maanantai 7. syyskuuta 2020

40 klaania (päivitetty 8.9.)


Ruotsalainen poliisiylijohtaja Mats Löfving pudotti viikonlopulla haastattelussaan yleisradio Sverigesradiolle melkoisen pommin ruotsalaisen yhteiskunnan pimeistä puolista. Ei riittänyt, että tämä vuosi on puhuttu jengiväkivallasta, kuten murhina ja murhanyrityksinä käsitellyistä kaupunkiampumisista, että on puhuttu tahallisista tuhotöistä, kuten autojen, koulujen ja sosiaalivirastojen polttamisesta, sekä tietenkin huumekaupoista, ryöstöistä ja muusta vastaavasta arjen ja yksilötason väkivallasta.

Edelliset ovat nimittäin suhteellisen "pientä" - eivät kylläkään missään tapauksessa normaalia tai läpi sormien katsottavaa - nuorten miesten ruohonjuuritason meininkiä verrattuna siihen, että Löfvingin mukaan Ruotsissa on tällä hetkellä noin 40 täysin rikollista perheklaania. (Tosin klaanit käyttävät nuoria työkaluinaan hoitamaan monia tehtäviä.) Tarkoittaa siis, että Ruotsin yhteiskuntaan on soluttautunut eri etnisistä taustoista tulevia mafiaperheitä, joiden aiheuttamilla ongelmilla ei ole mitään tekemistä yhteiskunnallisen rakennemuutoksen, köyhyyden, asumisolojen, huonon kotouttamisen tai syrjäytymisen kanssa. Löfvingin mukaan nämä ihmiset ovat tulleet Ruotsiin ainoana tarkoituksenaan hyödyntää suhteellisen neitseellistä toimintaympäristöä. Tätä toimintaa on jatkunut jo vuosia, mutta nyt tilanne on se, että mafiaverkostot ovat vakiintuneet laajasti.

Löfvingin mukaan klaanisuvut ovat Ruotsissa ainoana päämääränään järjestäytyä ja tehdä järjestelmällisesti rikoksia. He pyrkivät systemaattisesti kasvattamaan valtaansa. Jo nyt he tekevät rahaa huumausaineilla, väkivallalla ja mafiatyylisellä suojelurahan perinnällä. Kyseessä eivät todellakaan ole nuoret osattomat miehet, sillä nämä suvut ovat mukana elinkeinoelämässä ja politiikassa, Löfvingin mukaan kuntatasolta valtakunnalliselle tasolle. Mafiaperheet järjestelevät avioliittoja ja muodostavat perheyhteisöjä. Lapset kasvatetaan osaksi rikollisorganisaatiota, ei osaksi yhteiskuntaa. Näillä klaaneilla on esimerkiksi valtava aseellinen tulivoima. Uskoisin, että ainakin osa asuinrakennusten räjäyttelystä on tätä mafian toimintaa, kun jollekin velalliselle käydään jättämässä eräpäivämuistutus.

Löfving ei ole tempaissut juttuja omasta mielikuvituksestaan, vaan tiedot perustuvat Ruotsin poliisin tiedustelutietoihin. Mafiaklaanien pesäpaikkoja on muiden muassa Tukholmassa, Södertäljessä, Göteborgissa, Malmössä, Landskronassa ja Jöngköpingissä.

Poliisilla on melkoinen työ, sillä se taistelee rikollisuuden mahdollistajia, organisoijia ja toteuttajia vastaan.  Rikollisilla on esimerkiksi kryptattu puhelinliikenne, ja heillä on puolellaan vaikenemisen kulttuuri. Kun kyse on klaaneista, niistä ei aivan helposti vuodeta tietoja. Poliiisi tarvitsisi laajoja kuuntelulupia. Saapa nähdä, kuinka poliitikot kommentoivat poliisiylijohtajan julkisuuteen antamia tiedustelutietoja ja toivomuksia.

Tässä linkki haastatteluun. Kannattaa kuunnella haastattelu kokonaan tai jos nämä esittämäni asiat kiinnostavat, niin suunnilleen 16 minuutin hujakoilta eteenpäin. Siinä meinaa tulla Löfvingin haastattelijallekin pieni hämmennys.

Aika vaikea asiaa on selittää sanomalla, että rakennemuutos ja syrjäytyminen ja että kyllä ruotsalaisetkin klaanit... No joo, jo muinaiset viikingit... Epäilemättä yhteiskunnalliset olosuhteet ja myös suoranaiset poliittiset linjaukset kuitenkin ovat olleet tukemassa ja jopa mahdollistamassa ikävää kehitystä. 

PS. Tässä olisi Hesarille tai jollekin muulle laatujournalistiselle julkaisulle todella mehukas paikka tehdä laaja taustoittava reportaasi. Minusta näistä asioista olisi syytä puhua. Olisi myös hyvä tietää, haluavatko ihmiset Suomeen vastaavaa ja mitä he ovat valmiita tekemään, ettei näin käy.

PS2. Tässä kriminologien kommentteja.

Pari tutkijaa kritisoi tai täsmentää hiukan Löfvingin ajatusta siitä, että kaikki suvut olisivat tulleet Ruotsiin suoranaisessa rikostarkoituksessa. Tilanne on kehittynyt vuosikymmenten aikana, kun maahanmuutto on ollut runsasta tietyille paikkakunnille. Yksi tutkija sanoo, että on sukuja, joiden muuttotarkoitus on ollut suoran rikollinen. Itse asiassa Löfvingin vastaukset pitävät sisällään kummatkin vaihtoehdot, joskin hän painottaa suunnitelmallisuutta.

Lopputuloksen kannalta tällä hitaammalla kehityksellä ei tietenkään ole juuri merkitystä. Oma ajatukseni on, että klaanin vähitellen voimistunut ja toimivaksi koettu verkosto voi olla jopa isompi vetovoimatekijä uusille rikollisille, jotka tahtovat päästä kiinni varakkaaseen elämään uudessa maassa, kuin äkkiyrityksellä perustettava klaani. Joka tapauksessa Ruotsiin on päässyt muuttamaan erittäin helposti vuosikymmenten ajan.

Pääministeri Stefan Löfven kommentoi asiaa tyypilliseen tapaansa, leikkaus Aftonbladetista. Hän puhuu jengeistä, joita perheet johtavat. Jengien määrää ei tiedetä, jengit tulisi hajottaa, mutta pääministeri ei yhdistäisi rikollisuutta etnisyyteen ja siihen mistä ihmiset tulevat. (Tämä poliittisesti korrekti suhtautuminen tiedustelutietoon on minusta melko huolestuttavaa asioiden ratkaisemisen kannalta - toisaalta se on melko realistinen, koska oikeastaan mitään ei voida tehdä ennen kuin asiat kärjistyvät jonkinlaiseksi sotatilaksi.) Löfvenin mukaan Ruotsin vankilat ovat jo nyt täynnä, ja kun yksi johtava rikollinen joutuu vankilaan, on häntä korvaavia tyyppejä jonoksi asti:

Stefan Löfven uppger att han, som alla andra, tog del av uppgifterna under helgen. Men han vill inte uttala sig om huruvida det faktiskt rör sig om klaner som kommer från andra länder.

– Det vi vet är att vi har ett antal gäng där familjer på toppen styr. Hur många det är vet vi inte. Vi ska agera på det som är brottsligt oavsett orsak. Jag vill inte koppla brottslighet till etnicitet eller var du kommer ifrån, utan det handlar om annat. Men gängen ska knäckas, så är det.

Statsministern betonar att många kriminella ledare just nu sitter bakom lås och bom.

– Det är fullt i fängelserna nu. Problemet är att när de hamnar i fängelse står tio personer i kö för att ta över verksamheten. Det är den problematiken vi måste bryta.


PS3. Lisää analyysia Ruotsin kolmiytimisestä rikollisuudesta. Äänessä juristi- ja ekonomitaustainen, dekkaristinakin tunnettu Linda H Staaf Ruotsin poliisin kansallisesta operatiivisesta yksiköstä - puhuu 1) klassista rikollisjärjestöistä, kuten moottoripyöräjengeistä, 2) haavoittuville alueille keskittyvästä löyhemmästä jengirikollisuudesta sekä 3) klaanimuotoisista organisaatioista: https://www.svd.se/polisen-slaktnatverken-vaxer-sig-starkare
24 kommenttia:

 1. Ruotsalainen media todella välittää ihmisille nykyään niitä asioita mitä maassa siellä tapahtuu.
  12 poäng.
  Johtuu siitä, että tietää, että kansalaiset tietävät nämä asiat ilman mediaakin. Eikä heidän tarvitse lukea näitä edes mistään "vaihtoehtomediasta", todellisuus näkyy ja kuuluu.
  Myös poliisi puhuu siellä totta, eli asiat sellaisenaan kuin ne ovat. 12 poäng.
  Melkein tekisi mieli sanoa, että erään toisen maan median olisi pian alettava ottaa oppia Ruotsin ongelmille pakon edessä avautuneesta mediasta. Ja poliisista.
  Stereotypia pehmeistä ruotsalaisista ei pidä enää täysin paikkansa. Toinen asia on, että voi olla jo myöhäistä.
  Ei ole enää voimaa eikä kykyä päästä tuosta rikollisuudesta eroon.
  Yhteiskunta voi tulla osittain kaapatuksi voimattomuudessaan. Juuri tuohon malliin.

  Mitä tulee sitten pääasiaan, eli poliisiylijohtaja Löfvingin kertomaan tilannekuvaan, e n keksi oikeastaan mitään todennäköistä kehityskulkua, jonka seurauksena tuo klaanirikollisuus, tai osa siitä, e i rantautuisi jollakin aikaviiveellä myös Suomeen.
  Sellaista politiikkaa, päätöksiä tai kansalaisaktiivisuutta ei ole odotettavissa.
  Sen tiedän että monet maahanmuuttajat jonkinlaisia rohkeita päätöksiä odottaisivat.
  Maahanmuuttajien joukossa on nimittäin paljon heitä, joita tämä mahdollinen tulevan kuva pelottaa etukäteen kun meitä muita asia ei vielä oikein edes kiinnosta tai se projisoidaan pois "äärioikeiston" huolenaiheeksi. Voi näitä pehmeitä päitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naiivi yhteiskuntapolitiikka saa aikaan esimerkiksi tällaisia ilmiöitä. Surullista kuultavaa. Surullista ihan kaikille. Tätäkö sitten lopulta halutaan ja höpötellään kaikkea hyvää mitä sylki suuhun tuo? Minä luotan Suomen poliisijärjestelmään. Toivottavasti sitä ei heikennetä poliittisin päätöksin.

   Poista
  2. Meillä jengit, esimerkiksi moottoripyöräjengit, on saatu vielä pidettyä kurissa. Oikeastaan valtaosa tekijöistä, jotka uhkaavat potentiaalisesti yhteiskuntarakennetta, ovat vielä ihan eri volyymeissa kuin Ruotsissa. En tiedä, onko Suomessa esimerkiksi tällaisia klaaneja. Ehkä joissakin alkumuodoissaan, mutta tuskin tuossa mitassa kuin Ruotsissa.

   Poista
  3. Luulen, että vähänkään juurevammat rikollisporukat ovat Suomessa kotomaista alkuperää, joskin varmasti tekevät kansainvälistä yhteistyötä, etenkin huumekaupassa. Näitä tyyppejä voi olla soluttautuneena poliisiin, kuten Aarnion tapaus kertoo.

   Poista
  4. Mutta kyllä Suomi on ihan selvää maaperää myös rikollisliigoille, jos Ruotsikin on.

   Poista
  5. On oikeasti selvää, että jos tämä klaanirikollisuus tulee Suomeen, ovat maahanmuuttajat ensimmäinen ryhmä jonka elämänlaatu laskee.
   Vähätkin elinkeinot joutuvat kiristyksen kohteeksi. Niin juuri on tapahtunut monissa Euroopan maissa.
   Jos sisäministeri ajattelee maahanmuuttajia ja heidän hyväänsä ihan oikeasti, pitää hän huolta yhdessä poliisin kanssa, että kaikki resurssit ovat käytössä rikollisten maahanmuuttamisen estämiseksi.
   Salonkijuridiikka ei saa olla esteenä. Turvallisuus on tietenkin ihan ensimmäinen ihmisoikeus.
   Ei jokin abstrakti globaali kontrolloimattoman "liikkumisen" "vapaus" turvallisuuden kustannuksella.

   Jos poliisi ja viranomaiset eivät pääse heti niskan päälle Suomessa, on meillä edessä myös tilanteita, jotka koskevat meitä kaikkia ja joidenkin alueiden kurjistuminen, poliisin nykyisen arvion mukaan alkaen pk-sedulta ja Turusta.

   Poista
  6. No mutta kyllähän sisäministeri ja ulkoministeri ovat tehneet kaikkensa auttaakseen Suomen kansalaisia pois rikollisten ulottuvilta esimerkiksi Lähi-idästä... Luulen, että heillä on ainakin sen pohjalta, mitä on uutisoitu, tällaisiin asioihin hieman toisenlainen näkökulma.

   Poista
  7. Tarkoitan, että esimerkiksi Isis-klaaniin houkuteltuja viattomia uhreja on pelastettu ja autettu jälleen sopeutumaan suomalaiseen elämänmenoon. Sieltä nousee varmasti, kunhan ensin onnistutaan, valtavasti potentiaalista kokemusasiantuntijuutta, jota voidaan hyödyntää mahdollisten radikalisoitumisen riskien analyysissa.

   Poista
 2. Tuohon aiemmpaan: totta, että kotimainen kova ammattirikollisuus on kotimaisissa käsissä. Senkin vuoksi pitäisi pitää huolta ettei rikollisuuden lisätekijöitä maahan lasketakaan, kun on näissä kotimaisissakin tekemistä.

  Ruotsista vielä sellainen parodoksaalinen surkuhupaisuus, että siellä ovat eniten tätä klaanirikollisuutta vastaan nousseet sekä maahanmuuttajat itse että ruotsidemokraatit.
  Kertoo mihin asentoon maailma on täällä Skandinaviassa vääntäytynyt. Perusnarrativiit siitä kuka on kuka ja mikä on mitäkin ovat sekaisin, kaikkitietävät kertojat ovat pulassa eivätkä saa mitenkään kaikkea tätä asettumaan sopivan teoreettiseen asentoon sorretut- ja sortajat.

  Näistä olen keskustellut yhdessä vaiheessa paljonkin maahanmuuttajien kanssa. Pohjois-Afrikasta maahamme asettuneen parin duunikaverin kanssa. Kyllä siellä on odotus se, että Suomi toimii täysin erilailla kuin Ruotsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Kevennyksenä se, että yksi reilunoloinen tyyppi oli kovasti lähdössä kotimaahansa, entisen Karthagon suunnalle takaisin, kun maamme politiikassa oli juttu, joka ei sopinut lainkaan hänen arvoihinsa.
   Juttu oli mun länsimaalaisen mielen mielestä hassu, ei siis mikään "populismin nousu" -huoli tms. mistä suomalaiset tykkäävät oikeaoppisina huolina, mutta kuitenkin hänen arvojensa vastainen.
   Toppuuttelin kovasti ettet täältä mihinkään lähde. Jäät tänne, kun elämä alkaa täällä olla kuosissa ja että ei tätä meidänkään politiikkaa aina kannata niin vakavasti ottaa, päättäjät vaihtuvat täällä, tulevat ja menevät. Jäät Suomeen ja keskityt olennaiseen. Naureskeltiin siinä sitten hieman.
   No, se oli vielä hyviä aikoja noin kahdeksan vuoden takaa... )

   Poista
 3. Aiempaan. Asia on juuri noin.

  Luulen, että emme edes tiedä, mitä kaikkea on taustalla. Toivotaan, että poliisi tietää. Uskoisin, että näin on. Toivottavasti sillä on resursseja toimia.

  No joo, siinä ei paljon uhrinarratiivit auta, kun todellisuus jyrää yli. Olen varma, että esimerkiksi yhteiskuntarakenteeltaan hajallaan olevista maista tulevat tyypit tietävät, mihin rikolliset ja järjestäytynyt rikollisuus raadollisimmillaan pystyy. Se osuu ekana heikoimmassa asemassa oleviin. Sieltä niitä nuoria värvätään. Näin toimivat myös etniset mafiat Ruotsissa, vaikka siellä organisaatiotasolla olisi kova perheydin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis esimerkiksi Balkanin alueelta tullut mafia, Syyrian seuduilta tullut mafia, Somaliasta tullut mafia, Turkista tulleet organisaatiot jne. Varmasti venäläisetkin pelurit ja baltiasta tulevat ovat mukana. Näillä on sitten kytköksiä muualle Eurooppaan, kuten Saksaan jne.

   Poista
  2. Poliisi voi lähinnä tarkkailla ja siivota paikallisesti jälkiä, kun tuollaiset organisaatiot päästetään pesiytymään maahan. Erittäin ikävää ja huolestuttavaa.

   Poista
  3. No olihan Ruotsissa Rimfrostia ja kaikkea.

   Poista
 4. Nuo jälkikirjoitukset tuovat esiin myös sen, että kun tietty kriittinen määrä ylittyy yhteiskunta ei enää kykene imaisemaan mukaansa, ei ainakaan tällä aikaviiveellä.
  Ruotsin ensimmäisen siirtolaisaallon (60-80- luku) ihmiset upposivat hyvin Ruotsiin.
  Siis muutkin kuin suomalaiset (ja hei, ei tähän sitä entäs ne Slussenin sissit - argumenttia, se porukka oli marginaalinen).
  Niin jugoista kuin kauempaakin tulleet.

  Nyt on kuin kokonaan toinen tilanne, niin kuin työhön pääseminen ja tuleminen ei olisi samassa määrin tulemisen ensimmäinen motiivi.
  En kuitenkaan halua yleistää, voi olla että suurimmalla osalla edelleeen on, ja onkin, mutta kun puhutaan sadoistatuhansista, ovat määrät kaikilta osin isoja myös poisjättäytyvien keskuudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syrjäytyminen, jos sanaa halutaan käyttää, on erittäin helppoa ja jopa houkuttelevaa, kun on helppo pääsy rikollisuuteen joka tarjoaa jännittäviä keikkoja ja helppoa toimeentuloa, jonka saa ilman pitkiä ponnisteluja ja vielä voi toimia tuttujen kanssa. On toki paljon vaaratekijöitä, mutta ne eivät useinkaan varsinkaan nuorten miesten mielessä paljon paina.

   Poista
 5. "Tässä olisi Hesarille tai jollekin muulle laatujournalistiselle julkaisulle todella mehukas paikka tehdä laaja taustoittava reportaasi. Minusta näistä asioista olisi syytä puhua. Olisi myös hyvä tietää, haluavatko ihmiset Suomeen vastaavaa ja mitä he ovat valmiita tekemään, ettei näin käy."

  Luulen että ihmiset keskimäärin haluvat avointen rajojen politiikan jatkumista, siihen kannustetaan monin tavoin, mm. elinkeinoelämä. Tänään uudet syntyvyysluvut kertoivat, että meillä on Suomessa yhdet maailman matalimmat syntyvyysluvut (olemme mm. ottaneet jopa Espanjankin kiinni hedelmättömyydessä).

  Maahanmuutto on siis monin tavoin välttämätöntä, j o s haluamme pitää kiinni hyvinvointi-/kulutusyhteiskunnasta.

  Mutta miten ehkäistä se, ettei maahanmuuton mukana tule kutsumattomana vieraana Ruotsin kaltainen tilanne?
  Miten saada maahan nimenomaan työperäistä muuttoa, väkeä joka hyväksyy suomalaisen oikeusvaltion periaatteet?

  Ja miettiikö näitä oikesti kukaan esim. hallituspuolueissa vai onko ideologinen maahanmuutto-ajattelu edelleen vielä vahvempaa kuin rationaalinen maahanmuutto-ajattelu?

  VastaaPoista
 6. Maahanmuutto ei ole ongelma, sitä tarvitaan varmasti.

  Mutta maahanmuuton järkiperäistäminen ja laatu ovat valitettavasti asioita, jotka pitäisi selvittää heti.

  Minusta yksi ratkaisu olisi mahdollisimman monikulttuurinen maahanmuutto. Otettaisiin erilaisista ympäristöistä ihmisiä, jolloin ryhmillä olisi tarve sitoutua uuteen yhteiskuntaan. Toiseksi ihmisillä pitäisi olla myös yhteiskunnalliset ja moraaliset valmiudet integroitumiseen. Tämä saattaa kuulostaa ihmisten pisteyttämiseltä, mutta on erittäin tärkeää, jos tahdotaan toimiva yhteiskunta ja jos maahanmuuton halutaan auttavan suomalaista yhteiskuntaa. Rikollisia taustoja ei voisi olla, ja siksi maahanmuuton pitäisi suuntautua yhteiskunnista, joista asia voidaan tarkistaa. Minusta myös koulutustaso on yksi tekijä, joka auttaa integroitumista. Samoin jokin yhteinen nimittäjä, kuten esimerkiksi se, että ihmisellä on länsimaisia arvoja jossakin mielessä eli että hän on esimerkiksi kristitty. Tämän ei tietenkään tarvitsisi johtaa syrjintään, mutta kieltämättä nämä ovat tekijöitä, jotka auttavat sopeutumaan yhteiskuntaan, koska mitä enemmän on yhteisiä nimittäjiä, sitä helpompaa on siirtymä.

  Tämä tarkoittaisi ennen kaikkea työperäistä maahanmuuttoa. Se taas edellyttäisi suomalaisen työelämän uudelleentarkastelua, verotuksen tarkastelua ja työn houkuttavuustekijöiden tarkastelua ja työn luomisen mahdollisuuksien lisäämistä.

  Kokonaisuus on iso. Humanitaarinen maahanmuutto on tavallaan eettinen velvollisuus, mutta jos mitään ei mietitä tämän pidemmälle, ei myöskään maan kestävyys siitä muutu parempaan suuntaan. Mitä huonommin intergoitumiskykyisiä ja työkykyisiä ihmisiä, sitä huonompi lopputulos vaikka tarkoitukset olisivat kuinka jaloja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fakta on, että meillä on jo nyt tietyntyyppistä työvoiman paikkaajaa Suomessa ihan riittävästi. Pitäisi huolehtia heidän integroimisestaan ensin ennen kuin otetaan samantyyppistä lisää. Jos mennään Ruotsin tielle, voidaan sitten odottaa aivan samanlaisia seurauksia. Joidenkin mielestä Ruotsi on onnistunut yllättävänkin hyvin, toisten mielestä yhteiskunta on pilalla. Totuus lienee puolivälissä, mutta fakta on, että Ruotsi on hankkinut valtavasti aivan turhia ja tarpeettomia ongelmia maahansa. Siellä on taloudellinen tilanne toistaiseksi lisäksi aivan eri tolalla kuin Suomessa. Tuosta voi sitten alkaa vetää tiettyjä johtopäätöksiä ilman minkäänlaisia poliittisia linssejä.

   Poista
 7. Osuma! Meillä todellakin puhutaan monikulttuurisuudesta mutta juuri sehän ei meillä toteudu. Tulijat tulevat aika rajatuilta alueilta. USA tai Kanada-tyyppinen monikult. meillä ei toteudu. Esim. Itä-Aasiasta vähän tulijoita suhteessa muihin.
  Niille jotka haluavat leikkiä Brookyniä Suomessa voisi todeta, että juuri siitä ollaan kaukana.
  Meidän Euroopan ulkopuolinen maahanmuutto keskittyy puoleen tusinaan islamilaisia maita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä. Jos päättäjät eivät kykene analysoimaan tilannetta realistisesti, yhteiskunnan kestävyyden ja turvallisuudenkin näkökulmista, kannattaisi kytkeä edes hetkellisesti ja ikään kuin kokeeksi taustadeologia pois. Alkaisi tulla oivalluksia. Jossain vaiheessa on selvää, että ihmiset vaihtavat päättäjiä. Tosin tämä on hidas tie niin kuin Ruotsista huomataan.

   Poista
 8. Maan väestönlaskun paikkaaminen voi olla myös iso myytti. Ehkä eläkkeet laskevat, ja osa yhteiskunnan subkjektiivista nautintaoikeuksistamme katoaa, mutta uskooko joku oikeasti että kaikki ne voisivat pyöriä maailman tappiin saakka, jos vain väestöpyramadi näyttäisi paremmalta?
  Eikö se fossiilikapitalismi olekaan alasajattavien joukossa?

  Maassa on tosiaan suuria määriä työllistymättömiä ihmisiä ja nuorissa vastavalmistuvista niitä tulee, valitettavasti, koko ajan lisää.
  Paikkaajia siis riittää omasta takaa.
  En tiedä kenen idea (ja etu) kotimaisen väestöpaniikin hehkuttaminen on.
  Saman porukan joka ei sitten kuitenkaan reagoi koko maapallon pikaiseen yli kymmenmiljardisoitumiseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa on valtava ristiriita. Meillä voisi olla jokin mielekäs yhteiskuntastrategia, joka ei perustu edes piilotetusti jatkuvaan kasvuun (myös väkimäärän kasvattaminen on sitä).

   Pitäisi reilusti katsoa, mitä meillä täällä maassa on, jotta siitä saataisiin parhaiten irti elanto. Metsää on, siihen pitää panostaa: puurakentamista, tuotekehittelyä jne. Ekologisesti.

   Todennäköisesti rakennemuutos on edessä: koko maata ei saada pidettyä asuttuna tulevaisuudessa käytettävissä olevilla resursseilla.

   Pitäisi saada viimein maaliin realistinen sote: ei mitään poliittisia lehmänkauppoja puolueiden kesken vaan ihan reilusti, että mikä on mahdollistsa. Hyvinvointiyhteiskunnasta pitäisi pystyä säästämään olennainen, mutta kyllä myös karsimista tarvittaisiin.

   Pitäisi saada taloudellinen ja sosiaalinen toimintaympäristö, jossa on työtä ja kannattavaa työtä. Tämä on vaikea pala.

   Itse asiassa pitäisi heittää hetkeksi huitsin helvettiin kaikki turha ideologisuus, mutta kuitenkin mennä käytännöllisesti kestävää tietä, jossa mietitään ihmisiä ja ympäristöä.

   Hirveä vuori tässäkin. Pitäisi saada jokin positiivinen kierre.

   Poista