sunnuntai 16. elokuuta 2020

Tuomas Malisen jutut Uuden Suomen puheenvuorossa


Noissa aiemmissa postauksissa olen pistänyt linkkejä Tuomas Malisen haastatteluvideoihin. Jos lukee mieluummin napakoita puheenvuoroja, niin niitä löytyy alta eli Uuden Suomen puheenvuorosta:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/author/tmalinen/

Kannattaa tutustua. Silmät aukeavat hiukan uuteen maisemaan ja politiikastamme näkyy muutakin kuin identiteettipoliittinen pinta. Sieltä näkyvät vaihtoehdot siitä, mihin olemme menossa. Näkökulma on taloudellinen eli piirtää kuvan siitä, millaisessa isossa toimintaympäristössä meistä kukin omaa elämäänsä rakentaa eli esimerkiksi miettii perheen perustamista, asunnon hankintaa, työllistymistä tai sitä, millaiset palvelut ja tukiverkot yhteiskunta kykenee tulevaisuudessa tarjoamaan ja miten ne rahoitetaan (veroaste, talouskasvun raamit).

Ei ole tiedossa kovin mukavaa menoa tulonsiirtounionissa, mutta sinne meitä pääsääntöisesti poliitikkomme ajavat, vaikka siitä ei juuri puhuta. No, miksi? Koska siitä ei ole hyötyä varsinkaan keskiluokalle, joka kuitenkin äänestää. Tulonsiirtounionista on hyvin vähän hyötyä EU-kansalaisille ylipäätään.

Luulisi, että kansalaisia kiinnostaa puoluetaustasta riippumatta maan taloudellinen tilanne, mutta en ole varma. Politiikka ohjautuu yleensä kaikkia koskevista asiakysymyksistä mielikuviin identiteeteistä ja pienistä eroista. Niiden parissa riittää tappelemista ja samalla tehdään paljon suurempia päätöksiä hyvinvoinnistamme ja kyvystämme toimia yhteiskuntana tässä maailmassa.

Huom! Kriittinen keskustelu eurosta tai liittovaltiokehityksestä tai jopa euron todennäköisestä hajoamisesta ei tarkoita EU:n hajoamista tai siitä pois lähtemistä tai "persuilua" tai eurooppalaisuuden ja kansainvälisyyden hylkäämistä vaan realistista hyvien ja toimivien vaihtoehtojen pohdintaa.
9 kommenttia:

 1. Muistan aikoinaan surun kun aloin tajuta väestötilastoja ja hahmottaa todennäköisyydet millä ja mihin kaikki johtaa. Suru tuli osin siitä, että suurinta osaa ei koko juttu kiinnosta ja ihmiset käsittämättömän huolettomia väestön suhteen. Annoinkin tälle ilmiölle nimen väestödenialismi. Mihinkään se ei ole edelleenkään kadonnut.

  Malisen ja kumppanien talouspuheet, joista ei oikein niistäkään pääse yli eikä ympäri (Malinenhan ei ole yksin) tuovat saman tapaista pessimismiä pintaan, mutta myös uutta uskoa ihmisen järkiperäiseen ajatteluun, vaikka: "Luulisi, että kansalaisia kiinnostaa puoluetaustasta riippumatta maan taloudellinen tilanne, mutta en ole varma."

  Näyttäisi tässäkin asiassa että olisi aika herätä. Ajatella ja puhua asiat auki ennen vaaleja esimerkiksi kunnolla eikä höpöttää vain jostakin "arvopohjasta." Nyt on kyse siitä miten arvopohja maksetaan. Jos ei ole millä maksaa, kaikkein kovimmat arvot voittavat eikä siinä enää vaikkapa ideologistien kaunopuheet auta.

  Noissa em. jutuissa, koska ne koskevat rakkaimpieni tulevaisuutta, en osaa olla huoleton. Ei auta vaikka oma henkilökohtainen elämä olisi kuinka mukavaa tahansa. Minulle näihin asioihin perehtyminen on positiivinen valinta.
  Malinen edustaa mm. järkeä jota tulisi nyt kuunnella.

  VastaaPoista
 2. Kyllä tämä havaihtuneisuuden taso näyttää heikolta. Ihmiset eivät juuri välitä. Kunhan ei olla ennen pitkää Venezuelan tiellä... No, ei nyt sentään, mutta kyllä vaikeaksi menee tulevaisuudessa hankkia "hyvä" elämä. No, merkityksistähän se tietenkin koostuu, mutta ei elä ihminen yksin hengestä ja merkityksistä.

  VastaaPoista
 3. Tässä on ongelmana se, että liittovaltiokehityksen / tulonsiirtounioniin perusteita puhuta auki. Ei myöskään kerrota seurauksia tai niiden todennäköisyyksiä.

  Puhe arvoista ja oikeusvaltioperiaatteesta on täysin suhteellista, jos niistä puhuvat tuhoavat fedeodalismi-innossaan hyvinvointivaltion ehdot osaamattomalla taloudenhoidolla, johon kuuluvat niin isot valuuttaan liittyvät päätökset kuin työllisyys- ja talouspolitiikka muutenkin.

  Isp oikeusvaltioon liittyvä ongelma Suomessa on, että päätöksistä ei puhuta rehellisesti eikä niistä kerrota. SDP ja Kepu ovat tästä malliesimerkkejä, jopa valehtelusta, Vihreillä ja Vasemmistoliitolla on rajallisesti talousosaamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitan että ei tule tälläkään hallituskaudella näkymään juurikaan konkretiaa, miten suomalaisten asioita parannettaisiin. Velkaantumiskehitys voimistuu, verot nousevat, yrittäminen joka tuottaisi taloudellista lisäarvoa vaikeutuu, todennäköisesti kaikki isot ja ikävät uudistukset siirtyvät seuraavalle hallituskaudelle. Odotan lähinnä, että edes korona voitaisiin hoitaa kansalaisten terveyden kannalta kohtuullisesti loppuun. En tiedä uskonko, että edes se onnistuu. Tässä suhteessa luotan ehkä eniten hallitukseen. Muuten on luottamus vähissä.

   Poista
  2. Jos päädymme tulonsiirtounioniin täysimittaisesti, niin kuin pahasti näyttää, ellei muuta tapahdu, olemme taloudellisen joustonvaran ja kehittymisen osalta pahimmillaan halvaannustilassa, jossa itsenäiselle päätöksille voi sanoa hyvästit.

   Poista
 4. Näin kuin huomaamatta tapahtuvat muutokset jotka jäävät pysyviksi. Siirtyminen littovaltio/tulonsiirtounioniin on juttu, josta ei ole äänestetty yhdessäkään EU-valtiossa ja joka on monen maan perustuslainkin vastaista. Tästä siirtymästä ei ole meillä äänestetty edes eduskunnan kesken.
  Demokratiavaje on ihan selvä.

  Eli muistetaan vain kritisoida maailman epädemokraattisia valtioita kiivaasti. Oma demokratiavaje ei ole kiinnostavaa tai se on se kuuluisa eri juttu.
  Kun se on "vaan sitä taloutta."
  Kun "siitä ei oikein ymmärrä" itse mitään.
  Muiden maiden asioista kyllä.
  Ja fossiilikapitalismin pahuudesta myös.
  Tästä taas ei.

  Onneksi jotkut fiksut ovat hereillä. Media ei ole vielä, eivätkä kansalaiset joiden asia tämä on.

  VastaaPoista
 5. Minusta alkaa tuntua, että kaikki se aatteellinen vouhotus, jota on järjestetty politiikan pintaan, on vain savua joka kätkee näitä isoja kuvioita.

  Tai voi olla, että tuo pinta on se mihin pystymme. Miettikää mitä paskaa sekin on suurimmalta osalta: ihmisiä - saman valtakunnan kansalaisia usutetaan toistensa kimppuun - en tiedä onko tämä tietoista vai pelkkää seurausta typeryydestä.

  Voi, että kun eduskunnassa (ja hallituksessa etenkin) olisi tarpeeksi kunniallista porukkaa ja tarpeeksi rehellistä, että päätöksenteko ja isot ihmisiä koskevat toimet voitaisiin pitää jotenkin läpinäkyvänä.

  Julkisesti käytävä keskustelu on niin täynnä oikosulkuja ja erilaisia tabuaukkoja, että pahaa tekee. Jos meidät viedään huonosti toimivaan tulonsiirtounioniin kuin teuras, niin kyllä tulee paljon levottomuuksia jossain vaiheessa, myös keskiluokassa, ja sitä sitten valvotaan ja estetään (osa)liittovaltiollisella kurinpito- ja valvontakoneistolla. Tähän kun vielä yhdistää toimimattoman siirtolaispolitiikan, niin se on sitten moro!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moro-tunnelmissa näiden asioiden suhteen kyllä.

   Yrityksestä ymmärtää ja pysyä kärryillä, ja sen aiheuttamasta epätietoisuuden kokemusvitutuksesta on tarjolla paljonkin pakoreittejä.
   Kukin voi työntää päänsä omiin lempiyksityiksiinsä, mitä ne kenellekin ovat, mullakin on monia, niin on koko päivän kivempaa.

   Mua silti ihmetyttää kriittisinä itseään pitävien tahojen totaalinen kuuliaisuus ja helppous näiden asioiden suhteen.
   Ei pelkästään niin, että annettaisiin viedä narussa, vaan niinkin että jopa rummutetaan, että kyllä "ne" tietää mitä tekevät, mennään nyt vaan, populistit tuolla vaan meuhkaavat.

   Mediassa toimivien ajattelijoiden velvollisuus nyt edes olisi alkaa ottaa selvää ja tehdä noita kysymyksiä, mitä nyt esimerkiksi Malinen esittää. Käsittääkseni niille maksetaan palkkaa asioiden puheeksi ottamisesta.
   Näin iso muutos mikä on tapahtumassa ei voi olla yksi uutinen muiden joukossa.

   Poista
  2. Aina onnistuu kääntää katse jonnekin muualle. Mistä se johtuu, että meidän ajassamme on niin vähän ihmisiä, jotka näkee hiukan pintaa syvemmälle? Kaikki tämä häly sotkee?

   Poista