lauantai 16. tammikuuta 2021

Hesarin mielenkiintoinen juttu terrorismista (päivitetty 17.1.)


"Kuka tahansa voi siis avoimesti osallistua vaikka Isisin sotilaskoulutukseen, kunhan ei ole näytettävissä, että koulutus tähtää jonkin tietynlaisen rikoksen tekemiseen. Sama pätee matkustamiseen terrorismirikoksen tekemistä varten. Viranomaisten pitää pystyä osoittamaan konkreettinen rikos, johon tähdätään. Aikaa, paikkaa ja kohdetta ei tarvitse tietää."

Liikkumavaraa löytyy, kunhan asia on oikea. Tuleeko mieleen mitään muita liikkeitä tai tahoja, joiden tutkimisessa valtakunnansyyttäjä on osoittanut huomattavaa aktiivisuutta?

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007743536.html?share=a0db225afbd9e8b81cb513fab0419206

Minusta Suomi voisi kiristää terrorismilakeja ja olla hiukan proaktiivisempi, kun kuitenkin nykyhallinnon tahtotila on tuoda Suomeen terroristipiireissä vuosikausia pyörineitä kansalaisia ja kansalaisiksi tahtovia. Samalla lakien kiristämisen linjalla ovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisella on hänelle tyypillinen ihmisläheinen ja empaattinen näkökulma asiaan:

”Kaikkein eniten pelkään perus- ja ihmisoikeuksien loukkauksia sellaisten ihmisten kohdalla, jotka eivät ole terrorismin kanssa tekemisissä, mutta jotka saadaan siltä näyttämään”, hän sanoo.

Ketkähän ihmiset vahingossa peukuttavat Isisin tai muiden terroristijärjestöjen juttuja, iloitsevat onnistuneista iskuista tai matkustavat hengailemaan ja jopa elämään terroristien kanssa? Heitäkö jotkut ovat lavastamassa syyllisiksi, vaikka he noudattavat vain perusoikeuksiaan?

Onneksi valtakunnansyyttäjällä riittää vakavissa kotimaassa tehdyissä rikoksissa ja rikosepäilyissä  tutkittavaa, niin hänen ei tarvitse olla suotta kuormittamassa epäluulojen uhreiksi joutuneiden ihmispoloisten elämää.

Leikki sikseen: On hyvä, että Suomessa on päättäjiä ja viranomaisia, jotka ymmärtävät tilanteen vakavuuden. Voi kuitenkin liioittelematta sanoa, että meillä on myös aivan korkeimmilla paikoilla lainsäätäjiä ja viranomaisia, jotka eivät suhtaudu riittävän vakavasti tiettyjen ihmisten terroristiseen ajatusmaailmaan ja terroristisen toiminnan mahdollistamiseen ja siihen kohdistuviin  sympatioihin.

PS. Tässä toinen, hiukan lyhyempi juttu aihepiiristä: https://www.paivanlehti.fi/hs-isis-vaimoja-on-kieltaytynyt-saapumasta-poliisin-kuultavaksi-valtuudet-esiselvityksessa-ovat-vahaiset/

Ja vielä yksi:  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/5e852d8e-23d3-4ddb-a7b5-2d029de1f5df

Tässä vaatimuksia: https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000007745778.html

Ja tässä lupaus terrorismilakien kiristyksistä:

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/nain-sanna-marinin-hallitus-aikoo-kiristaa-terrorismilainsaadantoa-puolustusministeri-lakien-puutteet-on-huolella-korjattava/ba3147c3-0291-4e09-bfdd-269cf654ed75


7 kommenttia:

 1. Luin tuon saman jutun aamulla.
  Jokaiselle aikaansa seuraavalle ihmiselle tuli varmasti mieleen pari rinnastusta todellisuuteen, pari kysymystä jotka jäävät koko ajan vastausta vaille.

  Vaikka tämä: ”Kaikkein eniten pelkään perus- ja ihmisoikeuksien loukkauksia sellaisten ihmisten kohdalla, jotka eivät ole terrorismin kanssa tekemisissä, mutta jotka saadaan siltä näyttämään”, hän sanoo."

  Niin, onhan niitä ajatuksia kytköksistä ja mielikuviteltuja poliittisia asenteita ja demonisoituja motiiveja varattu monille muillekin ryhmille, ja en ole suurta huolta heidän liittämisestään asioihin, joilla ei ole mitään tekemistä minkään laittoman kanssa, väkivallasta puhumattakaan, lukenut, päinvastoin.

  Tämä on ajan kuvaa vuodelta 2020 surullisimmillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valtakunnansyyttäjä itse käytännössä osoittanut miten kaksoisstandardeja luodaan aktiivisesti.

   Poista
 2. Sitten tuosta toisesta jutusta. Oli valtakunnassa puhetta, että poliisitutkinta rasistiseen kansanmurhaan osallistumisesta tehdään. Samalla oli kai jotenkin selvää ettei siitä mitään tule. Koska anarkistinen subjektiivinen oikeus mihin tahansa ja sen lisäksi selvittäminen mahdotonta...

  En väitä mitään, syyllisyyttä varsinkaan maahan tulleiden ns. isismorsiamien suhteen, mutta yleisesti ottaen jos näin valitettavasti on, ja jos tämä on se mihin Suomi pystyy,
  niin tämähän tarkoittaa, että täällähän on turvallinen paikka maailman etnisille puhdistajille, mistä he sitten tulevatkin. Koska on vaivalloista ellei mahdotonta tutkia. Tässä meillä on varsin groteski houkutteluvuustekijä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeusvaltio.

   Ilmeisesti lapsellinen uskoni oikeusvaltioon on liioittelua. Pitää vaan ymmärtää ettei #oikeusvaltio tarkoita sitä että oikeus tapahtuu.
   Ja tällä en tarkoita että ketään rangaistaisiin jos syyllisyyttä ei ole täysin todistettu.

   Todellinen kunnollinen tutkinta riittää aluksi ja siihen on varmasti perusteet, jos tullaan uskonnollis-rasistiselta sota-alueelta kansainvälisenkin lain osoittaman syyllisen joukoista.

   Itä-Ukrainassa käydään etnistä sotaa. Mikähän tulee olemaan maamme viranomaisten kanta kun siltä joskus palaavat kotimaiset "vierastaistelijat" palaavat maahamme?

   Stten hieman ohi. Meillä törmää kyllä edelleenkin harvinaisen usein valikoivaan ns. vapaustaistelija-romantiikkaan. Toiset ovat terroristeja, toiset vapaustaistelijoita. Siitä kertovat t-paidat, julisteet ja monet epärehelliset taideteoksetkin. Pääsääntö on kuitenkin mielestäni niin, että tappaja on yleensä tappaja.

   Poista
 3. Näin on. Esimerkiksi Ruotsissa tiukemmat lait tämän suhteen. Jälleen löydetty uusi houkutin törkeisiin ihmisoikeusrikoksiin syyllistyneille tulla Suomeen. Ei muuta kuin kello soimaan tuntia aikaisemmin, niin pääsee hankkimaan rahaa näiden elättämiseen.

  VastaaPoista
 4. Ihmettelin myös että se äärioikeistolainen järjestö, jonka nimeä en nyt äkkiä saa päähäni, kiellettiin, mutta tässä isisin kohdalla se on nyt vaikeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu. Ehkä on helpompi kieltää PVL, ja ihan syystä, kun se toimii täällä. Mutta kyllä nuo Isis-kytkökset tulisi avata reilusti. Nyt näyttää siltä, että naiset muodostavat yhä ihan konkreettisen uhkan. Heille annetaan se viesti, että yhteiskunta on hyväksikäytettävä hölmö, jota voi manipuloida. Minusta tämä on houkutin, joka voi olla lisäämässä epätoivottavien (väkivaltaisten) ihmisten hakeutumista Suomeen. On hyvin vaikea ymmärtää, miksi ihmisiä kohdellaan niin eri tavoin. PVL oli syytäkin lakkauttaa, mutta silti minusta tuntuu että Isis-oloissa vuosia aikaansa viettäneet ja kokopäiväisesti elämäänsä rakentaneet ovat erittäin suuri riski.

   Poista