tiistai 15. syyskuuta 2020

Miten lasku pitäisi merkitä?Suomen valtio ottaa lainaa EU:n elvytysvälinettä varten seuraavasti: Lahjoitettavaa rahaa varten 6 miljardia euroa ja takauksia 6 miljardia euroa (ei nyt välitetä siitä ovatko luvut tarkalleen nämä, koska mittakaava on tuo).

Takaisin saadaan EU-tukina 3 miljardia euroa.

Tavanomaisella järjellä tästä saadaan laskuyhtälö:

0 e (lähtötaso) - 12 miljardia e (otettava laina ja takausvastuut) + 3 miljardia e (saatu palautus). Se on kaiketi - 9 miljardia e.

Tämän tyyppistä asiaa ei ole nyt ainakaan kovin isosti uutisoitu, joten kaipa laskutoimituksen voisi merkitä näinkin - ainakin se olisi tosi mukavaa:

0 - (-12 + 3)

= 0 - (-9)

= 9


Toki käy mielessä, olisiko sittenkin oikeampi tapa merkitä näin:

0 + (-12 + 3)

= 0 + (-9)

= -9


Mikäli viimeinen laskutoimitus on merkitty oikein, on kaiketi järkevää ajatella, että kun lasku on ensin merkitty oikein, se sitten myös maksetaan (sovitussa aikataulussa).

Jotta lasku saadaan maksettua, pitää esimerkiksi kerätä veroja, tehdä menoleikkauksia tai ottaa uutta lainaa, tai miksei esimerkiksi investoida niin loistavasti palautettu 3 miljardia, että se auttaa velan kuittaamisessa ja jää vielä jotain pelivaraa ja maailma tai ainakin Eurooppa on pelastettu elvyttämällä maita, jotka ovat samalla talousalueella.

Tosin tästäkin on monenlaisia mielipiteitä, joita myös poliittisiksi näkökannoiksi kutsutaan.

Koska ihmiset eivät ole kovin hyviä matematiikassa - en minäkään - nämä liudentuvat luultavasti lopulta sellaisiksi näkökulmakysymyksiksi, joissa oppositio yrittää tahallaan kampittaa hallitusta, joka tekee kaikkensa Suomen kilpailukyvyn kohentamiseksi.

No, tämä tukipaketti oli luultavasti uitettu läpi ennen kuin siitä ehdittiin edes keskustella. Odotetaan rakentavasti seuraavia avauksia.


2 kommenttia:

  1. Liian iso uutinen, liian iso asia? Hiljaisuus tämän gigantin edessä kertoo kyllä jostakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On helppo sanoa miljardi. Mutta kun se pistetään luvuksi 1 000 000 000, niin se onkin yllättäen aika iso juttu. Varsinkin kun se kerätään veroina yms. leikkauksina. Se on aika paljon pois jostakin kun tuommoisia hirviöitä on muutama jonossa kaiken entisen lisäksi.

      Poista