lauantai 16. tammikuuta 2021

Seuraava hallitus

 

Kun nyt seuraa ilmapiiriä kuntavaalikeväänä, niin sanoisin, että Lauri Nurmen analyysi voi osua hyvinkin.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/1b2efc5d-11fc-4c7d-8ada-48e09617f4d2

Seuraavien eduskuntavaalien jälkeen 2023 hallitus muodostuu sinipunaksi, SDP:n ja Kokoomuksen varaan, vaikka PS saa todennäköisesti eniten tai toiseksi eniten ääniä.

Ratkaiseva tekijä PS:n jäämiselle oppositioon on suhde EU:n kehittymiseen.

Mahdollinen, mutta edellistä epätodennäköisempi on hallitus, jossa ovat PS, Kokoomus, Keskusta, KD ja Liike Nyt.

Suhde EU:n kehittämiseen tekee tästä nipusta sisäisesti ristiriitaisemman, koska PS ja KD eivät näe tarpeellisena lisääntyvää integraatiota.

Oikeastaan voisi sanoa, että suomalaisia puolueita erottava suurin tekijä on niiden suhde EU:n rooliin. Muissa kysymyksissä on lähentymisen varaa paljonkin.11 kommenttia:

 1. Järjestelmäpuolue II siis. Tulee olemaan yhtä sujuva hallitus uuden EU:un suhteen kuin nykyinenkin. Jos saavat vielä vihreät tähänkin mukaan niin pääsemme ytimestä vieläkin syvemmälle, jihuu!
  PS, jota jotkut pelkäävät mutta joka ei tällä päätä Suomessa mistään mitään vallattomana puolueena, saattaa olla keskusta-oikeistohallituksessa, jos Suomen "pahin ihminen" Halla-aho jättää pj:n paikan ja esim. Purrasta tulee pj.
  Jos ps:n oikealle puolelle syntyy todellinen äärioikeistopuolue niin se saattaa kasvattaa tätä ps:n salonkikelpoisuutta hieman ainakin.

  Olisipa vaalit joissa olisi vaikka yksi selkeä kansanäänestys-elementti: a) kannatan verotuksen pitämistä nykyisellään tai tarpeen tullen sen kasvattamista b) kannatan verotuksen alentamista seuraavalla vaalikaudella.

  Ja sitten hallitus järjestettäisiin tuon kansanäänestyksen voittaneen puolen mukaisesti.

  VastaaPoista
 2. Järjestelmäpuolue 2 vihreät ja muut pienet (liike nyt, RKP) kyydissä on todennäköisin. Entistä vähemmän jää työtä tekevälle ihmiselle rahaa käteen, kun pitää elättää kotimaahan saapuneet, maksaa ympäristöhankkeet ja ulkomaiset verohelpotukset Italiassa ja muualla "heikommissa" maissa.

  PS on hallituksessa vain jos Kokoomus muuttaa linjaansa. Voi vaatia myös Purran Halla-ahon tilalle pj:ksi. Tällöin verotus suunnilleen samassa tai laskee hieman.

  Jos PS saa esim. 30 prossaa äänistä eduskuntavaaleissa, se voi mutkistaa Järjestelmäpuolue 2:n syntyä. Epäilen kuitenkin, että vastarinta on niin kovaa, että PS saa "vain" 23-24 prossaa äänistä eikä se riitä kuin vaalivoittoon. Sitten tulee arvopohjaeroihin perustuva tyrmäys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa on perinteisesti ollut ainakin suhteellisen hyvin järjestetty yhteiskuntapolitiikka, mutta samalla yksi maailman korkeimmista verotusasteista.
   Uusi maailma ei ole kuitenkaan enää entinen, juuri noihin mainitsemiisi asioihin tulee uppoamaan valtavasti varoja, eli veronkorotuspaine kasvaa entisestään.
   Verotuksen ja velanoton Taikaseinä ei enää toimi pitkään kuin automaatti, Suomi tulee muuttumaan.

   Muutoksiinhan pitää suhtautua positiviisesti, eikö se niin ollut? Niinpä myös on pian alettava miettimään ja päättämään miltä osin yhteiskunta tulee taloudellisesti vetäytymään ainakin osittain pois. Mistä sitten, sen listaaminen ei ole helppoa kenellekään ja toivon ettei siihen tarvitse mennä, mutta jo nykysitoumuksilla se on väistämättä edessä.

   Saisikohan esim. ruotsalaisilta halvemmalla ne hävittäjät kuin jenkeiltä ja riittäisiköhän pienempi määrä? Kyllä, ja ehkä.
   Uudistuisikohan autokanta nopeammin poistamalla uuden auton hankintavero kokonaan? Kyllä.

   Poista
  2. "Suomessa on perinteisesti ollut ainakin suhteellisen hyvin järjestetty yhteiskuntapolitiikka, mutta samalla yksi maailman korkeimmista verotusasteista."

   Näin on. Veroaste nousee liikkumisen hinnan nousun vuoksi, maakuntamallin vuoksi, EU:n koossapitämiseksi ja kehittämiseksi annettujen rahojen vuoksi. Jo nyt tulovero on järkyttävän korkea.

   Hyvinvointivaltion tarjoamia palveluja on pakko tarkistaa lähitulevaisuudessa, mikä on tietenkin vaikeaa, koska luultavasti meillä tulee jatkossakin olemaan hallituksia, joissa on SDP, vihreät ja vasemmisto mukana. No, sitten otetaan velkaa taas ja korotetaan veroja.

   En minä tahtoisi isoja muutoksia. Hiukan voisi kyllä valtion menoja priorisoida ja kaventaa kaiken maailman tukia sinne ja tänne. Verotusta voisi keventää puolestaan 1-2 prossaa.

   Liikkumista ei saa tehdä mahdottomaksi. Toki ympäristöä tulee ottaa huomioon, mutta siinähän auttaisi tuo auton hankintaveron poistaminen.

   Autoilu on se, mistä valtio verotuloja kerää jatkossakin, vaikka suurella osalla ihmsiä olisi sähköauto.

   Poista
  3. Mutta siis on varmaa, että työssäkäyvä kansanosa maksaa jatkossa enemmän kuin nyt, ja jos meno näin jatkuu, niin "keskiluokalla" on Suomessa yhä vähemmän varoja käytettävissä. Mulla menee käytännössä kaikki lainojen lyhentämiseen ja peruselämään. Lisätöitä tekemällä saa vähän ekstraa, mutta verottaja käy kimppuun entistä ahneempana.

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korona eri versioineen tulee pyörimään Suomessa ja muualla vielä vuosia. Ehkä se rokotusten myötä menettää tehoaan, ellei sitten satu käymään niin että syntyy jokin sellainen versio, johon rokote ei tehoakaan. Yleensä kuitenkin niin, että mitä paremmin leviävä virus, sitä heikompi se on teholtaan.

   Jari, maailmalla on satoja tuhansia naisia, jotka sopisivat sinulle. Luo tili jollekin sivulle, josta löydät naisia, tulivatpa he Suomesta, Ukrainasta ja itäisiltä mailta. Monenlaista söpöä ja sopivaa varmasti on.

   Poista
 4. what the heeelll is going on in versoja.2

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuka tietää, ilmeisesti ennakoidaan tulevia politiikassa eli puhutaan ajankuluksi paskaa...

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei, puhe on punnittua. Jos pelkkä puhe voisi muuttaa maailmaa, niin ainakin tämä maailmankolkka olisi toisen näköinen.

   Poista