maanantai 28. joulukuuta 2020

Erään poliittisen logiikan allegoria (päivitetty klo 21.44)

 

Meillä oli juuri taloyhtiön hallituksen kokous, ja voimaannuin suunnattomasti siitä, että kuulun hallitukseen ja nostin esiin aurinkopaneelien hankinnan. Voimantunnossani menin sitten kaupunginosamme omakotitaloasujien yhdistyksen syyskokoukseen, koska olen joskus  maksanut sen jäsenmaksua, ja otin puheenvuoron. Sanoin suorat sävelet omakotitalojen omistajille todeten, että pidän pateettisena pelkkää puhettakin yksityisomistuksesta globaalissa maailmassa, jossa olisi viisautta yhdistyä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Hetken aikaa vallitsi kiusallinen hiljaisuus, mutta sitten joku kysyi, millaisia tavoitteita tarkoitin. Kasvojen ja käsien mikroaggressioista saatoin päätellä, että kaikki eivät pitäneet puheenvuorostani. Joku kysyi, että etkös se ollut juuri sinä, joka teetit omistusasuntoosi remonttia pimeänä. Vastasin reippaasti, että kyllä olin, mutta sepä ei kuulu teille lainkaan, sillä se oli yksityisasia ja aivan eri juttu eli eipä siirrellä maalitolppia --- nyt puhumme yhteisistä tavoitteista ja siitä, kuinka voimme muuttaa maailmaa paremmaksi purkamalla pikku hiljaa suvereniteettianne eli sananvaltaanne ja omistusoikeuttanne siihen, mitä teillä on.

Jolla on silmät, nähköön, ja jolla on korvat, kuulkoon ja lukekoon poliitikkojen (viheraate-miljonäärien) twittertilejä.


16 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jari, kuvaat täsmällisesti oman tilanteeni, paitsi että en asu edes omakohtitalossa vaan taloyhtiössä ja paritalossa.

   Oma juttuni kuvaa aika tarkasti erään poliitikon touhuja ja siteeraa melko suoraan hänen puheitaan ja referoi hänen touhujaan, vaikka ympäristö on etäännytetty. Mm. tällaisen peruslogiikan omaava meppi meillä on tälläkin hetkellä - varmasti melko lailla valtavirtaa EU:n käytävillä.

   Poista
  2. Ja on totta, että saattamalla yksityiset ihmiset, kunnat ja valtiot velkasuhteeseen pystytään heidän vaikutustaan ostamaan. Joko lainojen ehtoja kiristämällä tai helpottamalla ja joskus kenties kokonaan lainoja mitätöimällä - kaikesta kuitenkin maksetaan, koska se on bisneksen idea, joka ei katoa mihinkään.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minustakin olisi mukavaa esimerkiksi se, että saisin elää vailla velkoja ja mökissä kaukana kaikesta siitä, mitä en tahdo. Se ei olisi mikään ökytalo vaan mökki, jossa selviää läpi vuoden. Siihen on vielä matkaa enkä välttämättä ikinä päädy tuohon tavoitteeseen. Yhä useammin kuitenkin haaveilen tuollaisesta. Se voi toteutua joku päivä.

   No, se ei ole elämäni varsinainen tavoite vaan tavoite on elää kunniallisesti ja kunnolla ja uskollisena sille, minkä koen oikeaksi. Se ei kylläkään ole elämä sosialistisessa liittovaltiossa, sillä siellä ei ole juuri mahdollisuuksia autenttiseen elämään (paitsi kenties vapautensa kaupalla).

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä voisin sinne rakentaa ihan luvallisestikin. Ja sinne muutan joskus jos mahdollista - elämäntilanne pitää nyt täällä pääkaupunkiseudulla. Kun lapset ovat lentäneet pesästä - siihen menee viimeisenkin kohdalla noin 7-8 vuotta, jos pelkkiä ikävuosia katsotaan - lähtisin aivan mielelläni.

   Mökille on ympärivuotista asumista varten luultavasti rakennettava sellaista infraa, jota siellä ei ole. Toki jos päättäisin selvitä ilman vesijohtoverkostoa ja sähköä, niin sekin onnistuisi, mutta homma vaikeutuisi huomattavasti.

   Parasta olisi tietenkin oma kaivo. Se pitäisi porata, koska likellä ei ole lähteitä, niitä ei ainakaan ole havaittu.

   Poista
  2. Ehkä mahdollinen olisi sellainen perinteinen kaivo, josta voisi vain vintata vettä, jos vettä olisi suhteellisen lähellä maanpintaa. Sellaista voisi olla, täytyisi etsiä, pyytää vaikka joku varpuhemmo tontille liikkumaan, ja jos vettä löytyisi, selvittää sen laatu.

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olisi kyse vain minusta itsestäni, niin luultavasti olisin jo tuolla, mutta kun on perhe niin on perhe ja siitä on huolehdittava rakkaudella. Mutta on kuitenkin tuo sillanpääasema jo olemassa. Sitä pitää vahvistaa ajan kanssa!

   En tällä hetkellä aio tällätä sähköjä mökille ja sähköä vaativaa kaivoa, koska pelkkä sähköliittymä maksaa 10 000 euroa (plus siihen päälle sähköjärjestelmä ja vesijärjestelmä).

   Keväästä syksyyn niillä ei tee mitään. Juomavedet voi tuoda mukanaan kyliltä ja järvessä riittää pesuvettä. Nykyinen pikkumökki on sinänsä melkein sellainen, että paremmin eristettynä se kyllä toimittaisi majapaikkaa 1-2 ihmiselle.

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mökki on ollut lepopaikka vuodesta 2012 kesäkuukaudet ja osin myös loppukeväisin ja syksyisin - tai ensin se oli kyllä pystymetsää ja työleiriä, mutta ruumiillista työtä tehdessäkin lepään, kun saa olla luonnon keskellä.

   Poista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Saas nähä, miten meidän rivitalon asukkaat suhtautuu esitykseeni uusiutuvaan kaukolämpöön siirtymiseen. (Itse en laske hiilijälkeeni kaukolämmön tuhatta kiloa koska en siihen voi vaikuttaa, paitsi tällä esitykselläni).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa siirtyä, jos vain mahdollista. Tuleeko taloudellisesti iso ero vanhaan, jos siirrytte?

   Poista