Rinteen "vappusatasessa" huijattiin vanhuksia.
Timo Harakan "Pankkitilille ilmestyy rahaa" -hokemassa huijataan hyväuskoisia vähätuloisia, joiden autojen tankkaamista ilmeisesti joskus lähitulevaisuudessa vartioi isoveli niin kuin kaikkien muidenkin tankkauksia. Vai miten muuten korvaukseen oikeutetut saadaan selville kuin liikenteen seurantajärjestelmällä, joka pystyy erittelemään ja yksilöimään tankilla käyvät autoilijat (autot)? Ilmeisesti tuo järjestelmä kommunikoi esimerkiksi verottajan tietokantojen kanssa. Vai ilmoittavatko veronmaksajat jatkossa tankkaamansa polttoainemäärät osana verotustaan ja liittävät kuitit mukaan? Sitten tulot ratkaisevat, keitä rankaistaan lisäveroilla ja keille tarjotaan verohelpotuksia.
Toivotaan kuitenkin, että nämä jäävät pelkästään demarien puheiksi: He saavat harhautettua itselleen jonkin lisä-äänen kuntavaaleissa, mutta sen kummempaa asiasta ei seuraa.
Jos demarit menestyvät jatkossakin, luulen, ettei kukaan tankkaaja saa mitään muuta kuin lisäveroja: kaikki joutuvat mukaan kalliiseen kyttäysjärjestelmään, jonka itse maksavat.
HUOM! Lähdetään nyt kuitenkin siitä, että nämä olivat vain Timo Harakan populis... ei kun siis vastuullisia puheita, jotka eivät kuitenkaan realisoidu.
Tietenkin jos tahdotaan sellainen yhteiskunta, jossa kuluttajat maksavat tuotteista ja palveluista eri hintoja tulojensa mukaan, niin mikäs siinä. Saattaisi olla aikamoinen katastrofi ja vaatia melkoista valtiollista tarkkailukoneistoa.
Ehkä olisi helpompiakin keinoja...
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/f8b62cf8-517d-4735-8a25-944389e03893
VastaaPoistaSosiaalidemokraattis-viherpopulistinen-byrokratiahäkkyrä.
Henkilöautoliikenteen kokonaispäästöosuus noin 9-11 prosenttia.
PoistaEli jos se puolitetaan (mikä kovan työn takana), laskevat päästöt noin 5 prosenttia koko maassa.
Uusien autojen hankkimisen verotuksen vähentäminen roimasti toisi tuon viisi prosenttia varmasti jollakin aikaviiveellä ilman noin monimutkaista identiteettipoliittista häkkyrääkin.
Identiteettipolitiikalla tarkoitan tässä suoranaista ja vain heikosti kätkettyä tavoitetta poistaa autoilua ylipäätään maasta mahdollisimman paljon. Uusien ja päästöttömien autojen hankkimisen mahdollisuus liian mukava vaihtoehto autoilijoille?
Kuuntelin "ymmärtävän" keskustelun jossa päättäjä x puhui ymmärtävästi autoilunkin "puolesta".
VastaaPoistaSanoi että koska haja-asutusalueella ei ole käytännössä julkista liikennettä ja koska kaikki eivät asu Mannerheimitien varrella, hän hyvin ymmärtää että "autojakin tarvitaan." Huomaa -kin-pääte.
Niinkö?!
Eli onko hän sitä mieltä että Mannerheimintien läheisyydessä jne. asuvat ihmiset saavat mielellään liikkua vain omassa kaupungissaan jossa pääsee liikkumaan ratikalla ja bussilla ja metrolla. Eikö vapaata liikkumisoikeutta olekaan, pitäisikö elämä haudata vain niihin paikkoihin joihin pääsee julkisilla? Tai jollakin "tunnin radalla?" Tai muulla raide-fetissillä?
(huom! rakastan junia; veturinkuljettaja poika -mutta silti!)
Suomessa on tuhansia ja tuhansia paikkoja ja tiloja joihin ei pääse ensimmäiselläkään julkisella? Miten jollakin voi olla maailmankuva jossa kaupunkilainen ei muuta haluakaan kuin flaneerata vihreässä cityssään?
Pärkkele.
Kyllä kai liikkumisen vapaus on edelleen olemassa vihreässäkin maailmassa? Ai ei olekaan enää?
Nämä toimet tuntuvat globaaliin kokonaiskuvaan verrastettuna jotenkin aivan älyvapaita, jos ne tuntuvat siltä jo kotimaankin mittakaavassa.
PoistaMuutama referenssipiste: Suomi on laskenut hiilidioksidipäästöjään noin 77 MtCO2:sta noin 47 MtCO2:iin 2003-2018. Kiina kasvattanut päästönsä yli kaksinkertaiseksi samalla ajalla ja Intia noin kaksi-ja-puoli-kertaistanut tietää Global Carbon Atlas http://www.globalcarbonatlas.org/en/CO2-emissions.
No, nämä kehittyvät maat voivat tietääkseni kasvattaa päästöjään vuoteen 2030 asti. Ja niiden talouskasvu sitä edellyttää, ainakin osin, vaikka puhtaampaakin energiaa syntyy. Fakta on, että Aasiaan ja Afrikkaan suunnitellaan rakennettavaksi ja todennäköisesti myös rakennetaan lähivuosina yli 1000 kivihiilivoimalaa.
No, mutta, me tehdään paremmin, se on selvä. Eri asia on mitä tällä kokonaiskuvassa globaalisti ja Suomen osalta saavutetaan.
En jaksa tästä sen enempää vängätä. Totta kai on hyvä mitä puhtaammin eletään. Jonkinlaista suhteellisuudentajua voisi kyllä silti osoittaa. Mutta mikäs siinä, voihan sitä olla kaikessa myös eturintamassa.
Poista"Suomessa on tuhansia ja tuhansia paikkoja ja tiloja joihin ei pääse ensimmäiselläkään julkisella?"
PoistaTämä on totta. No, ehkä sitten nekin luonnonpaikat, joissa itse kesällä käyn ja joista haen talven antimet, harvenevat jatkossa entisestään. Tai sitten sinne pitää mennä polkupyörällä.
Vakavasti ottaen: iso osa jotenkin Suomea pystyssä pitävistä ihmisistä ei voi hoitaa päivittäisiä duunejaan julkisilla. Tai jos voikin, työmatkaan menee 1 ½ - 3 tuntia yhteen suuntaan. Siitä voi alkaa sitten laskeskella realiteetteja. Asumaan johonkin kuutiokopperoon radan varteen. Elämänlaatua?
Suomi voi tehdä oikeastaan vain symbolisen eleen hiilen suhteen, niin pieni osuutemme on. Mutta on se silti tehtävä, toki suhteellisuus ja realistinen aikataulu säilyttäen, ei paniikissa, ei eleen vuoksi, ei siksi että hallitusohjelma tulisi täytettyä, vaan oikeista syistä oikeilla hallittavilla tavoilla.
VastaaPoistaItse ajan perheautolla joka ei paljoa päästä. Mutta jolla pääsee joskus halutessaan muuallekin kuin ratojen varsille. Tietenkin jos yhteiskuntaideaali sisältää mahdollisimman minimaalisen työviikon ja kansalaispalkkauksen niin pääseehän sitä polkupyörälläkin.
On selvää että lähitulevaisuuden politiikka ei monien eri muuttujien seurauksena tule olemaan muuta kuin verojen kiristelyä. Painotus vaihtuu vain hiukan mistä kiristetään.
Yhä isompi osa kuitenkin ulosmitataan yhteiskunnan eri tarpeisiin ja mm. juuri päästöjen ohjailuun.
Kaikki eivät tietenkään tähän maksamiseen osallistu. Laskentatavasta riippuen yli puolet tai alle puolet suomalaisista. Asiasta ei kai voi enää valittaa. Tai ei voi muuta kuin valittaa, turhaan.
En rakasta verojen maksua.
Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta motivoi kyllä aikanaan hyvin maksamaan mätkytkin, mutta nyt siihen yhteiskuntaan on lujaa tulossa muitakin elementtejä, kuten esim. liikkumisen lisääntyvä rangaistusverottaminen. Kun saadaan se haluttu digitaalinen kansalaisuus vielä kaikin herkuin käyttöön, niin jokainen jalanjälkemmekin on verotettavissa ja erotettavissa, muutkin kuin -hiili.
Itse haluaisin nähdä uuden puolueettoman laskelman siitä kuinka monta prosenttia päästöt laskisivat esimerkiksi kahden uuden ydinvoimalan rakentamisella. Tiedän vanhastaan että moninkertaisesti enemmän kuin mitä noin 10 prosenttia päästöistä tuottavan henkilöautoilun suunnasta on saatavissa. Mutta myytit ja möröt elävät.
Ydinvoiman rakentaminen on pitkä projekti, siinä sen ainoa miinuspuoli oikeastaan. Entä ydinjäte? Eiköhän senkin kanssa opita elämään eri tavoin - luulisi muuten että jossain vaiheessa sitä voidaan lähettää jopa avaruuteen? No, ehkä tyhmä ja riskaabeli idea.
PoistaIhan vielä en näe tämän Suomen hiilineutraaliuden saavuttamisen planetaarisia tai edes suomalaisia etuja. Paitsi tietenkin sen, että on saavutettu ja tehty oma osa. Mutta en oikein jaksa uskoa, että Suomen tai edes Euroopan esimerkki kovin paljon velvoittaa yleisesti ottaen - no, ehkä meiltä parhaassa tapauksessa lähtee hyvää teknologiaa ja tiekarttoja sitten muuallekin. Jos me kaukana pohjolassa elävä kansa pystymme hiilineutraaliuteen, niin eivätköhän eteläisemmätkin maat... Jotenkin niidenkin on energiansa tuotettava. Mitenköhän siinä käy... Kaikkialla yhteiskunnat eivät ole käyneet läpi edes teollista vallankumousta - ehkä ne harppaavat suoraan hiilineutraaliin yhteiskuntaan (sikäli kuin on mitään järjestäytyneitä yhteiskuntia)... No, hiukan pessimistisin miettein tässä mennään, mutta eiköhän Kiina auta globaalia etelää sen verran kuin katsoo tarpeelliseksi, ja Eurooppakin tekee parhaansa.
Suurin ongelma on silti väestömäärä ja se, että yhä (ehkä vielä vuosikymmenet) ihmisideaali on kuluttaja. Tässä kiteytyy ehkä kaikkein kovin kanto kaskessa: määrä ja laatu, miljardit ja kuluttajuus...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaVälihuokaisu ja Voi-huuto kuultu!
PoistaElellään ja ollaan ihmisiksi, eipä tässä muuta voi. Ollaan isommassa kyydissä, kaaoksen matkustajina, mutta vielä elossa.
Muuten, Jari. Innostuin tänään tekemään kaalilaatikkoa. Mainitsit siitä tässä taannoin ja asia jäi mieleeni. Ostin viikonloppuna oikein mojovan kaalin. Siitä tuli iso vuoka kaalilaatikkoa, varmaan 9 annosta. Äsken keittelin myös puolukkahilloa pari purkkia. Muistin, että se kuuluu asiaan. Huomenna on hyvät sapuskat. Tänään jo söin pari annosta. Taidan pakastaa loput ja ottaa sieltä aina annoksen, kun alkaa hiukoa. Yksin olen täällä kotona etätöissä, joten siinä on mulla sapuskaa hyväksi ajaksi.
PoistaTähän mun laatikkoon tuli siis kaalia, sipulia, riisiä, jauhelihaa, lihalientä ja tietenkin mausteita ja siirappia. Ei ollut vaikea valmistaa, haudutus vei pisimmän ajan.
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaTäytyy sanoa, että oli kyllä maukasta ja varmasti maku tuosta vain paranee, kun on vähän aikaa jääkaapissa. Itse käytin ne kaalisuikaleet pannulla ennen laatikon uuniin kokoamista. Ei tuntunut ollenkaan niin turvottavalta kuin olin alkujaan ajatellut. Meiramia ei kotona ollut, mutta pistin timjamia sen sijalle enkä huomannut että olisi siitä piloille mennyt.
PoistaTalvella tykkään borssista, siinähän on kaalia myös. Kesällä tällaiset kaaliporkkanasalaatit ja muut, joita on hiukan hapatettu ja joissa on mukana jotain piristävää makua, ovat todella hyviä. Ja on kai se kaali terveellistäkin.
Netistä pongasin sellaisenkin kuin kaalipullat. Maistuvat kaalikääryleiltä ja olivat reseptin mukaan helpompia tehdä kuin kääryneet, jotka ovat tietenkin aivan juhlaruokaa.
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaJoo, opiskeluaikoina opettelin kokkaamaan. Oli sen verran vähän rahaa käytössä, että oli vähän pakkokin. Perheessä säästää paljon, kun viitsii nähdä vaivaa. Eikä sitä jaksa koko aikaa pelkästään koneella istua, näin etänä kun työ on pääasiassa sitä. Mukava touhuta välillä, aivot tykkäävät ja saa oikaistua vähän ruotoakin. Nyt olen yrittänyt käydä aina välillä kävelyllä. Kontrasti kesään on melkoinen, kun silloin on liikkeessä oikeastaan koko ajan ja touhuaa vaan käytännön asioita.
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaTuli nälkä jo heti aamusta kun keskusteluanne luki. Itse olen edelleen heikkona juuri noihin ruokiin, joita entisessä maailmassa pöydässä oli : kaalilaatikko ja tietty kääryleet, erilaiset lihakastikkeet, porsaankyljykset, sienikastikkeet, muikut, kaikki kalat kaikin tavoin, laatikot, puolukkahillo, suolakurkut, maksapihvit, perunat eri tavoin, pannulla paistettu sipuli jne. ja jne.
VastaaPoistaRuoalla on merkitystä kyllä. No menevät kaikki mahdolliset etniset aasialaiset ja italialaiset, mutta ihannemaailmassa tuosta ensimmäisestä kategoriasta söisin.
Eli syökää hyvin.
Itse syön jo tuossa parin tunnin päästä kuitenkin laitosruokaa lijastolta josta ruokaa ottaa parin tunnin aikana lähes tuhat ihmistä. No, karanteeneja onkin tässä laitoksessa vaikka kuinka paljon.
Mutta pitääpä tehdä ylläolevaa lohturuokaa sitten tänään i.p.
Kun ei ole tuota linjaa, niin täytyy itse olla tuotanto, linja ja kuluttaja - kelpaa mulle tämä prosessi. Paljon mieluummin näin toki.
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKatsoin, hyvä video! Selkeetä hommaa ja herkullista tulee; kualkiäryleitä pittää tehä jokunen kerta!
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaJoo, näin on. Meilläkin tytöt pääosin syövät kasviksia. Kanaa ja kalaa toki.
Poista