tiistai 6. lokakuuta 2020

Olisi hauska lukea tällainen teos

 

Teoksen nimi olisi "Tällä kertaa toisin. Sosialistisia menestystarinoita."

Ei muuta kuin kirjoittamaan.

Toisaalta olisi yhtä hauska lukea teos "Kapitalismin kaverina eli mitä tapahtui ihmiselle ja luonnolle."

Senkin voisi joku kirjoittaa.

Odotan innolla. Voin tutustua teoksiin jo käsikirjoitusvaiheessa.

27 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hauska tuttavuus - aion katsoa näitä MetsaManin videoita nyt kun vinkkasit.

   Näyttää varsin juurevalta ja luontevalta hahmolta. Tutustun.

   Minusta omat käytännölliset toimet ovat parhaita kaikessa. Ei niillä ehkä maailma paljon liikahda, mutta liikahtaa juuri sen yksilön verran. Riippuu sitten omista teoista, mihin suuntaan.

   Jos pitäisi valita, kadulle istumaan ja yhteiskunnan kaatumisesta haaveilemaan vai puuntaimia istuttamaan, niin ilman muuta valitsisin jälkimmäisen.

   Poista
 2. Mua ihmetyttää se, että kun ilmasto- ja kaikissa ympäristöasioissa eturintamaan ilmoittautunut puolue, joka on tuolla profiloitumisella myös kerännyt suuren määrän ääniä vaalilupauksiaan antaen on hallituksessa,
  siis parhaalla paikalla tekemään päätöksiä joita se on luvannut,
  niin miksi elokapinalliset eivät kohdista pehmeitä iskujaan tätä puoluetta vastaan.
  Elokapinallisilla on de facto omansa hallituksessa (voisiko paremmin enää mennä? missään marginaalissa ei todellakaan olla ),
  mutta siellä istutaan elokapinallisten näkökulmasta tekemättä mitään, tai tehden riittämättömästi.

  Tähän tilanteeseenhan sopisi jopa kielenkäyttö ns. hillotolppa-efektistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuorten aktiivisuus on tietenkin sinänsä hienoa. Mutta tämä isällinen tai äidillinen selkääntaputus ja peukutus keskiluokan suunnasta ei saisi olla este tutkivalle journalismille, joka selvittäisi liikkeen taustaa ja rahoitusta.
   Ryhmähän on kansainvälinen liike ja toiminta mittavaa. Releet monissa miekkareissa sitä tasoa että niitä ei ihan opintotuella hankita.
   Avoimessa demokratiassa kaiken lobbaustoiminnan (mitä tietenkin myös kanslaistottelamattomuus on) tulisi olla aina avointa myös resurssien suhteen.

   Elokapinallisten vaatimus ilmastotoimista on tietenkin todella oikeutettu ja aiheellinen.

   Poista
  2. "Elokapinallisten vaatimus ilmastotoimista on tietenkin todella oikeutettu ja aiheellinen."

   Toivottavasti laittavat parlamentaariset edustajansa (vihr.) myös nyt koville julkisesti, kun sellainen valta-asema on nyt heidän osakseen äänestetty.

   Poista
  3. Tämä Elokapinan demonstraatio on jakanut mielipiteitä suuntaan jos toiseen.

   Ihmisillä on oikeus mielenosoituksiin. Olisi hyvä tiedottaa poliisia toiminnasta eikä provosoida tietoisesti isomman näkyvyyden vuoksi. Ei ollut hyvä että homma päättyi paprikasumutteeseen. Toisaalta mielenosoittajat mitä suurimmalla todennäköisyydellä hakivat ihan tietoisesti isompaa reaktiota poliisilta, jotta itse asia saisi näkyvyyttä.

   Minulta miekkari olisi saanut vähintään saman arvostuksen jos ihmiset olisivat pysyneet lain puitteissa ja pois ajoradalta. Itse asia on tärkeä.

   On erittäin ajattelematonta kuluttaa turhaan poliisin resursseja. Tulevaisuudessa poliisia tullaan tarvitsemaan maassamme todella paljon. Ihan kasvavan väkivallan vuoksi.

   Suomen hiilineutraalius vuonna 2025 on utopiaa. En oikein ymmärrä, miksi ajetaan jotain tällaista. Ymmärrän pidemmän aikavälin kestävyyden tavoitteet ja kannatan jokaista rauhanomaista ja laillista keinoa siihen.

   Kerätään roskia, kulutetaan vähemmän, istutetaan puita. Tällaista toimintaa. Toki mieltäänkin voi osoittaa, mutta kaaoksen järjestämisestä ei seuraa yleensä mitään hyvää. No, tässä ei ollut kyse kovin isosta kaaoksesta mutta ei kyllä ilmastokaan tuosta välittömästi parantunut. Se mitä olen katsellut somea, niin todella monet ihmiset provosoituivat väärin tästä eli varmasti käyttäytyvät tasan päinvastaisesti kuin mitä oli tarkoitus saada aikaan. En usko myöskään että poliitikoilla on muskelia edistää kovin paljon tehokkaammin ilmastotoimia.

   Tarvitaan innovaatioita, tuotekehitystä ja ympäristöteknologiaan panostamista ja tämä tarkoittaa kunnon rahoitusta ja menestyvää taloutta. Muutoin ei ilmastonmuutosta taklata.

   Poista
  4. Ilmastonmuutos ei näillä demonstraatioilla kaadu. Se on karu fakta, vaikka tuntuisi pahalta. Tarvitaan paljon isompaa systeemistä muutosta. Toki nämä mielenosoitukset voivat olla yksi polku, mutta pitää olla realismia. Isoin kysymys on, miten pitää yhteiskunta toimivana vihreässä siirtymässä. Anarkialla se ei onnistu. Siirtymässä tarvitaan jokaisen proaktiivista toimintaa. Jos haetaan kaaosta ja vallankumousta, siitä ei ilmasto paremmaksi mene. Minusta tämä on aivan selvä lähtökohta. Sitäkin täytyy sietää, että poliittiset prosessit ovat hitaita. Noin se vain on. Vaikka olemme ilmaston ja ekosysteemin kannalta takamatkalla.

   Poista
  5. "Kerätään roskia, kulutetaan vähemmän, istutetaan puita. Tällaista toimintaa."

   En tietenkään ole niin naiivi, että uskoisin tällaisen ratkaisevan asiaa. Tarkoitan että nämä ovat esimerkiksi nuorille ja vanhemmillekin helppoja steppejä.

   Kannattaa kouluttautua ja lukea ja ruveta vaikka insinööriksi tai puusepäksi tai -rakentajaksi, niin noilla kaikilla on enemmän muutospotentiaalia kuin jollain vallankumousideologialla, jota ei ole edes ajateltu kunnolla.

   Poista
  6. Vielä hiukan lisää:

   1. Mielenosoitukset minusta ok. Niiden järjestämiseen on säännöt kuitenkin.
   2. Ilmastoasiat kaikin tavoin syytä pitää prioriteettilistan kärjessä: ei voi tapahtua mitään pahaa, jos pidetään luonnosta huolta.
   3. Samalla on pidettävä yhteiskunta vakaana ja turvallisena. Tämän arvon tulemme Suomessakin tajuamaan 10-15 vuodessa. Takaan ja alleviivaan, että näin käy. Tämä iskee meihin luultavasti suoremmin ja kovempaa kuin ilmatonmuutos, ellemme ole varuillamme. Siksi en pidä esimerkiksi poliisin turhasta haastamisesta ja kuormittamisesta.
   4. Talouden on oltava vakaata myös.
   5. Ihmisten kannattaa tehdä kaikkia rauhanomaisia ja hyviä tekoja minkä ehtivät. Se kannattaa aina. On aina parempi tehdä jotain konkreettista hyvää kuin pyörittää päässään epätoivoisia ideoita, siis myös hyviä ideoita, jotka eivät toteudu ilman tekoja.
   6. Toki poliitikoilta voidaan vaatia monia asioita, mutta he eivät käännä yhteiskunnan kurssia kuin yhdeltä osalta. Täytyy löytää tasapaino moneen suuntaan. Tässäkin on etsittävä rauhaa ja tasapainoa ja keskitietä. Mitään 4 vuodessa tapahtuvaa hiilineutraaliusmuutosta ei ole tulossa. Meillä ei ole siihen riittävää teknologiaa. Siihen tarvitaan pitkäjänteisiä ja fiksuja ihmisiä = kannattaa käyttää aikansa tällaiseen itsensäkehittämiseen, jos on resursseja.

   Poista
  7. Vielä tuosta poliisien toiminnasta. Ei ollut mukava juttu, että homma päättyi kaasutukseen.

   Jos poliisilla olisi ollut 2 tilausbussia ja riittävästi kantajaresursseja, niin silloin olisi varmasti mennyt kaikkien mielestä korrektisti? Olisiko todella näin?

   Entä jos olisi tilattu Kalliosta palokunta ja vettä ja suihkutettu porukka märäksi?

   Entä jos olisi ohjattu liikenne toista tietä ja jätetty porukka yksikseen istumaan kadulle? (No, tässä olisi ollut aidosti turvallisuusriski sille, että joku jää auton alle jostain syystä, ja siitä olisi kyllä syytetty poliisia.)

   Nämä olisivat olleet varmasti jonkinlaisia mahdollisuuksia. Osassa olisi tarvittu lisäresursseja ja lisäorganisointia. Eivät olleet realismin rajoissa, näin uskon.

   Minun on kuitenkin vaikea uskoa, etteikö silloinkin - siis missä hyvänsä näissä tapauksissa paitsi ehkä totaali-ignooraamisessa - olisi tullut sanomista poliisin toiminnasta.

   En ole missään nimessä poliisiväkivallan tai liioitellun voimankäytön puolella. Mutta en myöskään kannata rauhanomaisten mutta laitonten ja vahinkoa aiheuttavien ja turhaan provosoivien keinojen käyttöä - nyt varmasti tuhannet ihmiset ajattelevat jo valmiiksi negatiivisesti tulevista vastaavista mielenilmaisuista

   Mielestäni Suomi on poliisin toiminnan suhteen melko hyvässä kuosissa vielä, eli ei ole yksittäisten poliisien ylilyöntejä ihan hirveästi, joskin niitäkin on ja varmasti jatkossakin nähdään.

   On huomattava, että tuossakin Elokapina-jutussa kentällä olleet poliisit saivat käskyn ylempää. Heillä oli velvollisuus toimia sen käskyn mukaan minkä joku esimies katsoi aiheelliseksi.

   Katsoin striimauksen, ja poliisi kyllä antoi aika monta mahdollisuutta poistua kadulta - kadun valtaaminen ei muuten ollut enää nähdäkseni laillisen eli etukäteen sovitun mielenilmauksen mukaista. Se oli porukalta ihan tietoinen veto, näin uskon. Ja näin itse asiassa striimauksen selostaja myös esitti.

   Itse mielenilmaus kai alkoi klo 13 tienoilla. Kaisaniemen kohdalla se sai uuden suunnan, josta ei ollut etukäteen tiedotettu. Luulen, että tilanne oli porukassa sovittu. Poliisi kertoi selvästi, mitä tulee seuraavaksi ja odotti nähdäkseni suunnilleen noin klo 14-16.20 että kevyemmät keinot tepsisivät pääosin aikuisiin ihmisiin ennen kuin alkoi tulla kovempaa eli paprikasumutetta. Sitä ennen purettiin estettä, kannettiin ihmisiä sivuun, kerrottiin rauhallisesti mitä tuleman pitää. Ihmisiä siirtyi kadulle sitä mukaa kuin joitakin kannettiin pois.

   En tahdo tästä tämän enempää sanoa. Pidän vain arvokasta ja rakentavaa toimintaa parempana kuin sellaista, jossa keinot eivät ole oikein missään suhteessa tavoitteiden kanssa. Ymmärrän toki nuorten epätoivon ilmaston suhteen.

   Poista
 3. "Kannattaa kouluttautua ja lukea ja ruveta vaikka insinööriksi tai puusepäksi tai -rakentajaksi, niin noilla kaikilla on enemmän muutospotentiaalia kuin jollain vallankumousideologialla, jota ei ole edes ajateltu kunnolla."

  Hyvä. Insinööri voi kehittää päästötöntä teknologiaa, puuseppä ja rakentaja tehdä ekologisesti kestäviä taloja jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin. Edistää asioita, vaikka sitä suomalaista puurakentamista, joka olisi ekologista. Palauttaisi kunniaan vanhat perinteet. Työskennellessä voi myös ajatella, ja itse työskentelykin voi olla ajattelua ja ekologisten asioiden edistämistä parhaimmillaan. Puutalot kestävät vuosisatoja hyvin tehtyinä. Nytkin on torissa myynnissä 1800-luvun hirsikehikoita.

   Poista
 4. Poliisin sitominen on aina iso riski. Voi tulla aiheuttaneeksi välillisesti esim. kuoleman toisaalla, missä tarvitaan välitöntä poliisin apua, eli lakisääteistä turvaa.
  Näitä kannattaisi miettiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, poliisilta jää vuosittain muistaakseni 10 prosenttia hälytystehtävistä hoitamatta. Se on paljon se, jos vertaa siihen, että palokunnalta tai sairaanhoidolta jäisi vastaava määrä hälytyksiä hoitamatta.

   Poista
  2. Tai siis totta kai nuo tehtävät kuitataan jotenkin korrektisti, mutta paikalle ei mennä. Olen itse ollut tilanteissa, joissa ihminen on aiheuttanut vahinkoa kodin sisällä. Poliisi on ollut pakko kutsua paikalle. Siinäpä sitten odotat kusi sukassa 2 tuntia, että tilanne ei räjähdä käsiin. En odota yhtään mitään anarkiaa tähän enää tilanteita pahentamaan. Tuntuu, että ihmiset elävät esimerkiksi väkivallan suhteen niin pumpulissa, etteivät tajua mitä kodeissa ja kaduilla tapahtuu.

   Poista
 5. Ja minä en olisi minä ellen toteaisi hyvän listasi lisäksi esiin kysymyksen milloin Elokapina ja muut vastaavat liikkeet ottavat agendalle maapallon pikaisen kymmenmiljardisoitumisen, mikä on valtava tekijä ilmastoasiassa. Ollut jo pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti on niin että tuo ilmasto on se, mihin me voimme vaikuttaa jotenkin, pieneltä osalta. Maapallon pikaiseen kymmenmiljardisoitumiseen emme voi oikein mitään, ei ole sellaista poliittista horisonttia, että tuo kysymys olisi sanan varsinaisessa merkityksessä tullut ymmärretyksi.

   Poista
 6. En puhu nyt Elokapinasta kun en tiedä, mutta maapallolla vaikuttaa tällä hetkellä lukuisia jättiläismäisiä ympäristöjärjestöjä jotka liikuttavat rahaa agendansa edistämiseen kymmenissä miljardeissa euroissa, dollareissa.
  Lisäksi vihreät puolueet ovat lukuisten maiden hallituksissa, eivätkä enää minään täytepuoluina vaan vallan vahvoina käyttäjinä, juuri kuten meilläkin.
  Mediat pitävät ilmastoa todella isosti esillä koko ajan.
  Suuri osa ihmisistä, ja suhteellisesti vielä suurempi osa koulutetuista ihmisistä pitää ympäristöä ja ilmastoa keskeisimpänä asiana maapallon tulevaisuuden suhteen.

  Eli kyseessä ei ole marginaalinen ilmiö, ei asia jossa ihmiset "pitää herättää."
  Väitän että ne jotka haluavat herätä, ovat heränneet jo.
  Maamme hallitus kuuluu siihen joukkoon. Valta on jo siellä.

  Tässä em. mielessä minun on vaikea nähdä liikenteen pysäyttäjiä minään yksinäisinä ilmastoradikaaleina ja kourallisena etujoukkoa.
  Tuolla asialla on jo nyt valtavasti mm. parlamentaarista valtaa. Ja resursseja takana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en tiedä mikä oli oikeastaan mielenosoituksen kohderyhmä. Ja miksi mielenosoitusmuoto.

   On varmasti niin että yksikään valtio ei tee tarpeeksi ilmaston vuoksi. Suomi on tehnyt globaalisti ajatellen ja sijaintiaan ajatellen aika paljon. Varmasti on petrattavaa, en väitä vastaan.

   Olen toki lukenut kansainvälisen elokapinaverkoston taustoista viime päivinä, myös heidän omia tekstejään ja toimintamallejaan. En mene niihin nyt tässä sen enempää, mutta ei olisi minun tapani taklata ilmastonmuutosta. Kukin vetää tyylillään.

   Poista
 7. Elokapinalla näytti tänään olevan komeat teltat pystyssä Senaatintorilla, Valtioneuvoston edessä. Sanoisin että paikka on nyt paremmin valittu kuin tavallisten ihmisten bussiliikenteen pysäyttäminen. Vihreät ministerit varmaan teltalla käydessään "harjataan."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Rahaahan vihreässä liikehdinnässä on vaikka kuinka paljon takana. Vielä kun saadaan homma kohdennettua tehokkaasti niin sopii mulle.

   Poista
 8. Ilmastotekojen suhteen suvaitsevainen henki olisi hyvä. Jokaisella on omanlaisensa. Eihän niistä kailottaa pidä, mutta kaikkia ei pidä yrittää yhteen muottiin. Joku jatkaa autoilua, mutta ei tilaa mitään kansainvälisistä nettikaupoista. Joku syö edelleen lihaa, mutta käyttää eloktroniikkansa sen viimeiseen mahdolliseen päiväykseen asti.
  Pahinta ympäristötietoisuuden lisäämisyritystä on epäluottamus muita ihmisiä kohtaan. Tai kaiken ratkaisemisen yliviritetyllä ekoverotuksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja pakko: hiilineutraalius vuoteen 2035 on mahdollista, jos otetaan käyttöön riittävästi ydinvoimaa siirtymäajaksi (20 -50 vuotta) kunnes saadaan uutta parempaa teknologiaa.
   Mutta näissä asioissa ymp.liikkeet fundamentalisteja muutamia lukuunottamatta.

   Ja loppukevennys multa (mutta tosissaan): aloitetaan vaikka siitä, että se yksi vuosittainen älä osta mitään-päivä korvataan 52 sellaisella päivällä. Eli tehdään sunnuntaipäivistä taas kaikki-kiinni-sunnuntaipäiviä.
   Elonkehän lepopäivä.
   Elokapina voi vapaasti ottaa tämän!

   (itse valit. olen syntinen ja käyn kaupassa sunnuntaisinkin, mutta jos ne olisivat kiinni, en kävisi)

   Poista
  2. Ilman ydinvoimaa ei ole kovin realistista päästä tavoitteeseen. Ei vaan ole. Hyviä ehdotuksia sinulta!

   Poista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asia on juuri noin. Tavallinen ihminen pienissä ympyröissään ei ole mikään ilmastotuholainen. MetsaManeja on Suomi pullollaan. Varsinkin nyt korona-aikana ihmiset pysyvät kämpissään ja ostavat vähillä rahoillaan tarpeet, joista itse kokkaavat. Enintään kävelyllä käydään ja marjastamassa.

   Ison tason energiantuotanto ja muut, kuten luonnon monimuotoisuuden vaaliminen, ovat niitä mihin kannattaa puuttua ja toki myös yksilöiden kohdalla hulvaton kuluttaminen, hupilentely ja huvikseen autoilu. Ja tottahan on sekin, että planeetta kärsii ylikansoituksesta, sitä on järkevän ihmisen mahdoton kiistää.

   Poista
  2. Tietenkin yhteiskunnassa on paljon tehtävää luonnon ja ihmisen hyvinvoinnin eteen, koska onhan maailma, jossa elämme, yhä kovin kulutuskeskeinen. Kansalainen on kuluttaja ja ostelija. Lähtökohtaisesti. Millaista yritystoimintaa ja aktiviteettia voitaisiin luoda, jotta talouden moottorit pysyisivät pyörimässä ja hyvinvointiyhteiskunta pystyssä, mutta samalla luontoa ei kuormitettaisi kohtuuttomasti, siinäpä iso kysymys.

   Poista