perjantai 14. elokuuta 2020

Erittäin hyvä keskustelu eurosta, sen synnystä ja kohtalosta

 


Linkkaan taas Tuomas Malisen hienon haastattelun. Ja tässä todella rasittavasti itseään keskusteluisäntänä esiin tuovan ja keskustelua häiritsevän Sarasvuon tekemä haastattelu. Näissäkin haastatteluissa näkee, miten terävä  Malinen on. Tällaisia hahmoja me tarvitsemme, emme mitään ideologisia paskanjauhajia. Yritän oppia, en ole talousihminen, mutta tässä on niin mielenkiintoisia kiinnekohtia eurooppalaiseen todellisuuteen, että oli ihan pakko kiinnostua.

Kuunnelkaa ja miettikää. On mukava seurata asiantuntevaa ja historiallisesti taustoittavaa puhetta eurosta ja sen kytkennöistä aikamme Eurooppa-politiikkaan.

Ilman näitä nykyisiä kriisejä emme ehkä huomaisi, miten voimakkaasti kannamme Suomessa poliittisesti ja rahataloudellisesti menneisyyden jälkiä, toisaalta rähmälläänolon ja suomettumisen, toisaalta isojen mahtien ihailun jälkiä.

Elämme uskomattoman monitasoisen itsesensuurin Suomessa, jälkipolvet ehkä puhuvat tästä, mikäli saavat silmänsä auki.

Elämme väkinäisen ja väkivaltaisen Eurooppa-projektin osana, jossa on pakko sensuroida tietoa ja demokraattista ja rehellistä keskustelua. 

Miksi rikkoa vapaus ja toimivien ja omat asiansa kunnialla hoitavien kansallisvaltioiden olemassaolo, miksi vaihtaa vapaiden valtioiden liitot liittovaltioon?

Onko tämä välttämätöntä - edellyttävätkö perusteet, kuten ylikansallinen ilmastonmuutosta ja rikollisuutta vastaan käytävä kamppailu liittovaltiota?

Malinen sanoo, että kriisissä olevan euron pelastaminen vaatii liittovaltion, muutoin euro hajoaa. Euron alttarille on uhrattu huomattava osa Euroopan väestöstä, taloudellisesti, siis ihmisten elantoa. Kreikka, Espanja ja Italia ovat tästä esimerkkejä.

Liittovaltiota todennäköisempää on, että euro hajoaa. Malisen mukaan euron hajoamisen todennäköisyys on 85-90 prosenttia seuraavan viiden vuoden aikana.

Malinen, joka on poliittisesti riippumaton, sanoo, että "Perussuomalaisten eurolinja on ollut ihan oikea." Tämä on aivan käsittämätön väite, siis rohkeudessaan. Malinen ei siis ole perussuomalainen eikä liity heihin millään tavalla, eikä hänellä sinänsä ole ollut muita perussuomalaisia näkemyksiä paitsi ehkä taloudelliset käsitykset euron suhteen.

Jos se on totta, tätä taloudesta tehtyä väitettä mittana käyttäen voidaan sitten osaltaan luodata nykyisten valheiden syvyyttä tulevaisuudessa. Silloin ei voida puuttua pelkkiin tyylikysymyksiin ja mennä henkilökohtaisuuksiin, niin kuin tähän saakka.

Minusta on uskomatonta, että Suomessa ollaan niin pöljiä. Varmasti myös muissa puolueissa on yksilöitä, jotka katsovat, että Euroopan kehitys ei ole nyt ihan tervettä, esimerkiksi KD:n Sari Essayah on puhunut fiksusti asiassa, paljon asiantuntevammin ja älykkäämmin kuin jonkinlaisessa kansansuosiossa pällistelevät naisministerimme (tai no Marin taitaa olla ainoa isompi tähti tällä hetkellä, toistaiseksi, muiden puheissa ei näissä talousasioissa ole juuri tolkkua tai niissä ei näy  taloudellinen kriisitietoisuus).

Meidän X-sukupolven ja muidenkin pitäisi katsoa tilannetta kriittisesti ja ottaa vastuuta. Luoda tilaa muille kuin poliitikkojen ja heidän talutusnuorassaan oleville äänille ja luoda poliitikoille painetta. Vaatia vapaata kansalaiskeskustelua, oikeaa tietoa ja pelastussuunnitelmaa ja skenaarioita.

Malisen mukaan euron hajoaminen aiheuttaa valtavan kriisin, mutta Suomi selviää siitä. Meillä on yhteiskuntamalli, jonka voisi viedä joka paikkaan: vapaa talous, jonka alle valtio tarjoaa turvaverkon.

Malisen ohje aikataulusta on: Jos joku maa lähtee eurosta, niin Suomen pitää olla seuraava. Ekonomistit ovat hänen mukaansa tästä yksityisesti samaa mieltä.

Jos Italia lähtee, Malisen mukaan Suomen pitää olla seuraava.

Pahin skenaario: näin ei nimenomaan käy, kansalaisten uhraaminen euron alttarilla jatkuu. Siirrymme elämään tasoitetussa Euroopassa, jossa hyvinvointivaltio on tasoa Espanja +, Kreikka +. Se ei vastaa sitä mihin olemme tottuneet.

Toivottavasti näin ei käy, vaan kohtaamme euron rysäyksen, ja sitten nousemme ja elämämme demokratisessa järjestelmässä jatkuu. Huom! Kyse ei ole sulkeutumisesta, kansainvälisyyden lopusta ja muusta tällaisesta ikävästä, vaan siitä, että kohtaamme tosiasiat ja pidämme itsestämme huolta.

PS. Tässä lisää analyysia euroalueen ongelmista ja ratkaisuista kanavalla # puheenaihe: äänessä Sami Miettinen ja Juhani Huopainen

3 kommenttia:

 1. Aivan hemmetin hyviä näkökulmia näissä linkeissä. Nämä valaisee.

  Ja huomattavaa miten laadukaskin keskustelu on osittain siirtymässä esim. Ylen ulkopuolelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mielenkiintoista miten eurosta lähteminen alkaa olla ekonomistienkin mukaan sekä mahdollista että tietyssä tilanteessa jopa välttämätöntä.

   Sellainen ajatus ei olekaan enää etäännytettävissä joksikin "ääriajatteluksi."

   Poista
  2. Kyllähän tuossa on maltillista ajattelua verrattuna siihen, että hukutetaan valtiot velkaan. Esimerkiksi SDP ja Vasemmistoliitto ovat ihan iloisesti menossa velkasuuntaan. Mutta miten saataisiin tämän tason tyyppejä päättäville paikoille?

   Poista