keskiviikko 27. tammikuuta 2021

Kahdet kasvot

 


Sama mediakonserni, kaksi näkökulmaa:


Uskovainen (asenteella "eipä keskustella tai edes ajatella ollenkaan, totellaan vaan"):

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000007764125.html


Kriittinen (asenteella "katsotaanpa mitä meille tehdään ja miten homma voitaisiin hoitaa mahdollisimman hyvin, jotta tässä olisi jotain järkeä"):

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007764515.html


Kyse siis tästä elvytyspaketista. Ei se tietenkään ole aivan yksiselitteinen juttu, mutta eniten minua ihmetyttää se, miten hallitus ja media ovat pääasiassa uskovaisen asenteella liikenteessä, kun niiden kuitenkin pitäisi kansalaisia ajatellen olla kriitisellä linjalla.

Tällaista tämä on. Paketti naputellaan läpi pikku juttuna, mutta pelkäänpä että se tulee hyvin kalliiksi, pitkälle tulevaisuuteen.

Odotettavissa: Hiljaisuutta, orjien nöyrää ja sulavaa käytöstä.

Toivottavasti myös joitain armonpaloja ja vakautta, sitä kun kuitenkin haetaan tällä tulonsiirtomekanismilla. En kuitenkaan toivo, että Suomi on jossain vaiheessa niin kurjassa jamassa, että olemme nettosaajia.

Jossain vaiheessa homma hajoaa omaan mahdottomuuteensa, mutta kauanko siinä menee, sitä on vaikea sanoa.
14 kommenttia:

 1. Katsoin edell. viittaamasi A-studion itsekin.
  Kaikki tuli esiin. Koko asetelma. Vanhasen asenne ihmetytti. "On meillä elvytetty ennenkin."
  Totta, mutta ei ole koskaan otettu velkaa joka kohdennetaan maamme ohi, muualle, Italiaan ja Espanjaan, kahden harmaan talouden supermaahan, jossa ensimmäisessä kansalaisvarallisuus on korkeammalla tasolla kuin Suomen, joka tuota maata nyt "tukee."
  Italia saa EU-potista 200 mrd, me sen alle 3 mrd.
  Ja verojen korotuksilla ja hyvin todennäköisillä leikkauksilla tämä outo ja demokraattisesti täysin läpikäymätön liitto maksetaan.

  Vertailusi uskovaisen asenteisiin on relevantti. Se näkyy mediassa, somessa ja valtapuolueiden ajattelussa. On tiedetty että olemme tsaristisen maa edelleen, mutta en olisi uskonut että noin slaavi on vielä mentaliteettimme.

  Itse olen viimeinen ihminen uskomaan salaliittoteorioihin, mutta Vanhasen jutustelua kuunnellessa tajusin ettei tässä voi olla kyse vain tästä. Tämä tulonsiirtomekanismi on Troijan hevonen jolla liittovaltio kuljetaan sisään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhanen jäi mielestäni kiinni omiin sanoihinsa ja kompastui omiin ääneenlausumattomiin ajatuksiinsa, kun vertasi EU:n toimia siihen, mitä Kiina ja EU tekevät.
   Jos alamme Eurooppana todellakin verrata yhteisenä toimijana itseämme Kiinaan ja liittovaltio USA:han niin sieltähän se sitten syltty ja tehdas löytyvätkin: poliittisesta tahdosta muodostaa supervaltio, superliitto, liittovaltio eli eurooppalainen keskushallinto, tulonsiirtovaltioliitto vähintään.

   Nyt on kyllä pieni on kaunista ja ruohonjuuri todella kadoksissa vihreiltä, vasemmistolta ja kepulta.

   Eli lisää ja lisää Vahvempaa ja Vahvempaa Valtaa.

   En myöskään tajua miksi tämä sopii niin monelle.
   Piilossa olevaa auktoriteettiuskoa, kätkettyä johtajien kaipuuta?
   Oma fantasia vahvasta poliittisesta ylivallasta joka toteuttaa omat poliittiset fantasiat??
   (Luulen että noissa tuli jo osumia.)

   Missä ovat aidot liberaalit joille vapaus ja systeemien läpinäkyvyys ja ihmisenkokoisuus on ihanne?

   Poista
  2. Voi olla että ihmisten kiinnostumattomuus ja täyden vallan antaminen itseä koskevissa asioissa johtuu yksinkertaisesti siitä ettei jaksa kiinnostaa. Kiinnostuksen kiintiöt ovat täynnä, antaa niiden hoitaa...
   Itse olen edelleen sitä mieltä että maamme addiktoituminen USA:n tilanteisiin oli tälle paketille tässä maassa aikamoinen palvelus ja tahaton sumuverho.
   Muistan valtalehden nettietusivuja, joissa enemmillään laskin kuusi, seitsemän USA:n vaaleihin liittyvää uutisointia, artikkelia.
   Myös tv tarjosi tätä jenkkioopiumia jatkuvin makasiiniohjelmin joita tuli päivittäin...
   Somesta ei nyt kannata edes puhuakaan.

   Ja samaan aikaan tapahtui todella merkittäviä asioita kulman takana.

   Poista
  3. Läpinäkyvyys on mennyt ihanne, kun isojen maiden ohjauksessa rakennetaan tulonsiirtosysteemiä. Ei sillä tee siinä vaiheessa mitään.

   Kyllä pahalta tuntuu olla näiden Tuppuraisten ja muiden armoilla.

   Voi olla, että Suomi saa vain sen 1,5 miljardia, voi olla että enemmän.

   En usko, että tämä on pitkälläkään aikavälillä kovin kummoinen diili.

   Vihreä siirtymä ja digitalisointi - kuinka tehokkaasti ja markkinauskottavasti rahat menevät parhaisiin projekteihin...

   Vanhanen rypi sellaisessa retorisessa öljyssä, että oli kuin pienoiskuva epärehellisestä politiikasta. Kun pokka pitää, voi suu sylkeä aivan mitä tahansa.

   Meillä on uskossaan umpisokea porukka johtamassa maata, ei tästä voi muuta päätellä. Tässä asiasssa ainakin.

   En älyä missä vaiheessa vasemmistolaisuus on alkanut tarkoittaa sitä, että ei voi yhtään miettiä mitä mikin on eli käyttää järkeään. Sanoa edes jotain ehtoja, vetää edes hiukan kotiinpäin eikä aina vain "elvyttää" kylvämällä rahaa jonnekin muualle. Miksei sitten pistetty pottiin vaikka 40 miljardia (jossain vaiheessa tuokin summa on saattanut mennä), jos se niin elvyttää meitä?

   Taitaa tosiaan olla, että porukka jatkaa USA:n seuraamista mieluummin kuin oman maamme asioita - mitäpä omaa vähäpätöistä elinympäristöään arvioimaan, kun kuitenkin on hyvät johtajat kerrankin vallassa.

   Poista
  4. Ja kuin symbolina tuolle mitä edellä sanoin, maan journalistisesti johtava lehti ehdottaa kansalaisille "tyyneysrukousta" tämän asian suhteen: ota uskossa vastaan, älä mieti (mitä et ymmärrä = eli älä mieti sitä mitä sinun ei pitäisi miettiä lainkaan, vaan jättää se muille, meille...).

   Joskus oli ihanne aktiivinen ja aidosti kriittinen ja demokraattinen kansalainen, eikös?
   Nyt näköjään, tuon lehtisammakon mukaan, ihminen joka antaa olla, hyväksyy, hiljenee ja ajattelee omia itselle sopivia söpöjä juttuja.
   Nainen - ja kansalainen vaietkoon valtakunnassa ja hellan ääressä?

   (Ple! Hieman ottaa päähän, kutes huomaatte..se on kuiteskin elämän merkki.)

   Poista
  5. Hyvin kommentoi netissä asiaa poliittisesti sitoutumaton Ion Mittler, tiiviisti tässä motivaatioista jne: "Maamme on matkalla kohti tiiviimpää EU:n liittovaltiota. Kyllähän tuon rahan vielä maksaisi pois, vaikka leikkaamalla kehitys-apua yhtä pitkältä ajalta kuin tuota velkaa maksetaan, mutta jos seurauksena on muilta osin aiempaa tiiviimpi Brysselin määräysvalta Suomen talouteen ja politiikkaan, se on jo hankalampi juttu. Siinä vihervasemmiston takapihalle haudattu koira: Brysselin määräysvallan uskotaan tukevan vihervasemmistolaista arvomaailmaa."

   Vaikea tätä on muuten nähdä, tällainen motivaattori on taatusti mukana, koska laskea ministerimme eivät todellakaan osaa. Talous on tässä vain yksi pieni komponentti. Enemmän on kyse uskonasioista ja ennen kaikkea uskosta juuri meidän Eurooppaan.

   Poista
  6. Ei minua haittaa edes tietynlaisen poliittisen arvomaailman omaava eurooppalaisuus, jos siihen yhdistyisi edes auttava talousosaaminen ja turvallisuusaspektit, mutta kun oikeastaan juuri ne useimmiten puuttuvat, niin se pelottaa. Ei ideologisesti vaan aivan arkisen konkreettisesti.

   Poista
  7. Vihreiden 180 asteen käännös tapahtui jo aiemmin. Mittler tarkoittanee tuota juuri mitä kirjoitin:
   "En myöskään tajua miksi tämä sopii niin monelle. Piilossa olevaa auktoriteettiuskoa, kätkettyä johtajien kaipuuta?
   Oma fantasia vahvasta poliittisesta ylivallasta joka toteuttaa omat poliittiset fantasiat??"

   Millä nimityksellä EU:ta nimitetään tai miten tiiviiksi/löyhäksi se mielletään tai mikä on sen organisaatio on, olisi sivuseikka tosiaan jos toimiva talous ja turvallisuus ovat konkretian tasolla ensisijaisia.
   En usko että tämä ylikansallinen tulonsiirtopolitiikka viime kädessä tuottaa toimivaa taloutta, nostanee joidenkin maiden verotusasteen pilviin (tässä maassa se jo on) ja tekee joistakin maista taloudessa passivisoituneiksi nettosaannin kohteeksi.

   Ups. Nyt unohtui jo hesarin ohje. Minun pitikin rukoilla tyyneysrukous, lopettaa asian ymmärrysyritys ja jättää ajatteleminen muille.

   Poista
  8. Ihmiset tahtovat olla johdettavina, regressoitua, tuntea, fiilistellä. Mistään ei tarvitse ottaa vastuuta, antaa muiden hoitaa hommat. Näillä mennään.

   Tyyneysrukous pannaan kaiketi teologi Reinhold Niebuhrin nimiin (sen alkuperä ei ole Raamatussa niin kuin jotkut tuntuvat ajattelevan, toki sitä voi pitää raamatullisena).

   "Jumala suokoon minulle tyyneyttä hyväksyä asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa, mitkä voin, ja viisautta erottaa nämä toisistaan."

   Tässä rukouksessa on paljon enemmän tilaa järjenkäytölle ja analyyttisuudelle kuin poliittisessa uskossa, jossa järki heitetään nurkkaan ja uskotaan sokeasti auktoriteetteja - huom! EU:ssa esimerkiksi ministerimme itse ovat sokeana uskomassa, eivätkä ole kuin välikäsiä oikean uskon jakajina.

   Poista
  9. Niin ja totta kai myös laumasuojaa etsitään. Ei sitä kyllä näin löydy, että eteläinen Eurooppa on kanveesissa taloudellisesti ja siihen päälle pistetään kalliilla rahalla laastaria, joka tarkoittaa sitä, että kohta mekin ollaan hankalassa raossa.

   Olisi parempi, jos katsottaisiin rehellisesti mihin Euroopalla on varaa ja mikä siinä toimii kuin se, että väistämätöntä lykätään kauemmas ja sitten tuloksena on vielä isompi katastrofi.

   Poista
  10. Tarkoitan "laumasuojalla" nyt siis ison porukan antamaa suojaa. Yhteisvelka ei ole ehkä kovin älykäs liima. Se kyllä pitää koossa mutta samalla demoralisoi hyvin monella tasolla - ei minua kiinnosta maksaa veroja enempää, jotta voimme maksaa näitä velkoja ja rakentaa jotain täysin kyseenalaisia ja kansallista ja lähidemokratiaa tuhoavia himmeleitä.

   Poista
  11. Laumasuoja-käsite sopii tosiaan tähän ilmiöön hyvin. Muuhunkin.

   Poista
  12. "Jumala suokoon minulle tyyneyttä hyväksyä asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa, mitkä voin, ja viisautta erottaa nämä toisistaan."

   Tyyneysrukous on kyllä paikallaan asiassa kuin asiassa
   (varsinkin kaltaiselleni nopeasoluiselle ihmiselle).

   Mutta se ei minunkaan mielestäni kehota poliittiseen passiivisuuteen tai sellaisten asioiden silleenjättämiseen, jotka ovat epäselvää ja epäsuoraa vallankäyttöä. Ja tässä tapauksessa vielä jättiläismäistä vallankäyttöä, eivät mitään semanttista kohinaa. Eivätkä edes mielipiteitä.
   Jos satojen miljardien tukipaketista (meillä yhdeksän miljardin) ei äänestetä osallisten maiden parlamenteissa niin jotakin on todella pielessä.

   Poista
  13. Niin, en tiedä mennäänkö äänestykseen vai eteneekö jollain hyväksyntäilmoituksella. Ensi kuussa paketti on eduskunnassa hyväksyttävänä vielä. Luultavasti äänestetään. Yksinkertainen enemmistö vai määräenemmistö, sitä ei tiedetä vielä. Läpi se luikahtaa.

   Tosiaan, jos homma jäisi yhteen Neukkulalle toimitettujen sotakorvausten kokoiseen maksuun Unionille, niin sen sietäisi, mutta taitaa olla edessä moninkertaiset sotakorvaukset tulevilla sukupolvilla, kun Etelä-Eurooppaa pidetään yhteisvastuullisesti pystyssä.

   Poista