torstai 29. lokakuuta 2020

Globaalin dystopian ensiaskelet talousnäkökulmasta

 

Olipa taas melkoista settiä Miettiseltä ja Maliselta Neuvottelijassa.

Katsokaapa.

Olen melko varma, että monet eivät näe tätä tulevaa kehitysskenaariota, mahdollista kehityssuuntaa, edes dystopiana vaan yhtä lailla isona mahdollisuutena hyvään keskusjohtoisuuteen, joka voidaan markkinoida sillä, että maailma vakautetaan ja pistetään kuntoon.

Edes ihmisten vapauden menettäminen ei ole esteenä, kun voidaan tehdä "hyviä juttuja", olkoonkin että liki totalitaarisessa järjestelmässä.

Tämä on siis skenaario. Aika pian nähdään, toteutuuko tämä vai ei, ja jos toteutuu, niin miten.

Historiallista käännettä ilmassa.7 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Joo, en ihmettelisi jos jo pian ihmiskunta kohtaisi uusia totalitarismeja. Miksi olisimme immuuneja niille? Talouden kautta otettava hallinta tuntuisi hyvinkin luontevalta väylältä ottaa yhteiskunnat haltuun. Luulen, että moni jo vallassa oleva kannattaisi hanketta lämpimästi.

  Vapaita emme ole olleet aikoihin, mutta metafyysistä vapauttamme ei kukaan voi viedä. Toki voi olla, että voimme joissakin tapauksissa joutua lunastamaan sen hengellämme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En halua hekumoida apokalyptisillä tai dystooppisilla näkymillä, mutta ajastamme aukeaa erikoisia mahdollisuuksia.

   Poista
 3. Hyvyyden totalitarismi kääntyyy satavarmasti vastakohdakseen. Oikeiden tavoitteiden totalitarismi samoin. Tällä hetkellä on ilmassa selvästi kahdenlaisia toiveita: äärimmäisen äärioikeiston toiveet jotka kaikki tietävätkin ja osaavat niitä torjua, mutta myös se toinen salatotalitaarinen toive, jossa hyvyydellä aloitetaan mutta ties minne päädytään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minä suoraan sanottuna näe esimerkiksi Suomessa mitään äärioikeiston toiveita. Tuokin on asiat varsinaiseen merkittävään mittakaavaan suhteuttaen ihan paskapuhetta, jos mietitään mihin meitä ollaan johtamassa poliittisesti ja taloudellisesti valtioina, kokonaisina yksilöinä.

   Poista
  2. Keskusta-oikeistolainen/tai vasemmistolainen digitaalinen ja vajaa-demokraattinen yleiseurooppalainen keskushallinto riittää jo mulle vahvasti dystooppiseen mielikuvaan. Ei edes tarvitse kuvitella rajumpia vaihtoehtoja.

   Poista
  3. Just noin. Kansallisvaltioiden itsemääräämisoikeudet minimiin ja kansalaisten sananvapaus ja omistamisoikeudet kapeammaksi. Kuulostaa helvetin hyvältä suunnitelmalta, jos mennään edes siihen suuntaan. Ja keskusjohtoisuus, ideologian mielistely ja pelolla hallitseminen päälle. Miltäs kuulostaisi? Tuleeko kaikuja historiasta?

   Poista