torstai 13. elokuuta 2020

Erittäin hyvä keskustelu EU:n "koronapelastuspaketista" eli tulonsiirtomekanismista


Katsokaa Helsingin yliopiston taloustieteen dosentti Tuomas Malisen haastattelu ja miettikää, miten huolella meitä kansalaisiajohdetaan harhaan Euroopan tasolla puhumalla euron hyödyistä ja miten vallassa olevat suomalaiset poliitikot ovat täysillä mukana ja media seuraa kritiikittömästi perässä. Malisen ajatus on, että euron alttarille on uhrattu paljon eurooppalaisten taloudellista hyvinvointia. 

Lisään myöhemmin linkin kansalaisaloitteeseen, jonka tarkoituksena on saada aikaan kansanäänestys EU:n tukipaketista ja budjetista kaudelle 2021-2027.

Olennaista olisi, että Suomea ei sidota euron pelastamiseksi suunniteltuun tulonsiirtomekanismiin, josta emme pääse irti.

Kas, tässä, käykää allekirjoittamassa kansalaisaloite, puolustatte perustuslain noudattamista, oikeusvaltioperiaatetta ja demokratiaa:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/6899

Kyse on siis myös siitä, miten eurokriisi ja koronakriisi suhtautuvat toisiinsa. Täältä löytyy muuten Malisen ja kumppaneiden raportti tai sen tiivistelmä koronan vaikutuksista:

https://gnseconomics.com/2020/05/04/koronaviruspandemian-taloudelliset-loppuskenaariot/

Ja noilla sivuilla on paljon muutakin mielenkiintoista.


21 kommenttia:


 1. Tuo oli niin positiivinen linkki kun voi olla. Kuin auringonpaistetta. Helsingin yliopistosta vielä, mikä hivenen yllättää.
  Antaa uskoa että ajattelu ei ole tästä maasta mihinkään kadonnut.
  Mun vähän paremmassa maailmassa tuollaiset miehet ja naiset olisivat päättämässä maamme asioista hallituksessa. Tai edes eduskunnassa.

  EU:hun meidät on nyt sitomalla sidottu tämän hallituksen toimesta ohi perustuslain, aivan kuten Malinen osoittaa. Ja monet muut ovat puhuneet samaa, mutta asiasta keskustellaan aivan liian vähän, kun ottaa huomioon seurauksien historiallisen mittaluokan.

  Voi olla ettette tästä tykkää, mutta aihetta väheksymättä voisi sanoa Marxia hieman muunnellen, että ilmastonmuutos on oopiumia kansalle tässä ajassa. Yksi asia joka peittää kaiken ja jonka takana voi touhuta miten tahansa. Suuri tunteisiinkiin vetoava asia, kun iso osa jengistä ajattelee että nämä EU-asiat on vain jotain talouskysymyksiä joista on tavallisen ihmisen niin vaikea ottaa selvää.

  Vasemmisto-kepu –hallitus käyttämässä poikkeuksellisen isoa valtaa maanosankokoisen ei-demokraattiseen Järjestelmään kiinnittymisestä. Huom! En puhu nyt alkuperäisestä EU:sta, siitä josta äänestettiin.
  Menee ihan ranskasaksa-sanakirjan mukaan.
  Luulenpa että jos tätä ei olisi tuollainen määrä naisministereitä perustelemassa, kansa olisi enemmän hereillä. Nyt koska elämme mielikuvien maailmassa, tämä tuntuu pehmeältä ja äidilliseltä (pitäähän auttaa), vaikka itse toimet ovat kivikovaa politiikkaa. Täytyyhän Marinin tämä tajuta, älykkään naisen?
  Hänen älykkyyttään ja ministeriön virkamiestensä taustatietojaan en voikaan mitenkään kyseenalaistaa. (Hallituksen kymmenien poliittisten avustajien kylläkin.)
  Mutta koska tietää, kysymyksessä on valinta. Ja sitä kautta syntyy myös seurauksien vastuu.
  Olen melko varma, että tämä kaataa vielä hallituksen kun sopimuksen ominaisuudet tulevat kunnolla julki ja ne tajutaan.

  VastaaPoista
 2. Marin ja kumppanit menevät kuin pässit narussa ja vievät muutkin teuraalle: siinä menevät perustuslait ja muut samassa.

  On aivan turha valkopestä näitä huijauksia yhtään millään. Puhuttaisiin asiat auki.

  On vain kaksi vaihtoehtoa: Joko Marin ja kumppanit eivät tajua mistä on kyse eli heitä ei ole informoitu (huono vaihtoehto) tai sitten he tajuavat mutta eivät välitä, koska tietävät hyötyvänsä (vähintään yhtä huono vaihtoehto).

  Ideologia ja valta syövät mahdollisen aivokapasiteetin, ei voi muuta sanoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EU:n kehittäminen rehelliseltä pohjalta on mahdollinen suunta. Miksi sitten toimitaan näin, suhmuroiden ja kaukana siitä, että kansalaisilta kysyttäisiin? Tämä on täysin käsittämätön suunta oikeudellisesti ja demokraattisesti. Asia tosin selvittyy sillä, että ratkaisut on räätälöity hyödyttämään johtavia valtioita, kuten Saksaa ja Ranskaa. Toki EU:n kehityssuunta näyttää tämän pohjalta melko selvältä. Yritystä ainakin on tulonsiirto- ja verotusunionin suuntaan. Ovatko ihmiset tahtoneet tätä? Ilmeisesti ainakin SDP:n valehtelijoiden klubi tahtoo, koska poliittisia palkkioita tiedossa EU-tasolla.

   Poista
 3. Kävin allekirjoittamassa. Ei maksa vaivaa ja perustelu oli hyvä. Aika maltillinen. Hallituksen sitoutuminen sen sijaan todella radikaali. Perustuslaista puhutaan perusteena kaikelle siellä, mutta ohitetaan täällä....Vähän niin kuin jakamaton ihmisarvo. Joillakin se on jakamattomampi kuin toisilla.
  Kansalaisaloite-sivusto on tuttu paikka. Antaa läpileikkauksen yhteiskunnasta, laidasta laitaan. Kuplia sielläkin näkyy, mutta niin kai se vaan on että ihmiset ovat niin eriytyneitä nykyään. Dialogi on hieno asia ja siitä puhutaan, mutta tarkasti valikoidaan kenen kanssa ja mistä.

  Säästä voi puhua kenen kanssa tahansa. Olenkin hyvä puhumaan siitä. Miten se yhdistääkin, hah ha.
  On siinäkin on koulukunnat. Ei kuitenkaan kuplat koska säästä voivat kaikki puhua yhdessä, jos muusta on vaiettava.
  Osa esimerkiksi toivoo että "helteet palaisivat", osa että syksy voisi jo alkaa etuajassa. Pidän lämmöstä mutta fyysisen työn tekijänä olen nyt jälkimmäisissä. Olen myös kerettiläinen ja olen alkanut pitää lumettomista talvista. En kauhistu jos ilma(sto) hieman hallitusti lämpenee. Tiedän. Pitäisi hävetä.
  Odottelen myös Itämeren suolapulssia (jota on odoteltu pitkään) että tulee taas kampelaa myyntiin ja pannulle. Kasarin lopussa sitä myytiin Helsingin toreilla kasapäin. Silloin vielä EU oli ihan siedettävä ja ymmärsin että sinne alettiin haluta. Nykyinen Järjestelmä-EU on tuntematon ja tunnistamaton vallankäyttäjä.

  (nyt meni tajuttomuuden virraksi...)

  VastaaPoista
 4. Tässä toinen hyvä pätkä Tuomas Maliselta, näitä on vaikka kuinka tietenkin - Manolis Huukin vieraana:

  https://www.youtube.com/watch?v=eLyfKKNPYKo

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta kansa ei todellakaan tiedä näitä asioita. Missä nämä on kirjoitettu auki? Puhuuko hallitus näistä asioista? Ei puhu. Puhuuko media, onko näistä valinnoista ja niiden seurauksista tietoiskuja iltauutisissa? Ei ole. Päin vastoin, kaikkea rehellistä puhetta kartetaan kuin ruttoa.

   Yleisesti ottaen olen kyllä samaa mieltä: elämme suuressa puhalluksessa monella tasolla. Kyllä me sen tiedämme, mutta mitään ei tehdä niin kauan kuin itsellä menee hyvin.

   Poista
  2. Ja totta kai on myös niin, että ihmisten kädet, silmät ja suut on sidottu, joko hyvällä tai rangaistuksen pelolla tai pelottelulla, koska uhkana on, että jos ei pelaa mukana, pohja putoaa alta.

   Poista
  3. Sanoisin, että nykyajalle ominainen asiat hämärtävä politisoituminen on syönyt näkökyvyn niin maistereilta, ministereiltä kuin tohtoreilta.

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Joo, onhan se noinkin eli tämä lyhytnäköinen leivän ja huvien perässä meneminen. Ja Sanna saa vetää laumaa retkuun, kun on niin nätti tyttö ja muistuttaa niin kotoisasti uutistenlukijaa ja naisasianaista ja melkein missiä olematta yhtä teennäinen ja SDP on perinteinen työläisen puolue. Luultavasti saamme Sannasta toisen naispresidentin jossain vaiheessa, ehkä jo 10 vuoden päästä. Entä onko Sauli Niinistö esittänyt tuumailuja ja fundeerauksia tästä nykyisestä EU-kusetuksesta? En ole kuullut. Maskien käytön puolesta on muistaakseni puhunut.

  Silti olen yhä sitä mieltä, että kansaa ei informoida riittävästi keskeisissä asioissa - heille kertoillaan mukavia puolitotuuksia ja pidetään irti todella kuumista kysymyksistä, koska se ei edistäisi asioiden junailua. Ei tämä ole mitään salaliittoilua vaan normaalia poliittista toimintakulttuuria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se miksi esimerkiksi Suomen sitomisesta tulonsiirtounioniin on tärkeää varoittaa, on se että sitä seuraa jossain vaiheessa - pahimmillaan - kansallinen toimintakyvyttömyys tai tarkemmin puolustuskyvyttömyys. Minusta se ei ole ihan pieni juttu se.

   Poista
 8. Tässä hyvää pohdintaa myös EU:n taloudenpidosta, elvytysrahastosta ja velkaantumisesta - # puheenvuorossa Matti Virtanen ja KD:n Sari Essayh: https://www.youtube.com/watch?v=3LDUEfj0VHg&t=2025s

  VastaaPoista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. Jari, katsoin juuri tuossa kesällä Virenin ja Julma-Väätäisen ja Vasalan juoksuja. Olivat sykähdyttäviä, ei voi mitään. Toki itse arvostan myös joukkueurheilua, esimerkiksi jääkiekkoa. Sieltä voisi ottaa oppia jämerästä yhteistoiminnasta ja hyvästä itsetunnosta ja moraalista. Resursseiltaan ennalta vähäiseksi arvioidusta porukasta irtoaa paljon, kun yhteishenki on hyvä ja valmentajalla on silmää kokonaisuudelle ja kykyä etsiä työtä pelkäämättömiä roolinsa vetäjiä ja inspiroivia johtajatyyppejä joukkueeseen. Nykytilanne on se, että meitä johtavat ihmiset eivät ole luottamuksen arvoisia - ja pahinta on, että he tekevät sen ihan itse.

  Suomessa on ehkä joitakin hyviä kehityssuuntia. Sinänsä jokin hyväkin asia ei itsessään ole autuus ja onni. Kuten kouluttautuminen, jos sillä ei ole jatkosovellusta maailmassa. Joskus kansan pakonomainen korkea kouluttaminen voi myös kapeuttaa ja halvauttaa yhteiskuntaa, jos ei muuten ole toimivia rakenteita.

  VastaaPoista
 11. Onpa hyvää keskustelua.

  Vesa otti esiin maamme korkean koulutustason.
  Siinä yksi asia missä saattaa piillä jotakin outoa.

  Miten tämän ajan korkeakoulutetut ovat noin pitkälle hyvinkin kuuliaisia ajan perusväittämille, perususkomuksille ja vain tietyille ratkaisuehdotuksille joita olemme kuulleet vuodesta toiseen ?
  Miten on mahdollista että yliopistolaiset ovat niin pitkälle juuri tietyn poliittisen suuntauksen kannattajia? Suunnan joka on monille ajan kritiikittömille perusväitteille ja perususkomuksille usein myös sylttytehdas.

  Miksei korkeakoulut ja yliopistot eivät tuota suurempaa hajontaa?

  On toki poikkeuksia, määrällisestikin paljon, mutta väittäisin äänestystulosten perusteella että noin 70-80 prosenttia on vasemmiston ja vihreiden kannattajia. Luonnontieteilijöissä osuus on kyllä pienempi.

  En sano ettei vasemmistoa ja vihreitä pitäisi tai saisi kannattaa, mutta missä hajonta? Sehän on selvä että se olisi hyväksi demokratialle. Jos kaikki koulutetut ihmiset ajattelevat samalla tavalla, se sisältää mahdollisuuden kammottaviin harhanäkyihin.

  Ymmärrän toki ettei yliopisto sinänsä aja mitään poliittista suuntaa, mutta maailmankuvalliset valinnat tietenkin painottuvat monin mekanismein tiettyyn.
  Humanististen tieteiden monet selityshypoteesit tulevat Frankfurtin suunnasta varioituina.

  Ideologiaton pragmatismi tai yleinen realismi on aika orpo eikä houkuta värittömyydellään?
  Vai onko syynä opiskelijavalinnan vääristymät?

  Selittäisikö intersektionalismi (en malta olla kysymättä sen kautta), miksi köyhä nuori mies pikkukaupugista, naapurin Jonne, Suomen maaseudulta tai stadin lähiöstä jättää opinnot muille ja keskittyy lähinnä omiin pikkujuttuihinsa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Suomalainen peruskoulu on tosiasiallisesti usein naisten toimintaympäristö. Nykyään yhä enemmän.
   Kokenut opettaja naurahti kun joku ehdotti, että alalle pitäisi saadaa lisää miehiä. Selitti että hän tarkoitti miehiä, aidosti, ei miehiä jotka ovat naisten ympäristön kasvattamia ja siirtävät sen vain eteenpäin.
   Tuossa ei ollut mitään sovinismia. Päinvastoin, sehän sopii hyvin intersektionalismin henkeen, jos aidolle erilaisuudelle pitää antaa tilaa.)

   Poista
  2. (Puolivitsillä: Kun seuraavan kerran valitaan esimerkiksi kirjallisuuden opiskelijoita, ehkä olisi hyvä antaa lisäpisteitä reservialiupseerikoulun suorittamisesta. Huom! monet naisetkin siis saisivat noita lisäpisteitä. Reservinupseerikoulutuksesta miehet ja naiset saisivat suoran pääsyn. Kirjallisuuden historiammehan tuntee monia reservin upseereita, myös rauhanmiehiä. Itse olin kahdeksan kuukauden tykkimies, ei siis ainesta, hah.)

   Poista
 12. Esimerkiksi korkea koulutus sinällään ei takaa ymmärrystä yhteiskunnan toiminnasta tai taloudesta ja sen toiminnasta (puhumattakaan taloudellista osaamista), jos koulutus painottuu jollekin erityisalalle.

  Politiikassa vedetään niin sumeassa maastossa nyt kun hyvin monet rakenteet ovat murtumassa ja etsimässä uutta muotoa, että tavalliselta kansalaiselta menee päivittäin tolkuttomasti aikaa, jos haluaa todella tietää missä mennään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se mitä yliopistot parhaiten voisivat tarjota on kriittinen lukutaito. Mutta siihenkin pitää olla omaa nenää. Pelkillä opituilla käsitteillä ei pääse pitkällekään.

   On tämä elämä, sitä odottaa vain jotain rysäystä, joka on nurkan takana. Vähän pelkääkin.

   Toisaalta odottaa jotain rauhaa, täydellistä välinpitämättömyyttä yhteiskunnallisista asioista, koska yhä vittumaisemmalta näyttää. Tympeältä, sellaiselta että ei kiinnostaisi olla mukana.

   Ehkä pitää taas enemmän, keskitetymmin, alkaa kääntyä ja etsiä merkitystä. Opetella vaikka rukoilemaan tai hengittämään.

   Poista