maanantai 21. joulukuuta 2020

Me, suomalaisäidit ja jesidit (päivitetty 22.12.20)

HUOM!

Tällä tekstillä en tahdo pilkata ketään. Tahdon herättää meidät kaikki ajattelemaan arvokkaasti, mitä on rehellisyys ja rehellinen ihmisyys ja toisten kunnioittaminen ja yhteiskuntarauhan rakentaminen.


Löysin uskomattoman mielenkiintoisen katkelman Maria Matinmikon runoteoksesta Värit (2017). 

Katkelma kuvaa hyvin sitä, mitä maailmassamme ja Suomessakin tapahtuu juuri nyt, miten asiat ja toimijat - esimerkiksi ne - kohtaavat.

Esimerkiksi kokomustaan pukeutuneet äidit (jotkut heistä), esimerkiksi pelastavat poliitikot (toiset, jotkut heistä), joilla on esimerkiksi luonnon väri: 

”Jotkut kantavat mukanaan kansanmurhaa. Toiset kantavat mukanaan itsensämitätöimisjärjestelmää, jonka vanhemmat ovat huolellisesti istuttaneet aivojen automaattivaihteistoon.” (Värit, 55.)

Värit voidaan levittää miten hyvänsä kankaalle, kohtaaminen voidaan maalata miten tahansa: syntyy jokin tapahtuma, joka on legitimointia eli tulkintaa vaille valmis. Syntyy monia tapahtumia, tulkitsijan mukaan. Näidenkin joidenkin sijalle voidaan sijoittaa monia ihmisiä.

Näin maalataan sanoilla.

On sanoja kuin kaapuja, joilla voi peittää kaiken tarvittavan: lapsiäiti.

On rooleja kuin aseita, jotka yhdessä riisuvat kaiken vastarinnan: uhripelastajasuomalainen.

On moraalisia itsensämitätöimisnarratiiveja ja moraalisia todellisuudennihilointinarratiiveja, joihin jokainen näistä sanoista voidaan istuttaa.

Samoja sanoja voidaan käyttää miltei missä merkityksessä hyvänsä.

Sanoilla voidaan harjoittaa ulkoistettua itsetuhoa ja -inhoa, välillä samoilla sanoilla voidaan muistuttaa oikeuksista ja laeista.

On syytä ymmärtää, että tietoisuuksiamme moukaroidaan, että niitä muotoillaan jatkuvilla sarjoilla valtavia kieltoja ja tabuja ja ohjailuja. Kieltojen ja tabujen muodostamat aukot tietoisuudessamme ja päättelykyvyssämme ja moraalisen arviointikykymme järjestelmässä tekevät tuhotyötään siinä missä ilmastonmuutos muuttaa elinolojamme. Ensimmäinen usein jälkimmäistä nopeammin.

Tämä ei ole ironinen vitsi. Tämä on tosiasia, joka tapahtuu juuri nyt, paraikaa, juuri nyt, minulle ja sinulle. Tätä on kulttuurinen ihmisyys. Näin syntyy kulttuurinen tietoisuutemme ja tiedostamattomamme.

Jesidit eli dasnilaiset ovat Irakissa ja muilla kurdialueilla Sindzarin vuoristossa asuva etnis-uskonnollinen ryhmä. Jesidismin harjoittajia on eri arvioiden mukaan 70 000 - 500 000. Jesidit ovat kansallisuudeltaan kurdeja, ja he puhuvat kurmandzia ja arabiaa.

Onneksi Suomeen on saatu muutamia äitejä, joilla on vuosien ajalta tietoa jesidien, varsinkin jesidinaisten ja -tyttöjen, kanssa vietetystä ajasta. Heillä on tietoa, kuinka tällaista vähemmistöä kohdellaan arjessa samalla kun rakennetaan omaa valtiota ja pidetään huolta lähimmäisten, kuten aviopuolisoiden, tarpeista.

On hienoa, että meillä suomalaisilla on aina prioriteetit kohdallaan. Meillä on korkeamoraalinen hallinto, joka ottaa vakavasti kansalaistensa tekemät rikokset samalla kun pitää huolen heidän oikeuksistaan.

On hienoa, että hallintomme on aina ensimmäisenä vähemmistöjen ja kaltoinkohdeltujen puolella.

On hienoa, että emme suojele esimerkiksi ihmisoikeusrikkomuksia tehneitä, vaan pyrimme saamaan heidät oikeudelliseen vastuuseen ja rsiten oikeutta myös niille vähemmistöille, joita pelkästään elokuussa 2014 Isis murhasi vähintään 2000, sieppasi yli 5000 ja raiskasi yli 1000.

On hienoa, että olemme niin hyviä ja avarakatseisia, että teemme oikeutta myös niille valtionmuodostajaryhmille, joiden parissa lehtitietojen ja todistajalausuntojen mukaan syötettiin jesidinaiselle hänen oma lapsensa, kun häntä oli ensin kidutettu nälällä ja janolla päiväkausia kellarissa. 

On hienoa, että suvaitsevainen maamme järjestää asunnot ja elatuksen lopuksi ikää niillekin, jotka hyväksyivät vuosikaudet sen, että heidän ryhmänsä riisti jesideiltä näiden identiteetin, käännytti heitä pakolla väkivaltaiseen ideologiaansa, murskasi heidän ruumiinsa ja psyykensä ja myi orjiksi terroristeille.

On hienoa, että meillä on laki ja järjestys ja selväjärkisyys toimissamme.

On hienoa, että maassamme ei ajatella moukkamaisesti guilty by association.

On hienoa, että osaamme nähdä ihmisen kokonaisuutena unohtamatta mitään mitä ei ole syytä unohtaa = osaamme nähdä ihmisen esimerkiksi äitinä riippumatta siitä, mitä hän on tehnyt tai mitä suunnittelee tekevänsä.

On hienoa, että hyvät ihmiset syövät äitien keittämää puuroa. (En usko, että syövät.)

Ehkä he voisivat myös voittaa ennakkoluulonsa ja kysyä, mitä mieltä äidit ovat siitä, että syntymässä olevassa kalifaatissa on aivan perusteltua syöttää vääräuskoiselle vangille äitien keittämää ilmastoystävällistä ihmislihaa ja kuohkeaa riisiä?

On hienoa, että osaamme tarvittaessa katkoa kaikki loogiset kytkökset syyllisyyden ja syyttömyyden väliltä ja kaiken muunkin väliltä, kunnes aavikko toisin todistaa.

Jos jesidejä on 70 000, heistä murhattiin yhden elokuun aikana kolmisen prosenttia, siepattiin yli seitsemän prosenttia ja... raiskausprosentin jokainen voi laskea itse.

Hyvä on, että sydän on puhdas. Gigantista saa lisää pyykkikoneita.

On hienoa, että pullantuoksua myydään esanssina niin kuin moraalintuoksuakin.

Niitä voi ostaa, ja myydäkin voi, se on aivan laillista.

On aivan laillista ja toivottavaa pitää tiedotustilaisuuksia.

Jesidismi on etninen uskonto, johon ei ole mahdollista kääntyä tai josta ei jesidien oman käsityksen mukaan ole mahdollista luopua.

Miten ainutlaatuista maailmassa, jossa kaikki on vaihdettavissa joksikin muuksi!

Jesidi voi kääntyä uskostaan vain jos hänen mielensä murretaan täysin. Ei hän tietenkään käänny, vaan hänet tuhotaan.

Jesidit katsovat joutuneensa historiansa aikana 72 kertaa kansanmurhan kohteeksi ennen Isisin hirmutekoja 2010-luvulla. Viimeiseen kansanmurhaan Isis oli värvännyt myös eurooppalaisten maiden kansalaisia, mukana on ollut suomalaisia vapaaehtoisia, esimerkiksi äitejä.

On hienoa, että Suomen passilla on taikavoimia.

Nuo taikavoimat saavat koneet irtoamaan Pohjolan maaperältä ja noutamaan hädänalaisia äitejä takaisin pohjoismaisen hyvinvointivaltion etujen piiriin rankkojen ruuhkavuosien jälkeen.

On hienoa, että Suomessa eläviltä äideiltä ymmärretään toisinaan ottaa lapsia huostaan vanhempien holtittomien ja pahojen tekojen, mielenterveysongelmien, päihderiippuvuuden ja rikollisen elämäntavan vuoksi.

Ajattelumme on noiduttu niin täyteen aukkoja ja tiedollisia ja moraalisia ristiriitoja, etten pidä kovinkaan suurena ihmeenä, mikäli emme selviä muutamaa sukupolvea pidemmälle tällä tiellä.

Luulen, ettei edes ilmastonmuutos ole niin nopea kuin se henkinen destruktio, jota kohti kaikista perustoista irronnut psykoottinen yli-ihmisyytemme meitä sysää.

Ehkä olemme jonakin päivänä itse jesidien paikalla.

Ehkä joku lukee nämä sanat 300 vuoden päästä.

Ehkä olemme tuominneet itsemme jesidien paikalle jo nyt, vähintäänkin moraalisesti.

Ehkä meidätkin on oikeutettua tappaa, jos ei omasta mielestämme, niin jonkun toisen mielestä, mutta luultavasti myös omasta mielestämme.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti