keskiviikko 4. marraskuuta 2020

USA:n vaalitulos


Kun seuraa suomalaista some- ja mediakenttää näin USA:n presidentinvaalien kohdalla, tulee mieleen seuraavanlaisia ajatuksia. 

Jos Joe Biden voittaa USA:n presidentinvaalit, ei huolta medialla: se sai mitä on odottanut neljä vuotta.

Jos Donald Trump voittaa USA:n presidentinvaalit, ei hätää - sananvastuulla siitäkin selviää.


*


Jotenkin sitä kuitenkin ihmettelee, kuinka hyvä käsitys medialla on todellisuudesta ja kuinka tasapainoisesti se on uutisoinut esimerkiksi Yhdysvaltojen asioista, kansalaisten ajattelusta ja poliittisista kannoista. On selvää, että maassa ei kaikki ole todellakaan ollut hyvin Trumpin kaudella eikä maan sisäinen jännite ole laskenut vaan kasvanut, mutta eri asia on, ovatko pielessä olleet asiat olleet niin mustavalkoisesti siten kuin on esitetty.

No, 2016 Trump oli pelle, jonka mahdollisuudet olivat 0,0 prosenttia, kuten eräs johtava journalisti asian tuolloin ilmaisi. Nytkin Bidenin voittoennuste oli huomattava.

En tietenkään henkilökohtaisesti kannata kaaosta enkä kieroilua. Jos (tai pahoin pelkään että kun) tämä presidentinvaali niitä vahvistaa ja synnyttää, niin todella huono juttu. Nyt on tullut esiin esimerkiksi Trumpin oudot ulostulot vaalituloksen haastamisesta, ääntenlaskennan keskeyttämisestä ja voittajaksi julistautumisesta kesken laskennan. Ei tasapainoista toimintaa. Toisaalta 300 000 postiääntä 15 osavaltiosta on kadoksissa jossain postin järjestelmässä. Huh huh mikä show...


*


Itse tein vaalikyselyn, jossa piti vastata muistaakseni 14 kysymykseen. Lopputulos oli, että Biden olisi ollut ehdokkaani. Tiesin jokaisen kysymyksen kohdalla, kumpaa tulosta - Biden vai Trump - vastaukseni vahvistaa. Täytyy sanoa, että vastaukseni eivät olleet kaiken kaikkiaan selkeästi joko Bidenin tai Trumpin puolesta, mutta niukka enemmistö meni Bidenille, ehkä suhdeluvulla 9/8 - 6/5.

Minusta kysymykset eivät olleet kaikin osin hirvittävän olennaisia itse presidenttiyden kannalta (tai odotusteni kannalta) tai ikään kuin samalla tasolla. Tasa-arvoa ja ihmisten elämää tukevissa kysymyksissä valitsin Bidenin kannan, ja ehkä juuri ihmisoikeuskysymysten ja ilmastoasian vuoksi hän olisi ollut tuon kyselyn perusteella valintani. 

Moniin kysymyksiin oli vaikea vastata, koska asiat ovat huomattavan monimutkaisia. Joihinkin kohtiin vastasin ehkä hiukan omiakin ajatuksiani provosoiden. Tällaisissa vaalivalinnoissa asiat yksinkertaistuvat, maailman ristiriitaisuus ja monitulkintaisuus peittyy, mutta seuraukset pienistäkin valinnoista voivat olla suuria.


*


En usko, että maailma kaatuu tai nousee USA:n vaalituloksen myötä. Toki ei vaalien merkitystä voida myöskään vähätellä. Voitti kumpi hyvänsä, siitä voi seurata yllättäviä haittoja ja etuja globaalisti ajatellen. USA:n ja Kiinan suhde on todella kuuma peruna, samoin globalistiset ja omaan valtioon panostavat protektionistiset tendenssit sekä taistelu ilmastonmuutosta vastaan. Ei ole mitenkään ilmiselvää, mitä noilla alueilla tapahtuu, valittiinpa Biden tai Trump - ehkä taistelu ilmastonmuutosta vastaan vauhdittuisi, jos Biden valitaan.


*


Ei pidä unohtaa USA:n presidenttien halua sotia ympäri maailmaa oman maansa etuja turvatakseen. Tässä monin tavoin särmikäs Trump on ollut ainakin suoria sotilaallisia iskuja ajatellen todellinen pidättäytyjä ja aivan eri linjoilla kuin edeltäjänsä rauhanpresidentti Obama, jonka hallinnon aikana USA pommitti ja lennokkipommitti aivan hurjaa tahtia oikeastaan päivittäin - ja aiheutti myös valtavasti siviiliuhreja. Ks. esim. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/veikkohuuska/232791-mika-verinen-loppu-obaman-hallintokaudelle-sotaisa-rauhanmies/

Toisesta näkökulmasta asia ei ole kovin yksinkertainen. Obama teki myös välillä rauhanvalintoja, joilla ei ehkä kuitenkaan ollut kokonaisuutta ajatellen kovin hyviä seurauksia esimerkiksi Lähi-idässä (Syyrian kriisi etenkin). Toisaalta Obama ei kuitenkaan ollut niin innokas sotija kuin esimerkiksi Bush tai edes Hillary Clinton olisi ollut: https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000001930886.html

Tämä sota-asiakaan ei ole tietenkään aivan yksinkertainen, sillä jännitteitä voi luoda monella tapaa. Bidenin sotahaluista emme luonnollisesti tiedä paljoakaan.


*

Kävipä kuinka hyvänsä, toivon itse rauhallisempia aikoja Yhdysvaltoihin ja maailmaan ylipäätään. Vastakkainasettelujen ja niistä nousevien vääränlaisten ehdottomuuksien lietsonta ei kannata. Ihmiskunnan selviytyminen on pikemminkin kompromissien prosessi kuin vallankumous tai "voittaja vie koko potin".

On selvää, että edes kompromissien prosessissa kaikki eivät voita tai kaikki ei korjaannu hetkessä parhain päin, mutta voi vain toivoa mahdollisimman reilua tulosta niistä reaalisista lähtökohdista, jotka vallitsevat. Ja totta kai myös sitä, että asiat korjaantuvat.


87 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla näin. Kyllä kuva USA:sta poliittisena toimijana on erikoinen: kaksi papparaista vetämässä pitkää tikkua siitä, kumpi johtaa suurvaltaa. Eikö todellakaan ollut muita vaihtoehtoja, edes demokraateilla - voi tosiaan täydellä syyllä kysyä, millainen on ihmisen psyyke ja kyky ottaa nykypäivä ja tulevaisuus haltuun vuonna 2020. Olemmeko laumaolentoina kenties yhä - enemmän kuin haluamme myöntää - jossakin luola-ajassa, joskin kuten hyvin sanoit, todellisten valintojen ikkuna on umpeutumassa ihmiskunnalle kovaa vauhtia...

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on. Mutta sitten toisaalta ihminen on alkeellinen laumaolento, biologinenkin olento. Tässä tulee ongelmia: ihminen ei ole itseään tieteellisesti ja pelkällä järjellään säätelevä olento vaan paljon muutakin.

   Poista
  2. Ja uskomusten ja ideologioiden = uskontojen varassa elävien, samalla tieteen ohittavien ihmisten potentiaali on valtava, heidät lasketaan miljardeissa. Jos tähän lasketaan mukaan myös kulutususkonto, näkyy iso kuva entistä synkempänä.

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesa Haapala voisi olla Sprout (siis taimi, verso, vesa) Aspen. Tai miksei myös joku William Aspen tai Visa Aspen... Joo, kaalikääryleitä ilman muuta, Yhdysvaltojen uusi kansallisruoka!

   Kyllähän tuonne oltaisiin kaivattu nuorempaa verta, mutta laumaotus tarvitsee heimon vanhimman, jonkinlaisen toteemin. Näin kai se on. Mystistä.

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisivat demokraatit pistäneet Kamala Harrisin pääehdokkaaksi. Siinä olisi ollut 56 v. tuore tapaus. Toisaalta sitten, en tiedä, varmasti demokraatit hakivat Trumpille vastaehdokasta, jolla on pitkä kokemus ja varmasti pohtivat myös tällaista mahdollisimman maltillista ja paljon ääniä kaikilta ihmisryhmiltä keräävää ehdokasta.

   Ikäraja pressanvaaleihin, vaikka en ikäsyrjintää kannatakaan sinänsä.

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin voi kyllä hyvin käydä, jos Biden voittaa. Ei näytä papparainen kovin elinvoimaiselta, jos ei näytä Trumpkaan kovin tolkuissaan olevalta kaikin osin, ainakaan impulsiivisten esiintymistensä perusteella. Toki selätti koronan yllättävän tehokkaasti eli ei ole ihan paperia fyysisen terveytensä osalta. Mikä lie sitten tässäkin se kuuluisa totuus...

   Poista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Joku vastuullinen ihminen sanoi telkussa pari viikkoa sitten hyvin, että hän toivoo että voittaa jompi kumpi vaalit, se on sama, kunhan hän voittaa sen selvällä marginaalilla. Nyt ei niin taida käydä.

  Vaalitulos nyt ei sitä lupaa. Ajattelen kuitenkin että jos sanon kannattavani demokraattista järjestelmää, tulee tulos hyväksyä, vaikkei se olisi itselle mieluinen. Neljä vuotta kestänyt uikuttaminen Trumpista olisikin loppunut jos Biden olisi valittu.
  Tai jos hänet valitaan.

  Ehkä Trumpista pakkomielteen itselleen kehittäneet ihmiset saisivat sitten aivoihinsa ja sydämeensä lisätilaa alkaa nähdä olennaisia asioita lähempää, kotimaassa ja Euroopassa.
  Koskee myös mediaa.
  Ja julkisia vaikuttajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jope, tuo mitä sanot lopussa on tietenkin toivottava suunta ilman muuta. Ehkä siinä toteutuu samanlainen SANANVASTUU kuin niissä asioissa, joissa on vastuullista hiljetä tyystin... En kylläkään usko, että mielensäpahoittaminen loppuu mikäli Trump valitaan. Minä en itse osaa nähdä tätä minään totaalikatastrofina voittipa kumpi hyvänsä, kun en ole yhdysvaltalainen - toki näin täpärä tulos voi synnyttää lisää kaaosta mikä ei ole hyväksi. Olisi ehkä kuitenkin reilua, että demokraatit ja heidän kannattajansa miettisivät nyt toden teolla, miksi ihmiset aina äänestävät "väärin" tai pikemminkin mitä he itse voisivat tehdä toisin, ettei näy sitten seuraavalla kerralla kävisi. Onko tarjottu sellaisia vaihtoehtoja ja asioita, että niihin on houkuttelevaa tarttua, onko aitoa vaihtoehtoa? En sano, ettei olisi, mutta äänestäjät eivät ole sitä kyllin vahvasti huomanneet.

   Se on todellakin toivottavaa, että ihmiset tajuaisivat mitä tapahtuu rakkaassa Euroopassamme ja Suomessa. Sitä on ilmeisen vaikea tajuta, jos ei ole pakko. Olen kuitenkin varma, että todellisuus takoo hyvinkin pian sellaista tavaraa tiskiin, että ne joiden silmät ylipäätään voivat aueta, saavat silmänsä jotenkin edes raolleen. Ei nimittäin tule olemaan aivan helppoa. Eikä edes helppoa paeta rapakon taakse mielikuvamatkoilleen.

   Poista
 9. Vaalikone antaisi minulle varmaan nmyös Bidenin ehdokkaakseni. Mutta en ole jenkki. En tunne sikäläistä maailmaa oikeastaan muuten kuin mielikuvien tasolla, en arjen, en maan, en siellä asuvien ihmisten.
  Siksi en voi sanoa "kannattavani" Bidenia vaikka joissakin arvokysymyksissä ajatukset olisivat varmaan samoja.

  Mutta en osaa projisoida Trumpiin edelleenkään kaikkea inhoamaani. Hän on jenkkien pressa, ei minun.

  Ja koska minussakin on pirua sen verran ja epäkypsää lihaa, on jollakin prosentilla minussa myös ihan vain kiusanteko mielessä pieni toive että Trump veisi vaalin, jotta maailman moraalisaarnaajille ja Trump-vihapuhujille tulisi edes hetkeksi todellisuus vasten somesilmiä: ihmisten ääniä ja people poweria ei voinutkaan ostaa edes Bidenin jättivaalibudjetilla (joka oli paljon suurempi kuin Trumpin).

  Jos taas kypsästi ajattelen, ja miksen ajattelisi, toivon että valituksi tulee se ehdokkaista, josta enemmän apua eniten hädänalaisimmille tai erilaisissa ahdingoissa oleville USA:ssa.

  Jos se on Biden, niin sitten hän.

  Mutta onneksi yksikään eurooppalainen ei saa äänestää jenkkien vaaleissa.
  Meidän osamme on kauhistella, moralisoida tai sitten hyväksyä vaalintulos. Joka on heidän.

  USA:han on monin tavoin kuin kehitysmaa. Sen yhteiskunta-organisaatio ei ole järjestäynyt siinä mielessä kuin me kuvittelemme. Itse ovat siis sekoilunsa pedanneet.

  VastaaPoista
 10. (Mullahan oli jenkkivaalit lähes boikotissa ennen vaaleja koska kyllästytti se yliuutisointi. Aamulla luukutin sitten kunnolla. Vilkaisin vain Suomen hitaita asiantuntijoita (ja "asiantuntijoita") jotka toistivat ja toistivat miljoonaan kertaan kuultuja kliseitä.

  Mutta jenkkitv se vasta oli jotakin. Mikä intohimo ja miten paljon supertarkkaa matemaattista tietoa piirikunta tasoiltakin. Mahtavaa, värikästä ja kiihkeää.

  Juha Itkonen, I am sorry.

  Mitä tulee hokemaan "kahtiajakautumisesta" niin kannattaa muistaa, että siihen tarvitaan kaksi osapuolta. Ja oikeastaan jenkeissä on enemminkin kyse fragmentoitumisesta, ryhmiä on huomattavasti enemmän kuin kaksi. Ja olisi todella yleistävää väittää, että vain Trump jakaa kansan. Kokonaan toiseksi muuttunut demokraattinen puolue on jakaja samalla tavalla.

  USA on varoittava esimerkki siitä, mitä ylipolitisoitumisen aalto tuottaa!
  Meillä on siitä jo merkkejä, kun ihmisiä ja ryhmiä jaetaan eri tavoin niihin joiden kanssa voi käydä dialogia ja niihin joiden kanssa ei.
  (en tarkoita rikollisia pyrkimyksiä, ne pitääkin ohittaa).

  Demokratian rappio alkaa varmasti ylipolitisoitumisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parasta on maltti. Suomikin voidaan pistää aivan päreiksi ylipolitisoinnilla. Ja ihmeellisellä käsitehäkkyröinnillä, joka ei toimi todellisuuden kanssa yksi yhteen...

   Poista
 11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Pieni psykologinen sivuhyppy tuosta beast in me -pohdinnasta. Juttelin jonkin aikaa sitten siitä, että olisi karmeaa herätä jonakin aamuna levottomista unista vuoteessa ja huomata muuttuneensa kokonaan-kaikessa-ja-aina-vastuulliseksi-ajattelijaksi, jota esim. Yle voisi käyttää keskustelijana ja varmana pohdiskelijana asiantuntijaraadissa: kiva sileä takki, kaikki lehdet luettu, valmiit virkkeet ja ajatukset mielessä ja luotettavan hyväksyttävät käsitykset jokaiseen tilanteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kun todellisuus menee ihan selvästi paljon räkäisempään suuntaan ihan omalla painollaan ja toisaalta myös luottaa asioihin joihin asiantuntijat eivät luota tai joita he eivät välttämättä edes tunnista sellaisina kuin ihmiset ne tunnistavat ei-käsite-ohjelmoidussa todellisuudessaan.

   Poista
 13. Jenkeissä ryhmiä on moneen lähtöön ja ne ryhmät voivat olla keskenään hyvinkin ristiriitaisia, mutta esim. vaalit ajavat ne yhteen.

  Kaiken edellä sanotun pohjalta pitäisi alkaa edistää ylipolitisoitumisen vastaista ajattelua.
  Kun jokaisesta sanasta ja eleestä tehdään elämän ja kuoleman-kysymys, se hämärtää tekojen maailman.

  Kaikesta tulee kiista sanoista ja symboleista.

  Kun pitäisi olla yhteistyötä ideologioiden yli ja kyse vaikuttavista oikeista, hyvistä ja realistisista teoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja joo Jari, kyllä Helsingissä on hieman yleistymässä kopiointi halvimmasta mahdollisesta klisee-avaruudesta tyyliin poliisi on sika...

   Itse ajattelen heitä työväenluokan konkreettisen ja ruumiillisen työn tekijöinä, eli hyvin sympaattisesti.

   Poista
 14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En taida tuon paremmin osata. BLM:stä en tiedä muuta kuin mitä olen lehdestä lukenut eli en mitään.
   Mutta rasismi on paska juttu, se on selvä.
   Kaikki rasismi. Myös white trashin halveeraaminen mikä on mediassa yleistä.

   Poista
 15. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla että pointtini on nyt kateissa, ja varmaan ollut lukuisia kertoja aiemminkin, mutta sellaista se on. Kieli on vaikeaa. En sorvaa virkkeitä ja ajuksia, ne ovat kulutustavaraa tai positiivisemmin tulkittuna dialogia ajattelevien kavereiden kanssa -eivät kummempaa.
   Turhaan sanomista tulee myös välttää, mutta sovitaanko niin, että siitä vastaa blogisti itse ja kukin myös itsekseen...

   Jos kysymyksesi käsitteli fragmentoitumista niin sitä tarkoitin ettei jenkkilässäkään ole kahta homogeenista vastakkaista ryhmää, vaan niiden sisällä on paljon hyvin erilaisia ryhmittymiä ja tavoitteita. USA ei ole jaettavissa liberaaleihin eikä konservatiiveihin. En minäkään ole, minussa ja niin kuin useimmissa, on molempia.

   Jakolinja ei ole myöskään mustat-valkoiset, köyhät-rikkaat, kalifornia-hymyläiset-keskilännen juntit, koulutetut-white trash.....

   Mutta siinäpä se nyt pienenpieni ajatustynkä oli, ei mikään jytisevä varma rivi.

   Poista
 16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikeuksia on ollut, mutta aavistan ja tiedän ettei sellaista kuin sinulla on ollut. Mutta älä anna sen estää keskustelua. Hyväksy myös loppuun asti räjähtämättömät ihmiset, Jari.
   Kuolevaisuudessa olemme tovereita. MYös sairaudet voivat vaivata.

   Poista
  2. (En tule koskaan ymmärtämään sinulle tapahtunutta. Mutta sen että en ole ymmärtänyt, olen ymmärtänyt sentään. Ota se vastaan. Ja otetaan nyt rauhallisesti.)

   Poista
 17. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 18. New York Timesin (nettilehti) laskentaa kun just seurasin, näyttää nyt, klo 18:30, aika varmalta että Biden voittaa vaalit.
  Täysin odottamattoman vaikean kautta toki, mutta kuitenkin.

  Uskotaan että paras tuli valittua. Niin jenkkien vuoksi. Demokratia on sanansa sanonut. Niin kuin 2016. Nyt tulee Trumpille lähtö.

  Kirjoittaisin kaikille jenkkiläisille onnea englanniksi, jos vaan muistaisin sanan monimutkaisen kirjoitusasun.
  Mutta kun ei ole tässä parinsadan kiinahalpislenovossa edes oikolukua (tai ehkä on, en ole jaksanut etsiä.)

  Meidän kannat ja vastakannat rapakon tällä puolen - ihan sama.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kun nyt paljon energiaa ihmisiltä vapautuu niin sitten innokkaana seuraamaan kotimaanosan hyvin hyvin merkittäviä tapahtumia. Ohjeena: alipolitisoitukaa (viittaan tällä noihin aiempii kommentteihin), tsekatkaa faktoja lisää, vähennetään ideologiaa siinä kuin hiilipäästöjä.

   No, en voi ohjeistaa ketään enkä mitään. Maailmankuvastaan on jokainen itse vastuussa.

   Poista
  2. Toivotaan, että vallanvaihto sujuu hyvin, jos Biden vie voiton. Eihän sitä tosiaan tiedä, vaikka Harris hyppäisi puikkoihin lähikuukausina, niin USA saisi modernin presidentin. Tämäkin mahdollista.

   Euroopassa utopioiden aika on faktisesti ohi, mutta ei se välttämättä tarkoita, että sitä ymmärrettäisiin. Luultavasti ei vaan mennään vaikeimman kautta.

   Poista
 19. "Yhdysvaltain media on erilainen kuin Suomen, mutta sopii kysyä, miksi riippumattomana esiintyvien tiedotusvälineiden pitää ylipäänsä ottaa kantaa siihen, ketä kuuluu vaaleissa äänestää."

  JA ERITYISESTI:

  "Noin puolet yhdysvaltalaisista kannattaa Trumpia. Jos he eivät löydä mediasta minkäänlaista ymmärrystä omalle ajattelulleen vaan pelkkää ivaa ja pilkkaa, he kääntävät katseensa muualle, esimerkiksi toimittajien kammoamiin vaihtoehtomedioihin. He menettävät luottamuksensa perinteiseen mediaan ja vakuuttuvat siitä, että mihinkään mitä media kirjoittaa, ei voi enää luottaa. Näin on käynyt jo Yhdysvalloissa, jossa Trumpin huuto valeuutisista uppoaa hyvin otolliseen maaperään."

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/737f782b-1752-469a-8a22-da10d8621700


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vale/valhemediasta huolestuiden tahojen ja ihmisten kannattaa todella huomioida tuossa kolumnissa esitetyt argumentit.

   Jos ei niitä tajua tai ne torjuu, en usko että huoli valemediasta on aitoa,
   vaan sisältää ajatusmaailman jossa medialle halutaankin antaa muu kuin täysin riippumaton tehtävä, esim. poliittis-pedagoginen.

   Poista
  2. Suomeksi: valhemediaa, disinformaatiota jne. voidaan torjua VAIN täysin ja jopa karun riippumattomalla tiedonvälityksellä, jossa ihmisiä ei johdatella, opeteta eikä ketään aseteta naurunalaiseksi.

   Päättäjiä ja vaikuttajia tulee kritisoida.

   Mutta meille rantautunut ilmiö jossa julkisesti arvostellaan ja räävitään (somemediassa ainakin jo) päättäjien sijasta äänestäjiä ja äänestyskäyttäytymistä henkilön tai kuvitellun ryhmän ominaisuuksia kuvittelevilla heitoilla, tukee valhemediaa, ei kritisoi sitä.

   Esimerkki: jossakin mediassa joku luokittelee jonkun "tyyppilliseksi persuksi."

   Siinä tuetaan valhemedian valtaa, harmi vaan.

   Ukkola oli harvinaisen oikeassa.

   Poista
  3. Luin tänään Ukkolan, musta se oli hyvä. Ajattelen itse että pystyn aika hyvin suodattamaan eri kehyksistä tai alustoista tulevia viestejä. Mutta vaatii kyllä viitsimistä. Kaikki ei ole ihan samaa tasoa.

   Poista
  4. En siis ajattele, että musta tuli Trumpin kannattaja, äärioikeistolainen, fasisti ja persu, kun mun mielestä Ukkolalla oli tuossa ihan pointtinsa. Varmaan monen mielestä mitään pointtia ei ollut, kun kirjoittaja oli Ukkola. Rauha heidänkin kanssaan.

   Poista
 20. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin on. Aina ei mene putkeen.

   Poista
  2. On hyvä kun senkin tajuaa. Ei tietenkään pidä unohtaa eri aatteiden houkutusta.

   Poista
 21. Omia motiiveja on kaikilla.
  Silloinkin kun esim. mä puhun ideologiattomuuden ja realismin puolesta, niin voi ihan oikein kysyä mikä realismi, kenen realismi ja kuka sen mun realismin kriteerit määrittää, minä itsekö?

  Olen työstänyt asiaa paljon enkä mitenkään väitä olevani "vapaa"?

  Olen löytänyt itsestäni eräänlaisen kerroksisuuden. Olen konservatiivi joissakin asioissa, joissakin taas liberaali.
  Pohjoismaisen hyvinvointivaltion kannattajana olen kaiketi nostalginen työväendemari, valtion vähintään suhteellisen itsenäisyyden ja itseohjautuvuuden kannattajana sitten ehkä Jarin hienon termin mukaisesti myös suomenmielinen.

  Lisäksi en ole vieläkään kasvanut luonteeltani harmaanjärkeväksi, mutta päättäjissä arvostan pragmaattisuutta.

  On siis vaikea nimittää itseään 1:1 joksikin tietyksi. Toki ihmiset määritellään kyllä sitten heidän puolestaan jos he eivät itse sitä tee.

  Jospa ihmisten annettaisiin olla vain rauhassa. Julkinen keskustelu ja myös mediakeskustelu on ollut todella repivää viime vuosina. Päätoimittajien pitäisi ottaa tuo Ukkolan esittämä näkökulma esiin ja painottaa ettei ohjaava leimaaminen, edes rivienvälinen, kuulu journalismiin.

  Ukkola kuuluu tosiaan siihen nimilistaan jotka herättävät joissakin suunnissa hyljeksintää. Valtamediassakin heitä (onneksi!) on. Päätoimittaja Appelsin nyt ensimmäisenä tulee mieleen joka uskaltaa usein pysäyttää ja sanoa, että katsotaanpa tätä nyt edes ihan hetken ja rauhassa myös toiselta kantilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenkkilästä ehkä sellainen psykologinen kompromissi, että jos asuisi siellä syvällä keskilännessä ja siinä elämänpiirissa ja niine ongelmineen, olisi hyvinkin saattanut äänestää Trumpia.
   Ja jos itärannikon suurkaupungeissa tai länsirannikolla niin Bidenia.
   Toisaalta...
   En ehkä suostu ajattelemaan sittenkään niin yksinkertaistavasti että on erikseen "valkoisten", "mustien", naisten, miesten, homojen jne. ehdokkaita.
   Yksilöt eivät toimi niin.
   Näissäkin vaaleissa saatiin siitä esimerkkejä miljoonin.

   Suomessakin olisi hyvä jos puolueet eivät identifioituisi tiettyihin ryhmiin, sukupuoliin tai seutuun.

   Poista
 22. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Jari.

   Sen lisään että Trump voisi "oikeus"jutut jättää nostamatta. Pathetic.
   Hävinnyt on.
   Sen myöntäminen nyt olisi kohtuun minimi.

   Poista
  2. Joo, on Trumpilta ääliömäistä uhota, jos eivät äänet riitä voittoon. Reilu tappion tunnustaminen ja kilpakumppanin kiittäminen kisasta kuuluvat asiaan. Toki äänet on laskettava ensin loppuun. Kaikenlainen "oikeudellinen" jälkipyykki tuntuu jotenkin asiattomalta, mutta saattaa kuulua siihen maailmaan, jossa emme itse varsinaisesti elä.

   "En ehkä suostu ajattelemaan sittenkään niin yksinkertaistavasti että on erikseen "valkoisten", "mustien", naisten, miesten, homojen jne. ehdokkaita.
   Yksilöt eivät toimi niin.
   Näissäkin vaaleissa saatiin siitä esimerkkejä miljoonin.

   Suomessakin olisi hyvä jos puolueet eivät identifioituisi tiettyihin ryhmiin, sukupuoliin tai seutuun."

   Tämä olisi minunkin ideaalini, mutta näyttää miltei vääjäämättä siltä, että ihmiset ovat leimaantuneet (ainakin julkisuudessa) johonkin ryhmään, ja toisia ryhmiä - jos he edustavat omalle aatteelle vastakkaista tai siitä poikkeavaa, vaikka aivan perusteltavaa kantaa - ei tarvitse kuunnella eikä edes niin vaan että niitä täytyy pilkata. Tämä on jotenkin aivan hirveä ajattelun ja hengen alennustila. Toki sitten molemminpuolinen tölviminen lähtee helposti käsistä ja pikku jutuista tulee valtavia.

   Poista
 23. Viisauden liikuttavuus... on, hauskasti sanottu.
  Periaatteessa pitää tietty viisauteen ja malttiin ja valttiin pyrkiä, mutta aina ei jaksa eikä viitti eikä taho.
  On ihan normaalia haluta vittuilla niille jotka vituttavat.

  Onneksi on edellen yksityisyydessä ajatuksenvapaus. Voi ajatella vaikka mitä. Voi lukea vaikka mitä (nyt kyllä kesken vain Bergmanin Laterna magica), voi toivoa vaikka mitä! Saa vaikka vihapuhua peilin edessä!

  No, mun mahdollinen vihapuhe, kuvitteellinen, kohdistuisi peilin edessä oikeastaan vain kotimaisiin relativisti-aikalais-opportunisti-jesuiittoihin tai oikeastaan heidän edustamiinsa organisaatioihin ja kielivaltapeleihin. Mutta ei mennä nyt tähän aiheeseen, tänään Päivän sanassa sattui muuten olemaan hyvä teksti turhasta (!) ja väärästä (kts. yllä) puheesta ja siitä kuinka sanotut sanat tuomitsevat ihmisen itsensä.

  Eli taidan olla pahassa pulassa.

  Mutta niin on moni parempikin ihminen....


  Eikö se Bidenin voitto jo sieltä tule ja varmistu. Sais tulla että päästäisiin katsomaan tässä maassa kaikki muutkin sinne minne oikeasti pitäisi katsoa: lähelle, tänne, tätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Harvemmin suosittelen lukeville ihmisille kirjoja kun kaikki osaavat löytää lukemisensa itsekin, mutta totean että tuo Bergmanin LM on ihan mielettömän syvä. Ei ehkä kirjallisuutta sen ahtaimmassa mielessä, mutta antaa paljon nähtävää, kuultavaa kerronnallaan elämästä jonka IB eli.)

   Poista
  2. IB näki myös Hitlerin henkilökohtaisesti läheltä ollen täydessä hurmoksessa muitten kanssa. Kuvaa yhden ihmisen tasolta sen prosessin miten tuollainen oli ylipäätään mahdollista. Eli kukin tarkkailkoon omaa "realismiaan" ja varmuuksiaan asioista kaikissa suunnissa.

   Poista
  3. Pitää lukea kun vähän tämä syksy helpottaa. Tosin äkkiäkö sitä vaihtaa jonkin turhan Netflix-hetken Bergmaniin.

   Poista
 24. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen katsonut häneltä muutaman videon. Samoin blogi on tuttu, jo aiemmilta ajoilta. Erittäin kova on elämäntarina, mutta nainen on selviytyjä.

   Poista
  2. On hyvä olla perillä erilaisista elämäntarinoista. KK osaa kyllä hienosti sanoittaa asioita ja monin tavoin solmussa ja hajalla ollutta minuuttaan. Melkoinen prosessi.

   Poista
  3. Kutsuisin KK:n ajattelua normaaliksi yksilölliseksi ajatteluksi, jossa on erittäin teräviä pointteja. Hyvä tyyppi ja oma itsensä - hienoa! Harvoin näkee enää tällaista ihan yleistiedon pohjalta itsenäisesti ajattelevaa tyyppiä, joka ei mene jonkin ideologian lonkeroiden taakse piiloon. En ole katsonut vielä koko striimiä mutta kuitenkin noin kohtaan 2:15:00. Huom! En nyt ota tähän naiseen muuta kantaa kuin mitä olen nähnyt, mutta näkemäni ja lukemani perusteella harvinaisen tervejärkinen ihminen. Hänen näkökulmansa on tietenkin hänen omansa, ja niin pitää ollakin. Ei tarvitse olla kaikkien erikoisalojen asiantuntija ja terminologian hallitsija voidakseen puhua ihan tavallisista, arkijärkisistä ja kaikkia koskevista asioista.

   Poista
  4. Sinänsä KK:n esiin ottamista asioista voidaan keskustella vaikka kuinka pitkään, mutta erittäin hyviä ja muodikasta pinta-ajattelua kyseenalaistavia ajatuksia.

   Poista
  5. KK:ssa arvostan nimenomaan sitä, että hän puhuu rehellisesti ja asiaa. Kukaan ei ole erehtymätön, siitä en tietenkään lähde. Kukin puhuu omassa asemassaan. Mutta on tosiaan mukava kuunnella tervejärkistä, rentoa ihmistä.

   Poista
  6. Nämä ovat nyt vastaukset Jarin kommenttiin. Se poistui, ehkä vastauksetkin ovat siis vähän tyhjiä. Nämä nyt Jarille tiedoksi ja reaktiona siihen, mitä sanoit.

   Poista
 25. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 26. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, ymmärrän. Tämä ihminen on kokenut kovia ja nähdäkseni onnistunut kamppailuissaan tervehtymään liki ihmeellisesti. Sanoisin että varmasti vielä esiin nousee joitakin asioita, kun hän tuolla sinnikkyydellä ja tarkkuudella elämäänsä tutkii. Hieno nainen, arvostan.

   Poista
 27. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 28. Amerikan iltamat jatkuvat edelleen myös rapakon takana.
  Mahdollisesti hyvinkin vaarallisina.

  Trump tarvitsisi nyt sähköshokin jotta tulisi tolkkuihinsa ja myöntäisi pian yhä selvemmäksi käyvän tappionsa.

  Olen usein puhunut että ko. maassa on paljon kehitysmaiden piirteitä.
  Olen käyttänyt myös sanaa jenkkihourula.

  Trump esikuntineen on tässä nyt se pääpahis (huom! en puhu hänen tavallisista rauhallisista kannattajistaan joita myös on kymmeninmiljoonin).
  Ja täysin vailla arvostelukykyä.

  Mutta jos maa ei kykene muutenkaan parempaan järjestäytymisasteeseen kuin mitä nyt nähdään, ja mitä on nähty koko tämän vuoden ajan, niin voi voi. Mahtavat Venäjällä ja Kiinassa nauraa monen ihmisen unelmamaalle.

  Valitettavasti myös Bidenilla on nyt edessään heikon ja haavoittuneen mandaatin presidenttiys.
  USA:lta ei kannata enää odottaa mitään ns. "johtajuutta" jota jotkut suomalaisetkin siltä edelleen kaipaavat.
  Se USA meni jo.

  Ylipolitisoituuko Eurooppa samoin? Valit. merkkejä on ollut ilmassa.

  Trumpin olisi päästettävä irti pian. Jenkeissä on lukuisia tahoja "molemmilla" osapuolilla jotka hyvin mielellään ottavat väkivallan käyttöön, jos yhtään enää lietsotaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tilanteesta on kehittymässä melkoisen vaarallinen, jos Trump nyt jatkaa sekoiluaan. On juuri niin kuin analysoit. Voi sattua mitä tahansa, ihmisillä on aseita ja haluja purkaa kaikenlaisia paineita. Poliittisia ja muitakin, ja kummallakin puolella on porukkaa, joka nauttii kaaoksesta ja väkivallasta. Heitä on nähty tämän vuoden aikana. Hurjalta tuntuu. Ja sitten Yhdysvalloissa on todella hienoja luonnonpaikkoja ja kaupunkeja. Voisin kyllä muuttaa moneenkin vaihtoehtoiseen paikkaan, jos sille olisi tarvetta. Rauhaisat olot täällä voittavat kuitenkin kaikki lähtöhalut.

   Idioottimainen yhdysvaltalaisen tilanteen apinoiminen tänne olisi katastrofi. Jos niin käy, se on täysi osoitus historiantajuttomuudesta ja arvostelukyvyttömyydestä. Siitäkin oli hyvää analyysia KK:lla tuossa videolla.

   Poista
  2. Totta, kaiken tuon ohella USA:ssa on paljon maailman hienoimpia asioita. Myös sikäläisten ihmisten kulttuurissa, siellä tehdyssä taiteessa ja historiassa.
   Pidän ajatuksesta edelleen että USA oli turvapaikka ja mahdollisuus niille joille Euroopassa monin eri tavoin ei ollut tilaa. Oli vain yksi tie integroitumiseen sille mantereelle: työ.

   Toki maan historia on myös järkyttävien kohtaloiden historiaa. Mutta kärjistäen ajatus että sinne siirtynyt eurooppalainen ylijäämäväestö rakensi nopeasti eräässä mielessä maailman mahtavimman valtion on hieno. Itseäni USA:ssa kiinnostaisivat mahdollisen vierailun suhteen kaikki paikat, oikeastaan vain Florida ja Kalifornia eivät juurikaan.

   Harmi että maa on noin henkisesti deekiksellä kuin nyt on.

   Trumpin hallinto on siihen iso syypää muttei ainoa. Pääsyyksi itse näen tuon maan ylipolitisoitumisen.
   Nimitän sitä niin epämääräisen "kahtiajakautumisen" sijasta.

   Venäjällä sama 1910-luvun lopussa, Saksassa 1920-30 -lukujen taitteessa, monissa Länsi-Euroopankin maissa 1960/70 -luvuilla, asiat nimenomaan ylipolitisoituivat eivät vain "kahtiajakautuneet."

   Poista
  3. (Tai no, kyllä Losin maastot voisi käydä katsomassa myös. Kaupunkihan on käsittämättömän scifimäisen laaja. Ovat ne paikat populaarikult. kautta niin mieleen syöpyneitä. Mutta mielikuviahan ne vaan on.
   Tuttu käy jenkkimorsiamensa kanssa Kaliforniassa vuosittain. Kertonut tuhansien sivukujien todellisuudesta. Kuulemme ilmestyskirjamaisia näkyjä Friscossakin. Joku voisi sanoa rumasti että siellähän ovat täydessä vallassa demokraatit vuosikymmenestä toiseen. Mutta taitaa nykyjenkkilä olla täysin hallitsematon kokonaisuus kaikkialla. )

   Poista
  4. Nuo näyt Nancy Pelosin kotikaupungista mistä kertoi.
   Mutta kuten tiedämme, asunnottomuus, huumeet, äärimmäinen köyhyys, elämä ilman terveydenhoitoa, murhat, väkivalta...
   eivät ole kiinni siitä minkä puolueen hallinnossa jokin alue on.
   Yksittäisiä poikkeuksia löytyy kyllä.


   Toivottava että Biden saisi aikaan edes jotakin noille asioille.
   Eikä sortuisi hänkin identiteettipolitiikan ele-ja kielivaltapeleihin.

   Mistä tämä eroamattomuus arvojen eroista huolimatta sitten johtuu, sitä on täältä käsin suomalaisen kaiketi mahdotonta ymmärtää.
   Meidän näkökulmasta näyttää siltä, että ihan sama kuka tai kumpi puolue tahansa siellä on päättämässä noiden sivukujien todellisuus ja slummien kurjuus vain jatkuu.

   Bidenille siis nyt rohkeutta tehdä jotakin. Jos voi tehdä mitään.

   Poista
 29. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoin yhden dokumentin, jossa näitä nopeasti pudonneita - työttömäksi joutuneita, avioeron kokeneita, terveysongelmiin joutuneita - asui autoissaan parkkialueella. Ihmiset saattoivat käydä parissakin pienipalkkaisessa työssä. Joku sai ilmaiseksi pizzanjämät paikallisesta pizzeriasta (oli aika pulskassa kunnossa sen takia). Vielä erikseen sitten kodittomat, mutta kyllä tuo autossa asuminenkin näytti hankalalta...

   Poista
 30. Nyt alkaa taas hieman keittää maanantaista asti jatkunut jatkuva pääuutisointi jenkkihourulasta.
  Tänäkin aamulla erikoislähetys?! Ties kuinka mones.
  Niin kuin meidän elämämme olisi nyt siitä kiinni kumpi.

  Jos usalaiset eivät osaa yhteenlaskua, pitääkö meidän päämedian täyttää kaikki tuutit sitä spekuloidessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja koska Biden valitaan ja Trump sekoilee, ja tämä tiedetään, pitääkö päivittäin koko saman asiantuntijakaartin istua latelemassa itsestäänselvyyksiä?

   Olennaisuutta, kiitos lisää.

   Poista
  2. (hauskoja ja aivoja kutkuttavia nuo uudet minirunot muuten. lähtee oma kuvasto heti liikkeelle, että mitä-mitä. parilla rivillä on yllättäviä vaikutuksia.)

   Poista
 31. Olen ajamassa mökille. Pistän nyt loput paikat kuntoon talven varalle.

  Kuuntelin Yle Puhetta ja tuli Stillerissä taas Yhdysvallat niin voimakkaasti esiin että vaihdoin Yle Ykköselle. Sieltä tuli hieno ohjelma musiikista, minimalismista. Kaarsin levikkeelle ja kirjoitin nuo pari. Nyt kohta mökillä.

  VastaaPoista
 32. Vielä on parkaistava.

  Äsken päättyi tunnin jo vaikka kuinka mones television "erikoisuutislähetys." Asia, eli vaali on jo täysin selvä, ollut jo monta päivää, mutta pakkomielteinen uutisointi jatkuu. Koko viikon lehtien kaikki etusivujen uutiset USAaa.

  Kertooko tämä siitä että tämä maa on ollut, tai ainakin toimittajat ovat olleet, jonkinlaisessa Trump-psykoosissa ja nyt kun se viimein laukeaa (hyvä niin! ) niin siitä ei osata päästää irti.

  Voisipa jostakin hakea Yle-verosta palautusta?
  Nyt ei ole hinta-laatusuhde kohallaan....

  USA:n väestö noin 5 prosenttia koko maailman väestöstä mutta pakkomielteinen pressavaali-uutisointi kertoo siitä, että median mittasuhde-rajoitin on pahasti pois toiminnasta.
  Tunnen jo myötähäpeää näistä median fiksaatioista.

  Make America Back to Normal Size Again !

  Miten tässä näin kävikään että saatiin liuta sukupolvia (koulutuksesta riippumatta) joiden mentaalinen koti on USA ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista toki seurata USAn tilannetta, mutta miten seurataan sitä mitä Euroopassa tapahtuu ja mitä täällä valmistellaan... Suomessa iltapäivälehdet tarjoavat mahdollisuuden miettiä ketä äänestää USAn presidentinvaaleissa mutta täällä isoihin päätöksiin ei juuri puututa saati että niistä kysyttäisiin kansalaisilta. Edistykselliset twitteristit ja muut samassa juonessa. USA kiinnostaa, Eurooppa ei. Todella mielenkiintoista.

   Poista
 33. Biden vaikuttaa varsin maltillisella ja sovittelevalta presidentiltä. Ehkä juuri sellainen on nyt hyväksi maailmalle ja USAlle. Olisi hienoa jos maassa tilanne rauhoittuu. Jää toki nähtäväksi mitä kaikkea tästä konkreettisesti seuraa. Toivottavasti hyvää. Kiinan kanssa USA on kovilla, samoin Eurooppa.

  VastaaPoista
 34. Biden piti hyvän aidosti sovittelevan puheen. Tsemppiä Joe!

  Toi myös vahvasti esiin sen, että Trumpin kannattajia ei tule pitää vihollisina tms.
  Toivon, että myös se viesti kuullaan.

  Viime aikoina ovat pahasti menneet sekaisin itse politiikkojen ja heidän äänestäjiensä kritiikki, myös kotimaassa. Se ei kuulu aitoon demokratiaan.

  Trumpin kannattajista 99 prosenttia on tavallisia rauhanomaisia kansalaisia, arkensa kanssa kamppailevia.

  Nyt Trumpin on vain poistuttava paikalta edes jotenkin kohtuullisesti.

  Somelle ja medialle Bidenin voitto tekee hyvää!
  Nyt sydän ja aivot rapakon tälle puolen.

  VastaaPoista
 35. Tämän viestin voi joku varmaan käsittää nyt väärin (ja kuvitella mitä tahansa), mutta sitä huolimatta: muistaako kukaan miten hävinnyt osapuoli toimi 2016, kun Trump valittiin?
  Minä muistan hyvin. Ei ollut kaunista katseltavaa USA:n kaupunkien kaduilla. Kiihkon sumentamia on aina.

  Harmi kyllä en usko että idioottimaisimmat trumpistit kykenevät toimimaan toisin. Sama toistunee. Kädet ristiin vain ettei tule kuolonuhreja.

  Parempi voitti nyt, eniten ääniä saanut voitti, maltillisuus voitti - demokratia toimi sittenkin.

  Toivottavasti Bidenin kannattajat näyttävät mallia ryhdikkyydessä nyt.

  VastaaPoista
 36. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 37. Kaikkea hyvää Amerikan Yhdysvalloille, tasapuolisesti kaikille sen asukkaille. Alkoi olla jo vähän liikaa kun tänään etsin radiosta puheohjelmia ja joka tuutista tuli vaaleja. Ja valitettavasti myös muulla kuin journalistisella asenteella. Tuli myös hyviä puheenvuoroja ja ohjelmia, mutta joillakin toimittajilla ja asiantuntijoilla ei tunnu olevan edes journalistiikan perustaidot hallussa. Enemmän mentiin viha- ja fanipohjalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota juuri tarkoitin kun puhuin Trump-psykoosista joka nyt on ryöpynnyt esiin yhtä hillittömästi esiin kuin vuonna 2016.
   YLE:n pitäisi olla ammattilaiskanava ja osata suhteellistaa mittaluokka. Nyt on mennyt itseterapian puolelle.

   Biden antoi sen sijaan hyvät ja viisaat ohjeet jälkihoitoon.

   Trump kun vielä tulee järkiinsä ja tunnustaa tappionsa, niin päästään tässä maassa taas lähitodellisuuteen takaisin.

   On myös mahdollista että politiikasta tulee uutta mediaviihdettä asiaraportoinnin sijaan. Vaaliklikkauset ovat tainneet pitää tätä viikon kymmenkertaisesti liioitetlua uutisointia yllä.

   Poista
  2. Joo, noin on. Toisaalta, mieliin voi palauttaa myös jo vuoden 2000 Bush - Gore -kamppailun. Tulosta puitiin oikeudessa demokraattien toimesta. Ei paljon valitusta kuulunut. Bush voitti. Tällaiset seikat unohtuvat. Suomessakin vasemmisto on selvästi traumatisoitunut Trumpin voitosta 2016. No, perusteluksi löytyy neljältä viime vuodelta liki päivittäinen kampanjointi täälläkin. Onhan Trumpilla ollut pellen elkeet monessa suhteessa, mutta miksi asia pitää mennä niin ihon alle ja miksi se on saanut aikaan myös kaikenlaista paskapuhetta ja suunnilleen ajatukset hyvän ja pahan taistelusta - tämä on minulle mysteeri.

   Poista
  3. Siis toki ymmärrän suuttumuksen Pariisin ilmastosopimuksesta irtautumisesta, mutta se ei nyt ollut eka juttu mistä pultit vedettiin.

   Poista
  4. Olisikin hyvä olla kärpäsenä katossa kuulemmassa kun suomalainen trump-ahdistunut opettaa Trumpia äänestäneille mustille, köyhille ja latinoille (heitä on muuten miljoonia), miksi heillä oli niin kauhea ehdokas.

   Kuten olen sanonut kokonaisuuden kannalta tämä nyt tapahtunut ratkaisu on hyvä, jos vain maltti pysyy.


   Ja Bidenille ihan täydet (!!) tyylipisteet mitä ei voi kylläkään hantaa kaikille hänen varsinkaan eurooppalaisille kannattajilleen.

   Demokratian kannalta on todella huolestuttavaa jos poliittinen kritiikki kohdistuu äänestäjiin eikä itse kohteisiin.

   Satuin juuri tänään käymään uteliaisuudesta sivustolla, jossa luonnehdittiin ps:n äänestäjiä, ketäs muitakaan, mm. "grillimakkaran käryisiksi" kun heille kuviteltiin muutenkin erilaisia (ikäviä) tunteita.

   Kun polittinen projisointihalu ei halua antaa ihmisille perustuslaillista äänestysoikeutta ja patologisoi heitä tuossa edellä kuvatulla tavalla puutuen jopa heidän kuviteltuun ruokansa ja hajuunsa, ei varmastikaan olla demokratian eikä humaanin yhteiskunnan asialla.

   Mitäs mä nyt näistä taas saarnaan, sadatta kertaa?

   Jos jenkkien pressanvaalista on tässä maassa jotakin opittavaa niin sitten se, että sitten ihan oikeasti käyttöön se positiivisempi ote,
   mistä niin paljon puhuttu Bidenin kohdalla hänen hyvänä ominaisuutenaan, ja viha vähemmälle kotikatsomassakin.

   Poista
 38. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista