuu myös EU, omaan megalomaniaansa sekin.

   EU:n kaatumisen tai suistumisen hallitsemattomuuteen voisi vielä estää palaamalla taaksepäin ja pysymällä EU:n perustehtävässä.

   Kun rahat ja velat sidotaan toisiinsa, on luvassa jättimäisen systeemitalouden klassiset ongelmat, jotka voidaan lukea historiasta.

   Poista
  5. Hyvä huomio tuo uutisoinnin painopisteen siirtyminen Venäjälle. Putinin touhut ovat täysin vääriä, hän on roisto, se on selvä.

   Mutta niin kuin aivan oikein huomautat Euroopassa on muutakin kuin korona. Pitäisi nyt analysoida tätä kehitystä koronan myötä ja aikana. Kyllä media päästää hallitsijat tavattoman helpolla.

   Pitäisi tosiaan miettiä millainen arvoyhteisö on kyseessä. Jälkipyykki tulee olemaan rumaa, kun nyt mennään puolivaloilla tietyn kynnyksen yli.

   Poista
  6. Luultavasti huolehdimme Suomen tulevaisuudesta aivan turhaan, onhan esimerkiksi sosialistisen tiede- ja asiapuolue SDP:n kovassa ytimessä sellaisia talousneroja ja -neuvoksia kuin Matias Mäkynen ja vastaavia, hiukan aiempaa vuosikertaa olevia neroja, jotka lupaavat rahailmestyksiä. Jutut ja alan ansiolistat ovat kovaa luettavaa.

   No, tällainen väsynyt kuittailu tulee mieleen, kun miettii osaamista ja arvoja ja lähipiirin vaikutusta maan johtoon.

   Poista
  7. Mäkynen ja muut vastaavat taitavat edustaa joustavaa ja sopeutuvaa, uutta työväenliikettä ( no, joo...): rahaa saa kun sitä tehdään tietokoneen paineikkeilla nollia lisäämällä ja velat ovat pelkkiä kuvitteellisia työhypoteesejä. Lisää kaasua, antaa mennä vaan....

   Meidän kaltaisemme sen sijaan on valittavia pelkureita jotka nipottavat turhasta tai Muppet-shown yläparven ukkoja jotka ei tajua aikaa ja uutta uljasta joustavuutta.

   Poista
  8. Ongelma taitaa olla nimenomaan tämän uuden uljaan joustavuuden kuvittelemisessa ratkaisuksi ja ajatuksessa siitä, että Suomi on rikas länsimaa kun ei edes ole - ja kohta ei ole edes senkään vertaa.

   Poista
  9. Minä en arvosta rikkauksien kahmimista mutta sitä arvostan, että ihmiset tulevat toimeen omalla työllään ja voivat päättää itsenäisesti omista asioistaan.

   Poista
  10. Tuohon vaaditaan yhteiskunta joka synnyttää työtä ja joka toimii verotusasteella, joka mahdollistaa perustoimeentulon.
   Itsenäinen päätöksenteko yhteiskunnan, jota ei ohjaa ideologiat, teoriat eivätkä totaliteetit.

   Mielestäni (nyt jo kaulaan asti pian kuopatun) vanhan alkuperäisen liberalismin
   periaatteet ovat juuri tuollaisen yhteiskunnan puolesta.

   Myös sen ensimmäisen järkevän ja pragmaattisen EU:n periaatteita olivat nuo.

   Poista
  11. (Tuon ihanteeni lisäksi haluan kyllä,että tavallisista ihmisistä ja varsinkin heitä heikoimmista pidetään huolta ja heidän elämäänsä tuetaan kohtuullisen ja perustellun hyvinvointiyhteiskunnnan rakenteilla.)

   Poista
  12. Tuntuu ironiselta tai oikeastaan irvokkaalta, että tämän vuoden Yhteisvastuukeräyksen kohteena ovat köyhät vanhukset Suomessa (ja muualla)... Samaan aikaan Sanna Marin joukkoineen lähettää miljardeja maailmalle. Jos katsoo niitä kohteita mihin Veikkauksen voittovaroja ja muita vastaavia menee, niin ei siellä juuri ole avustuksia suomalaisille köyhille ja vanhuksille. He ovat tosiasiassa aivan kakkosluokkaa. On aivan uskomatonta, että verovaroin ja velkavaroin ei saada hoidettua suomalaisia nykyisiä vanhuksia vaan kansalaisten hyväntekeväisyys tulee siinäkin kuvaan. No, jatkossa tilanne on vielä heikompi.

   En sitten tiedä, mihin Yhteisvastuukeräyksen varat lopulta suuntautuvat, koska keräyksen infossa sanotaan, että hätä muualla eli kehittyvissä maissa on vielä suurempi. Liekö suomalaisten vanhusten mainitseminen on tuossa pelkkä täky...

   Poista
  13. Tuo tilanne on ollut ennenkin näissä keräyksissä ja korostuu nyt tänä vuonna todellakin irvokkaaksi kun miljardilainoja otetaan Suomen nimiin lähetettäväksi eurooppalaisiin maihin, jotka alentavat omaa verotustaan ja tekevät työajanalentamiskokeiluja.

   Todella paksua, todella röyhkeää.

   Poista
  14. Jotenkin irvokasta on sekin, että presidentti on tämän kampanjan suojelija. Voisi sanoa, että perkele pistetään tämä oma yhteiskunta ensin sellaisiin puitteisiin, ettei tarvitse kerjätä ihmisiltä rahaa niille vanhuksille, jotka ovat tämän hyvinvoinnin pohjan luoneet. Voisi presidentti sanoa tämän vaikka sillä arvojohtajan suulla, vaikka ei muuten kotimaan poliittiseen elämään muuten juuri puuttuisi.

   Kuten kaikki varmasti huomaavat, minua on alkanut aivan suunnattomasti vituttaa SDP:n kaksinaamainen politiikka. Viimeksi Antti Lindtmanin suulla puolue pari päivää sitten kitisi, että ei leikata mitään, leikkaaminen on julmaa ja kovaa, ja samalla he itse ovat leikkaamassa miljardien mittakaavassa tulevaisuuden ihmisiltä ja nykyisiltä kansalaisilta ottamalla valtiolle velkaa aivan älyvapaita määriä ja tämä osuu jatkossa nimenomaan köyhiin ihmisiin. Samalla puolue vielä uskottelee itselleen ja ihmisille, että velka on vain bittejä, jotka joskus unohdetaan - no, en tiedä, onko tämä jostain EKP:sta heille luvattu... Siis tämän lyhytnäköisempää politiikkaa en tiedä, koska ilman jotain velkojen armahdusta tai leikkaamista tämä velkaantumisen tie on lyhyt ja kuljettu loppuun, varsinkin kun ei saada yhteiskuntaa tuottavan talouden osalta kuntoon. (PK-yritysten konkurssit tähän päälle, niin kuva on entistä synkempi.)

   Toki on niin, että emme ole vielä pahasti valtionvelkaantunut maa, mutta emme toisaalta ole myöskään länsimaisessa mittakaavassa rikas tai erityisen produktiivinen maa. Voihan olla, että vuosikymmeniin esimerkiksi korkoja / lainanhoitokuluja ei uskalleta nostaa, koska se merkitsisi velkavaltioille Euroopassa niin massiivisia ongelmia, mutta siltikin: tässä on sellaista outoa kokonaisvaltaisen halvaantumisen tuntua ilmassa kaikesta vihreydestä ja eettisyydestä riippumatta.

   Pahoittelut poukkoilevasta vuodatuksesta.

   Poista

  15. Se on tietenkin hyvä, että annetaan hyväntekeväisyyteen, niin teen itsekin, mutta sen ei pitäisi olla keino hoitaa näitä perusasioita.

   Minusta jokainen vanhus Suomessa pitäisi hoitaa ihmisarvoisesti ennen kuin keksitään lisämenoja muualle ja keskitetään toimintaa muihin autettaviin ja hoidettaviin.

   Mutta ilmeisesti tämä trendi eli vanhusten köyhyys on jatkossakin esillä ja jossakin määrin seurausta myös siitä SDP:n filosofiasta, että "oma kansa ensin on vahingollista ajattelua".

   No, eihän tämä ole yhden tai kahden viime hallituksen ongelma, vaan pidempi kehityskulku.

   Sen sijaan kun nähdään miten huonossa hapessa Eurooppa on, pitäisi nyt vihdoin tajuta, että jokainen euro, joka saadaan käyttöön, käytetään järkevästi suoraan ensin oman maan kehittämiseen ja tärkeiden ja toimintakykyä ylläpitävien seikkojen priorisointiin. Muut valtiot hapettakoot ja kehittäkööt omia yhteiskuntiaan. Ensisijaisesti näin.

   Poista
  16. On huomattu, kyllä, ettei sinua kannattaisi päästää Juttutupaan sosiaalidemokraattisen puoluevaltuuskunnan purkautuessa kaljalle kokouksen jälkeen, hah ha.

   Mutta jos tämä yhtään helpottaa, vitutuksesi on oikeutettua, et ole poikkeus ja huolesi on todella aiheellista.
   SDP ajaa maata karille, sinne on se kuuluisa sama matka.

   Ihmetyttää kyllä miten innokkaasti hallituksen muutkin puolueet ovat tässä mukana. Vain kepu jaksaa edes esittää hieman vastahankaista.

   Poista
  17. Demareiden kohdalla ihmettelen lähinnä minne arkijärki ja itsesuojeluvaisto ovat kadonneet. Tällaisina aikoina niille olisi erityisesti käyttöä. Ei tarvittaisi oikein mihinkään idealismia ja antautumista jollekin aatteelle, joka on kaiken lisäksi täysin kaksinaamainen tällä hetkellä.

   Poista
 11. Demareiden ongelma on se, että perinteisesti he ovat tarvinneet kansalaisia maksamaan jakopolitiikkaansa. Perinteisessä demariudessa on ollut se hyvä, että kansalaisista iso osa on jotenkin kuitenkin lopulta hyötynyt itsekin, vaikka ei mitenkään optimaalisesti. Nyt demarit jatkavat samaa jakopolitiikkaa, mutta ongelma syntyy kun he suuntaavat toisten taskuista ammennetun anteliaisuutensa kaikille muille kuin kupatuille kansalaisille. Tämä on yksi demareiden ongelmista. He eivät osaa selittää tätä tilannetta uskottavasti kansalle ja tottahan se onkin: tilannetta ei voi selittää uskottavasti. Siksipä puhutaan epämääräisiä solidaarisuudesta ja arvoista. Heillä on myös erittäin huono laskutaito. Sitä paikataan puheilla itsestään häviävistä veloista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perinteisiä älykköjä en ole huomannut demareiden kärkiporukassa oikeastaan ollenkaan.

   Poista
  2. Pahoittelen, jos olen sanonut jotain sopimatonta: jokaisessa puolueessa on hyviä tyyppejä, ei siinä mitään, mutta tuo demareiden Suomi-kuva on hyvin outo ja lähinnä vie bussia rotkoon / paattia karille.

   Poista
 12. Jos joku ajattelee, että liioittelen ja puhun paskaa, niin kannattaa tsekata vaikka tämänpäiväinen;

  https://www.iltalehti.fi/talous/a/0e4c4d99-515e-4f9a-86c8-6c780581f29c

  Valitettavasti tällä nykymenolla uhkakuvat toteutuvat. Olisi todella tärkeää, että Suomi ei putoa kelkasta. Se olisi aivan kaikkien etu.

  VastaaPoista
 13. "Perinteisiä älykköjä en ole huomannut demareiden kärkiporukassa oikeastaan ollenkaan."

  En minäkään, mutta peesaajia, kritiikin torppaajia kylläkin ettei vain uusi vasemmistofantasiahallinto masentuisi tosiasioista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä surkeudessa on se kultainen reuna, että seuraavaa miljardiluokan EU-tukipakettia jaettaessa olemme saamapuolella, jos vain pidetään huoli siitä, että Marin / Tuppurainen & co. ei ole neuvottelupöydässä. Voisivat lähettää jonkun kepulaisen selittämään tilannetta olettaen, että osaa laskea.

   Poista