sunnuntai 31. tammikuuta 2021

Vallantekijä

 


Jos saisin olla Suomessa ehdoton hallitsija edes yhden päivän ajan, määräisin valtaan mahdollisimman taitavan virkamieshallituksen, jolle antaisin kahdeksan vuotta aikaa pistää maata kuntoon.

Veikkaan, että ihmiset tulisivat tuona aikana niihin ajatuksiin, että annetaan virkamieshallituksen jatkaa tai muutetaan jotenkin perinteistä puolueajattelua.

Puolueet ovat toki perinteinen inhimillinen tapa hoitaa ihmisten asioita ja edustavuutta yhteiskunnassa, mutta jotenkin niiden ja poliitikkojen valtaa voisi rajoittaa.

Pitäisi olla asiantuntevien virkamiesten antamat raamit, joissa ehdottomasti pysytään. (Näinhän on varmasti aika pitkälle nytkin, mikäli hallituspuolueet nojaavat nimenomaan asiantuntijoiden eikä poliittisin perustein valitun virkamieskaartin valmisteluihin.) Toki sitten ehkä virkamiehet ajautuisivat keskinäiseen politikointiin, jota vallasta aina seuraa.3 kommenttia:

 1. Komppi tälle.
  Se täytyisi kuitenkin huomioida, että tuosta virkamies/asiantuntijahallituksesta pidettäisiin ulkona mahdollisuuksien mukaan poliittisesti sitoutuneet virkamiehet.
  Myös nykyinenkin hallitus on jatkanut poliittisten virkamiesten nimityskulttuuria, ja aika räikeästikin. Myös hallituksen monikymmenpäinen ja entisestään kasvanut poliittisesti valittu avustajakunta on vallankäytön muoto, jota tulisi alkaa rajoittaa.

  Tietenkin jokaisella meistä on omat poliittiset suuntauksemme, se on inhimillistä, ja jossakin määrin hyväkin.
  Mutta ideologisesti mihin tahansa suuntaan lukkiutuneet ovat asia erikseen.
  Itse asiassa politiikan alkulähteille mentäisiin jos palattaisiin prosessiin ja keskustelun pohjalta tehtävään päätöksien tekemiseen, jota koko ajan saatava uusi, oikea, valikoimaton ja jatkuvasti täsmentyvä tieto ohjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Politiikasta ei voi kuitenkaan kokonaan ulkoistaa pois arvoja.
   Tässä avuksi ja demokratiaksi tulisivat mielestäni hyvin Sveitsin mallin mukainen kansanäänestys-kulttuuri. Keskeisimmissä asioissa kysyttäisiin kansalaisten käsitys. Arvoyhteisön muodostaa mielestäni kansakunnan jokainen ihminen. Siksi sen ääntä olisi kuultava aidosti ja säännöllisesti.

   Poista
  2. Täysin samaa mieltä tuosta ekasta kommentista. Poliittiset suojatyöpaikat pois. Eivät tuo mitään lisäarvoa päätöksiin, päinvastoin.

   Sveitsin malli sopisi myös, isoissa kysymyksissä kysyttäisiin kansalta.

   Tämä olisi monin verroin parempi kuin poliittisen vallan kahmiminen demokraattisen prosessin ulottumattomiin ja nykymallin mukaan vieläpä jonnekin kauas Brysseliin.

   Poista