tiistai 19. tammikuuta 2021

Lauhat päivä, yö

 


Lauhat päivät, yö

niiden jälkeen puhaltaa

takaisin pelot.


Pellot jälkineen,

saaliseläimet, pedot,

niin läsnä kaikki.


Mihin kohtaan jäät,

käännätkö turkkisi päin

huurteista kuuta?


52 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jari,

   tässä oli tämä klassinen haikurunopohja - lähtee liikkeelle luonnonhavainnosta aika neutraalisti, mutta muuttuu sitten kauhurunoksi, vaikka palaakin takaisin yleisempänä "niin läsnä kaikki" -havaintona: eli parin haikurunon (5 + 7 + 5) sisään on rakennettu metafyysisempi / kauhua tapaileva taso.

   Poista
 2. Kiitos, Jari,

  tässä oli tämä klassinen haikurunopohja - runo lähtee ekassa säkeessä liikkeelle luonnonhavainnosta aika neutraalisti ja konventionaalisesti, mutta putoaa sitten kauhutasolle (luonnon puitteissa) palatakseen takaisin yleisempänä "niin läsnä kaikki" -havaintoon: eli parin haikurunon (5 + 7 + 5) sisään on rakennettu metafyysisempi / kauhua tapaileva taso.

  Tämä kaksitasoisuus eli perinne plus sen outouttaminen kauhuelementillä oli läsnä.

  Kun katsoo talvista maisemaa, siinä näkee helposti olemassaolon kamppailun pelkistä jäljistä lumella. Pelot voivat viitata myös havainnontekijän omaan kokemukseen, ehkä ennen kaikkea siihen.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä. Runosta lukija voi napata sen tason mistä kiinnostuu ja saa kiinni.

   Poista
 4. Nyt kun tuli tuo kolmas säkeistö (?) ja siinä on pellolla "suden merkit", liittyy nyt yö joka tuo pelot yleiseen psykologiseen kokemukseen ja puheeseeb suden hetkestä. Siis ajasta yöllä jolloin herää ja jolloin kaikki pelot ovat pinnassa.
  Itse heräilen 03-04 välillä, mutta yleensä on tyyni olo juuri silloin.
  Oma henkilökohtainen heikko hetki on siinä iltapäivän ja illan välissä. Silloin aktivoituvat pelot ja tunne ettei tästä eikä oikein mistään selvitä.

  Lumi on tosiaan täynnä eläinten jälkiä. Siellä taistellaan ja pysytellään hengissä äärimmäisin keinoin. Varmuutta ei ole mistään. Voi olla ettei luonto koskaan ehdi kokea luonnon harmoniaa, joka on vain ihmisen mielessä ja tapa selittää luonto ja antaa sille merkitys. Tai biodiversiteettiä tai lajirunsautta.

  Niin paljon kuin luonnosta pidänkin, liittyy luontoon myös eräänlainen kauhun elementti. Ymmärrätte varmasti mitä tarkoitan.
  Luonto ei ole "luonnollinen" lainkaan siinä mielessä kuin me sen näemme. Jos luonto on "vain" evoluution mekaniikkaa niin kyllä se minulle tietyllä tavalla goottilaiselta kalskahtaa.
  Ja silti toisaalta luonto on selkeä ja yksinkertainen ja puhdas.

  Ihmisillä on suden hetkensä ja pelkonsa. Ja usein kaikki aiheesta. Vaikka aina jotenkin selvitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Voi olla ettei luonto koskaan ehdi kokea luonnon harmoniaa, joka on vain ihmisen mielessä ja tapa selittää luonto ja antaa sille merkitys."

   Näin voi olla. Ihan hyvin. Luonnonolioille näyttää olevan usein, jos tällaisia harmonioita etsii, luonteenomaista liikkeestä nauttiminen: linnun lento, äänen liikkeet, koiran tai hevosen juoksu, kuikan sukellus. Jotenkin tuntuu, että eläimet nauttivat siitä kun saavat tehdä sitä mitä varten ne ovat muovautuneet. Siinä, liikkeessä ja lajityypillisyydessä, voi ainakin ihminen nähdä jotain harmoniaa.

   Poista
  2. Pelkoja on kaikilla eläimillä, ihmiseläimellä varmasti eniten vaikka on myös suojakeinoja.

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, hyvin sopisi, tulee heti esiin jännite.

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Yhdyn siihen että eläimet osaavat nauttia ja tuntea tyytyväisyyttä, rauha ja onnea? Mikseivät puutkin. Metsässä tullut se mieleen. Juuri niin että kun elävä organismi tekee juuri sitä mitä varten sen elävä järjestelmä on muotuotunut, se voi olla sitä harmoniaa.
  Tuo selittää myös ihmisen kaipuun, akun latauksen heikkouden, tyytymättömyyden jne.
  Jos solusi eivät ole niiden rakennetta vastaavassa liikkeessä, työssä, vuorovaikutuksessa, ajassa ja paikassa, tulee kaikesta vain kitinää ja natinaa.

  VastaaPoista
 8. Yhdyn siihen että eläimet osaavat nauttia ja tuntea tyytyväisyyttä, rauhaa ja onnea? Mikseivät puutkin. Metsässä tullut se mieleen. Juuri niin että kun elävä organismi tekee juuri sitä mitä varten sen elävä järjestelmä on muotoutunut, se voi olla sitä harmoniaa.
  Tuo selittää myös ihmisen kaipuun, akun latauksen heikkouden, tyytymättömyyden jne.
  Jos solusi eivät ole niiden rakennetta vastaavassa liikkeessä, työssä, vuorovaikutuksessa, ajassa ja paikassa, tulee kaikesta vain kitinää ja natinaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Eläintarhoissa huomaa, miten jotkut eläimet eivät saa olla lajityypillisessä ympäristössä, miten ne tekevät pakkoliikkeitä ja selvästi kärsivät. Tiikerit, kotkat ja muut, jotka kaipaavat paljon tilaa ollakseen elementissään.

   Poista
  2. Ja vrt. ihmisten pakkoliikkeet...
   Tänäänkin juuri sattumalta tuo eläintarhaolo, hah. Tilan kaipuu. Ehkä ihminen niin hämmästynyt luonnossa eläimistä, koska ne oikeassa tilassa ja touhussaan siellä. Näemme niissä itsemme ja sen mitä emme ole vaikka pitäisi olla. Solut viestivät että sunkin pitäisi....

   Poista
  3. Kyllä minäkin ahdistun rajoitteista, varsinkin niistä jotka ovat uusia ja joihin en ole tottunut ja joiden järkeä en näe.

   Täytyy sanoa, että olen elementissäni, kun saan touhuta luonnossa hyvästä tukikohdasta käsin ja voin olla aivan rauhassa.

   Kyllä ihmisilläkin on paljon kulttuurisia pakkoliikkeitä, mutta taidamme olla moniin niin tottuneita, ettemme enää edes tunnista niitä pakkoliikkeiksi.

   Poista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä postaus, Jari! Ainoa seikka mikä voisi asettaa hiukan haasteita kummituseläimen kotimajoitukselle ovat asialliset elnolosuhteet. Lainaan Wikipediaa: "Kummituseläimet (Tarsiidae) ovat Kaakkois-Aasian saarilla eläviä kädellisiä. Ne ovat pääasiassa yöaktiivisia eläimiä, jotka hyppivät ja kiipeilevät puissa innokkaasti." Mutta jos saat kotiin sopivasti kiipeilypuita ja sisäilman kosteuden kohdilleen, niin uskon että mätsi olisi täydellinen. Tähän hymiö.

   Poista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Katse on tutkiva, siinä ei ole kiirettä mihinkään. Pysähdytään olennaisten asioiden äärelle ja mietitään sanoja tarkkaan. Pelkkä johonkin kohdistuva katse riittää kertomaan, että asia ei ole pikaisella vilkaisulla taputeltu.

  VastaaPoista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 14. Suomessa se olisi varmasti tällä hetkellä pienpuolue, mutta entäpä maailmanlaajuisesti - tiedä mitä kannatusta ko. puole / hanke saisi... Ellei Kummituseläinsuojelupuolue sitten olisi muutakin kuin yhden asian liike, luultavasti olisikin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän voisi ajaa yöaktiivisuutta, kiipeilyharrastusta eri muodoissaan ja järkevää asioiden pohdiskelua jne jne. Ja tietenkin kummituseläimille tyypillisten luontoympäristöjen suojelua.

   Poista
 15. Keskitysleirien maito voisi olla puolueen eräs painotus. Ja pirun torjunta.
  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/1b8d414a-bf5c-4c56-923d-9e5f1850c7d6

  VastaaPoista
 16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ty-pehmo on tällaisen eläinpehmolelun nimi. Niitä on hyvin erilaisia.

   Poista
 17. Sorry tämä aihepomppu mutta tässä hyvä esimerkki toden ja kuvitelman välisestä kuilusta (HS, juuri):

  "THL pidensi turvavälisuosituksensa y l i kahteen metriin, Salminen kehottaa vähentämään kontakteja entisestään
  Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee ihmisiä venyttämään keskinäiset turvavälinsä yli kahteen metriin. Syynä on se, että koronaviruksen uudet muunnokset leviävät tähänastisia virusvariantteja nopeammin. Myös lähikontakteja tulisi vähentää entisestään.
  -Koska muuntunut koronavirus leviää helpommin, on meidän oltava entistä varovaisempia ja pidettävä yli kahden metrin turvaväliä muihin. Lähikontaktit tulisi rajata vain välttämättömimpiin, THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen sanoo laitoksen tiedotteessa."

  Reality check tuohon:
  Meidän(kin) laitoksessa turvaväli ennen tätä tiedotetta ja sen jälkeenkin tulee olemaan noin 2 senttimetriä tilassa jossa noin 150 ihmistä ruokailee tiiviisti yhteen pakkautuneena.
  Parhaassa tapauksessa muussa kuin ruokailutilanteessa noin 50 cm-100 cm huoneessa jossa noin 20-25 ihmistä viidestä kuuteen tuntiin yhtä aikaa.

  Mitä tässä ajassa (joidenkin kohdalla) tarkoittaa sanonta: Minä ainakin uskon viranomaisiin? Pitääkö silti vaan uskoa, että kaikki on oikein ja hyvin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tuossa kommenttissani henkeä "en ole katkera mutta kuitenkin" (aiheenahan on kuitenkin omakin henki ja elämä), mutta kun monessakin asiassa (joissakin muissakin) näkee ja kuulee tiheästi asioita jotka eivät vain pidä paikkaansa tai jotka pitävät vain jossakin määrin jossakin ideaalitilanteessa niin tietenkin se väistämättä vaikuttaa käsityksiin.
   Ja niinhän tiedollisen epäsynkran pitääkin vaikuttaa.
   Muutenhan sitä olisi passiivinen ihmislammas.

   Poista
  2. Tämä on aivan järkyttävä tämä ero suositusten ja todellisuuden välillä. Tänään sain tietää kotiipiirin koronauutiset vaimoltani, joka on samanlaisessa tilanteessa kuin sinä. En voi avautua absurdeista paikallisista säännöistä.

   Jos nyt yhtään hallinto olisi ajan tasalla, se toimisi proaktiivisesti ja ottaisi pahimmilla alueilla etäopetuksen käyttöön.

   Tässä on huonoja merkkejä ilmassa, kun rokotetahti on mikä on.

   Poista
  3. So. valtaosa lapsista sairastaa kenties helpomman tautimuodon, mutta heitä opettavat / ohjaavat aikuiset ovat melkoisessa riskissä. Pitäisi vauhdittaa pääkaupunkiseudun rokotuksia, ja nimenomaan opettajien ja muiden paljon sosiaalisissa kontakteissa olevien rokotuksia, kun kerran kuitenkin koulujen vastuulle sysätään valtaosa opetus- ja sosiaalityön palveluiden järjestämisestä ikäluokalle 7-15-vuotiaat. Annettaisiin edes rokotteet isoon riskiin joutuville, kun ei voida turvaväleistä muuten huolehtia. Ja kun maskin käyttö ehkäisee altistumisen, ainakin Vantaalla...

   Poista
 18. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietoisia. Mutta koska päätös on että laitos on auki vaikka kaikki muut kaupungin toiminnot kiinni, niin mitään ei voi.
   Jos on määrä x ja tila y eikä muuta tilaa ole, on x:ien oltava tilassa y.
   Tässä asiassa myös valtavia paikkakohtaisia eroja.
   Itse satun tässäkin asiassa olemaan eräänlaisella suomalaisen yhteiskunnan etulinjalla.
   Toisaalta näkee ajan tässä.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Maskit on kutosista ylöspäin. Se on se muodollinen syy, millä mennään turvavälittömyydellä. Tietenkin on tilanteita, kuten ruokailu, joissa ei ole maskia ja tilanne on kuvaamani. Ja pienemmillä muutenkin. Koulukohtaiset erot ovat lisäksi suuret.

   Lapset eivät tartuta oli kevään valtakunnallinen päähokema. Nyt se on muuttunut, mutta tuon hokeman mukaan pääasiallisesti kuitenkin toimitaan.

   No, en halua tässä valittaa yhtään enempää, sairaaloissa ovat vaikeammissakin paikoissa (onneksi siellä rokotetaan - Vesan idea ennaltaehkäisystä myös muilla aloilla olisi todella tarpeellinen) eikä oma konkretia ollut tuon heittoni pointti, vaan tilanne, jossa jatkuvasti kohtaa omin aistein havaittua huojuntaa erilaisten virallisten äänien ja sujuvien tiedotustilaisuuksien välillä.
   Se tietenkin vaikuttaa.
   Jos ei vaikuttaisi, se olisi outoa.

   Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  7. Jos saisi olla kotona ja muutenkin tehdä mitä haluaa, ja maailma olisi vain se, mitä lukee lehdistä ja näkee ja kuulee telkusta (esim. näitä sujuvia tiedotustilaisuuksia) tai itselle olisi vain se osa maailmasta, jonka kanssa itse päättää olla tekemisissä, niin olisipa se toisenlainen maailma.
   Luulen että sitä olisi, no sanotaan nyt vaikka niiltä arvoilta ja asenteiltaan, aika toisenlainen, osittain ainakin.

   Tämä ajan ja paikan ja tilanteiden epätasa-arvo on yksi pääteemoistani. Ihmiset esimerkiksi asuvat niin eri saarilla samassa kaupungissakin. Ei ihme että tulee kulttuurista kitkaa.
   Tässä mielessä olen ikuisesti työväenluokan, jota sosiologia nykyään rohkeasti nimittää jopa alaluokaksi (koska se on monen oikea tilanne siellä), puolella ja symppaan sinne.

   Jos on tämä "katse" ovat monet sujuvat tiedotustilaisuudet aika usein vain herrojen höpinää. He ikään kuin tulevat lavalle verhoista ja katovat niiden taakse muotoilemaan sanojaan, käsitteitään ja arvojaan.
   Monen todellinen todellisuus ei kosketa muuten kuin puheen materiaalina.
   Tai statuspäivityksenä.

   Poista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  12. Koulujen työsuojelu ei ole reagoinut nähdäkseni mitenkään asiallisella tavalla akuuttiin koronakriisiin, koska se on käytännössä mahdotonta. Sanoin vaimolle, että opettajien pitäisi mennä reilusti lakkoon. Valtiovalta on linjannut, että kouluja ei suljeta kuin äärimmäisessä tilanteessa.

   Tämä on aivan perseestä koko homma. Onko oikein, että puutteellisen työturvallisuuden vuoksi etenkin pääkaupunkiseudulla opettajat menevät joka päivä töihin pelko perseessä, että tarttuuko tänään? Ja yhä useammassa koulussa on tartuntoja.

   Hallitus on täysin halvaantunut roketeasiassa. Se ei ole kyennyt ennakoimaan tilanteen vaatimalla tavalla edes työolojen turvaamiseksi. Rokoteohjelmaa on laadittu hätäpäissään nyt, ja YLE lähettää keskusteluohjelmaa niistä, jotka eivät tahdo ottaa rokotetta, että mitä näille pitäisi tehdä... Että tällainen näkökulma aiheeseen, kun todellisuus on se, että rokotteita ei ole ja työolot ovat monella aivan peräaukosta hallituksen linjausten vuoksi.

   Vaimo hengitti tänäänkin opettaessaan kansanmaskin läpi 8 tuntia hiilidioksidipitoista ilmaa astmaatikkona luokassa, jossa on muutenkin huono sisäilma eikä vaadittavia turvavälejä. Oli kuin puulla päähän lyöty taas. Allerginen reaktio päällä kun tuli kotiin, unta palloon tunti heti ja sitten ulos. Sanoi että lopettaa itse tämän pelleilyn jos ei ala asioista huolehtiminen muuttua. No, se tarkoittaisi kolmea kuukautta karenssia, jos sanoo itse työsuhteen irti.

   Jos alkaa korona nykyistä pahemmin riehua koulussa, niin ei jää oikein muuta vaihtoehtoa kuin lähteä itse nostelemaan.

   Yliopistoissa homma toimii. On etätyömahdollisuus ja itse asiassa velvoite.

   Poista
 19. Etäkoulu lopettaisi opettajien sairastumishuolen. Jossain vaiheessa on pakko mennä etäjärjestelyyn, vaikka siitä on monia haittoja.

  Luulen, että laskeskelevat muutaman kuolleen opettajan olevan halvempi hinta kuin se, että mennään etäopetukseen.

  VastaaPoista
 20. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 21. Vesa, toit esiin monen koulun tilanteen niin kuin se on.
  Sitten on myös niitä kouluja joissa istuu kuusi oppilasta valtavassa luokkatilassa ja joista uutiset kuvitetaan.

  Jokainen työsuojeluvaltuutettu tietää tilanteen mutta reagoiminen on heikkoa, tai olematonta.

  Itse en osaa enää edes pelätä koska tilanne on tuo minkä kuvasin (pelon tilalle tulee slaavilainen fatalismi, vaikkei saisi)
  ja jossakin määrin myös yhteiskunnan ja median yhteinen virallinen totuus (turvavälit, lapset eivät...) on painostusta joka vaikuttaa jollakin mielen tasolla.
  Puolisosi tilanne on todella harmillinen. Voi kunpa mitään ei tapahtuisi.
  Ja kehotushan on jäädä pienistäkin oireista kotiin, olivat ne oireet mitä tahansa.

  Kieltämättä se hieman katkeroittaa kun käytännössä kaikki muut kaupungin toiminnot kirjastoakakin myötä ovat kiinni ja hallinto ohjeistaa etänä koronasta kaikesta. Eli huutelua kaukaa rintamalinjojen takaa. Näin myös työsuojelu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin kirjastossa pyörähtämässä. Siis siinä osassa joka oli auki. Kun en ollut ehtinyt vetää ihan heti maskia naamalle minut pysäytettiin. Sitten yksin sain liikkua rajatulla alueella rajatun ajan. Kirjastotöntekijä pysytteli kaukana. Nauratti tilanteiden ja paikkojen täydellinen erimittaisuus.
   Työturvallisuuden epätasa-arvo oli asteikolla suurin mahdollinen.
   Samoin kaupoissa ja tavarataloissakin tunnen olevani ihan täysin turvassa, kun niissä on niin paljon vähemmän porukkaa ja turvavälit ok.
   Toki kaupoissa on kyse ensisijassa työntekijöiden turvallisuudesta. Kaikissa koululaitoksissa ei ole.

   Poista
  2. Minuakin ihmetyttää se, miten opettajiin suhtaudutaan.

   Heille annetaan isot kuormat kannettaviksi, mutta heidän työturvallisuuttaan ei taata riittävästi.

   En usko, että OAJ voisi koskaan edes harkita lakkoa, vaikka tilanne on opettajia ajatellen todella epätasa-arvoinen.

   Koulu on syrjäytymisen ja epätasa-arvon ehkäisemisen työtä niin mittavassa määrin, että opettajat riskeerataan tämän tärkeän asian vuoksi.

   Poista
 22. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huom! Omassa kaupungissani on peruskoulussa se linjaus, että opettaja, joka käyttää maskia, ei ole altistunut, vaikka luokassa olisi ollut koronatartuntoja. Kansanmaski saa aikaan tämän ihmeen, koska opetusvirasto päättää niin.

   Poista