tiistai 22. joulukuuta 2020

Miten lukea tiedotustilaisuuksia erinäisten asioiden pelastamisesta (päivitetty 20.35)

 

Erinomainen esimerkki siitä, miten yliyleistävillä yli-inhimillisillä yleiskäsitteillä noidutaan tietoisuus niin ettei sen tarvitse juuri lainkaan kohdata todellisuutta on esimerkiksi tämä, kun mahdollisista terroristeista ja väkivaltaisen ideologian omaksuneista ja heidän aiheuttamistaan erittäin vaikeasti aukeavista ja monimutkaisista ongelmista yhteiskunnille puhutaan muiden muassa ÄITIEN ja LASTEN PELASTAMISENA.

(Isis-ISISTÄ vaietaan toistaiseksi, he ovat sitten osa PERHEENYHDISTÄMISIÄ, joista - riskeineen - ei luultavasti edes aiota kovin puhua.)

Niin, ja koska on kyse äideistä ja lapsista ja joulu on ovella, heitä verrataan Mariaan ja Jeesukseen ja muuta yhtä sakeaa. Yksi näistä Marioista naitti 13-vuotiaan tyttärensä terroristille, ja jos he ovat olleet aivan tavallisia Isis-äitejä, on heillä ja heidän puolisoillaan ollut orjia erinäisiä tarpeita varten, ja mitähän muuta äideistä paljastuisi jos joku vain kertoisi...

Mutta tällaista tämä nyt on, tämä yliyleistävillä yleiskäsitteillä noituminen ja asioiden kehystäminen ("parhain päin" eli aivan kaameaan kaaokseen), josta olisi filosofisesti ja kulttuurisesti paljonkin sanottavaa.

Vai oletteko tosissanne sitä mieltä, että pitäisi vain naiivin luottavaisesti ajatella, että näin ne meidän Pekka, Maria ja Sanna ja muut poliitikot ihan oikeasti ajattelevat, että äitejä ja lapsia, he kun ovat niin hyviä ihmisiä? Ehkäpä asia onkin näin, mutta silloin kyllä valitettavasti herää myös kysymys, että näkevätköhän ministerimme ja muut poliitikot maailman kovin realistisesti.

Mielenkiintoinen kysymyssarja, jonka pitäisi läpäistä aina pelkkä naiivi luottamus, on kuitenkin tämä:

KUKA ESITTÄÄ ja MILLÄ KEINOIN esimerkiksi tämän hyvin sekavan ja ennustamattoman tapahtuman LASTEN PELASTAMISENA ja KENELLE ja MILLAISIN TARKOITUKSIN?

Tällaisten havaintojen pitäisi herätä huutomerkkien lailla ihmisten päissä, kun he avaavat television, josta pääministeri napittaa ja lukee tiedotetta.

Kukin voi sitten alkaa miettiä vastauksia ja sitä, mikä rooli itsellä on näiden uutisten vastaanottajana.*

Sama koskee taloudellisia PELASTUSPAKETTEJA (joissa esimerkiksi 7,6 miljardin sijoituksella saa 3 miljardia "nyt tulee" -rahaa) ja muuta.

Millaisia KÄSITTEITÄ, SANOJA ja METAFORIA meille esitetään todellisuutena ja MIKSI, on se keskeinen kysymys. Ja mitä sanoilla ja niiden kehystämisillä peitetään ja jätetään sanomatta.

Suoraan sanottuna ihmisillä tulisi olla todella kovan luokan lukutaito, että heille ylipäätään olisi selvää, millaisessa roolissa sanat milloinkin ovat (oikeusopillisia käsitteitä, yleissanastoa, metaforia, vertauksia, vetoomuksia jne.) ja millaisia tapahtumia yhteiskunnassa tapahtuu.

Ajattelen, että pitää olla kiitollinen jokaiselle, joka näitä asioita vähänkään kriittisesti avaa.

Tietenkään kaikki mitä meille esitetään ei ole roskaa, sitä en edes yritä väittää, mutta pitäisi olla tajua sille, miten meille asioista puhutaan ja mitä asiat todellisuudessa ovat.

Täytyy sanoa, että itse arvostan rehellistä, selkeää puhetta silloin, kun vakavista asioista täytyy kansalaisia tiedottaa.

Se mikä tällaisessa tiedottamisessa käy pidemmän päälle raskaaksi, on se, että sanojen merkitystä saa vain arvailla, ja yleensä onkin niin että tapahtumat, jotka puheista todellisuudessa seuraavat ovat myös paljon muuta kuin sanat, joilla niihin viitataan.

Silloin, kun puheet käsittevät maamme itsenäisyyden, turvallisuuden ja tulevaisuuden kannalta keskeisiä asioita, pitäisi poliitikkojen olla niin rehellisiä kuin ikinä pystyvät. Ei riitä, että heillä on omia hyviä tarkoituksia.


3 kommenttia:

 1. Tässähän tämä on taas sanottu. Kaikki se miten helppoa on kieltä kääntelemällä ihmisiä johdattaa minne tahansa.
  Pelastamistahan jne. tämä kaikki vaan on niin monessa asiassa, kuinka sitä kukaan kehtaa vastustaa tai sen perään edes kysellä. Sydämettömät!
  Kun todellisuus ei ole mieluinen, retoriikalla voi vielä valhetta jatkaa, jonkin aikaa ainakin.

  Hyvä että otit esiin muutaman vuoden takaisen käsitteen medialukutaito.
  On käynyt selväksi että sitä kyllä halutaan, mutta vain tiettyyn rajaan saakka.
  Kun tulee vastaan itse itsensä vastuulliseksi määrittelevä sananvalta (media ja julkinen valta), sitten kansalaisen tulee pysähtyä, kuunnella, katsella, imeä kaikki sisäänsä ja uskoa että kaikki on valtakunnassa hyvin, kun niin kerrotaan. Sananvapaan tulee pysyä lestissään sananvaltaisen edessä ja tuntea paikkansa hänelle valikoidun tiedon kiitollisena vastaanottajana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, näin se homma vaan menee myös siellä sananvastuullisten puolella, ihan samat kommunikaation säännöt siellä on voimassa.

   Totta kai näistä esimerkeistä olisi helppoa lukea esiin myös taustaideologia, joka on valitettavasti hyvin usein samaa retoriikkaa ja yliyleistettyä käsitteistöä, johon on itsessään hyvin vaikea luottaa ja nojata.

   Poista
  2. Valta onkin se juttu joka legitimoi käsitteiden ja sanojen käyttöä. Mikään ei ole sen autenttisempaa, eettisempää tai todempaa itsessään väistämättä.

   Poista