perjantai 9. lokakuuta 2020

Vanhat sanat tulevat takaisin

 

Mielenkiintoista, miten vanhat sanat tulevat takaisin. TV:ssä yksi hallituksen neuvonantajista, joka ei tosin itse ole taloustieteilijä tai talouden asiantuntija, kutsuu EU-tukia vastustavia "vanhakantaisiksi". Varmaankin EU-tukipaketin edistäjät ovat sitten "edistyksellisiä".

50 vuotta sitten nähtiin Suomessa  pienimuotoisesti, mitä tämä edistyksellisyys tarkoittaa, mutta ehkä se tällä kertaa tarkoittaa jotain ihan muuta. Ja varmasti tarkoittaakin: lopputuloksesta yllättyvät jopa edistykselliset itse. Ellei se sitten muistuta lopulta isoa tapahtumaa vajaat 30 vuotta sitten.

3 kommenttia:

 1. Asiat nimetään kulloisenkin tarkoituksen mukaan. Tuo esimerkki on tyyppitapaus. Termejä voidaan varastaa ja uudelleenvarustaa mielin määrin. Se mitä nyt pidetään liberaalina ei yleensä päde lainkaan aiemman librealismin muistumaa (ja jo muistoa) vasten tarkasteltuna.
  Tänä päivänä liberaalina pidetään tuosta vaan jopa ihmisten mieliin vaikuttamista halutulla tavalla, käsitysten yhdenmukaistamista ja tarkasti rajattua ilmaisuvapautta. Tätä totaalisuutta haluavat asemoivat itsensä kuitenkin liberaaleiksi. Muita termejä ryöstellään myös. Sanat ovat sotaa heidän mielissä jotka käyvät jotakin ryhmä- tai yksinsotaansa niitä vastaan, jotka kuvittelevat vihollisikseen.
  Myös ihan peruskäsitteitä "positiivinen", "negatiivinen" mätkitäänihan fiiliksellä. Omat on positiivisia, ne toiset negoja.
  Itse ajattelen että kaikki ilmaisu tai uuden tiedon tai näkökulman esittäminen on aina luonteeltaan positiivista. Ja kaikki osuva ja toimiva kritiikki.
  "Positiivisen" valheen puolustaminen tai hyssyttely on sen sijaan negatiivisinta mitä voi olla, vaikka se tapahtuisi hymy kasvoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mussa sen verran itää, karjalaa että haluan keventää.
   Noita juttuja miettiessä olen tullut ajatelleeksi että millä varmasti vetävällä(!) termillä voisin itseni määritellä nyt 2020-luvulla.
   Kristillinen työväenkonservatiivi (kuten joskus sanoin olevani) kuulostaa jotenkin tunkkaiselta, johonkin looshiin mustan kahvinsa eteen nukahtaneelta vanhalta mieheltä pikkutakissa.

   Vaihtoehto on itsesäänselvä: vastavallankumouksellinen. Siinä on liikettä ja päämäärää, vastaliikettä, jopa vallankumouksellisuutta (-vasta) itsesään ja barrikadia.
   Ei tule heti uni.
   Kuvitelkaapa miten toisin kaikki olisi mennyt jos vuosina 1918-1922 Venäjällä vastavallankumoukselliset olisivat voittaneet.
   Missä on vuoden 2020 rintama?

   Ok, no tosielämässä ei pidä määritellä itseään mitenkään, varsinkaan kun ei voi eikä tiedä - eikä varsinkaan antaa muiden määrittää itseään yhdelläkään sanalla.
   Eikä etsiä eikä haluta rintamaa.

   Edistyksellinen, vanhakantainen...aika kulunut esitys tuolta hallituksen neuvonantajalta. Olisko sen aika päivittää sanakirja?
   Tai antaa laskentakykyisten ja ideologiassa vähäisten asiantuntijoiden puhua ja päättää näissä asioissa.

   Poista
  2. "Edistyksellinen, vanhakantainen...aika kulunut esitys tuolta hallituksen neuvonantajalta. Olisko sen aika päivittää sanakirja?
   Tai antaa laskentakykyisten ja ideologiassa vähäisten asiantuntijoiden puhua ja päättää näissä asioissa."

   Luulen että nyt joissakin piireissä asetetaan aate kylmää kalkylointia vastaan ja ollaan siitä ylpeitä.

   Surullisesti tämä tulee päättymään, se on selvää. Historia toistaa itseään.

   Poista