perjantai 1. tammikuuta 2021

Žirinovski ja ne muut


Kuka vielä muistaa Vladimir Volfovitš Žirinovskin, Suomen-syöjäksikin nimitetyn venäläisen oikeisto-poliitikon ja hänen puheensa siitä, miten Suomen tulisi palata osaksi Venäjää? Žirinovskin jututhan seilasivat sinne tänne, mutta pelottava hän oli joka tapauksessa.

Silloin kun Žirinovski oli puolueineen suosionsa huipulla, nuo puheet tuntuivat järkyttäviltä, ainakin minusta.

Nyt pelottavien poliitikkojen nimilistaan voisi lisätä monia läntisiäkin nimiä juuri siksi että he ovat jonkinlaisessa vaikutusvaltaisuuden virtauksessa ja puhuvat siitä, miten itsenäisten, omista asioistaan päättävien valtioiden idea kuuluu historiaan. He myös ilmeisesti toimivat tämän idean mukaisesti, puheistaan päätellen myös he jotka on valittu edustamaan Suomea meillä ja maailmalla.

Henkilökohtaisesti toivon, että ihmiset ymmärtäisivät olla kannattamatta näitä poliitikkoja, vaikka he tekevät ja tukevat myös hyviä asioita (tietenkin jokaisella on oikeus kannattaa, jos niin hyväksi kokee).

Ainakin minun mielikuvissani he kuuluvat monista sinänsä arvostettavista asioista huolimatta omin painotuksinsa samalle Suomen-syöjien listalle kuin Žirinovski, tuo äkkiarvaamaton populisti. Ja mikä pahempaa, he voivat aktiivisesti vaikuttaa systeemin sisällä eivätkä huutele uhkauksiaan rajan takaa.

Ei ole olemassa sellaista valintaa, jossa pohjoismaatasoista hyvinvointiyhteiskuntaa vahvistettaisiin samalla kun tuhotaan valtiollinen itsenäisyys - kannattaa unohtaa tällainen paskapuhe alkuunsa.

Toki voin hyvin kuvitella tilanteen esimerkiksi 15 vuoden päähän, jossa maamme on tasolla Kreikka tai Espanja plus, siis hyvinvointipalvelujen ja turvaverkkojen suhteen, ja tämä voi olla totta niin itsenäisessä Suomessa kuin osana liittovaltiota.

Kummassakin tapauksessa tuohon tilanteeseen päädytään poliittisten valintojen tietä, se täytyy muistaa. Mutta se on selvää, että mitä vähemmän Suomen ja suomalaisten puolia me suomalaiset pidämme, sitä surkeammassa jamassa tulevaisuudessa yleisesti ottaen olemme.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti